איך להכין פתיתים מושלמים • המדריך המלא

20 באוקטובר 2015
פתיתים!!@! צילום: שרית גופן

פתיתים!!@! צילום: שרית גופן

אמא שלי חולה במחלת העייפות הכרונית. פעם קראו לזה מחלת היאפים, היום קוראים לזה פיברומיאלגיה, ובטח עוד כמה שנים שוב ישנו לזה את השם. זאת מחלה נבזית במיוחד, שגוזלת מילולית את הכוח מאלו שסובלים ממנה. בזמן שהיום המחלה מוכרת, לפני 20 שנה, כשאמא החלה לחוות אותה לראשונה, לא ידעו כמעט איך לאבחן אותה.

היא הייתה מורה לערבית באותם ימים, כשגרנו בבקעת הירדן, ואבא שלי היה חקלאי, והיא הייתה חוזרת בסוף יום עבודה (ואתם יכולים לדמיין מה זה להיות מורה) ופשוט לא היה לה כוח לקום מהמיטה. שלא כמו דלקת גרון, בה הרופא נותן אנטיביוטיקה ותוך כמה ימים זה מאחורינו, לאמא הרופא לא ידע מה לרשום, ואת העייפות ליווה משהו הרבה יותר גרוע: תחושת אשמה.

יש לי את האמא הכי מקסימה, אוהבת ותומכת בעולם, ואם היא לא יכלה לקום ולבשל, אז אני אבשל. כזה פשוט. מאז שאני זוכר את עצמי הייתי מתנסה ומאלתר מנות, ופתיתים היו הדבר הראשון שלמדתי לבשל כמו שצריך (וגם מלאווח, אבל זה לא חוכמה). בהתחלה בישלתי אותם עם אבקת מרק ובצל, אחר כך עם פפריקה וכורכום, ויום אחד ניסיתי אפילו לבשל אותם עם עמבה. לא עבד.

דווקא בגלל המחלה של אמא, בגיל מאוד צעיר גיליתי את הסיפוק בלהכין סיר מלא ולראות אותו מתרוקן, ולשמוע את השקט המיוחד הזה, שקורה כשכל המשפחה אוכלת ונהנית. את הפוסט הזה אני מקדיש לאמא, שדוחפת בלי להיות פושרית, מקשיבה בלי לשפוט ואוהבת בלי תנאים.

קולים את הפתיתים ביחד עם קצת מלח ושמן. צילום: שרית גופן

קולים את הפתיתים ביחד עם קצת מלח. צילום: שרית גופן

פתיתי היסטוריה

הפתיתים הם המצאה ישראלית, סוג של פחמימה שנוצרה בשנות הצנע, לפני שאורז (שפעם היה יקר ונחשב כמאכל של עשירים בלבד) הפך זמין ויומיומי. במהלך גלי העלייה הראשונים מארצות המזרח, לא היה אורז למכור בארץ, אז בן גוריון ביקש ממנכ"ל אוסם שייצר משהו שדומה לאורז. בהשראת הבקשה לקח המנכ"ל סוג של פסטה אשכנזית בשם פרעפלך – מעין גושי בצק שקלו בתנור לפני הבישול, עיצב אותם לצורה שתזכיר אורז וכך נולדו הפתיתים. מכאן כינויים, אורז בן גוריון.

אנחנו לא היחידים בעולם שמכירים פתיתי בצק קטנים. בסרדיניה מגישים את הפרגולה (fregula)– פסטה עגולה שדומה מאוד לפתיתי הקוסקוס, ובאיטליה וגם ביוון מגישים את האורזו (orzo), שזה פשוט פסטה קצרה בצורה אורז. שתי פחמימות אלו הן גולמיות – כלומר בצק מיובש. המטבח הלבנוני והגלילי מכינים מוגרבייה (שנקראת גם מפתול, תלוי את מי שואלים) שזה בורגול מצופה קמח שדומה לגרגרים גדולים.

הפתיתים עוברים שלב אחד חשוב בדרך שהופך אותם לשונים ממקביליהם: אפייה (לכן כתוב על האריזות.. פתיתים אפויים). האפייה הזאת משנה את העמילנים בבצק, ונותנת לפתיתים המוכנים את המרקם הלעיס והמיוחד שלהם.

הפתיתים היום נחשבים ממש מזון בריאות בארצות הברית, ושמם הרשמי הוא קוסקוס ישראלי, כי לך תגיד Ptitim באנגלית. הקרדיט לחשיפת הפתיתים לאמריקאים מגיע לשפית מיקה שרון, שבמהלך תקופה בה עבדה בחו"ל דאגה שהשף במסעדה בה עבדה (דון פינטבונה, מסעדת טרייבקה גריל בניו יורק) יטעם את הפתיתים שהכינה לביתה, והוא כבר הפיץ את הבשורה הלאה.

עד שהם מחילים להזהיב. צילום: שרית גופן

עד שהם מתחילים להזהיב והבית מריח כמו לחם. צילום: שרית גופן

מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. צילום: שרית גופן

מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. צילום: שרית גופן

בזמן שאצלנו פתיתים זה אוכל לא מיוחד, ועד לפני שנים ספורות אף שף לא העז בכלל להגיש אותם במסעדות, בארצות הברית הם התחילו בתור מאכל גורמה, ובמידה רבה נשארו כאלו. זה הביא לפיתוח מנות יוצאות דופן: השף ויילי דופריין (wd50) למשל מבשל את הפתיתים בתמצית קפה כך שהם מקבלים צבע וצורה של קוויאר, והשף צ'ארלי טרוטר המנוח הכניס לתודעה פתיתים מבושלים עם תרד, ארטישוק וזיתי קלמטה. ראיתי שף אחר באיירון שף אמריקה שהכין מהם פאייה עם דגים וזעפרן. במובן הזה, יש הרבה השראה שאפשר לקבל מאתרי האוכל האמריקאים – למשל food 52 או thekitchn שמבשלים פתיתים ללא המחסום המחשבתי של אוכל צנע.

צפו: איך מכינים פתיתים מושלמים (מתוך עמוד היוטיוב שלי 😀 )

טאבולה ראסה

מה שמביא אותי לחלק הבא של המאמר: פתיתים כחומר ביד היוצר. תחשבו עליהם כמו על קיר חלק. אתם יכולים להשאיר אותו צבוע בלבן, ואתם יכולים להוסיף צבע, לתלות עליו תמונה או פוסטר שאתם אוהבים, ולתת להם לספוג כל מה.. שיכול להיספג.

הם יכולים לקבל טעמים של מזרח רחוק, של מזרח תיכון (תשאלו את עומר מילר מה הוא יכול לעשות עם פתיתים, עוף וראס אל חנות), איטליה, יוון, אין חומר גלם שאי אפשר לשדך להם, ובהרבה מקרים התוצאה תפתיע אתכם (אני פעם הוספתי פתיתים מבושלים לתערובת עגבניות ויצא.. שקשוקה פתיתים!).

היום בחרתי לתת שלושה מתכונים, אחד בסיסי, פשוט, כזה שתמיד עובד ויכול לשמש כתוספת לכל מנה עיקרית עמוסת רוטב שתכינו. השני, ירוק יותר, יכול להחזיק בתור ארוחת ערב קלילה, והשלישי כבר משדך להם טעמים איטלקיים של פטריות, פרמז'ן וגבינת שמנת, מנה שהייתי שמח לאכול בכל הזדמנות.

זה סיר עם מכסה. צילום: שרית גופן

זה סיר עם מכסה. צילום: שרית גופן

מבוא לפתיתולוגיה או: פתיתים שתמיד מצליחים

אחת השאלות שאני מקבל לעתים קרובות, היא למה הפתיתים יוצאים כמו דייסה – בתור גוש רך וחסר אופי, ולא אחד אחד, לעיסים ומגניבים.

הסוד לפתיתים מוצלחים עובר בשלב אחד, שמדלגים עליו, והוא קלייה, וזה מאוד דומה להכנת אורז (כאמור, נולדו בתור תחליף לאורז): לפני שבכלל מוסיפים את המים ואת השמן, נותנים להם ליהנות מהחום של הסיר לבדם – משהו כמו 2-3 דקות מעל להבה גבוהה תוך ערבוב ללא הפסקה.

הקלייה הזו עושה שני דברים: היא מזהיבה את הפתיתים, מה שנותן להם עוד טעם בעזרת תגובות ההשחמה: מאיירד וקרמול (אתם תריחו ריח של לחם אפוי טרי ברחבי המטבח), ומשנה את המרקם שלהם –המשך ישיר לאפייה שהם עברו במפעל, ככה שהם יוצאים יותר לעיסים ויותר מגניבים. חשוב לערבב באופן רציף, ואם שניים שלושה נשרפים לא נורא 😉

העניין הבא בדרך לפתיתאות מדויקת הוא המים. אחרי אלף ניסיונות הגעתי ליחס שעובד תמיד, והוא: על חצי חבילה פתיתים שמים כוס וחצי מים, או שלוש כוסות לחבילה שלמה של 500 גרם. במילים אחרות: 250 גרם פתיתים צריכים 360 מ"ל מים. עכשיו, אני יודע שאתם לא רגילים לקבל אצלי נתונים במידות מדויקות, אבל זה מה שעבד אצלי ואני רוצה שיעבוד גם אצלכם.

כשבא לך לאכול את התמונה זה סימן שיצא טעים :) צילום: שרית גופן

כשבא לך לאכול את התמונה זה סימן שיצא טעים 🙂 צילום: שרית גופן

עם זאת, היתרון הגדול בפתיתים שהם סלחנים הרבה יותר מאורז – שנוטה להישבר אם מערבבים אותו יותר מדי ויותר מבאס כשהוא לא מדויק. במילים אחרות: 30 מ"ל לפה או לשם לא יעשו הבדל גדול.  אם תשימו יותר מים, לא יקרה כלום, הם פשוט יהיו רכים יותר. ונגיד ששמתם פחות מדי מים והפתיתים קשים – אז צריך פשוט להוסיף עוד קצת מים ולהמשיך את הבישול ויהיה בסדר.

זאת ועוד, זה שאני בא ואומר לכם – הנה מתכון שתמיד מצליח, לא אומר שזו הדרך היחידה להכינם: אפשר להרתיח אותם כמו פסטה או פשוט להוסיף ישירות למרקים או תבשילים כדי שיסמיכו אותם. תוך 13 דקות בישול הם יהיו מבושלים כמו שצריך. יש גם כמובן מתכונים להכנתם במיקרוגל (אותו יחס פתיתים-מים, כלי סגור, 6 דקות הפעלה, 10 דקות המתנה, ותודה לאורן הדס) – אבל במיקרו אין את אלמנט הקלייה ולכן אני מעדיף לא ללכת לשם *במקרה הספציפי הזה*.

עדכון 23/10: פתיתים מחיטה מלאה

כאמור, פתיתים עשויים מקמח לבן, שככל שהמחקרים מתמקדים בו יותר, נהיה ברור שזהו חומר גלם אחד שמומלץ לצרוך פחות ממנו. החדשות הטובות: פתתים מחיטה מלאה מבשלים בדיוק לפי אותם עקרונות, ואם בכל זאת בא לכם המרקם הנוסטלגי של הפתיתים הרגילים, אין שום בעייה לערבב (ותודה לגניה – ראו תגובות – על ההארה).

למה יצאה לי דייסה או: איך פתיתים מתבשלים?
פתיתים הם תוצר של חיטה, וככאלו מכילים בעיקר סוג של פחמימה שנקראת עמילן. עמילן הוא חומר שסופג נוזלים כשחם לו – ולכל פחמימה מבוססת עמילנים (אורז, תירס, תפוחי אדמה וכולי) יש כמות מסוימת של מים שהיא יכולה לספוג. ברגע שעוברים את הכמות הזאת, מולקולות העמילן 'מתפוצצות' ומשחררות את התכולה שלהם החוצה, מה שנותן מרקם דביק ודייסתי. לכן, אם רוצים פתיתים במרקם לעיס, חשוב שלא להוסיף מים בכמות מוגזמת.

פתיתים – מתכון בסיסי

3 מנות, טבעוני/פרווה, 4 דקות עבודה, 15 דקות עד שאפשר לאכול

מצרכים:

1/2 חבילה (250 גרם) פתיתים רגילים או מחיטה מלאה/כוסמין
קורט מלח
2 כפות שמן זית
1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים

אופן הכנה:

  • שמים את הפתיתים בסיר בגודל בינוני מעל להבה גבוהה.
  • קולים את הפתיתים תוך כדי ערבוב מתמיד, בערך 2 דקות או עד שחלק מהפתיתים מזהיבים ונהיה ריח של לחם קלוי במטבח. מוסיפים את השמן ומערבבים 1/2 דקה נוספת.
  • מוסיפים את המים והמלח ומביאים לרתיחה. טועמים את המים – הם צריכים להיות מלוחים. אם לא מרגישים את המלח – מוסיפים עוד ממנו.
  • כשהמים רתחו מכסים ומעבירים את הסיר ללהבה הכי נמוכה על הכיריים.
  • מבשלים על להבה נמוכה 13 דקות, עד שכל המים נספגו. מכבים את הלהבה ולא נוגעים 2 דקות.
  • מסירים את המכסה, מערבבים ומגישים.
  • הפתיתים המוכנים נשמרים בקופסה סגורה במקרר ארבעה ימים.

השאלות שלכם:

יוליה : האם הכוונה ב1.5 כוסות מים למים רותחים ? 
התשובה: לא חובה להרתיח את המים מראש 🙂 הסיר גם ככה לוהט מהקלייה אז המים מגיעים לרתיחה מהר. אם מכינים כמות כפולה – כלומר 3 כוסות לחבילה שלמה, הרתחה מראש של המים כן תעזור לחסוך מעט זמן בישול, אבל שוב, היא אינה הכרחית.

צילה: האם המתכון משתנה אם משתמשים בצורות שונות של פתיתים?
התשובה: לא. כל צורות הפתיתים דומות מבחינת גודל ולכן מתנהגות באותו אופן במתכון זה.

חֶלַה: אמרת חצי חבילה, או משקל בגרמים… אם אין משקל ויש עין עקומה, כמה כוסות פתיתים זה יוצא?

טוב אז מדדתי עכשיו (וכל המטבח התמלא בפתיתים שהתפזרו 😛). יוצאת מידה לא יפה – משהו כמו כוס ו-3/4 (ולכי תדעי אם הכוס שאני מדדתי בה זהה לכוס אצלך בבית). את יכולה פשוט להכין חבילה שלמה ואז זה 3 כוסות מים מדוד בלי להתעסק.

משב: למה זה נחשב לאוכל בריאות בארצות הברית אם זה פחמימה ריקה?
התשובה: זו אכן פחמימה ריקה – כלומר עשויה מקמח לבן שמופשט מכמעט כל ערכיו התזונתיים. מבחינה בריאותית אין בה הרבה, אבל כשהם 'התגלו' לאמריקאים בראשית שנות ה-90 חשבו שהם בריאים. היום כמובן אנחנו יודעים יותר טוב.

פתיתים עם עשבי תיבול. צילום: שרית גופן

פתיתים עם עשבי תיבול. צילום: שרית גופן

אמנות הפתיתוי: פתיתים עם עשבי תיבול

הסיפור של השדרוג הראשון התחיל.. מתקלה. המקרר אצלנו בבית מזה תקופה ארוכה היה לא תקין – היינו שמים בו דברים ומגלים לאחר לילה שהם קפאו לגמרי. באחד הימים גיליתי ששני צרורות עשבים, טריים ויפים הפכו גם הם לגבישי קרח. התוכנית שלי להכין מהם טאבולה ירדה לטמיון, אבל זה לא אומר שאני אתן להם ככה לסיים את חייהם. אחרי הפשרה קטנה קצצתי אותם, וערבבתי ביחד עם פתיתים ובצל מטוגן. באותו ערב אכלו אותם בבית, ביחד עם סלט ירקות קצוץ וטחינה. ארוחת ערב למופת! אגב, לימים יתברר ששערות של חתול מהדיירים הקודמים נשאבו לתוך המדחס (או המנוע? לא מבין במקררים) והם אלו שגרמו לו להיות תקול. בעע.

מתחילים בטיגון הבצל (היה לי גם חצי בצל סגול במקרר אז הוספתי אותו למסיבה) צילום: שרית גופן

מתחילים בטיגון הבצל (היה לי גם חצי בצל סגול במקרר אז הוספתי אותו למסיבה) צילום: שרית גופן

כשהבצל נראה כן : רך וזהוב, מפסיקים לטגן. צילום: שרית גופן

כשהבצל נראה כך : רך וזהוב, מפסיקים לטגן. צילום: שרית גופן

הפתיתים קופצים פנימה. צילום: שרית גופן

הפתיתים קופצים פנימה. צילום: שרית גופן

וקולים אותם בנוהל. צילום: שרית גופן

וקולים אותם בנוהל. צילום: שרית גופן

בכל מקרה, כל עשב תיבול שאתם יכולים לחשוב עליו יתאים למנה הזו: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר ובזיליקום, בצל ירוק (כולם עם הגבעולים!), נענע (רק עלים), רשאד ועוד. גם תרד קצוץ יסתדר פה מצוין, וכמוהו גם מנגולד. שימו לב שאם תשימו פה נענע או בזיליקום הם ישחירו בעקבות הבישול, אבל זה לא מפריע לטעם.

בכלל, המנה הזאת היא פיתרון מצוין לצרורות קצת עייפים שטיפה מתחילים להתייבש. הכמות (שני צרורות ל1/2 חבילת פתיתים) אולי נשמעת רבה, אבל הם מצטמקים מאוד בבישול.

עשבי התיבול נכנסים למסיבה. צילום: שרית גופן

עשבי התיבול נכנסים למסיבה. צילום: שרית גופן

ואז קצת מים (ומלח כמובן). צילום: שרית גופן

ואז קצת מים (ומלח כמובן). צילום: שרית גופן

מוכן! רק צריך טחינה בצד ואתם מסודרים. צילום: שרית גופן

מוכן! רק צריך טחינה בצד ואתם מסודרים. צילום: שרית גופן

אתם חייבים שידרוגים נכון? 🙂
בתחילת הבישול (ביחד עם העשבים) אפשר להוסים עגבניות מיובשות קצוצות, ובסוף (כלומר, אחרי שהפתיתים מוכנים) אפשר לערבב פנימה אנטיפסטי (בפרשנות הישראלית למונח) – כלומר כל מיני ירקות קלויים בתנור כמו פלפלים, עגבניות שרי, קישואים, כרובית, בטטה, בצל, כרישה, שום צלוי ועוד. זיתים קצוצים גס גם ישמחו להתערבב פנימה בסוף ההכנה. אם יש לכם קטניות מבושלות, נגיד שעועית או עדשים, הן גם תשמחנה להצטרף למנה המוכנה (כמובן לטעום ולתקן תיבול לפני הצורך). מעל אפשר להניח דגים אפויים או חזה עוף עסיסי, וזה הולך מצוין גם עם גבינת פטה מפוררת.

וככה זה נראה רגע אחרי שהכנתי את המנה בפעם הראשונה:

לפעמים פתיתים ועשבי תיבול זה כל מה שצריך בחיים

A photo posted by Oz Telem (@oztelem) on

מתכון פתיתים עם עשבי תיבול

4 מנות, טבעוני/פרווה, 10 דקות עבודה, 20 דקות עד שאפשר לאכול

מצרכים:

2 כפות שמן זית
1 בצל בגודל בינוני, קלוף וחתוך לקוביות בגודל בינוני
קורט מלח
1/2 חבילה פתיתים רגילים או מחיטה מלאה/כוסמין
1 צרור פטרוזיליה, קצוץ גס
1 צרור כוסברה, קצוץ גס (לא אוהבים? ראו הבהרה למעלה)
1/2 1 כוסות מים

אופן הכנה:

  • שמים את הבצל בסיר בגודל בינוני ביחד עם השמן והמלח.
  • שמים את הסיר מעל להבה בינונית-גבוהה ומטגנים אגב ערבוב בערך 8 דקות – עד שהבצל מתרכך ומתחיל להזהיב.
  • מוסיפים את הפתיתים וקולים אותם: כלומר מטגנים תוך כדי ערבוב מתמיד, בערך 2 דקות או עד שהפתיתים מעט מזהיבים.
  • בוחשים פנימה את עשבי התיבול ואז מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. טועמים את המים – הם צריכים להיות מלוחים. אם לא מרגישים את המלח – מוסיפים עוד ממנו.
  • כשהמים רתחו מכסים ומנמיכים את האש.
  • מבשלים על להבה נמוכה 13 דקות, עד שכל המים נספגו.
  • מסירים את המכסה, מערבבים ומגישים חם או קר.
  • הפתיתים המוכנים נשמרים בקופסה סגורה במקרר ארבעה ימים.
פתיטריות! או: הפתיתים שחשבו שהם ריזוטו צילום: שרית גופן

פתיטריות! צילום: שרית גופן

פתיתזוטו: הפתיתים שחשבו שהם ריזוטו

במתכון האחרון להיום בחרתי למתוח עוד קצת את החבל, ולשדרג בחומרי גלם שאפשר היה רק לחלום עליהם בשנות הצנע בהן הגיחו לעולם: פטריות טריות, גבינת שמנת, חמאה ופרמז'ן. כל הארבעה האלו משתלבים מצוין בהכנה של פחמימה אחרת, הריזוטו.

אתם בהחלט יכולים ואף מוזמנים להכין פתיתים כמו שמכינים ריזוטו, כלומר, לטגן בצל, להוסיף פתיתים ויין לבן ואז ציר ירקות בהדרגה תוך ערבוב מתמיד עד שהפתיתים יתבשלו. לא תמיד יש כוח לכל ההתעסקות, והמתכון שפיתחתי כאן מביא תוצאה לא פחות מספקת בהרבה פחות מאמץ.

מתחילים מפטריות טריות שחותכים גס – הן הולכות להתבשל יחד עם הפתיתים ולהעניק להם מטעמי האוממי שלהן. אם נפרוס אותן דק המרקם שלהן בסוף יהיה משעמם – אנחנו רוצים שישמרו על קצת עסיסיות. ביחד עם הפטריות שיני שום נותנות אופי ומעט מתיקות. אין שום בעייה להוסיף בצל כמו במתכון למעלה – מתחילים לטגן אותו וכשהוא מזהיב מוסיפים את הפטריות והשום.

את הפטריות חותכים גס ואת השום פורסים דק. צילום: שרית גופן

את הפטריות חותכים גס ואת השום פורסים דק. צילום: שרית גופן

מטגנים את הפטריות עם מעט חמאה. צילום: שרית גופן

מטגנים את הפטריות עם מעט חמאה. צילום: שרית גופן

וכשהן מתרככות מוסיפים את השום לטיגון קצר.

וכשהן מתרככות מוסיפים את השום לטיגון קצר.

הפתיתים נכנסים ועוברים קלייה קצרה. צילום: שרית גופן

הפתיתים נכנסים ועוברים קלייה קצרה. צילום: שרית גופן

ואז מוסיפים מים ומבשלים. צילום: שרית גופן

ואז מוסיפים מים ומבשלים. צילום: שרית גופן

הטוויסט מגיע בסוף, או אז מצטרפות תוספות מעולם הריזוטו – גבינת שמנת (לא להתקמצן באחוזי שומן בבקשה. אם כבר, אז כבר), חמאה וגבינת פרמז'ן מגוררת, כולן תורמות מימד נוסף של טעם וקרמיות למסיבה, וביחד עם פטרוזיליה קצוצה שנותנת רעננות מתקבלת מנה שאפשר להגיש בכיף לארוחת ערב בתור עיקרית צמחונית.

לפני שאתם שואלים, אין שום בעייה לטבען את הסיפור – שמים שמן קוקוס במקום החמאה, קרם קוקוס במקום גבינת השמנת (תנו לו להתקרר למשך הלילה ואז תוכלו להוציא ממנו תערובת גבינתית ממש) וקצת רוטב סויה (בתחילת הבישול, מוסיפים יחד עם השום) במקום הפרמז'ן ואתם מסודרים.

מוסיפים לפתיתים המוכנים פטרוזיליה קצוצה ועוד קצת חמאה (בכל זאת, אנחנו בהשראת ריזוטו). צילום: שרית גופן

מוסיפים לפתיתים המוכנים פטרוזיליה קצוצה ועוד קצת חמאה (בכל זאת, אנחנו בהשראת ריזוטו). צילום: שרית גופן

אה, וגם גבינת שמנת ופרמז'ן! צילום: שרית גופן

אה, וגם גבינת שמנת ופרמז'ן! צילום: שרית גופן

מתכון לפתיתים עם פטריות, פרמז'ן וגבינת שמנת

3-4 מנות, חלבי, 10 דקות עבודה, 30 דקות עד שאפשר לאכול

מצרכים:

50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות קטנות, או שמן זית
1/2 1 סלסילות (בערך 400 גרם) פטריות, חתוכות גס
2 שיני שום, פרוסות
חופן עלי טימין או אורגנו מיובש (רשות)
1/2 חבילה פתיתים רגילים או מחיטה מלאה/כוסמין
1/2 1 כוסות מים
2 כפות נדיבות של גבינת שמנת
40 גרם (או פשוט הרבה) גבינת פרמז'ן מגוררת
חופן קטן פטרוזיליה או 2-3 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • ממיסים חצי מכמות החמאה בסיר בגודל בינוני. מוסיפים את הפטריות ומעט מלח ומטגנים 3 דקות אגב ערבוב, מעל להבה גבוהה, עד שהן מתחילות להתרכך.
  • מוסיפים את השום הפרוס (והטימין/אורגנו) ומטגנים דקה נוספת, עד שהשום נראה מעט שקוף.
  • מוסיפים את הפתיתים (ועוד קצת שמן זית אם צריך) וקולים אותם יחד עם הפטריות והשום כדקה.
  • מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה 12 דקות.
  • מסירים את המכסה, מוסיפים את גבינת השמנת, הפרמז'ן, שארית החמאה והפטרוזיליה או הבצל.
  • מערבבים, טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. מכסים ונותנים לסיר לנוח (ללא להבה) 2 דקות, עד שגבינת השמנת נספגת היטב – בהתחלה הפתיתים יראו לבנים ואז ישנו צבע כשהגבינה תיספג לתוכם.
  • מגישים מיד, עם עוד גבינה מגוררת או גרידת לימון בשביל הרעננות.
פתיתים כמו שבן גוריון לא חלם. צילום: שרית גופן

פתיתים כמו שבן גוריון לא חלם. צילום: שרית גופן

על התמונות המהממות: שרית גופן

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכונים שכווווולם חייבים לדעת להכין:

מוקפץ מושלם
פירה מהאגדות
אורז אחד אחד כמו של סבתות
קצפת לקינוחים מהחלומות

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

128 תגובות

  1. כמה חיכיתי למישהו כמוך.
    שיסביר ויפרט ויושיע אותי ממנה כל כך בסיסית.
    כל ורסיה נראית טעימה יותר.
    מתכוונת לנסות את כולם.
    לי בטוח יהיה טעים.
    תודה רבה.
    אשלח דיווח מהשטח.

    • היי ורד 🙂 תודה על השבחים
      מחכה לעדכונים

      • עוז היקר
        שנים שפתיתים יוצאים לי גוש דייסתי….
        מחר על הבוקר אני מנסה את המתכון שלך
        תודה יקירי

      • היי עוז, זה נראה מאוד מגרה ומפתה להכין. יש לי טיפ איך לגרום לפתיתים להיות בעלי מרקם קראנצ`י וטעים מאוד אבל זה דורש המון סבלנות וזה מתכון שנולד לי ממש ממש בטעות.
        (בדיוק כשגמרתי את טיגון הבצל בשמן היתה הפסקת מים ולא היו לי מים בבית בשום צורה אז אספתי כל פעם קצת מהמזגן).
        לאחר שקולים את הפתיתים על יבש מוסיפים את השמן עם הבצל המטוגן תוך כדי עירבוב שיצפה אותם היטב. מוסיפים רק רבע עד חצי כוס מים רותחים בכל פעם, מערבבים תוך המשך טיגון קליה על להבה הכי קטנה. כל רבע שעה בערך מוסיפים עוד חצי כוס ומערבבים. בחישוב הסופי כמות המים נמוכה במעט יותר מכוס שלמה ממתכון רגיל כי הפתיתים מתרככים רק על אדים ולא על ספיגת מים ישירה.
        לחילופין, ניתן לבשלם רק עם חצי כמות המים על אדים בלבד כמו חמין אורז, והתוצאה מאלפת ומעלפת. מאז שעליתי על הקראנצ`יות הפסקתי לבשלם בצורה המקובלת.

  2. מלא מידע וטעמים, נהנית לקרוא

  3. ולראות כמובן

  4. מהיום פתיתים עם קטשופ זה כבר פאסה!
    נשמע מצוין בכל דרכי ההכנה המוצעות.
    שאלה לי – האם אפשר ומומלץ לדעתך להשתמש בסוגי פתיתים שונים (למשל – כוכבים, אורזים, אותיות) על אותם יחסי הנוזלים?

    וגם – היית משתמש בפתיתים במרק עוף במקום תוספת אטריות למשל?

    תודה מראש ונהניתי מכל מילה ותמונה:D

    • היי צילה 🙂
      שמח שאהבת.
      אין הבדל מיוחד בזמני ההכנה או כמות המים ולכן לא התייחסתי לנושא.
      ופתיתים הם תוספת נהדרת למרק עוף! שמים אותם בסוף הבישול שיתבשלו יחד איתו 10 דקות ככה
      המשך שבוע מצוין =]

  5. קראתי כל מילה (וכל פסיק וכל סימן קריאה)
    וכרגיל
    אין מילים!!! אלוף

  6. כתבה נהדרת. כל הפוסטים שלך יחד עם הצילומים אליפות!

  7. וואו!. פשוט וואו

  8. הבלוג מדהים
    ההחל מהמתכונים שמזמינים לטוס להכין אותם
    דרך ההסבר המפורט הידידותי והממצה
    וכלה בתמונות המקסימות והמגרות.

    יישר כח -תענוג !

  9. איפה היית עד היום?? מעניין, נעים, קולח והכי חשוב מלא בטיפים והסברים! תבורך!!! אשמח לכל עידכון ופרסום שתוציא. תודה !!!!

  10. יופי של בלוג יופי של כתיבה יופי של תמונות הסברים וטיפים . הכנתי כבר כמה וכמה מתכונים שלך והיה נהדר ובכלל עושה רושם שאתה איש נחמד

  11. פוסט נפלא ובעיקר מרגש.

  12. הסיפור על אמך נגע לליבי עד מאד. היא נראית אישה נפלאה. איחולי רפואה שלמה או לפחות איכות חיים טובה….
    עשיתי את המתכון עם עשבי התיבול – מתכון פשוט ומושלם! אגב הערתך על הפחמימה הריקה,
    ערבבתי חצי פתיתים "רגילים" (כוכבים הם החביבים עלי ביותר) וחצי פתיתים מקמח כוסמין מלא,
    ויצא טעים מאד!

    • היי גניה 🙂
      תודה על המילים החמות. מעניין – אף פעם לא ניסיתי לערבב.
      ושמח ששיתפת במידע – אציין בפוסט.

  13. שלום לך.
    אם מוסיפים ירקות כאפשרות אנטיפסטי
    כתבת שמוסיפים בסוף.
    למה הכוונה? כי התבשיל כבר רך ואותם יש לרכך.
    תודה

    • היי מיכל =]
      שאלה טובה, כשאני אומר בסוף, הכוונה היא אחרי שהפתיתים עם העשבי תיבול מוכנים (אחרי שכיבית את האש וחיכית כמה דקות), מערבבים פנימה בעדינות את האנטיפסטי המוכן.
      אפשר גם להעביר את הפתיתים לצלחת ולהניח את האנטיפסטי מעל

  14. יששששש!! תודה לך עוז!

    פתיתים הם הפחמימה האהובה עליי והמתכון הבסיסי שלך מעולה,
    ההסברים מעניינים והתמונות מגרות, תודה רבה.

    כמובן שהכנתי ויצא מדהים!

  15. אשמח לקבל תפריטים שונים – ההסברים שלך נהדרים…
    תודה וחג שמח
    מיקי גורן

  16. תודה רבה עז!
    יצא טעים. הזכיר לי את הילדות. הפעם האחרונה שאכלתי פתיתים הייתה בכיתה ד' בערך. הייתה לנו חברה שגרה ליד הים ואמא שלה תמיד הכינה פתיתים.
    יצא לי בכל זאת די גושי – אפשר היה לפרק אותם במזלג, ובכל זאת, אפשר להמנע מזה?

    • היי אפרת 🙂
      שמח לשמוע שהצלחתי להחזיר קצת נוסטלגיה.
      כל המתכון בנוי סביב ההימנעות מהמצב הגושי – מהקלייה של הפתיתים דרך כמות המים המדודה.
      באיזה סיר השתמשת? יכול להיות שהתפספסו קצת הזמנים ?

  17. תודה על התשובה.
    יכול להיות מאוד. אני צריכה לשים לב יותר לזמנים באופן כללי. (:
    כי כן קליתי אותם (הם לא ממש שינו את צבעם). וגם במים שמתי שלוש כוסות לחבילה שלמה.
    אז זה כנראה הזמנים.
    תודה רבה. אנסה ב"ה שוב.

    • להבא תקלי עד שמשנים צבע. הדקה הנוספת הזו עושה הבדל משמעותי בתוצאה ובטעם.
      בהצלחה ועדכני איך יוצא! 🙂

  18. פתיתים – לאכול את התמונה…
    נכון שהסיר בתמונה הראשונה, עם הפתיתים הקלויים הוא הסיר שלי?
    כאילו התגנבת למטבח שלי בלילה והכנתי שם את הפתיתים. אפשר להריח!
    תודה!

  19. אוסהת הראל

    אתה אלוף! פעם ראשונה שיצאו לי פתיתים מעולים! ההסברים שלך נהדרים, וכבר שיבחתי זאת במדריכים אחרים שלך.
    תודה רבה,
    אוסנת

  20. יצא פגז אחד אחד אחרי שנים של כשלונות….
    עוז תודה אתה ענק

  21. אני נתקעתי בחצי בצל סגול שהיה לך במקרר – האם יצא לך לחקור את הטענה, שבצל סופח אליו חיידקים בקצב אדיר? זה הבסיס לתרופת הסבתא שממליצה להשאיר בצל פרוס מתחת למיטה של ילד חולה.
    אז לפי זה, חצי בצל ששהה לילה במקרר הוא מושבת חיידקים ולכן התחלתי להשתמש בבצלים שלמים תמיד… מה אתה אומר?

    • היי הדר 🙂
      שאלה מעניינת
      מעולם לא יצא לי לחקור את הטענה – למרות שהיא הגיונית.
      הבצל מכיל גם סוכרים וגם הרבה מים, שזה מה שחיידקים אוהבים. שהות ממושכת במקרר מחלישה את האנזימים ההגנתיים שלו – אלו שגורמים לנו לדמעות, אז סביר שאחרי מספר ימים במקרר יתחילו לגור בו, כמו שגרים בהרבה פירות וירקות אחרים. מה שאנחנו עושים בבית זה לכסות את חצאי הבצלים ברדיד אלומיניום – זה מנטרל את פיזור הריחות של הבצל במקרר.
      בכל מקרה, ברגע שמטגנים לבצל את הצורה כמו שעושים כאן, בהנחה שהבצל עדיין נראה כמו בצל ולא מראה סימני ריקבון או ריח רע,
      אין שום בעייה להשתמש בו – הרי החום גם ככה עושה שמות לכל יצורון חי.

      יכול להיות שעניין בעייתי יותר בשימושים בבצל לסלט – אבל שוב, לא בדקתי את הנושא.

    • אולי קצת אוף-טופיק. אבל מעניין להזכיר שלפי היהדות קיימת סכנת נפשות בשימוש בבצל קלוף שעבר עליו הלילה. כנ'ל לגבי ביצה קלופה וכמדומני גם שום קלוף. הפטנט הוא לפזר עליהם מלח כדי שישנו את טעמם(למיטב זכרוני), או להשאירם עם חלק מהקליפה, ברגע שקילפו אותם ומעוניינים להשאירם לשימוש למחרת. שווה בדיקה למעוניינים…

      • היי גיל 🙂
        מעניין. תודה על המידע
        נשמע שמקורה של ההלכה הזו מהימים שלפני המקררים

      • בצל מקולף שנשאר בחוץ ובמקום יבש מתיבש ויוצר קליפה יבשה חדשה. בצל חצוי ומקולף שנשאר בחוץ או במקרר מפתח בצל שלם חדש אפילו מפלח בצל שנשאר עם חלק מעוגת הבצל והשורשים ובמקום לח, מיד יפתח גם שורשים וגבעול ירוק.

  22. הי עז,
    מה הכוונה בגבינת שמנת?
    האם להשתמש בשמנת לבישול או ממש גבינה סטייל נפוליאון/פילדלפיה וכו?
    תודה רבה!

  23. שלום עוז,
    מכל אתרי האוכל והכנת האוכל…אני מעדיפה את שלך…לא יודעת..הצגת המצרכים, הבישול , ההסברים, התמונות וכל היתר, מיועדים לכל אחד..
    תודה לך,

  24. ניסיתי שוב, והפעם להיצמד להוראות – באמת יצא לא גושי, בפעם הראשונה!
    תודה רבה!

  25. יש אפשרות להחליף את הפתיתים באורז מלא? (:

    • היי נדב 🙂
      אלו מתכונים שונים לגמרי מכיוון שאורז מלא דורש אופן בישול אחר. אתה יכול להכין אורז מלא (מסביר קווים כלליים לדמותו כאן:
      http://goo.gl/vSy8NP )
      ולסיים אותו בתוספות כמו במנות המוצעות – כלומר לקחת את האורז המוכן ולערבב אותו עם עשבי תיבול ובצל מטוגן או גבינת שמנת ופטריות מוקפצות.
      בהצלחה!

  26. שלום עז,
    אני מכין פתיתים בכל יום שישי (לפני שבת)
    ומשאיר אותם על הפלטה שישארו חמים.
    הבעיה שאחרי כשעתיים על הפלטה הם מקבלים את הצורה של הסיר מעין עוגה/פשטידה.
    האם יש דרך להשאיר אותם 'אחד אחד' כפי שהם ביום שישי מיד לאחר הבישול?
    תודה מראש,

    • היי דוד
      לפתיתים יש נטייה 'להתמצק' מהר מאוד. בעבר הכנתי כמה מתכונים עם פתיתים, לא למריך הזה.
      היו להם כמה דקות קסומות שבהן היו אחד אחד, אבל לאחר מכן התאחדו לגוש כפי שאתה מתאר.
      אז הדרך היחידה שאני חושב עליה כרגע להשאיר אותם אחד אחד היא לפורר אותם היטב בתום הבישול ולא להשאיר על הפלטה, שממשיכה את תהליך הבישול שלהם.
      בהצלחה 🙂

  27. אחלה מתכון! פעם ראשונה שיצא לי אחד אחד, ולא גוש… כמה פשוט ככה טעים!

  28. לא אכלתי פתיתים מהגן בערך אבל הכנתי את המעין ריזוטו ויצא מעולה.. שינוי שלי למנה שנתן לה טעם יותר ילדותי (במובן הטוב של המילה) ועוקצני, לתבל בשקיות של תבלין פיצה..

    • היי אביתר 🙂 כיף לשמוע שאהבת
      תבלין פיצה (להלן מונוסודיום גלוטומט) יגרום לכל דבר שאתה מוסיף אליו להיות יותר טעים 😉

  29. היי (:
    הכנתי את הפתיתים ואחר כך הם ממש נדבקו לי לסיר והיה לי קשה לנקות.
    יש לך המלצות לסירים שזה לא יקרה בהם או דרכים אחרות?

    • היי נועה 🙂
      סיר טפלון חדש וחלק יעשה את העבודה, עדיף סירים עבים וכמה שפחות שרוטים

  30. פעם ראשונה שיצא לי מושלם!!! תודה רבהההה

  31. עוז אתה פשוט מדהים!
    כיף לקרוא את הפוסטים שלך!!!

  32. ננסה! מתכון הפטריות נראה נהדר

    שאלה – אם מכינים חבילה מלאה ובהתאמה כמות המים – כמה זמן צריך לבשל על אש נמוכה ?

  33. מעתה,כשאחפש מתכון שהוא, אחפש אותך, עוז.

  34. תודה על המתכונים עֹז!
    בדרך כלל אני לא קוראת את הפוסטים המצורפים למתכונים כשאני נכנסת לבלוגים, אבל כאן הם מצליחים למשוך אותי 🙂 אני מאוד אוהבת את הפשטות והפרקטיות במתכונים שלך.

    לגבי הפתיתים בעשבי תיבול, אני ממליצה להוסיף לזה לימון כבוש לפי הטעם (ובכלל, בכל מה שיש בו עשבי תיבול טריים)

    • היי שירה 🙂
      ממש כיף לשמוע. בשמחה רבה תמיד!
      אחלה רעיון לשדרוג תודה =]

  35. הי הכנתי הערב פתיתים לנערה בת 16. ..וואווו יצא מעולה בול לפי המתכון הבסיסיי…אמרה לי הבת ממש כמו בגן..ככה נטורל טעיםם מאוד. תודה .

  36. תודה רבה על מתכון מדהים , מעניין ומוצלח:)
    לראשונה הצלחתי להכין פתיתים מושלמים

  37. … תהיה האם זה כמו באורז – כפול כמות = כפול זמן ?
    500 גרם = 26 דקות ?

    • היי גליה 🙂
      מאיפה שמעת על הכלל הזה? הוא ממש לא נכון.
      אותו זמן בישול.

      • ממממ….

        כשאני עושה אורז (למשל) חצי כוס + כוס מים רותחים + 10 דקות בישול
        בהתאמה – כוס + שתי כוסות + 20 דקות בישול וזה יוצא טוב!

        לפני שקראתי את התגובה – כבר הכפלתי זמן בישול בשביל 500 גרם פתיתים כלומר 25 דקות וכמובן כפול מים. ויצא ממש טוב!

        • היי גליה 🙂
          עם מה שעובד אני לא מתווכח =]
          פשוט זה לא חוק שעובד לנצח (למשל אם תכיני קילו פתיתים ברור ש40 דקות בישול זה יותר מדי וכן הלאה נכון? )

  38. תודה רבה על המתכון. טרם נוסה אך אשמח לדווח. רציתי רק לומר שמחלת העייפות הכרונית ופיברומיאלגיה
    א י נ ן אותה מחלה וזוהי טעות נפוצה לחשוב שכן. אמנם מדובר במחלות "אחיות", שתיהן מחלות אוטואימיוניות ובעלות קווי דמיון ביניהן אולם זוהי איננה אותה מחלה וגם הפרוגנוזה שלהן שונה. לעיתים יש החולים גם וגם… (כמוני לצערי) ואכן למי שאינו מיומן קשה להבחין בהבדלים ביניהן. (תסמונת התשישות הכרונית כונתה בעבר "מחלת היאפים").

    • היי נוגה
      מקווה שתהני מהמתכון =]
      אכן וכמוך גם אימי מאובחנת קלינית בשתי המחלות.
      מאחל לך התאוששות מהירה ושלמה !

  39. היי עוז הכנתי את המתכון ולראשונה בחיי אחרי שנים של מלחמת התשה עם דייסת הפתיתים הם יצאו לי אחד אחד!! הכנתי כמה מתכונים שלך ועד עכשיו כל אחד מהם היה הצלחה, המון תודה אתה פשוט מצוין!!! אמשיך לעקוב באדיקות 😉

    • היי יאנה ברוכים הבאים =]
      ממש שמח לשמוע על ההצלחה שלך! בשמחה רבה וכיף ששיתפת

  40. היי עוז הכנתי אותם עכשיו והמרקם שלהם מצויין אך חסר קצת טעם, יש לך הצעות איך לשדרג אותו מבחינת תיבול שיהיה יותר עם טעם וקצת פיקנטי ?

    • היי אלי 🙂
      המרקם זה החלק הכי חשוב, טעם זה הכי קל לשנות.
      בשביל יותר עניין אתה יכול להכין את הפתיתים עם העשבי תיבול שמפורטים במתכון השני – ולהוסיף פלפל אדום או ירוק חריף לטיגון יחד עם הבצל (או שבבי צ'ילי יבש , מה שזורם לך)
      בהצלחה

  41. היי עוז,
    אם אני רוצה להוסיף רסק עגבניות לפתיתים.. באיזה שלב את ממליץ?
    האם אחרי שמים או אחרי שלב הקלייה?

    תודה 🙂

    • היי אדווה 🙂
      רסק ממש יזרום אחרי הקלייה לפני המים – להוסיף כף ולטגן עם הפתיתים הזהובים

  42. כילדה אף פעם לא אהבתי פתיתים. לצערי אימא שלי לא קראה את הבלוג שלך אי שם בשנות השבעים ופתיתים היו גוש חסר טעם וצורה.. (סליחה אימא!) אז כאימא לשלושה אכלני פתיתים אני בהתרגשות מרובה! ואוווו!! פעם ראשונה שהכנתי פתיתים ולא נצמד לי למזלג גוש פתיתים דביק ובלתי ניתן להפרדה. אוסם צריכים לאמץ את שיטת ההכנה הזו במקום במתכון הדביקי הבלתי מוצלח בעליל על האריזה שלהם. תודה, החיים שלי השתנו היום לנצח!

    • היי אפרת!
      כמה שימחת אותי בתגובתך! תוד רבה על המילים החמות! בכבוד רב 🙂

  43. היי עוז

    כמה כוסות מים צריך לכוס פתיתים או כמה כוסות מים צריך לחצי כוס פתיתים (אני לא מכינה בכמויות )

    תודה מראש.

  44. היי

    הכוונה שמן האם לקלות ללא שמן בכלל ? זה לא ישרף?

    • היי עינת,
      אם משגיחים בזמן מקלייה ומערבבים היטב אז הם לא נשרפים.
      הכוונה היא שאת עומדת לידם כל הזמן ומשגיחה לראות כשהם מתחילים להזהיב

  45. היי,
    אחרי שנייייייים של עיסת פתיתים וויכוחים עם הבעל 😉 יצאו פתיתים בול כמו שצריך בזכות המתכון שלך.
    אתה מאד מדויק ו"ידידותי למשתמש" וניסיתי כבר כמה וכמה מתכונים מהבלוג. כל הכבוד.
    תודה,
    מירי

    • היי מירי היקרה =]
      ממש ממש שימחת אותי עכשיו! כיף לשמוע וכבוד רב
      תודה ששיתפת ובשמחה תמיד 🙂

  46. עז, כרגיל, יצא אליפות!!
    הייתי צריכה את החידודים לפתיתים מושלמים (-:
    תודה רבה,
    דפנה

    • תודה רבה דפנה היקרה!!! שמח ממש לשמוע על הצלחתך =]

      • מתכון פיגוז, יצא פצצה, לא השתמשתי כלל בשמן. טיגנתי בצל עם טיפהלה מים כשהתחיל להיחרך, אחר כך פיטריות ואחר כך את הפתיתים והוספתי רק מים ותבלינים. ממש טעים ופשוט

  47. כשאתה כותב "מסירים את המכסה, מערבבים ומגישים", תוודא קודם שבאיזשהו שלב מוקדם יותר כתבת מתי לכסות עם המכסה.
    מומלץ

  48. המדריך מדהים. כל פעם יוצא לי אחד אחד בארומה מדהימה ובמרקם אלדנטה כמו שאני אוהבת ?

  49. סופסוף…..פתיתים מדהימים אחד אחד. בלי מכסה חצי פתוח ובלי לערבב מדי פעם …..
    תודה, עוז על מתכון מושלם!! זה המתכון שצריך להופיע על האריזה.

  50. עז תלם אתה גאון!!!!!!1
    לא עוד גוש פתיתים במרקם לא ברור

  51. עז , אתה פשוט חלום (הסברים מדהימים ומתכונים שתמיד מצליחים)
    קצת דמעתי (למי ששואל זה הבצל) מההכרות האישית עם הפיברו של האמא הפרטית שלי . אז תודה ממי שיודעת להכין ביף וולנגטון אבל לא פתיתים .

  52. עקבתי באדיקות ויצא נהדר! איזה כיףף! תודההה

  53. עוז ערב טוב
    נהנת מאוד מהבלוג שלך אליו הגעתי דרך פינטרסט. ניסיתי לעשות פולואו על מנת לעקוב אחרי הפרסומים שלך בםינטרסט ולא ראיתי שיש. חבל לי מאוד כי פינטרסט זה הרשת החברתית היחידה בה אני נמצאת, גם לא במייל. בכל מקרה תודה על ההסברים והתיאורים הסיפורים והמתכונים הנהדרים.

  54. שלום עוז תלם
    תענוג לקרוא את הוראותיך מוסבר ברור ומדויק שאפו.. והטעם לא יאומן כל כך טעים אורירי ופשוט
    ומדהים שקליה של הפתיתים מפרידה אותם אחד אחד ,פשוט גאוני.
    תודה רבה ושבת שלום

  55. היי עז יקר,

    אפשר חמאה במקום שמן זית?
    הילדון לא אוהב, ממש.
    וקנולה – על גופתי..
    אם כן, מה כמות החמאה (בכפות/ בחבילה קטנה) לכל כוס פתיתים?
    תודה :))

  56. שאלה שמטרידה אותי שנים… איך מחיים פתיתים אחרי קירור במקרר? אחרי הבישול הם מדהימים, ואחרי מקרר הם הופכים לגוש אחד, לא נפרדים ולא אטרקטיביים בכלל. יש דרך להחזיר להם חיים אחרי קירור?

    • הילה היקרה, אכן סוגיה כבדת משקל.. המלצתי אלייך היא כזו –
      במהלך הקירור של הפתיתים הקפידי לערבב אותם מספר פעמים וכך הם יידבקו לך הרבה פחות בקירור

  57. שלום עוז,
    הכנתי את הפתיתים עם העשבי תיבול.
    למען האמת, לא התאפשר לי להקפיד על זמנים כך שהתחתית של הסיר מעט נחרכה ועדיין
    כמה שזה ט-ע-י-ם!!!
    תודה לך על עוד מתכון מוצלח🌺

  58. כרגיל מדויק! הקליה הובילה לפתיתים מושלמים, אחד אחד (וגם להפעלת אזעקת העשן ברגע הוספת המים, אבל היי- פתיתים אחד אחד!)

  59. היי עז, הכנתי מספר פעמים ויצא מושלם!
    אם אני רוצה להכין עם פטריות, אני צריכה לטגן אותן בנפרד ולהוסיף כשהפתיתים מוכנים או לטגן אותן עם הבצל ואז להוסיף פתיתים ולבשל לפי ההסבר שלך?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: