איך להכין קוסקוס סולת במיקרוגל

7 בספטמבר 2017

אף אחד לא יאמין שהכנתם אותו במיקרוגל! צילום: נמרוד סונדרס

אחד מחומרי הגלם שאני הכי אוהב בעולם זה סולת. במעטפת של הקובה, בדייסות, בקציצות (במקום פירורי לחם..תנסו!), אבל הכי הרבה אני אוהב סולת כשהיא בצורת קוסקוס: גרגרים עדינים, אווריריים שנמסים בפה, עם טעם עדין ונהדר ויכולת לספוג באהבה כל רוטב או מרק שתשדכו אליו.

מזה מספר שנים שאני מכין קוסקוס בשיטה מהירה במיוחד, של 10 דקות עבודה, ובמקרה של המתכון שיפורסם היום אני התחלתי מהסוף, וכבר לפני יותר משנתיים פרסמתי מתכון לקוסקוס ללא גלוטן, שמכינים מקמח תירס, והיום הגיע תורו של קוסקוס הסולת הקלאסי.

צפו: כך תכיניו קוסקוס סולת מהיר במו ידיכם!


הכנתי את המתכון הזה והבאתי אותו לטעימה לטוניסאים, מרוקאים, טריפוליטאים וגם לאשכנזים אוהבי אוכל, וכולם נדהמו מכמה מדויק וטעים זה יוצא!

פעם הגשתי קוסקוס ברוטב בולונז. אבל זה כבר כתבה אחרת 😉 צילום: נמרוד סונדרס

מה זה בכלל קוסקוס?
קוסקוס הוא אחד מהמאכלים המפורסמים ביותר של אזור המגרב: לוב, מרוקו, טוניס, אלג'יריה וגם מאוריטניה. זוהי מנה שפותחה על ידי השבטים הבֵּרְבֶּרְים בראשית האלף השני לספירה, ונקראת על שם הכלי המחורר בו אידו אותו לראשונה (שנקרא קסקסו).

כיום אנחנו מכירים בעיקר את הקוסקוס שעשוי מסולת, אבל ברחבי אפריקה תוכלו למצוא גרסאות למנה שנעשות מדוחן ומקאסבה – אותו שורש ממנו מכינים את פניני הטפיוקה.

שמים סולת בקערה מתאימה למיקרוגל. צילום: נמרוד סונדרס

מבוא לסולת
סולת היא צורת טחינה ייחודית של זרעי חיטה קשים מזן דורום, שמניבה גרגרים גסים – יחסית לטחינה של הקמח ואחידים בגודלם.

עוד בימי התנ"ך נהנו אבותינו מטעמה ומרקמה הייחודי, והעריכו אותו מאוד.

בימים העתיקים ההם היא נודעה בתור קמח משובח ביותר, שנכלל ברשימה המאוד מצומצמת של סוגי הקורבנות; מצוין כי ניתן להביא כמנחה לאל סולת מחיטה או שעורה, בתנאי שבוללים אותה בשמן משובח, או כמו שכתוב בספר ויקרא, פרק ב פסוק א:וְנֶפֶשׁ, כִּי-תַקְרִיב קָרְבַּן מִנְחָה לַה'–סֹלֶת, יִהְיֶה קָרְבָּנוֹ; וְיָצַק עָלֶיהָ שֶׁמֶן, וְנָתַן עָלֶיהָ לְבֹנָה.

מוסיפים מלח. צילום: נמרוד סונדרס

מאותה סולת בלולה נגזר הביטוי השגור עד היום בשפתינו: "סלתה ושמנה" – כלומר הטוב ביותר שיש. נחזור לענייני הבלילה בשמן בקרוב 😉

בעבר הייתה הסולת יקרה מאוד, וכדי להכין קוסקוס השתמשו במשהו אחר לגמרי: פירורי לחם. בספר הבישול האנדלוסי שנכתב במאה ה-13 תוכלו למצוא מתכונים למספר סוגי קוסקוס, כולל ת'ארידה, פירורי לחם שמצופים בקמח, נאפים ומשמשים למצע לתבשילים של בשר שומני, ירקות, תבלינים וחומץ.

ושמן. צילום: נמרוד סונדרס

שיטת הסבתות
כמו שהמאמות באיטליה מכינות בעצמן פסטה טרייה, והמאמות בוייטנאם יוצרות אטריות אורז עדינות, כך המאמות של אזור המגרב מכינות בעצמן את הקוסקוס.

השיטה המסורתית להכנת קוסקוס כוללת מספר שלבים של אידוי גרגרי סולת בסיר שנקרא קוסקוסייר (שיכול לעלות אפילו 350 ₪), הוספת שמן ומים בהדרגה, עד שגרגרי הסולת מתנפחים, וסינון הגרגרים בנפה מיוחדת. יש המגדילות ומפרידות את הגרגרים לקוסקוס עדין בתנועות ידיהן בלבד, תנועה עדינה שדורשת המון תרגול.

מערבבים, או ליתר דיוק, בוללים את הסולת בשמן. צילום: נמרוד סונדרס

זהו תהליך שדורש עבודה וסבלנות רבה, והוא מניב את הקוסקוס הכי עדין, אוורירי ומפנק שיכול להיות – התהליך הזה דורש השקעה מרובה של זמן וסבלנות, ולכן כבודו שמור לפוסט נפרד ומפורט.

השיטה המהירה
היום נתעסק בשיטה הקצרה להכנת הקוסקוס. למדתי אותה מדוד שלי, דוד נזרי, בן למשפחה מרוקאית. הוא סיפר שהוא גדל על קוסקוס עדין של אמא, וכששמע מהשכנים בנתניה שיש שיטה מהירה הוא בעצמו לא האמין. הכין, והשתכנע – וממנו למדתי את שיטת הבישול בסיר שמפורטת במתכון.

עד שכל הסולת מצופה בשמן. צילום: נמרוד סונדרס

כל כך התרגשתי מהשיטה שלו שפרסמתי אותה בכתבה שהכנתי עבור מאקו על קוסקוס. בעודי בוחן את התגובות לכתבה ההיא ראיתי המלצות מהקוראים על שיטת הכנה במיקרוגל, בדקתי ניסיתי וגם אני השתכנעתי: ההכנה במיקרוגל היא השיטה המהירה ביותר להכין קוסקוס מסולת, והיתרון (הקטן) שלה על פני הסיר הוא שהמיקרוגל פועל על טיימר, ככה שאין סיכוי לשכוח את הסיר על הלהבה ולשרוף אותו : )

שתי השיטות עובדות על אותו עיקרון, שיוסבר מיד בפירוט.

>> ומה עם המרק? קבלו מתכון למרק מושלם לקוסקוס!!

קוסקוס ביתי מושלם בארבעה מהלכים

מהלך ראשון: בלילה בשמן
השמן חיוני להצלחת המתכון. למה? טוב ששאלתם. סולת מורכבת בעיקר מעמילן – שזה משהו כשסופג נוזלים כשחם לו. כשנותנים לעמילן בסולת לספוג הרבה נוזלים, העמילן מתבקע, ומקבל מרקם דביק – שמעולה לנו כשאנחנו מכינים דייסה או פולנטה (שגם אפשר להכין מסולת אבל זה מתכון אחר שתמצאו כאן). כשנותנים לעמילן לספוג כמות מדויקת של מים, הוא מתנפח ומתרכך, בדיוק כמו אורז.

>> המדריך: איך להכין אורז אחד אחד

אם הייתם יוצקים כוס מים על כוס סולת ומבשלים, הייתם מקבלים גוש, אכיל אך לא מרשים במיוחד. שלא כמו אורז, שבו הגרגרים יחסית גדולים, גרגרי הסולת קטנים מאוד, וההתנפחות של העמילנים שהיא מכילה גורמת להם להיצמד זה לזה בצורה חזקה מאוד.

מוסיפים מים (ממש לא צריך להרתיח), מערבבים ומשם למיקרוגל. צילום: נמרוד סונדרס

כשאנחנו מערבבים את הסולת עם השמן בתחילת תהליך ההכנה, אנחנו מצפים כל גרגיר סולת קטן בשכבה מגוננת, שמפחית את עוצמת ההדבקה שנוצרת בעת הבישול. כאמור, בלילת סולת בשמן זה מהלך בן אלפי שנים, וזה גורם לך לעצור ולחשוב לרגע כמה מדהים זה שידע על אוכל מצליח לעבור בצורה כזו מדויקת לאורך הדורות.

מהלך שני: בישול
אחרי הבלילה בשמן מגיע הבישול: על כמות של עד 2 כוסות סולת שמים כמות זהה של מים. על 4 כוסות סולת 3.5 כוסות מים יספיקו.

ערבוב ראשוני אחרי 9 דקות, נועד לוודא שהמים הגיעו לכל מקום. צילום: נמרוד סונדרס

מערבבים ושולחים למיקרוגל לבישול בשני סיבובים – ראשון של 9 דקות, אחריו מוציאים ומערבבים היטב את תכולת הקערה, ואז מכניסים למיקרוגל לסיבוב שני של 4 דקות, במהלכו הסולת תסיים לספוג את הנוזלים.

בהכנה במיקרוגל חשוב להשתמש בקערה עם מכסה מתאים (אני משתמש בקערת זכוכית שמוליכה חום מעולה).

בהכנה בסיר אין צורך לבצע את הערבוב באמצע הבישול.

ערבוב שני בסוף הבישול, אחרי שהסולת התקרר – נועד להתחיל לפורר את הסולת לגושים קטנים. צילום: נמרוד סונדרס

עכשיו זה כבר טעים, וזה גם מוכן לאוורור. צילום: נמרוד סונדרס

מהלך שלישי: ערבוב
אחרי הבישול צריך לתת לסולת להתקרר ולעמילנים שבה להתייצב (שוב, כמו הכנה של אורז). אחרי ההתקררות הסולת טעימה, ותזכיר לכם קצת מרקם של קוסקוס (בזכות השמן) אבל עדיין לא תהיה אוורירית מספיק. כדי להכין את התערובת לאוורור הסופי, צריך לערבב אותה היטב בעזרת כף, כדי לפרק את גושי הסולת שנוצרו ולפתוח את התערובת כמה שיותר.

מהלך רביעי ואחרון: אוורור
השלב האחרון הוא הוא הרגע בו כל העבודה (הלא רבה בכלל) שהשקענו הופכת למשתלמת, ובו גושי הסולת שלנו הופכים לפתיתים עדינים ואווריריים. מכיוון שאין אנו מתעסקים בגרגרים גדולים כמו בורגול או אורז ארוך, שנפרדים אחד מהשני בקלות, עלינו להפעיל כוח פיזי על מנת לקבל את המרקם בו אנו חפצים.

מעבירים את הגושים דרך מסננת לקוסקוס. צילום: נמרוד סונדרס

כאן יש שני כלים שיכולים לעשות את העבודה:

מסננת קוסקוס
אותה ניתן לקנות בכל חנות כלי בית, והיא עולה 25-35 ₪. העיצוב של המסננות האלו לא השתנה במשך מאות שנים, והיא מורכבת מחוטי מתכת נוקשים המסודרים במרווחים קבועים זה מזה בחורים בגודל בינוני-קטן.

איך משתמשים: שמים את המסננת מעל קערה גדולה. בתוך המסננת שמים את גושי הסולת. בעזרת היד דוחפים את הסולת דרך המסננת (ככל שהיא תהיה קרה יותר זה פחות יכאב 😀 ) ומה שיפול מהצד השני יהיה.. קוסקוס!!

פתיתים אוורירים, עדינים וחלומיים! צילום: נמרוד סונדרס

מעבד מזון
פשוט שמים בו את גושי הסולת ומפעילים בפולסים לאוורור. להבי מעבד המזון והעוצמה בה הם מופעלים עושים עבודה מצוינת בהפרדת הגרגרים ונותנים קוסקוס אוורירי ונהדר.

כשעובדים עם מעבד מזון חשוב לתת לסולת להתקרר כמעט לחלוטין. אם הסולת לא קרה מספיק מעבד המזון עשוי לטחון אותה למחית במקום לפורר אותה לגרגרים.

אחסון
הקוסקוס המוכן נשמר במקרר ארבעה ימים, והוא גם שורד הקפאה מצוין – שלושה חודשים בכיף. אישית, אני אוהב לאכול אותו קצת חמים, למעוך אותו לגוש עם היד ואז להרגיש אותו מתפורר שוב בפה. סטייה שלי 😀 המלצות למנות להגיש עם הקוסקוס תמצאו בסוף המתכון.

מוכן לספוג כל תבשיל! צילום: נמרוד סונדרס. משתקף בכף: אני!

מתכון קוסקוס סולת מהיר במיקרוגל / בסיר

4-6 מנות כתוספת, טבעוני, 10 דקות עבודה, 40 דקות עד שאפשר לאכול

מצרכים:

2 כוסות סולת (אפשר גם סולת מלאה – אין שינוי במתכון)
1/4 כוס שמן (אני מעדיף שמן זית)
כפית גדושה מלח
2 כוסות מים
(שימו לב: אם מכפילים כמויות, שמים 3.5 כוסות מים על 4 כוסות סולת)

אופן הכנה:

במיקרוגל:

  • שמים בקערה המתאימה למיקרוגל, עם מכסה שנסגר היטב (קערות פיירקס מומלצות כאן), את הסולת, השמן והמלח ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את המים, מערבבים היטב וסוגרים את המכסה.
  • שמים במיקרוגל ומפעילים על עוצמה גבוהה 9 דקות.
  • מוציאים, מסירים בזהירות את המכסה ובוחשים היטב.
  • מחזירים את המכסה ושוב למיקרוגל ל-4 דקות נוספות.
  • מוציאים, מסירים את המכסה ונותנים לתערובת לנוח 20 דקות (ועדיף עד שהתערובת מתקררת לחלוטין).

בסיר:

  • שמים את הסולת בסיר ומוסיפים את השמן והמלח.
  • מערבבים היטב ומוסיפים את המים.
  • בוחשים היטב ומביאים לרתיחה.
  • כשהמים רותחים, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 15 דקות, עד שכל המים נספגו בסולת והיא מרגישה יבשה למגע (כמו במתכון למעלה).
  • מסירים מהאש, מורידים את המכסה ולא נוגעים 20 דקות (ועדיף עד שהתערובת מתקררת לחלוטין)

לא משנה איך הכנתם:

  • בעזרת כף מפוררים את התערובת לחתיכות גדולות.
  • מעבירים לנפת קוסקוס ודרכה מעבירים את כל החתיכות – המסננת מפרקת את חתיכות הסולת והופכת אותן לקוסקוס
  • לחילופין, במקום להעביר במסננת קוסקוס, מעבירים את חתיכות הסולת המבושלת למעבד מזון ומפעילים בפולסים עד שהגרגרים נפרדים.
  • טיפ: למרקם אוורירי במיוחד, מעבירים את הקוסקוס במסננת הקוסקוס פעמיים!
  • הקוסקוס המוכן נשמר בקירור 4 ימים. כדאי ואף רצוי להכין בכמות גדולה ולשמור בהקפאה עד שלושה חודשים.

מה הולך עם הקוסקוס המוכן? הנה כמה רעיונות:

מפרום חצילים מושלם

מפרום ביתי נהדר של חצילים במילוי בשר ברוטב עגבניות צילום: אסף אמברם

צ'ירשי – סלט דלעת טריפולטאי

צ'ירשי סלט דלעת טריפולטאי צילום: אסף אמברם

צ'ירשי סלט דלעת טריפולטאי צילום: אסף אמברם

משמשיה – תבשיל בשר במשמשים ודלעת

משמשיה - תבשיל בקר במשמשים ודלעת

לחצו על התמונה כדי לפתוח את המתכון. צילום: אסף אמברם

טנזיה – תבשיל פירות יבשים ואגוזים מהמטבח המרוקאי

טנזיה - תבשיל פירות יבשים ואגוזים מהמטבח המרוקאי. צילום: אסף אמברם

מעדן מתקתק ומלא טעם. צילום: אסף אמברם

קציצות פראסה ברוטב מנגולד ולימון

קציצות פראסה כרישה כרשה ברוטב מנגולד ולימון

לחצו על התמונה כדי לפתוח את המתכון. צילום: אסף אמברם

תבשיל דלעת, מנגולד ולימון כבוש

המוני שום וכמון גם בפנים. צילום: אסף אמברם

לחצו על התמונה כדי לפתוח את המתכון. צילום: אסף אמברם

מטבוחה ביתית מושלמת

וככה זה נראה בסוף: רוטב סמיך, מרוכז ומלא טעם. צילום: אסף אמברם

ככה זה נראה בסוף: רוטב סמיך, מרוכז ומלא טעם. צילום: אסף אמברם

משוויה: סלט פלפלים קלויים עם עגבניות שרי ושום

משוויה: סלט פלפלים קלויים עם שום ועגבניות. צילום: רות אופק

משוויה: סלט פלפלים קלויים עם שום ועגבניות. צילום: רות אופק

חריימה -דג טריפולטאי מושלם

חריימה דג ברוטב עגבניות שום ופפריקה צילום: אסף אמברם

חריימה דג ברוטב עגבניות שום ופפריקה צילום: אסף אמברם

 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכונים לראש השנה:
משמשיה – תבשיל בקר במשמשים ודלעת
חריימה טריפולטאי מושלם
מפרום חצילים חגיגי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

112 תגובות

  1. בדיוק בזמן! אנו בחיפוש אחר מרק
    לקוסקוס. נודה לקבל מתכון למרק המסורתי
    (בשרי ו/או צמחוני), על הירקות והשורשים
    האופייניים בו במטבחים השונים. חביבים עלינו: חומוס, תפוח אדמה, כרוב, קישוא, כרוב ובעצם – הכל.
    רק בבקשה *לא* אבקות מרק!

  2. תודה! סופסוף אעז לנסות

  3. היי תודה על המתכון!
    הכנתי את הקוסקוס והוא יצא מעט דביק. אני מצליחה לאוורר אותו אך לא לחלוטין ובמפגש עם המרק הוא חוזר להיות עיסתי. אציתי לשאול מה לדעתך עשיתי לא נכון כדי לשפר לפעם הבאה?
    פחות מים? פחות שמן?

    תודה רבה?

    • היי אילנה 🙂
      בשמחה!
      אשמח לתשובתיך לשאלות הבאות על מנת שההכנה הבאה שלך תצא הכי מדויקת שיש
      באיזה שיטה פיררת את הקוסקוס? עם מעבד מזון או עם מסננת ?
      האם נתת לקוסקוס להתקרר לפני?
      ומה הגודל של הכוסות בהן השתמשת?
      אני למשל השתמשתי בכוסות קטנות אז הוא יצא לי יפה ואוורירי. אם השתמשת בכוס גדולה יותר יכול להיות שלא היה מספיק שמן ובגלל זה המרקם יצא מעט דביק.

  4. טוני סולומון

    היי עוז. מה זה כוסות קטנות? כמה מל כל כוס? תודה

    • היי טוני 🙂
      180-200 מ"ל
      טכנית יעבוד עם כל כוס, פשוט לא תמיד יש כלים גדולים מספיק למיקרוגל
      (אם משתמש בסיר, אז גודל הכוס לא משנה)

  5. היי,
    שאלה לגבי ההכנה בסיר, פשוט מבשלת בסיר רגיל עם מים, שמן ומלח?? לא ידבק?
    יש לי סיר כפול של פיירקס, מכיר? יכול להתאים? הוא מזכוכית אבל מיועד לאידוי ירקות…

    • היי לירן 🙂 אם הסיר מתאים לבישול על הכיריים הוא יתאים גם פה.
      כאמור, כל עוד מערבבים קודם היטב את הסולת בשמן ורק אז מוסיפים את המים אז זה לא ידבק – מקבלים מעין גוש ואותו מפוררים לקוסקוס.

  6. ויש לזה באמת טעם של קוסקוס רגיל מהסיר? אני לא מאמינה!! חייבת לנסות

    • כן! =]
      בהחלט חייבת

      • היי עוז, האם גם בסיר קוסקוסייר התהליך הוא אותו הדבר בדיוק? במיקרו אמרת 9 ואז 4 דקות, בסיר כמה זמן זה אמור להיות? ושאלה אחרונה, האם כשמבשלים בסיר מספיק לסנן פעם אחת בלבד?

        • היי אסתר
          בקוסקוסייר זו שיטה אחרת של הספגת הסולת בשמן ומים ואידיה במספר שלבים, עניין של שעתיים בערך

  7. הי,
    עשיתי בדיוק לפי ההוראות.
    לאחר קירור מלא הכנסתי למאסטר סלייסר, אבל לא הצלחתי להגיע למרקם האוורירי של קוסקוס. מבחינת מראה יצא משהו שנראה כמו בורגול או אפילו פתיתים. מבחינת טעם יצא ממש בטעם של קוסקוס. אולי חייבים מעבד מזון.

    • היי מירב
      קיבלתי ועדכנתי את הכתבה – הסרתי את ההמלצה למאסטר סלייסר.
      אכן נדרשת המון עבודה כדי להתקרב לרמה שרוצים המעבד ידני, ובגלל שהמרקם של הקוסקוס הוא החלק הכי משמעותי, עדיף פשוט לקנות מסננת או להשתמש במעבד מזון אם יש
      תודה רבה על הדיווח! מעריך מאוד

  8. אבל זה רחוק מן ההבטחה ל״קוסקוס בחמש דקות״ וכל עוד אתה מנפה – יצאת שוקה משבט דוב המערות.
    במקום להדביק את הגרגירים – ואז להפריד – למה לא לעבוד בשיטה שפשוט לא תדביק אותם.
    אני פיתחתי שיטה כזו ויוצא לי קוסקוס כזה שטריפוליטאיות מתאבדות עליו. מכינה קוסקוס נפלא בלי נפה וכלום.

    • היי
      העבודה נטו היא 5 דקות.
      ספור ובדוק עשרות פעמים על ידי ועל ידי רבים אחרים שהכינו והצליחו.
      ואם את כותבת שפיתחת שיטה נפלאה בלי לשתף בדיוק דברייך בבחינת אילני סרק – קולם הולך

  9. רקפת בצלאל

    ניסיתי את הקוסקוס במיקרו בהתלהבות ובדיוק לפי ההוראות ויצא דביק ומאכזב. מצטערת. אין לי שורשים מרוקאיים. שום מאמא לא עשתה לי קוסקוס מסורתי אבל אני מכירה טעם של קוסקוס טוב וזה לא.

    • היי רקפת
      מצטער לשמוע שהניסיון שלך לא הצליח
      האם נתת לסולת להתקרר לחלוטין? לאחר הבישול?
      איך ניסית להפריד בין הגרגרים ?
      האם שמת כמות מדויקת של מים? ואת השמן קודם?
      אם יוצא רטוב מדי אפשר לתת למרכיבים עוד 1-2 דקות במיקרוגל לספיגה וייבוש..

  10. וואו איזה מתכון מושלם זה יוצא כל כך טעים ומקצועי
    התמכרתי לקוסקוס הזה ? וכל כך פשוט להכין
    תודה לך עז אתה אלוף! כל מתכון שלך הצלחה?

  11. אחלה אחלה אחלה של מתכון
    אבל, הקוסקוס יצא לנו קצת דק (הקפדנו על כמויות וזמנים והשתמשנו בנפה של הסבתות) ויחד עם מרק יצא קצת מאכזב.. איך אפשר לעשות שיצא יותר עבה?

    • היי תהילה 🙂
      שמח לשמוע שהצליח לכם!
      העובי של הקוסקוס נגזר אך ורק מעובי החורים במסננת.
      ממה שאני יודע היום מוכרים רק מסננות בגודל אחד שמוציא קוסקוס דק,
      אבל שווה לשאול ולחקור בחנויות כלי בית
      שיהיה שבוע מצוין =]

      • היי עז,
        פעם שניה שאני מכינה בסיר. שילשתי כמויות כי צריכה להכין כמות גדולה.
        בישלתי וזה יצא עדיין רטוב.. מפחדת שזה ישרף.
        ניסיתי לבשל עוד אבל לא ממש עזר וקשה להעביר את זה דרך המסננת.
        יש עוד דרך לייבש את העיסה? להציל את זה?
        ממש לא רוצה לזרוק..
        תודה!

        • להבא אולי תחזירי לסיבוב במיקרוגל את התערובת, יעזור לייבש אותה בלי צורך לערבב
          ובכללי עדיף לא לשלש כמויות כאן, המתכון מתאים לכמויות קטנות

  12. האמת שהרוטב שיש בתמונות הראשונות נראה ממש מעולה! אבל לא ראיתי איזשהו מתכון.. האם הוא קיים באתר המהמם שלך?
    יש לי חשק עז לקוסקוס.. (:

    • היי חן 🙂
      תודה רבה! תהיתי אם מישהו ישים לב 😉
      מדובר במתכון לצ'ירשי, רק שבמקום למעוך את הדלעת ותפוחי האדמה השארתי אתם חתוכים ויפים ברוטב (אפשר גם לשים דלעת ערמונים או זני דלעת מגניבים אחרים)
      https://bit.ly/2zhqqYU

  13. היי,
    הנגלה הראשונה יצאה מעולה! לא הספקתי להגיע לשלב המג'מיקס מיד סיימנו את הכמות של 2 הכוסות.
    הכנתי כמות של 3.5 כוסות סולת בכלי אחד (וכמות של 5.25 כוסות מים, כמובן שגם את המלח והשמן הגדלתי בהתאם). אחרי שזה התקרר לחלוטין, זה עדיין רטוב לגמרי ובמג'מיקס לא קורה כלום. זה ממש רטוב
    מה ניתן לעשות כדי להציל את המצב?
    זה יצא מהמיקרו כמעט לפני שעה וחצי

    תודה

    • היי לאל
      שמח לשמוע שהנגלה הראשונה יצאה פרפקט!
      לגבי הנגלה השנייה – בהכנה של כמויות גדולות היחס של כוס וחצי נוזל לכוס סולת נהיה גבוה מדי. כלומר 4 כוסות מים מספיקות ל-3.5 כוסות סולת (וכעת אבהיר את זה בפוסט).
      את הנגלה שיש לך צריך לייבש על ידי עוד בישול במיקרוגל או בסיר.

  14. הכנתי אתמול ויצא מעולה! תודה רבה על המתכון.

  15. תודה רבה!
    עשיתי פעם ראשונה, ויצא מעולה!!
    גם נשאר טעים אחרי יום במקרר, [יותר מזה זה לא החזיק, זה פשוט נטרף..]
    אחלה מתכון, תודה ובהצלחה.

    • היי אליהו 🙂
      שמח מאוד לשמוע! כיף ששיתפת ותודה על המילים החמות
      בכיף תמיד

  16. אפשר לשים במסננת רגילה מעל סיר וזה יתאדה? במקום סיר קוסקוס..

    • היי לירז
      את מדברת על הכנה של קוסקוס בשיטה המסורתית נכון? לא במיקרוגל/בסיר על הכיריים כמו שמוסבר כאן

  17. המון המון תודה! הצלת אותי מעבודה קשה,כי הבת שלי אוהבת רק קוס קוס אמיתי

  18. היי ושנה טובה
    אשמח בבקשה לקבל מתכון מדויק להכפלת כמויות..
    רוצה לציין שיוצא לי מצויין כשאני מכינה את הקוסקוס בדיוק כפי שאתה ממליץ ובקערת זכוכית, אבל עם מכסה הפלסטיק הרגיל והמחורר של המיקרוגל (ולא במכסה אטום מזכוכית) ויוצא מצויין. היתכן?

    • היי דורית =]
      ממש שמח לשמוע! מה שעובד עובד אני לא מתווכח 🙂
      4 כוסות סולת ב-4 כוסות מים
      1/3-1/2 כוס שמן
      כף מלח
      ויכול להיות שתצטרכי יותר זמן במיקרוגל – מה שחשוב זה להרגיש את המרקם שיהיה דומה למה שיצא כשהכנת את המתכון הרגיל
      בהצלחה!

  19. וואו, פשוט וואו!
    הכנתי אתמול לשישי, כולם פירגנו ושיבחו.
    בתור אמא ל-2 קטנטנות ועוד אחת בדרך, אני מחפשת בעיקר איך להקל על עצמי את החיים איפה שניתן.
    המתכון הזה הועתק מיידית למחברת המתכונים שלי. תודה תודה תודה

  20. וואו קוסקוס מושלם ממש טעם של פעם .
    עשיתי את הקוסקוס בפעם הראשונה ומאז אני לא קונה שקיות קוסקוס להכנה מהירה.

  21. הי
    יש כאן שאלה לגבי המרק ולא ראיתי תשובה
    אשמח לדעת איך מכינים את המרק ה ״קלאסי״ לקוסקוס

    תודה רבה

  22. גליה גוזובסקי

    יצא מושלם!

  23. יש לי כלי פיירקס למיקרו אך אין לו מכסה. חייב מכסה? אפשר בלי מכסה? אני מכינה האמת אורז במיקרו גם בשיטה כזו כבר מלא זמן, עושה בלי מכסה אבל לפעמים באמצע מוסיפה מים.

    • היי ליאל
      אם אין מכסה מתאים יכולה לכסות בצלחת. אבל חשוב שיהיה מכוסה אחרת הסיפור עלול להתייבש
      (גרגרי הסולת מתנהגים אחרת מגרגרי האורז שגדולים מהם בהרבה)

  24. הכנתי במיקרוגל (חצי כמות) והוספתי כפית אבקת מרק. יצא מצוין 🙂
    – סטודנטית, לא היה זמן להכין רוטב –

  25. תודה רבה על המתכון הזה בפרט ובכלל על כל המתכונים המצויינים באתר! רציתי הרבה מאוד זמן לעשות קוסקוס מהיר:)
    ניסיתי את המתכון בכמה גירסאות, מה שבסוף נשארתי איתו זה לשים מבחינת כמויות כוס מים וכוס סולת, לשים אותם על הגז על אש מאוד חלשה למשך 20 דקות\ עד שרואים שהסולת התייבשה, אחר כך אני מערבבת עם מזלג ואני מאוד נהנת מהתוצאה. אחרי כמה נסיונות ויתרתי על העברה בנפה של קוסקוס, משהו במרקם יוצא פחות לטעמי.
    שוב תודה על המתכון:)

    • תודה רבה על השיתוף שובל! בשמחה תמיד
      אכן דורש קצת תרגול אבל כמו שאמרת ברגע שקולטים יש מתכון שהוא נכס לכל החיים 😉

  26. לירז אלאלוף

    ואו מכינה תמתכון. למעלה מ10 פעם מתכון פצצהההה עם המתכון של הקציצות עוד יותר!

  27. דחוףףף. שמתי 500 גרם קוסקוס. לא לפי כוסות. כמה כוסות מים אני צריכה ?

  28. הי עז. מתכון מעולה כמו כל יתר המתכונים שלך. רציתי לומר לך תודה ענקית על האתר המופלא שלך! אחרי שניסיתי לפחות עשרה מתכונים שלך אני יכולה לומר שהאתר שלך הוא פשוט אוצר שגרם לי להתאהב בעולם הבישול! הפשטות, הבהירות והדיוק לצד הסיפורים האישיים, ההסברים והתמונות הופכים כל מתכון להרפתקה מרגשת משלב ההכנה ועד לשלב הזלילה! שרק לא תפסיק לעולם לייצר ולכתוב מתכונים.

    • היי אפרת היקרה! תודה רבה שמח ממש שאהבת
      מעריך מאוד את המילים החמות, לא מתכוון להפסיק 😉

  29. הקוסקוס יצא מושלם.
    אבל עם מרק הוא נהפך לעיסה ולא שומר על צורת הגרגירים.
    מה לא בסדר?
    הכנתי בדיוק לפי המתכון

  30. הצלת אותי עם המתכון הזה.. כבר יותר מחודש שלא נסעתי להורים לאכול קוסקוס (ארוחה של כל שישי צהריים) והתמלאתי געגועים
    רצתי לסופר, לא מצאתי את ה-מסננת אבל מצאתי אחרת מברזל שעשתה את העבודה
    גם קערת פיירקס אין אבל מצאתי סיר פלסטיק למיקרו
    העמדתי סיר מרק עם פואשיש (מרק אדום עם גרגרי חומוס) ושלחתי תבנית מפרום לתנור
    יצא מ ד ה י ם החזיר אותי לבית של סבתא 🙂
    תודה!!

    • שמח לשמוע!!!
      ספרי לי עוד על המרק האדום

      • אין לי מתכון מדוייק אבל כמו כל מתכון תוניסאי זה לטגן בצל, להוסיף רסק עגבניות, פפריקה מלח פלפל.
        אני שמתי גם קוביות תפו"א ואז גם את החומוס, מוסיפה ראס אל חנות, קצת קרויה, כל מה שמזכיר לי בית. ואז מוסיפים מים ומבשלים עד שהתפו"א והחומוס רכים רכים 🙂
        אבא שלי אומר שהחומוס צריך להיות כ"כ רך שחלקו מתפרק ומסמיך את המרק

        אגב, חזרתי למתכון היום שוב כדי להכין קוסקוס אדום – מכיר? אצלנו זה נקרא קוסקוס של יום שלישי

  31. הי עוז, האם בהכנה במיקרוגל אפשר לשים מים רותחים או חמים? אני לא משתמשת במים רגילים אלא מכינה "מיני מרק" (מים עם בצל, סלרי, עלי דפנה פלפל אנגלי, כורכום ומלח) ולא יודעת אם לקרר קודם את המים או שאפשר לשים אותם ככה , רותחים.

  32. ענבל שוסטר

    היי עוז
    עם משתמשים בפיירקס צריך לכסות הניילון נצמד במיקרו ?
    השאלה שלי איך משתמשים בפיירקס במיקרו?

    תודה

    • היי ענבל
      עדיף להשתמש בכלי ייעודי שמתאים למיקרוגל עם מכסה

      השימוש הוא אותו שימוש – מכסים בניילון נצמד ומפעילים במיקרוגל, צריך רק לוודא שמדובר בסוג ניילון שמתאים למיקרו

  33. הי!
    קודם כל תודה על המתכון הנהדר! אורח קבוע אצלנו.

    לאחרונה קניתי סולת מלאה אורגנית (נראית קצת יותר גסה מסולת רגילה).
    האם ניתן להשתמש לקוסקוס? האם יש שינויים בכמויות וביחסים?
    )שיטת ההכנה המועדפת היא במיקרוגל.
    שוב תודה לך,

  34. הי עוז,

    האם יעבוד עם סולת כוסמין מלאה?

    • היי אבישג
      לא בדקתי אבל מעריך שכן
      אשמח לשמוע איך יוצא לך ואיפה את קונה סולת כוסמין מלאה =]

      • הכנתי היום עם סולת כוסמין מלאה אורגנית – הטעם כמובן שונה, אבל יצא אוורירי וטעים מאוד!

        • שמח לשמוע לירון! תודה ששיתפת עכשיו אנסה גם =]

          • עז שלום, מתכון שלמות, אני מכינה איתו קוסקוס כבר שנתיים, ואפילו חמי וחמותי המומחים בקוסקוס לא שמו לב להבדל, וכשלמדו את המתכון ממני- עברו להכין איתו.
            רק שאלה: איך אני מתאימה את הכמויות לקילו סולת? כל פעם שאני רוצה כמות גדולה יותר אני פשוט מכינה בכמה נגלות. פעם אחת ניסיתי להכפיל כמויות ולא הלך כל כך…

  35. קוסקוס בין רגע במיקרו – מעולה ! תודה רבה!

  36. המתכון לא טוב
    מייבש חלק גדול מהסולת והרבה נזרק לפח

    • היי שיר =] שלום רב גם לך
      ממש השבוע כתבה לי קוראת שהיא הכינה את המתכון הזה בדיוק לסבתא המרוקאית שלה, שנדהמה איך יצא לנכדה שלה קוסקוס כזה מוצלח.

      אז המתכון טוב והוא נוחל הצלחה בעשרות אלפי בתים בישראל. משהו בניסיון שלך לא צלח, ואשמח לעזור לך להבין מה התפספס, למרות הניסוח המאוד לא מנומס ולא חברותי של התגובה שלך.

      ממה שאת מתארת, נשמע שהכיסוי לקערה ששמת במיקרוגל לא היה מספיק טוב ולכן הסולת התייבשה. האם הקפדת לכסות את הקערה כמו שצריך? במה השתמשת כדי לכסות?

  37. היי. הקוסקוס יוצא טעים, נראה מעולה, אבל משהו במרקם בעייתי. ברגע שהוא נכנס לפה הוא הופך קצת עיסתי. ניסיתי כמה פעמים בדיוק לפי ההוראות, ועדיין רוצה התוצאה. הוא נראה בדיוק כמו בקוסקוס שחמותי עושה ( טוניסאי) ובדיוק כמו האינסטנט הדק שאני משתמשת (ושהוא ממש מעולה ) ועדיין משהו בעייתי במרקם מרגע שזה נכנס לפה. יש לך מושג מה הסיבה ?

  38. היי אם רוצים להכפיל כמויות מה הכמויות? וכמה המל של הכוס? והאם כדאי להכפיל ולעשות בפעם אחת או לעשות בפעמיים כפי שציינת למעלה?

    • היי אביבית
      העיקר שתשתמשי באותה כוס למדידה של המים והסולת
      על 4 כוסות סולת שמים 3.5 כוסות מים

  39. אמאלההההה יצא חלום !!!
    פשוט אווירירי ורך כמשי.
    בול כמו של אמא שלי שעושה תוניסאי אסלי

  40. הי עז,
    יצא מושלם! וגם המרק!
    שאלה: אם אני עושה כמות אחרת, נניח כוס אחת, כוס וחצי או ארבע כוסות, איך משתנה זמן החימומים במיקרוגל?
    תודה רבה
    טלי

  41. עז שלום, מתכון שלמות, אני מכינה איתו קוסקוס כבר שנתיים, ואפילו חמי וחמותי המומחים בקוסקוס לא שמו לב להבדל, וכשלמדו את המתכון ממני- עברו להכין איתו.
    רק שאלה: איך אני מתאימה את הכמויות לקילו סולת? כל פעם שאני רוצה כמות גדולה יותר אני פשוט מכינה בכמה נגלות. פעם אחת ניסיתי להכפיל כמויות ולא הלך כל כך…

  42. היי
    תודה על המתכונים
    אנסה את השיטה במיקרו, נשמע מעניין.
    חייב לציין שאת השיטה במים רותחים עם שמן בסיר קיבלתי מחבר בעבר, אני עושה מדי פעם למשפחה.. אשתי אוהבץ ומבחינתה זה קוסוקוס כמו האורגינל, וגם הבנות אוהבות, אבל…
    בתור נצר למשפחה מרוקאית וגם טריפוליטאית, חייב לציין שזה אף פעם לא מגיע לרמה של קוסקוס מאודה.
    זה נראה כמו קוסקוס, והטעם עצמו טוב, אבל המרקם הוא בהבדל של שמיים וארץ.
    הקוסקוס במים תמיד מרגיש בפה כמו גוש דביק, וגם בצלחת עם קצת לחיצות אפשר לחבר את כל הקוסקוס בחזרה לגוש… קוסקוס מאודה יישאר גרגירי גם בפה.. עדיין לא מצאתי את היחס הנכון של מים שמן וסולת שיגיע לקוסקוס מאודה.
    ואחרי שאמרתי את כל זה, בבית אני אמשיך לבשל במים כי למי יש כוח להתעסק 3 שעות עם סיר קוסקוס???
    קוסקוס אמיתי אוכלים אצל אמא(סבתא) 🙂

    • היי =] מבין מה אתה אומר, עם קצת מאמץ אפשר להגיע לתוצאה מאוד, בעיקר במת להגיע עם הסולת למרקם מעט יבש ובמקביל שהיא מבושלת עד הסוף

  43. וואו, יצא מושלם.. מרקם ממש אוורירי שכייף לאכול.. ההסברים היו מעולים וגם עזר לקרוא את התגובות. עושה חשק לנסות עוד מתכונים מהאתר. תודה 🙂

    • שמח לשמוע!

      • שלום רב!
        אני אוהבת את הקוסקוס מסולת מלאה וניסיתי להכין בשיטה עם הסיר. אני חושבת שלא הצליח להתייבש מספיק בשביל שיהיה אפשר לפורר, כשעבר את הנפה זה חזר לעיסה אבל היה מאד טעים וגילינו שהמרקם מושלם לקובה?
        בכל זאת אני רוצה לנסות להכין קוסקוס ולא מוותרת.. יש לך המלצות על מה להקפיד?

        • תנסי במיקרוגל יוצא יותר עקבי
          הכיריים לפעמים מתפספס בגלל סוגי להבות שונים, סוגי סירים שונים, החום מגיע רק מלמטה, בקיצור המיקרוגל בטוח יצא לך מוצלח יותר

  44. פעם ראשונה שאני מכינה קוסקוס יצא ממש טוב, תודה

  45. יצא קוסקוס מעולה בעלי המרוקאי לא האמין לי שהכנתי את זה בחמש דקות תודה

  46. יצא מעולה. המון תודה
    כדי להקל עם הנפה אני מפוררת עם מזלג ולא כף. זה הרבה יותר מהיר. בכל אופן יצא מושלם

  47. תודה על המתכון!
    אצלנו מכינים קוסקוס מסולת מלאה, שיש לה עושר מיוחד.
    והקוסקוס של סבתא תמיד הכי טעים – היא מכינה אותו בסיר קוסקוס מיוחד, ובחלק התחתון של הסיר – איפה ששמים מים לאידוי – היא מכינה מרק ירקות ועוף עשיר, כך שהוא מעשיר את כל הטעם של הקוסקוס.
    עוד לא טעמתי אף קוסקוס שמשתווה לזה!
    חושב שאפשר פשוט לבשל את הסולת בציר מרק כדי להגיע לאותו העושר? או שזה יהיה יותר מדי?
    וחוץ מזה – חושב שזה יעבוד עם סולת כוסמין?

    • היי ענבר
      תודה ששיתפת!
      מרק עוף וירקות לגמרי יכול להחליף את המים ואז זה ישדרג בהחלט
      לא ניסיתי אבל עקרונית אמור לעבוד

  48. עד היום הכנתי בשיטה המקוצרת בסיר ואח"כ העברתי דרך נפה, אבל בפעם הראשונה הכנתי במיקרוגל ואח"כ העברתי למעבד מזון, וזהו. אין דרך חזרה. השיטה הזו כל כך מוצלחת, קלה, וטעימה שמהיום אני מכינה רק כך. כולנו אכלנו והסכמנו שהקוסקוס הזה נהדר

  49. הכנתי ויצא טעים טעים (עשיתי עם מסננת רגילה אני אקנה אבל מיוחדת לקוסקוס עכשיו כשאני רואה שזה עובד), בעלי עף על זה 🙂

  50. היי עוז,האמת שאני מכין את המתכון הזה מלא פעמים, אבל יש לי משהו אחד שלא מסתדר, הקוסקוס נפלא, באמת, טעים אוורירי והכל. אבל ברגע ששמים עליו מרק הוא פשוט הופך לסוג של עיסה.
    ולשאלות ששאלת כאן כמה שהגיבו, כן אני נותן לו להתקרר לגמרי לפני המעבד מזון, ואני עושה במקרוגל…

  51. מתכון מצוין, תודה!!! אני חיה בארה"ב והשתמשתי בסמולינה ויצא מעולה.

  52. היי עז
    תודה על עוד מדריך מושקע ומהמם!
    איך יהיו הכמויות לקילו סולת? אם אני רוצה מראש להכין כמות גדולה ..
    תודה מראש

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial