המדריך: איך להכין מפרום חצילים טריפולטאי מושלם

18 באוקטובר 2016

מפרום ביתי נהדר של חצילים במילוי בשר ברוטב עגבניות צילום: אסף אמברם

    מפרום ביתי נהדר של חצילים במילוי בשר ברוטב עגבניות צילום: אסף אמברם

אתמול פייסבוק הזכיר לי דבר מאוד משמח: הבלוג שלי חוגג 3 שנים!!!!! 🙂 מצד אחד, זה מרגיש כמו הרבה יותר, בקטע טוב, מצד שני, זה גם מרגיש כאילו רק התחלתי.

אני מאוד גאה בעצמי על כל מה שהפקתי והשגתי בזכות האתר בו אתם נמצאים כרגע. כששואלים אותי מה אני עושה, אני אומר שאני מתעסק ביצירת אושר דרך בישול.

כשמכינים מנה מוצלחת, מתמלאים בתחושת סיפוק, ויכולים למלא את הבטן (שלכם ושל האנשים שאוהבים) באוכל מזין, משביע ומשמח, ובשביל הרגעים האלו אני קם כל בוקר עם אש בעיניים וחיוך על הלחיים 🙂

תודה שהגעתם איתי עד הלום, ואני באמת מודה לכם מקרב לב, על התגובות המפרגנות, השאלות שגורמות לי לחשוב ולהשתפר =]

אם כבר אירועים משמחים, אגלה לכם בסודי סודות שהתחלתי לעבוד עם החלום הגדול שלי: לכתוב סדרת ספרי בישול שתיכנס לעומקם של חומרי הגלם, ותסביר את הטכניקות והטריקים הקטנים שהופכים את הבישול הביתי לעוד יותר כיפי ויותר מוצלח. עוד עדכונים בהמשך 😉

אני מוניתי לתפקיד סוחט הבצל והתפוחי אדמה =] צילום: אסף אמברם

אני מוניתי לתפקיד סוחט הבצל והתפוחי אדמה =] צילום: אסף אמברם

זכרונות ילדות
וכעת, למילים שיתאימו לכותרת 😀 אחד המאכלים שאמא שלי הכי אוהבת לאכול זה מפרום. כשהיא הייתה ילדה בנתניה הייתה להם שכנה טריפולטאית בבניין, ופעם סבתא חנה הייתה מעבירה לה קובה, ופעם השכנה הייתה מעבירה מפרומים לבית סבתא (אגב היום סבתא מכינה גם מפרומים נהדרים בעצמה). בכל פעם שיוצאים למסעדה טריפולטאית אמא מיד מזמינה מפרום בשביל להתענג על הזכרונות.

כשתיאמתי יום צילומים עם אורנה בן חיים, היה לנו ברור שגם מפרום יהיה בליין אפ, כדי שגם אני אלמד את סודות המנה (ואשתף עם כולם! 🙂 ). אגב, אני מאוד נהנה לקבל תמונות של סירי החריימה וקערות הצ'ירשי שהכנתם, תמשיכו לשלוח =]

מפרום הוא אחת ממנות הדגל של המטבח הטריפולטאי והטוניסאי (דונו בין עצמכם בתגובות מי הכין את זה קודם =] קטונתי מלקבוע). אלו קציצות בשר (מבקר או עוף) נימוחות במיוחד שנכנסות לתוך ירק: תפוח אדמה, חציל, קישוא, כרובית, בטטה, ויש שממלאים אפילו גזר (ד"ש לטלי מרקו), שמתבשלות ברוטב עגבניות מתובל.

המרקם העדין שלהם הולך נפלא יחד עם קוסקוס או אורז. זו מנה שמעטרת ארוחות שישי, ארוחות חג, ונחשבת מזון נחמה נהדר.

לחם סחוט מצטרף לבצל (אנחנו הכנו כמות כפולה והקפאנו חצי). צילום: אסף אמברם

לחם סחוט מצטרף לבשר (אנחנו הכנו כמות כפולה והקפאנו חצי). צילום: אסף אמברם

ואז הוספתי אותם לתערובת. צילום: אסף אמברם

ואז הוספתי את הסחוטים שלי לתערובת. צילום: אסף אמברם

פשוט – בשר טחון

סופר האוכל רפרם חדד מספר שמשמעות המילה מפרום היא בשר טחון, בלי אינדיקציה לאיזה בשר (מהלך ביקור בטריפולי נתקל במפרום גמל בפיתה :O ). בשר הוא מצרך יקר, שבעבר היה לא נפוץ כלל, ונאכל בחגים ואולי בשבתות. כמו במקרה של הממולאים, הוספות הירקות לבשר גרמה לכמות קטנה ממנו להרגיש כמו הרבה יותר.

המפרום המשפחתי
אורנה מספרת שאת המתכון המדויק היא למדה מאמא שלה, סופיה. אמה לא כתבה או כותבת מתכונים, אבל לשמחת משפחתה יום אחד הגיעה אליהן עיתונאית האוכל אלינוער רבין, שהכינה כתבה על האוכל הטריפולטאי למדור השבועי שלה במעריב. רבין לקחה מידות ותיעדה בהקפדה את השלבים, וכך לאורנה יש מתכון מדויק אותו היא מכינה מזה שנים (והיא כבר עושה לו טוויסטים משלה).

כמו הרבה מאכלים מסורתיים, גם מספר מתכוני המפרום משתנה לפי מספר האנשים שמכינים אותו: מהירקות שמתמלאים שצוינו לעיל, דרך המרכיבים של תערובת המילוי, לאופן הציפוי ומרכיבי ואופן הכנת הרוטב, כל בשלן עושה את הטוויסט שלו. אשמח שתשתפו אותי בתגובות איך מכינים מפרום אצלכם 🙂

אז בלי הקדמות נוספות, נתחיל!

מערבבים את הבשר עם תפוחי האדמה, הבצל והלחם הסחוטים. צילום: אסף אמברם

מערבבים את הבשר עם תפוחי האדמה, הבצל והלחם הסחוטים. צילום: אסף אמברם

ואז מוסיפים ביצים. צילם ולא אישר לזרוק את הקליפות כי הוא אוהב לצלם קליפות ביצים: אסף אמברם

ואז מוסיפים ביצים. צילם ולא אישר לזרוק את הקליפות כי הוא אוהב לצלם קליפות ביצים: אסף אמברם

סוף מפרום במחשבה תחילה

לפני שמתחילים את ההכנות חשוב לעשות ולתכנן את הפעולות שעושים. המתכון בנוי לפי סדר שמוציא אתכם עם מפרומים תוך שעה וחצי/שעתיים, והוא הולך כך:
1. מכינים את המילוי – כדי שיתאחד בזמן שמעמידים את הרוטב
2. מתחילים את הכנת הרוטב, כדי שיתבשל על הכיריים בזמן שעושים את שאר העבודה על המפרום
3. ממלאים, מצפים ומטגנים את המפרומים
4. עד שתסיימו לצפות ולטגן, הרוטב יהיה מוכן לקבל את המפרומים לבישול האחרון
5. מתכוננים לאכול 🙂

לפני שאתם נבהלים – המתכון הזה מורכב מרצף של פעולות קטנות ופשוטות, שביחד חוברות לסינרגיה שגדולה מסכום חלקיה. תיארתי בהרחבה כל אחד מהשלבים כדי שיהיה כמה שיותר ברור, אבל אין פה טכניקה שדורשת יכולות מיוחדות. אם הכנתם מתישהו בחייכם קציצות, טיגנתם שניצל או לביבה לחנוכה והכנתם רוטב עגבניות בסיסי לפסטה אז 90% מהמיומנות הנדרשת כבר יש לכם =].

מערבבים. צילום: אסף אמברם

מערבבים. צילום: אסף אמברם

המילוי

אורנה מתחילה את המפרומים שלה בגירורים: תפוח אדמה ובצל נכנסים לפומפייה (או מעבד מזון עם דיסקית גירור, מהיר יותר) ואז נסחטים היטב – כדי שלא יהיו נוזלים מיותרים במילוי.

פרוסות לחם נכנסות למים לטבילה קטנה, וגם הן נסחטות. שימוש בפרוסות לחם מביא למילוי (ולקציצות בכללי) מרקם נימוח יותר מאשר פירורי לחם.
הלחם, הבצל ותפוח האדמה מתערבבים להם עם בשר טחון – אורנה משתמשת בבשר בקר מנתחים כמו צוואר ושריר, אבל יש המשתמשים בעוף, ויש המערבבים בקר ופרגית.

בשביל טעם – מצטרפת פטרוזיליה קצוצה, מלח ופלפל וגם קורט קינמון בשביל הטעם הקסום שיהיה קשה לזהות ;). יש המשלבים תבלינים אחרים, וראויה לציון פה תערובת בשם ח'ראראת, שמיועדת ספציפית לתיבול של מפרום ואפשר למצוא בחנויות תבלינים. תערובת זו לא שונה במיוחד מזו של הבהרט, ומכילה קינמון, ג'ינג'ר, פפריקה ועוד.

מערבבים. צילום: אסף אמברם

מערבבים. צילום: אסף אמברם

בשנים האחרונות אורנה אוהבת להוסיף גם שום כתוש לסיפור – לשיקולכם =]

כשכל המרכיבים האלו מעורבבים מוסיפים את הביצים – המטרה היא להגיע לתערובת שהיא לא רכה מדי ולא קשה מדי, ולכן אורנה מוסיפה את הביצים בהדרגה. אם אתם מכינים פעם ראשונה, שימו 2 ביצים, ואם אתם מבסוטים מהמרקם והטעם של המפרום שיוצא לכם בסוף, תישארו עם המספר הזה בפעם הבאה.

התערובת צריכה להיות אחידה, ומעט רטובה אבל לא מדי. צילום: אסף אמברם

התערובת צריכה להיות אחידה, ומעט רטובה אבל לא מדי. צילום: אסף אמברם

מוסיפים פטרוזיליה לתערובת (אפשר גם לשים אותה בהתחלה) צילום: אסף אמברם

מוסיפים פטרוזיליה לתערובת (אפשר גם לשים אותה בהתחלה) צילום: אסף אמברם

למה תפוחי האדמה ולחם חשובים למילוי?
כשהייתי טבח במסעדה, היינו מכינים מפרום חצילים (כלומר: בדיוק אותה טכניקה) אבל קראנו לו מוסאקה (לא יודע להסביר 😀 ). במתכון היה כתוב להוסיף למילוי ביצים ופירורי לחם. יום אחד כשהכנתי אותן, שכחתי להוסיף אותם – שמתי רק בשר ועשבי תיבול. כתוצאה מכך, המילוי יצא קשה בבישול ומנות התחילו לחזור.. וזה לא היה כיף.

לימים הבנתי שכל תערובת קציצות (חוץ מהמילוי של הקובה) צריכות סוג של עמילן בפנים – למשל לחם מושרה, פירורים, תפוח אדמה, קוסקוס, סולת וכולי. העמילן הזה סופג את הנוזלים שיוצאים מהבשר המתבשל (יותר על זה כאן), ועוזר לנו לקבל קציצות או מילוי נימוחים ולא גוש דחוס ולא כיפי.

ואלו החצילים הקלופים שיכנסו לרוטב. יצא לי מגדל! צילום: אסף אמברם

אלו החצילים הקלופים שיכנסו לרוטב. יצא לי מגדל! צילום: אסף אמברם

את הבצל לרוטב מטגנים עד שקיפות. צילום: אסף אמברם

את הבצל לרוטב מטגנים עד שקיפות. צילום: אסף אמברם

מעמידים את הרוטב

רוטב המפרום הוא באמת אחד הקלים שיש. מתחילים בטיגון מהיר של בצל (עד שהוא שקוף ורך, שחום זה של מג'דרה), ואז מוסיפים אליו רסק עגבניות (מרכיב חשוב במטבח!) מים ועוד תוספות שאוהבים. אני אומר עוד תוספות שאוהבים כי רשימת המרכיבים שיכולה להיכנס לרוטב מונה עשרות חומרי גלם שונים.

אורנה שמה קוביות חציל מקולף, פפריקה מתוקה, קינמון (הופעה שנייה שלו במתכון) ושום כתוש. יש שמוסיפים סלרי, גזר, פלפלים ו/או קישואים בגזרת הירקות, פפריקה חריפה ועוד תבלינים.

לא משנה מה אתם שמים ברוטב שלכם, העיקר שיהיה בו רסק, מים ושום, ושהוא יתבשל לפחות חצי שעה לפני שהמפרומים נכנסים אליו.

כשהבצל שקוף הרסק מצטרף אליו. צילום: אסף אמברם

כשהבצל שקוף הרסק מצטרף אליו. צילום: אסף אמברם

ואז מים. צילום: אסף אמברם

ואז מים. צילום: אסף אמברם

אורנה מוסיפה קינמון ופלפל שחור, אני משוויץ בכוח העל שלי (להגיע עם לשון לאף, זה מאוד שימושי!) צילום: אסף אמברם

אורנה מוסיפה קינמון ופלפל שחור, אני משוויץ בכוח העל שלי (להגיע עם לשון לאף, זה מאוד שימושי!) צילום: אסף אמברם

החצילים נכנסים לרוטב ואני רושם כל שלב =] צילום: אסף אמברם

החצילים נכנסים לרוטב ואני רושם כל שלב =] צילום: אסף אמברם

זה הבסיס של הרוטב! יש ששמים ירקות אחרים ותבלונים אחרים, העיקר שיהיה רסק ושיהיה שום :) צילום: אסף אמברם

זה הבסיס של הרוטב! יש ששמים ירקות אחרים ותבלונים אחרים, העיקר שיהיה רסק ושיהיה שום 🙂 צילום: אסף אמברם

יוצרים את המפרומים

הגרסה המוכרת ביותר למפרום היא מתפוחי אדמה. בבית של אורנה פחות אוהבים אותה, והיא מתמקדת בחציל. העיקרון זהה, לא משנה באיזה ירק בוחרים חותכים את הירק לפרוסות בעובי ס"מ/ס"מ וחצי, ואז חותכים את הפרוסה לאורכה, כמעט עד הסוף. ככל שתתקרבו לקצה הפרוסה ככה תוכלו לפתוח יותא את המפרום, אבל גם גדל הסיכוי שהיא תיקרע לכם.. ככל שתפתחו יותר מיומנות בסיפור זה יותר יזרום לכם.

אם משתמשים בחציל, חותכים אותו לרוחב, לטבעות, ואם משתמשים בתפוחי אדמה, חותכים אותם לאורך (אחרת יצאו לכם מפרומונים קטנים שיקח לכם שעות למלא).

חותכים את החציל לפרוסות בעובי 1.5-1 ס"מ. צילום: אסף אמברם

חותכים את החציל לפרוסות בעובי 1.5-1 ס"מ. צילום: אסף אמברם

פותחים את צדדי הפרוסה כך שנוצר בה רווח (בקיצור, קווה קווה), וברווח הזה שמים את המילוי.

אז למה חצילים? בשר החציל גמיש ורך, והם נוחים יותר למילוי מתפוחי האדמה. יצא לי להיתקל במפרומים מבוססי תפוד שלא היו מבושלים מספיק, ומעצבן להיתקל בחתיכות תפוחי אדמה קשות.

עדכון 19.10: הקוראת הדס רשף מספרת שבמשפחתה מכינים מפרומים מכל מיני ירקות, כולל תפוחי אדמה, קישוא, גזר ובטטה, וכדי להפוך אותם יותר נוחים למילוי משרים אותם (אחרי החיתוך) במעט מלח, משהו כמו חצי שעה, וזה הופך את מלאכת המילוי שלהם ליותר קלה. תודה הדס!

שימו לב להיות נדיבים אבל לא נדיבים מדי במילוי (בשביל מה יש תמונות? 😉 ).

אגב, בימים שבהם ממש אין כוח להשקיע, אורנה ממליצה פשוט לדלג לגמרי על המילוי, ליצור קציצות מתערובת המילוי, לצפות, לטגן אותן ולבשל ברוטב. אותו טעם 😀

ואת הפרוסה חותכים באמצע, שיהיה מעין פה/רווח/קווה קווה או בקיצור חלל למילוי. צילום: אסף אמברם

ואת הפרוסה חותכים באמצע – כמעט עד הסוף, שיהיה מעין פה/רווח/קווה קווה או בקיצור חלל למילוי. צילום: אסף אמברם

שימו לב לנדיבות במילוי. אבל לא נדיבות יתר =] צילום: אסף אמברם

שימו לב לנדיבות במילוי. אבל לא נדיבות יתר =] צילום: אסף אמברם

חמודים!! :) צילום: אסף אמברם

חמודים!! 🙂 צילום: אסף אמברם

המילוי בוצע? מטגנים!

השלב הבא בדרך למפרום נהדר הוא הציפוי והטיגון. לשלב זה יש חשיבות מהותית בטעם הסופי של המנה. אם תכניסו את החצילים/תפ"א ממולאים שלכם ישר לרוטב הם יתבשלו ויישארו ממולאים והכל יהיה טעים, אבל לא יהיה לכם את הטעם הנוסף שנותן הטיגון.

החום הגבוה של השמן משחים את הביצים ואת הקמח שמצפים את כוכב היום, וההשחמה הזו (שנוצרת בזכות תגובות מאיירד וקרמול) יוצרת טעמים מיוחדים שמחזקים את הטעם של הרוטב ועושים לכם ביס יותר טעים.

אז מתחילים בקימוח יסודי של הממולאים שלכם, ומשם טובלים בביצים טרופות. אורנה מוסיפה לביצים מעט מים לדילול, ויש ששמים רסק עגבניות ופפריקה בבלילת הביצים.

טובלים את המפרומים בקמח. צילום: אסף אמברם

טובלים את המפרומים בקמח. צילום: אסף אמברם

ומהקמח - עוברים אל הביצה. צילום: אסף אמברם

ומהקמח – עוברים אל הביצה. צילום: אסף אמברם

את הטיגון עושים בסיר/מחבת רחבים ושטוחים, ומטגנים עד הזהבה יפה משני הצדדים.  המפרומים יחסית כבדים ולכן חשוב מאוד להניח אותם בשמן בעדינות רבה (אפשר גם לשים אותם על כף מחוררת ולהוריד אותה באיטיות לשמן).

מה שאנחנו עשינו ביום הצילום ואתם מוזמנים גם, זה להכין כמות כפולה של המילוי והממולאים. אחרי הטיגון, ניתן לשמור את המפרומים במקפיא, ורק להוסיף לרוטב בפעם הבאה שרוצים – אין צורך להפשיר.

ומהביצה, אל השמן! צילום: אסף אמברם

ומהביצה, אל השמן! צילום: אסף אמברם

חשוב לא לטגן יותר מדי מפרומים במקביל. 7 יחידות במחבת רחבה זה מספיק. צילום: אסף אמברם

חשוב לא לטגן יותר מדי מפרומים במקביל. 7 יחידות במחבת רחבה זה מספיק. צילום: אסף אמברם

אחרי 2-3 דקות מתקבל צבע זהוב ואז הופכים. הצבע הזה תורם לטעם של המנה המוכנה. צילום: אסף אמברם

אחרי 2-3 דקות מתקבל צבע זהוב ואז הופכים. הצבע הזה תורם לטעם של המנה המוכנה. צילום: אסף אמברם

בשלב זה אפשר להקפיא חצי, ואת השאר לשמור לרוטב. צילום: אסף אמברם

בשלב זה אפשר להקפיא חצי, ואת השאר לשמור לרוטב. צילום: אסף אמברם

תכף אפשר לנוח! (או להכין משהו אחר)

אחרי שהמפרומים מטוגנים והרוטב מוכן עוברים לשלב האחרון: מניחים שכבה אחת של מפרומים מטוגנים ברוטב, מוסיפים מים שיגיעו לגובה שלהם ומתקנים את הטעמים – כלומר מוסיפים עוד מלח, פלפל וסוכר אם צריך.

עכשיו מרתיחים, מנמיכים את הלהבה, ומכסים את הסיר. אפשר לבשל את המפרומים חצי שעה, ואפשר אפילו שעה, העיקר שיהיו מבושלים ורכים, ואתם מוזמנים להשוות – כלומר לטעום אחרי חצי שעה של בישול, ואחרי שעה, וסיבוב הבא שמכינים להחליט כמה זמן תבשלו במדויק.

כשהמפרומים מוכנים אפשר לאכול אותם מיד – וכאמור, החבר הכי טוב לעניין הוא קוסקוס. עד שאני אכתוב את המדריך המלא לקוסקוס מאודה כמו של סבתות (כבר קיבלתי הזמנה מאורנה), מוזמנים לעבוד עם קוסקוס התירס המהיר שלי 😉

הרוטב שלנו התבשל בזמן שטיגנו ועכשיו הוא מוכן לקבל את האושפיזין! צילום: אסף אמברם

הרוטב שלנו התבשל בזמן שטיגנו ועכשיו הוא מוכן לקבל את האושפיזין! צילום: אסף אמברם

והנה מפרום הולך לרוטב. צילום: אסף אמברם

והנה מפרום הולך לרוטב. צילום: אסף אמברם

שימו לב שברגע המתכון שמהפחתי של אמא סופיה תלוי במקום של כבוד על הקיר :) צילום: אסף אמברם

שימו לב שברקע המתכון המשפחתי של אמא סופיה תלוי במקום של כבוד על הקיר 🙂 צילום: אסף אמברם

נתראה עוד 30 דקות (בזמן הזה אנחנו הכנו חריימה!) צילום: אסף אמברם

חיוך למצלמה=] צילום: אסף אמברם

עם הכניסה לרוטב. צילום: אסף אמברם

משתכשכים ברוטב. צילום: אסף אמברם

רק מוסיפים מים -עד גובה המפרום. צילום: אסף אמברם

רק מוסיפים מים -עד גובה המפרום – ותוך חצי שעה המפרומים שלכם!. צילום: אסף אמברם

לפני שאתם שואלים:

  • המפרום נשמר במקרר שלושה-ארבעה ימים.
  • יש המקפיאים את תבשיל המפרום המוכן, לטעמי קצת פוגע במרקם – תבדקו ותחליטו
  • לגרסה נטולת גלוטן, שמים 2-3 תפוחי אדמה מגוררים (מוותרים על הלחם) ו/או פירורי קורנפלקס בתערובת המילוי, ולפני הטיגון מצפים בקמח ללא גלוטן, קמח תפוחי אדמה, קמח חומוס, עדשים או קורנפלור במקום בקמח הרגיל.
  • אם מכינים מתפוחי אדמה, מבשלים 40 דקות או עד שרכים (זה גם תלוי בעובי של הפרוסות שעשיתם). שימו קצת יותר מים (במקום עד גובה המפרומים – כיסוי בס"מ) כדי שכל התפוחי אדמה יתבשלו, ואם צריך תהפכו אותם בזהירות בתוך הסיר (ותודה לשלומית ששאלה).
  • מילוי צמחוני: יש בתגובות שתי גרסאות 🙂
חיוך של גאווה =] צילום: אסף אמברם

חיוך של גאווה =] צילום: אסף אמברם

מוכן! צילום: אסף אמברם

מוכן! צילום: אסף אמברם

מתכון מפרום חצילים במילוי בשר / אורנה בן חיים

4-5 מנות, 18-20 מפרומים, בשרי, 45 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

למילוי:
2 בצלים בינוניים, קלופים ומגוררים
1 תפוח אדמה בגודל בינוני, מגורר
2-3 פרוסות לחם, מושרות במים 1-2 דקות
600 גרם בשר טחון (עדיף בשר טרי מנתחים כמו צוואר או שריר)
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
קורט קינמון טחון
מלח ופלפל שחור גרוס
2-3 ביצים גודל M
1-2 שיני שום כתושות (רשות)

לרוטב:
3-4 כפות שמן (רגיל או זית)
1 בצל גדול, קלוף וחתוך לפרוסות דקות
2-3 שיני שום כתושות
4 כפות רסק עגבניות
1/2 כפית קינמון טחון
1/2 – 1 כפית סוכר
1 כפית פפריקה מתוקה
1 חציל מאורך, קלוף וחתוך לקוביות (זו התוספת של אורנה, יש ששמים ירקות אחרים כמו סלרי פרוס)
מלח ופלפל שחור גרוס
2 כוסות מים לבישול הראשוני + עוד מים לכיסוי המפרומים

לחציל ולציפוי:
2 חצילים מאורכים בגודל בינוני, טריים ויפים
(אם מכינים מתפוחי אדמה: 4-6 תפוחי אדמה בגודל בינוני)
1 כוס קמח לבן
2 ביצים
2-3 כפות מים
מעט מלח
שמן, לטיגון עמוק

אופן הכנה:

מתחילים בהכנת המילוי:

  • סוחטים היטב מנוזלים את תפוחי האדמה והבצל המגוררים וגם את פרוסות הלחם. שמים אותם בקערה יחד עם הבשר הטחון והפטרוזיליה הקצוצה ומתבלים במלח, פלפל וקינמון.
  • אם רוצים, מוסיפים גם שום כתוש.
  • מערבבים היטב לתערובת אחידה, ואז מוסיפים 2 ביצים. מערבבים ואם התערובת מרגישה יבשה מוסיפים את הביצה השלישית. מומלץ לטרוף אותן לשילוב אחיד.
  • שומרים את המילוי בקירור בזמן שמכינים את הרוטב.

לרוטב:

  • מחממים סיר רחב ושטוח מעל להבה גבוהה.
  • מוסיפים את השמן והבצל הפרוס ומטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב 5-6 דקות, עד שהבצל מתרכך.
  • מוסיפים את השום הכתוש ואת הרסק ומערבבים יחד כחצי דקה.
  • מוסיפים את המים ובוחשים היטב, ואז מוסיפים הקינמון, הסוכר, הפפריקה וקוביות החציל.
  • מביאים לרתיחה, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם ואז מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה 30-40 דקות עד שהטעמים מתמזגים. מדי פעם מציצים לסיר ואם רואים שהרוטב מתייבש מוסיפים עוד מים.

הכנת החציל:

  • בזמן שהרוטב מתבשל, מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר רחב ושטוח (שיהיה חם כשתסיימו למלא).
  • חותכים את החצילים לעיגולים בעובי 1.5-1 ס"מ. חותכים לאורך כל פרוסה באמצע אבל לא עד הסוף, כדי לפתוח אותה (כמו קווה קווה).
  • ממלאים את הרווח שנוצר בפרוסות החצילים החתוכות בנדיבות בתערובת המילוי. כשכל הפרוסות ממולאות מתחילים לטגן.

טיגון המפרומים:

  • שמים את הקמח בצלחת שטוחה.
  • בקערה טורפים את הביצים יחד עם המים ומעט מלח.
  • טובלים את החצילים הממולאים בקמח ומצפים היטב מכל הכיוונים.
  • מנערים עודפי קמח ומסדרים את החצילים המקומחים על קרש או צלחת.
  • טובלים את החצילים המקומחים בביצה ומניחים בזהירות ובעדינות בשמן החם.
  • כשהסיר מכיל שכבה של מפרומים נותנים להם להיטגן 2-3 דקות מכל צד, עד הזהבה.
  • מוציאים לכלי עם נייר סופג, ומטגנים באותו אופן את שאר החצילים.
  • אם מכינים כמות כפולה, לאחר הטיגון ניתן להקפיא חצי מהמפרומים לפעם הבאה (תנו להם להתקרר לפני ששמים במקפיא כמובן).

בישול המפרומים:

  • חוזרים לרוטב – מניחים ברוטב 12-18 יחידות מפרום ומוסיפים מים עד גובה המפרומים.
  • מתבלים את הרוטב במלח ופלפל ומערבבים.
  • מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה.
  • כשהסיר רותח מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30-50 דקות עד שהחציל נימוח ותערובת המילוי התבשלה לחלוטין והיא נימוחה.
  • מגישים יחד עם קוסקוס. אין בעייה להכין עד שלושה ימים מראש.
וזה למפגש הבא =] צילום: אסף אמברם

וזה למפגש הבא =] צילום: אסף אמברם

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכונים חגיגיים:
משמשיה – תבשיל בקר במשמשים ודלעת
קציצות פראסה חלומיות
בסטיל: קציצות טוגנות של בשר ותפוחי אדמה
המדריך להכנת אורז מושלם

שתפו:

75 תגובות

  1. היי עז! תודה רבה על המתכון המפורט! הגעתי לפה בעקבות האינסטגרם ובשמונה בערב נכנסתי לשעתיים למטבח להכין את זה! הריח מדהים, את הטעם אבדוק מחר בצהריים ?
    בגלל שעברתי על המתכון לפרטי פרטים רציתי לעדכן אות שחסרה כמות פפריקה במצרכים של המילוי וגם בהוראות ההכנה של המילוי יש משהו מבלבל עם כמות הביצים (התכוונת לכתוב שאם יש צורך מוסיפים ביצה שלישית?)
    בכל אופן, נראה לי שעוד אחזור לבלוג הזה הרבה… תודה רבה! עדי

    • היי עדי 🙂
      ברוכה הבאה כיף שבאת =]
      מפליא שהצלחת לא לטעום עד עכשיו 😀
      במילוי לא חייבים פפריקה, הורדתי מהאופן ההכנה (אבל אם בא לשים, שימי כפית שטוחה)
      ותיקנתי את אופן ההכנה בביצים זה באמת היה לא ברור
      תודה על החידודים!
      ספרי איך יצא

  2. YY מדהים ביותר ועוד עם הירק האהוב עלי – החציל. ינוסה בקרוב מאוד.
    שאלה – הכמות שבמתכון היא הכמות הכפולה שממנה הקפאת ? כי 18-20 מפרומים הרי לא נכנסים לסיר אחד, גם מהרחבים.. (או שכן ?!)

  3. היי עז. תודה, נראה נהדר כמו כל שאר המתכונים שלך.
    מה אתה ממליץ לשים כמילוי צמחוני? האם אפייה רלוונטית במקום הטיגון?
    תודה

    • היי איתי 🙂
      תודה.
      לגבי אפייה – מניח שיעבוד, לא בדקתי (הייתי מריץ ניסוי על מפרום אחד, 200 מעלות, 10 דקות, אם משחים ויוצא יפה אז לאפות עוד.

      קבל מתכון למילוי עדשים ופטריות – אני שם אותו בדרך כלל בקובה אבל יעבוד גם כאן.

      מצרכים למילוי:
      3/4 כוס עדשים שחורות
      1 בצל קטן, קצוץ לקוביות קטנות
      1 סלסילה (200 גרם) פטריות, קצוצות גס
      3 כפות שמן זית
      1/3 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
      1 כפית גדושה בהרט (אפשר יותר או פחות לפי הטעם) – את זה אני שם בקובה, במפרום יכול לשים 1/2 כפית קינמון במקום
      מלח, לפי הטעם

      אופן הכנה:
      1. שוטפים היטב את העדשים. מניחים בסיר קטן ומכסים ב-1/2 2 כוסות מים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית נמוכה 25 דקות או עד שהעדשים התרככו וקצת מתחילות להתבקע, וכמעט כל המים התאדו.

      2. בסיר בגודל בינוני מחממים את שמן הזית. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים מעל להבה בינונית 5 דקות אגב ערבוב עד שקיפות. מוסיפים את הפטריות הקצוצות ומעט מלח ומטגנים מעל להבה גבוהה 3-4 דקות אגב בחישה, עד שהפטריות הצטמקו וכל הנוזלים התאדו. מכבים את הלהבה, ומשאירים בצד עד שהעדשים מוכנות.

      3. מעבירים את העדשים לסיר עם הפטריות ומערבבים היטב. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה והבהרט/קינמון. בעזרת מועך פירה מועכים מעט את התערובת כדי לפתוח חלק מהעדשים (זה מה שיאפשר לכם ליצור מילוי נוח לעבודה). טועמים ומתקנים תיבול במעט מלח. אם המילוי מרגיש מעט יבש, אפשר לערבב אליו מעט מים רותחים. שומרים את המילוי בצד.

  4. נהנה כל פעם מחדש לקרוא וללמוד! הולך להשוות מול המפרום של אמא שלי (שששש… שלא תדע)…

    נ.ב. – המייל שלך מלא ולא ניתן להעביר לך הודעות/תמונות.

  5. אה… ולגבי הספר… בהצלחה! אם תפתח מימון חברים אני הראשון לתמוך… מחכה ומצפה לראות אותו!

  6. אוי אלוהים..כמה שאני אוהבת מפרום!!! הולכת לנסות את זה גם. אני פחות אוהבת קינמון בבשר, יהרוס בלעדיו? או שאפשר?

    • היי בר 🙂
      אין בעייה להכין בלי הקינמון, יכולה לשים תבלינים אחרים שאת אוהבת (בהרט, פפריקה וכו) במקום

  7. מתכון מעולה!
    הכנסתי את הסיר לתנור אחרי שהרוטב רתח לו בכיריים 🙂
    כיף לקרוא מתכונים מפורטים ומדוייקים שתמיד מצליחים.
    איזה כיף שיש מפרום בבית 🙂 המון תודה לך!

  8. אחד הדברים שאני ואמא שלי היינו מאוד רוצות ללמוד זה איך להכין קוסקוס. תודה על הכל

  9. אני מכינה מפרום מעוף פרגית שאני טוחנת בשתי סכינים כדי שהעיסה תהיה עם חתיכות קטנות של עוף – אך לא עיסתיות מידי ומוסיפה לזה גם כבד עוף שאותו אני שורפת על הגז וקוצצת לחתיכות קטנטנות. על כקילו עוף, אני שמה כשתי חתיכות כבד עוף.
    זה יוצא טעים טעים ונעים לגלות מידי פעם כשאוכלים, את הפתעת הכבד בביס.

  10. היי נראה מעולה..
    אפשר לוותר על הביצה בשביל הטיגון? כלומר לקמח את החצילים בקמח ואז לטגן ללא ביצה? תודה

  11. תודה רבה
    ועוד שאלה קטנה..
    פחות אוהבים אצלי בבית את הבהרט (אוכל מתוק וקינמון פחות מתחברים אצלי) אז איזה תבלינים אפשר במקום?? חוויג׳? או כמון?

  12. הכנתי מפרום החציל לא התבשל ,יש לציין שהכנתי את המפרום שבוע קודם והקפאתי לפני בישול ברוטב ,בישלתי ברוטב למעלה משעתיים ,החציל לא
    מבושל ,הבשר מוכן (טעמתי ) מה עושים ?

  13. שירלי ברוק

    היי אסף,
    פעם ראשונה בחיי שהכנתי מפרום (בולגריה, מה לעשות…)- יצא מדהים!!!! האורחים שלנו עפו על זה וגם הילדים שלי. תודה על המתכון המפורט והידידותי,
    שירלי

  14. היי בוקר טוב
    אפשר להכין רק כקציצות??

    • היי מור 🙂
      כלומר בלי למלא חצילים? בטח. את גם יכולה לשים קוביות חציל בסיר, לבשל את הקציצות אחרי טיגון ואז זה מעין מפרום מפורק (אבל לא מפרום קלאסי)

  15. פשוט מושלם קוצר מחמאות

  16. היי – אני צאצא למשפחה טריפוליטאית משני הצדדים ואני מכין היום מפרום לפי נמתכון של אמא שלי ז"ל -כך שיש לי מושג מסויים במפרום . לפתרון הבעייה של תפוחי האדמה הקשים , מה שצריך לעשות זה אחרי שבוצעים פרוסות של תפוחי האדמה המקולפים ולפני המילוי ,לפזר עליהם מלח מבחוץ ומבפנים ולהניח אותם כחצי שעה , כך תפוחי האדמה הופכים רכים ,קלים למילוי, לא נשברים. בנוסף , הבישול צריך להיות על אש נמוכה מאד לזמן ממושך (אפילו פתילייה )

  17. היי עוז, גיליתי לא מזמן את האתר שלך.
    המתכון הראשון שהכנתי היה רוטב עגבניות לפסטה, יצא פשוט מושלם בדיוק כמו הרוטב שאכלתי ברומא!
    רציתי לשאול, את הפעולה שעשית עם החציל עושים בדיוק כך עם תפוח אדמה?
    תודה רבה.

    • היי סולי ! נעים להכיר ושמח לשמוע 🙂 תודה על המילים החמות
      אכן עם תפוחי אדמה עושים בדיוק אתו דבר, רק חשוב לשים לב לחתוך לאורך בשביל מפרומים ארוכים ויפים

  18. היי עז

    חייבת לשתף הכנתי מפרום תפוחי אדמה
    ואפיתי בתנור
    הזלפתי מעל מעט שמן
    יצא כמו המקור לגמרי
    רק בלי לעמוד שעות ולחכות שהתפוחי אדמה יתרככו ואף אחד לא גילה את ההבדל .
    ממליצה בחום
    שבת שלום

  19. היי נראה מופלא
    אם רני רוצה לעשות מתפוחי אדמה עלי להשתמש באותו מתכון כולל תפא במלית? רק להחליף חצילים בתפא?
    תודה וחג שמח

    • היי סימה 🙂
      אם משתמשים בתפוחי אדמה זה אותו מתכון בדיוק כולל המלית
      רק שימי לב לפרוס את תפוחי האדמה לאליפסות לאורך ולא לרוחב כדי שיצאו לך מפרומים גדולים ויפים

  20. היי עז,
    תודה רבה על עוד מתכון מפורט, ברור ונהדררררר!
    יצא ממש טעים, אף אחד לא הבין מאיפה הבאתי מפרומים של סבתא :-))

  21. וואו, מהמם. זה היה נראה לי כל כך מסובך, ושבטוח הכל יתפרק לי, ויצא פשוט מדהים! תודה רבה על המתכון:)

  22. כל הכבוד על המפרום שהכנת..עוכבת אחרי מידי פעם…
    המתכונים שלך כתובים בצורה מפורטת ממש כייף
    אם תירצה מתכון אורגינלי מטריפולטאית אשמח להעביר.שבת שלום

  23. אחלה מתכון, כרגיל אצלך.

    בבית שלי המתכון דומה אבל כמובן מותאם לטעמי:

    1. עם כל הכבוד למסורת ולנוסטלגיה הטריפולטאית, אני מעדיף שמן זית ולא אחר.

    2. התיבול הכי חשוב הוא זרעי כמון ובעיקר קינמון. חצי כפית בתערובת הבשר ועוד רבע כפית ברוטב. קינמון הוא תבלין מסוכן ואף שתלטני אבל כאן הוא עושה קסמים.

    3. טיפ חשוב שאימצתי בחום מהשף רפי כהן: ממשיכים לבשל עד שבעצם אין נוזלים. איך יודעים? מסתכלים בדפנות של הסיר. במצב הנכון יהיה שם שמן אדמדם מטריף. צריך להגיע למצב של ריבה. זה מבטיח שהירקות שאותם מילאנו אכן נימוחים ושהרוטב מדהים. הסינרגיה שנוצרת בין הריבה לירקות לבשר היא היא הסיבה שאין כמו מפרום. יש אולי טעימים ממנו ויש פחות, אבל כמוהו אין.

    • היי דדי היקר
      תודה רבה על המילים החמות והטיפים המצוינים!
      כמה שמן זית אתה שם לטיגון?

  24. היי עוז,
    האם אפשר לשים בטטה מגורדת במקום התפוח אדמה למלית של הבשר?
    תודה!

  25. הי עוז, תודה רבה על מתכון מעולה ומבואר כהלכה , הערה אחת למי שלא רוצה גלוטן או קמח גם בקציצות יכול להחליף את פרוסות הלחם בבשר חציל שנקלה על האש כדי לקבל קציצות רכות ולחות , כמו כן הקציצות תוגנו בקמח חומוס ונטרפו ע״י כל המשפחה שבכלל לא שמה לב להבדל
    בברכה
    נדב

  26. היי עז

    טיגון רדוד, כלומר, השמן מגיע עד לקצה הפרוסה התחתונה של הפאקמן (תפוח האדמה החתוך הממולא= פאקמן). נניח כשליש עד חצי כוס.

    שמן תירס גם הוא בסדר גמור, אבל זית יותר טעים.

  27. היי עז

    זה מתכון שיכול להצדיק גם 3/4 כוס שמן זית וגם להשתמש בכמה כפות לרוטב.

    מי שמפחד מכמות כזו יכול להחליף לשמן תירס (היחידי שמשמש אותי לטיגונים מסויימים בחום בינוני עד גבוה (צ'יפס, שניצל)). בכל מקרה ברוטב כדאי כ 3 כפות שמן זית. אני לא מטגן בצל ולא כלום. פשוט מסדרים ירקות (שאריות תפו"א מהחיתוך, שעועית ירוקה קפואה זה נהדר על גבול האופטימלי, ארטישוק רגיל או ירושלמי וכל מה שיש ובא לכם) מערבבים רסק עם מים שמן זית וקצת שום וכאמור קינמון וזרעי כמון ויוצקים מעל.

    חשוב כאמור לצמצם את הרוטב עד שהוא ממש ממש סמיך ויש שמן אדמדם בצדדים. זה הסימן להצלחה.

  28. הכנתי…פעם ראשונה!!!
    יצא מקסים!!! טרפתי כמה בדרך אחרי הטיגון מרוב שזה היה נראה מעולה
    תודה רבה על המתכון המפורט וההסברים המעולים
    אני חושבת שגם מי שלא יודע להכין אוכל ידע להכין עם הסברים מפורטים ומנומקים כמו שלך!!

  29. הי עוז, אני מבינה שאפשר להכין מפרום מתפו"א (לבקשת הילדים), שאלתי היא האם להכין בדיוק לפי המתכון?
    שאלה נוספת: רוצה להכין קציצות עוף ברוטב לנכדים. תוכל לכוון אותי?
    תודה שרי

    • היי שרי היקרה =]
      לחלוטין אותו מתכון בדיוק, חשוב רק לפרוס את תפוחי האדמה דק שיתבשלו כמו שצריך
      הנה מתכון לקציצות עוף:
      https://bit.ly/33qnDbM
      יכולה לשים פירורי לחם במקום הקוסקוס

  30. היי! הכנתי את המתכון כמה פעמים ויצא מושלם. עכשיו התחלתי תזונה חדשה וטיגון פחות זורם. לדעתך אפשר לוותר על הטיגון? או אולי לטגן בכמות שמן ממש מועטה (2-3 כפות)? לאפות?

    • היי תמר =]
      שמח לשמוע!
      אפשר לאפות. לצפות את החצילים כמו במתכון, לסדר על תבנית עם נייר אפיה, לזלף מעל את כמות המן הרצוין
      לאפות ב200 מעלות 10-15 דקות או עד שזהוב

  31. היי עז היקר,
    מאוד אוהבת את המתכונים וההסברים שלך, תודה!
    יש לי שאלה אולי קצת מוגזמת או מוזרה אבל אשאל בכל זאת. אני לא אוכלת גלוטן ולא משתמשת גם במוצרים שהם לא טבעיים באופן יחסי או תחליפים.. כמו קורנפלור במקום או קמחים מסוגים שונים . רציתי לדעת האם בכל זאת יש תחליף ראוי לקמח ואם לא אז כמה זה נורא לא לקמח? מה אמור לעשות הקמח בציפוי? (בנוגע ללחם בתוך הקציצה עצמה חשבתי אולי להשתמש בזרעי ציה שגם עושים את אותו אפקט)

    • היי זהבית
      תודה רבה!
      הקימוח עוזר לביצה להידבק
      מניח שאם תייבשי טוב טוב את החצילים אחרי המילוי עם מגבת נייר לפני הטבילה בביצה היא גם תידבק דיי סבבה
      לגבי הקציצה עצמה – מרקם של זרעי צ'יה לא קשור, עדיף לך להוסיף במקום הלחם פירה מ2 תפוחי אדמה (במקום הפירורי לחם ובנוסף לתפוחי האדמה המגוררים)
      בהצלחה!

  32. תודה רבה על כל המתכונים עז!!! אפשר לשים שתי שכבות של מפרומים בסיר? לא חושבת ש20 ייכנסו לי בסיר אחד…

  33. היי עוז, האם מתאים להקפיא את המפרסמים גם אחרי הבישול שלהם ברוטב או רק אחרי הטיגון?

  34. היי עז!
    כל פעם שאני מכינה מפרומים הציפוי ביצה מתקלף מהאדים ויש חתיכות של הביצה ברוטב, מה עושים כדי להימנע מזה?

    • היי =] חשוב לתת לביצה ממש לנזול מהמפרום אחרי הציפוי שלא יהיו עודפים, וכם שוב שהציפוי בקמח לפני יהיה אחיד. במהלך הבישול לבחוש כמה שפחות כדי לא לפצוע

  35. היי עז, אז אחרי שכתבתי לך על ההצלחה עם מתכון הראמן, שהפך כבר לבן בית אצלינו, הגיע הזמן לכתוב גם על המפרום.
    הכנתי אותו בפעם הראשונה ועם ההסברים הכל כך נגישים ומפורטים שלך – יצא פשוט מושלם.
    לדעתי אחרי לילה במקרר הוא אפילו טעים יותר 🙂
    איזה כיף כאן אצלך!

  36. תודה רבה עז על המתכון המפורט. והטעים. (עכשיו בסיר אבל "גנבתי" טעימה)

    יש לי שאלה קצת שונה. כמה חתיכות מפרום נחשב מנה לאדם בוגר?

    תודה

    • היי נוגה =] שמח שאהבת! תלוי באיזה גודל עשית אותם
      אני עשיתי קטנים אז לפחות שלושה

  37. שלום עו, האם ניתן להקפיא גם מפרום מתפולי אדמה אחרי הטיגון?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל

[contact-form-7 id="6567" title="הרשמה לתפוצה"]
שתפו: