מתכון: סלט חגיגי לראש השנה עם כל הברכות!

10 בספטמבר 2020
סלט ראש השנה

סלט לראש השנה. צילום: עז תלם

כשראש השנה הולך ומתקרב, תמיד עולה אצלי הדילמה : אילו מתכונים להכין לכם? שיפתיעו אתכם, שישמחו אתכם, שאתם תתרגשו להכין למשפחה (אמן שלא יהיה סגר אמן שלא יהיה סגר) ולמי שאתם אוהבים? היום אשתף אתכם במתכון לסלט חגיגי לראש השנה שלוקח את כלללל ברכות החג ומאחד אותם לקערה גדולה ומשמחת.

מבחינתי, ברכות החג הן דרך נהדרת לגרום לארוחת ראש השנה להרגיש חגיגית, וכשאני מבשל לחג אני משתדל לשלב כמה שיותר מסוגי הברכות השונים גם בארוחה עצמה (זוכרים את הדלעת ממולאת להיט שלי משנה שעברה?).

סלט ראש השנה

סלט חגיגי וצבעוני. צילום: עז תלם

סט הברכות מורכב רובו מירקות ופירות, שיכול להיות מאתגר לשלב במנה אחת. מצד שני, כמעט על כל שולחן חג בארץ יש גם איזה סלט חגיגי וצבעוני של חסות. אז שאלתי את עצמי: האם אני אצליח "להלביש" בהצלחה את כל ברכות החג (טוב, חוץ מדגים ובשר ראש) על סלט אחד? ובכן, כן!

סלט ראש השנה

כל המצרכים לסלט ברכות. צילום: עז תלם

סלט ראש השנה

לוביה יפה ומוכנה לסלט. צילום: עז תלם

מתחילים בבישול לוביה

לוביה (רוביא – שירבו זכויותינו) היא קטנית נהדרת שפחות מדי ישראלים מבשלים בבית. יש לה מרקם מצוין, טעם עדין ומבחינת שימושיות היא יודעת לעשות כל מה שגרגרי חומוס יודעים (והיא מתבשלת הרבה יותר מהר).

כאן פשוט לקחתי חצי כוס לוביה ובישלתי עד שהיא התבשלה (הוראות מסודרות במתכון).

סלט ראש השנה

דלעת, סלק, כרישה וגזר לפני התנור. צילום: עז תלם

סלט ראש השנה

ואחרי האפייה =] צילום: עז תלם

אופים להם סימנים

את סימני החג שהם ירקות קשים [גזר – שיגזרו עלינו בשורות טובות, סלק – שיסתלקו אויבינו, כרישה (כרת)– שיכרתו אויבנו, דלעת (קרעה) – שיקרעו אויבנו] חתכתי לקוביות בגודל אחיד ושלחתי לתנור לאפייה. אני אוהב לאפות אותם לא עד שהם רכים לגמרי, אלא שנשאר להם מרקם.

אתם כמובן לא חייבים לסדר אותם ככה בשורות יפה, הן יאפו מצוין גם אם תערבבו את הצבעים.

סלט ראש השנה

הופכות כל שולחן לחגיגי. חסה לאליק וסלנובה. צילום: עז תלם

הבסיס: חסות

הסלט שלי מתבסס על ראשי חסה רעננים ויפים (מוזמנים לברך עליהן שנהיה לראש ולא לזנב אם דג/טלה/עגל זה פחות הקטע שלכם), ולכבוד החג בחרתי לשלב עלים משני סוגי חסות: חסה סלנובה וחסה לאליק. עם שתיהן עבדתי כבר בבלוג ובזכות הכתבות רבים מכם אימצו אותן לבתיהם.

>> טעים להכיר: חסה סלנובה 

>> סלק קיסר קלאסי עם חסה לאליק

שני סוגי החסה מגיעים ממשק כרמלים המקסים במושב היוגב בעמק יזרעאל, והן גדלות בשיטה הידרופונית, בסביבה נקייה ומבוקרת.

מאוד קל לעבוד איתן – עושים חיתוך אחד מסביב לגבעול המרכזי והעלים נפרדים בקלות, ומשם נשאר רק לשטוף ולייבש על מגבת מטבח או בעזרת מייבש חסה.

את החסות הנהדרות של כרמלים ניתן להשיג בירקניות מובחרות וברשתות השיווק, וכן בחנות המשק במושב היוגב. חשוב לציין כי חסת הסלנובה שנמכרת תחת המותג הפרטי של שופרסל היא מתוצרת כרמלים.

חוצים, מגלענים, ואז לפרוסות רצועות וקוביות קטנטנות. צילום: אסף אמברם

ומה נשאר? תמר, רימון ותפוח!

בגזרת התמרים (שיתמו אויבנו), השתמשתי בתמרי דקל נור (קונים בכל חנות קטניות ותבלינים או חנויות טבע), שיש להם מרקם נהדר לסלטים (מג'הול נמעכים), ואפשר גם להשתמש בתמר ברהי – התמר הצהוב העונתי שבדיוק עכשיו הגיע לשווקים.

בגזרת התפוח (שמשתלב בברכה עם הדבש) פשוט שמתי קוביות מתפוח טרי. אני מקפיד לבחור תפוחים ישראלים ולא תפוחי ייבוא, שמצטיינים בכל פרמטר: טריות, טעם וכמובן ערכים תזונתיים.

ולענייני הרימון (שנרבה מצוות כמוהו) דאגתי לכם שנה שעברה – מוציאים את הזרעים מהרימון לפי ההוראות בסרטון מתחת ואתם מסודרים.

הרוטב

מכיוון שיש לנו כל כך הרבה מרכיבים בסלט (לא טיפוסי לי, אני יודע) הרגשתי לא נכון להכין רוטב ויניגרט. אז תיבלתי את הסלט שלי הכי פשוט, בשמן זית, מיץ לימון ומלח, ולסיום נגיעה קטנה של דבש כדי שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה.

סלט ראש השנה

שימו איזה ברכות שבא לכם. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אתם לא באמת חייבים לשים את כל הירקות והתוספות. מה שלא אוהבים/ לא בא לכם – אל תשימו.
  • לוביה טרייה – במקום לשים לוביה יבשה, ניתן לשים לוביה טרייה שחתכתם לאורך 3-4 ס"מ ובישלתם במים רותחים 2-3 דקות ושטפתם במים קרים שתשמור על בצבע.
  • ניתן להכין את הירקות האפויים והלוביה יומיים מראש ואת שאר ההכנות לעשות לפני ההגשה.
סלט ראש השנה

כמעט כל הברכות במנה אחת. צילום: עז תלם

מתכון סלט חסה חגיגי לראש השנה עם כל ברכות החג

3-4 מנות, פרווה + לא גלוטן (לגרסה טבעונית משמיטים את הדבש), 20 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

לסלט:
2-3 ראשי חסה קטנים (למשל סלנובה ו/או לאליק) או שני לבבות חסה רגילה
1 תפוח גאלה או סמית, מנוקה מהליבה
חופן קטן אגוזי מלך קלופים (רשות)
2-3 תמרים (עדיף מזן דקל נור או ברהי -צהובים)
1/2 כוס לוביה יבשה
גרגרים מרימון קטן או רבע רימון גדול

לסימנים האפויים:
1 סלק קטן, קלוף
250 גרם דלעת (כל הסוגים זורמים), קלופה
1-2 גזרים בגודל בינוני, קלופים
1 כרישה קטנה, שטופה היטב
כפית שטוחה מלח דק
2 כפות שמן זית

לרוטב:
3/4 כפית מלח דק (או יותר לפי הטעם)
מיץ מ-1/4 לימון (2-3 כפות או לפי הטעם)
3-4 כפות שמן זית
2 כפיות דבש (בגרסה טבעונית משמיטים או מחליפים בסילאן)

אופן הכנה:

לחסה:

  • מפרידים את החסות לעלים.
  • שוטפים היטב את עלי החסה ומייבשים בעזרת מגבת מטבח/מייבש חסה.

ללוביה:

  • שוטפים היטב את הלוביה. שמים בסיר קטן יחד עם כוס וחצי מים.
  • מביאים לרתיחה ואז מכסים חלקית. מבשלים מעל להבה בינונית  20-30 דקות, עד שהלוביה מבושלת – רכה לחלוטין אבל לא מתפרקת.
  • אם הסיר נראה יבש במהלך הבישול מוסיפים עוד מים.

לסימנים האפויים:

  • מחממים תנור ל-180 מעלות (חום עליון תחתון רגיל או טורבו, לא כזה משנה).
  • חותכים את כל הירקות לקוביות בגודל בינוני-קטן. מסדרים על תבנית עם נייר אפייה. מתבלים במלח ושמן זית ומערבבים בעדינות.
  • מעבירים לתנור ואופים 20-30 דקות עד שהירקות התרככו אבל עדיין מעט נגיסים.

מסיימים את הכנת הסלט:

  • חותכים את התפוח והתמרים לקוביות קטנות.
  • קוצצים גס את אגוזי המלך.
  • שמים בקערה את כל המצרכים לסלט (עלי חסות מופרדים, ירקות אפויים, לוביה, גרגרי רימון, אגוזי מלך, תמרים).
  • עד שלב זה ניתן להכין שעתיים מראש.
  • מתבלים במלח, דבש, מיץ לימון ושמן זית לפי הטעם. מגישים מיד.
  • הסלט הכי טעים מיד לאחר התיבול אבל אפשר לשמור שאריות במקרר יומיים-שלושה.

המתכון הופק בשיתוף כרמלים

שתהיה שנה טובה ומתוקה!

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

 

לעוד מתכוני ירקות:

"רוסטביף" דלעת
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

20 תגובות

  1. ווואהו רעיון גאוני ומאד חגיגי
    אהבתי!

    ותודה על ההקפצה של שיטת הרימון
    עשיתי שנה שעברה והיה קלי קלות..

    חג שמח

  2. להכין סלט, ואחרי כן עיסוי רקמות עמוקות זה בהחלט בסדר

    מה שלומך?

  3. מקסים! רעיון נהדר! אפשר להוסיף עלי תרד טריים שנקראים "סלקא".

  4. עוז היקר אתה תמיד מפתיע ברעיונות מעולים
    אימצתי שתהיה לך שנה טובה!

  5. להוסיף לרוטב מיץ תפוזים סחוט

  6. מקסים עז, המתכונים שלך נפלאים, ברורים ותמיד מלמדים משהו חדש

  7. עז תלם היקר!
    טוב שיש אותך. אלוףףףף
    שנה טובה ונהדרת מלאת רעיונות!

    שני

  8. הי עז,
    ראיתי שלפי המתכון אין צורך להשרות את הלוביה, האם הבנתי נכון?
    תודה

  9. Shalom Oz! Ani Alicia me uruguay.Tamid ohevet et ha matkonim shelcha! Ha salat ha ze hihie be shulchan sheli ba chag.
    Shana tova ve toda!!!

  10. וואווו איזה מהמם ומיוחד
    רק חבל לי שראיתי את זה רק עכשיו אחרי שעבר ראש השנה
    בעזרת השם לשנה הבאה אני יאמץ את זה.
    שנה טובה ומבורכת בכל מכל כל וממש תודה על העשייה שלך

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









Print Friendly, PDF & Email
שתפו: