הנסיכה של החג • דלעת ממולאת באורז וירקות

20 בספטמבר 2019
דלעת ממולאת

דלעת ממולאת! הנסיכה של החג. צילום: עז תלם

דלעת ממולאת היא אחד מסוגי הממולאים המיוחדים והמעניינים יותר שיש – מכיוון שהיא יכולה לבוא במגוון גדלים וצורות, צריך בשבילה מתכון גמיש, עם מילוי שיכול להתאים את עצמו לזני הדלועים השונים.

החלק האהוב עלי בארוחת ראש השנה הוא הברכות, ולכבוד החג יצרתי עבורם דלעת ממולאת בברכות של החג, מנה מיוחדת ומפתיעה, כזו שבטוח תגנוב את ההצגה בשולחן שלכם.

דלעת ממולאת

ככה זה נראה מהצד =] צילום: עז תלם

אתם גם ככה קונים את כל חומרי הגלם האלו בשביל הברכות, אז למה לא להפוך אותם גם למנה שתיכנס לסעודה בהמשך? =]

המנה נוצרה במסגרת פרויקט 'שנה תודה' – לחקלאים ולטבע בחסות יד מרדכי – השתמשתי בדבש, בסילאן (המעווולה) ובשמן הזית הנהדרים שלהם במתכון.

זו מנה שגם מתניידת בקלות – פשוט עוטפים אותה טוב ברדיד אלומיניום והיא יכולה לנסוע איתכם לכל מקום בו תתארחו – את המנה שלי שלחתי אל חברי דביר בר שדיווח שהצליחה לי מאוד =]

דלעת ממולאת

כל מה שצריך למנה המרשימה הזו. צילום: עז תלם

דלעת ככלי אידוי
כשחיפשתי מתכונים ברשת להשראה, ראיתי שיש הרבה שעושים לעצמם חיים קלים – מכינים דלעת, מכינים מילוי, מוזגים מילוי לדלעת וזה מוכן. אישית אני אוהב שנוצרת מערכת יחסים בין הממולא למילוי, ולכן פיתחתי את המתכון הזה.

הוא מתבסס על המתכון שלי לאורז פרסי, רק שאת שלב האידוי האחרון עושים בתוך הדלעת, בתנור.

מכיוון שמדובר באורז עם תוספות, המילוי יכול להתאים את עצמו לאיזה סוג דלעת שהצלחתם להשיג.

דלעת בתנור

מגוון סוגי דלעת – כל סוג דלעת עם חלל גדול מתאימה לנו. צילום: אסף אמברם

המוני דלועים של דלעת
היום בשווקים וגם בסופרים יש מגוון מאוד מרשים של דלעות בצבעים וגדלים שונים, וכל דלעת עם חלל בתוכה מתאימה למתכון הזה – מדלעת ערמונים קטנה ועד דלעת יפנית ודלעת תאילנדית.

את אלו שאתם רואים פה רכשתי במשק יעקובובסקי בצופית, מגדלים בעצמם דלעות נפלאות (וגם תירס מופלא וגזרים מתקתקים) ומשווקים תוצרת חקלאית מהמגדל לצרכן.

את החלק העליון של הדלעת הסרתי, ככה שקיבלתי גישה לחלל הפנימי שלה. לא לזרוק אותו! הוא ישמש כמכסה לדלעת בהמשך.

את החלק הפנימי מרוקנים בעזרת כף מזרעים, ואז משמנים בשמן זית, מתבלים ומעבירים לתנור חם לאפייה ראשונית.

דלעת ממולאת

מוכנה לאפייה. צילום: עז תלם

דלעת ממולאת

הדלעת התחילה להתרכך אבל לא לגמרי. צילום: עז תלם

במקביל משרים אורז בסמטי (הכי מומלץ כאן בעיני) במים ואז ומרתיחים אותו, כאמור, כמו במתכון שלי לאורז פרסי (יש בלינק מידע יותר מפורט על תהליך בישול האורז וההיגיון מאחוריו).

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

דלעת ממולאת

כך נראה האורז אחרי ההרתחה. צילום: עז תלם

מילוי מלא ברכות
ברכה אחת לחג כבר יש – הדלעת נקראת גם קרעה, ועליה מברכים שיקרעו אויבינו. במילוי הצלחתי להכניס את כל שאר סימני החג – מלבד הראש והדגים, רציתי להשאיר את המנה צמחונית.

התחלתי בטיגון כרישה (כרתי, שיכרתו אויבינו) וחלק לבן של מנגולד (סלק, שיסתלקו אויבינו).

כשהם התרככו קצת הוספתי תפוח ולוביה (רוביה, שירבו זכויותינו) קצוצים, ואליהם הוספתי סילאן, שעשוי מתמרים (שיתמו אויבינו) ודבש (שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה כדבש). מי שרוצה להדר, יכול להוסיף גם תמר צהוב קצוץ.

תיבלתי במיץ לימון (כדי לאזן את המתיקות), מלח ופלפל, ואז בסוף הוספתי על העלים של הסלק לבישול קצר.

בהגשה פיזרתי מעל גרגרי רימון (שנהיה מלאי מצוות) וקיבלתי מנה לתפארת החג!

>> דלעת בתנור עם סילאן וצ'ילי

דלעת ממולאת

הלוביה והתפוח מוכנים להצטרף. צילום: עז תלם

יאללה אל הדלעת
התערובת הטעימה והמפתיעה הזו התערבבה עם האורז המבושל, ואחר תיבול עדין במלח קיבלתי תערובת מילוי ששמחה להיכנס אל הדלעת שלי, שבשלב זה כבר הספיקה לצאת מהתנור.

האפייה הסופית היא של הדלעת הממולאת עם המילוי ועם המכסה, הוא עוזר לשמור על האדים בפנים ככה שהאורז מסיים את הבישול שלו.

דלעת ממולאת

המכסה חוזר לדלעת – הוא עוזר לשמור את האדים בפנים. צילום: עז תלם

ובשאר השנה?
חשוב לומר שחומרי הגלם למנה הזו עונתיים למדי, אז בשאר השנה אפשר לקחת את הטכניקה הזו ולמלא בכל אורז בסמטי משודרג עם תוספות כמו עשבי תיבול ופירות יבשים – נתתי אפשרות לדוגמה במתכון.

דלעת ממולאת

יפה וחגיגית! צילום: עז תלם

צפו: איך לפרק רימון לגרגרים!

לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: משמיטים את הדבש
  • ניתן למלא את הדלעות יום מראש ולסיים אפייה יום לאחר מכן.
  • עודפי מילוי אפשר להפך לאורז חגיגי – פשוט שמים בסיר, מוסיפים 1/4 כוס מים, מביאים לרתיחה מנמיכים אש, מכסים ומבשלים 15 דקות עד שהאורז מוכן.
  • אם חסר אחד מרכיבי המילוי, לא נורא (כל עוד הרכיב הזה הוא לא האורז, כמובן).
  • דלעת ממולאת

    האורז מתאדה בתוך הדלעת. צילום: עז תלם

מתכון דלעת ממולאת באורז וברכות החג או בעשבי תיבול, שקדים וצימוקים

4-8 מנות, צמחוני (מכיל דבש)  + ללא גלוטן + נאה ומהודר, 30 דקות עבודה, שעתיים וחצי זמן כולל

מצרכים:

1 ו-1/2 כוסות אורז בסמטי
1-2 דלעות גדולות או 6-8 דלעות קטנות
3-4 כפות שמן זית
מלח דק

למילוי ברכות חגיגי לראש השנה:
1 צרור מנגולד, שטוף היטב
1 כרישה בגודל בינוני, שטופה היטב
3 כפות שמן זית
1 תפוח אדום או ירוק
חופן תרמילי לוביה טריים
1 כף סילאן (השתמשתי בסילאן 100% תמר מג'הול של יד מרדכי)
1 כף דבש (השתמשתי בדבש פרחי בר של יד מרדכי)
מלח ופלפל שחור גדוס
מיץ מרבע לימון (בערך 2 כפות)

*או*
למילוי עשבי תיבול ותוספות קלאסי:
חופן שקדים פרוסים
חופן צימוקים שחורים (עדיף צימוקים אוזבקיים)
1 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
1/2 צרור שמיר/נענע/כוסברה/הצל ירוק (או עוד פטרוזיליה) קצוץ דק

להגשה:
חופן גרגרי רימון טריים
שקדים פרוסים, קלויים

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • מחממים תנור ל-180 מעלות, מצב חום עליון תחתון (לא טורבו).
  • שוטפים היטב את האורז. מעבירים לקערה, מכסים במים קרים ומשרים את האורז כשעה.

אפייה ראשונית לדלעת:

  • מסירים את החלק העליון של הדלעת – כך שישאר לנו מעין מכסה. בעזרת כף מרוקנים את הדלעת מזרעים. בודקים שהדלעת יכולה לעמוד פתוחה על קרש חיתוך (עם הצד הפתוח כלפי מעלה).
  • אם היא נשכבת, מורידים כמה מילימטרים מהחלק התחתון, כך שיהיה לה אזור שטוח בו היא תוכל לעמוד.
  • מעבירים לתבנית עם נייר אפייה. משמנים את תוכן הדלעות בשמן זית ומתבלים במלח משמנים ומתבלים גם את החלק העליון של הדלעות (המכסים).
  • מעבירים את הדלעות והמכסים לתנור (190 מעלות) ואופים 25-30 דקות, עד שהדלעות רכות טיפה אבל לא לגמרי.
  • מוציאים ושומרים בצד.

למילוי ברכות לראש השנה:

  • בזמן שהדלעת בתנור, מפרידים את החלק הלבן מהחלק הירוק של המנגולד. קוצצים את שני החלקים ושומרים בנפרד.
  • קוצצים היטב את הכרישה (חלק ירוק+לבן).
  • מחממים את שמן הזית בסיר רחב ושטוח מעל להבה גבוהה.
  • מוסיפים את החלק הלבן של המנגולד ואת הכרישה ומטגנים תוך ערבוב 3-4 דקות.
  • בזמן זה חותכים את התפוח לקוביות קטנות (לדעתי אין צורך לקלף) ואת הלוביה קוצצים דק לעיגולים קטנים.
  • מוסיפים לכרישה והמנגולד את התפוח והלוביה. מערבים היטב ומטגנים תוך ערבוב 2-3 דקות.
  • מוסיפים את הסילאן, הדבש, מיץ הלימון ומלח ופלפל שחור לפי הטעם.
  • מערבבים היטב.
  • בשלב זה כל הירקות צריכים להיות מעט רכים אבל לא לגמרי.
  • מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים, מערבבים 1-2 דקות, עד שעלי המנגולד מתכווצים אבל לא לגמרי.
  • מעבירים לקערה גדולה (כולל הנוזלים) ושומרים בצד עד שהאורז והדלעות מוכנים.

אם מכינים מילוי עשבי תיבול במקום את המילוי לחג:

  • מערבבים בקערה את כל המצרכים למילוי.

לבישול האורז:

  • מרתיחים מים בסיר בגודל בינוני ומתבלים בכף גדושה מלח.
  • מסננים את האורז ממי ההשרייה.
  • מוסיפים את האורז לסיר המים הרותחים ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם, 4-6 דקות או עד שהאורז מבושל אבל לא לגמרי (אל דנטה).
  • מסננים ומעבירים לקערה יחד עם המצרכים למילוי שבחרתם.
  • טועמים ואם צריך מוסיפים עוד מלח לפי הטעם.

מילוי הדלעות ואפייה סופית:

  • ממלאים את הדלעות במילוי כמעט עד למעלה (האורז לא מתרחב הרבה בשלב זה ולכן אפשר לפרגן במילוי). מעל כל דלעת שמים את המכסה שלה.
  • אין צורך להוסיף מים כי הדלעת והירקות מייצרים מספיק אדים כדי לסיים את הבישול של האורז.
  • מחזירים את הדלעות הממולאות לתנור (עדיין על 190) ואופים 15-25 דקות או עד שהדלעת רכה לחלוטין והאורז מבושל לגמרי.
  • מגישים למרכז השולחן, ניתן לעטר בגרגרי רימון ו/או שקדים פרוסים קלויים.
  • נשמר במקרר 4 ימים.

המתכון הופק בשיתוף יד מרדכי

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

 

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

31 תגובות

  1. סליחה מראש על הטרחנות,
    האם לדעתך זה יעבוד עם כרובית במקום האורז?

    • היי =]
      ממש לא מטריח
      הייתי אופה את הלדעת עד הסוף, ולתערובת הירקות הייתי מוסיף אורז כרובית (כלומר פתיתי כרובית מאודים עד ריכוך)
      ואז שם את התערובת בפנים ומגיש.
      לא הייתי אופה את הדלעת עם פתיתי הכרובית כי בבישול יתר הם נהיים רכים מדי

  2. מאחר ולאמי אסור לאכול אורז מסיבות בריאותיות, האם אפשר למלא בפריט אחר, כמו למשל – בורגול? אשמח מאוד אם תוכל להאיר את עיני…

    שנה טובה באמת!

    רוניה

  3. הי עז, תודה על המתכון.
    איפה אדם מים היישוב משיג דלעות כאלה? אני נתקלת רק בחתיכות דלעת..

    • היי נעמה
      אני מן היישוב כפר סבא D:
      כפי שציינתי בהקדמה – את הדלעות רכשתי במשק יעקובוסקי בצופית
      ראיתי דלעות יפות למילוי גם בסניפי שופרסל ויוחננוף פה בעיר.
      יכולה לחפש אצל ירקנים או להזמין מהם מראש, ואולי גם תמצאי בחנויות שתציעות תוצרת אורגנית כמו חנויות טבע

  4. רוניה
    21 בספטמבר 2019 ב- 20:35
    מאחר ולאמי אסור לאכול אורז מסיבות בריאותיות, האם אפשר למלא בפריט אחר, כמו למשל – בורגול? אשמח מאוד אם תוכל להאיר את עיני…

    שנה טובה באמת!

    רוניה

  5. מפתיע, מקסים ונראה נפלא – כתמיד. תודה!

  6. תודה על המתכון,מה שקצת השאיר טעם רע בפה ההתלהבות שלך מברכות מסוג שייקרעו אויביינו ושייכרתו אויביינו….חייבים להוסיף שנאה וקללה פרימיטיביות במקום לברך ברכה חיובית לשלום וסובלנות?!!!!!

  7. ניראה נהדר ועושה חשק להגיע לערב החג.
    יבורכו ידיך

  8. היי עז. אחלא מתכון…תודה לך.
    אני רוצה לשתף איתך. עשיתי כמה פעמים דלעת ממולאת באורז עם צימוקים וקינמון ועשבי תיבול כמו נענע ולימון גרס/פירות יבשים. בכל צורות ההכנה בדרך העצלנית והמקוצרת. עשיתי גם עם אורז ועוף מלמעלה. תיבלתי מראש אורז שטוף בלבד עם מחצית מכמות הנוזלים הסופית הנדרשת כמו בפלפל ממולא ושלחתי לאחר כבוד לתנור/גז/מיקרו משולב אפיה. בהתאמה לסוג הבישול משך הזמן ועוצמת הטמפרטורה. בכל השיטות יצא מוצלח מאוד….היות וקליפת הדלעת אכילה ואף מומלצת מאוד רפואית לסובלים מקנדידה- והיות ובחלק מהזנים מרקם הירק מאוד עבה- מה שמאפשר אפיה ארוכה אני רק מקרצף בשטיפה עם סקוץ' היטב את הדלעת לפני הפתיחה. הכי טעים והכי מוצלח היה עם ירכיים של עוף למעלה על מלח גס = מעדן מלכים. דלעת אפשר לאפות זמן ממושך מאוד על חום בינוני ואינה מתפרקת בסוף הבישול אם לא נוגעים בה כך שאפשר גם לבשלה ממולאת על הגז את כל התהליך ולכבוד החג אפשר לבשלה בכלי פיירקס שקוף כדי לא להוציאה מהכלי לפני ההגשה לשולחן. זה הירק הכי אהוב עלי ואני מרבה להשתמש בו.

  9. היי,
    נראה מתכון מעולה וחגיגי!
    אם אני מכינה אותו יום-יומיים לפני ערב החג – כיצד אתה ממליץ לחמם את המנה?

  10. תודה רבה על התשובה המהירה!
    עוד שאלה אחת- האם עליי לחמם כשהתבנית עטופה בנייר כסף?

  11. הזמנתי דלעת מסוג "פרובאנס" ממשק חביביאן. הגיעה דלעת עצומה בגודלה 4.5ק"ג אז לא יישארו "עודפי מילוי" 🙂
    לא יודע אם זה בגלל סוג הדלעת או בגלל שפינקתי בנדיבות יתר עם השמן זית אבל אחרי האפייה הראשונית של הדלעת הצטברו נוזלים בבסיס הסיר-דלעת (ככוס וחצי של כל טוב שמנ"ז ומיץ דלעת). מה אתה ממליץ לעשות? לרוקן ולשמור בצד לציר או להשאיר בדלעת ולערבב עם המילוי?

    • היי מתן
      שמח לשמוע =] חביביאן מעולים
      הייתי מרוקן את רוב הנוזלים, משאיר בערך חצי כוס בתחתית ועם הכוס נוזל מבשל אורז/בורגול או מקפיא ומשתמש כמו ציר

  12. היי עוז! נראה מקסים! חושב שיעבוד עם פריקי? וגם נראה לך שאפשר להכין יום לפני?
    תודה ושנה טובה

    • הי =]
      בהחלט ניתן להכין יום לפני – מחממים ב160 מעלות 15-20 דקות כדי לחמם מעד.
      פריקי יעבוד
      צריך להכין אותה עד הסוף- כלומר לשטוף את הפריקי היטב, לסנן
      לשים בסיר עם כוס וחצי מים לכל כוס פריקי
      להביא לרתיחה
      להנמיך אש ולכסות
      לבשל 20 דקות מעל להבה נמוכה עד שהפריקי מוכן
      ואז להערבב עם שאר הדברים ולמלא את הדלעת
      בהצלחה!

  13. היי עז,
    יופי של מתכון. מאוד רוצה להכין לראש השנה. בשוק מצאתי רק דלורית. אני רוצה לחתוך אותה לרוחב כדי שאוכל למלא אותה כמו שצריך. מה שכמובן לא מותיר לי מכסה. חשבתי לסגור עם נייר אלומיניום. יעבוד?

    • היי רוזה =]
      אפשרי בהחלט. חשוב לשים נייר אפייה מעל שהאלומיניום לא ייגע ישירות באוכל

  14. עוז, יצא לי מעולה, לשני לילות החג. חסך לאמא שלי הכנת עוד תוספות. יצא פשוט נהדר, וגם נראה טוב 😉

  15. אלוף אתה! תבורך!
    הנסיכה שלי הייתה דלעת ערמונים חצויה ומלאה בברכות החג.
    כיכבת על שולחן החג שלנו עם המתכון הגאוני הזה, טעים ומוששששלם!!!
    אבל לא רק זה גם האסאדו שלך היה כוכב בערב החג טעים בטירוף ומאומץ לתמיד.
    מיליון תודות!!!
    שתהיה לך שנה מופלאה ומבורכת בכל מאוויך.

    • היי דנה היקרה
      כבוד רב! שמח מאוד לשמוע ותודה רבה על המילים החמות =]
      הכל בשמחה ומכל הלב

  16. עז הבן אדם הכי טהור שיצא לי להכיר ההערה שלך מאוד לא במקום. מה צרם לך שהוא ציטט מהברכה ככתבה וכלשונה . אתה פרימטיבי בעצמך

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: