מרק עגבניות חורפי שתמיד מצליח

22 בנובמבר 2018
מרק עגבניות

מרק עגבניות חורפי. צילום: עז תלם

אחד המרקים שהכי עושים לי את החורף (כמה כיף כשקר!) הוא מרק עגבניות: מלא בטעם, סמיך, עשיר ומנחם. כשהייתי טבח הייתי מכין אותו המון, וגם בבית כל המשפחה מחכה רק שאפנק אותם איתו. עם השנים פיתחתי טריקים קטנים שעוזרים לשדרג את המרק הפשוט הזה ולקחת אותו לגבהים אחרים.

המתכון של היום מוקדש לקוראת נועה דור, שכבר שנים מבקשת שאוציא ספר על עגבניות. אני חייב להודות שרצים אצלי בראש ובמחברות המון רעיונות לספרים חדשים, אך טרם מצאתי רעיון שאני יכול להינעל עליו וללכת עליו בלב שלם כמו שהלכתי על ספר הכרובית. אני מבטיח לעדכן כשתהיינה התפתחויות!

שימו לב שאפשר להשתמש בגבעולי העגבניה!. צילום: מלינה סואט

צולים עגבניות בתנור!
קודם כל צריך להצטייד בעגבניות יפות. נכון, מבחינה טכנית העגבניות הטריות לא בעונה, אבל מצליחים לגדל כאן עגבניות יפות כמעט כל השנה אז אני זורם כי כזה אני.

הדבר הראשון שאני עושה לפרי האדום והחושני הזה הוא לתת לו סיבוב בתנור, בדיוק לפי שיטת הבטטות שלי:

>> למתכון לבטטות הכי טעימות בעולם

אני חוצה את העגבניות ומניח בתנור עם הצד החתוך כלפי מטה, על תבנית ובה שמן זית ומלח. במהלך הצלייה בתנור המלח ימשוך את הנוזלים מהעגבניות והם ישחימו ויתקרמלו להם, והאדים שיוצאים מהעגבנייה ישחררו את הקליפה ויהיה ממש קל להסיר אותה.

מרק עגבניות

מניחים עגבניות חצויות על תבנית עם שמן זית ומלח. צילום: עז תלם

מרק עגבניות

ועכשיו הן מוכנות! נותנים להן להתקרר טיפה כדי שתוכלו להסיר את הקליפה בקלות. צילום: עז תלם

מרק עגבניות

קלופות ומוכנות לפעולה. צילום: עז תלם

בכללי הכנה של עגבניות צלויות זה אחד המהלכים האהובים עלי: זה יכול להיות בסיס לרוטב סלסה, סוג של אנטיפסטי ואפילו שכבה בלזניה.

החברים של בנדורה

העגבניות צריכות לפחות 20 דקות של זמן איכות בתנור, ובזמן הזה אפשר לתקתק את הבסיס של המרק: לוקחים כל מיני ירקות שורש שאוהבים (אני הלכתי על בצל, סלרי, שום ושורש פטרוזיליה), חותכים אותם גס, ואז מטגנים בקצת שמן זית עד שהם מתרככים.

מרק עגבניות

מצטרפים לעגבניות: בצל שום סלרי ושורש פטרוזיליה (או גזר) . צילום: עז תלם

מכסים במים ואז מבשלים עד שהירקות מבושלים – משהו כמו 20-30 דקות (בול כמו העגבניות בתנור 😉 ).

לירקות הוספתי כמה תוספות קטנות, אתם לא חייבים לשים אותן אבל כל אחת משדרגת בדרכה:

  1. עלי טימין מוסיפים טעם אדמתי שמתחבר טוב לעגבניות
  2. עגבניות מרוסקות מוסיפים עוד מימד עגבנייתי לסיפור
  3. רוטב סויה מוסיף אומאמי (ולא, אם תוסיפו אותו למרק לא יהיה טעם אסיאתי)
  4. גבעולי עגבניה שאתם גם ככה זורקים לפח מוסיפים עוד טעם לבסיס של המרק, ממש כמו עלי דפנה
מרק עגבניות

חותכים גס את כל הירקות ומטגנים בקצת שמן זית. אם רוצים אפשר להוסיף גם טימין. צילום: עז תלם

מרק עגבניות

אם מרגישים הרפתקניים, תוסיפו גם את הגבעולים של העגבניות: צילום עז תלם

מרק עגבניות

מוסיפים 400 גרם עגבניות מרוסקות (עדיף איטלקיות). צילום: עז תלם

כשהעגבניות הצלויות מוכנות נותנים להן להתקרר טיפה, ואז מושכים החוצה את הקליפה ומוסיפים את כל תכולת התבנית לסיר – חשוב מאוד להוסיף את כל המיצים שיוצאים מהעגבניות. הטעם שלהם ממש מטריףףף (שריטה שלי: לנגב עם לחם את כל מה שלא השתחרר מנייר האפיה).

ברגע שהעגבניות הצלויות במרק נשאר לכם רק לטחון ולתבל, וכאן אחזור בקצרה על הטיפים מהמתכון למרק בטטה שפרסמתי לפני כמה שבועות:

  1. חשוב להוסיף שמן זית במלך הטחינה, כדי ליצור מרקם אחיד וחלק.
  2. אחרי שהמרק נראה טחון, ממשיכים לטחון אותו עם הבלנדר הידני עוד 2-3 דקות. ככל שתטחנו יותר, המרק יהיה יותר קרמי.
מרק עגבניות

מעבירים את העגבנית הצלויות למרק (ומוציאים את גבעול העגבניה אם השתמשתם בו). צילום: עז תלם

ועוד טיפ קטן לפני שיוצאים לדרך – במהלך הטחינה הצבע של המרק הופך מאדום לכתום, זה משהו שקורה בגלל שיוצרים אמולסיה בין שמן למים וקרני האור נשברות בו באופן שונה.

בקיצור, אם אתם רוצים שהמרק יהיה אדום יותר, פשוט תוסיפו לו קצת פפריקה, היא תעזור לחזק את האדום (ואם תשימו פפריקה מעושנת היא גם תחזק את הטעם הצלוי של המרק).

מרק עגבניות

טוחנים עם בלנדר ידני. צילום: עז תלם

פסקת בונוס
נכון שהמתכון כאן הוא מרק עגבניות, אבל אתם בהחלט יכולים ואפילו מוזמנים לאמץ את הטכניקה להכנת עולם שם של מרקי ירקות: בוחרים ירק אחד שהוא הנושא – ואותו אופים בתנור בשיטת הבטטות.

מה למשל? שומר, סלק, פלפלים, חצילים, כרישה, דלעת, דלורית, קישואים, קולרבי, כרובית ועוד. במקביל מרתיחים כמה ירקות שורש במים (בלי העגבניות המרוסקות) וכשהירק האפוי מוכן והירקות בסיר מבושלים טוחנים הכל ביחד למרק.

מרק עגבניות

טוחנים עד קבלת מרקם חלק לחלוטין. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • טעים מאוד גם קר
  • לגרסה חלבית, מוסיפים 30-40 גרם חמאה בזמן הטחינה של המרק
  • רוצים להוסיף רסק? סבבה! תוסיפו 2 כפות יחד עם הירקות בתחילת הבישול
  • המרק עובד טוב מאוד בתור רוטב לפסטה וגם בתור רוטב לניוקי
  • ללא גלוטן: משמיטים את רוטב הסויה או משתמשים ברוטב סויה נטול גלוטן
מרק עגבניות

מוכן! צילום: עז תלם

מתכון למרק עגבניות חורפי שתמיד מצליח

4-5 מנות, טבעוני, 20 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

לעגבניות הצלויות:
1 ק"ג (בערך 8) עגבניות יפות ובשלות
כפית מלח גס
3-4 כפות שמן זית

ירקות למרק:
2 בצלים בגודל בינוני, קלופים
1 שורש פטרוזיליה או גזר גדול, קלוף
2-4 גבעולי סלרי (בלי העלים)
4-6 שיני שום, קלופות
עלים מ-4-5 גבעולי טימין (רשות)

חוץ מזה צריך:
400 גרם (1 קופסה קטנה), עגבניות מרוסקות איטלקיות או 2 כוסות פאסאטה
3-4 כפות שמן זית
2-3 כפות רוטב סויה (רשות)
4-5 כוסות מים
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
הגבעולים מהעגבניות שקניתם (אם היו, רשות)

אופן הכנה:

מתחילים בעגבניות הצלויות:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (עדיף חום עליון תחתון רגיל, אפשר גם טורבו).
  • חוצים את העגבניות לרוחב.
  • על תבנית תנור עם נייר אפייה מזלפים שמן זית ומפזרים מלח.
  • מניחים את העגבניות על המלח והשמן עם הצד החתוך כלפי מטה.
  • מזלפים עוד קצת שמן זית מעל.
  • אופים 20-35 דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים והקליפה משחימה.

בזמן שהעגבניות בתנור, מכינים את הירקות למרק:

  • חותכים גס את כל הירקות למרק (בצל, סלרי, שום ושורש פטרוזיליה/גזר).
  • שמים את הירקות בסיר יחד עם שמן הזית ומטגנים מעל להבה בינונית 5-6 דקות עד ריכוך קל.
  • מוסיפים את גבעולי הטימין, את גבעולי העגבניות (אם היו כאלו) ואת רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מכסים במים, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  • מבשלים מכוסה מעל להבה בינונית 20-30 דקות, עד שהגזר רך.

לסיום המרק:

  • נותנים למגש העגבניות להתקרר מעט (5 דקות בערך). מסירים את קליפת העגבניות (היא אמורה לרדת ממש בקלות).
  • מוציאים מהמרק את גבעולי העגבניות (אם השתמשתם) ומוסיפים לו את העגבניות הצלויות הקלופות ו (וזה הכי חשוב) את כל המיצים שניגרו מהעגבניות כולל השוליים השרופים (ממש סוחטים את נייר האפייה כדי שכל המיצים יכנסו למרק).
  • טוחנים למרק חלק בעזרת בלנדר ידני. למרקם חלק במיוחד מוסיפים עוד 2-3 כפות שמן זית לממשיכים לטחון עוד 3 דקות אחרי שהמרק נראה חלק.
  • טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל שחור לפי הטעם.
  • מגישים חם יחד עם לחם לטבילה. נשמר בקירור 4 ימים.
  • טיפ: בגלל הטחינה המרק הופך מאדום לכתום, אם רוצים לחזק את האדמדמות שלו מוסיפים מעל פפריקה מתוקה (או מעושנת!).

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק דלעת
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

Print Friendly, PDF & Email

38 תגובות

  1. תודה על עוד מתכון פשוט להכנה ונראה משובח. ייבדק ממש בקרוב..

  2. היי עז, אני רוצה לציין שכל חלקי העגבניה מלבד הפרי, רעילים כיאה לסולנית אמיתית. לכן זה רעיון לא טוב להשתמש הגבעולים העגבניה. אפילו עגבניה בשלה היא טיפונת רעילה בגלל הסולנין, שלא לדבר על עגבניה ירוקה, אבל הגבעולים והעלים, כך הבנתי, זו רמה אחרת ויש אנשים שהם רגישים במיוחד לסולנין. אז אנא בדוק אותי ואם תמצא לנכון, שנה את המתכון בהתאם

    • מצטרפת לתגובה של ים :/
      המתכון נראה מצוין אבל ממש לא מומלץ להשתמש בגבעולים.

      • היי 🙂
        בגדול יש הטוענים שכל בני משפחת הסולניים (תפוא, חציל ופלפל בנוסף לעגבניה) לא מומלצים למאכל ונמנעים מהם לחלוטין מסיבה זו.
        באשר לגבעולי העגבניה, השימוש בהם כאן הוא בכמות מאוד נמוכה – וכמה מאנשי הקולינריה המובילים בעולם כגון הסטון בלמנטל והארולד מקגי ממליצים על השימוש בגבעולים כתבלין (מהם הגיע הרעיון)
        לפי מחקרים מסוימים צריך לאכול 750 גרם עלי עגבניה בשביל שתהיה השפעה שלילית מסוימת.
        בכל מקרה, השימוש בהם במתכון הוא רשות ומי שלא רוצה, מכל סיבה שהיא, שלא יוסיף

        לקריאה נוספת :
        https://bit.ly/2DMFjTZ

  3. נראה מצויין, אני מכינה מרק עגבניות צלויות מאוד דומה לשלך, רק שבמקום סויה אני מוסיפה את אותה הכמות של חומץ בלסמי, משדרג פלאים. בפעם הבאה אנסה את הסויה, נשמע נהדר.

  4. אין עליך !!! אצלנו את 80% מהארוחות מכין OZ (כמובן רק אלה שללא גלוטן ותודה ענקית על תשומת הלב הרבה שאתה מעניק לנו). את ה 20% הנותרים אני "מכינה" וזה אומר שאני רוחצת את הירקות והפירות. יותר מזה? לא, מה פתאום.
    שאלה: בילדותי אכלנו מרק עגבניות עם אורז (ברור שהמרק בושל מתוך שקית. אצלנו לא בישלו מרק עגבניות מעגבניות). ובכן, השאלה שלי: כמה כפות אורז אפשר להוסיף למרק שלך, באיזה שלב, ובאיזה מצב צריך להיות האורז: יבש או מוכן לאכילה?

    • היי נויה 🙂
      תודה רבה על המילים החמות!
      מרק עגבניות ואורז זה מתכון טיפה שונה כי לא צריך לטחון אותו.
      הנה הלינק למתכון שלי למרק עגבניות ואורז
      https://bit.ly/2r0Heg1

  5. מעולה תודה רבה
    כל כך מתאים לשבת חורפית.
    מזכיר לי שלפני כמה שנים ראיתי מתכון מרק עגבניות שלך והיה מאוד מוצלח. שם גיליתי אותך!

  6. הי. תודה על המתכון. האם לדעתך אפשר להוסיף את הסויה בהגשה? (כי בא לי לנסות אבל לא על חשבון זה שהילדים שלי לא ירצו לאכול אותו…)

    • היי שירי
      הסויה פה לא מורגשת בכללל במנה בגלל ששמים אותה בהתחלה והטעם שלה מתערבב עם כל שאר הטעמים.
      אם תוסיפי אותה בסוף הטעם שלה יהיה מורגש בקטע פחות נעים
      קיצור סמכי עלי כאן יכולה להוסיף ויהיה בסדר גם לילדים

  7. וואוו וואוו יצא טעיםםם בטרוףףף. תודה רבה

  8. תודה על מתכון נפלא.
    מאוד נהנית לקרוא את הבלוג שלך, מדויק, פשוט ומוסבר כהלכה עם עומק.
    גם הצילומים יפים מאוד
    מיכל גלברד

  9. עז, יצא מושלם!!! כולם התלהבו מהמרק. החלפתי גזר בארטישוק ירושלמי וזה הוסיף בטירוף

  10. אין לי טימין, אפשר להשתמש בבזיליקום או אורגנו במקום?

  11. מתכון מצויין, מרק נפלא, זכה לתשואות, תודה!!

  12. תודה רבה. הבלוג שלך פשוט מדהים.

  13. אז…מרק ממש טעים.
    ועכשיו קיבלתי המון עגבניות תמר מהממות. אבל יש כבר מרק במקרר.
    אז מה עם בכלל עדיף – לצלות את העגבניות בתנור ולצנצן לפריזר למועד מאוחר יותר, או להכין את כל השלבים ולצנצן להקפאה לעתיד?

    • היי שירי =]
      תתחדשי!
      אם יש לך כמות גדולה של עגבניות תמר אז מחלק מהן הייתי מכין מרק ומקפיא וחלק הייתי מקפיא אחרי הצלייה – ככה שתוכלי לקחת אותם למקומות נוספים כמו רוטב שקשוקה, מטבוחה, בולונז וכולי

  14. היי עז
    נראה מעולה כרגיל! שאלה קטנה , לדעתך אפשר להקפיא ?

  15. כמו תמיד משולם …
    טעים בטרוף…

  16. ואי יצא מדהים מדהים !!!!!

  17. עוז, יופי של מתכון. יוכן בהקדם. שאלה לי, ניתן להחליף את גבעולי סלרי בשורש סלרי?

  18. אירית אורן

    עוז! איזה מרק! קיבלתי "מצוין", ו"אפשר לחזור על זה" מזה שאומר הכי הרבה "נחמד מאד".
    הזיופים שלי הם: בירקות המטוגנים בהתחלה שמתי בצל ושיניים מחצי ראש שום ישראלי (הוא מספרד, אבל הכוונה שהוא לא השום הסיני), שורש פטרוזיליה, שומר אחד ו-3 גזרים. לתיבול הבסיסי הוספתי תימין מיובש (תבלין).
    בסיבוב הראשון אפיתי עגבניות דורה. עכשיו הכנתי מעגבניות רגילות. הן מהסופר, לא יודעת מאין הגיעו, ויש בהן פחות מתיקות וטעם. נראה איך יצא.

    • אירית אורן

      שכחתי: היו לי גם שני תפוחי אדמה קטנים בירקות ההתחלה.

    • היי אירית =]
      שמח ממש לשמוע על הצלחת המרק!! אחלה שידרוגים!
      שומר ירק נפלא במרק והוא מתחבר מצוין עם העגבניות

  19. יצא מושלם! כבר העברתי את המתכון ל10 נוספים 🙂

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email