מתכון למרק בטטה הכי טעים בעולם

25 באוקטובר 2018
מרק בטטה

מרק בטטה חלומי. צילום: עז תלם

בשבועות האחרונים אני מקבל מכם המון בקשות למתכוני מרקים חדשים (ד"ש לענת יעקובוביץ'), אז היום החלטתי להכין מרק בטטה פשוט וקל אבל עם שדרוג קטן שנותן למרק מרקם קרמי וניחוח חלומי.

כמו שאתם בטח יודעים, יש לי מקום חם בלב לבטטה. הפקעת הכתומה והטעימה הזו מסוגלת לשגר המון טעם, במיוחד כשנותנים לה להתקרמל. וכשהמרק שתכינו ממנה עשוי בטכניקה נכונה, באמת שלא צריך הרבה מרכיבים.

>> למתכון ששבר את האינטרנט לבטטות בתנור הכי טעימות בעולם

מרק בטטה

מרק קרמי חלומי. צילום: עז תלם

המתכון של היום מוקדש לאחותי הדר. היא אוכלת לפי שיטת אכילה שנקראת FODMAP. בגדול, היא נמנעת מ..: בצל, שום, גלוטן, מוצרי חלב, קטניות, דבש, פירות כמו שזיפים ותפוחים, ברוקולי, ארטישוק וכרובית (אירוני בהתחשב בספר שכתבתי).

בגלל זה המתכון של המרק שיבוא מיד כזה מינימלי – גזר, בטטה ושמן זית מותר לה, וגם את החלק הירוק של הבצל הירוק, ומבחינתי עם זה אני בהחלט יכול לעבוד! (וכמובן שהיא טעמה ואישרה שטעים 😉 ).

מרק בטטה

חותכים את הבטטות גס. צילום: עז תלם

מרק בטטה

שמים את הבטטות החתוכות ביחד עם עוד כמה גזרים בסיר. צילום: עז תלם

מרק בטטה

מכסים במים ומרתיחים עד אשר רך. צילום: עז תלם

מתחילים במרק
את הבטטה והגזר חתכתי גס ושמתי בסיר – ואז הוספתי מים עד הגובה של הירקות. אני לא מכסה אותם במים מכיוון שאני לא רוצה שהמרק יצא יותר מדי נוזלי.

בהתאם לכך, אני מתחיל עם כמות מים מינימלית ומוסיף עוד במידת הצורך כשמגיע הזמן לטחון אותו – המטרה היא שאני אשלוט במרקם של המרק, והרבה יותר קל לדלל אותו מאשר להסמיך.

אני נותן לירקות להתבשל ככה בסבבה שלהם עד שהם מתרככים – הזמן המדויק ישתנה לפי גודל החיתוך, עוצמת הלהבה וסוג הסיר, אז פשוט תמשיכו לבשל עד שהחתיכה הכי גדולה בסיר רכה.

מרק בטטה

בינתיים, במחבת אחרת מטגנים קוביות בטטה ב3-4 כפות שמן. צילום: עז תלם

מרק בטטה

מטגנים עד שהקוביות שחומות יפה. צילום: עז תלם

השדרוג
בטטות הרבה יותר טעימות כשהן מקורמלות – כלומר מטוגנות או אפויות עד שהצבע שלהם מזהיב ואפילו משחים.

בעבר הכנתי מרקים בהם אפיתי את הבטטות ואז טחנתי עם מים, הפעם לא התחשק לי לאפות אז פשוט טיגנתי קוביות בטטה במחבת עם קצת שמן – נתתי לבטטות להזהיב יפה, חלק אפילו קצת נשרפו והטעם השחום והמקורמל הזה שדרג בכמה רמות את המרק (אחותי השנייה שטעמה אותו, טל, ציינה אפילו שיש לו טעם בשרי).

שימו לב לשמור כמה קוביות בטטה מטוגנות בצד להגשה.

מרק בטטה

מוסיפים את קוביות הבטטה לסיר עם הבטטה והגזר שהספיקו להתבשל ולהתרכך. צילום: עז תלם

הסוד למרק טחון מוצלח
הרבה פעמים אוכלים מרק טחון במסעדה ולא מבינים למה בבית הוא לא יוצא כזה חלק. אז הנה הסוד (ליתר דיוק, שני הסודות).

  1. משך הטחינה – אחרי שכל המרכיבים טחונים לגמרי, צריך להמשיך לטחון את המרק שתי ואפילו שלוש דקות יותר. ככל שזמן הטחינה יהיה יותר ממושך, הסיבים שנמצאים בירקות יהיו יותר מפורקים ויחזיקו יותר טוב את המים.
  2. תוספת שמן – מיונז מכירים? אז כשמכינים מרק טחון מכינים בן דוד רחוק שלו. המולקולות של השמן עוזרות ליצור אמולסיה (במילים אחרות: תחליב/קרם) וככל שתשימו יותר שמן, ככה המרקם הסופי יהיו יותר קטיפתי.
מרק בטטה

ואז טוחנים עם בלנדר או בלנדר ידני למרקם חלק. יותר זמן=יותר חלק. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אפשר לשים חמאה או שמן קוקוס במקום שמן זית
  • בשלב הטחינה אפשר להוסיף כוס שמנת מתוקה או קרם קוקוס
  • מוזמנים להוסיף עוד כל מיני ירקות כתומים שיש לבם בבית: דלעת, דלורית וכולי
  • יכולים להוסיף שום+בצל בתחילת הבישול
  • אפשר לזרוק פנימה גם חופן אגוזי קשיו לא קלויים (כן!) או ערמונים בתחילת הבישול.
  • אפשר גם להוסיף כף גדושה ממרח קארי אדום בשביל טעם קצת יותר פיקנטי
  • יכולים לוותר על השדרוג אבל יצא פחות טעים. אם אתם לא רוצים לטגן אפשר לאפות את הבטטה הוראות כאן.
  • אפשר להוסיף כף מכל תערובת תבלינים שאתם אוהבים (בהרט, גאראם מסאלה, ראס אל חנות, חוויאג' ועוד) בתחילת הבישול
  • יכולים לקשט באיזה עשב תיבול טרי שבא לכם, כן, אפילו בשמיר!
מרק בטטה

מרק מפנק לכל יום בשנה! צילום: עז תלם

מתכון למרק בטטה משודרג

5 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל

מצרכים:

למרק:
3 בטטות בגודל בינוני, קלופות
2-3 גזרים, קלופים
3-5 כוסות מים
1-4 כפות שמן זית
מלח, לפי הטעם

לשדרוג:
בטטה בגודל בינוני, קלופה
3-4 כפות שמן זית
קורט מלח דק
2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים לטבעות דקיקות (להגשה)

אופן הכנה:

למרק:

  • חותכים גס את הבטטות והגזרים. שמים בסיר.
  • מכסים במים בדיוק עד גובה הירקות ולא יותר.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על להבה בינונית-גבוהה 25-35 דקות, עד שכל הירקות התרככו לחלוטין (בודקים עם מזלג האם הירק שחתוך הכי גדול רך).

בינתיים מכינים את השדרוג:

  • חותכים את הבטטה לקוביות קטנות (אפשר גם לגרר).
  • שמים במחבת יחד עם השמן והמלח.
  • מטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב מתמיד 5-10 דקות או עד שהבטטות משחימות יפה ומתרככות.

מסיימים את המרק:

  • מעבירים את קוביות הבטטה (עם השמן) לסיר עם הבטטה והגזר שהתבשלו והתרככו לחלוטין.
  • מוסיפים את שמן הזית וטוחנים בעזרת בלנדר ידני לקבלת מרקם חלק.
  • אם המרקם מרגיש סמיך מדי, מוסיפים עוד מים רותחים (אני הוספתי למרק בתמונה עוד 2 כוסות).
  • שימו לב: חשוב להקדיש לטחינה עוד 2-3 דקות יותר מבדרך כלל, זה מבטיח מרק חלק במיוחד. ככל שתשימו יותר שמן, כך המרקם הסופי של המרק יהיה יותר חלק וקטיפתי.
  • טועמים ומתבלים במלח לפי הטעם.
  • בהגשה מעטרים כל מנה בקוביות בטטה וקצת בצל ירוק קצוץ.
  • המרק נשמר בקירור 3-4 ימים.

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק דלעת
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

Print Friendly, PDF & Email

28 תגובות

  1. אני חותכת מראש את הבטטה לקוביות בינוניות, ומטגנת אותן בסיר יחד עם הגזר והבצל. וכשהכל מקורמל יפה, מוסיפה את הדלעת ומכסה במים.

  2. נראה מעולה! שאלה לגבי התוספת של הקשיו
    להוסיף אותם בזמן הטחינה אחרי הבישול או בזמן הבישול במים?

  3. חיה פיינגלרנט

    טלפתיה? בדיוק הכנתי הערב,עם תבול של גראם מסלה מחבשוש – כף על קילו בטטות

  4. למה לקרמל רק את הבטטה ואת הדלעת לא?

  5. הי עז
    כמו תמיד מתכון שנראה מדהים !!
    והכתיבה מצוינת (גם כמו תמיד …)
    תודה רבה לך!!
    אני רוצה להכין את המרק בגירסה חלבית, עם שמנת, זה מסתדר עם השדרוג? (או לפי אחותך טל, יהיה לזה טעם של בשר וחלב?… 😉)
    תודה רבה

    • היי יוסי 🙂
      תודה רבה!!
      בטח מסתדר =]

      פשוט מוסיף מיכל שמנת (250 מל, לא כותב איזה שמנת כי גם מתוקה וגם לבישול זורמות) בשלב הטחינה

  6. היי עז, נשמע מדהים!
    אם רוצים בכל זאת לאפות ולא לטגן, התהליך נשאר זהה?
    תודה 🙂

    • היי נתנאל =]
      תודה רבה! בגדול כן
      צריך פשוט לאפות קוביות בטטה עם קצת שמן זית ולהוסיף למרק – הוספתי לינק למתכון רלוונטי ב-לפני שאתם שואלים

  7. כרגיל עם המתכונים שלך, יצא אליפות. ועוד בול ליום החורף הראשון, תודה רבה! השדרוג שבהחלט עושה טוויסט בעלילה.

  8. הצצתי ונפעמתי ממש מעולה (כמו כל המרשמים מספר הכרובית שניסיתי) ומה עם איזה מרשם למרק אספרגוס ? בבקשה

  9. לעוז תלם המצוין
    למה לא לטחון מראש?
    יש בעיה עם זה?

  10. לתלם הגדול
    1. אפשר לטחון את הבטטות וכו' מראש?
    2. תוכל להוסיף מידות משקל (במקום 3 בטטות, למשל)

  11. שלום עז
    ההסברים שלך מאלפים והמתכונים מעולים – תודה רבה.
    שאלה:
    האם אפשר להוסיף משקל (ולא להסתפק ב"שלוש בטטות") כי לא תמיד ברור מה זה בינוני ומה זה לפי הטעם, במיוחד למי שרק בהתחלה כמוני
    שאלה נוספת:
    האם נכון/ראוי/רצוי לטחןן מראש? למה טוחנים בסוף ולא מלכתחילה? מעבד המזון שלי יודע טחון מראש…

    • היי 🙂
      נראה לי שעניתי לך
      בכל מקרה – טוחנים אחרי הבישול כי הבטטה לא נטחנת טוב כשהיא במצבה הגולמי – הסיבים שלה קשים ולא רכים.

  12. הוספתי ג'ינג'ר לבישול וזה יצא טוב. בנוסף הגשתי עם שקדים מולבנים פרוסים.

    אחלה מתכון

  13. היי עוז תודה רבה
    יצא מרק מושלם, פשוט טעים.

  14. מורן שימריך

    עוז תודה רבה על מתכון מושלם!

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email