תבשיל קארי וקוקוס עם טופו וירקות (טבעוני)

29 ביוני 2018
תבשיל קארי טבעוני עם טופו וירקות ירוקים. צילום עז תלם

תבשיל קארי טבעוני עם טופו וירקות ירוקים. צילום עז תלם

יש לי פינה חמה בלב ובבטן לתבשיל קארי וקוקוס, אחת ממנות הדגל של תאילנד, כזו שמסוגלת לשגר המון טעמים ריחות וניחוחות וזמן עבודה קצר ומהיר.

היום אני מכין תבשיל קארי אדום עם ירקות וטופו מטוגן, מנה מעולה לכל מי שרוצה לתקתק ארוחה זריזה עם המון טעם, זה גם מתכון מאוד גמיש שאפשר להתאים למגוון ירקות שיש בבית. אבל לפני שהסיר של התבשיל מתחיל להתחמם, אני מתחיל במהלך לא פחות חשוב:

טופו

חותכים טופו לקוביות. צילום: עז תלם

איך להכין טופו מטוגן ממש טעים?
טופו הוא חומר גלם פופולרי במיוחד במזרח הרחוק. ביפן, סין ותאילנד יודעים ליצור פלאים עם מוצר הסויה הזה, ולחלוטין מדובר בעולם ומלואו. בארץ, סוג הטופו המוכר ביותר הוא הטופו הקשה – זה שמתאים למוקפצים וסלטים שונים.

בעיני, הדרך להוציא ממנו הכי הרבה טעם ומרקם היא לטגן אותו. לא משנה אם אני מכין מוקפץ או מוסיף אותו לסלט, ברגע שקוביות הטופו עוברות טיגון יסודי בשמן הן נהיות פריכות, הטעם שלו משתנה והמרקם נהיה הרבה יותר כיפי.

טופו

מטגנים את קוביות הטופו 5-7 דקות בערך. צילום: עז תלם

אז בכל מתכון שמבקש מכם להשתמש בקוביות טופו, ההמלצה שלי היא ראשית כל לטגן אותו – לוקח לו הרבה זמן להפוך לזהוב ופריך, משהו כמו 5 דקות לפחות, אבל התוצאה שווה את ההמתנה. אפילו שבתבשילי קארי בדרך כלל שמים את הטופו גולמי, אני מוצא שהטיגון ממש משדרג.

קוביות טופו מטוגן גם שומרות על הפריכות שלהם הרבה זמן, משהו כמו חצי שעה אפילו אחרי הטיגון.

בקיצור, זה המהלך שיגרום גם למי שלא אוהב טופו לתת לו צ'אנס (להרחבה ראו כתבה שהכנתי בנושא בוואלה).

טופו מטוגן

טופו פריך מטוגן – מהלך חשוב בדרך למנת טופו מוצלחת צילום: עז תלם

בונים קארי

בזמן שהטופו הזהיב לו במחבת, בניתי את תבשיל הקארי (לפי כללים שכתבתי עליהם בעבר כאן).

התחלתי בטיגון של ממרח קארי בשמן קוקוס, בשביל הטעם והארומה, ואז הוספתי בהדרגה קרם קוקוס איכותי.

ממרח קארי הוא תערובת של פלפלים חריפים טחונים עם עוד עשבי תיבול ותבלינים תאילנדים כמו גלנגל, למון גראס, קפיר ליים, בצלי שאלוט, שורש כוסברה, שום ועוד.

תבשיל קארי וקוקוס

מטגנים את ממרח הקארי בשמן קוקוס. צילום: עז תלם

להכין ממרח קארי תאילנדי אותנטי אמיתי בבית זו משימה מאוד מאתגרת. כשניסיתי, לקח לי יומיים ושעות של שיטוטים רק כדי להשיג את כל המרכיבים. עם זאת, אפשר לארגן בבית ממרחים דמויי קארי (אני קורא להם חצי קארי) שמניבים תוצאות לא רעות בכלל (ראו כאן מתכון).

בכל מקרה, היום כבר בכל סופר אפשר למצוא ממרחים איכותיים מתאילנד שעושים עבודה נפלאה. חשוב לטגן אותם ביסודיות עם שמן כדי לפתוח להם את הניחוחות, ואם אתם פוחדים מהחריפות (בעיני היא ממש לא נוראה) פשוט שמים מראש פחות ממרח במנה.

מה עושים עם שאריות ממרח קארי?

תבשיל קארי וקוקוס

מוסיפים קרם קוקוס ומביאים לרתיחה. צילום: עז תלם

השותף הנצחי: קרם קוקוס

השותף האידיאלי של ממרח הקארי הוא קרם קוקוס. חשוב לחפש קרם קוקוס שמכיל כמה שפחות מרכיבים (באידיאלי הוא יכיל רק מוצקי קוקוס ומים, בלי משמרים למיניהם) ו-17% שומן ומעלה, בשביל הטעם והניחוח.

>> מדריך הקוקוס המלא כל מה שצריך לדעת על קרם, שמן, חלב וכל מה שביניהם

עוד תוספות לתבשיל
במקור משתמשים ברוטב דגים בשביל לתת טעם ועומק לתבשיל – הפעם הלכתי על רוטב סויה לגרסה טבעונית. לאיזון המליחות והחריפות מוסיפים סוכר – השתמשתי בסוכר חום ואם בא לכם להשקיע תארגנו סוכר דקלים.

עוד תבלין שיכול להוסיף הם עלי קפיר ליים (קונים בחנויות המתמחות במוצרי המזרח הרחוק) – הפעם לא שמתי אותם אבל אם יש לכם כמה כאלו בבית, הם יוסיפו ניחוח לימוני עדין ומיוחד.

תבשיל קארי וקוקוס

מוסיפים ברוקולי אפונה וקישוא ומביאים לרתיחה. צילום: עז תלם

צוות ירוק
ברגע שיש רוטב טעים פשוט מוסיפים לו ירקות ירוקים שמתבשלים מהר: אני הלכתי על רביעייה של אפונה קפואה (שתמיד תמצאו אצלי במקפיא), קוביות קישואים, תפרחות ברוקולי ולסיום עלי בייבי תרד (אחלה חומר גלם!).

בגדול, כל ירק שמתאים לבישול מהיר יכול להצטרף לקארי שלכם: שעועית ירוקה, אפונה סינית, אספרגוס, כרובית ואפילו כרוב ניצנים בעונתו הקצרה. החוק הוא שירקות בקארי תאילנדי חייבים לשמור על הפריכות שלהם.

אפילו כשתאילנדים שמים חצילים בקארי (יש שם זן מיוחד של חצילים עגולים קטנים וחמודים) הם מבשלים אותם ככה שישארו פריכים ובעלי מרקם.

תבשיל קארי וקוקוס

מוסיפים את התרד ואת הטופו, מכבים את האש, מערבבים היטב ומגישים. צילום: עז תלם

עם זאת, אפשר בהחלט ללכת לכיוון של בישול ארוך בתבשילי קארי (למשל עם קארי מסמאן מתובלן) אבל זה כבר כתבה אחרת 😉

התוספת הכי טעימה לתבשיל הקארי היא אורז לבן מאודה, אבל אפשר להיות אמיצים ולנסות להגיש עם פסטה ואפילו על פתיתים, לא תאילנדי, עדיין טעים.

לפני שאתם שואלים:

  • אם יש לכם בבית ממרח קארי אחר (למשל קארי ירוק או צהוב), אל תקנו חדש במיוחד. המתכון יעבוד עם כל סוגי ממרחי הקארי.
  • לגרסה ללא גלוטן שהיא גם טבעונית, שמים מלח במקום רוטב הסויה (או רוטב סויה ללא גלוטן, כמובן).
  • לא חייבים לשים את כל הירקות, כדאי שיהיו לפחות שני סוגים.
תבשיל קארי צמחוני עם טופו וירקות ירוקים. צילום עז תלם

תבשיל קארי צמחוני עם טופו וירקות ירוקים. צילום עז תלם

מתכון תבשיל קארי וקוקוס עם ירקות וטופו מטוגן

3 מנות, טבעוני/פרווה, 20 דקות זמן כולל בישול

מצרכים:

לטופו:
1 חבילה (300 גרם) טופו תנובה בטעם טבעי
5 כפות שמן צמחי

לתבשיל קארי:
1 כף שמן צמחי – מומלץ קוקוס אבל כל שמן זורם
1-2 כפות ממרח קארי אדום (אבל אפשר כל ממרח בצבע אחר שיש לכם בבית, ירוק, צהוב וכולי)
1 קופסה (400 מ"ל, זה 2/3 1 כוסות) קרם קוקוס
1/2 כוס (120 מ"ל) מים
1-2 עלי קפיר ליים או מיובש (רשות, אפשר גם להוסיף גרידת לימון במקום)
1 כפית סוכר חום (אפשר גם סוכר דקלים)
½ 1 כפות רוטב סויה (לגרסה לא טבעונית שמים רוטב דגים)

לירקות:
חופן גדול אפונה ירוקה מוקפאת (אין צורך להפשיר)
1-2 קישואים קטנים, חתוך לקוביות בגודל בינוני
1 ראש ברוקולי קטן, חתוך לתפרחות (או חופן שעועית ירוקה, חתוכה לאורך 2-3 ס"מ)
חופן גדול עלי בייבי תרד
1/2 כוס עלי כוסברה או בזיליקום, להגשה

אופן הכנה:

לטופו המטוגן:

  • מוציאים את הטופו מהשקית ומייבשים אותו מעט עם מגבת נייר. חותכים לקוביות בגודל 1-3 ס"מ.
  • מחממים מחבת קטנה מעל להבה בינונית-גבוהה.
  • מוסיפים את השמן וקוביות הטופו, מטגנים 5-8 דקות תוך ערבוב מדי פעם כדי שכל צדדי הקוביות יקבלו זמן בשמן.
  • מטגנים עד שהטופו זהוב ויפה מכל הכיוונים (יכול להיות שזה יקח יותר זמן וזה לגמרי בסדר). מוציאים לצלחת עם נייר סופג ושומרים בצד.

הכנת הקארי:

  • במקביל לטיגון הטופו, מחממים את השמן בסיר קטן.
  • מוסיפים את ממרח הקארי ומטגנים על להבה בינונית- גבוהה כחצי דקה, עד שהוא מפיץ ריח.
  • מוזגים את קרם הקוקוס לסיר בהדרגה תוך ערבוב. 3-4 כפות בכל פעם. מוסיפים ½ מכמות המים ובוחשים היטב.
  • מוסיפים את הקפיר ליים (אם משתמשים), הסוכר ורוטב הסויה. טועמים ומתקנים תיבול עם עוד סויה או סוכר לפי טעמכם.
  • מוסיפים את האפונה המוקפאת, קוביות הקישואים ותפרחות הברוקולי ומבשלים כ1-2 דקות מעל להבה בינונית.
  • אם הרוטב סמיך לכם מדי, ניתן בשלב זה להוסיף עוד מים.
  • מוסיפים את התרד וקוביות הטופו, בוחשים היטב, טועמים שוב ומתקנים תיבול.
  • מעבירים לצלחת הגשה, מעטרים בבזיליקום או כוסברה ומגישים לצד אורז לבן.

המתכון הופק בשיתוף טופו תנובה 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

לעוד מתכונים אסיאתיים:
מוקפץ עוף ונודלס עם ירקות
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס

Print Friendly, PDF & Email

27 תגובות

  1. מריח לי עד כאן, מהתמונות שלך!!
    אני עצלנית, ולכן לא אלך להכין את זה, וחם מדי להכנס למטבח מה גם שאני לא משוגעת על טופו (עד כאן התירוצים להיום אבל כמובן שבגרסת "חזה עוף חתוך לרצועות" זה יהיה נהדר ובהחלט אשמור את האופציה לעתיד.
    תודה רבה, תמיד כיף לקרוא את המתכונים שלך.

  2. נראה מדהים.
    ישנה דרך להכין עם אבקת קארי רגילה ולא משחה? 🤔

    • היי גליה 🙂
      אבקת קארי ומשחת קארי הן שתי חיות שונות, אבל בגדול כן.
      פשוש שמים כף אבקה במקום כף ממרח, ומטגנים 20 שניות או עד שהריח נעים ומשם ממשיכים כמו במתכון. טעים זה בטוח יהיה 😉

  3. בסעיף השלישי בהכנת הקארי מצויין להוסיף חצי מכמות המים. מתי צריך להוסיף את החצי השני? לא כתוב…

  4. זו המנה האהובה עלי…כטבעונית, אני שמחה לפגוש כל כך הרבה מתכונים טבעונים והתאמות טבעוניות במתכונים שלך ובכלל, אוהבת מאד את המתכונים שלך

  5. מאז שהכנתי את הקארי הירוק והמושלם שלך – עברו במטבחי הרבה סירי קארי מכל מיני סוגים, הרוב נשען על בסיס המתכון שלך.
    אני חייבת לומר שדווקא בקשר לקארי האדום (מחית קנויה), גיליתי שאם מטגנים מעט בצלי שאלוט וג'ינג'ר טרי מגורר (רק עד שעולים ריחות) ואז מוסיפים את מחית הקארי ומטגנים לפתיחת הטעמים, זה משדרג מאוד את רוטב הקארי, בנוסף כדאי להוסיף כמה טיפות של מיץ לימון טרי (בעיקר אם אין עלי קפיר ליים או למון גראס).
    לטעמי, המרכיבים האלה הופכים את הקארי האדום לעוד יותר מדהים.
    כמובן שניתן לגוון גם עם פטריות טריות שחתוכות לחתיכות שמנמנות, דלעת וכו' ובמקום אורז אפשר להקפיץ אטריות אורז ברוטב המוכן ולפזר בוטנים קלויים מעל ויש עוד מנה מושלמת.
    אני מאשימה אותך בכמויות האדירות של הקארי וקרם הקוקוס המשמין שאנחנו בולסים, הכל התחיל בגללך 😃

    • היי גלית 🙂
      שמח לקבל את האשמה הזו!
      תודה רבה על המילים החמות על הטיפים המעולים לשדרוג
      בשמחה וכבוד רב

  6. נראה מעלה אנסה בקרוב
    מה פחות חריף – קארי ירוק או אדום ?

    • היי אפרת 🙂
      אני לא מוצא הבדל דרסטי בין השניים, שניהם חריפים 😀
      בסוף מה שבאמת משנה זה כמה ממרח את שמה. אם את רגישה יכולה לשים פשוט 1-2 כפיות במקום כפות

  7. התכוונתי להכין פאניר עם טופו, אבל כשראיתי את המתכון מיד שיניתי כיוון 🙂

    צריך לומר שיצא מעולה? 😉

    אשתף שאת רוטב הסויה אני מוסיפה לקוביות הטופו. מטגנת אותן כמה דקות (לפעמים בשמן שומשום שנותן עוד טעם) ואז מוסיפה רוטב סויה – הופך אותן לטעימות ממש – ואת זה אני מוסיפה לרוטב, כולל כל רוטב הסויה שלא נספג (אם יש כזה).

  8. יצא מעולה. ממש טעים. טיפה חריף בגלל הקארי אבל…שווה.
    תודה

  9. נראה מעולה!
    איך עוד ניתן לעבוד עם הטופו מלבד לטגנו?

    אפשר להוסיף את הקוביות כמו שהן לתבשיל? לאפות בתנור?

    • היי יעל 🙂
      לחלוטין אפשר להוסיף את קוביות הטופו ללא כל טיגון או בישול
      אני פשוט מאוד אוהב את המרקם והטעם שמקבלות בטיגון
      אפשר גם לאפות – חותקים לקוביות, מתבלים בשמן זית ומלח
      שולחים לתנור 200 מעלות 10-15 דקות עד שהמרקם מתקשה וטיפה מתחיל להזהיב
      בהצלחה =]

  10. ממליצה להוסיף גרגרי חומוס מבושלים (אני מכינה ב-crockpot במשך הלילה, יוצא מצוין). במקרה לא היה לי אורז אז השתמשתי ב-barely (חיטה), ויצא פנטסטי – כי הגרגרים לא הופכים לדייסה כשאתה שופך עליהם את הרוטב.
    תוכל להסביר קצת יותר את ההבדל בין קרם קוקוס וחלב קוקוס? האם יש חשיבות להשתמש באחד ולא באחר?

    • היי אלינור 🙂
      תודה על הטיפים והמילים החמות!
      בשמחה – כתבתי על זה כתבה שלמה שאת יכולה לקרא כאן
      https://goo.gl/aoMxxn
      בגדול, חלב קוקוס זה קרם קוקוס מדולל, כלומר מכיל יותר מים ועולה פחות או יותר אותו דבר, אז אני תמיש מתשמש בקרם קוקוס (ועדיף בלי תוספים ומייצבים, שיכיל רק מוצקי קוקוס ומים)

  11. היי עוז, סליחה שאני מתפרצת לצמחוניות שבכתבה הזאת אבל רציתי לשאול,
    אם אני מעוניינת להכין את זה עם קוביות חזה עוף (לא חובבת פרגית), באיזה שלב אני שמה את העוף בתבשיל?

    • היי רוני 🙂
      קוביות חזה עוף (גודל 2 ס"מ בערך) כדאי להכניס לתבשיל יחד עם הירקות הירוקים, הן צריכות בישול של 2-3 דקות
      הדרך הכי טובה לבדוק היא לקחת את הקוביה הכי גדולה וכתוך אותה באמצע – אם היא מבושלת אז כל השאר גם.
      בהצלחה ותיאבון =]

  12. וואו!
    איזה מתכון מדהים! יצא פשוט מעולה, והכי הכי כיף – מתכון קליל כל כך להכנה, מעט זמן במטבח, וחומרים זמינים שיש בבית. הכנתי עם אבקת קארי ולא עם משחה אגב – יצא מעולה.

    תודה עוז!

    • היי מיכל =]
      שמח מאוד לשמוע!
      תודה רבה על השיתוף והמילים החמות!
      אבקת קארי מצוינת פה זה הרי על אותו עקרון

  13. עוז שלום, מבין שלושת סוגי הקארי האדום הירוק והצהוב מי הכי פחות חריף? האם יש חברות שהקארי שלהן פחות חריף ? תודה

    • היי מיכל
      כולם פחות או יותר אותו דבר.
      בסוף מה שהכי משהנה זה כמה משחת קארי את מוסיפה למנה – יכולה לשים כפית ויכולה לשים כף הכל לפי טעם אישי. אם רגישה תתחילי בכפית להוסיף עוד תמיד אפשר.

  14. אם רוצים להכין כמות כפולה, האם פשוט מכפילים את כל המרכיבים?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email