תבשיל אורז ותרד בסגנון יווני • מתכון

17 באפריל 2019
תבשיל אורז ותרד
תבשיל עשיר ומלא טעם. צילום: עז תלם

תבשיל אורז ותרד הוא בעיני הגרסה המהירה והקלה של מנת הריזוטו המפורסמת. הטעמים מאוד דומים אבל יש הרבה פחות התעסקות והבישול של המנה הרבה יותר נינוח.

אחד מסגנונות הבישול שאני הכי מתחבר אליהם הוא הבישול היווני. טיילתי באיי יוון 3 פעמים (4 אם סופרים את קפריסין), ואם יש משהו שאני מעריץ בדרך בה היוונים מבשלים, הוא הכבוד שהם נותנים לחומרי הגלם.

מתכון יווני טוב לא צריך הרבה מרכיבים כדי להרשים, וכמו בארץ, הבישול מתבסס על המון ירקות טריים, שמן זית, מיץ לימון, מוצרי חלב (כמו יוגורט וגבינת פטה) ועשבים טריים.

תבשיל אורז ותרד
מנה יוונית מסורתית. צילום: עז תלם

אחת המנות היווניות שאני מכין באורח קבע הוא תבשיל האורז שלהם, שנקרא ספאנה-קו-ריזו, או בתרגום ישיר, תרד עם אורז.

זו אחת ממנות האורז הכי רגועות שתכינו: לא צריך למדוד מים על המילימטר, לא צריך לבחוש כל הזמן או להכין ציר במיוחד. היא מושלמת לעונת האביב, ונהדרת לארוחת ערב בתקופת חול המועד פסח שבא עלינו לטובה ממש בקרוב (וגם לשבועות, שישי בצהריים ושלל מועדים נוספים D: ).

כמו שההכנה שלה נינוחה ככה גם כדאי לאכול אותה, לאט לאט (סיגה סיגה, כמו שאומרים ביוון), וליהנות מהזמן המשותף שלכם עם האנשים להם אתם מבשלים.

תבשיל אורז ותרד
אורז תרד יווני. צילום: עז תלם

יש המון גרסאות למנה הזו, היו משתף בגרסה שלי שהיא קצת שונה משאר המתכונים שתמצאו ברשת (את הספאנקוריזו הראשון שלי הכנתי בהשראת מתכון מעולה של שי לי ליפא).

חומרי גלם טובים
בדרך כלל כשמכינים את המנה מתחילים בטיגון של שום ובצל. השבוע כשעשיתי קניות בשוק הכרישות היו כל כך יפות שהרגשתי שהן קוראות לי להשתמש בהן, ולכן שמתי כרישה (יחד עם שום טרי של העונה). יכולים כמובן לשים בצל במקום.

תבשיל אורז ותרד
כל המרכיבים לתבשיל אורז ותרד בסגנון יווני. צילום: עז תלם

את הכרישה והשום טיגנתי קלות, ואז הוספתי כוס וחצי אורז עגול – זה האורז בו היוונים משתמשים במנה, והוא דביק יותר ויוצא במרקם קרמי יותר מאורז בסמטי ארוך ודקיק. אני שמתי אורז לריזוטו, ואפשר לשים איזה אורז עגול שיש לכם (כולל אורז סושי), ואם אין לכם עגול, יסמין וגם פרסי נותנים עבודה דומה.

כשהאורז הצטרף הוספתי רק מים ומלח. ברך כלל בשלב זה מוסיפים גם את התרד, אבל אם תוסיפו אותו כה מורדם הוא יאבד את הצבע הירוק והיפה עד שהאורז יהיה מוכן.

תבשיל אורז ותרד
מטגנים קלות את השום והכרישה. צילום: עז תלם

שינוי קל מהמתכון המקורי
אבדן צבע בבישול תרד לפעמים הוא דבר מבורך (לפני פחות משבוע סיפרתי לכם בגאווה על הפקיילה הטוניסאית, בה התרד מתבשל שעתיים ויותר) אבל כאן אני אוהב את הצבע הירוק שלו, ולכן מוסיף אותו חצי דרך לבישול.

ישנם גם מתכונים שקוראים להוספת עגבניות (טריות או משומרות) לתבשיל, ואני בחרתי לוותר עליהן כדי שלא יהיו לצבע הירוק של התרד מתחרים.

תבשיל אורז ותרד
האורז מצטרף. צילום: עז תלם

2 כוסות מים הצטרפו, וגם מלח ופלפל – חשוב לתבל את מי הבישול של האורז בשלב זה כדי שהאורז עצמו יהיה מתובל כראוי. רק שימו לב להיות עדינים עם המלח – יש לנו גבינה מלוחה שעתידה להצטרף.

אחרי 10 דקות בערך של בישול האורז שתה את הנוזלים ואז הוא מוכן לקבל את כבודו התרד.

https://youtu.be/tbVsOj8NMQ8

איזה תרד מחכה לי?
אני השתמשתי בתרד טורקי ששטפתי היטב בגיגית עם מים (ככה החול לא סותם לי את הכיור), וחתכתי גס את עליו (הגבעולים של התרד התורכי אכילים ומתבשלים מהר, משתמשים גם בהם!).

התרד הטורקי (נקרא גם סאבאנח ותרד בלאדי) נמצא עכשיו במיטבו וזמין בירקניות. אפשר להשתמש בתרד ניו זילנדי, אבל בעיני הוא לא נותן את אותו טעם ומרקם.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

תבשיל אורז ותרד
אחרי 10-15 דקות האורז חצי מבושל ואז אפשר להוסיף לו את התרד. צילום: עז תלם

מנגולד הוא התחליף הכי מתאים – פשוט שמים את העלים הירוקים מ-2 צרורות ואת הגבעולים שומרים להכנה של תבשילים אחרים (אפשר גם לקצוץ 3-4 גבעולים ולהוסיף לטיגון הירקות בהתחלה).

בהתחלה זה ירגיש לכם כמו המון תרד, אבל תוך כדי הבישול תראו איך הוא מתכווץ ואז גם בהדרגה יהיה לכם מקום לכל התרד במתכון.

https://youtu.be/HImfDsICJUw

שותף ותיק
ביחד עם התרד הוספתי גם שמיר, שותף אהוב מאוד לתרד במטבח היווני. קצת כמו במרק כרובית של סבתא חנה, כשמבשלים את השמיר הטעם שלו משתנה, וממש אשמח אם תתנו לו צ'אנס כן. אם אתם לא מחובביו, כל עשב תיבול טרי ורענן מתאים כאן – בצל ירוק, פטרוזיליה, נענע, בזיליקום וכולי.

כשהתרד מתחיל להתבשל הוא מפריש את המים שכלואים בעליו, ואז האורז סופג ושותה את המים האלו, ומקבל את הטעם של התרד (וזה הדבר הכי מגניב בעיני במנה הזו!).

אז תוך 4-5 דקות התרד מבושל והאורז גם – ויש מנה!

תבשיל אורז ותרד
לאט לאט עלי התרד יתכווצו. צילום: עז תלם

גבינה שעושים לאט
ביוון נהוג להוסיף מעל המנה גבינת פטה מלוחה, אני שמתי גבינה דומה מאוד אבל קצת שונה: בולגרית 24% של פיראוס; היא מיוצרת באופן דומה לפטה היוונית המסורתית (כולל בילוי של 30 יום במי מלח שנותנים לה את טעמה העמוק ומרקמה המתפורר), רק שמקורה מחלב בקר ואחוזי השומן שלה קצת יותר גבוהים.

בזמן ההגשה מאוד מומלץ לסחוט לימון טרי מעל המנה. כמו בתבשיל הבורגול שלי, השארתי את הלימון בחוץ כדי שכל סועד יוסיף כמה לימון שבא לו.

תבשיל אורז ותרד
כשהתרד התרכך והתכווץ גם האורז מוכן! צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אם אין אורז עגול, גם אורז יסמין, אורז תאילנדי ואורז פרסי מתאימים למנה הזו.
  • אורז מלא: מוסיפים בתחילת ההכנה 3 כוסות מים ומבשלים 20-25 דקות או עד שהמים נספגים.
  • אפשר להוסיף 2 עגבניות חתוכות לקוביות (בתחילת הבישול, יחד עם המים).
  • לא אוהבים שמיר? ניתן להחליף בפטרוזיליה, בזיליקום, נענע ואפילו כוסברה.
  • גרסה טבעונית: משמיטים את הגבינה בסוף. מזלפים מעל כל מנה מעט שמן זית במקום (אפשר גם לפזר מעל זיתים קצוצים שיוסיפו מליחות במקום הגבינה).
  • תוספת חלבון: אפשר להוסיף 1 כוס גרגרי חומוס מבושלים לתבשיל, יחד עם המים.
  • מי שרוצה לשים גבינה עם פחות שומן מעל, פיראוס הוציאו לאחרונה גבינה מלוחה בשם פרובטו 5% (ואפשר גם לשים מעל כל מנה מעט יוגורט סמיך).
תבשיל אורז ותרד
מנה אביבית נהדרת. צילום: עז תלם

מתכון לתבשיל אורז עם תרד בסגנון יווני

4-5 מנות, חלבי + נטול גלוטן + מתאים לפסח לאוכלי קטניות, 15-20 דקות עבודה, 40 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 כרישה בגודל בינוני (שטופה היטב) או בצל לבן/סגול בגודל בינוני (קלוף)
5-8 שיני שום, קלופות
2-3 כפות שמן זית
1 ו-1/2 כוסות (300 גרם) אורז עגול (למשל אורז ריזוטו או אורז סושי)
מלח ופלפל שחור גרוס
2-3 כוסות מים
400-500 גרם (2 צרורות) תרד, הכי טוב תרד טורקי טרי, שטוף היטב (או 2 שקיות גדולות של עלי בייבי תרד)
1/3 צרור שמיר, קצוץ דק (אפשר פטרוזיליה במקום)
100 גרם גבינה בולגרית 24% או גבינת פטה פיראוס
1 לימון טרי, חתוך לפלחים

אופן הכנה:

הכנות ותחילת הבישול:

  • חותכים את הכרישה (כולל החלק הירוק, בהנחה שהוא טרי ויפה) או את הבצל לפרוסות דקות.
  • את השום פורסים דק.
  • מחממים את שמן הזית בסיר רחב ושטוח או בסיר גדול.
  • מוסיפים את הכרישה/בצל ואת השום ומטגנים 2-3 דקות מעל להבה בינונית עד ריכוך קל.
  • מוסיפים את האורז ומטגנים יחד דקה.
  • מוסיפים 2 כוסות מים, מביאים לרתיחה ואז מנמיכים את האש.
  • מכסים ומבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה 10 דקות, עד שהאורז ספג את כל הנוזלים.

סיום המנה והגשה:

  • קוצצים גס את עלי התרד.
  • מוסיפים לסיר 1/2 כוס מים ובערך 1/3 מעלי התרד ואת כל השמיר/פטרוזיליה. מערבבים היטב וכשעלי התרד מתכווצים ויש מקום בסיר מוסיפים את שאר העלים באותו אופן.
  • מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 4-5 דקות, עד שעלי התרד מתכווצים יותר ומתרככים.
  • טועמים את האורז – אם הוא מוכן (רך מספיק) אז המנה מוכנה, אם הוא עדיין מעט קשה מוסיפים עוד 1/2 כוס מים וממשיכים לבשל עד שהוא מתרכך.
  • מעבירים לצלחת הגשה ומפוררים מעל את הפטה. מגישים עם פלחי הלימון (שכל אחד יוסיף לעצמו כמה שהוא אוהב). אם רוצים, ניתן לזלף מעל עוד שמן זית.
  • התבשיל נשמר בקירור 4-5 ימים. לא מתאים להקפאה.

המתכון הופק בשיתוף גבינות פיראוס

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מנות אורז משגעות:
פאייה ספרדית עם עוף ופלפלים
אורז פרסי ירוק עם תחתית פריכה
עלי גפן ממולאים של סבתא חנה
תבשיל אורז עם פטריות וערמונים
פלפלים ממולאים בשר ואורז

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

22 תגובות

  1. תודה.

    בכל הוספה של תרד צריך להוסיף גם מים?

    • היי תמי
      אחדד: כשמתחילים להוסיף את התרד מוסיפים חצי כוס מים (פעם אחת)
      התרד נכנס בהדרגה (אם יכולה לשים הכל בבת אחת כמובן שזה אפשר, פשוט לא תמיד יש מקום בסיר) ואחרי שהוא מתכווץ ומשחרר נוזלים נותנים לאורז להתבשל.
      אם כל הנוזלים נספגו ועדיין האורז קשה, רק אז מוסיפים עוד מים לממשיכים לבשל עד שהאורז מבושל
      בשמחה וחג שמח, אני פה לכל שאלה נוספת

  2. נשמע מצויין.
    האם להוסיף מים רותחים?
    יש לי תרד בקופסאת שימורים, מה דעתך?
    חג שמח ושולחן טעים

    • היי יעל, מכיוון שמדובר בכמות קטנה של נוזלים אין צורך להרתיח אותם בנפרד לפני
      בחיים לא טעמתי או ראיתי תרד בקופסת שימורים (רק בתוכניות של פופאי). אישית לא הייתי הולך על זה.
      חג שמח =]

  3. וואו, יצא מושלם!!! טרפנו. תודה רבה.
    הכנתי עם אורז מלא, מנגולד ושמיר, ועם תוספת של עגבניות וחומוס 🙂

  4. הכנתי עם תרד, בצל ירוק ופטרוזיליה. יצא ריזוטו מושלם!
    אה… ופרמזן מעל 🙂

  5. האם ניתן להשתמש בגבינת עיזים במקום?

  6. היי עז, נראה אדיר!
    מספר שאלות:
    האם אפשר להוסיף חומוס שהושרה במשך הלילה אבל לא בושל ?
    ומה דעתך על הוספת פרחי כרובית ו/או שורש סלרי בתחילת הבישול ?
    תודה!

    • היי עמרי
      תודה רבה!
      1. לא מומלץ, חומוס צריך לפחות 40 דקות בישול ובזמן הזה האורז כבר יהיה עיסה . הייתי מבשל בנפרד ומוסיף גרגרים מבושלים בתחילת/לקראת סוף ההכנה
      2. תפרחות כרובית ושורש סלרי חתוך לקוביות יתקבלו בברכה!

  7. יצא מצוין. התוספת של מיץ הלימון על כל חגיגת האורז-תרד-פטרוליזיה-גבינה גאונית. קל מאוד להכנה על סיר רחב שבולע כמויות תרד בקלות

  8. הכנתי את הגרסה הטבעונית עם זיתים למעלה. יצא נהדר

  9. היי עז, . תכננתי להכין קציצות תרד אבל יש לי רק תרד ניו זילנדי. איך לטפל בו, והאם להיפטר מהגבעולים? יש משהו שצריך לשנות במתכון? תודה רבה רבה ושבוע טוב

  10. יצא מעולה ,המון תודה

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: