בואיקוס • לחמניות גבינה בלקניות

3 באוגוסט 2018
בואיקוס גבינה

אין מצב לאכול רק אחד. צילום: עז תלם

אני מודה שיש לי חולשה למאפי גבינה: כאלו שאתה לוקח ביס מאחד וכבר בא לך לחסל עוד עשרה. מאפי הבואיקוס המושלמים של שי לי ליפא לגמרי שייכים לקטגוריה הזו: הם מאוד קלים להכנה, הם קטנים, ככה שאפשר לעבור מאחד לשני בלי להסס 😉 והם ממלאים את הבית בריח משגע.

את הבואיקוס האלו למדתי להכין ישירות משי לי ליפא בכבודה ובעצמה, כאשר התארחתי אצלה השבוע למפגש בישול טעים ומהנה.

>> הכנו גם במיה ברוטב עגבניות בלקני מה זה טעים

שי לי מספרת שכאשר שכל הילדים הלכו לבית הספר עם כריך או לחמנייה פשוטה מהמכולת, היא צוידה בבואיקוס: לחמניות גבינה אהובות במיוחד במטבח הבלקני (בלי שמרים). הם חלק בלתי נפרד מארוחת הבוקר של שבת – בה פותחים שולחן עם ירקות טריים, זיתים, ומאפי בואיקוס קטנים.

בואיקוס גבינה

ההרכב הפותח. צילום: עז תלם

זהו אחד המתכונים האהובים ביותר בבית משפחת ליפא, ושני הילדים שלה וכמובן בעלה אוהבים מאוד.

קצת לפני שנפגשנו שאלתי את שי לי אם המתכון יעבוד עם קמח כוסמין – הרבה בשלנים ואופים מחפשים היום אלטרנטיבות מזינות יותר לקמחים הלבנים.

הייתי בטוח שהיא תגיד שאפשר להחליף רק חצי מהקמח, אבל להפתעתי היא אמרה שאין שום בעיה להחליף את כל הקמח הלבן בקמח כוסמין, שהיום קל מתמיד למצוא בסופרים ובחנויות בריאות.

בואיקוס גבינה

שמים את כל המרכיבים בקערת מיקסר. צילום: עז תלם

הלחמניות החמודות האלו מתנפחות בתנור – וזאת בזכות השילוב של אבקת האפייה במתכון. אבקת האפייה מכילה שני חומרים – אחד שיוצר פחמן דו חמצני המפגש עם חומצה (שיש במוצרי החלב) ואחד שמשחרר פחמן דו חמצני בחשיפה לחום, ושתי התגובות האלו נותנות לבואיקוס את האווריריות הנעימה שלהם.

>> לעוד מידע על התפחה בלי שמרים

צפו: ככה נוצר בצק בואיקוס

ליצירת הבצק, פשוט שמים את כל המרכיבים במיקסר ומערבלים עם וו גיטרה במהירות בינונית-נמוכה עד שכל החומרים מתאחדים. כמו בבצק פריך, מדובר כאן בתערובת שלא בונה על יצירת גלוטן, לכן ברגע שהחומרים מתאחדים אין סיבה להמשיך לעבד וללוש אותם.

מבחינת צורה, שי לי אוהבת את צורת הלחמניות, שיוצרים אחת אחת. בספרה היפהפה והמושקע "המטבח הבלקני שלי" היא מציינת כי אפשר גם למקם את כל המרכיבים בתבנית, לרדד לעובי 3 ס"מ וליצור מעין פשטידה. אפשר גם לחתוך כזו פשטידה לריבועים או משולשים קטנים.

את כדורי הבצק טובלים בשומשום או פרג – הבצק עצמו טיפה דביק אז אין צורך להבריש אותו בביצים.

צפו: ככה יוצרים את הבויקוס ומצפים בשומשום

מבחינת תוספות, בואיקוס הן כר פורה לגיוונים ותוספות טעימות. ככה למשל אפשר להוסיף ממרח פסטו לבצק כדי לקבל בואיקוס ירקרקים, אפשר להוסיף ממרח עגבניות מיובשות או אריסה לבואיקוס אדמדמים, אפשר להוסיף בצל ירוק קצוץ ועוד עשבים טריים קצוצים (בזיליקום יהיה מושלם) לתערובת הבצק ועוד.

בואיקוס גבינה

רגע לפני התנור. צילום: עז תלם

הכמות פה מספיקה למלא 2 תבניות גדולות – אפשר לאפות תבנית אחת בכל פעם ואפשר לאפות את שתיהן במקביל. אם הלכתם על האפשרות האחרונה שימו לב להחליף מיקום בין התבניות חצי דרך לתוך האפייה (כלומר להחליף בין העליונה לתחתונה).

הכי כיף לאכול אותם קצת אחרי האפייה יחד עם סלט ירקות, גבינות וזיתים– אבל הם נשמרים מצוין בקירור וגם בהקפאה. כדאי לחמם אותם קצת לפני שמגישים – בתנור או 10-15 שניות במיקרוגל.

בואיקוס גבינה

מעולה לארוחה קלה. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אין צורך להוסיף מלח כי יש מספיק מליחות בגבינות.
  • אנחנו שמנו קמח כוסמין, אם בא לכם בכל זאת קמח לבן רגיל פשוט מחליפים את הכוסמין (ואת אבקת האפייה) בשקית קטנה של קמח תופח.
  • לגרסה טבעונית: את החמאה מחליפים בשמן קוקוס, את הגבינה הלבנה מחליפים בגבינת קשיו או גבינת סויה, את הבולגרית והקשקבל מחליפים בטופו משי טחון אליו מוסיפים כף גדושה של מיסו לבן. לגרסה הטבעונית כדאי להוסיף גם כפית שטוחה מלח.
בואיקוס גבינה עם פסטו

ואלו בואיקוס עם פסטו בפנים. צילום: עז תלם

בואיקוס : לחמניות גבינה עם קמח כוסמין / שי לי ליפא

חלבי, 50 לחמניות ביס קטנטנות, 15 דקות עבודה, 40 דקות זמן כולל

מצרכים:

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח כוסמין
3 כפיות אבקת אפייה
(אם לא רוצים כוסמין אפשר להחליף ב-1 שקית קטנה (350 גרם) קמח תופח. אם שמים קמח תופח לא צריך להוסיף אבקת אפייה)
200 גרם חמאה רכה (כלומר חמאה שהוצאתם לטמפרטורת החדר חצי שעה מראש)
1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה 5%
1/2 קובייה (120 גרם) גבינה בולגרית או פטה (16% ומעלה) מפוררת גס
200 גרם גבינת קשקבל, מגוררת

אם רוצים בואיקוס בצבע ירוק:
4-5 כפות ממרח פסטו (עדיף פסטו תוצרת בית)

לציפוי:
3-4 כפות שומשום רגיל או שומשום שחור או פרג

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים 2 תבניות בנייר אפייה.

בצק הבואיקוס:

  • מערבלים את כל החומרים במיקסר עם וו גיטרה במהירות בינונית רק עד לקבלת בצק רך ומעט דביק.
  • אם אין מיקסר, ניתן לשים את כל החומרים בקערה גדולה ולעבד עם כף עץ 2-3 דקות עד להתאחדות.
  • אם רוצים בואיקוס ירוק מוסיפים את הפסטו לכדור הבצק וממשיכים לעבד עד שהפסטו נטמע בתערובת.

יצירת המאפים:

  • יוצרים כדור בקוטר 3 ס"מ. טובלים את כיפת הכדור בשומשום ומניחים בתבנית.
  • באותו אופן ממשיכים ליצור כדורים משאר הבצק ומניחים בתבניות במרווחים של 3 ס"מ.
  • אופים בתנור החם 18-23 דקות עד שהבואיקוס זהובים.
  • מוטציאים ונותנים לבואיקוס להתקרר 15 דקות לפני שאפשר לאכול. שומרים בכלי אטום במקרר עד 3 ימים.
  • ניתן גם להקפיא שלושה חודשים ואולי יותר.
  • להגשה מחממים כמה דקות בתנור ב-170 מעלות (או 10-15 שניות במיקרוגל).

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכונים חלביים מנצחים:
מוסקה חצילים וגבינות
פשטידת פסטה יוונית
פיצה כרובית ללא גלוטן
קציצות כרישה מושלמותתת

 

Print Friendly, PDF & Email

15 תגובות

  1. תודה על עוד מתכון נהדר.
    הערה בקשר לקמח כוסמין – אני משתמשת בו כבר עשר שנים, אם לא למעלה מזה, ועדיין לא נתקלתי במתכון שאי אפשר להשתמש בו במקום בקמח לבן. אני מכינה חלות, עוגות, עוגיות, פשטידות וכן הלאה.

  2. הי
    האם גם קמח כוסמין מלא יתאים?
    תודה

  3. תודה! מאד אוהבת בואיקוס. שתי שאלות לגבי הכמויות-
    א. 3 כפיות אבקת אפייה- הכוונה לכפיות מדידה או סתם כפית קפה רגילה?
    ב. האם אפשר להפחית את כמויות אבקת האפייה?
    ג. ואם כבר בענייני אבקת אפייה – האם יש לה תחליף בריא יותר?

    • היי משכית
      בשמחה רבה!
      א. 3 כפיות רגילות
      ב. שווה לנסות! סיכוי טוב שיעבוד עם שתיים
      ג. מה לא בריא באבקת אפייה? היא בסך הכל סודה לשתייה עם עוד חומר שמייצר פחמן דו חמצני בחשיפה לחום

  4. היי עז, בתקופה האחרונה אתה כפשוטו הcoacher שלי במטבח, לומדת ממך את ההגיון בדברים וקונה ידע בסיסי נחוץ, אז תודה! אתה עושה עבודה יסודית וייחודית.
    שאלה: ידוע לך אולי במה ניתן להחליף גבינה בולגרית בארה'ב? (אני גרה פה) פטה אני לא אוהבת..
    תודה!

    • היי דסי
      תודה רבה על המילים החמות! כבוד רב עבורי 🙂
      במתכון הזה הטעם של הפטה לא מורגש, זה לא כמו סלט יווני או בורקס – והאפייה מעדנת מאוד את הטעם שלה
      אז ממליץ בחום שתתני לה צ'אנס במתכון הזה

  5. תודה על התגובה!
    הייתי צריכה לשלוח משהו עם הילדים לגן אז הכנתי כבר עם גבינ'צ והוספתי זיתים קצוצים, יצא מעולה! נזלל עד האחרון שבהם כמובן בעזרת בעלי..
    אשמע לעצתך, אנסה פעם הבאה (ותהיה כזו) עם פטה.

  6. היי עז! חג שמח ותודה רבה לך :
    השתמשתם בקמח כוסמין לבן או מלא?

  7. בלי ביצים?

  8. מתכון מעולה! תודה
    אפשר להכין את הבצק מראש ולשמור אותו לילה במקרר אם אני רוצה לאפות אותם טריים על הבוקר?

    • היי טלי 🙂
      הבצק מסתמך על סודה לשתייה, והיא מאבדת את האווריריות שיהא נותנת לאורך זמן, לכן לא מומלץ לשמור את הבצק בקירור – מרגע היצירה ישר להכין.
      יכולה להכין מראש עד הסוף ולהקפיא

  9. הכנתי,יצא מעולה. האורחים טרפו…..

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email