תבשיל אורז עם פטריות וערמונים (טבעוני)

22 במרץ 2019
אורז פטריות וערמונים

תבשיל אורז עם פטריות וערמונים. צילום: עז תלם

אם תשאלו אותי, אורז פטריות וערמונים הוא אחת התוספות הכי שוות שיש, וגם מאוד ישראלית בנשמה: מנה שמשלבת חומרי גלם שלא מתערבבים במקומות אחרים בעולם, מתקתקה, מעניינת ועשירה, לגמרי גונבת את ההצגה, לא משנה מה מגישים איתה.

בכל פעם שאנחנו מתארחים אצל המשפחה של עדי אשתי, דוד ירון שולף מהתנור את האורז הזה. ירון מאוד אוהב לבשל, ומכין אוכל מעולה, ואיכשהו תמיד התבשיל הזה מתחסל לפני כל השאר (לא משנה כמה בנינו על טייק אוואי 😀 ).

זו מנה שמתגלגלת ברשת כבר כמה שנים עם כל מיני וריאציות על הקונספט, כך למשל, בגרסה שפורסמה במגזין 'השולחן', המתכונאית מיכל מוזל משתמשת בפטריות פורצ'יני מושרות ובמים ההשרייה שלהן כדי לשדרג את טעם האורז.

אורז פטריות וערמונים

תוספת נהדרת שתגנוב את ההצגה. צילום: עז תלם

יש המוסיפים למנה אגוזי קשיו, בעיני השילוב של הפטריות והערמונים היה מספיק. כדי שהמנה שלי תצא קצת יותר עשירה ומעניינת, הוספתי גם גזר מגורר בשביל הצבע, שמן קוקוס שמחזק את האגוזיות של הערמונים וחומץ בלסמי, שמאזן את המתיקות שבאה מהסילאן.

בניגוד לרוב מנות האורז שתכינו, שמתבשלות על הכיריים, כאן אנחנו הולכים לתנור – שעוטף את הסיר בחום מכל הכיוונים ונותן תוצאות ממש מפתיעות.

אורז פטריות וערמונים

כל המצרכים לאורז פטריות וערמונים. צילום: עז תלם

על האורז
להכנת המנה השתמשתי באורז יסמין אורגני Ecoba, ייבוא חדש לארץ של החברים מחברת ג'מוקה. זה אורז שגדל בשדות אורז מטופחים ואורגניים על דלתת נהר המקונג בווייטנאם.

בייצור האורז הזה ישנה הקפדה רבה על כל התהליכים: מהגידול שלו – בשדות ליד נהר רחב באזור נקי מכימיקלים, דרך המיון ועד היחס והשכר לעובדים שמעבדים את השדות וקוצרים את האורז.

אורז פטריות וערמונים

שוטפים את האורז היטב ומסננים. צילום :עז תלם

מעבר לתנאי הגידול, הניחוח של האורז ממש נהדר – הוא ארוז בוואקום ככה שהוא שומר על איכותו לאורך זמן. המרקם שלו טיפה דביק אבל לא מתפרק, ויש לו טעם נהדר! הכנתי איתו בבית גם מג'דרה שיצאה מעולה.

את האורז חשוב לשטוף היטב ולסנן לפני שמתחילים לבשל.

אורז פטריות וערמונים

פטריות נכנסות לסיר עם שמן קוקוס. צילום: עז תלם

מתחילים!
בכל פעם שאני מכין מנה עם פטריות, אני תמיד מפרגן בכמות כי הן מתכווצות מצד אחד ואני ממש אוהב אותן מצד שני. אז 2 סלסילות פטריות נכנסו לעבודה – יכולים להשתמש באיזה פטריות טריות שבא לכם; שמפיניון ופורטובלו נהדרות, ואם בא לכם להשקיע יותר אז שימו גם שימג'י, שיטאקי או מלך היער.

יש מיתוס שאומר שאסור לשטוף פטריות, אבל בדקתי ואם תשטפו כדי לנקות את הפטריות ממש לא יקרה להן כלום.

אורז פטריות וערמונים

מטגנים את הפטריות עד שהן מתכווצות. צילום: עז תלם

אני אוהב לחתוך את הפטריות בכל מיני צורות, לא משנה אם אתם פורסים או חותכים לרבעים, העיקר שתשאירו קצת נפח לפרוסות, שלא תהיינה דקות מדי, זה לא פיצה.
הפטריות נכנסות ראשות לסיר יחד עם שמן קוקוס, ואחרי 5-6 דקות טיגון מצטרפים הבצל והגזר – יכול להיות שבמהלך הטיגון הפטריות תספוגנה את השמן והסיר יראה יבש,

אז אם זה קורה תוסיפו כמה כפות מים לסיר, זה יעזור לזרז עניינים.

גם הגזר והבצל צריכים 2-3 דקות טיגון, ואז אפשר לתת את התוספות: ערמונים (קלופים וארוזים, החיים קצרים מדי בשביל לקלות ולקלף ערמונים בעצמכם), סויה, סילאן ובלסמי.

אורז פטריות וערמונים

מוסיפים את הגזר והבצל ואחרי טיגון קצר מוסיפים גם את הערמונים. צילום: עז תלם

אורז פטריות וערמונים

מוסיפים את הסילאן, רוטב הסויה והחומץ הבלסמי ואז מצטרף האורז. צילום: עז תלם

לאחר ערבוב קטן האורז מצטרף ואחריו המים – אני שום כוס וחצי מים לכל כוס אורז יסמין. בשלב זה חשוב לתבל בנדיבות – אתם רוצים שהמים יהיו טיפה מלוחים כדי שהמנה הסופית תצא מתובלת. אחרי שהוספתם את המים אתם יכולים גם לחזק את הטעמים של הסויה/סילאן/חומץ בלסמי לפי הטעם והעדפה האישית.

מכאן אנחנו הולכים לתנור – אני השתמשתי בסיר עם ידיות ומכסה מתכת שמתאים לחום גבוה.

אורז פטריות וערמונים

מוסיפים מים, מרתיחים ומשם לתנור. צילום: עז תלם

אם אין לכם בבית סיר שמתאים לתנור, יכולים פשוט להעביר את האורז לתבנית עמוקה כלשהי, לכסות בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום כדי לאטום ואז לאפות.

מבחינת הגשה

אני שמתי בצל ירוק קצוץ מעל ,אפשר גם לשים כוסברה או להגיש בלי תוספות בכלל.

אורז פטריות וערמונים

טעים! תכינו. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ללא גלוטן: שמים רוטב סויה ללא גלוטן או משמיטים את רוטב הסויה ומפרגנים במלח.
  • בפסח: משמיטים את רוטב הסויה ושמים יותר מלח.
  • לא אוהבים פטריות? שימו 1 כרישה גודל בינוני-גדול, קצוצה גס במקום
  • לא רוצים ערמונים? ניתן להחליף ב200 גרם (כוס וקצת) אגוזי קשיו קלויים או טבעיים להעדפתכם
  • אפשר גם לשים דבש או מייפל או סירופ אגבה במקום הסילאן.
  • לא חייבים לשים שמן קוקוס, אני פשוט אוהב את הטעם שהוא מוסיף. אפשר 2-3 כפות שמן זית במקום.
  • כל סוג אורז לבן שאתם אוהבים יתאים פה.
  • אורז מלא: אותו מתכון רק שמשרים את האורז שעתיים לפני בהרבה מים, שמים 3 וחצי כוסות מים במקום 3 ואופים בתנור 30-40 דקות.
  • רק על הכיריים: אפשר גם להכין את המנה על הכיריים (בתנור זה יוצא הרבה יותר טעים):מבשלים את הסיר מכוסה אחרי הרתיחה מעל להבה נמוכה 16-18 דקות או עד שהאורז מבושל. מכבים את הלהבה ונותנים לסיר לעמוד עוד 20 דקות מכוסה.
  • רק בתנור: מערבבים את כל המצרכים מלבד המים בתבנית תנור עמוקה. מוסיפים את המים, אוטמים עם נייר אפייה ורדיד אלומיניום ואופים שעה ב-180 מעלות.
  • אפשר להחליף כוס מים אחת בכוס קרם קוקוס למנה עשירה עוד יותר.
  • גרסה בשרית: יחד עם הפטריות מוסיפים 400 גרם פרגית עוף, או שווארמה הודו, חתוכה לפרוסות עבות.
אורז פטריות וערמונים

מנת צמחונית מנצחת. צילום: עז תלם

מתכון תבשיל אורז עם פטריות וערמונים

5 מנות, טבעוני+פרווה+נשמה טובה, 15 דקות עבודה, שעה ורבע זמן כולל

מצרכים:

2 סלסילות (400-500 גרם) פטריות טריות
1 בצל בגודל בינוני, קלוף
1 גזר גדול (או 2 בינוניים), קלוף
2 חבילות (200 גרם) ערמונים קלופים
2 כוסות אורז לבן (אני השתמשתי באורז יסמין אורגני Ecoba)
1 כף גדושה שמן קוקוס (אם הוא נוזלי שמים 2-3 כפות, אפשר להמיר בשמן זית)
1/4 כוס רוטב סויה
1/4 כוס סילאן
2-3 כפות חומץ בלסמי (רשות, אם יש לכם בבית תשתמשו, אל תקנו במיוחד)
3 כוסות מים (משתמשים באותן כוסות בהן מדדתם את האורז)
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • מחממים תנור ל-170 מעלות (מצב טורבו).
  • חותכים את הפטריות לפרוסות או לרבעים.
  • חותכים את הבצל לקוביות בגודל בינוני ואת הגזר/גזרים מגררים בפומפייה. את הערמונים מפוררים עם הידיים לחתיכות גדולות.
  • שוטפים היטב את האורז ומסננים.

מתחילים לבשל:

  • בסיר בגודל בינוני שמתאים לתנור שמים את שמן הקוקוס. מניחים את הסיר מעל להבה גבוהה ומוסיפים את הפטריות. מטגנים 4-5 דקות אגב ערבוב עד שהפטריות רכות. אם צריך, מוסיפים 1/4 כוס מים כדי לעזור לפטריות להתרכך.
  • מוסיפים את הבצל והגזר ומטגנים 2-3 דקות נוספות.
  • מוסיפים את הערמונים, רוטב הסויה, הסילאן והחומץ.
  • מערבבים היטב ואז מוסיפים את האורז השטוף והמסונן.
  • מוסיפים את המים (3 כוסות), מערבבים ואז מתבלים בנדיבות במלח ופלפל שחור גרוס (אפשר בשלב זה גם להוסיף עוד סויה/סילאן/חומץ אם זורם לכם). חשוב שהמים יהיו מלוחים בשלב זה.
  • מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר עם מכסה שמתאים לתנור (או שמים מעל נייר אפיה ומעליו אוטמים עם רדיד אלומיניום).
  • מעבירים לתנור (170 מעלות, מצב טורבו) למשך 20-30 דקות, או עד שהאורז התרכך והתבשל לחלוטין.
  • מוציאים מהתנור ונותנים לסיר לעמוד בכיף שלו 20 דקות עם המכסה.
  • פותחים וזה מוכן.
  • בהגשה ניתן להוסיף 2-3 גבעולי בצל ירוק קצוצים.
  • האורז נשמר בקירור 5 ימים.

נ.ב. 

החברים מג'מוקה ארגנו לכם, קוראי הבלוג, הנחה על מותג האורז החדש (יש גם אורז אדום ואורז יסמין מלא), אז מי שיזמין דרך האתר שלהם ויזין את קוד הקופון oztelem10 יקבל 10 אחוז הנחה על שלושת סוגי האורזים. להזמנות הקליקו כאן (**אין כפל מבצעים)

המתכון הופק בשיתוף ג'מוקה

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email

44 תגובות

  1. היי
    איפה ניתן להשיג את האורז שהמלצת עליו?
    ניתן להכין יום קודם? כמה זמן ניתן לשמור במקרר ועדיין יהיה טעים?

    • היי ניצה =]
      ניתן להזמין בלינק בסוף הכתבה וגם בחנויות טבע פרטיות (אארגן פירוט בהקדם)
      ניתן להכין 5 ימים מראש, הטעם משתפר במקרר =]=]

  2. בהחלט נראה מעניין , טעים ומשודרג, מה עושים אם לא אוהבים ערמונים?

    • היי לאה =]
      אפשר להשמיט א להחליף ב-200 גרם (כוס) אגוזי קשיו – קלויים או טבעיים להעדפתך

  3. היי
    תודה רבה

  4. אני מכירה גרסה עצלנית של המתכון: חותכים את הכל, שמים בתבנית, מוסיפים מים ושולחים לתנור לשעה. יוצא מצוין.

  5. היי.
    מתכון מצויין.
    שינויים: לא היו לי ערמונים, על הגז, אורז בסמטי.
    מעולה וערב לחיך של כל הסועדים.
    תודה לך.

  6. היי עז!
    נראה נפלא.. חושב שיעבוד עם דגן אחר במקום אורז? אולי גריסי פנינה? לא חובבים אצלי אורז 🙁 שוקינג, איי נואו
    אם אפשרי להחליף אופן ההכנה משתנה?

    • היי יונית
      גריסי פנינה אפשרי לחלוטין, הייתי מכין כמו אורז מלא, משרה שעתיים ואז מבשל ב3 וחצי כוסות מים ל-2 כוסות גריסים =]

  7. למה צריך לעטוף קודם בנייר אפיה ואחכ בנייר אלומיניום?

  8. היי
    נראה לל שאפשר להחליף את האורז בקינואה ?
    אם כן באיזה יחסים?

  9. הי יווו ממש בול בזמןן כבר כמה ימים אני רואה כל מיני מתכונים לאורז הזה בתנור…ושיש מתכון שלךך מרגיש לי הצלחה בטוחה…רק שאלה אם רוצה לעשות עפ פרגיות אז בשלב הטיגון עם הגזר והערמוניםם להוסיף? ותודה כמובן על מתכונים אליפות.

  10. מתכון נפלא. תודה על זה שאתה הופך את המטבח שלנו לשמח יותר 🙂

  11. יצא משובח!

  12. הכנתי עכשיו עם הבת שלי, כדי לדרבן אותה להתחיל לבשל, יצא ממש מעולה, הייתי צריכה להתאפק מאוד כדי לא לחסל.

  13. היי, אם אין לי טורבו בתנור? עדיין להשאיר על 170 מעלות?

  14. תודה לך על עוד מתכון מעולה! אגב, לא היה לי סילאן, אז החלפתי אותו בשלוש כפיות מייפל והמתיקות יצאה מצויינת.

  15. היי עז 🙂
    אפשר להחליף את האורז בבורגול?

  16. נראה מעולה! מתכננת להכין לערב החג. שאלה: האם לערבב את המים עם כל הירקות שבסיר אחרי הוספה?

  17. חייבת להגיד- וואוו!!
    פעם ראשונה שמתכון של אורז כל כך שונה וכל כך מעולה!!!!
    אני , בן זוגי ו2 שני הילדים הקטנטנים שלנו (בני 3 ו1.2 ) טרפנו את זה!! יום אחרי זה היה אפילו עוד יותר טעים. מתכון מושלם באמת!
    תודה רבה!

  18. לכמות גדולה יותר פשוט להכפיל כמויות והכל לתנור? עשיתי היום ויצא מעולה!

  19. תודה על המכון הנפלא, יצא ט ע י ם

  20. הי עז.
    אני לא טבעוני ולא מת על אורז לבן, אבל הכנתי היום את המתכון הזה לפי ההוראות ויצא טעים ומעולה !! ללקק את האצבעות.
    תודה רבה.

  21. היי עוז התבשיל יצא ממש מעולה. תודה רבה. אשמח אם תסביר, מה יש באפקט של התנור שהופך את התבשיל לכל כך משובח על פני הבישול? תודה

    • היי שמואל =]
      שמח ממש לשמוע!
      מצטט את עצמי (מתוך מתכון לעוף וסילאן כאן בבלוג)
      חוק התנור אומר כך: אם אפשר לבשל את זה בתנור, תבשלו את זה בתנור. בניגוד ללהבת הכיריים, שמפיצה את החום מנקודה אחת, ממנה החום מתפרס אל שאר הסיר, התנור מקיף את מושא הבישול בחום מכל הכיוונים, מה שמאפשר בישול אחיד יותר, צמצום מהיר יותר של נוזלים ובכללי, איחוד ושילוב טעמים שעולה על זה שמתקבל בבישול רגיל. זאת ועוד, התנור מאפשר לכם להשחים את החלק העליון של התבשיל בצורה שאף כיריים לא יצליחו, ולקבל צבע יותר יפה ואטרקטיבי למנה הסופית.
      =]

  22. היי!
    ניתן לנסות להכניס טופו באיזושהי צורה?

    • היי רוטם
      אין בעייה להוסיף קוביות טופו לתבשיל, יכולה לטגן אותן יחד עם הפטריות ולהבשל כרגיל (200 גרם טופו ככה)

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל







Print Friendly, PDF & Email