תבשיל ברכות חגיגי לראש השנה

3 בספטמבר 2021
תבשיל ברכות לראש השנה

טעים גם פושר. צילום: עז תלם

אם יש משהו שמרגש אותי בארוחת ראש השנה, זה הברכות על סימני החג. חומרי גלם שבמקרה, או לא, מגיעים לשווקים בתזמון מושלם עם החג. אוכלים מהם במשורה בתחילת הסעודה, אבל אני אוהב לשלב אותם כמה יותר בארוחה.

בשנים שעברו שיתפתי אתכם במתכונים לדלעת ממולאת בסימני החג ולסלט עם הברכות, והשנה החלטתי ללכת על תבשיל צמחוני ועשיר שכל ביס בו מלא בהפתעות.

יחד המרכיבים מתחברים למנה יפהפייה וצבעונית, כזה שיכולה להיות עיקרית צמחונית וגם תוספת מרשימה לכל מנה עיקרית שתכינו בחג.

צפו: כל השלבים להכנת תבשיל ברכות לראש השנה (כולל החיתוכים)

הבסיס: לוביה מיובשת

חשבתי לעצמי איך אני יכול למזג את חומרי הגלם השונים למנה שיש בה גם היגיון והיא גם מאוד טעימה, ואז הבנתי שהבסיס חייב להיות לוביה (רוביא – עליה מברכים: שירבו זכויותינו).

אפשר למצוא אותה בגרסה טרייה, כמו שעועית ירוקה (מתכון רלוונטי כאן), ובגרסה היבשה יש לה אחלה מרקם טעם ואופי. בכללי מדובר בקטנית נהדרת שיכולה לעשות המון דברים, והיא מומלצת לשימוש בכל תקופות השנה ולא רק בימי החג.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

תבשיל ברכות לראש השנה

ברכות משמחות. צילום: עז תלם

השריתי אותה מעט ואז הרתחתי – עד לשלב שבו היא רכה אבל לא מתבקעת או מתפרקת. זה לוקח 20-45 דקות, תלוי כמה זמן השריתם.

ברגע שיש בסיס טוב, נשאר רק לשלב את הירקות השונים של ברכות ראש השנה.

בונים סיר ברכות

אני מתחיל בחיתוך של מנגולד (סלק – שיסתלקו אויבינו). ראשית אני מפריד בין הגבעולים הלבנים לעלים הירוקים – הגבעולים ייכנסו ראשונים כי הם קשים יותר, והעלים יכנסו אחרונים כי הם צריכים בישול קצר ואני רוצה שישמרו על הצבע שלהם.

תבשיל ברכות לראש השנה

הירקות הקשים נכנסים ראשונים. צילום: עז תלם

תבשיל ברכות לראש השנה

הלוביה המבושלת מצטרפת אחרונה. צילום: עז תלם

עם הגבעולים נכנסים עוד ירקות קשים: גזר (שיגזרו עלינו בשורות טובות) וכרישה (כרת– שיכרתו אויבנו), אז אני מרכז אותם אחרי החיתוך בקערה אחת.

בהמשך אני חותך גם תמרים צהובים (שיתמו אויבנו) וקישואים (קרע – שיקרעו אויבינו) – הקישואים ייכנסו לקראת הסוף כדי שישמרו על המרקם שלהם.

חוצים, מגלענים, ואז לפרוסות רצועות וקוביות קטנטנות. צילום: אסף אמברם

אציין שאפשר להשתמש בתמרים הצהובים הטריים של העונה – אני שם אותם בהתחלה ואז הם פחות מייבשים את הפה, ואפשר גם להשתמש בתמרים אחרים כמו מג'הול או דקל נור – המתכון מסביר כיצד.

עוד שתי ברכות נשארו לנו: דבש (שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה), שמוסיף מתיקות לתבשיל, ורימון (שנרבה מצוות) שמצטרף רגע לפני הגשה.

תבשיל ברכות לראש השנה

מנה עשירה וחגיגית. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אם לא אוהבים/מתחברים לאחד הרכיבים פשוט תשמיטו
  • דלעת במקום קישוא: מחליפים הקישואים ב-300-400 גרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות קטנות. את הדלעת שמים יחד עם הירקות הקשים בתחילת הבישול.
  • סלק במקום מנגולד: שמים סלק 1 בגודל בינוני במקום המנגולד, קלוף וחתוך לקוביות קטנות. הסלק נכנס בתחילת הבישול יחד עם הכרישה והגזר.
תבשיל ברכות לראש השנה

צבעוני ומלא בכל טוב . צילום: עז תלם

תבשיל ברכות ראש השנה עם סימני החג

4-6 מנות, פרווה (טבעוני אם מחליפים את הדבש), 30 דקות עבושה, שלוש שעות זמן כולל השרייה ובישול

מצרכים:

1.5 כוסות (300 גרם) לוביה מיובשת
1 צרור מנגולד, שטוף היטב
1 כרישה בגודל בינוני, שטופה היטב
2 קישואים בגודל בינוני
2 גזרים בגודל בינוני, קלופים
חופן גרגרי רימון טריים
4-5 תמרים צהובים (טריים) או 2-3 תמרים יבשים
1-2 כפיות דבש (לטבעוני – מחליפים בסוכר חום או סירופ מייפל)
כפית מלח גס
3-4 כפות שמן זית

אופן הכנה:

 

משרים ומבשלים את הלוביה:

  • שמים את הלוביה בקערה, מוסיפים מים לכיסוי ב5 ס"מ. משרים שעתיים ואפשר גם למשך הלילה.
  • מסננים את מי ההשרייה (אפשר להשקות איתם צמחים).
  • מעבירים את הלוביה המושרית והמסוננת לסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ב-4-5 ס"מ.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה בינונית גבוהה (ניתן לכסות, לא חובה) במשך 20-45 דקות או עד שהלוביה רכה אבל לא מתפרקת.
  • מכבים את להלהבה ושומרים בצד.

בזמן שהלוביה מתבשלת, מכינים את הירקות:

  • מפרידים בין החלק הלבן לירוק של עלי המנגולד.
  • את הגבעולים הלבנים קוצצים לקוביות קטנות. שמים בקערה. את העלים הירוקים קוצצים לרצועות בעובי 1/2 ס"מ בערך ושמים בקערה אחרת.
  • חוצים את הכרישה לאורך ואז קוצצים אותה דק לחצאי עיגול או רבעי עיגול. מעבירים לקערה עם גבעולי המנגולד.
  • חותכים את הגזר לקוביות קטנות או חתיכות בגודל רבע עיגול. מעבירים לקערה עם הכרישה והמנגולד.
  • את הקישוא חותכים לקוביות בגודל בינוני ושומרים בצד.
  • מוציאים את הגלעינים מהתמרים וחותכים אותם לקוביות קטנות.

מבשלים:

  • בסיר רחב ושטוח שמים את שמן הזית. מוסיפים את גבעולי המנגולד, הכרישה והגזר. מוסיפים את המלח ומטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב 6-8 דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך. אם משתמשים בתמרים צהובים, מוסיפים אותם יחד עם הירקות בשלב זה.
  • מוסיפים את קוביות הקישוא והדבש ומטגנים 2-3 דקות, עד שהקישואים נראים מעט שקופים. אם משתמשים בתמרים חומים (יבשים) מוסיפים אותם עם הקישואים.
  • מוסיפים את הלוביה המבושלת יחד עם בערך 1/4 כוס ממי הבישול שלה וגם את עלי המנגולד.
  • מבשלים יחד אגב ערבוב 2 דקות, עד שעלי המנגולד התרככו וקיבלו צבע ירוק כהה.
  • טועמים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם. אם רוצים תבשיל יותר רטוב, מוסיפים עוד מי בישול של הלוביה.
  • מומלץ להוסיף בשלב זה גם עוד 2 כפות שמן זית להעשרת הטעם.
  • מעבירים לצלחת הגשה ומעטרים בגרגרי רימון טריים.
  • את התבשיל ניתן להכין שלושה ימים מראש ולחמם לפני ההגשה (רימונים מומלץ להוסיף רגע לפני שמגישים). טעים גם פושר.

שתהיה שנה טובה ומתוקה!

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:

"רוסטביף" דלעת
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

5 תגובות

  1. מברכת אותך מעמקי ליבי חיפשתי דרך לכלול את כל מרכיבי סימני החג בצורה טעימה וקלה ופשוט שלחת לי את המתכון המושלם הזה שתהייה לך ולכל יקירך שנה טובה ומתוקה שבוע טוב ומבורך ציפורה

  2. היי,
    נראה מעולה!
    אם יש לי לוביה לא מפורקת (בתוך הגבעול הירוק) תהליך הבישול זהה? ובסוף לפרק?
    תודה ושנה טובה

  3. איך משתמשים בלוביה ירוקה טריה?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל











    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: