מתכון מרק תירס קרמי בקלי קלות

11 בדצמבר 2018
מרק תירס

מרק תירס קל ומהיר. צילום: עז תלם

כפי שבטח שמתם לב, השנה אני מקדיש תשומת לב מיוחדת למרקים. אחרי מרק בטטה הכי טעים שיש ומרק עגבניות , שניהם מרקים טחונים, החלטתי לפרגן לסוג מרק דומה אבל שונה: מרק תירס. הוא ממש מהיר, מנצל את כל חלקי הירק ויעשה לכם המון שמח בלב וטעים בבטן =] אה והוא גם טבעוני ונטול גלוטן 😉

מאז שאני ילד אני מת על מרקי תירס. כמו רבים, גדלתי על המרקים של המסעדות הסיניות, אלו שמגיעים עם נטיפי ביצה, וסוג מרק זה ראוי ואף יקבל כאן מתכון משלו בהמשך.

הסוג השני של מרקי תירס שאוהבים כאן בארץ הוא המרק הטחון וממש מתאימה לי המתיקות העדינה שלו והטעם הכיפי, במיוחד אחרי כל הקלוריות שנספגו במהלך חג החנוכה.

מרק תירס

כל מה שצריך למרק תירס עם קרוטוני טופו (במקום המיסו בפינה הימנית למטה תדמיינו קרם קוקוס). צילום: עז תלם

בגדול, כל מה שצריך לעשות כדי להכין מרק תירס טעים זה לבשל גרגרי תירס ואז לטחון אותם. אבל בשביל שלמרק יהיה גם עומק, הרבה מתכונים יגידו לכם להשתמש בציר ירקות.

איך מגלפים תירס?

רגע

אל תברחו

אני לא הולך לשלוח אתכם להכין ציר ירקות!

אבל כן יש לי בשבילכם פטנט שמשתמש בחלקים בתירס שבדרך כלל הולכים לפח ולגמרי סוגרים פה את פינת הטעם 😉

מה שעושים, אחרי שמגלפים את הגרגרים מהקלח, פשוט מרתיחים אותו עם מים. בקלחי התירס העירומים יש הרבה טעם תירסי, וכשמבשלים אותם הם נותנים את הטעם הזה למים שמקיפים אותם.

מרק תירס

משתמשים בכל חלקי התירס. צילום: עז תלם

הרעיון להשתמש בכל חלקי הירק התחיל אצלי לפני כמה שנים: הרתחתי לי כמה קלחים לבקשת המשפחה (אגב, אם מבשלים תירס שלם, 7 דקות בישול ולא יותר, סמכו עלי). ואז טעמתי קצת מהמים, והיה להם טעם של.. תירס!

בניגוד לצירים קלאסיים, בהם צריך ירקות שורש ולוקח לפחות חצי שעה בשביל להתחיל לקבל טעמים, קלחי התירס (וגם העלים שמקיפים אותם) נותנים את הטעמים שלהם למים תוך 10 דקות ואפילו פחות.

מרק תירס

ציר תירס מהיר! צילום: עז תלם

מכיוון שציר הוא לא יותר מאשר מים בטעמים, הבנתי שיש לי טריק קולינרי חדש בארסנל (מעולה לריזוטו אגב).

אז מה עושים?
כדי להכין את מרק התירס שלי פשוט בישלתי גם את הקלחים והעלים – וכשהם עשו את העבודה שלהם הוצאתי אותם החוצה ונתתי לגרגרים חצי דקה בישול (לא צריך יותר).

מרק תירס

גרגרי התירס צריכים חצי דקה בישול בלבד. צילום: עז תלם

מרק תירס

מוסיפים למרק את קרם ושמן הקוקוס. צילום: עז תלם

מיד לאחר מכן התחלתי לטחון, ובדרך הוספתי פחית קרם קוקוס וכף שמן קוקוס, כדי להסמיך ולהעשיר את המרק. הטעם של הקוקוס והתירס משתלבים מצוין – ואם לא אוהבים קוקוס אפשר גם ללכת עם מוצרי חלב (ראו: לפני שאתם שואלים).

בשלב זה, יכול להיות שתטעמו מהמרק והוא יהיה לכם סבבה לגמרי, אבל גם יכול להיות שהוא יהיה לכם טיפה דליל מדי. לכן במתכון הוספתי את האפשרות להשתמש בקמח תירס לפולנטה כדי לתת למרק הסמכה מהירה.

מרק תירס

וטוחנים למרקם חלק. צילום: עז תלם

אם אין לכם קמח תירס שכזה וגלוטן אינו בעיה עבורכם, סולת רגילה עושה את אותו הטריק.

הפעם בחרתי שלא לסנן את המרק (קליפות הגרגרים הם אחלה סיבים תזונתיים), אבל במתכון תמצאו הוראות סינון למרק חלק במיוחד כמו של מסעדות.

מרק תירס

שמים את הקורנפלור על קוביות הטופו. צילום: עז תלם

מרק תירס

ומערבבים לציפוי. צילום: עז תלם

התוספת שתופסת
אחת השאלות שאני מקבל הכי הרבה היא: מה אפשר לעשות עם טופו? אז מעבר לתבשילי קארי אחד השימושים היותר מגניבים שאני מכיר למוצר הסויה הזה הוא טיגן בציפוי פריך: פשוט מצפים קוביות טופו בקורנפלור ושולחים לסיבוב בשמן עמוק או משמנים ושולחים לתנור חם.

המהלך מניב טופו המרקם הרבה יותר פריך, כזה שמתחבר מצוין לטעמים של המרק. מה שכיף בשילוב בין קרוטוני הטופו למרק תירס הוא שהקרוטונים האלו סופגים את הטעם של המרק ולא מתרככים בשניות כמו קרוטונים רגילים מלחם.

בקיצור, ממליץ בחום, לא רק כאן אלא לכל מרק חלק שמכינים!

מרק תירס

ככה הטופו נראה אחרי הטיגון – צריך לטגן אותו זמן ממושך כדי לקבל את הפריכות הזו. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • גרסה חלבית: מחליפים את קרם הקוקוס בשמנת מתוקה או שמנת לבישול (מיכל וחצי, 375 מ"ל) ואת שמן הקוקוס מחליפים בחמאה.
  • אני אוהב להשתמש בבלנדר ידני לטחינה, בהחלט אפשר לטחון גם בבלנדר רגיל חזק.
  • האם אפשר לשים תירס קפוא? אפשר בהחלט. מרתיחים 2-3 כוסות גרגרי תירס ב2-3 כוסות מים 3 דקות עד שרך לטוחנים. חשוב לתבל במדיבות במלח ואפשר לחזק טעמים עם כפית אבקת מרק או מיסו בהיר (במקום הציר מהקלחים).
  • עוד טיפ להסמכה מהירה (ותודה לגל ממליה הנהדר): טוחנים את המרק מיד אחרי שמוסיפים את גרגרי התירס ואז הגרגרים הטחונים מסייעים להסמיך את המרק כשהם מתבשלים.
מרק תירס

מרק מושלם לחורף עם טוויסט מפתיע. צילום: עז תלם

מתכון למרק תירס קל ומהיר

5-6 מנות, טבעוני+ללא גלוטן , 15 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל

מצרכים:

למרק:
5-6 קלחי תירס טריים
1 מיכל (400 מ"ל) קרם קוקוס (מתחילים בהוספת חצי מיכל ומוסיפים עוד לפי הטעם)
כף שמן קוקוס (או שמן אחר שאוהבים)
מלח, לפי הטעם
2-3 כפות קמח תירס לפולנטה (רשות)

לקרוטוני טופו:
1 חבילה (300 גרם) טופו תנובה (השתמשתי בטופו בטעם טבעי)
1 כף גדושה קורנפלור
שמן, לטיגון עמוק או לזילוף
מעט מלח דק

להגשה:
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק

אופן הכנה:

למרק:

  • שוטפים את התירסים. מסירים את העלים החיצוניים/קליפות והסיבים הדקים שמסביב לקלח ומניחים אותם בסיר בגודל בינוני.
  • בעזרת סכין מורידים ביסודיות מקלח התירס את הגרגרים (ראו סרטון למעלה). את הגרגרים שמים בקערה ואת הקלחים מעבירים לסיר עם העלים.
  • מוסיפים לסיר עם קלחי התירס 4-5 כוסות מים. מניחים מעל להבה גבוהה, מביאים לרתיחה ומכסים.
  • מבשלים 10 דקות מעל להבה בינונית גבוהה, או עד שהמים קיבלו טעם של תירס ונצבעו בצבע צהוב עדין. בעזרת מלקחיים, מוציאים מהסיר את הקלחים העלים והסיבים.
  • מוסיפים מלח בנדיבות (לפחות כפית גדושה).
  • מוסיפים למרק את גרגרי התירס ומבשלים 30 שניות, עד שגרגרי התירס מבושלים. (בשלב זה ניתן לשלוף מהסיף 2 כפות גרגרי תירס שישמשו להגשה).
  • מוסיפים את שמן הקוקוס ו-1/2 מכמות קרם הקוקוס וטוחנים את תכולת הסיר בעזרת בלנדר ידני ביסודיות, 3 דקות לפחות, עד שגרגרי התירס טחונים היטב.
  • טועמים ומתקנים תיבול במלח לפי הטעם. אם רוצים, ניתן להוסיף את שאר קרם הקוקוס לפי אהבתכם (את שאריות קרם הקוקוס בהן לא נעשה שימוש ניתן להקפיא לשימוש אחר).
  • אם המרק לא סמיך מספיק, מוסיפים לסיר תוך כדי בחישה את קמח התירס לפולנטה, מבשלים 2-3 דקות ואז טוחנים שוב חצי דקה נוספת.
  • שימו לב: אחרי הטחינה עדיין תרגישו פה ושם קליפות מגרגרי התירס. כדי לקבל מרק חלק לגמרי צריך לסנן אותו.
  • כדי לסנן את המרק, שמים מסננת צפופה מעל סיר או קערה גדולה. יוצקים אל המסננת את תכולת הסיר (בנגלות אם היא לא גדולה במיוחד) ובעזרת כף או מצקת דוחסים כמה שיותר נוזלים שיעברו דרך החורים, ככה שבמסננת יישארו לכם הקליפות אותן תוכלו לזרוק.

לקרוטונים:

  • במקביל לבישול המרק, מחממים שמן לטיגון עמוק או מחממים תנור ל-200 מעלות.
  • חותכים את הטופו לקוביות בגודל 1-2 ס"מ. מייבשים את הקוביות מעט בעזרת מגבת נייר, ואז מוסיפים אליהן את הקורנפלור ומערבבים בעדינות לציפוי.
  • אם מטגנים, מוסיפים 1/2 מהקוביות לסיר השמן ומטגנים 4-7 דקות או עד הזהבה עדינה (במהלך הטיגון חשוב לערבב בעזרת כף עץ או מתכת שלא ידבקו זה לזה). מוציאים לנייר סופג ומטגנים באותו אופן את שאר הקוביות.
  • אם אופים, מסדרים את הקוביות המצופות על תבנית עם נייר אפייה, מזלפים מעל שמן בנדיבות ושולחים לתנור למשך 15-20 דקות או עד הזהבה יפה.
  • לא משנה איך הכנתם, מתבלים את קרוטוני הטופו במעט מלח דק.

להגשה:

  • מחלקים את המרק למנות ומעל כל מנה שמים קרוטונים טופו, גרגרי תירס(אם שמרתם) ובצל ירוק קצוץ.
  • המרק נשמר בקירור 3-4 ימים, את הקרוטונים ניתן להכין 1/2 שעה מראש (והם שומרים על מרקם טוב במרק בניגוד לקרוטונים רגילים).

*המתכון הופק בשיתוף טופו תנובה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק חרירה של מאמות
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

Print Friendly, PDF & Email

36 תגובות

  1. הולכת להכין לארוחת ערב. אשמח אם באמת תרשום מתכון למרק תירס עוף סיני, המרק האהוב על בני הבית…
    תודה

  2. וואו! שלמות בסיר אחד! והרעיון של קרוטוני טופו.. פשוט מדהים ויצירתי! רצה להכין כבר עכשיו 🙂

  3. נראה טעים. אנסה בקרוב, אשמח לעוד מתכוני מרק לשתיים וחצי דקות של חורף שיש פה

    • תודה רבה מיכל =]
      יש קטגוריה של מתכוני מרקים, אסדר אותה לכתבה ואשלח דיוור בנושא בקרוב

  4. עשיתה לי חגיגה בפה. ביום שבת נעשה שירגע
    לכמה מנות נורמליות מחושב המתכון
    אני צריך לפחות 8-10 מנות בהנחה שרק הנכדים יקבלו אם לא תפרוץ מלחמה בגלל זה.
    (שולחן פתוח ל 24 מנות ארוחת מפגש שפחתי)

  5. נראה מושלם! איפה קונים תירס טרי? התירס שמוכרים בסופר נראה לי יבש..

  6. אשמח מאד, אם תוכל לצרף לכל מתכון שלך, את כמות הקלוריות שמכילה מנה.

    • היי יהודית
      מכיוון שהמתכונים שלי הם מאוד חופשיים אני לא יכול לתת כמות קלוריות למנה

  7. מתכון נהדר והטריק עם הקלחים מחכים ביותר!
    רק שלמיטב ידיעתי קליפות גרגיר התירס אינן מקור לסיבים. הן בכלל לא מתעכלות בגוף שלנו.

  8. הכנתי וחוזרת לעדכן. לצערי לא היה לטעמנו. למרות שאני מאד אוהבת קוקוס, טעם קרם הקוקוס ומתיקותו השתלטו לגמרי על המרק. כמה שניסיתי להוסיף תיבול כמו סויה ואפילו מעט אברת מרק לא הועילו. המרק היה מתוק מידי. לדעתי מספיקה מחצית מכמות קרם הקוקוס אם לא פחות.

    • היי מיכל
      מצטער לשמוע שלא נהניתם מהמרק. בהמשך למשוב ממך עדכנתי את המתכון שיתחיל מהוספת חצי מיכל קרם קוקוס ועוד לפי הטעם.
      מקווה שבפעם הבאה יצא יותר לטעמכם
      באיזה מותג קרם קוקוס השתמשת? מה שאני הכנתי (עם קרם הקוקוס של Jammoka ) ממש לא היה מתוק
      אגב, יכול להיות גם שהמתיקות הגיעה מהתירס עצמו

  9. תודה. אני גרה בארהב והשתמשתי במוצר מקומי. יכול להיות שבארץ הקרם פחות מתוק.

    • היי מיכל
      כנראה שזאת הסיבה כי עד כה קיבלתי עשרות דיווחים מהארץ על קוראים שהכינו ואהבו ולא מצאו את המנה מתוקה

  10. עוז שלום וברכה
    אני אוהד נלהב של האתר שלך. הענין שכחרדי בני ברקי אין לי גישה לאינסטגרם ולפייסבוק אני מבין שיש עדכונים שמופיעים רק שם. אנחנו רוצים גם….

    • היי משה =]
      תודה על המילים החמות, שמח מאוד לשמוע!
      האמת שאני לא יודע איך לעשות את זה כי בכל מקום עולה תוכן קצת אחרת, זה לא שאני יכול להעלות לכאן תכנים באותה צורה
      מה למשל היית רוצה לראות כאן ?

  11. הכנו לשבת, יצא מדהים! אמנם בלי קרוטונים, אבל הוגש עם טבעות בצל ירוק וטבסקו

  12. אפשר להשמיט את חלב הקוקוס ?
    יכול לצאת טעים בלי תחליפים לדעתך?

    • היי קרן
      אפשר להשמיט פשוט חשוב שיהיה אלמנט שומני כלשהו כדי לעזור להקרים את המרק
      זה יכול להיות חמאה שמן זית שמן קוקוס (לפחות 2 כפות מכל אחד 30-40 גרם חמאה)

  13. וואו. הכנתי עכשיו.
    זריז, קל ומעולה! חוזרת כל רגע לסיר לגנוב עוד קצת…
    🙂

  14. היי עוז,
    יש מצב לטחון קשיו לקרם במקום הקרם קוקוס?
    איך ייצא לפי דעתך?

    • היי לי
      האמת שזה אחלה רעיון שלא חשבתי עליו
      נסי להוסיף כוס אגוזי קשיו מושרים במים 4 שעות במקום הקוקוס (השמן והקרם)
      תודה

  15. אנסה עם קשיו ואעדכן אותך.
    מה לגבי קמח טפיוקה במקום קורנפלור?
    נ.ב, תודה על התגובה המהירה

  16. איזה טעים יצא לי! תודה רבה!

  17. אם אני משתמש בתירס קפוא לא מבושל, מה הכמות? (בכוסות)

    • היי יאיר
      הייתי שם 2.5 כוסות תירס קפוא, חשוב לטחון אותו כמה שיותר מהר כדי לקבל תוצאה קרמית

  18. הייי
    נשמע מעולה.
    ניתן להוסיף למון גראס??

    • היי מור
      בהחלט, יכולה להוסיף למון גראס לקלחי התירס (2 גבעולים שמערכת טיפה) ולסנן ואז יהיה לך את הטעם שלהם במרק =]

  19. היי עז
    הכנתי ויצא מעולה,

השאר תגובה ל- מיכל בטל תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email