מרק כרובית קרמי ב-4 מרכיבים (על אמת!)

17 בפברואר 2021
מרק כרובית קרמי

מרק כרובית קרמי. צילום: עז תלם

החורף חזר, ובגדול. מזג האוויר הקר מורגש בכל חלקי הארץ, וזה אומר שיש לנו סיבוב נוסף לאכול מרקים שיחממו את הלב ואת הבטן. הפעם אני רוצה לשתף אתכם במתכון למרק כרובית קרמי ומפנק, כזה שמכינים מ-4 מרכיבים באמת, וזה כולל מים, שמן זית ומלח, בלי לוותר על הטעם ועם שדרוג קטן שהופך אותו לבלתי נשכח.

האמת, זה קצת מפתיע שאין עדיין כאן בבלוג מתכון למרק כרובית קרמי. כבר פרגנתי להמון ירקות אחרים עם הטכניקה (בטטה, גזר, עגבניות, קישואים) ועכשיו בהחלט הגיע תורה של מלכת הירקות.

שנה שעברה שיתפתי אתכם במתכון למרק כרובית בגרסה הכפרית, עם חתיכות כרובית גדולות שכיף לחתוך, וכאשר טוחנים אותה היטב מקבלים מרק חלק, שמנתי אפילו, ומאוד עשיר, ובכלל לא צריך להשתמש במוצרי חלב (אבל אפשר).

עוד משהו שקרה שנה שעברה הוא שנפגשתי לבשל עם אולגה טוכשר המוכשרת, היא שיתפה אותי במכון לבורש (לא בורשט) טבעוני ממש שווה, והיא חיכתה לי בסבלנות רבה עד שאפרסם מתכון טבעוני משלי למרק חורפי. המתכון שהכינה וזכיתי לטעום ממש מצוין, אז תנו דילוג לבלוג המעולה שלה!

אני שומר פה על הגישה שלי של נאמנות לחומר הגלם. כלומר המרק מתבסס רק על כרובית, בלי חיזוקים מירקות אחרים, והיא בהחלט עומדת באתגר! למה? טוב ששאלתם.

מרק כרובית קרמי

משתמשים בכל חלקי הירק. צילום: עז תלם

4 במחיר אחד
היום קל יותר מבעבר למצוא בשווקים ואצל הירקנים כרוביות עם גבעולים שעוטפים אותן, והגבעולים הללו תורמים לנו מאוד למרק – אז אל תתנו לירקן להסיר אותם.

החלק המרכזי של הגבעולים שמקיפים את ראש הכרובית הוא ממש כמו סלרי לכל דבר מעניין, העלים הירוקים מזכירים מאוד קייל בטעמם, והגבעול המרכזי של הכרובית, הגזע, במילים אחרות, הוא ממש כמו קולרבי (קרוב משפחה שלה).

אני משתמש בכל החלקים של הירק, ככה שאני מקבל תמורה מלאה לכסף ששילמתי עליו ואת מלוא מגוון הטעמים שיש לירק להציע, וזה גם עוזר לי לצמצם בזבוז מזון (יותר על העניין הזה בכתבה כאן).

מרק כרובית קרמי

סוד הטעם של המרק. צילום: עז תלם

ויש בונוס!
מעבר לניצול מקסימלי של חלקי הכרובית, השדרוג הקטן שלי למרק הוא שאני צורב את תפרחות הכרובית לפני שהן נכנסות לסיר. במהלך הצריבה הן מזהיבות יפה ומקבלות עוד שכבת טעם שמוסיפה המון עומק ועניין למרק (ובינינו? אין על ניחוח של כרובית מטוגנת!).

שימו לב להקפיד לטחון את המרק טוב טוב (3 דקות בכיף) לתוצאה חלק וקרמית במיוחד 😉 הכי כיף להגיש או יחד עם צנימים טעימים או טוסטים מטוסטר מתומנים עם גבינה (מרק שהוא גם מטבל).

מרק כרובית קרמי

מרק מושלם לחורף. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ללא גלוטן: המתכון כבר ללא גלוטן
  • טבעוני: תשתמשו רק בשמן זית
  • אם לא מצאתם כרובית שבאה עם גבעולים יפים, תשתמשו רק בתפרחות ובגזע. עדיין יהיה טעים.
  • כרובית קפואה: אפשרי להשתמש בכרובית מוקפאת, רק שהיא נטחנת למרקם פחות חלק.

ועוד הודעה קטנה לפני המתכון:
התחלתי להעביר סדנאות בישול בזום! מוזמנים להצטרף – מחר (יום חמישי) אני מעביר סדנת בישול בנושא מרקים, ביום שישי סדנת סמבוסק, ויש עד סדנאות מעולות בהמשך החודש. כל הפרטים בעמוד הסדנאות בקישור הבא: סדנאות בישול בזום

מרק כרובית קרמי

מרק עשיר במינימום מרכיבים. צילום: עז תלם

מתכון למרק כרובית קרמי ב-4 מרכיבים על אמת

4-6 מנות, טבעוני/חלבי, 15 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל

מצרכים:

2-5 כפות שמן זית (לטיגונים בתחילת ההכנה)
ראש כרובית יפה בגודל בינוני, עם הגבעולים הירוקים (משקל 1 ק"ג בערך עם העלים)
כפית גדושה מלח
30 גרם חמאה או 2 כפות שמן זית (לטובת מרקם חלק למרק בסוף ההכנה)
2-4 כוסות מים

אופן ההכנה:

הכנות מקדימות:

  • חותכים את הגבעולים הירוקים מהכרובית, שוטפים היטב וקוצצים דק כמו סלרי.
  • מפרידים את הכרוביות לתפרחות וחוצים את התפרחות לאורך. קולפים את הגבעול הלבן והעבה (גזע הכרובית) וחותכים אותו לקוביות בגודל בינוני.

מתחילים לבשל:

  • מחממים כפית שמן זית במחבת ומטגנים מעט את גבעולי הכרובית הירוקים ואת גזע הכרובית בערך 2 דקות, עד לריכוך קל.
  • לצריבת התפרחות: במחבת רחבה שמים 2 כפות משמן הזית ואת התפרחות החצויות, עם הצד החצוי והשטוח כלפי מטה (אם אין מקום במחבת, עושים זאת בנגלות).
  • צורבים את התפרחות מעל להבה גבוהה 2-3 דקות או עד שמזהיבות יפה (מספיק לצרוב אותן מצד אחד). מעבירים את התפרחות הצרובות לסיר עם גבעולי הכרובית ובמקום שהתפנה צורבים את שאר התפרחות.
  • כשכל התפרחות צרובות מוסיפים מים עד גובה הכרובית ולא יותר.
  • מביאים לרתיחה, מוסיפים את המלח, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים 15-25 דקות, עד שכל חלקי הכרובית מתרככים לחלוטין.

טוחנים:

  • טוחנים את המרק בעזרת בלנדר ידני במשך 2-3 דקות רצופות עד שהוא מגיע למרקם חלק וקרמי. ניתן גם לטחון בבלנדר שולחני.
  • תוך כדי הטחינה מוסיפים את החמאה או שמן הזית הנוסף.
  • אם המרק סמיך מדי, ניתן לדלל אותו עם מים רותחים (מוסיפים בהדרגה, 1/4 כוס בכל פעם, עד שמגיעים למרקם שאוהבים).
  • טועמים, מוסיפים עוד מלח לפי הטעם אם צריך ומגישים.
  • המרק נשמר בקירור 4-5 ימים. שאריות יכולות להפוך לרוטב לפסטה.

רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

30 תגובות

  1. כשכל התפרחות צרובות מוסיפים מים עד שלושת גובה הכרובית ולא יותר.

    מה הכוונה עד שלושת גובה הכרובית?

  2. בתיה דיאמנט

    לפי מתכון שקיבלתי מחברתי אירית ה.לפני הרבה שנים ומאז נהנים ממנו, מוסיפה לפחות 4 שיני שום פרוסות ושורש פטרוזיליה וחצי שורש סלרי מגוררים . המרק נפלא . מממליצה בחום .

  3. בתיה דיאמנט

    אני מוסיפה 4 שיני שום פרוסות דק, שורש פטרוזיליה ושורש סלרי מגוררים דק . מרק נהדר !

  4. אם אין בלנדר ידני, אפשר להעביר את קיבולת הסיר לבלנדר רגיל ולטחון שם? או שהוא לא יסחוב ויתקע?

  5. אוהבת את המתכונים שלך

  6. נשמע מצוין, כרגיל. אתה משאיר כמה כרוביות צרובות להגשה (כמו בתמונה)? או שברמת הכמויות אתה מוסיף מכרובית נוספת ?

    • תודה רבה!
      אפשר לשמור בצד חלק מהכרוביות שנצרבו בהתחלנ, או לשים בצד כמה תפרחות ואז לפרוס ולצרוב אותן לפני ההגשה

  7. אילנה מיניקס

    מאוד אהבתי

  8. אהבתי מאד את מתכון המרק כרובית

  9. תודה.
    לכל תבשיל עם כרובית,
    אני מוסיפה אגוז מוסקט טחון.
    אם מוסיפים נוזלים,
    אפשר להוסיף חלב במקום מים.
    תודה רבה

  10. איך מחממים את המרק לאחר ששנה במקרר?

  11. המרק פשוט מעולה!!!!!
    אפילו הקטנטנים השתגעו !!
    אפשר להוסיף לשלבים גם ברוקולי?
    תודה

    • בהחלט ניתן!
      שמח שאהבתם!
      תפרחות ברוקולי צריך להוסיף לתפרחות הכרובית אחרי 5 דקות בישול (מתרככות מהר יותר)

  12. הרעיון גאוני, והמרק פשוט אדיר!!!
    תודה רבה על כל המתכונים המעולים שלך!

  13. שאלה בתיאוריה של הקולינריה: למה לטחון אחרי הבישול ולא לפניו?
    (וגם תודה על האתר המשובח שלך)

    • היי אברם
      כדי לקבל מרק חלק צריך שסיבי הכרובית יהיו רכים,. כשטוחנים אותם כשהם חמים הם סופחים טוב יותר את הנוזלים ומקבלים תוצאה חלקה יותר
      אם היית טוחת ממש בהתחלה היית מקבל מים עם פתיתי כרובית בפנים
      לא מרק קרמי

  14. יאמיייי יצא ככ עדין חלק טעים ומיוחד כל כך!!!
    שמתי קצת קרוטונים עם שום… סוף הדרך!

  15. ואיייי איזה מרק טעים!!! והכי קל שיש. תודה!

  16. היי, איך צורך בהוספת תבלינים?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: