מרק גזר מהחלומות בקלי קלות

28 בפברואר 2019
מרק גזר

מרק גזר מחמם לבבות. צילום: עז תלם

אני הכי שמח בעולם שמזג האוויר החורפי עדיין איתנו, הזדמנות מצוינת לפרגן לכם בעוד מתכון למרק: כזה שלא ידרוש מכם הרבה התעסקות ובאמת אחד הטעימים שלי! כשעושים אותו כמו שצריך, מרק גזר יכול להתחרות בכל מרק כתום אחר בשטח.

המרק גזר שאכין אתכם היום הוא קצת שונה, כי הגזרים בהם השתמשתי הגיע ממקום מיוחד. כולם היו מיועדים להיזרק.

מרק גזר

מרק בסיסי טעים ומזין. צילום: עז תלם

מי שדאג להציל אותם הוא ארגון לקט ישראל, שעוסק בהצלת עודפי מזון איכותיים (מחקלאים, מוסדות, ארגונים ועוד) והעברתם למשפחות נזקקות ברחבי המדינה.

מדי שבוע מצילים בארגון טונות על טונות של מזון איכותי ודואגים להעבירן למעל ל-175,000 משפחות.

חלק מהירקות שמגיעים לשם נאספים על ידי הארגון ישירות משדות של חקלאים, שמכל מיני סיבות מעדיפים להעביר אותה הלאה ולא פשוט למכור אותה בשוק הסיטונאי.

לקט ישראל

קצה המזלג של תוצרת מוצלת מבוקר אחד בלקט ישראל. צילום: עז תלם

יכול להיות שהירקות גדולים מדי, קטנים מדי, טיפה עקומים או בעלי צורה יוצאת דופן – וכל אלו פרמטרים חיצוניים, שלא מפריעים במאומה לערך התזונתי והטעם של חומר הגלם ועוד….

כשביקרתי במרכז הלוגיסטי של הארגון ברעננה הבוקר, ראיתי איך המתנדבים המסורים מכינים למשלוח גזרים, חסות וכרוביות יפות (שקיבלו נשיקה מהשמש ולכן הן מעט סגולות, טובות לחלוטין לשימוש אבל בסופר ממש לא תראו אותן), וגם סלקים, בצלים ירוקים, עגבניות יפות ותפוחי אדמה חיכו שם לאריזה ומשלוח.

מרק גזר

גזרים שארגון לקט ישראל הציל. צילום: עז תלם

אני יצאתי משם עם כמה גזרים יפהפיים, מלאים בטעם, כאלו שלא היה מגיעים בכלל לירקן השכונתי – אחד היה ממש גדול, אחד היה פיצפון, לאחד היו 2 רגליים במקום רגל אחת.

זה ממש הזוי שבשקיות הגזרים שמוכרים לנו יש רק גזרים אחידים (ומשעממי מראה) – הרי בכל מקרה בכל מתכון עם הירק גם ככה צריך לחתוך אותו.

איך שראיתי אותם ידעתי שאני הולך לעשות להם טוב ולהפוך אותם למרק מפנק שיתאים למזג האוויר הגשום שמלווה אותנו בימים האחרונים.

>> 'פסטה' גזר כבר ניסיתם? 

מרק גזר

מקלפים וחותכים את הגזרים גס ושמים בסיר עם שמן. צילום: עז תלם

מרק גזר

מטגנים ללא ערבוב 3-4 דקות מעל להבה גבוהה, עד שהגזרים מתחילים לקבל צבע כזה. צילום: עז תלם

קצת כמו במתכון שלי למרק בטטה, אין בו הרבה מרכיבים, אלא בעיקר טכניקה, אז תעקבו אחרי כל השלבים וגם לכם יצא מרק גזר מהמם!

חשוב להשתמש בגזרים כמה שיותר טריים. זה גם יהיה טעים עם הגזרים שיושבים אצלכם שבוע במקרר, אבל יותר טעים כשבגזר תהיה עוד מתיקות טבעית, שהולכת ודועכת באחסון.

ההשחמה שעושה את ההבדל
את הגזרים המגניבים שלי קילפתי וחתכתי גס, ואז הנחתי בסיר עם שמן ונתתי להם צריבה, ממש כמו שצורבים סטייק או חזה עוף. הצריבה הזו חשובה כי היא מוציאה מהגזרים טעם עמוק ומתיקות מיוחדת, אז אל תתפתו לערבב לפני שאתם מריחים ריח אגוזי וקלוי.

>> לא עוקבים אחרי באינסטגרם עדיין? בואו טעים שם!

מרק גזר

מוסיפים חופן אגוזי קשיו (אפשר גם שבולת שועל) שיעזרו לתת למרק מרקם קרמי. צילום: עז תלם

אחרי שחלק מהגזרים קיבלו צבע מצטרפת התוספת: אגוזי קשיו לא קלויים. זה טריק שלמדתי משקמה המוכשרת מהבלוג tivoneat, והאגוזים באים במקום לשים שמנת מתוקה/קרם קוקוס.

מכיוון שהם עשירים בשומן, אגוזי הקשיו עוזרים להסמיך ולהעשיר את המרק, ולדעתי הם טיפה מעדנים את הטעם של הגזר.

אם אתם רוצים שיהיו יותר דומיננטיים, שימו אגוזי קשיו קלויים, בעיני הטבעיים עושים את העבודה.

מרק גזר

מוסיפים חופן אגוזי קשיו (אפשר גם שבולת שועל) שיעזרו לתת למרק מרקם קרמי. צילום: עז תלם

מרק גזר

מוסיפים מים, מרתיחים, מכסים מבשלים מעל להבה בינונית עד שהגזרים רכים. צילום: עז תלם

מכאן מוסיפים מים עד גובה תכולת הסיר (אל תטביעו אותם!), מלח ולבשל. כשהגזרים רכים אפשר לטחון עם כל אביזר טחינה שיש לכם בשלוף.

מזכיר שמה שחשוב הוא לטחון הרבה זמן (מפורט במתכון), ובמרק גזר זה עוד יותר חשוב: אין בו עמילנים כמו שיש בבטטה, ולכן להבי הבלנדר שלכם (לא משנה אם הוא ידני או שולחני) צריכים יותר זמן לפרק אותו לסיבים שנותנים את המרקם החלק.

אני קישטתי את המרק עם קצת בצל ירוק קצוץ, יכולים לשים מעל גם כוסברה, אגוזי קשיו קצוצים קלויים, קרוטונים, וכן, גם שקדי מרק.

מרק גזר

טוחנים עד שמתקבל מרקם חלק לגמרי (אני טחנתי בבלנדר 2 דקות שלמות). צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • זה כבר טבעוני, ללא גלוטן וללא פחמימות. אז אין לכם תירוץ לא להכין!
  • מרק גזר וג'ינג'ר: מוסיפים 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קלוף ופרוס דק
  • תוספת חלבון: מוסיפים 1/2 כוס עדשים כתומות שטופות היטב (אפשר גם כוס אבל אז תצטרכו להוסיף עוד מים)
  • מרק גזר פיקנטי: מוסיפים 1 ממרח קארי או סחוג או משהו חריף אחר בתחילת ההכנה יחד עם הקשיו
  • מרק גזר חלבי: מוסיפים 40 גרם חמאה בשלב הטחינה (ואפשר גם 1/2 כוס שמנת מתוקה)
  • אם לא רוצים קשיו, אפשר לשים 4 כפות שבולת שועל גסה (לגרנולה) או דקה (לדייסה) במקום
  • לא חייבים לטגן את הגזר בהתחלה, יצא לכם פחות טעים.
מרק גזר

אפשר להכין אפילו 4 ימים מראש. צילום: עז תלם

מתכון למרק גזר חלומי

4 מנות, טבעוני+ללא גלוטן+ללא פחמימות+נשוי+3, 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 ק"ג גזר (בערך 8 גזרים בגודל בינוני), קלופים
3-4 כפות שמן זית
חופן אגוזי קשיו לא קלויים (רשות אבל הם עוזרים למרק לצאת קרמי)
3-4 כוסות מים
מלח, לפי הטעם (שמתי בערך כפית)

אופן הכנה:

  • חותכים את הגזרים גס ושמים בסיר בגודל בינוני.
  • מוסיפים את השמן ומדליקים את הלהבה על עוצמה גבוהה.
  • לא נוגעים בסיר 3-4 דקות, עד שמריחים שהגזרים בתחתית מתחילים להיקלות ולהשחים. מערבבים וממשיכים לטגן תוך ערבוב 2 דקות נוספות.
  • מוסיפים את הקשיו, המלח והמים ומביאים לרתיחה. המים צריכים להגיע עד גובה הגזרים.
  • מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 30-40 דקות עד שהגזרים רכים (אפשר למעוך חתיכת גזר בקלות עם מזלג).
  • טוחנים בעזרת בלנדר ידני 3-4 דקות (כן כן) או בבלנדר רגיל 2 דקות עד שמתקבל מרקם ממש חלק.
  • כדאי ואף רצוי להוסיף עוד כף שמן במהלך הטחינה למרקם משיי ונעים.
  • אם התקבל מרק סמיך מדי, מדללים אותו עם מעט מים רותחים.
  • טועמים ומתקנים תיבול עם מלח לפי הטעם.
  • מגישים עם בצל ירוק קצוץ מעל (עוד אופציות להגשה בהקדמה).
  • נשמר בקירור 4 ימים.

ממש ממש מוזמנים להיכנס לאתר לקט ישראל, ללמוד עוד על עבודה הקודש שעושים בארגון, להצטרף למתנדבים ולתמוך בפעילות שלו! >> לאתר לקט ישראל 

רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות מושלם
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק מינסטרונה איטלקי אמיתי

Print Friendly, PDF & Email

22 תגובות

  1. יצא מעולה!!
    איזה כיף שיש ירקות של חורף, ואיזה כיף שיש אותך!

  2. תודה, המתכונים שלך מתקבלים אצלי בברכה ובחום.
    קיים בירושלים אתר, בדומה לזה שברעננה, לעודפי תוצרת חקלאית מעין זה שהזכרת?

  3. לא האמנתי שיצא כל כל טעים!! ועוד החלפתי חלק מהגזר בקישואים כי לא היה לי מספיק גזר וגם לא קשיו. מרק מעולה וקל, בכל המובנים, בלי שמנת או חמאה או חלב קוקוס!! תודה!!

  4. שיחוק של מרק פשוט וטעים בטרוףף. הכנתי עם ממרח קארי אדום יאמי יאם. תודה

  5. במידה ורוצים להשאיר את הגזרים בצורת קוביות ולא לטחון אותם , האם הדבר ישנה באופן דרסטי את המרק ?.

    • היי אמיר
      כן, ישנה האופן דרסטי
      יהיו לך קוביות גזר רכות במים עם אגוזי קשיו רכים.
      בעיני זה פחות מעניין אבל היי אם טעים לך לא אתווכח

  6. שלום,
    רציתי לשאול האם ניתן להכין את המרק ולהקפיא אותו – האם המירקם ישאר קרמי לאחר ההפשרה? או מוטב להמנע מהקפאה?

    • היי רוני
      לא בדקתי אבל לדעתי המרק ישרוד הקפאה (אם המרקם 'נשברש מחממים וטוחנים מחדש זה אמור לאחד אותו)

  7. תודה רבה רבה. המתכונים שלך טעימים ביותר, בריאים וקלים להכנה

  8. אני לא אגזים אם אגיד שגילוי הבלוג שלך לפני כמה חודשים, השיב לחיים שלי את חדוות היצירה וההנאה במטבח! כל מתכון בול פגיעה!!
    פשוט עושה חשק לעוד…
    אחרי שמרק הבטטה כבש אותי, הייתי חייבת לתת צ'אנס גם לגזר…
    המרק קלי קלות, יצא קרמי ומטריף.
    רק הייתי מכפילה כמויות, כי הכמות מאד קטנה.

    • היי יפי
      שמח ממש לשמוע! מרגש מאוד! תודה רבה על המילים החמות
      כיף שאהבת את מרק הגזר ואת מרק הבטטה =]=]
      לחלוטין אפשר להכפיל כמויות – פשוט נראה לי ילחיץ אנשים לראות 2 ק"ג גזר המצרכים, אז מי שרוצה ממש מוזמן להכפיל

  9. לא להאמין – כמה פשוט ככה טעים. ממש מרק של מרכיב אחד (כי שמ"ז, מים, מל"פ לא באמת נחשבים).
    הוספתי כפית אבקת קארי ופיסת ג'ינג'ר שלא הורגשו כלל, וכן 3 כפות קווקר שהסמיכו ונתנו מרקם משיי. אם רוצים להשקיע, נראה לי שמיר היה עובד כאן טוב.
    תודה.

  10. אפשר להוסיף בטטה או דלעת כמו במרק כתום קלאסי?

  11. מתכון מעולה, תודה
    לא להאמין איך ממתכון כל כך פשוט יוצא מרק כל כך טעים
    אני גם הפכתי אותו כבר לפירה ולרוטב לפסטה😋

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל







Print Friendly, PDF & Email