מרק קישואים חלק ומושלם בקלי קלות

28 בינואר 2020
מרק קישואים

מרק קישואים חלק מושלם. צילום: עז תלם

מרק קישואים הוא אחד המרקים שמוכיחים שלא צריך המון מצרכים ושעות ארוכות של בישול כדי לארגן למשפחה ארוחת מרק מוצלחת.

היום אני הולך לשתף אתכם במתכון שלי למרק קישואים חלק, עשיר ומשודרג, עם רשימת מצרכים של 6 חומרי גלם, וזה כולל מים, שמן זית ומלח.

מרק קישואים

אפשר להכין 4-5 ימים מראש. צילום: עז תלם

אני חייב להודות ולהתוודות שבתור ילד לא הייתי מעריץ של קישואים. הכרתי אותם רק בגרסתם השקופה והמבאסת בתוך מרק עוף שבושל שעות, ולא הבנתי מה הם מוסיפים בכלל.

כשגדלתי התחלתי לטעום אותו בצורות הכנה אחרות וגיליתי שהירק (מבחינה בוטנית הוא פרי, אגב) התמים לכאורה הזה הוא אס קולינרי לא קטן. בסלטים, מוקפצים, תבשילים, ממולאים – לכולם הוא יכול להוסיף מהמרקם המיוחד שלו ומהטעם העדין שלו. ולביבות קישואים זה בכלל מעדן.

מרק קישואים

כל המצרכים למרק+התוספות. צילום: עז תלם

עשיתי כמה וכמה ניסויים בדרך לפיתוח המתכון למרק קישואים שאני מגיש לכם היום. בהתחלה ניסיתי פשוט לבשל קישואים במים ולטחון (כמו שאני עושה עם ירקות אחרים) אבל הרגיש לי שמשהו חסר.

כלומר, היה טעים, והקישוא כאן הוא לא עוד ירק נלווה, אבל לא הרגיש שזה ממצה את הפוטנציאל שלו.

כדי שהמרק באמת יהיה מושלם בעיני החלטתי לצרף לקישואים שחקנית חיזוק קטנה ושובבה: אפונה. תמיד אצלי במקפיא יש אפונה קפואה, וחופן מפרגן ממנה חבר אל הקישואים כדי ליצור מרק כיפי ועשיר, כזה שגם הקטנים בבית יאהבו.

מרק קישואים

חותכים את הקישואים גס. צילום: עז תלם

נתחיל? נתחיל
השתמשתי בכמות מכובדת של קישואים וזוקיני, קרובי המשפחה שלהם בעלי הקליפה הכהה יותר. יכולים לשים רק אחד מהם או לערבב כמוני, זה לא כזה משנה.

את הקישואים חתכתי גס, וזאת כדי להגדיל את טווח הבטיחות שלי. מה זה אומר? כשמבשלים קישואים, יש סיכוי לבשל אותם יותר מדי, ואז הם יאבדו מהצבע והמרקם שלהם.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מרק קישואים

צורבים את הקישואים עד שחלק מהם מקבלים צבע זהוב. צילום: עז תלם

ככל שחותכים אותם דק יותר, כך תהליך הריכוך יתרחש יותר מהר, ומצד שני, כשחותכים אותם גס, הם צריכים יותר זמן להתרכך. כתוצאה מכך, הטווח בין השלב שבו הם רכים לגמרי ושומרים על הצבע, לבין השלב שבו הם רכים מדי ואיבדו צבע, מתרחב.

כדי לחזק להם את הטעם טיגנתי את הקישואים היטב, בדיוק כמו שעשיתי במתכון שלי למרק גזר.

לאחר מכן הוספתי אליהם מלח, שום פרוס ומים עד גובה תכולת הסיר. הרתחתי (אין צורך לכסות) ואז בישלתי 10 דקות – בשלב הזה הקישואים התרככו טיפה אבל לא לגמרי.

זהו כעת מועד מצוין להוסיף את האפונה (לא צריך להפשיר) שצריכה עוד 5-8 דקות להתבשל.

ברגע שהקישואים רכים לגמרי וכך גם האפונה, אפשר לטחון.

כדי לקבל מרק חלק במיוחד
אני טוחן את המרק בעזרת בלנדר ידני 2 דקות תמימות, ומוסיף טיפה שמן זית שיעזור למים ולירקות להתחבר.

השלב הכי חשוב עכשיו זה לטעום – ולהוסיף עוד מלח אם צריך.


לתוספת
אשתי קוראת לתוספת הזו קרוטוני קישוא – לקחתי קוביות קישואים והקפצתי אותם במחבת יחד עם אפונים 3-4 דקות, עד שהתרככו מעט אבל לא לגמרי.

יחד עם נענע טרייה וטיפה מיץ לימון (שניהם חברים טובים מאוד של שאר המרכיבים) קיבלנו תוספת קלה ומגניבה, שתגוון לכל מי שרוצה משהו אחר על המרק שלו מלבד קרוטונים ושקדי מרק.

עוד חבר
שהצטרף להגשה הוא יוגורט, וכאן השתמשתי ביוגורמה – יוגורט כבשים מצוין של המחלבה מבית יצחק. אני צרכן קבוע של היוגורט הזה כבר שנים, ומאוד אוהב את הקרמיות והטעם העשיר שלו.

אני בוחש קצת את היוגורט לפני ההגשה, וככה הוא מקבל מרקם חלק שאפשר להניח באלגנטיות עם כפית על כל מנה.


לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: אל תגישו עם יוגורט
  • ללא גלוטן: זה כבר לא גלוטן
  • לכמות קטנה יותר: מכינים חצי כמות מרק.
  • למרק פיקנטי: מוסיפים יחד עם הקישואים 1 פלפל ירוק חריף קצוץ או כף ממרח קארי ירוק.
  • האם אפשר עשבי תיבול אחרים מלבד הנענע? בטח. כוסברה, פטרוזיליה, בזיליקום, בצל ירוק וכמובן שמיר: כולם מתאימים.
  • האם אפשר להשמיט את האפונה? אפשר, קחו בחשבון שהמרק יהיה פחות עשיר. אתם יכולים לשים תפרחות מראש ברוקולי במקום (באותו שלב בו מוסיפים את האפונה).
  • מוזמנים להוסיף למרק גם בצל (אחד, חתוך לקוביות בינוניות) וסלרי (2-3 גבעולים+עלים חתוכים דק), יחד עם הקישואים.
  • לא רוצים שום? אל תשימו שום.
מרק קישואים

מנה טעימה וכיפית. צילום: עז תלם

מתכון למרק קישואים חלק עם אפונה, יוגורט ונענע

5-6 מנות, חלבי (אם מגישים עם יוגורט, אחרת טבעוני) + ללא גלוטן, 15 דקות עבודה, 30-40 דקות זמן כולל

מצרכים:

למרק:
1.5 ק"ג או בערך 10 קישואים או זוקיני בגודל בינוני (אפשר גם לערבב)
3-5 שיני שום, קלופות
3-5 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח גס (או יותר, לפי הטעם)
1/4 שקית (בערך 200 גרם) אפונה קפואה (אין צורך להפשיר)
בערך 3 כוסות מים (מהברז או מסוננים, אין צורך להרתיח לפני)

להגשה:
1 גביע קטן (140 גרם) יוגורט איכותי (אני השתמשתי ביוגורט כבשים של המחלבה מבית יצחק)
2 כפות שמן זית, לזילוף מעל כל מנה

לתוספת 'קרוטוני' קישוא:
2 קישואים בגודל בינוני
עלים מ-4-5 גבעולי נענע
2 כפות שמן זית
חופן גדול (בערך 100 גרם) אפונה קפואה
מיץ מ-1/4 לימון (1-2 כפות)
מלח, לפי הטעם

אופן הכנה:

למרק:

  • מסירים את הקצוות של הקישואים וחותכים כל קישוא ל5-6 חתיכות גסות. פורסים דק את שיני השום.
  • מחממים את רוב שמן הזית בסיר בגודל בינוני.
  • מוסיפים את הקישואים ומטגנים מעל להבה גבוהה 5 דקות אגב ערבוב עד שחלק מהקישואים מזהיבים.
  • מוסיפים את השום הפרוס, המלח ומים עד גובה הקישואים (ולא יותר).
  • מביאים לרתיחה ומבשלים (ללא כיסוי) 10 דקות, עד שהקישואים רכים מעט אבל לא לגמרי.
  • מוסיפים את האפונה ומבשלים 5-8 דקות נוספות (ללא כיסוי), עד שהקישואים התרככו אבל עדיין שומרים על צבע יפה.
  • מכבים את האש, מוסיפים למרק את שאר שמן הזית וטוחנים בעזרת בלנדר ידני 2 דקות שלמות, עד לקבלת מרקם חלק מאוד (ניתן גם לטחון בעזרת בלנדר שולחני רגיל כמובן).
  • טועמים את המרק ואם צריך מוסיפים עוד מלח לפי הטעם.
  • המרק המוכן נשמר בקירור 4-5 ימים.

לתוספת:

  • חותכים את הקישואים לקוביות קטנות. קוצצים דק את עלי הנענע.
  • שמים את הקוביות במחבת גדולה יחד עם שמן הזית ומטגנים מעל להבה גבוהה 2 דקות אגב ערבוב או עד שמתחילים להתרכך.
  • מוסיפים את האפונה ומטגנים תוך ערבוב 2 דקות נוספות, עד שהאפונה התרככה מעט. מוסיפים את מיץ הלימון, הנענע הקצוצה ומלח לפי הטעם. מערבבים היטב.
  • הקישואים צריכים להיות אל דנטה, כלומר עם מרקם ולא רכים לגמרי.

להגשה:

  • שמים את היוגורט בקערית קטנה. מערבבים היטב עם כפית כדי לתת לו מרקם חלק.
  • מחלקים את המרק החם לקערות הגשה.
  • מעל כל מנה שמים כף גדושה מהתוספת וכפית גדושה של יוגורט. מזלפים מעל מעט שמן זית ומגישים.

המתכון הופק בשיתוף המחלבה מבית יצחק 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה מתחת לתגובות אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק בצל נוסטלגי עם קיצור דרך
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

22 תגובות

  1. קודם כל, תמיד מענג לקרוא כל מה שאתה כותב. הסברים ברורים, סרטונים שממחישים, סיפורים מעניינים, ותמיד אני לומדת משהו חדש.

    המתכון נראה מגניב, יש לי קישואים מיותמים במקרר שלא עשיתי איתם כלום. הולכת לנסות את זה מחר.
    תודה על ההשקעה!

  2. נראה מעולה!
    אפשר להחליף את האפונה הקפואה ביבשה?

    • היי נועם =]
      שמח שאהבת! ניתן אבל זה דור ש שינוי במתכון
      אפונה יבשה צריכה בישול של שעה.
      אז מה שממליץ לך לעשות זה לקחת חצי כוס אפונה יבשה,
      לשים עליה כוס וחצי מים ולבשל בסיר קטן מכוסה שעה או עד שרך.
      להכין את הקישואים לפי המתכון ואז בזמן שבו שמים את האפונה המוקפאת להוסיף את האפונה היבשה שבישלת
      בהצלחה!

  3. תמיד כיף לקרוא את המתכונים ותיאורים שלך, ממש עושה חשק להכין אז –
    עשיתי היום לפי המתכון ויצא מעולה, תודה רבה :))

  4. ניסיתי, טעים מאוד כמו כול מתכונים הנפלאים. התאפקתי לא לסיים את הסיר לבד 😜

  5. כרגיל חייבת לנסות מתכונים שלך, בעיקר כשנראים פשוטים אך מעלפים. לצערי באמצע הבישול גיליתי שאין לי אפונה קפואה, אז שמתי 100 גרם של ברוקולי קפוא. המשכתי בהנחיות המתכון (הכל כך ברורות), הקסם של מראה המרק, קורה רק אחרי הטחינה שלו. בהיבט הטעם, המרק קצר סבב שני. עדיין, חייבת לנסות עם אפונה קפואה. תודה רבה על שיתוף חובק ידע ומקיף.

  6. יצא מושלם!
    שאלה בסיסית- יש סיבה שהבישול מתבצע ללא מכסה? האם בישול עם מכסה יהפוך את הקישוא למשהו שאני לא רוצה?

    • היי מאי =]
      שאלה טובה
      במרק הזה ה'סכנה' היא שהוא יצא מימי מדי. הקישואים מכילים הרבה נוזלים וגם מתכווצים מעט במהלך הבישול, אז אם שמים יותר מים מקבלים מרק דליל
      לכן בחרתי לבשל בלי מכסה, כך חלק מהמים מתאדים ויש סיכוי גבוה יותר להצליח (להוסיף מים אם סמיך מדי תמיד אפשר, להסמיך מרק דליל זה יותר מורכב)

  7. היי – יצא ממש נפלא, כזה מרק קישואים טעים עדיין לא נברא.

  8. היי,
    מתי שמים את הלימון?
    אפשר עדשים במקום אפונה?

  9. מרק מעולה
    הוספתי כרישה
    וצער ירקות יצא הורס
    בושל בסיר לה קרוסט
    טחנתי בבלנדר והוספתי הנוזל לאט כדי להמנע מדלילות יתר

  10. עוז . תשמע
    המתכונים שלך זה פשוט כיף
    הכל כל כך ברור וטעים כמובןן
    האושר בעיניי כשאני מוצאת מתכון שרציתמ אצלך באתר זה משהו
    תענוג תודה לך
    תמשיך להאכיל אותנו
    אוהבים אותך מאוד

  11. המתכון מצויין. תודה! מה ההבדל בין שימוש במלח שולחן למלח גס כשמכינים מרק?

    • היי פזית =]
      תודה רבה!
      מלח דק מכיל חומר מונע התגיישות ולכן משתדל להשתמש בו כמה שפחות. כשמדוב במקרים במהם המלח מתמוסס במהירות, כמו מרק, אני שם רק גס

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
תפריט ראשי
פייסבוק
יוטיוב
אינסטגרם

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: