בשלושת החודשים האחרונים אני מוצא את עצמי מכין חמין קבוע כמעט כל סופשבוע, והפעם התחשק לי להכין חמין צמחוני – כזה שאין בו בשר והוא מבוסס רק על קטניות, דגנים וירקות.
יש משהו מאוד מרגש בלקום בשבת בבוקר לניחוחות הסיר שחיכה כל הלילה בתנור או על הפלטה, ולגנוב מנה קטנה (או גדולה) כבר לארוחת הבוקר.
במשך שנים חשבתי שאין דבר כזה חמין בלי בשר, אבל בעקבות הרבה בקשות שלכם החלטתי לתת צ'אנס לעניין והתוצאה ממש טעימה! השתמשתי בידע שצברתי בהכנת חמין רגיל (מתכון מסודר כאן), במה שהבנתי שיוצר את הטעם המיוחד שלו, והעברתי את העקרונות למתכון כאן, שכמובן מתאים לטבעונים ואפשר גם להכין אותו ללא גלוטן.
צפו: כל השלבים להכנת חמין צמחוני מושלם
קודם כל, קטניות
הבסיס של החמין הזה הוא קטניות. בגרסאות אשכנז של החמין משתמשים בעיקר בשעועית, במרוקו משתמשים בגרגרי חומוס, ואני? אני משתמש בשניהם
השתמשתי בקטניות של הנמל העוגן, סדרה חדשה יחסית בשוק (ניתן למצוא ברשתות השיווק) של קטניות (וגם דגנים) באיכות הכי גבוהה שיש.
האם חייבים להשרות שעועית וחומוס לפני שמכינים חמין?
טוב ששאלתם =] את השעועית והחומוס השריתי יחד למשך הלילה, אבל בת'כלס – גם אם תשימו קטניות כאלו בסיר אחרי שטיפה בלבד, הבישול מספיק ממושך כדי לגרום להן להתרכך.
אני משרה בכל זאת כי ההשרייה עוזרת לי לקבל תוצאה מדויקת יותר – בהשריה הקטניות סופחות מים ומתנפחות, ככה שהן צריכות פחות נוזלים כדי להתבשל בסיר.
כלומר: אם לא משרים, יש סיכוי גבוה יותר לקבל חמין יבש (שזה אף פעם לא טוב).
בנוסף לשעועית והחומוס הוספתי גם גרגרי חיטה – והשילוב הזה יוצר חלבון מלא – כלומר במנה יש את כל חומצות האמינו שהגוף שלנו לא יודע לייצר לבד. אפשר לשים במקום גריסי פנינה, אישית אני יותר אוהב את המרקם של החיטה בחמין.
מתחילים לבשל!
התחלתי בטיגון של בצל בכמות יפה של שמן – 1/2 כוס לפחות ואפשר גם יותר. שומן בכללי – ובמקרה הצמחוני שמן זית, חשוב לנו כדי לקבל חמין עסיסי ועשיר. אם תתקמצנו עם השמן, הטעם לא יהיה אותו דבר.
את הבצל אני מטגן עד שאני רואה שהוא זהוב – וגם ההזהבה הזו תורמת לנו מאוד לטעם. לבצל הזהוב אני מוסיף את הקטניות והדגנים, ואז מוסיף גם תפוחי אדמה וגזר.
חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
הגזר מוסיף אחלה מרקם (וכל מי שהגיע מאוזבקיסטן יודע שגזר בחמין זה ה-דבר), ובנוסף אליו אפשר להוסיף גם ירקות כמו בטטה, כרישה, שורש סלרי/פטרוזיליה ולמעשה כל ירק שהייתם שמים בתבשיל קדירה.
הרוטב הלא סודי
לתכולת הסיר הוספתי את רוטב החמין שלי, שילוב של רסק עגבניות, פפריקה, סילאן (מתיקות בחמין זה עניין חשוב – עוזרת להקליל את הכבדות של הבישול הארוך) ורוטב סויה.
מי שקורא קבוע שלי יודע שאני שם רוטב סויה בכל מתכון עתיר טעם שלי (מבולונז ועד מרק בצל). במתכון לחמין בשרי כתבתי שרוטב הסויה הוא רשות, כאן, כשאין בשר, הוא מרכיב חשוב מאוד בעיני, שעדיף לא לוותר עליו. רוטב הסויה נותן לנו טעם בשרני ועשיר, ומחזק את כל הטעמים האחרים, וזאת כי הוא עשיר באומאמי.
ברגע שכל המרכיבים בסיר צריך רק להוסיף מים, ולטעום – מי הבישול חייבים להיות מלוחים כדי שהחמין יצא מתובל מספיק. המלח לא יפריע לקטניות להתרכך.
לפני שאתם שואלים:
- תנור או פלטה? אני תמיד מעדיף שתנור, שנותן חימום אחיד ומדויק יותר מכל הכיוונים. 100 מעלות למשך הלילה, או, אם אתם ממהרים, 140 מעלות ל-5-6 שעות.
- אפשר לשחק עם הכמויות של הקטניות השונות, העיקר שיהיו לפחות 2 כוסות קטניות שונות במתכון.
- אפשר להשתמש גם בעדשים ירוקות/חומות (ואז אין צורך בהשרייה, רק בשטיפה)
- חמין ללא גלוטן: משתמים ברוטב סויה ללא גלוטן או משמיטים, במקום חיטה שמים אורז מלא (ללא שום שינוי נוסף במתכון)
- אפשר להוסיף לסיר החמין שלכם קישקע צמחוני, ג'חנונים ועוד.
- מי שרוצה להוסיף ביצים – ניתן, מומלץ להרתיח אותן לפני (כלומר – לשים ביצים קשות).
- חמין בשרי – המתכון כאן
מתכון לחמין צמחוני מושלם
5-6 מנות (לפחות), טבעוני, חצי שעה עבודה, השריית קטניות למשך הלילה + בישול למשך הלילה
מצרכים:
קטניות ודגנים:
1.5 כוסות שעועית (לבנה, אדומה, מנומרת, אפשר לשלב)
1.5 כוסות גרגרי חומוס
1 כוס גרגרי חיטה (או גריסי פנינה), שטופים היטב
מצרכים נוספים:
2-3 בצלים בגודל בינוני, קלופים
1/2 כוס שמן זית (כן! ואפשר גם 1/4 כוס =])
3 תפו"א בגודל בינוני (אני לא מקלף)
3-4 גזרים (לא חובה לקלף)
לרוטב חמין:
כפית פפריקה מתוקה ( אפשר להוסיף גם כפית פפריקה חריפה אם רוצים)
כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות רסק עגבניות
2 כפות סילאן (ללא תוספת סוכר, אפשר סוכר חום במקום)
3 כפות רוטב סויה (חשוב! הוא מוסיף המון)
1 כף שטוחה מלח גס
1 כוס מים
אופן הכנה:
הכנות מקדימות:
- יום לפני ההכנה, משרים את השעועית והחומוס בהרבה מים. ביום ההכנה מסננים.
- את הבצל חותכים לקוביות גדולות ואת תפוחי האדמה והגזרים חותכים גס (לא חובה לקלף).
מתחילים לעבוד על החמין:
- מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
- שמים את הבצל ושמן הזית בסיר בינוני-גדול שמתאים לתנור.
- מטגנים מעל להבה גבוהה 8-12 דקות אגב ערבוב או עד שמתחיל להזהיב.
- בזמן שמטגנים את הבצל, שמים בצנצנת גדולה או קערה את רסק העגבניות, הסילאן, הפפריקה, רוטב הסויה, המלח והפלפל. מוסיפים גם כוס מים, סוגרים ומנערים היטב (או מערבבים אם מכינים בקערה).
- מוסיפים לסיר החמין את השעועית, החומוס, החיטה השטופה ואת תפוחי האדמה והגזר. מוסיפים את תכולת הצנצנת ומערבבים היטב. מוסיפים מים לכיסוי המצרכים ב-1 ס"מ.
- מביאים לרתיחה.
- טועמים את הנוזל – הוא צריך להיות מלוח. אם הוא לא מלוח, עכשיו זה הזמן להוסיף עוד מלח לפי הטעם.
מתכוננים לבישול הארוך:
- מבשלים ללא כיסוי 5-10 דקות ואז מכסים במכסה שמתאים לתנור (או אוטמים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום).
- מעבירים לתנור (100 מעלות) למינימום 7 שעות או למשך הלילה (או משאירים על פלטת שבת).
- החמין מוכן כשכל הקטניות התרככו והשחימו.
- אם יצא יבש מדי אפשר להציל את המצב – פשט מוסיפים 1-2 כוסות מים רותחים ומחזירים לתנור/פלטה וזה יסתדר.
- החמין המוכן נשמר בקירור 4-5 ימים. ניתן גם להקפיא עד חצי שנה.
המתכון הופק בשיתוף הנמל העוגן
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
נשמע טוב. עכשיו צריך רק חורף ומשפחה שתגיע בשבת, אבל אצלנו אביב וסגר….
נקווה שתוך שבועיים הכל מאחורינו וגם החורף יחזור
באיזה רוטב סויה כדאי להשתמש?
ימאסה או קיקומן
נראה אחלה. ממליצה בחום להוסיף פטריות מיובשות אחרי השריה/טריות שנותנות תחושה של מנת בשר.
החמין פשוט חלומי! הכנו לשבת, ונשאר למהלך השבוע. ואנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים אותו בוקר צהרים וערב… נשמח גם למתכון לקישקע צמחוני.
יישר כח! זיכית יהודי בעונג שבת!
שמח לשמוע! לכבוד הוא לי!
אני טבעוני כבר כמה וכמה שנים. לאורך הזמן ניסיתי להכין חמין כמה וכמה פעמים ותמיד יצא לא מצליח.
החורף שסופסוף הגיע, גרם לי לנסות שוב. הייתי ספקן עם כל התגובות החיוביות רבל פשוט הלכתי על זה ואני חייב להיגד – ווואאאאאוווווווווווו.
העיף אותי חזרה בזמן לטעמי ילדות.
הקשבתי גם להמלצות של המגביםם והוסםתי ג'חנון קפוא ויצא אש.
תודה!!!
שמח לשמוע ליאור! לכבוד הוא לי
ומשפחה שתגיע לשבת — לא בשבת ! החמין הוא אוכל יהודי מובהק , מהסיבה ששמו מעיד עליו : אוכל חם !
כי כל מי שלא קבלו את דברי התורה— כפי שחז"ל קבלו בפירוש התורה שבכתב — על ידי התורה שבעל פה —אוכלים אוכל קר בשבת .
כי בתורה שבכתב כתוב : "לא תבערו
אש בכל מושבותיכם ביום השבת " , כלומר ,אסור להבעיר אש ביום השבת — להדליק אש , אבל אם האש היא מבוערת (דלוקה) מערב שבת — היא יכולה להתקים בשבת .
אבל הצדוקים, הקראים , השומרונים — חשבו שהם מבינים יותר טוב מחכמינו — והם אמרו שאסור שתהיה אש קיימת בשבת בכל אופן — ולכן הם יושבים בשבת בחשיכה ואוכלים אוכל קר — ואילו אנו "הפרושים" , מי שמאמין ומקבל שהתורה שבעל פה — היא התורה שקבלנו ממשה רבינו — יושבים בשבת באור נגוהות , ששעון שבת מכבה ומדליק — ואוכלים אוכל חם שנקרא חמין —שמונח על פלטת שבת —מ ע ר ב ש ב ת — זהו עונג שבת אמיתי ! ולכן אם רוצים להזמין אורחים שיבואו להנות מהחמין — שיבואו לשבת ולא בשבת !
אני מתרגשת להכין את החמין הראשון שלי! האם לדעתך ניתן להשתמש בפולי סויה במקום שעועית?
תודה!
שמח לשמוע ליהי! בהצלחה!
אין בעייה בכלל להשתמש בפולי סויה מיובשים
יצא מעולה! תודה רבה!
שמח לשמוע!
מאחר אני מכינה כבר כמה שבועות את החמין הבשרי רק ללא בשר, אז אני חותמת בשתי ידי על המתכון הזהה לעייל.
אני שמחה גם גחנון קפוא מעל, אחרי הרתיחה ורגע לפני הכניסה לתנור.
סוףףףףף
תודה רבה עז !!!
אני שמה (שמחה) גם גחנון קפוא מעל
שמח לשמוע דפנה היקרה!
בשמחה ומכל הלב!
היי עז, מאוד אוהבת את הבלוג שלך! שאלה: גרגרי חומוס גדולים או קטנים? ואת החיטה משרים גם? רוצה להכין לשבת?
היי רונה
שמח לשמוע!
1. לא משנה
2. אם בא לך, לא קריטי
האם הגחנון אפוי? האם הוא עטוף בניילון?
שמים קפוא לא מבושל בלי ניילון מעל החמין אחרי הרתיחה ואופים
וואו הכנתי את החמין הצמחוני וגם הבשרי באותו שבוע ופשוט מתכון מנצח הוספתי רק שום כתוש וטעים ברמות
תודה.
כיף ששיתפת יעל!
תודה רבה, עוז, על המתכון. נראה נהדר
בשמחה חיה!
הי, האם אפשר להקפיא למרות שזה עם תפוחי אדמה?
אפשר
המרקם טיפה ישתנה אבל מעבר לזה אין בעייה עם ההקפאה
נשמע מעולה. אחת הבנות שלי צמחונית כבר שנתיים ואני מכינה רק חמין צמחוני- אבל המתכון שלך עשיר יותר . אנסה לשבת. תודה!
בשמחה רבה אסתר!
עז תלם אני עוקב אחרייך הרבה זמן ואתה פשוט מלך! מדויק במתכונים, מסביר כל דבר לעומק, פשוט מרחיב את הידע של כולנו על תהליכי הבישול.
יישר כח והמשך כח
תודה רבה מייק היקר!
איפה קונים קישקע צמחוני ? בתודה ?
חניות טבע
אני קניתי עכשיו מחברה שנקראת פרפקט פוד והוא נראה מעולה, מחומרים טבעיים ולא מהונדסים.. מקווה לנסות אותו בשבת הזו ולעדכן אם הוא גם טעים.
לצמחונים – לא לטבעונים: אפשר להוסיף ביצים בקליפתן, אחרי ששוטפים אותן היטב, ומקבלים חמינדות.
לעז האלוף שלום רב,
מעולם לא בישלתי בישול ארוך ואינני אופה, אז שאלתי נוגעת לתנורים: האם יש דרך לנטרל את הטיימר של תנור שהמקסימום שלו זה שעתיים?
היי פאולה
תנורים מגיעים לרוב עם אופציה להפעלה ללא טיימר, תסתכלי בחוגה של התנור שלך זה בדרך כלל סיבוב לכיוון הנגדי לזה של הטיימר
יש לנו אובן טוסטר , שהוא גם תנור לכל דבר ,מתוצרת "סול" היבואן "שאוליאן"— שיש לו אפשרות של בטול הטיימר ,
כפי שעכשיו ראיתי שעוז כתב . צריך לסובב את הכפתור של הטיימר לכוון הנגדי , כלומר , שמאלה (בנגוד לסבוב השעון) — ואז התנור יפעל ללא הפסקה .כך אני פועל כל ערב שבת — ושעון השבת מפעיל ומכבה את התנור .
ערב טוב עז, מתכון מעולה המוגש לנו על מגש . בדיוק בהסבר ,בטיפים נוספים שקיבלתי ממך . למשל לגבי הוספת הגחנון והיכן קונים קישקע צמחוני, הרוטב העשיר שטרם השתמשתי בצורה זו. ולסכום, תודה לך כל הכבוד!!!
בשמחה רבה אביבה היקרה!
דרך אגב אפשר לעשות את אותו הדבר בדיוק בסיר לחץ בבישול של שעה וחצי בערך
לגמרי אפשרי! פשוט לא לכולם יש סיר לחץ אז אני מתחיל במתכון הרגיל
ההשרייה של הקטניות היא לעיכול טוב שלהן בגוף ולא רק על מנת לרכך אותן. ממליצה תמיד להשרות , פחות גזים לאחר הארוחה.
תהנו 🙂
לגמרי =]
נשמע טוב! אפשר חומוס קפוא?
בטח, 2.5 כוסות חומוס מבושל
מזל מצא חן ואהבתי את מתכון החמין הצימחוני שבוע הבא בלי נדר אכין לילדים ונכדים שלי תודה יישר כוח אמשיך לעקוב שבת שלום
שמח לשמוע מזל!
בא לי להוסיף בשר או עוף למתכון הזה..איזה סוג ובאיזה שלב להוסיף אותו.?
היי קרן,
יש קישור לחמין בשרי מתכון מסודר בחלק של "לפני שאתם שואלים"
היי עז, אני מתכננת להכין חמין בפעם הראשונה מהמתכון שלך. יש לי סיר של ארקוסטיל 24 ס"מ
4.5 ליטר שיכול להיכנס לתנור, השאלה אם לדעתך הכמויות במתכון הזה מתאימות לגודל כזה של סיר?
תודה רבה
היי אפרת
נשמע מצוין
היי עז, יש לי רעיון ועצה. לא כולם בשלנים מקצועיים ומנוסים פה, ולא כולם בעלי משפחות, ומרוב שמתמוגגים מנחת מטעמי מתכוניך ופשטות והבנת הסבריך הרהוטים פתאום מתבלבלים ולא יודעים באיזה גודל סיר לבשל. כבר קרה לכמה ששאלו אותי על כך אז אשמח לדעתך בנדון.
וכמובן שאלף תודות על הכל….
סיר קוטר 24-26 =]
טיפ לביצים הקשות- לבשל מראש, לקלוף ולשים בסיר.
ככה כשמוציאים אותן, אפשר מיד לאכול.
הביצים מקבלות צבע חום ולא מתייבשות הכל כמו ברגיל רק בלי קילוף של ביצים ממש חמות – אם יש לכם ספק, שימו אחת, לניסיון.
בהצלחה
תודה רבה שרית!
מתכון משגע!
עכשיו המישפחה לא מוותרת כמרכיב חשוב לארוחת שבת.
הוספתי נקנקיות
טיבעוניות .
יצא טעים ביותר
נהדר ציפי כבוד גדול!
היי עז, קודם כל תודה רבה על המתכונים המעולים שלך. תמיד יוצאים מעולה והבלוג מספק מלא מתכונים שווים לטבעונים כמוני.
קניתי קישקע טבעוני ותהיתי באיזה שלב כדאי להוסיף אותו? האם אני שמה אותו מעל הכל לפני הכניסה לתנור?
וגם, האם כדאי לטגן את הכרישה עם הבצל או להוסיף אחרי עם שאר הירקות?
הי עז
תודה על המתכון . בדרך…
אפשר גם בקדירת חרס, נכון?
היי תמר, בטח
מתכון מעולה! תודה!!!!
בשמחה ובעונג רב נאוה היקרה!
תודה רבה על כל המתכונים הטבעוניים! מניחה שגם האחרים מעולים, אבל לא ניסיתי…
את הגזרים משאירים שלמים?
תודה רבה
בשמחה רבה!
חותכים גס, כתוב במתכון בשלב השני 😉
טוב צ'מע- יצא טעים לאללה, ממש! 🙂
ועכשיו לתגובות:
1.הבצל- האם עליו להיות חתוך גס או חצאים או קצוץ? כי לא כתבת
2. הכמות של התפ"א והגזר קטנה יחסית לכמות הקטניות המבושלות, מה עוד כדאי להוסיף?
3. בהמלצת חברה הנחתי ג'חנונים על כל התבשיל ואת הכל הכנסתי לתנור, זה יצא הג'חנון הכי טעים שאכלנו מכל הקנויים, כמובן. כל השומן הלך לתבשיל והתבשיל לא פגם בטעם שלו.
חוויה מופלאה.
תודה לך ועליך- יא עוז
היי רויטל =]
תודה רבה! שמח לשמוע!
1. כתוב בתחילת המתכון – קוביות גדולות
2. אכן כך כי עשיתי את הקטניות לעיקר החמין בהיעדרו של הבשר. יכולה להוסיף עוד ירקות כמובן לפי גודל הסיר
3. נהדר!
בשמחה ומכל הלב תמיד!
היי אפשר להוסיף קינואה?
היי כן כמובן
אני הוספתי בטטות, שזיפים מיובשים, וערמונים….יצא נפלא
תענוג טובה! תודה ששיתפת
עז תודה רבה, הכנו עם קצת תוספת פפריקה חריפה, עוד מתכון מעולה שלך.
שמח לשמוע שירי היקרה!
הכנתי ויצא מטורף. היחס בין כמה שזה קל לכמה שזה טעים פשוט לא חוקי.
שמח ממש לשמוע!
היי תודה על המתכון!
אפשר להשתמש בחומוס משימורים?
היי טליה, עדיף להשתמש בחומוס מוקפא בגלל טעם לוואי של השימורים
בתור בת למשפחה ירושלמית..שילוב מנצח לחמין: קינמון הל ופלפל אנגלי או לחילופין בהרט. נותן לתבשיל טעמים עשירים
האם אפשר להכין slow cooker חשמלי? אותו זמן?
כן בטח רוני, זמן הכנה לא משתנה
נכנס לתנןר..אפייה של 8 שעות, על כמה מעלות?
8 שעות ב110
האם ניתן להכין בסיר בישול איטי?
כן
הכנתי השבת פעם ראשונה צמחוני שיתאים גם לבת שלי.
יצאה מצויין! שמתי חצי מכמות השעועית והחומוס הרשומים במתכון. חשבתי שכמות שמן הזית גדולה מדי ובכל זאת שמתי וזה בהחלט נדרש. הוספתי גם בטטות בקיצור יצא מעולה גם אוכלי הבשר אהבו והעיקר לא נותן תחושה של כבדות.
שמח לשמוע! כבוד כדול
תודה רבה על המתכון! נראה מושלם כמו תמיד.
נראה לך שזה יעבוד גם עם אורז לבן ולא מלא?
המון תודה!
היי רחלי כיף שאהבת!
בהחלט =]
היי עוז קודם כל אוהבת מאד את המתכונים שלך !
אשמח לעצה… כרגע באמצע שיפוץ אז אין גז… מה אפשר לעשות במקום שלב טיגון הבצל וההרתחה ? תודה רבה
אפשר לדלג עדיין יהיה טעים
יכולה לתת את ההשחמה בסוף כלומר להעלות את חום התנור ל180 ל10 דקות אחרי שמוכן
איך זה שאתה לא מוסיף שום?
כי אני לא אוהב שום בחמין
היי אורן,
אכן ראיתי באינטרנט שהרבה שמים ראש שום.
לא שמתי למרות שאני מאוד אוהב שום. במקום זה שמתי פלפל אדום אחד.
אם יצא לך לנסות עם שום אשמח לשמוע איך יצא לך עם המתכון הזה.
תודה רבה על המתכון המדהים והעשיר הזה.
כמה פשוט ככה טעים.
1.בפעם הראשונה שהכנתי, הקטניות יצאו מעט קשים.
2.כרגע מכין בפעם השניה אך הפעם השרתי יותר שעות את השעועית והחומוס יחד עם אבקת סודה לשתיה. קראתי שזה מפחית את הגזים שבאים אחרי החמין.
3. ביצים טריות שמתי אחרי שניקיתי ללא בישול ויוצאים מצויין.
תודה על המתכון. אשמח להבין- איך זה שלא צריך לבשל על הגז יותר מ10 דקות? אם אני שמה על פלטה-זה יתבשל היטב ככה?
היי דינה =]
רוב הבישול מתרחש בבישול הארוך שזה לילה של בישול
אני רוצה לבשל את החמין בתנור ביום חמישי בלילה עד שישי ולהעביר לפלטה למשך כל השבת
(אוכלים אותו רק בשבת בצהריים)
איך אתה ממליץ שלא יתייבש?
כמות לשני אנשים איך לחשב את הכמויות?
היי נעמה
אין סיבה לבשל חמים למשך שני לילות. וכלה להכין את הסיר בחמישי, להעביר למקרר ובשישי לעביר לפלטה ואז בשבת יהיה מוכן
עדיף לך להכין את המתכון כמו שהוא ואז לחלק אותו לקופסאות וממקסימום להקפיא חלק
האם ניתן להשתמש בשקית סנפרוסט של לקט קטניות לחמין ולדלג על שלב ההשרייה?
האם אופן ההכנה זהה?
בהחלט ניתן
אותו אופן הכנה כול זמן בישול
היי, תודה רבה על המתכון, מתרגשת להכין את החמין הראשון שלי!
אני חושבת להכניס מחית מיסו לתבשיל – להחליף את רוטב הסויה במחית פשוט? כף גדושה זו כמות הגיונית?
האם יש תחליף לרסק העגבניות?
אפשר להשמיט – עדיין טעים
היי עז:) אפשר להחליף את החיטה בבורגול? או שזה יתפרק לגמרי?
אפשר במידה וזה בורגול גס
בורגול דק יהפוך לעיסה
היי עז
האם אפשר במקום החיטה אורז מלא?
אם כן כמה ובאיזה אופן?
ת ב ו ר ך
היי מיכל
בהחלט
ללא שינוי למתכון
מעולה!!!!!!!!!!!! טעים מאד!!!!!
המתכונים שלך נהדרים ומדוייקים.
תודה רבה.
שמח שאהבת!!
אפשר להוסיף דלעת ובטטה?
לצערי אין לי חיטה או דגן אחר.
בטח
היי, אפשר להשתמש הכוסמת ירוקה ובקינואה במקום הקטניות (אסור לי קטניות כרגע, ולא מוצרים מן החי |: )
בהחלט אפשרי
היי
יודע להגיד האם ניתן לשים בתנור סיר עם מכסה זכוכית? הידית של המכסה עמידה לחום.
תודה
תלוי במכסה, בגדול כנראה יעבוד
היי,
שנים חשבתי כמוך שחמין בלי בשר זה לא באמת חמין ומאז שאני צמחונית לא הכנתי חמין צמחוני עד שנתקלתי במתכון שלך והוא פשוט מתכון מנצח!! כ"כ טעים, עסיסי ונימוח!! הטעמים מדוייקים. כולם אהבו אותו אצלנו גם הלא צמחונים והוא מרגיש באופן מפתיע ממש כמו חמין שהתבשל עם בשר. הוספתי גם קוקלות צמחוניות וכבר הבת הזמינה למחר לעבודה מנה של החמין.
תודה רבה!!
שמח שאהבת קרן! ספרי לי עוד על הקוקלות הצמחוניות
מתכון מדהים תודה רבה
באיזה שלב אפשר להכניס נקניקיות צמחוניות קפואות או משהו דומה?
להוסיף פנימה לפני שנכנס לתנור
יצא נהדר! תודה
שמח לשמוע רותם!
היי האם אפשר לעשות את כל הבישולים בסיר על הגז, וכשמעבירים לתנור לשים בכלי זכוכית עם מכסה זכוכית ?
בטח
היי עוז, נראה מתכון מעולה. מתכוונת להכין היום, האם אפשר להכניס גם עדשים ירוקות?
וודאי
הכנתי את החמין אתמול. השינוי היחיד שעשיתי זה להוסיף 3 שיני שום כתושות לרוטב ויצא פשוט מעולה!!!
תודה על מתכון נהדר
שמח לשמוע!
הי עז!
אני פעם ראשונה קורא את המתכונים שלך, עושה רושם נהדר .
הבן והכלה הפכו בזמן האחרון לטבעונים אבל הבעיה של הבן שיש לו רגישות לסויה,
אני רוצה לעשות להם חמין לשבת הבאה והאם יש תחליף לסויה במתכון החמין שלך?
היי משה
תודה על השבחים
אפשר להשמיט את הסויה מהמכון. אם מתאים אפשר לשים פטריות זה גם יוסיף
יצא ממש טעים ויפה, הרוטב כל כך מדוייק! תודה רבה. כבר הכנתי פעמיים.
שמח לשמוע!
הי עז,
רוצה לנסות להכין את החמין, הוא נראה מצוין!
אם אני רוצה להוסיף כרישה ופטריות שמפיניון – לחתוך ולטגן עם הבצל או חתיכות גדולות בסיר כמו תפוחי האדמה? והאם בטטה סגולה תעבוד פה?
1.5 כוסות קטניות מכל סוג, זה לפני ההשריה או אחריה?
יש אפשרות להכין חמין בסוטאז׳, או חייב סיר עמוק?
תודה!
מאיה
היי מאיה
לשאלותייך לפי הסדר:
מה שתחליטי יעבוד
כן
לפני השרייה
עדיף סיר עמוק שיהיה מקום להכל אבל אם הסוטאז גדול מספיק אז למה לא
זאת פעם רביעית שאנחנו מכינים את החמין ויוצא פגז-
מסתבר שאפשר חמין בלי בשר ועדיין יצא נהדר ( מכינים מנה בשרית בצד ) .
לעניין ההקפאה לפי מה שאני יודעת תבשיל עם תפוחי אדמה אסור להקפיא.
שוב תודה על המתכון האגדי וגם מרק הפיטריות פשוט מעולה.
אין כמוך !
תודה רבה אביבה 🙂
החמין הכי הכי הכי טעים שיצא לי.
מכינה אותו חורף וקיץ ותמיד טורפים הכל!
אני מוסיפה גם קוביות טופו
נהדר גליה תודה שכתבת
שלום עז
אם אני רוצה להכין חמין וחמישי ערב. מתי כדאי להכין אותן, בחמישי בוקר או ברביעי ערב? תודה הודיה
חמישי בביקר זה אחלה
יכולה להעלות מעט את חום התנור לקראת ההגשה שיקבל עוד צבע
היי עז, אני מכינה קבוע את החמין המדהים שלך (ומוסיפה בנוזל גם בקבוק בירה, מומלץ)
אני רוצה בפעם הבאה להכניס גם ג׳חנון לסיר החמין, יש לך המלצה כיצד לעשות את זה?
היי אפרת =] שמח לשמוע!
מומלץ להניח נייר אפייה מעל החמין שבסיר, מעליו את הג'חנונים, לסגור ולתנור
אנסה, תודה רבה!
יצא לי וואו!
במקום שמן זית שמתי שמן קנולה,
ובמקום שלוש כפות סויה – שמתי שתיים, של "סויה בסגנון סיני".
במקום סילאן – הוספתי 4 כפיות דבש
אחרי 4 שעות בתנור, 200 מעלות, כאשר הלקט כמעט ולא הושרה – יצא מוכן ורך.
יצא פשוט מדהים, לא מאמינה שאני בישלתי את זה… תודה רבה
תענוג תודה רבה שכתבת
היי עז!
תודה על המתכון!
שאלה קטנה: כששמים את הג׳חנון בחמין בתנור(אחרי הבישול על הכיריים), המים צריכים לכסות אותו? זה לא מפרק אותו?
לא לכסות כמו בסיר רגיל
היי, רוצה לנסות להכין את החמין הצמחוני, יש ברשותי סיר בישול איטי האם לדעתך ניתן להכין את החמין בסיר זה?
8-10 שעות בחום הכי נמווך
אם רוצים להוסיף 10 ביצים, מה משתנה מבחינת תיבול?
כלום
ממליצה בחום להוסיף פטריות יבשות מושרות במים רותחים לחצי שעה )ככה גם מרוויחים ציר נפלא( וגם ערמונים קלופים.
נשמע מעולה! אחלה שדרוגים
תודה עז!
נהנית מאוד מהמתכונים שלך כבר תקופה ?
למי שפחות אוהב תפוחי אדמה או רוצה להפחית עמילנים, אני שמה את ה'גזעים' העבים של הברוקולי והכרובית. אחרי הבישול הארוך הם נהיים רכים וחמאתיים. זה גם 'מקליל' קצת את התבשיל.
אני שומרת בקופסאות במקפיא את כל ה'גזעים' שמצטברים לי ומשתמשת בעיקר בחמין
טיפ מעולה! תודה יעל שמח לשמוע 🙂
אפשר בלי עגבניות? מה לשים במקום?
אפשר
לא צריך להשלים משהו במקום
הי, תודה על המתכון, הכנתי כבר פעמיים ויצא מעולה.
יש לי רק בעיה אחת שחוזרת על עצמה – כשמבשלים הכל בהתחלה הבצל למטה נשרף ואז תחתית הסיר שרופה. יש לך רעיון איך למנוע את זה?
תודה רבה!
היי סיגל
פשוט להקפיד לבחוש הכל טוב טוב ויכולה גם לטגן את הבצל טיפה פחות
היי עוז. החמין שלי נמצא בסיר לבישול איטי כבר 11 שעות אבל עדיין יש בו לא מעט נוזלים. אני מבין נכון שהחמין מוכן כשכל הנוזלים מתאיידים? כמה שעות זה יכול לקחת?
זה לגמרי בסדר שנשארים נוזלים
במה אפשר להחליף את העגבניות?
לא צריך להחלף אפשר להשמיט פשוט
שלום עוז, אני אלרגי לבצל ודומיו, יש תחליף?
להשמיט וזהו
בשמחה!
עוז, תודה על המתכון והתשובות לכולן.ם
האם אפשר במקום חיטה לשים פריקה?
תודה!
היי אורית
אפשר
אבח הייתי שם חצי כמות חיטה וחצי כמות פריקה שלא יצא מעושן מדי
היי עז יקר תודה רבה רבה על מתכונים נהדרים לא מתוסבכים !
אני מכינה אותו עם קיגל תפוחי אדמה (מפולפל עם בצל מטוגן) שאני מניחה למעלה ממש כמו קישקע
ומרוויחה ארוחת בוקר של קיגל עם חמינדוס (אני מבשלת אותן – הרתחה +8 דק׳ , מחכה שיצטנן קולפת !!! למדתי מאחת הנשים שנתנה את הטיפ הגאוני
פה בתגובות ורק אז מוסיפה לצ׳ולנט )
עם סלט טוב וקוטג אחלה ארוחת בוקר .
ואחרון כדי לוודא שהצ׳ולנט לא ישרף לי ושלא אצטרך להתעסק איתו – אני מניחה אותו אחרי ההרתחה
בתוך סיר סוטאז׳ שרחב ממנו
על הפלטה .
וגם מכסה בשמיכה
גוד שבס !
תודה רבה ששיתפת בריג'י!
לא קונה כלום של חברת הנמל. מוצרים הכי פח שיש. סורי, מבין שהם הספונסר שלך, אבל ..
אני לא בדקתי כל מוצר ומוצר שלהם. מה שהשתמשתי פה למתכון עבד מצוין
אף פעם לא הכנתי חמין וקצת מלחיץ אותי…
אם אכניס לתנור בסביבות 10 בבוקר האם יהיה מוכן בשעה 18?
ומה קורה אם רוצים להכין לשבת בצהריים? מכניסים לתנור בשישי בערב
זה לא מתייבש עד הצהריים?
היי אורלי 🙂
8 שעות בתנור זה מספיק בהחלט
לשאלתך השנייה
מכניסים לתנור בלילה, מוציאים בבוקר ומחזירים לתנור לחימום או שומרים על חום מאוד נמוך _90 מעלות) עד שאוכלים
אף פעם לא הכנתי חמין
כמה שעות זה לילה?
אם אכניס לתנור ביום שישי ב 9 בבוקר זה יהיה מוכן בסביבות 18 בערב?
היי אורלי =]
יכולה להבין ב9 בבוקר ויהיה מוכן ב18 ואז לחמם בתנור 100 מעלות שעה-שעתיים לפני שרוצה להגיש
תודה על מתכון מצוין. פעם שעברה שהכנתי יצא בהיר מידי, איך עושים שיקבל צבע יפה?
אפשר להעלות את החום בתנור אפילו ל140 מעלות עד שזהוב לפי אהבתך
היי
זו מנה שאני מכינה באופן קבוע אבלללל, יש לי כרגע הגבלות תזונתיות ואסור לי חיטה ואורז… מה אפשר לשים במקום? האם קינואה תעשה את העבודה? תודה
היי שני
לא ניסיתי אבל מעריך שכן, עדיף קינואה אדומה/שחורה
הי, רציתי להגיד שהמתכון מעולה ויצא לי ממש טעים! חוזרת כבר פעם רביעית לפחות להכין אותו. תודה רבה!
אוסיף שמסיבות בריאותיות אני נמנעת מתפו"א, אז החלפתי אותם בתחתיות ארטישוק קפואות שהוספתי כמו שהן לסיר. יצא ממש כמו תפו"א.
כיף שאהבת!
נשמע נהדר נועה תודה על הטיפ
עשיתי את המתכון הזה בשתי השבתות האחרונות. מעולה.
כיף ששיתפת יניב!
היי עז,
תודה על המתכון יצא כל כך טעים ונראה מזמין לאכול!!
תודה על הטיפים ותודה על הספר שלך על הכרובית!!
תודה על הסבלנות!!
הולכת להכין את החמין בפעם השנייה!!
אגב מכינה גם סיר עם חמין בשרי…
יום טוב ובשורות טובות!!
שמח לשמוע חנה היקרה! באהבה גדולה
הייי 🙂
באיזה גודל של סיר אתה מכין את החמין?
תודה רבה!
היי רוני
24 או 26 🙂
הייי 🙂 באיזה גודל של סיר להשתמש?
והאם סיר של ג׳חנון יכול להתאים?
היי רוני
יכול בהחלט להתאים להכין חמים בסיר של ג'חנון (מתחילים את שלבי הבישול בסיר רגיל ואת הזמן בתנור עושים בסיר הג'חנון)
גודל 24/26 בעיני מצוין
היי עוז
מתכון מצויין!
תודה רבה 🙂
לדעתך הוא יעבוד אם אוסיף לו יובה מושרת?
היי אסף
שמח לשמוע!
עקרונית יעבוד בטח, לא מכיר את החלבון אז אשמח לדיווח אחרי שתנסה
היי, תודה על מתכונים מעולים! אפשר להוסיף טופו?
בהחלט =] פשוט חתוך לקוביות
הוספתי טופו, בפעם הבאה אוסיף ראש שום.
יצא מושלם!
שמח לשמוע!
יצא אש!!
חבל שרי אפשר לצרף תמונות
תודה
נעבוד על זה =]
תודה ששיתפת
הכנתי לראשונה בחיי חמין צמחוני , לא הייתי מסוגלת לשים חצי כוס שמן ? אז שמתי רק 4 כפות ויצא מעולה!!!! לא יבש מדיי בכלל.
מצוין!
כיף שאהבת
פעם ראשונה שהכנתי חמין. חיפשתי מתכון ושלך קפץ ישר. כל כך קל ומדוייק. פשוט נהדר. תודה רבה
שמח לשמוע קרן =]
פעם ראשונה שאכלתי חמין צמחוני טעים. מזכיר טעם של ילדות. תודה רבה!
היה חסר לי במתכון גודל תפוחי האדמה והגזרים, בסוף חתכתי את תפוחי האדמה ל-2 ואת הגזר ל-3.
וגם הערכה כמה זמן בתנור. יודעת שמשתנה, וכתבת עד שהקטניות רכות, אבל היה נוח יותר אם היית כותב שזה בערך 7 שעות, כך היית חוסר לי ללכת לבדוק כל שעתיים 🙂
בכל מקרה מתכון מעולה. ממש תודה!
שמח שאהבת אור!
שימי לב שכתוב בתחילת אופן ההכנה כיצד לחתוך את תפוחי האדמה והגזר
אחדד את עניין זמני הבישול =]
כמה זמן לשים על הפלטה? תודה
7-8 שעות
בהצלחה!
היי עז,
שאלה קצת אחרת: מאיפה הסיר המהמם? והאם ניתן לאפות בו לחמים בטמפרטורה גבוהה?
סיר ברזל יצוק של לה קרוזה, בהחלט מתאים לעניין
אם אני רוצה להכין רק לעצמי מה היית ממליץ? חצי מכל הכמויות כולל המים יהיה טוב?
חיובי יעבוד, עדיף אבל כן להכין מתכון שלם כי אפשר להקפיא את העודפים וזה נשמר מצוין
תודה רבה!
מועדים לשמחה. האם ניתן לוותר על החיטה והרוטב סויה? (אילוצי פסח)
וודאי
הכנתי כבר פעמים רבות את החמין הצמחוני ואת הבשרי. שניהם מעולים. אוהבי הבשר תמיד נדהמים מחדש מכך שחמין צמחוני הוא טעים כמו בשרי. תודה על המתכונים וההוראות המדויקות.
תענוג רותי שמח לשמוח!
ותודה רבה
תודה רבה רבה על העזרה בפירוט והלימוד לעומק.
אשמח לרעיון לחמין שכולל אורז מלא, אפשר עם בשר או בשר טחון, לא עם עוף
ולא טבית כי רוצים לגוון לפעמים
תודה רבה
היי שירה 🙂 תחליפי את החיטה במתכון באורז מלא באותה כמות