מתכון שבלול תרד וגבינות פריך תוצרת בית

26 במאי 2020
שבלול תרד וגבינות

שבלול תרד וגבינות. צילום: עז תלם

יש לי חולשה לשבלולים. אני אוהב ליצור מאפים ומאכלים בצור החמודה והטעימה הזו, ולקראת שבועות אשתף אתכם במתכון שלי להכנת שבלול גבינות ותרד – מאפה פריך ונהדר שכיף להגיש בחג ובכלל.

צורת השבלול נפוצה מאוד באזור הבלקן, החל ממאפה הבויוס ועד הצ'וקור, וזו דרך יפה ואלגנטית לשלב בצק פילו יחד עם מילוי תרד נהדר. בשנה שעברה שיתפתי אתכם במתכון עם אותם מרכיבים בצורה שונה שנקרא ספאנאקופיטה – בו הכל מסודר בתבנית, והפעם ניצור שבלולים אישיים וחמודים.

שבלול תרד וגבינות

זה לגמרי בסדר אם הם נפתחים =] צילום: עז תלם

מתחילים עם דפי פילו
אני משתמש בבצק פילו למתכון – אלו יריעות דקיקות ועדינות של בצק בסיסי שיחסית מאוד מורכב להכין בבית. אם משתמשים בבצק מוקפא, חשוב להעביר אותו למקרר לילה לפני שמכינים, שיפשיר ויהיה נוח לשימוש. היום ניתן למצוא גם בצק פילו טרי במקררי הסופר, אותו כמובן אין צורך להפשיר.

החוק לגבי עבודה עם דפי פילו הוא שהם צריכים הברשה טובה במשהו שומני – אני משתמש בשמן זית – על מנת שיקבלו פריכות ויזהיבו היטב בתנור (אז זה שכתוב על האריזה שאין בהם שומן זה די בלוף, בלי תוספת שומן הם לא יהיו טעימים).

שבלול תרד וגבינות

מצרכים פשוטים שהופכים למעדן. צילום: עז תלם

עוברים למילוי
את עלי התרד אני מכין בדיוק כמו במתכון לספאנקופיטה (לפי הפטאייר של נוף) – בלי בישול, אני פשוט קוצץ אותו וסוחט היטב עם הידיים, ככה הוא מתרכך לי בלי לאבד צבע. אני סוחט ממנו כמה שיותר מים מיותרים ואז מוסיף את שאר המרכיבים למילוי:

  • גבינת פטה מוסיפה מליחות, עושר וטעם (השתמשתי בפטה עיזים מעולה של פיראוס, יש להם מגוון של גבינות מלוחות, כל אחת מהן תתאים).
  • שמיר הוא עשב תיבול שהולך מעולה עם תרד והשילוב ביניהם נפוץ מאוד ביוון – מי שלא אוהב, שישמיט או שישים בצל ירוק/פטרוזיליה.
  • גבינה כחושה (השתמשתי בגבינת כנען של תנובה) מוסיפה רכות ומעדנת טיפה את הטעם של התרד.




ועכשיו רק נשאר לכם להכין שבלולים
ברגע שהמילוי מוכן (חשוב להיות זהירים עם המלח, תוסיפו רק אחרי שטעמתם) נשאר להכין את השבלולים.

מתחילים בהנחת דף פילו אחד על משטח עבודה נקי (בזמן שעובדים על דף אחד, מכסים את שאר העלים במגבת מטבח שלא יתייבשו). מברישים אותו בעדינות בשמן זית, ואז מסדרים עליו שורה מהמילוי. מגלגלים למעין סיגר ואז מגלגלים את הסיגר סביב עצמו ויש שבלול!




זה לגמרי בסדר עם השבלול נפתח, אנחנו בעולם של אפייה ביתית והאורחים יסלחו לכם כי זה עדיין יהיה טעים.

את האפייה עושים עד שהשבלולים זהובים ויפים, כל תנור מתנהג טיפה אחרת אז פשוט אל תוציאו עד שיש הזהבה אחידה ויפה.

מעולה עם ביצה קשה וצזיקי בצד.

לפני שאתם שואלים:

  • לא אוהבים שמיר? ניתן להחליף בפטרוזיליה, בזיליקום, נענע ואפילו כוסברה.
  • ניתן להשתמש בגבינות מלוחות רזות כמו בולגרית/חמד 5%.
  • אפשר להבריש את המאפים גם בחמאה מומסת או שמן קוקוס. לפני האפייה ניתן גם להבריש בביצה טרופה, בעיני זה לא מוסיף הרבה.
  • גרסה טבעונית: מחליפים את הפטה בפירורי כרובית מאודים מכרובית קטנה (ראו מתכון כאן) ומוסיפים עוד מלח/חופן זיתים קצוצים בשביל מליחות. אפשר להוסיף 2 כפות קמח עדשים /קמח חומוס שיתנו מלית יציבה יותר.
  • ללא גלוטן: תכינו בורקס דפי אורז. במקרה כזה תוסיפו 1 כף קורנפלור למלית שתהיה יותר יציבה.
  • במתכון כאן יש יחסית מעט בצק בהשוואה למילוי, זה אומר שהביס מפוצץ בטעמים אבל גם שהפריכות אובדת יחסית מהר (אחרי 30 דקות), יכולים לשים שני דפי פילו בכל שבלול – לשיקולכם.
שבלול תרד וגבינות

פריך ונהדר. צילום: עז תלם

מתכון שבלול פילו במילוי תרד וגבינות

8-10 שבלולים, חלבי, 20-30 דקות עבודה, 60 דקות זמן כולל (ואת הבצק מפשירים לילה מראש במקרר)

מצרכים:

למילוי:
1 חבילה גדולה (500 גרם) עלי תרד, שטופים היטב
קורט מלח (בערך 1/2 כפית)
חופן קטן עלי שמיר
150-250 גרם גבינת פטה (שמתי פטה עיזים 16% של פיראוס, אפשר פטה כבשים וגם בולגרית)
100 גרם (2-3 כפות גדושות) גבינה כחושה (השתמשתי בגבינת כנען של תנובה)

לבצק:
חבילת בצק פילו, מופשרת אן קניתם פילו קפוא (צריך 8-10 עלים)
1/3 כוס שמן זית
כף שומשום (רשות)

אופן הכנה:

מחממים תנור ל-190 מעלות (חום עליון תחתון, לא טורבו).

להכנת המילוי:

  • חותכים גס את עלי התרד. אם משתמשים בעלי תרד ניו זילנדי, חשוב להסיר את הגבעולים העבים שלו ואם רואים שיש בו כל מיני גולגולים קטנים – להיפטר מהם.
  • מעבירים לקערה, מוסיפים את המלח ומועכים את העלים בעזרת הידיים 2-3 דקות.
  • המטרה היא לכווץ ולרכך את העלים ככה שיראו מבושלים.
  • סוחטים כמה שיותר נוזלים מעלי התרד אל קערה ואת העלים הסחוטים שמים בקערה יבשה.
  • קוצצים את השמיר היטב.
  • אל הקערה עם התרד הסחוט מוסיפים את השמיר והגבינה הכחושה. מפוררים פנימה את גבינת הפטה.
  • מערבבים, טועמים ואם לא מספיק מלוח מוסיפים עוד מלח.

יצירת השבלולים:

  • מחלקים את תערובת המילוי ל-8-10 כדורים שווים פחות או יותר בגודל.
  • על משטח עבודה נקי מניחים דף פילו. מברישים היטב בשמן. (בזמן שעובדים על דף אחד, מכסים את שאר העלים במגבת מטבח שלא יתייבשו)
  • אם העלה טיפה נקרע/ יש בו חורים, מניחים מעליו עוד דף וגם אותו משמנים (הם מתקנים אחד את השני).
  • מעצבים כדור מילוי למעין גליל עם היד ומניחים שורה ארוכה מהמילוי על הדופן הארוכה של דף הפילו, בחלק הקרוב ביותר אליכם של העלה (יש סרטון למעלה!).
  • מגלגלים לסיגר ואז מגלגלים בעדינות את הסיגר סביב עצמו ליצור שבלול. (אפשר לאפות בצורת סיגרים! גם טעים).
  • מעבירים לתבנית עם נייר אפייה.
  • חוזרים עם הפעולות עם שאר דפי הפילו והמילוי, יוצאים 8-10 בורקסים.
  • מומלץ להבריש את הדפים בעוד שמן זית ולפזר מעל שומשום לפני שמעבירים לתנור.

אפייה והגשה:

  • אופים במשך 18-22 דקות (190 מעלות), עד שהבצק מזהיב.
  • מוציאים ומגישים, יחד עם עגבניות מגוררות, יוגורט, זיתים, ביצה קשה וסלט נחמד.
  • נשמר בקירור 4-5 ימים. מומלץ לחמם בתנור חם להשבת הפריכות.

המתכון הופק בשיתוף תנובה השף הלבן

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

24 תגובות

  1. הי עז אפשר להשתמש בבצק פילאס ולא בבצק פילו

  2. היי עז . ההוראה : לשים את המילוי לרוחב דף הפילו מבלבלת קצת . צ" ל : לשים את המילוי על הדופן הארוכה של דף הפילו כפי שרואים בתמונה . פרט לזה – מתכון מעולה

    • היי אורי
      תודה רבה על החידוד קיבלתי ועדכנתי
      שמח שאהבת!

      • היי נראה נפלא בהזדמנות אם תוכל תאתגר אותנו בבצק כזה או דומה 'שמכינים לבד בבית לא אוהב לקנות בצקים בסופר

        • היי אמיר
          מודה שמעולם לא ניסיתי להכין פילו בעצמי, יודע שאפשרי כמובן אבל טעם התנסיתי בכך

      • גלילה בנדל

        הי עז
        אני מתכוונת להכין את השבלולים מחר בבוקר. לא הצלחתי למצוא תרד אבל קניתי במקום מנגולד. מבקשת לדעת אם השמיר מתאים גם כאן או עדיף משהו אחר. בנוסף האם להפריד בין הגזע הלבן של המנגולד והעלים הירוקים (כמו בלביבות שדרך אגב נוחלות הצלחה אדירה עם נכדותי הקטנות ששונאות כל דבר ירוק) ולטגן אותם לפני השימוש או לבשל? תודה על תשובתך.

  3. יופי של מתכונים. דף מושקע, אסתטי. אנסה את הפילו תרד. תודה, עז

  4. דליה שנהב

    נראה מעולה
    תודה רבה וחג שמח.
    האם לאחר ההכנה ניתן להקפיא ולחממם.
    האם ניתן להשאיר במקרר ולחמם.
    בעוונותי מעולם לא השתמשתי בבצק פילו
    אשמח לדעת כיצד הוא מתנהג לאחר אפיה

    • היי דליה =] בהחלט ניתן,להקפיא כם לפני וגם אחרי אפייה הוא פשוט מאבד פריכות עם הזמן אז כדי להשיבה צריך לחמם מחדש בתנור

  5. היי עז, אחלה מתכון!!! האם ניתן להשתמש בגבינת חמד במקום כנען?

  6. עוד שאלה ששכחתי לשאול, אם מפשירים חבילת עלי פילו ומשתמשים רק בחלקה, מה עושים עם שאר העלים בחבילה? ניתן להקפיאם בחזרה ?

    • היי גליה
      מומלץ להכין איתם עוד מאפים, אם תחזירי למקפיא, בשימוש הבא העלים יהיו שבירים ויהרסו בקלות

  7. היי עוז,

    האם אפשר להחליף את התרד הטרי במוקפא?

    חג שמח.

    • היי יעל
      אין בעייה, רק שימי לב להפשיר ולסחוט אותו היטב, משהו כמו חצי חבילה (400 גרם) תרד

  8. חיכיתי שתעלה מתכון לשבלול פילו!
    במה אפשר להחליף את התרד? אם תוכל בבקשה לציין כמות (מנגולד יעבוד? צריך לאדות אותו לפני?)

    • שמח לשמוע! עלים משני תרורות מנגול זורם
      אותה שיטת הכנה כמו התרד (רק העלים הירוקים) – לקצוץ ולכווצץ'

  9. במה נתן להחליף את השמיר

  10. היי עוז כמה של שאלות ברשותך,
    נשאר לי כמה עלי פילו אחרי שהפשרתי והקפאתי חזרה (לאחר שימוש אחר) נראה לך שאוכל להשתמש בהם שוב?
    וגם… המגבת שמניחים על דפי הפילו כדי שלא יתייבשו צריכה להיות רטובה ? והאם את אלו שלא ייאכלו במיידי ניתן לחמם במיקרו?
    תודה רבה !!

    • היי יעל =]
      אפשר, קחי בחשבון שהם יהיו שבריריים מאוד ופחות נוחים לשימוש
      יבשה
      בהחלט ניתן לחמם במיקרו, הכי טוב לחמם בתנור או טוסטר אובן שתחזור הפריכות

  11. היי עוז
    אשמח לקבל תשובה
    , תודה

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל









Print Friendly, PDF & Email
שתפו: