בורקס דפי אורז ללא גלוטן

21 באוגוסט 2019
בורקס דפי אורז
בורקס דפי אורז ללא גלוטן וגם טבעוני. צילום: עז תלם

בורקס דפי אורז ללא גלוטן הוא אחד הלהיטים החזקים שפרצו לעולם האוכל בארץ בחודשים האחרונים.

בתקופה שבה רבים נמנעים מגלוטן מסיבות בריאותיות או אחרות, או מפחיתים את צריכתו, או מכינים אוכל לאחד מהשניים הקודמים, לא פלא שהרעיון קסם וקוסם לבשלנים ובשלניות מרחבי הארץ.

בורקס דפי אורז
לא להאמין שזה בלי חיטה! צילום: עז תלם

הקונספט מסתובב ברשת כבר כמה שנים, אך צבר תאוצה באמת לקראת חג השבועות, ובו גרסאות שונות למנה פורסמו בקבוצת אמהות מבשלות יותר וגם בבלוג המעולה של דביר בר שמוקדש לעולם הללא גלוטן (מתכונים, המלצות ועוד).

כתוצאה מהפרסום נוצר ביקוש מטורף לדפי האורז של חברת מזרח ומערב, עד כדי כך שהם נעלמו כמעט לגמרי מהמדפים.

בורקס דפי אורז
מצרכים פשוטים לבורקס דפי אורז. צילום: עז תלם

אז עכשיו החברים בחברה עדכנו אותי שהוא חזר למלאי וזמין בסופרים, חנויות טבע וחנויות אסיאתיות, מה שאומר שאני יכול להכין איתכם את הגרסה שלי לבורקס דפי אורז.

הלכתי על מילוי תפוחי אדמה ופטריות, מילוי מלא טעם שמבוסס על פירה ולא על גבינות, ככה שהוא טבעוני בכל רמ"ח איבריו.

את צורת הקיפול בחרתי לעשות כשבלול, כי המילה שבלול מצחיקה אותי =]

בורקס דפי אורז
פירה מוכן לפעולה. צילום: עז תלם

אני לא דיאטטי
מקומות מסוימים כתבו על הבורקס הזה שהוא דיאטטי ודל קלוריות, אבל בעיני כאשר מכינים אותו עם התקמצנות על השמן הוא לא יוצא מספיק פריך, במיוחד בקיפול שבלולי.

במילים אחרות, אני מפרגן בשמן כדי לקבל תוצאה טעימה יותר שבאמת מזכירה את המקור.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

בורקס דפי אורז
הבצל והפטריות מוכנים להצטרף לפירה. צילום: עז תלם

המילוי
מתחילים בפירה פשוט מתפוחי אדמה מורתחים, אותו משדרגים עם פטריות ובצל שמטגנים יחד. זה היה המילוי האהוב עלי כשהייתי קונה בורקסים בשקם בתור חייל =]

אני אוהב להוסיף לפטריות מעט רוטב סויה, מהלך שמשדרג להן מאוד את הטעם ומוסיף אוממי חשוב למילוי. אל תדאגו, למנה לא יהיה טעם אסיאתי, זה פשוט יהיה יותר טעים.

אתם יכולים לשים כל מילוי אחר שאתם אוהבים כמובן, ומי שלא אוהב פטריות שלא יוסיף.

את האפייה
עושים בתנור שחומם ל-190 מעלות 15-20 דקות ואולי אפילו יותר – אתם לא מוציאים את הבורקסים האלו מהתנור לפני שהם שזופים יפה יפה – ואם זה לוקח יותר זמן.. שייקח!

תיאום ציפיות
הפריכות של בורקס דפי האורז נשמרת בדקות הראשונות שאחרי האפייה. אחרי 20 דקות של המתנה היא פוחתת (ואחרי קירור ואחסון גם). אפשר לחמם אותו מחדש כמובן כדי להחזיר את הפריכות לעניינים.

בורקס דפי אורז
וזה הבורקס הקטן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי גבינות: שימו לב שמילוי גבינות מתרחב במהלך האפייה. אז עם הולכים על מילוי חלבי שימו יחסית מעט מילוי, ותוסיפו כף קורנפלור לתערובת כדי שיעזור לתפוס את התערובת. 
  • מי שרוצה יכול להבריש ביצה טרופה על גבי הבורקסים לפני האפייה, כמובן שאז הם לא יהיו טבעוניים.
  • יהיה טעים עם מילוי סמבוסק.
  • מי שלא אוהב פטריות, שלא ישים
  • חלבי: אפשר להוסיף למילוי 100 גרם גבינה מלוחה שאוהבים (פטה/בולגרית) מפוררת.
בורקס דפי אורז
מומלץ לאכול חם מהתנור. צילום: עז תלם

מתכון בורקס דפי אורז ללא גלוטן

4-5 בורקסים גדולים או 20-25 בורקסים קטנים, טבעוני+ללא גלוטן+אהוב על הבריות, 20-30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל בישול תפוחי האדמה

מצרכים:

לבורקס+הברשה:
חבילת דפי אורז גדולים (22 ס"מ) מזרח ומערב
1/4 כוס שמן זית
שומשום לבן ו/או שחור – לפיזור מעל

למילוי:
3-4 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
1-2 סלסילות פטריות, קצוצות דק
1-2 כפות רוטב סויה (רשות, השתמשתי ברוטב סויה ימאסה)
מלח דק, לפי הטעם (בערך כפית)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים פירה:

  • קולפים את תפוחי האדמה. שמים בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 35-45 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • שמים את תפוחי האדמה המבושלים בקערה, מועכים לפירה בעזרת מזלג או מועך פירה בעולם חמים.

מוסיפים פטריות ואז יש מילוי:

  • מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים מעל להבה גבוהה 6 דקות אגב ערבוב או עד ריכוך.
  • מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן 6-8 דקות או עד שהפטריות התרככו ולא נותרו נוזלים במחבת. אחרי 2 דקות טיגון מוסיפים את רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מעבירים את הפטריות לקערה עם הפירה ומערבבים היטב. טועמים ומתבלים במלח דק לפי הטעם.

ליצירת הבורקס:

  • מורחים שמן (בנדיבות, שהדפים לא יידבקו) על משטח עבודה נקי.
  • ממלאים מחבת, תבנית פיירקס או כלי רחב ושטוח עם מים קרים.
  • לוקחים דף אורז, טובלים אותו ל4-5 שניות במים הקרים ומניחים על האזור המשומן.

אם רוצים בורקס גדול:

  • טובלים במים דף אורז נוסף ומניחים בצורה חופפת לדף הראשון (ראו תמונות וסרטון). חוזרים על הפעולות עם עוד שלושה דפים (חשוב שכל האזור עליו מניחים דפים יהיה משומן).
  • משמנים את החלק העליון של הדפים.
  • בעזרת כפית, שמים שורה מהמילוי לאורך הדפים. מגלגלים את דפי האורז למעין נקניק ארוך, ואז מגלגלים את הנקניק סביב עצמו לקבלת שבלול.

אם רוצים בורקס קטן:

  • משמנים את הדף מצידו השני.
  • בעזרת כפית שמים שורה מהמילוי במרכז דף האורז שעל משטח העבודה. מגלגלים מעליו את דף האורז ליצירת נקניק, ואת הנקניק מגלגלים סביב עצמו לקבלת שבלול.

לא משנה איזה צורה בחרתם:

  • מעבירים את הבורקסים המגולגלים לתבנית עם נייר אפייה.
  • משמנים את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.
  • יוצרים בורקסים עד שנגמר המילוי. חשוב שיהיו רווחים בין הבורקסים שלא ידבקו.
  • מעל כל בורקס זורים שומשום שחור ו/או לבן, ומעל מזלפים בנדיבות שמן זית (ככל שתשימו יותר שמן, הבורקס יצא יותר פריך).
  • בעזרת שפיץ של סכין חד מנקבים כל בורקס מספר פעמים (כדי שלא יתנפח ויתפוצץ).
  • מעבירים לתנור (190 מעלות) ואופים 15-20 דקות או עד שמעטה האורז מזהיב.
  • שימו לב: זמני האפייה עשויים להשתנות בין תנור לתנור, אז אם אחרי 20 דקות הבורקסים עדיין לא זהובים, תשאירו אותם בתנור עוד מספר דקות עד שיזהיבו כראוי. 
  • מגישים מיד, יחד עם ירקות וחמוצים שאוהבים. מה שלא נאכל מיד ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים, רק חשוב לחמם מחדש בתנור חם/טוסטר אובן 180 מעלות 10 דקות שיחזור להיות פריך.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים ללא גלוטן:
עגבניות וקישואים בתנור נוסח פרובנס
"ג'חנון" בטטות סגולות באפייה איטית
עלי מנגולד במילוי אורז ועשבי תיבול

לפני האפייה
מזלפים עוד שמן על הבורקסים – אנחנו רוצים שיצאו פריכים במיוחד, ותוספת השמן עוזרת לתת לנו אפקט של טיגון בתוך התנור (כמו במתכון שלי לבטטות בתנור)

אחרי השמן יכולים לפזר מעל שומשום שחור/לבן, פרג, קצח, זרעי חמנייה או כל מה שעושה לכם טוב.

בורקס דפי אורז
מגולגל ומוכן לאפייה. צילום עז תלם

את האפייה
עושים בתנור שחומם ל-190 מעלות 15-20 דקות ואולי אפילו יותר – אתם לא מוציאים את הבורקסים האלו מהתנור לפני שהם שזופים יפה יפה – ואם זה לוקח יותר זמן.. שייקח!

תיאום ציפיות
הפריכות של בורקס דפי האורז נשמרת בדקות הראשונות שאחרי האפייה. אחרי 20 דקות של המתנה היא פוחתת (ואחרי קירור ואחסון גם). אפשר לחמם אותו מחדש כמובן כדי להחזיר את הפריכות לעניינים.

בורקס דפי אורז
וזה הבורקס הקטן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי גבינות: שימו לב שמילוי גבינות מתרחב במהלך האפייה. אז עם הולכים על מילוי חלבי שימו יחסית מעט מילוי, ותוסיפו כף קורנפלור לתערובת כדי שיעזור לתפוס את התערובת. 
  • מי שרוצה יכול להבריש ביצה טרופה על גבי הבורקסים לפני האפייה, כמובן שאז הם לא יהיו טבעוניים.
  • יהיה טעים עם מילוי סמבוסק.
  • מי שלא אוהב פטריות, שלא ישים
  • חלבי: אפשר להוסיף למילוי 100 גרם גבינה מלוחה שאוהבים (פטה/בולגרית) מפוררת.
בורקס דפי אורז
מומלץ לאכול חם מהתנור. צילום: עז תלם

מתכון בורקס דפי אורז ללא גלוטן

4-5 בורקסים גדולים או 20-25 בורקסים קטנים, טבעוני+ללא גלוטן+אהוב על הבריות, 20-30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל בישול תפוחי האדמה

מצרכים:

לבורקס+הברשה:
חבילת דפי אורז גדולים (22 ס"מ) מזרח ומערב
1/4 כוס שמן זית
שומשום לבן ו/או שחור – לפיזור מעל

למילוי:
3-4 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
1-2 סלסילות פטריות, קצוצות דק
1-2 כפות רוטב סויה (רשות, השתמשתי ברוטב סויה ימאסה)
מלח דק, לפי הטעם (בערך כפית)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים פירה:

  • קולפים את תפוחי האדמה. שמים בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 35-45 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • שמים את תפוחי האדמה המבושלים בקערה, מועכים לפירה בעזרת מזלג או מועך פירה בעולם חמים.

מוסיפים פטריות ואז יש מילוי:

  • מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים מעל להבה גבוהה 6 דקות אגב ערבוב או עד ריכוך.
  • מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן 6-8 דקות או עד שהפטריות התרככו ולא נותרו נוזלים במחבת. אחרי 2 דקות טיגון מוסיפים את רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מעבירים את הפטריות לקערה עם הפירה ומערבבים היטב. טועמים ומתבלים במלח דק לפי הטעם.

ליצירת הבורקס:

  • מורחים שמן (בנדיבות, שהדפים לא יידבקו) על משטח עבודה נקי.
  • ממלאים מחבת, תבנית פיירקס או כלי רחב ושטוח עם מים קרים.
  • לוקחים דף אורז, טובלים אותו ל4-5 שניות במים הקרים ומניחים על האזור המשומן.

אם רוצים בורקס גדול:

  • טובלים במים דף אורז נוסף ומניחים בצורה חופפת לדף הראשון (ראו תמונות וסרטון). חוזרים על הפעולות עם עוד שלושה דפים (חשוב שכל האזור עליו מניחים דפים יהיה משומן).
  • משמנים את החלק העליון של הדפים.
  • בעזרת כפית, שמים שורה מהמילוי לאורך הדפים. מגלגלים את דפי האורז למעין נקניק ארוך, ואז מגלגלים את הנקניק סביב עצמו לקבלת שבלול.

אם רוצים בורקס קטן:

  • משמנים את הדף מצידו השני.
  • בעזרת כפית שמים שורה מהמילוי במרכז דף האורז שעל משטח העבודה. מגלגלים מעליו את דף האורז ליצירת נקניק, ואת הנקניק מגלגלים סביב עצמו לקבלת שבלול.

לא משנה איזה צורה בחרתם:

  • מעבירים את הבורקסים המגולגלים לתבנית עם נייר אפייה.
  • משמנים את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.
  • יוצרים בורקסים עד שנגמר המילוי. חשוב שיהיו רווחים בין הבורקסים שלא ידבקו.
  • מעל כל בורקס זורים שומשום שחור ו/או לבן, ומעל מזלפים בנדיבות שמן זית (ככל שתשימו יותר שמן, הבורקס יצא יותר פריך).
  • בעזרת שפיץ של סכין חד מנקבים כל בורקס מספר פעמים (כדי שלא יתנפח ויתפוצץ).
  • מעבירים לתנור (190 מעלות) ואופים 15-20 דקות או עד שמעטה האורז מזהיב.
  • שימו לב: זמני האפייה עשויים להשתנות בין תנור לתנור, אז אם אחרי 20 דקות הבורקסים עדיין לא זהובים, תשאירו אותם בתנור עוד מספר דקות עד שיזהיבו כראוי. 
  • מגישים מיד, יחד עם ירקות וחמוצים שאוהבים. מה שלא נאכל מיד ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים, רק חשוב לחמם מחדש בתנור חם/טוסטר אובן 180 מעלות 10 דקות שיחזור להיות פריך.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים ללא גלוטן:
עגבניות וקישואים בתנור נוסח פרובנס
"ג'חנון" בטטות סגולות באפייה איטית
עלי מנגולד במילוי אורז ועשבי תיבול

לפני האפייה
מזלפים עוד שמן על הבורקסים – אנחנו רוצים שיצאו פריכים במיוחד, ותוספת השמן עוזרת לתת לנו אפקט של טיגון בתוך התנור (כמו במתכון שלי לבטטות בתנור)

אחרי השמן יכולים לפזר מעל שומשום שחור/לבן, פרג, קצח, זרעי חמנייה או כל מה שעושה לכם טוב.

בורקס דפי אורז
מגולגל ומוכן לאפייה. צילום עז תלם

את האפייה
עושים בתנור שחומם ל-190 מעלות 15-20 דקות ואולי אפילו יותר – אתם לא מוציאים את הבורקסים האלו מהתנור לפני שהם שזופים יפה יפה – ואם זה לוקח יותר זמן.. שייקח!

תיאום ציפיות
הפריכות של בורקס דפי האורז נשמרת בדקות הראשונות שאחרי האפייה. אחרי 20 דקות של המתנה היא פוחתת (ואחרי קירור ואחסון גם). אפשר לחמם אותו מחדש כמובן כדי להחזיר את הפריכות לעניינים.

בורקס דפי אורז
וזה הבורקס הקטן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי גבינות: שימו לב שמילוי גבינות מתרחב במהלך האפייה. אז עם הולכים על מילוי חלבי שימו יחסית מעט מילוי, ותוסיפו כף קורנפלור לתערובת כדי שיעזור לתפוס את התערובת. 
  • מי שרוצה יכול להבריש ביצה טרופה על גבי הבורקסים לפני האפייה, כמובן שאז הם לא יהיו טבעוניים.
  • יהיה טעים עם מילוי סמבוסק.
  • מי שלא אוהב פטריות, שלא ישים
  • חלבי: אפשר להוסיף למילוי 100 גרם גבינה מלוחה שאוהבים (פטה/בולגרית) מפוררת.
בורקס דפי אורז
מומלץ לאכול חם מהתנור. צילום: עז תלם

מתכון בורקס דפי אורז ללא גלוטן

4-5 בורקסים גדולים או 20-25 בורקסים קטנים, טבעוני+ללא גלוטן+אהוב על הבריות, 20-30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל בישול תפוחי האדמה

מצרכים:

לבורקס+הברשה:
חבילת דפי אורז גדולים (22 ס"מ) מזרח ומערב
1/4 כוס שמן זית
שומשום לבן ו/או שחור – לפיזור מעל

למילוי:
3-4 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
1-2 סלסילות פטריות, קצוצות דק
1-2 כפות רוטב סויה (רשות, השתמשתי ברוטב סויה ימאסה)
מלח דק, לפי הטעם (בערך כפית)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים פירה:

  • קולפים את תפוחי האדמה. שמים בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 35-45 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • שמים את תפוחי האדמה המבושלים בקערה, מועכים לפירה בעזרת מזלג או מועך פירה בעולם חמים.

מוסיפים פטריות ואז יש מילוי:

  • מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים מעל להבה גבוהה 6 דקות אגב ערבוב או עד ריכוך.
  • מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן 6-8 דקות או עד שהפטריות התרככו ולא נותרו נוזלים במחבת. אחרי 2 דקות טיגון מוסיפים את רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מעבירים את הפטריות לקערה עם הפירה ומערבבים היטב. טועמים ומתבלים במלח דק לפי הטעם.

ליצירת הבורקס:

  • מורחים שמן (בנדיבות, שהדפים לא יידבקו) על משטח עבודה נקי.
  • ממלאים מחבת, תבנית פיירקס או כלי רחב ושטוח עם מים קרים.
  • לוקחים דף אורז, טובלים אותו ל4-5 שניות במים הקרים ומניחים על האזור המשומן.

אם רוצים בורקס גדול:

  • טובלים במים דף אורז נוסף ומניחים בצורה חופפת לדף הראשון (ראו תמונות וסרטון). חוזרים על הפעולות עם עוד שלושה דפים (חשוב שכל האזור עליו מניחים דפים יהיה משומן).
  • משמנים את החלק העליון של הדפים.
  • בעזרת כפית, שמים שורה מהמילוי לאורך הדפים. מגלגלים את דפי האורז למעין נקניק ארוך, ואז מגלגלים את הנקניק סביב עצמו לקבלת שבלול.

אם רוצים בורקס קטן:

  • משמנים את הדף מצידו השני.
  • בעזרת כפית שמים שורה מהמילוי במרכז דף האורז שעל משטח העבודה. מגלגלים מעליו את דף האורז ליצירת נקניק, ואת הנקניק מגלגלים סביב עצמו לקבלת שבלול.

לא משנה איזה צורה בחרתם:

  • מעבירים את הבורקסים המגולגלים לתבנית עם נייר אפייה.
  • משמנים את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.
  • יוצרים בורקסים עד שנגמר המילוי. חשוב שיהיו רווחים בין הבורקסים שלא ידבקו.
  • מעל כל בורקס זורים שומשום שחור ו/או לבן, ומעל מזלפים בנדיבות שמן זית (ככל שתשימו יותר שמן, הבורקס יצא יותר פריך).
  • בעזרת שפיץ של סכין חד מנקבים כל בורקס מספר פעמים (כדי שלא יתנפח ויתפוצץ).
  • מעבירים לתנור (190 מעלות) ואופים 15-20 דקות או עד שמעטה האורז מזהיב.
  • שימו לב: זמני האפייה עשויים להשתנות בין תנור לתנור, אז אם אחרי 20 דקות הבורקסים עדיין לא זהובים, תשאירו אותם בתנור עוד מספר דקות עד שיזהיבו כראוי. 
  • מגישים מיד, יחד עם ירקות וחמוצים שאוהבים. מה שלא נאכל מיד ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים, רק חשוב לחמם מחדש בתנור חם/טוסטר אובן 180 מעלות 10 דקות שיחזור להיות פריך.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים ללא גלוטן:
עגבניות וקישואים בתנור נוסח פרובנס
"ג'חנון" בטטות סגולות באפייה איטית
עלי מנגולד במילוי אורז ועשבי תיבול

יצירת הבורקס!
כאמור, את צורת הבורקס השאלתי מהבלקן. פשוט טובלים דפי אורז במים קרים 4-5 שניות (זה מספיק כדי להפוך אותם לגמישים מספיק) ומניחים על משטח עבודה משומן.

בורקס דפי אורז
מכינים כלי עם מספיק מים לטבילת דף האורז. צילום: עז תלם
בורקס דפי אורז
טובלים ל4-5 שניות ולא יותר. צילום עז תלם

חשוב לשמן את משטח העבודה כי דפי האורז דביקים למדיף ובלי שימון מלאכת הגלגול תהיה מאתגרת.

את הדפים משמנים גם מהצד השני ואז מניחים שורה מהמילוי לאורך הדף. מגלגלים את דף האורז מסביב למילוי כמו סיגר/נחש ואז את הסיגר מגלגלים לשבלול.

בורקס דפי אורז
לבורקס גדול – מניחים חמישה דפים בצורה חופפת ועליהם שמים שורה מהמילוי. צילום: עז תלם

אני בחרתי להכין בעיקר בורקסים גדולים – מחמישה דפי אורז שהנחתי בצורה חופפת (אפשר גם משלושה/ארבעה), אבל יכולים כמובן להתמקד בקטנים יותר.

בורקס דפי אורז
מגלגלים לנחש ארוך. צילום: עז תלם

את הבורקסים המגולגלים מעבירים לתבנית עם נייר אפייה ואז מכינים עוד בורקסים, חשוב להקפיד לשמן את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.

לפני האפייה
מזלפים עוד שמן על הבורקסים – אנחנו רוצים שיצאו פריכים במיוחד, ותוספת השמן עוזרת לתת לנו אפקט של טיגון בתוך התנור (כמו במתכון שלי לבטטות בתנור)

אחרי השמן יכולים לפזר מעל שומשום שחור/לבן, פרג, קצח, זרעי חמנייה או כל מה שעושה לכם טוב.

בורקס דפי אורז
מגולגל ומוכן לאפייה. צילום עז תלם

את האפייה
עושים בתנור שחומם ל-190 מעלות 15-20 דקות ואולי אפילו יותר – אתם לא מוציאים את הבורקסים האלו מהתנור לפני שהם שזופים יפה יפה – ואם זה לוקח יותר זמן.. שייקח!

תיאום ציפיות
הפריכות של בורקס דפי האורז נשמרת בדקות הראשונות שאחרי האפייה. אחרי 20 דקות של המתנה היא פוחתת (ואחרי קירור ואחסון גם). אפשר לחמם אותו מחדש כמובן כדי להחזיר את הפריכות לעניינים.

בורקס דפי אורז
וזה הבורקס הקטן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי גבינות: שימו לב שמילוי גבינות מתרחב במהלך האפייה. אז עם הולכים על מילוי חלבי שימו יחסית מעט מילוי, ותוסיפו כף קורנפלור לתערובת כדי שיעזור לתפוס את התערובת. 
  • מי שרוצה יכול להבריש ביצה טרופה על גבי הבורקסים לפני האפייה, כמובן שאז הם לא יהיו טבעוניים.
  • יהיה טעים עם מילוי סמבוסק.
  • מי שלא אוהב פטריות, שלא ישים
  • חלבי: אפשר להוסיף למילוי 100 גרם גבינה מלוחה שאוהבים (פטה/בולגרית) מפוררת.
בורקס דפי אורז
מומלץ לאכול חם מהתנור. צילום: עז תלם

מתכון בורקס דפי אורז ללא גלוטן

4-5 בורקסים גדולים או 20-25 בורקסים קטנים, טבעוני+ללא גלוטן+אהוב על הבריות, 20-30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל בישול תפוחי האדמה

מצרכים:

לבורקס+הברשה:
חבילת דפי אורז גדולים (22 ס"מ) מזרח ומערב
1/4 כוס שמן זית
שומשום לבן ו/או שחור – לפיזור מעל

למילוי:
3-4 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
1-2 סלסילות פטריות, קצוצות דק
1-2 כפות רוטב סויה (רשות, השתמשתי ברוטב סויה ימאסה)
מלח דק, לפי הטעם (בערך כפית)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים פירה:

  • קולפים את תפוחי האדמה. שמים בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 35-45 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • שמים את תפוחי האדמה המבושלים בקערה, מועכים לפירה בעזרת מזלג או מועך פירה בעולם חמים.

מוסיפים פטריות ואז יש מילוי:

  • מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים מעל להבה גבוהה 6 דקות אגב ערבוב או עד ריכוך.
  • מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן 6-8 דקות או עד שהפטריות התרככו ולא נותרו נוזלים במחבת. אחרי 2 דקות טיגון מוסיפים את רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מעבירים את הפטריות לקערה עם הפירה ומערבבים היטב. טועמים ומתבלים במלח דק לפי הטעם.

ליצירת הבורקס:

  • מורחים שמן (בנדיבות, שהדפים לא יידבקו) על משטח עבודה נקי.
  • ממלאים מחבת, תבנית פיירקס או כלי רחב ושטוח עם מים קרים.
  • לוקחים דף אורז, טובלים אותו ל4-5 שניות במים הקרים ומניחים על האזור המשומן.

אם רוצים בורקס גדול:

  • טובלים במים דף אורז נוסף ומניחים בצורה חופפת לדף הראשון (ראו תמונות וסרטון). חוזרים על הפעולות עם עוד שלושה דפים (חשוב שכל האזור עליו מניחים דפים יהיה משומן).
  • משמנים את החלק העליון של הדפים.
  • בעזרת כפית, שמים שורה מהמילוי לאורך הדפים. מגלגלים את דפי האורז למעין נקניק ארוך, ואז מגלגלים את הנקניק סביב עצמו לקבלת שבלול.

אם רוצים בורקס קטן:

  • משמנים את הדף מצידו השני.
  • בעזרת כפית שמים שורה מהמילוי במרכז דף האורז שעל משטח העבודה. מגלגלים מעליו את דף האורז ליצירת נקניק, ואת הנקניק מגלגלים סביב עצמו לקבלת שבלול.

לא משנה איזה צורה בחרתם:

  • מעבירים את הבורקסים המגולגלים לתבנית עם נייר אפייה.
  • משמנים את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.
  • יוצרים בורקסים עד שנגמר המילוי. חשוב שיהיו רווחים בין הבורקסים שלא ידבקו.
  • מעל כל בורקס זורים שומשום שחור ו/או לבן, ומעל מזלפים בנדיבות שמן זית (ככל שתשימו יותר שמן, הבורקס יצא יותר פריך).
  • בעזרת שפיץ של סכין חד מנקבים כל בורקס מספר פעמים (כדי שלא יתנפח ויתפוצץ).
  • מעבירים לתנור (190 מעלות) ואופים 15-20 דקות או עד שמעטה האורז מזהיב.
  • שימו לב: זמני האפייה עשויים להשתנות בין תנור לתנור, אז אם אחרי 20 דקות הבורקסים עדיין לא זהובים, תשאירו אותם בתנור עוד מספר דקות עד שיזהיבו כראוי. 
  • מגישים מיד, יחד עם ירקות וחמוצים שאוהבים. מה שלא נאכל מיד ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים, רק חשוב לחמם מחדש בתנור חם/טוסטר אובן 180 מעלות 10 דקות שיחזור להיות פריך.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים ללא גלוטן:
עגבניות וקישואים בתנור נוסח פרובנס
"ג'חנון" בטטות סגולות באפייה איטית
עלי מנגולד במילוי אורז ועשבי תיבול

יצירת הבורקס!
כאמור, את צורת הבורקס השאלתי מהבלקן. פשוט טובלים דפי אורז במים קרים 4-5 שניות (זה מספיק כדי להפוך אותם לגמישים מספיק) ומניחים על משטח עבודה משומן.

בורקס דפי אורז
מכינים כלי עם מספיק מים לטבילת דף האורז. צילום: עז תלם
בורקס דפי אורז
טובלים ל4-5 שניות ולא יותר. צילום עז תלם

חשוב לשמן את משטח העבודה כי דפי האורז דביקים למדיף ובלי שימון מלאכת הגלגול תהיה מאתגרת.

את הדפים משמנים גם מהצד השני ואז מניחים שורה מהמילוי לאורך הדף. מגלגלים את דף האורז מסביב למילוי כמו סיגר/נחש ואז את הסיגר מגלגלים לשבלול.

בורקס דפי אורז
לבורקס גדול – מניחים חמישה דפים בצורה חופפת ועליהם שמים שורה מהמילוי. צילום: עז תלם

אני בחרתי להכין בעיקר בורקסים גדולים – מחמישה דפי אורז שהנחתי בצורה חופפת (אפשר גם משלושה/ארבעה), אבל יכולים כמובן להתמקד בקטנים יותר.

בורקס דפי אורז
מגלגלים לנחש ארוך. צילום: עז תלם

את הבורקסים המגולגלים מעבירים לתבנית עם נייר אפייה ואז מכינים עוד בורקסים, חשוב להקפיד לשמן את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.

לפני האפייה
מזלפים עוד שמן על הבורקסים – אנחנו רוצים שיצאו פריכים במיוחד, ותוספת השמן עוזרת לתת לנו אפקט של טיגון בתוך התנור (כמו במתכון שלי לבטטות בתנור)

אחרי השמן יכולים לפזר מעל שומשום שחור/לבן, פרג, קצח, זרעי חמנייה או כל מה שעושה לכם טוב.

בורקס דפי אורז
מגולגל ומוכן לאפייה. צילום עז תלם

את האפייה
עושים בתנור שחומם ל-190 מעלות 15-20 דקות ואולי אפילו יותר – אתם לא מוציאים את הבורקסים האלו מהתנור לפני שהם שזופים יפה יפה – ואם זה לוקח יותר זמן.. שייקח!

תיאום ציפיות
הפריכות של בורקס דפי האורז נשמרת בדקות הראשונות שאחרי האפייה. אחרי 20 דקות של המתנה היא פוחתת (ואחרי קירור ואחסון גם). אפשר לחמם אותו מחדש כמובן כדי להחזיר את הפריכות לעניינים.

בורקס דפי אורז
וזה הבורקס הקטן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי גבינות: שימו לב שמילוי גבינות מתרחב במהלך האפייה. אז עם הולכים על מילוי חלבי שימו יחסית מעט מילוי, ותוסיפו כף קורנפלור לתערובת כדי שיעזור לתפוס את התערובת. 
  • מי שרוצה יכול להבריש ביצה טרופה על גבי הבורקסים לפני האפייה, כמובן שאז הם לא יהיו טבעוניים.
  • יהיה טעים עם מילוי סמבוסק.
  • מי שלא אוהב פטריות, שלא ישים
  • חלבי: אפשר להוסיף למילוי 100 גרם גבינה מלוחה שאוהבים (פטה/בולגרית) מפוררת.
בורקס דפי אורז
מומלץ לאכול חם מהתנור. צילום: עז תלם

מתכון בורקס דפי אורז ללא גלוטן

4-5 בורקסים גדולים או 20-25 בורקסים קטנים, טבעוני+ללא גלוטן+אהוב על הבריות, 20-30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל בישול תפוחי האדמה

מצרכים:

לבורקס+הברשה:
חבילת דפי אורז גדולים (22 ס"מ) מזרח ומערב
1/4 כוס שמן זית
שומשום לבן ו/או שחור – לפיזור מעל

למילוי:
3-4 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
1-2 סלסילות פטריות, קצוצות דק
1-2 כפות רוטב סויה (רשות, השתמשתי ברוטב סויה ימאסה)
מלח דק, לפי הטעם (בערך כפית)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

מכינים פירה:

  • קולפים את תפוחי האדמה. שמים בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 35-45 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין.
  • שמים את תפוחי האדמה המבושלים בקערה, מועכים לפירה בעזרת מזלג או מועך פירה בעולם חמים.

מוסיפים פטריות ואז יש מילוי:

  • מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים מעל להבה גבוהה 6 דקות אגב ערבוב או עד ריכוך.
  • מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן 6-8 דקות או עד שהפטריות התרככו ולא נותרו נוזלים במחבת. אחרי 2 דקות טיגון מוסיפים את רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מעבירים את הפטריות לקערה עם הפירה ומערבבים היטב. טועמים ומתבלים במלח דק לפי הטעם.

ליצירת הבורקס:

  • מורחים שמן (בנדיבות, שהדפים לא יידבקו) על משטח עבודה נקי.
  • ממלאים מחבת, תבנית פיירקס או כלי רחב ושטוח עם מים קרים.
  • לוקחים דף אורז, טובלים אותו ל4-5 שניות במים הקרים ומניחים על האזור המשומן.

אם רוצים בורקס גדול:

  • טובלים במים דף אורז נוסף ומניחים בצורה חופפת לדף הראשון (ראו תמונות וסרטון). חוזרים על הפעולות עם עוד שלושה דפים (חשוב שכל האזור עליו מניחים דפים יהיה משומן).
  • משמנים את החלק העליון של הדפים.
  • בעזרת כפית, שמים שורה מהמילוי לאורך הדפים. מגלגלים את דפי האורז למעין נקניק ארוך, ואז מגלגלים את הנקניק סביב עצמו לקבלת שבלול.

אם רוצים בורקס קטן:

  • משמנים את הדף מצידו השני.
  • בעזרת כפית שמים שורה מהמילוי במרכז דף האורז שעל משטח העבודה. מגלגלים מעליו את דף האורז ליצירת נקניק, ואת הנקניק מגלגלים סביב עצמו לקבלת שבלול.

לא משנה איזה צורה בחרתם:

  • מעבירים את הבורקסים המגולגלים לתבנית עם נייר אפייה.
  • משמנים את משטח העבודה מחדש בין בורקס לבורקס כדי שלא יידבק.
  • יוצרים בורקסים עד שנגמר המילוי. חשוב שיהיו רווחים בין הבורקסים שלא ידבקו.
  • מעל כל בורקס זורים שומשום שחור ו/או לבן, ומעל מזלפים בנדיבות שמן זית (ככל שתשימו יותר שמן, הבורקס יצא יותר פריך).
  • בעזרת שפיץ של סכין חד מנקבים כל בורקס מספר פעמים (כדי שלא יתנפח ויתפוצץ).
  • מעבירים לתנור (190 מעלות) ואופים 15-20 דקות או עד שמעטה האורז מזהיב.
  • שימו לב: זמני האפייה עשויים להשתנות בין תנור לתנור, אז אם אחרי 20 דקות הבורקסים עדיין לא זהובים, תשאירו אותם בתנור עוד מספר דקות עד שיזהיבו כראוי. 
  • מגישים מיד, יחד עם ירקות וחמוצים שאוהבים. מה שלא נאכל מיד ניתן לשמור בקירור 4-5 ימים, רק חשוב לחמם מחדש בתנור חם/טוסטר אובן 180 מעלות 10 דקות שיחזור להיות פריך.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים ללא גלוטן:
עגבניות וקישואים בתנור נוסח פרובנס
"ג'חנון" בטטות סגולות באפייה איטית
עלי מנגולד במילוי אורז ועשבי תיבול

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

38 תגובות

  1. מר עז תלם היקר!
    אני פשוט מעריצה אותך,
    המתכונים היצירתיים, פירוט דרכי ההכנה והסיפורים שלך בכל מתכון – פשוט עושים לי חשק לבשל !
    כייף כייף כייף כל פעם לצפות בסטורי שלך באינסטגרם ולהכנס לבלוג שלך ולקרוא מתכונים חדשים.
    תודה רבה!!

  2. נהדר, ניראה מצוין
    כבר ננסה

  3. היי תודה על.המתכון
    אני מכינה את הבורקסים האלב מאד דומה גם למתכון שלך . לעיתים הם מתפוצצים והמילוי בורח 😏😏😏 מכיר ? יודע להגיד למה ?
    תודההה

    • היי נופר =] בשמחה!
      שימי לב שבמתכון ציינתי שיש לנקב חורים בבורקס לפני האפייה – הניקוב מאפשר לאדים להשתחרר ואז הבורקסים לא מתפוצצים. וכמובן להיות זהירים במילוי כאשר שמים יותר מדי זה גם יכול לגרום לבורקס להתפוץ

  4. פשוט נהדר ובכל טיפ למילוי פחות משמין למשפחתי שבדיאטה

    • היי מירי

      רוצים בורקס פריך – חייבים שמן.
      אפשר לעשות מילוי על בסיס פירה כרובית או על גבינות רזות אבל זה יחסית שולי בהשוואה לדפי האורז ולשמן

  5. ציפורה נוראל

    בוקר טוב עוז , כל כך שמחה שגיליתי אותך 🙏🏼
    אתמול הכנתי את הבולונז הטבעוני בפעם הראשונה ייצא מוששש כמו שהבנות שלי אומרות
    רוצה להכין לחיילת שלי את דפי האורז עם תפוא ופטריות,
    האם אפשר להכין ולשמור במקרר כמה שעות מבלי לאפות?
    (אשמח לקבל בבקשה מילוי טבעוני נוסף לדפי אורז למי שלא אוכל תפוא 🙏🏼)
    רוצה לאפות בערב .
    רוב תודות מראש ציפורה

    • היי ציפורה =]
      תודה רבה על המילים החמות!
      ברוכה הבאה
      בהחלט אפשר להכין כמה שעות מראש, לעטוף בניילון נצמד ואז לשמן ולאפות
      פירה כרובית סמיך יכול להחליף את תפוחי האדמה

  6. נשמע נהדר!
    האם אפשר לותר לגמרי על תפוחי האדמה – ואז מה אתה ממליץ להוסיף כחומר מעבה ומקשר לפטריות?
    האם אפשר להקפיא? באיזה שלב (לפני אפיה, אחרי )
    תודה

    • היי דורון
      תודה רבה!
      פירה כרובית סמיך יכול להחליף את תפוחי אדמה
      לא בדקתי, אבל מניח שישרוד הקפאה לאחר האפייה

      • בוקר טוב עוז,
        הכנתי אתמול לארוחת ערב.
        המלית יצאה נהדר.
        הכיסוי (דפי האורז ) יצאו שמנים מאד אפילו כשלא שימנתי את צידם הפנימי. לא הצליח להיות קריספי.
        נכון שאכלו הכל (אחד השארתי לנו להיום) – אבל – אולי טיפ למה לא ממש עבד?
        תודה רבה

  7. היי עוז,
    אני נהנית מהמתכונים, ואולי אפילו יותר מההשקעה נושאת הפירות שלך להיות בדויק וברור כדי להבטיח הצלחה גם למי שאינו בשלן מקצועי.
    משום מה אני שומעת את קולך כשמקליקה על "השטחים הלבנים", אבל אין תמונה, כלומר החלל נותר בלובנו.
    לודה על היש,
    יומשמח

    • היי ורד
      תודה רבה על המילים החמות! אכן הייתה תקלה באתר והיום היא סודרה – עכשיו את יכולה לצפות בסרטוני היוטיוב שממוקמים בכתבות

  8. מקסים! תודה

  9. עושה את הבורקס הזה בשינויים קלים
    לא טבעוני
    לכן מושח בביצה טרופה
    או בעת ההרטבה מוסיף למיים ביצה +כפית סילאן. ואז אין צורך למשוח בביצה .

    מלוי פטריות בצל גבינות.

  10. עופרה איזון

    אם יש קבוצה בפיסבוק עם מאכלים ללא גלוטן אשמח להצטרף

  11. תודה רבה שוב על מתכון מצוין. יצא לי הרבה. האם אפשר להקפיא שבלול לפני שמכניסים לתנור?

  12. מעוניינת במתכונים ללא גלוטן וגם מתכונים צימחוניים

  13. לא טעים … 🙁

    שומני , הציפייה שדפי אורז יתנו חוויה של בצק הייתה מוגזמת

    • היי גיל
      מצטער לשמוע שלא אהבת
      קיבלתי דיווחי הצלחה רבים מקוראים במהלך סוף השובוע.
      האם השאר את המאפב בתנור עד שקיבלת פריכות ?

  14. היי עוז.
    הכנתי ביום שישי הטעם נהדר אבל הדפים לא יצאו קרנצ'יים. מה פיספסתי?

    • היי איתמר
      שמח שאהבת !
      יכול להיות שהבעייה בתנור שלך, תנסה להעלות את החום ולהשאיר עוד קצת זמן, אין מה להוציא מהתנור לפני שאתה רואה שהדפים הזהיבו יפה יפה

  15. היי עז, התייעצות…. מה דעתך על מילוי קישואים ופטה? יכול לעבוד? אם כן, יש לך כיוון לתת לי? או מילוי גבינתי, איפה אוכל למצוא? אני תלוייה עדיין 100% במתכונים…. 🤪 תודה ויום טוב!

    • היי דפנה =]
      מילוי קישואים וגבינה להערכתי יצא נוזלי מאוד, לא ממליץ
      מילוי גבינה אני אוהב
      1 גביע קוטג'
      150 גרם בולגרית
      1 ביצה
      כפית גדושה קורנפלור
      קחי בחשבון שבמילוי כזה מתרחב במהלך האפייה, ולכן חשוב לשים מעט יחסית ממנו
      בהצלחה!

      • יצא אחלה! כמו שאמרת, נתתי לזה להיות בתנור עד שנהיה זהבהב, ויצא קריספי. במילוי יש לי מקום לשיפורים כי הבולגרית שלי היתה רזה מדי. פעם הבאה אנסה מילוי אחר. פטנט מדליק וטעים להחלפת בצק רגיל… תודה 👍🏻🤩

  16. matkom mezoyan

    you can add egg to the water and it will be always very crispy

  17. איך אפשר להתגבר על הצמיגיות שיש בדף אורז?

    • היי מיכל
      הצמיגיות היא אחת מהתכונות שלו. ככל שהבורקס יוצא יותר פריך (אפייה בחום גבוה+פרגון בשמן) ככה הוא מרגיש פחות צמיגי

  18. נראה פיצוץ אני חייבת להכין

  19. עוז היקר,
    שבוע נפלא💐
    ראשית חייבת לציין,שאני כל כך אוהבת את האתר שלך!
    מעבר למתכונים המושלמים והטעימים שלך,שתמיד יוצאים נהדרים,בדיוק כמו שצריך, טעים,טעים ושוב טעים ,יש את ההסברים והידע העצום שלך לכל חומרי הגלם,אתה פשוט מעשיר אותנו…. וזה נותן ערך מוסף עליון…..אז,תודה לך🙏
    ועכשיו לשאלתי , אם נשאר מהמילוי,האם אפשר להקפיא אותו לשימוש בפעם הבאה? (בגלל תפוח האדמה).
    תודה רבה לך ושבוע טוב🌸

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: