ג'חנון בטטות ללא גלוטן

24 במאי 2019
ג'חנון בטטות ללא גלוטן
לא תאמינו שזה רק ירק! צילום: עז תלם

ג'חנון הוא אחד המאכלים האהובים עלי ביותר, אבל בגלל הערך הקלורי הגבוה שלו אני לא אוכל אותו יותר מפעם-פעמיים בשנה. לשמחתי הרבה, ממש לא מזמן מצאתי דרך לקבל את הטעם הריח והצורה של הג'חנון בלי לקנות או להכין בכלל בצק! לא מעט תגליות גדולות התגלו במקרה לחלוטין, וזה אחד המקרים האלו.

בפסח האחרון הכנתי את המתכון שלי מגש אנטיפסטי עם ירקות שורש, ובשביל הגיוון רציתי ירקות שאנחנו לא אוכלים בשגרה. הזמנתו מעלה הביתה בטטות סגולות ולבנות, וגם תפוחי אדמה קטנים וחמודים.

ג'חנון ללא גלוטן
בטטות סגולות לפני ואחרי קילוף. צילום: עז תלם

כשארוחת הסדר הלכה והתקרבה התעסקתי בכמה מנות ומגש הירקות בילה טיפה יותר מדי זמן בתנור, וחלק מהירקות נשרפו קצת בתחתית.

כשהגשתי את המנה לשולחן כל המסובין אמרו:
זה מריח כמו ג'חנון :O
וכשטעמנו, גילינו כולם שגם הטעם ממש כמו של ג'חנון.. וזה גם בצורה של ג'חנון, רק… שזה 100% ירק, בלי גלוטן, בלי מרגרינה ואפילו בלי תוספת סוכר (!!)

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

ג'חנון בטטות ללא גלוטן
מעבירים לסיר ג'חנון ומוסיפים שמן ומלח. צילום: עז תלם

איך זה ייתכן?
מה שמיוחד בבטטות הסגולות הוא הן עמילניות יותר במרקמן מאחיותיהן הכתומות, כלומר הן מרגישות דומות יותר לתפוח אדמה והמרקם של בשרן שמיך ולא עדין וקרמי כמו של הכתומות.

ברגע שמוסיפים לבטטות האלו שמן וצולים כמו ג'חנון, הפחמימות והחלבונים שהיא מכילה מגיבים לחום הנמוך של התנור בדומה לבצק שנמצא במתכון התימני הקלאסי.

מה הסיפור שלהן? איפה אפשר להשיג?
בטטות סגולות הן זן אסיאתי (פופולרי מאוד באי אוקינאווה ביפן) של הבטטה הכתומה והאהובה. את הבטטות בהן השתמשתי בצילומים כאן קניתי בשופרסל (סניף כפר סבא הירוקה, הן עלו 10 ₪ לק"ג, פחות מבטטה כתומה רגילה).

אפשר למצוא אותן גם בשווקי איכרים ובאתרים/חנויות של מכירה חקלאית ישירה (וכאמור באתר עלה הביתה).

תיאום ציפיות חשוב

המתכון הזה לא יוצא כמו ג'חנון מבצק במרקם שלו – אין פה גלגולים ושכבות כמו שיש במאפה הרגיל. עם זאת, הבטטות כן מקבלות ריח וטעם ומראה חיצוני של ג'חנון, ולכן לדעתי הוא ראוי לשם ג'חנון בטטות =]

לפני שאתם שואלים:

  • במקום שמן הזית אפשר לשים גם חמאה או שמן קוקוס. לא הייתי שם שמן רגיל, לטעמי הוא פחות מתאים פה.
  • ניסיתי את המתכון עם בטטות רגילות, טעים, אבל לא מספיק דומה לג'חנון. עדיף שתכינו איתן את הבטטות הכי טעימות בעולם.
ג'חנון ללא גלוטן
ג'חנון בטטות סגולות. צילום: עז תלם

מתכון 'ג'חנון' בטטות סגולות (בטטות בצלייה איטית)

3-4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן + פליאו , 5 דקות עבודה, 8-12 שעות (לילה) בתנור

מצרכים:

1-1.5 ק"ג בטטות סגולות, עדיף ארוכות וצרות
1/4 כוס שמן זית (אפשר יותר כמובן, אני שמתי 1/3 כוס)
מלח, לפי הטעם

להגשה:
6 עגבניות, מגוררות בפומפייה ומתובלות במלח

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
  • קולפים את הבטטות.
  • חותכים אותן ככה שיוכלו לשבת צפוף בסיר ג'חנון (או כל סיר בגודל בינוני שיכול להיכנס תנור עם מכסה).
  • שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר.
  • מעל שמים את הבטטות בשכבות, בין שכבה לשכב מזלפים שמן זית ומתבלים את הבטטות במלח.
  • יוצאות 2-3 שכבות, זה בסדר אם זה לא ממש צפוף.
  • מעבירים לתנור ואופים למשך הלילה (8 שעות לפחות).
  • זה מוכן כשהבטטות שחומות וחלק מהצבע הסגול דהה, והסיר מריח כמו.. סיר ג'חנון!
  • אפשר להשאיר בתנור עוד זמן וגם להגביר את החום של התנור ל-160 מעלות אם אתם רוצים את הבטטות יותר שחומות.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות ללא גלוטן:
קיש מבצק בטטה ללא גלוטן
מניפות סלק וקולרבי בתנור
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

27 תגובות

  1. Ronni Aviv Palachi

    הדבר היחידי שאני מוכנה לנסות מבטטות כי זה נראה מבטיח🙃

  2. רעיון מקסים! אנסה, יש לך ראש מיוחד! בינתיים כל מה שעשיתי בהמלצתך יצא מעולה.

  3. נראה מעניין! נראה לך שסיר חשמלי לבישול ארוך יתאים? Slow cooker

  4. כל הכבוד לך 👏👍 זה מדהים , רעיון גאוני

  5. רעיון מעולה! אני מעוניינת לנסות אבל יש לי רק טוסטר בבית, אף שהוא גדול יחסית לטוסטר, סיר לא יכנס בו :). האם אפשר יהיה להכינן בו עטופות באלומיניום? או הצעה אחרת?

    • היי אביגיל =]
      הממ זה חייב זמן בישול ארוך וטוסטר צריך להפעיל כל שעתיים..
      מניח שיעבוד אם תעטפי באלומניום כמו בלג בעומר רק עם הרבה שמן למעין חבילה

  6. אלימלך זורקין

    שתזכה לפומפיות בקצב הסטגנציה. המתכון נפלא !!!

  7. נראה מעולה. ינוסה בקרוב.

  8. יש טעם לנסות עם בטטות לבנות? ואם לא אשמח לרעיונות למתכונים איתן

    • היי חן =]
      במקרה באותו מגש ירקות בו גיליתי את הג'חנון בטטות סגולות היו גם בטטות לבנות
      יכולה להכין אותן לפי המתכון ויצא טעים מאוד, אבל לא יזכיר ג'חנון.
      הן עמילניות ומוצקות יותר, אישית הייתי פשוט זורק אותן לתנור 200 מעלות עם שמן זית ומלח פלפל (קלופות וחתוכות גס כמובן) 40-50 דקוות או עד שרכות

  9. יי השגתי בטטות סגולות!! הכנתי אותן לאישפוז של לילה. והרגע נכנסו לתנור.
    מעולם לא התרגשתי יותר מג'חנון 😄

  10. Excellent idea since I have been gluten free I miss Yeminite food like Malawach and Jacunun thank you so much for coming up
    with this , btw do you think you could get same result with a Crock-Pot.also do you by any chance a good recipe for gluten free Malawach

  11. שלום עז, יש לי שאלה.
    מדוע לקלוף אותן, זה חובה? בבטטות רגילות אני אופה עם הקליפה, מה שגורם לקירמול לח יותר של הסוכרים ויוצר מעין דבש בטטות צמיגי כמו דבש רגיל וזה מעדן אמיתי.
    עם סגולות לא ניסיתי ולכן שואל אותך.

    תודה.

    • היי נוטי
      אני קילפתי כי רציתי מגע ישיר של תוכן הבטטן עם הסיר כדי שיתקרמל וישחים היטב
      לא יודע האם יעבוד גם ללא קילוף, שווה בדיקה (אפשר לקלף חלק וחלק להשאיר עם הקליפה)
      אפשר גם לקרצף טוב טוב את הקליפה ולשטוף כדי להיפטר משאריות חול

  12. היי, מת לנסות את המתכון!! יעבוד עם פיירקס מכוסה בנייר כסף?

  13. יצא מעולה!

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: