גלילות חצילים במילוי גבינות ברוטב עגבניות

15 באוקטובר 2019
גלילות חצילים

גלילות חציל במילוי גבינות. צילום: עז תלם

גלילות חצילים הן בעיני אחד המאכלים הכי מושלמים לאירוח. מאוד כיף להכין אותן (פעילות קלילה עם הילדים), את המצרכים אפשר למצוא בכל סופר והן תמיד עושות רושם בקלי קלות.

כל שנה בחג סוכות היינו שלושת הילדים לבית תלם מתכנסים לבניית הסוכה, מדי פעם גם אחד מאיתנו היה מתנדב לישון בה לכבוד החג.

גלילות חצילים

לא אוכלים מיד! זה לוהט =] צילום: עז תלם

בעיני גלילות החצילים האלו נהדרות לארוחה קלילה עם האושפיזין, אפשר להכין את התבנית בנינוחות הרבה לפני שהם מגיעים (אפילו יומיים מראש) ואז, כשהם מגיעים, לפזר מעל קצת גבינה, להכניס לתנור וכעבור 15 דקות יש מנה שכולם יאהבו.

הרעיון מגיע מהמטבח האיטלקי, שם ישנה מנה שנקראת אינבולטיני די מלנזנה (Involtini di melanzane), רולדת חצילים בתרגום חופשי. זו גם מנה מעולה לחג השבועות.

גלילות חצילים

מצרכים פשוטים שהופכים למנה מנצחת. צילום: עז תלם

מתחילים בהכנת החצילים

כדי להכין את המנה, צריך להצטייד ב2-4 חצילים יפים ומאורכים – תלוי בגודל (3 בינוניים, שניים גדולים, וארבעה קטנים).

חשוב להשתמש בחצילים כמה שיותר טריים (חלק עליון ירוק ורענן, עור חלק ומתוח. אם לוחצים על החציל ונשאר שקע הוא עייף מדי למתכון הזה).

מורידים את הקצוות של החצילים ואז פורסים אותם לאורך – אני נעזר בסכין חדה, אם יש לכם מנדולינה זה עדיף. צילמתי לכם סרטון של הפריסה שיהיה ברור.

את הפרוסות מניחים בתבנית עם נייר אפייה משומן (כנראה תצטרכו שתי תבניות), ואז משמנים אותן גם מלמעלה. אפשר לפזר מעל גם קצת מלח, לא קריטי.

גלילות חצילים

כנראה תצטרכו 2 תבניות. צילום: עז תלם

אנחנו אופים בחום של 180 מעלות במטרה לרכך את פרוסות החציל, ככה שנוכל לגלגל אותן בקלות.

כאן חשוב להיזהר מאפיית יתר – אם תשכחו את הפרוסות בתנור הן עשויות להתייבש (יהיה טעים לאכול אותן ככה אבל לא יתאימו לגלגול).

>>> כך תכינו לזניה מושלמת

עכשיו למילוי

במקור, במנה האיטלקית ישנן מספר אפשרויות למילוי, הפופולרית ביותר היא של גבינת ריקוטה ופרמז'ן.

בחרתי להשתמש בתערובת גבינות ישראלית יותר, כזו שמוכרת מעולמות הבורקס ומאוד קלה ליצירה: שילוב של קוטג', בולגרית וגבינת מוצרלה מגוררת. את המילוי תיבלתי גם באורגנו מיובש שמוסיף ניחוח נהדר וכיפי לסיפור.

מאחורי תערובת המילוי עומד ההיגיון הבא: גבינה אחת נותנת טעם – בולגרית, אותה ניתן להחליף בגבינת פטה או כל מלוחה אחרת שאוהבים.

גלילות חצילים

תערובית גבינות קלה וטעימה. צילום: עז תלם

גבינה שנייה נותנת מרקם – זו הקוטג' (במקומה אפשר לשים גבינה כחושה כמו טוב טעם, או ריקוטה טובה, ואפילו לאבנה ואז זה טוויסט מזרח תיכוני). מי שלא סופר קלוריות יכול לשים, במקום חצי מהקוטג', גבינת שמנת ואפילו מסקרפונה.

הגבינה השלישית נותנת קרמיות וזו המוצרלה (אפשר לשים גאודה או קשקבל במקום).

אני משתמש בגבינות עם אחוזי שומן גבוהים כי זה יותר טעים. אם אתם ממש חייבים גבינות רזות לכו על זה, זה לא יהיה אותו דבר.

גלילות חצילים

שמים כף מהתערובת בצד הרחב יותר של החציל. צילום: עז תלם

מגלגלים!

צילמתי עבורכם סרטון למילוי כדי שלא יהיו לכם ספקות בתהליך. אין בעיה לפרגן כאן במילוי, מקסימום ינזל לצדדים.

מבחינת רוטב

אני שמתי פאסאטה, עגבניות מבושלות קלות ומסוננות, מוצר עגבניות נהדר שחוזר אצלי הרבה במתכונים. פעם היה קשה להשיגו בארץ היום הוא זמין בכל סופר.

אתם יכולים להשתמש במקום ברוטב עגבניות קנוי, או אפילו יותר טוב, רוטב עגבניות ביתי אם יש לכם בשלוף.

את הרוטב שמתי בתוך התבנית (כל תבנית אליה יוכלו להיכנס כל הגלילות מתאימה לנו כאן). בתוכו את הגלילות ומעל פיזרתי עוד מוצרלה בשביל הברכה (המוציא-רלה מן הארץ).

גלילות חצילים

כבר עכשיו זה נראה טעים =] צילום: עז תלם

גלילות חצילים

מוצרלה ולתנור. צילום: עז תלם

עד כאן אתם יכולים להכין הכול יומיים מראש.

מה שנשאר זה להעביר תנור בחום של 200 ולהוציא כשהגבינה נמסה ומעט השחימה והרוטב מבעבע.

מה שכן, אל תאכלו מיד. תחכו 10 דקות לפני שלא תקבלו כוויות בלשון חס ושלום =]

שיהיו המשך חגים שמחים!

לפני שאתם שואלים:

  • מילוי טבעוני: מחליפים את תערובת הגבינות ב250 גרם טופו משי+200 גרם טופו רגיל+כף גדושה משחת מיסו+מלח לפי הטעם – את הכל טוחנים בבלנדר/מעבד מזון לתערובת אחידה. במקום לפזר מעל מוצרלה, מפזרים מעל פירורי לחם או אגוזי מלך קצוצים גס.
  • עודפי מילוי אפשר לשים בלזניה או מאפים אחרים.
  • מוזמנים להוסיף עוד עשבי תיבול שאוהבים למילוי כמו בזיליקום / פטרוזיליה קצוצים.
  • שאריות חציל (פרוסות שלא יצאו טוב למשל) אפשר לשים בתבשילים שונים או בכל רוטב שמתבשל הרבה זמן.
גלילות חצילים

ניתן להכין שלושה ימים מראש. צילום: עז תלם

מתכון לגלילות חצילים במילוי גבינות ברוטב עגבניות

4-6 מנות, חלבי + ללא גלוטן, 20-25 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

לחציל:

3 חצילים מאורכים בגודל בינוני (או שניים גדולים)
מעט מלח
2-3 כפות שמן זית

למילוי:

1 גביע (250 גרם) גבינת קוטג' 5/9% (או כמות זהה של גבינת כנען/טוב טעם/ריקוטה)
200 גרם גבינה בולגרית/פטה 16% ומעלה
100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת (השתמשתי ב1/2 שקית פתיתי מוצרלה של השף הלבן)
כפית שטוחה אורגנו מיובש (רשות)

לאפייה:

כוס וחצי רוטב עגבניות ביתי/רוטב עגבניות קנוי/פאסאטה
חופן פתיתי מוצרלה

אופן הכנה:

מכינים את החצילים לגלגול:

  • מחממים תנור ל-180 מעלות (מצב חום עליון רגיל, לא טורבו).
  • מורידים את הקצוות מהחצילים.
  • בעזרת סכין חדה או מנדולינה פורסים את החצילים לאורך לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ בערך. בפרוסות שבהן יש צד שכולו קליפת חציל לא משתמשים כאן.
  • משמנים מעט תבנית תנור עם נייר אפייה. מניחים את החצילים בשכבה אחת. אם אין מקום לכולם פותחים עוד תבנית.
  • מפזרים מעט מלח מעל לחצילים ומשמנים אותם גם מלמעלה.
  • מכניסים לתנור (180 מעלות) למשך 15-25 דקות, עד שפרוסות החצילים רכות וגמישות, אבל לא שחומות (אם תתנו להן להשים הן עשויות להתייבש).
  • מוציאים מהתנור ונותנים לחצילים להתקרר מעט.
  • משאירים את התנור פועל.

בזמן שהחצילים בתנור, מכינים את המילוי:

  • שמים בקערה את גבינת הקוטג'. מפוררים פנימה את הבולגרית/פטה ומוסיפים את המוצרלה המגוררת ואת האורגנו המיובש.
  • מכיוון שגבינת הפטה/בולגרית מלוחה למדי, לטעמי אין צורך להוסיף מלח נוסף למילוי. תטעמו ותחליטו.

מגלגלים ומעבירים לתבנית:

  • מניחים את פרוסות החצילים על קרש חיתוך נקי.
  • מניחים בתחתית (כלומר, בצד הרחב יותר) כל פרוסת חציל כף מהמילוי (בהתאם לרוחב הפרוסה – אם הפרוסה רחבה יותר אפשר לפרגן ביותר מילוי).
  • מגלגלים את הפרוסה מעל המילוי כדי ליצור גליל חציל.
  • כך מגלגלים את כל פרוסות החצילים עד שנגמרות הפרוסות או עד שנגמר המילוי.
  • יוצקים את רוטב עגבניות לתחתית של תבנית חרסינה גדולה מלבנית/עגולה/מרובעת. מניחים את גלילות החצילים בתוך הרוטב.
  • מפזרים מעל גבינת מוצרלה (בערך 50 גרם או יותר, תלוי כמה גבינה בא לכם).

אופים:

  • מעלים את חום התנור ל-200 מעלות.
  • מכניסים את התבנית לתנור ואופים 15 דקות או עד שהגבינה נמסה והרוטב מבעבע.
  • מוציאים מהתנור ולא אוכלים מיד! תקבלו כוויה בלשון =] מחכים 10 דקות ואז אפשר לאכול.
  • ניתן להרכיב את המנה עד לאפייה עם המוצרלה יומיים מראש.
  • המנה המוכנה נשמרת בקירור 4 ימים.

המתכון הופק בשיתוף תנובה השף הלבן

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

10 תגובות

  1. שלום עז
    האם מניסיונך המאפה שורד הקפאה?

  2. הלו,
    יש בעיות בעלייה של האתר אבל כרגע, לשמחתי הוא עולה ואני בתוך שלבי המתכון שנראה מהמם!
    שאלה: האם אפשר לעשות את המתכון גם ללא גלגול החצילים, כמו מאפה שכבות או לזניה? שכבות חצילים וגבינות ברוטב עגבניות?
    אם כן – איך היית מציע לעשות את זה? האם החצילים צריכים הכנה מוקדמת כמו במתכון הנוכחי? המון תודה!

    • היי מאיה
      אכן הייתה תקלה והיא תוקנה
      בהחלט ניתן! זה שינוי קל למתכון אבל המתרכים אותם מצרכים.
      ראשית, אופים את החצילים כפי שמוסבר ומכינים תערובת מילוי
      שמים 3/4 כוס רוטב עגבניות בתחתית תבנית מרובעת.
      את החצילים האפויים טובלים בקורנפלור משני הצדדים ציפוי עדין.
      עושים שחכב של חצילים מעל הרוטב.
      מעל שמים את המילוי גבינות.
      מעל עוד שכבה של חצילים מצופים בקורנפלור
      מעל את שאר הרוטב (שימי בערך כוס)
      אופים בלי מוצרלה בתנור של 160 מעלות 10 דקות (רק להתחיל בישול של הקורנפלור )
      ואז מפזרים מעל מוצרלה ואופים ב180 עוד 15 דקותץ להזהבה
      בהצלחה!

      • הי עז וחג שמח!
        תודה על התשובה המפורטת, אני אנסה את הדרך הזו בקרוב ואדווח 🙂
        תודה גם על הבלוג הנפלא והבהיר, שמתכונים נפלאים ממנו, כמו הדג של סבתא חנה, המטבוחה ועוד, נכנסו אלינו הביתה באופן קבוע.
        גלילות החציל יצאו יפות, אבל לא אכילות, הטעם מצוין, אבל החצילים נשארו לא עשויים (צמיגיים וכאילו חיים) בעיקר בחלק הפנימי והתחתון גם אחרי הרבה תוספות זמן בתנור.
        יש לך מושג אולי מה היה יכול להשתבש? אולי היו חסרים נוזלים? או שהחיתוך חייב להיות דקיק? או זמן צריבה ראשוני ארוך יותר? מה בעצם אמור לגרום לחצילים להעשות?

        • היי מאיה
          מצטער לשמוע שהניסיון שלכם לא צלח
          החצילים כנראה לא היו פרוסים דק מספיק. כשעשיתי ניסיונות עם חיתוך בעובי של 1 ס"מ באמת יצא צמיגי.
          אגב, מה שצריך לעשות כדי לרכך פרוסות עבות יותר, הוא או לאפות את החצילים יותר בסיבוב הראשון – 10 דקות יותר או עד שהן רכות. סיבוב האפייה השני פחות מרכך את החצילים מכיוון שהוא ללא כיסוי.

  3. תודה גדולה על התשובות המפורטות ! בניסיון הבא בטוח יצליח. שבוע טוב.

  4. הי עז,
    ראשית, נראה מאוד מאוד מגרה,
    מה האפשרויות האחרות למילוי, במקום גבינות לכל מיני טבעוניים שכאלה :-), שלא אוכלים גבינות (וכמובן בשר)?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: