פעם אחת ולתמיד: איך לבשל תירס כמו שצריך?

22 ביולי 2020
איך לבשל תירס

תירס טרי טעים טעים. צילום: עז תלם

בים בם בם תירס חם! אחד הירקות הכי מאפיינים את הקיץ הוא התירס: גרגרים מתוקים וזהובים שמתפצפצים בפה עם טעם נהדר שמפיצים הרבה שמחה.

אצלנו בבית רק המילה תירס מעלה חיוך על הפנים. אז היום נכיר קצת טוב יותר את התירס הטרי וגם אשתף אתכם בשיטה הכי טובה בעיני לבשל קלחי תירס טריים + הטריק הסודי לתיבול אחיד של הקלח.

בת'כלס: מבשלים את קלחי התירס הטרי במים רותחים 2-3 דקות וזהו. אין שום סיבה לבשל קלחי תירס טרי למשך חצי שעה או שעה, ובבישול הקצר מקבלים יותר מתיקות ונהנים יותר מהתירס.

ועכשיו להרחבה =]

איך לבשל תירס?

מי יכול לסרב לו? צילום עז תלם

הוא דווקא במיעוט
כשאנחנו אומרים תירס, מיד עולה לראש הירק: הקלח עם הגרגרים. אבל למעשה התירס המתוק, שקיבל את שמו בזכות כמות הסוכר הגבוהה שהוא מכיל, ונקטף לפני שהוא בשל ויבש, מהווה פחות מ-10% מגידולי התירס בעולם.

מרבית התירסים עלי אדמות הם מזנים קשים יותר, ומשמשים לפולנטה, פופקורן, זיקוק אתנול לדלק ואלכוהול עבור משקה הבורבון, להאכלת חיות, לזיקוק פרוקטוזה (ממתיק שנמצא במשקאות קלים, סוכריות גומי ומגוון מזונות מתועשים אחרים) ועוד מיליון שימושים רבים ואחרים, חלק ניכר מהם לא קשור לאוכל.

בתוך ממלכת התירס המתוק גם ישנה חלוקה לזנים, כולל זנים שנקראים סופר סוויט super sweet, שעוד יותר מתוקים מהנפוצים יותר.

איך לבשל תירס

שורות שורות שמתפצפצות בפה =]. צילום: עז תלם

בזמן שתירס טרי סטנדרטי הוא לא כל כך מתוק בטעמו (שילוב של זן התירס שגודל, הזמן שבילה על המדף ותנאי האחסון – מחוץ למקרר), זני הסופר סוויט מספקים חוויית טעם שונה לגמרי, ויש כאלו שאוכלים אותם ללא בישול כלל (אישית אני אוהב כן לתת להם בישול קצר).

חשוב לי לומר – אין פה השוואה, אלו שני סוגים שונים של אותו הירק, וזה לא שאני צורך רק תירסים טריים סופר מתוקים – כשאני מכין למשל חביתת פולנטה מקושקשת, אני משתמש בתירס טרי רגיל.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

איך לבשל תירס

בשדה תירס אני מרגיש בבית. צילום: טל גליק

עז תלם צילום טל גליק

בתיאבון לי =] צילום: טל גליק

ישר מהשדה
לפני מספר שבועות, הייתה לי הזכות לטעום תירס סופר סוויט ישר מהשדה בסיור שעשיתי במשק כרמלים המקסים במושב ביוגב בעמק יזרעאל.

קוראים קבועים של הבלוג יודעים שאני אוהב מאוד את כל התוצרת הנהדרת של המשק (מאספרגוס, דרך כרובית פיורטי וברוקומיני ועד חסה סלנובה), והיה תענוג גדול להגיע לביקור בו, לראות את העשייה, התשוקה, האהבה ואת ההשקעה שנכנסת לכל ירק וירק.

דן כרמל, מנכ"ל, מספר שהם עשו דרך ארוכה עם התירס של כרמלים: "יצא לנו לטעום זני תירס מתוקים , התאהבנו בהם וניסינו להבין איך אנחנו משתפים את החוויה של התירס הזה עם כמה שיותר אנשים. הזן שלבסוף מצאנו הוא מתוק במיוחד, עם גרגרים בעלי קליפות עדינות, שפחות נתקעות בין השיניים.

איך לבשל תירס

התירס של כרמלים. צילום: עז תלם

הוא גדל בשדות שלנו בערבה, בעמק יזרעאל, ברמת הגולן ובשדה אליהו, ככה שכמעט לאורך כל השנה (מלבד החודשים ינואר ופברואר) אנחנו יכולים לספק אותו לצרכנים. הזן שאנו מגדלים הוא זן מאתגר יותר לגידול, שגם מניב הרבה פחות יבול לדונם בהשוואה לתירס רגיל, אבל הטעם המיוחד מצדיק את המאמץ ותשומת הלב שמושקעת בו".

את מארזי התירס של חוות כרמלים ניתן להשיג בירקניות מובחרות וברשתות השיווק (במבצע בשופרסל עד 25.7), וכן בחנות המשק במושב היוגב. המארזים נשמרים במקרר שבוע אבל ככל שתמהרו לבשל אותם כך יהיו יותר טעימים =]



בישול מינימלי
לא משנה איזה סוג של תירס טרי הבאתם הביתה, מה שחשוב לזכור הוא שהבישול שלו חייב להיות קצר. 2-3 דקות זה אופטימלי, ולא יותר מ-10 דקות.

המנהג לבשל קלחי תירס חצי שעה ואפילו שעה מניב קליפות נוקשות במיוחד (בקליפות הגרגרים יש סוג תאים שנהיה קשה בבישול ארוך) ותוכן בעל טעם מבושל מאוד ופחות רענן. ככל שהבישול נמשך פחות זמן כך נהנים מטעם התירס יותר.

זמן זה מספיק בהחלט בכדי לבשל את העמילנים שבתירס, אלו שנותנים לו טעם גולמי.

>> מתכון לתירס על האש

איך לבשל תירס

תירס בשדרוג לימון, מלח וצ'ילי. צילום: טל גליק

שדרוג נוסח הודו
את התירס שקטפנו בשדה בישלנו עם אחותו של דן, עירית כרמל, שבילתה שנים מחייה בהודו וכיום עובדת בחנות המשק במושב היוגב. עירית שיתפה איתי שיטה פשוטה וגאונית לשדרג את התירס, כזו שלמדה בדוכני אוכל רחוב בגואה.

מכירים את זה שאתם רוצים להוסיף מלח לתירס מבושל, אבל גרגרי המלח פשוט מנתרים מהגרגרים? אז הטריק של עירית הוא פשוט וקל!


  1. בקערה שמים מלח דק וכל תבלין שאוהבים (למשל: שבבי צ'ילי יבש)
  2. לוקחים לימון, חותכים אותו לרבעים, ואת הלימון טובלים במלח המשודרג.
  3. משפשפים את התירסים המבושלים עם הלימון והופ – הטעם שלהם מקבל שדרוג של החיים!

לפני שאתם שואלים:

  • אם לא בא לכם צ'ילי, יכולים להשתמש באיזה תבלין שבא לכם – יהיה מעולה עם אורגנו מיובש, פפריקה מעושנת ואפילו סומאק.
  • מוזמנים כמובן להכפיל כמויות.
איך לבשל תירס

הכי טעים חם מהסיר. צילום: עז תלם

מתכון לתירס מבושל הכי פשוט והכי קל

3-4 מנות, טבעוני, 10 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 חבילת תירס (3-5 קלחים)

לשדרוג מלח צ'ילי:
כפית גדושה מלח דק (אם יש מלח הימאליה ורוד, בכלל מצוין)
1 לימון קטן
1/2 כפית שבבי צ'ילי יבשים (רשות)

אופן הכנה:

  • מביאים סיר בגודל בינוני עם מים (2/3 גובה בערך) לרתיחה. אם צריך, מסירים את קליפת התירסים והסיבים.
  • שמים את התירסים במים ומבשלים 2-3 דקות עד שגרגרי התירס משנים צבעם לצהוב עז והם מבושלים אבל לא מדי.
  • מוציאים מהסיר בעזרת מלקחיים לצלחת גדולה. בשלב זה ניתן לתבל במלח ולאכול או לשדרג כמפורט.

לשדרוג מלח צ'ילי:

  • בקערית קטנה מערבבים את המלח ושבבי הצ'ילי.
  • חותכים את הלימון לרבעים או חצאים.
  • טובלים את הלימון בתערובת המלח ומשפשפים אותו בתירסים – ככה שהמלח והצ'ילי מתפזרים עליו באחידות והתירס מקבל גם קצת מיץ וניחוח מהלימון.
  • אוכלים מיד. התירסים המבושלים נשמרים בקירור שבוע.

המתכון הופק בשיתוף כרמלים

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

31 תגובות

  1. היי.
    האם המתכון זהה גם לתירס קפוא?
    תודה על התשובה והמתכונים המדהימים שלך

    • היי אורלית =] בשמחה תמיד!
      גרגרי תירס קפואים כבר מגיעים מבושלים, אז בעקרון הם מוכנים למאכל מיד לאחר הפשרה

      • קראתי בעבר כתבה שפירסמת (לא בבלוג) על בישול תירס, ושם ציינת להוסיף למי הבישול של התירס סוכר, במתכון הנוכחי לא ציינת סוכר כי התירס כבר מתוק במיוחד?

  2. כשמבשלים את התירס במים חלק מהטעמים יוצא למים שאותם שופכים. (איך עושים מרק?) .
    במקום זה מרטיבים את התירס במים, שמים בכלי פיירקס מכוסה – ולמיקרוגל.
    (אפשר להוסיף מעט מים לפיירקס כדי שלא יתיבש התירס), כ- 2 עד 3 דקות, תלוי בסוג התירס ובכמות,
    הופכים את קלחי התירס ומבשלים שוב לאותו משך זמן. הריח שמדיף התירס כבר מסביר את ההבדל.
    כל תבלין שימרח על התירס ישאר עליו ולא יברח. אפשר גם למרוח חמאה. שחיתות טעימה מאד.

  3. עז תלם. המתכונים הרעיונות והסיפורים המופלאים שלך מרגשים כל פעם מחדש,
    איך אפשר להתקשר או להגיע למושב ולקנות תירס ועוד ישר מהחקלאי.
    תודה מגי

    • היי מגי =]
      תודה רבה!
      במושב היוגב יש חנות משק של כרמלים ניתן לרכוש ממנה את כל התוצרת המעולה שלהם

  4. אין על התירס של כרמלים!!!!ניסיתי כמה חנויות אורגניות וכרמלים עולה עליהם ברמות!!גם כדאי לציין את הבטטה הסגולה והאפונת שלג שלהם.

  5. אני קונה קלחי תירס שעל קליפתם. מבשל שניים שלושה קלחים במיקרו כחמש שש דקות.
    התירס מתבשל בתוך קליפתו מבלי תווך של מים.
    אחלה של טעמים.

  6. האמת גם אני בשנתיים האחרונות מעדיף את הזן ש"כרמלים" מפיצה. שנה שעברה הם היו בשיא עם הקלחים הלבנים שמצהיבים תוך בישול קצר. השנה, לדעתי פחות מוצלחים ולא יצא לי לפגוש שוב את הקלחים הלבנים אלא רק צהובים.
    וכעת לשאלה: בילדותנו (שנות החמחשחם-שישים של המאה הקודמת היינו קונים תירס חם שהתבשל בדוד רותח במשך שעןת ולמרות זאת היה לקלח התירס טעם גן עדן טרי ביותר. משום מה לא מצליח לשחזר את הטעם בבישול ביתי. מה ההסבר?

  7. צריך לספור לאט עד 10-12 והתירס מוכן!!

  8. כל הכבוד! מאוד אוהבת אותך ואת ההשקעה שלך במתכונים הן בויזואליות והן בהסברים המלאים. תודה רבה! אתה תורם לנו המון לחיי האוכל.

  9. אבל איך נפטרים מכל השערות שנשארות דבוקות לתירס???

  10. מזה זמן מה אני שומעת כי התירס המגודל כיום מהונדס גנטית, מה שגורם לי לקנות תירס אורגני במחיר גבוה משמעותית מזה הנמכר ברשתות ולפיכך בתדירות קטנה יותר מזו שהייתי חפצה, האם יש לך מושג לגבי עניין זה ?

    • היי גליה =]
      שאלתי את החברים בכרמלים וזו תגובתם:
      בישראל אין גידול צמחים מהונדסים גנטית למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. קיים איסור בנושא ע"פ חוק
      הזנים שאנחנו מגדלים הם זני תירס טבעי.

  11. שיטה אחרת לתוספות, שאותה למדתי בילדות מחברים שלנו שעלו לארץ מארגנטינה, זה למרות את התירס החם במיונז (או חמאה?) ולגלגל אותו בצלחת של פרמזן מגורד, ככה שהתירס מתמלא בשבבי פרמזן.
    מומלץ.

    עוד שאלה, איך מכינים את התירס כך שייצא עם הריח והטעם כמו שהיה יוצא התירס שהיו מוכרים ברחוב בעגלות, פעם כשהיינו ילדים.

  12. מיכל מישור

    למדתי לבשל 3-4 דקות את התירס ואז ישר לשטוף במי ברז. יוצאים רכים וטעימים.
    מה דעתך על השיטה?

  13. מאירה מלמד

    אצלנו שמים את הקלחים המתוקים בסיר, שופכים מים רותחים, מכסים ומגישים כך לשולחן בלי בישול בכלל

  14. לעוז שלום – ממרומי שנותי 82 אתה מדכיר לי כי בזמנו היה רק זן תירס אחד בשם שן הסוס ואותו ניתן היה לאבול רק בזן 'הבשלת בחלב' שלו איבים אותה היית מזהה לפי יובש השערות החיצוני לקלח בברכה אריאל קסטל

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial