תבשיל כרוב אדום ביין חמוץ מתוק

6 באפריל 2020
תבשיל כרוב אדום

תבשיל כרוב אדום ביין. צילום: עז תלם

כרוב אדום הוא אחד הירקות הכי פחות מוערכים שיש, והיום יש לי מתכון מעולה שהופך אותו ממש לכוכב: תבשיל כרוב אדום ביין, מתקתק, עשיר, עמוק, מנה נהדרת כתוספת לכל סוגי הבשר וגם טעימה בפני עצמה עם פירה או אורז.

אחת השאלות ששואלים אותי הכי הרבה בימים האחרונים היא: איך מכינים ארוחת פסח שתרגיש חגיגית בליל הסדר, והנה מנה שלוקחת ירק פשוט וזמין, ובלי מהלכים מסובכים הופכת אותו לתבשיל הראוי לשבת על שולחן החג (אפילו שהוא בפורמט משפחתי ומצומצם).

תבשיל כרוב אדום

תוספת מעולה לחג. צילום: עז תלם

את הרעיון למתכון קיבלתי מהספר "תיאבון בריא" של גורדון רמזי שתרגמתי לפני עשור: באחת המנות הוא הגיש עוף יחד עם תבשיל כרוב שנראה מהפנט (זו תוספת אהובה במטבח ההונגרי), וכשניסיתי אותו בבית בני המשפחה קיבלוהו בהתלהבות גדולה, ואני אימצתי אותו בחום, אז מקווה שגם אתם =]

תנו לו בכבוד
כרוב אדום (שהוא בעצם סגול) מכיל כמויות מכובדות של ויטמין C ו-K, ואת הצבע הסגול הוא מקבל מפיגמנט שהוא גם נוגד חמצון חזק להפליא בשם אנתוציאנין. תוסיפו לכך כמות מכובדת של סיבים תזונתיים ויש לכם ירק שראוי להרבה יותר כבוד מאשר להיות עוד מרכיב בסלט כרוב.

תבשיל כרוב אדום

אומרים שהוא אדום אבל הוא בעצם סגול. צילום: עז תלם

יחד עם הכרוב הוספתי תפוחים: משתמש בתפוחי פינק ליידי ישראלים נהדרים ומלאים בטעם (יכולים לשים איזה תפוח שאתם אוהבים, וגם אגסים זורמים פה), ועם עוד כמה תוספות פשוטות מתרחש הקסם.

תבשיל כרוב אדום

כל המצרכים לתבשיל כרוב. צילום: עז תלם

נתחיל לבשל
מתחילים מפריסת הכרוב לרצועות דקות. הכי נוח לעשות את זה עם סכין שף ארוכה, סכין לחם משוננת גם תעבוד כאן טוב.

את התפוחים חותכים לקוביות ואת הירק והפרי שמים יחד בסיר רחב ושטוח יחד עם חומץ תפוחים (שהוא כשר לפסח – כל עוד זה מצוין על האריזה), סוכר חום או לבן (מה שמצאתם), מקל קינמון (או חצי כפית קינמון טחון), מלח ושמן זית.

>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח

המתכון הבריטי המקורי השתמש בחמאה, אבל מטעמי כשרות (מיועד לארוחה בשרית) השתמשתי בשמן זית, והיא ממש לא הייתה חסרה לי.

ממקמים את הסיר מעל הלהבה הכי גבוהה ונותנים לחום להתחיל לרכך את הכרוב.

אחרי 10 דקות בערך רצועות הכרוב תהיינה רכות יותר, ואז..


מוסיפים את היין
אני מוסיף לתבשיל יין אדום נהדר, כזה שאנחנו גם אוהבים לשתות גם בשגרה בבית: קברנה סוביניון מסדרת תבור של יקב תבור. זה יין כיפי לשתייה, לא כבד מדי, עם ניחוחות מוצלחים מאוד, שמגיע מהכרם האקולוגי של היקב.

הוא זמין כמעט בכל סופר, ולאחרונה בעקבות המצב החל היקב גם לעשות משלוחים עד הבית (עוד פרטים באתר יקב תבור).

אני שמתי כוס יין שלמה (שזה 150 מ"ל) אבל במתכון כתבתי 1/2 כוס למי שפחות אוהב יין באוכל ממני.

את היין אני מבשל עד שהוא התאדה כמעט לגמרי, ואז אני מוסיף צימוקים (לא תכננתי אבל הם קראו לי מהמזווה וביקשו להצטרף) וכוס מים, סוגר מכסה ונתן לתבשיל להתבשל (מעל להבה בינונית-נמוכה), למשך 40-50 דקות, עד שהכרוב מתרכך וקיבל טעמים נהדרים מכל התוספות שהצטרפו אליו.

הסוד לטעם של המנה הזו

הוא האיזון בין החמוץ, שמגיע מהחומץ והיין, למתוק שמגיע מהסוכר, אז חשוב לטעום את התבשיל ולהוסיף עוד מלח/סוכר/חומץ לפי הטעם עד שאתם מגיעים לאיזון שמשביע רצונכם, אז לפני שאתם מוסיפים מים תטעמו ותתקנו כמויות לחמוץ/מתוק כדי שתהיו בכיוון הנכון מבחינת טעמים.

תבשיל הכרוב האדום נשמר בקירור 4-5 ימים לפחות, והוא אפילו משתבח אחרי לילה במקרר. אז אל תהססו להכין אותו מחר ואפילו היום אם אתם משלבים אותו בתפריט הסדר.

לפני שאתם שואלים:

  • עובד גם עם כרוב לבן, אבל אדום הכי מצטיין פה
  • אפשר לשים מיץ לימון במקום החומץ
  • אפשר לשים יין לבן במקום האדום, ואם אתם בכלל לא אוהבים יין אפשר גם להשמיט.
  • לא אוהבים קינמון? תשמיטו
  • לא אוהבים צימוקים? תשמיטו
  • לגרסה חלבית: במקום שמן הזית שמים 50 גרם חמאה
תבשיל כרוב אדום

אין בעייה להכין אפילו שלושה ימים מראש. צילום: עז תלם

מתכון תבשיל כרוב אדום חמוץ מתוק עם תפוחים ויין

4-5 מנות, טבעוני+פרווה+ללא גלוטן, 15 דקות עבודה, שעה ורבע זמן כולל

מצרכים:

1 כרוב אדום/סגול בגודל בינוני (משקל 1 ק"ג בערך)
2 תפוחים (אני השתמשתי בפינק ליידי)
3-4 כפות שמן זית
2-4 כפות סוכר חום או לבן
2-4 כפות חומץ תפוחים (אפשר גם חומץ רגיל או סוגי חומץ אחרים)
1 מקל קינמון או 1/2 כפית קינמון טחון
כפית שטוחה מלח
1/2 כוס (80 מ"ל) יין אדום (אני השתמשתי בקברנה סוביניון מסדרת תבור של יקב תבור, אפשר לשים גם כוס שלמה)
חופן קטן צימוקים שחורים (רשות)
1 כוס (240 מ"ל) מים

אופן הכנה:

  • חותכים את הכרוב לרבעים לאורך.
  • מוציאים את הליבה ואז פורסים לרצועות בעובי 1/2 ס"מ בערך (כמה שיותר דק יותר טוב).
  • חותכים את התפוחים לקוביות בגודל בינוני (בלי הליבה, אין צורך לקלף)
  • שמים בסיר רחב ושטוח את הכרוב, התפוחים, הקינמון, החומץ, שמן הזית, הסוכר והמלח.
  • מתחילים לבשל מעל להבה גבוהה 10 דקות אגב ערבוב, עד שהכרוב מתרכך מעט.
  • מוסיפים את היין וממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה בערך 5 דקות, עד שרוב היין התאדה (בתחתית הסיר צריכים להיות מעט נוזלים).
  • טועמים את הכרוב בשלב זה ומוסיפים עוד סוכר, חומץ ומלח לפי הטעם האישי שלכם.
  • מוסיפים כוס מים ואת הצימוקים (אם משתמשים).
  • מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית נמוכה 45 דקות. מדי 15 דקות בוחשים, אם רואים שאין מים בסיר מוסיפים עוד 1/4 כוס מים.
  • הכרוב מוכן כשהוא עד התרכך לטעמכם (אני אוהב שיש לו עדיין קצת מרקם, אם אתם רוצים אותו כך לגמרי תמשיכו לבשל), וקיבל טעם חמצמץ-מתקתק מגניב.
  • אם בתום הבישול יש הרבה מים בתחתית הסיר, מבשלים מעל להבה גבוהה ללא כיסוי עד שמרבית המים מתאדים ותחתית הסיר יבשה (זה אומר שכל הטעמים ששמתם יהיה על הכרוב 😉 .
  • נשמר בקירור 4-5 ימים.

אשמח לשמוע מה אתם מכינים עם כרוב אדום! ספרו לי בתגובות

הכתבה הופקה בשיתוף יקב תבור 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

15 תגובות

  1. תודה עז! בתור בת לאם ייקית הכרוב האדום כיכב אצלנו בארוחות מאז ומתמיד, לרוב אמא שלי היתה מכינה מתכון פשוט של כרוב אדום מבושל עם שמן, חומץ ולפעמים צימוקים. התופסות פה נראות לי נהדרות ואנסה בהקדם. תודה תודה.

  2. מתכון הונגרי אמיתי! תודה!

  3. נקרא מושלם!
    יש אפשרות במקום להשתמש ביין להשתמש ברכז רימונים? (כמו במתכון הבולונז הטבעוני המעולה שלך)

    מנצלת את ההזדמנות לאחל חג שמח ולהגיד תודה על המתכונים והבלוג הנפלא.
    החזרת לי את החשק לבשל אז באמת – המון תודה!

    • היי משכית
      כבוד גדול לשמוע! תודה רבה
      בהחלט ניתן! 1-3 כפות רכז רימונים יהיה פה מצוינות

  4. נהדר תודה !!!! אשמח לעוד תבשילים.

  5. תודה על המתכון! האם ניתן להשמיט את הסוכר?
    חג שמח:)

  6. שלום עז, ברצוני להודות לך על מתכון שהיה אהוב אבל נשכח קצת, וכשהכנתי אותו לפי ההוראות שנתת נזכרתי למה אהבתי אותו כל כך. הוספתי מעט סילאן שהיה בדיוק על השיש ובמקום צימוקים שמתי דובדבנים חמוצים מיובשים שהוסיפו לאיזון הטעמים. בקיצור, יצא טעים במיוחד…
    שמחתי גם שהנה יש מתכון ללא שמן…. ואופס, רגע לפני שלחצתי על "פרסם תגובה" ראיתי שיש שמן במתכון…
    מסתבר שטעויות לפעמים מצליחות, ובכלל לא הורגש המחסור בשמן.. (נסה פעם ותיווכח).
    תודה רבה על המתכונים המעולים, הסדר, היסודיות וההתייחסות שלך למגיבים/ות.
    חג שמח

  7. הי עז,
    תודה רבה על המתכון. ניסיתי היום והטעם הפתיע אותי לטובה. גילית לי כרוב אדום (סגול) מחדש ואני מאמצת את המתכון להבא.
    👍👍👍

  8. הי
    תודה על מתכון מושלם מאז שקראתי כאן על הכנת הכרוב באופן הזה , הוא מככב אצלנו בבית באופן קבוע ויש דרישה להכין אותו כל הזמן .

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: