מתכון פתיתים אדומים עם קציצות בסיר אחד

19 ביולי 2022
פתיתים עם קציצות

פתיתים עם קציצות. צילום: עז תלם

יש לי מקום חם בלב לפתיתים, אחד המאכלים הראשונים שלמדתי להכין כבר בילדות. בתקופה האחרונה אני מכין הרבה למשפחה סיר של פתיתים אדומים עם קציצות, מנה מגניבה וטעימה, קצת מושקעת מבחינת ההכנה שהילדון (עוד מעט בן 4!) ממש אוהב ומחכה לה.

זה מנה שממש כיף להגיש למרגש השולחן, נראית מרשימה וטעימה אפילו שמשתמשים ברכיבים שאפשר למצוא בכל סופר. אפשר להכין אותה בגרסה מושקעת עם קציצות פיצקיות אבל המתכון עובד גם עם פחות ההשקעה (ראו: לפני שאתם שואלים).

פרסום בשיתוף פומי

צפו: כל השלבים להכנת פתיתים עם קציצות כולל קריינות

ההשראה

אני יודע שרבים מכם גדלתם על פתיתים אדומים עם נקניקיות, אבל ההשראה למתכון הזה מגיעה דווקא מאיטליה (אצלנו בבית לא הכינו פתיתים עם נקניקיות).

במחוז אברוצו (דש לאופיר קדרון) יש מנה מפורסמת של פסטה עם כדורי בשר קטנים (המחוז היחיד באיטליה עצמה שמכין פסטה עם כדורי בשר), שניסיתי להכין בבית ויצא ממש מיוחד טעים. אז את הרעיון להכין קציצות פיציות ייבאתי משם אל סיר הפתיתים האדומים שהוא הכי ישראלי שיש.

פתיתים עם קציצות

ארוחה בסיר אחד. צילום: עז תלם

פתיתים עם קציצות

שחר עוזר לי לארגן את הצילום. צילום: עז תלם

הקציצות

אני משתמש בבשר טחון טרי שאותו אני מתבל בפפריקה ואורגנו, פשוט כי אני אוהב את הטעם שלהם, וכמובן במלח. מכיוון שהקציצות מתבשלות יחד עם הפתיתים שמתערבבים להם רבות במהלך הבישול, לא הוספתי לקציצות ביצה, ירקות, עשבי תיבול ופירורי לחם, שהייתי מוסיף בכיף אם היה מדובר בסיר של קציצות ברוטב לבדן.

>> המדריך המלא: קציצות ברוטב עגבניות

אני מטגן את הקציצות בסיר בגודל בינוני (4 ליטר קוטר 24) בשמן זית, ואחרי שהקציצות זהובות אני מוסיף פנימה בצל וגזר קצוצים. אפשר לשים גם ירקות אחרים שבאים לכם בטוב כמובן, כמו סלרי, שום, כרישה, שורש פטרוזיליה/סלרי ועוד.

פתיתים עם קציצות

כל המצרכים למתכון. צילום: עז תלם

כשהירקות מתחילים להתרכך אני מכניס פנימה את הפתיתים ונותן גם להם טיגון טוב. לא משנה מה אתם עושים, אל תדלגו על הטיגון הזה – חשוב לטגן את הפתיתים כדי שלא יצאו דביקים מדי, ישארו נפרדים וישמרו על המרקם שלהם.

>> המדריך להכנת פתיתים מושלמים

בגזרת העגבניות

אני מוסיף רסק עגבניות וגם 1-2 כוסות (הכמות תלויה בכם) של עגבניות מסוננות בבקבוק – מוצר שנקרא פאסאטה. יש היום לא מעט מותגי עגבניות בשוק, ואני ממליץ בחום על המותג פומי, שאת מוצריו אפשר למצוא כמעט בכל סופר – איכותיים ביותר עם טעם מושלם של עגבניות בשלות ונהדרות (ולא צריך להוסיף סוכר כי הם מלאים במתיקות טבעית!).

פתיתים עם קציצות

נותנים להן טיגון קצר בשמן זית. צילום: עז תלם

פאסאטה זה שם אלגנטי לעגבניות בשלות שעברו בישול קצר וסינון (מלאכה מעיקה למדי בבית) ויש להם מרקם נעים וחלק. כיף שאפשר למצוא היום את המוצר בקלות בארץ – הוא בסיס מעולה לרוטב בולונז, רטבים לקציצות, שקשוקה ועוד.

פומי הוא מותג עגבניות ותיק ואהוב (בן 40) מצפון איטליה, שמפיק את מוצריו מעגבניות בשלות שנקטפות בשיא הקיץ עם שרשרת אספקה ברת קיימא – הם שמים דגש מיוחד על ההרמוניה עם הסביבה ומקפידים על השקייה מינימלית, קטיף במועד המדויק ביותר ועוד (עוד על מדיניות הקיימות של החברה בקישור).

פתיתים עם קציצות

הקציצות חוזרות לסיר. צילום: עז תלם

פתיתים עם קציצות

מבשלים תוך ערבוב מדי פעם עד שמוכן. צילום: עז תלם

שיטת בישול קצת שונה

אחרי שכל המצרכים בסיר אני מוסיף מים ומבשל. בדרך כלל במתכוני פתיתים סוגרים את המכסה ומבשלים אותם מעל להבה נמוכה, מניסיוני עם המתכון הזה אני ממליץ לכם לבשל אותו בסיר פתוח – להישאר בסביבה ולבחוש מדי פעם, וכשאתם רואים שהפתיתים שתו את כל הנוזלים להוסיף עוד מים.

הסיבה לכך היא שכל הטוב שיש לנו בסיר (בעיקר מוצרי העגבניות שעתירים בסוכרים) נוטים להידבק לתחתית הסיר ככל שהפתיתים מסמיכים, ככה שליתר ביטחון עדיף לבשל עם סיר פתוח כשאתם באזור ולא לשכוח אותו על להבה ל15 דקות ולהתבאס על תחתית שרופה.

פתיתים עם קציצות

קצת השקעה אבל שווה את זה. צילום: עז תלם

לפני שאותם שואלים:

  • טבעוני: מחליפים את הבשר הטחון בכמות זהה של תחליפי בשר מהחדשים שיש היום (ביונד, תנובה אלטרנטיב, סנסשיונל ועוד), עובדים מצוין. אם אתם לא בקטע של תחליפי בשר, יעבוד מצוין עם 500 גרם טופו קשה חתוך לקוביות קטנות שמטגנים היטב (את התבלינים ששמים לתיבול הקציצות תוסיפו לסיר עצמו).
  • ללא גלוטן: אורז עגול (לסושי/ריזוטו) יעבוד מצוין במקום הפתיתים ללא שינוי במתכון. מומלץ רק לשטוף היטב את האורז לפני השימוש ואם יש זמן להשרות שעה במים ואז לסנן.
  • גרסה מקוצרת: לא מכינים קציצות, מערבבים את הבשר עם התבלינים והמלח ומטגנים אותו עד שהוא מתפורר תוך כדי ערבוב, ואז אפשר להוסיף פנימה את הבצל והגזר ולהמשיך עם המתכון כפי שרשום (גם טעים ביותר!).
  • מוזמנים להשתמש בפתיתים מחיטה מלאה/כוסמין.
פתיתים עם קציצות

טעים ועשיר. צילום: עז תלם

מתכון פתיתים אדומים עם קציצות בסיר אחד

6 מנות, בשרי, 45 דקות זמן כולל

מצרכים:

לתערובת הקציצות:
500-600 גרם בשר טחון טרי
1 כפית מלח
1-2 כפיות פפריקה מתוקה או מעושנת
1 כפית אורגנו מיובש

לפתיתים:
2-3 כפות שמן זית
2 בצלים בגודל בינוני (רגיל או סגול), קלופים
3-4 גזרים בגודל בינוני, קלופים
1 חבילה (500 גרם) פתיתים
2 כפות גדושות (בערך 100 גרם) רסק עגבניות
1-2 כוסות פאסאטה (מחית עגבניות חלקה, ניתן להמיר בקופסה קטנה אחת, 400 גרם, של עגבניות מרוסקות)
1/2 כפית מלח או יותר (לפי הטעם)
כפית אורגנו מיובש + כפית פפריקה מתוקה (רשות)
3-5 כוסות מים

אופן הכנה:

  • חוצים לאורך ופורסים דק את הבצל. חוצים את הגזרים לאורך ופורסים דק.

לקציצות:

  • מערבבים בקערה את הבשר הטחון יחד עם שאר המצרכים (פפריקה, אורגנו, מלח), למשך 1-2 דקות עד שמתקבלת תערובת אחידה ונוחה לעיצוב.
  • בעזרת ידיים רטובות יוצרים קציצות קטנות (הכי קטנות שמסתדר לכם ליצור).

מבשלים:

  • שמים בסיר בגודל בינוני (מומלץ בחום סיר נון סטיק) את הקציצות ושמן הזית. מטגנים מעל להבה גבוהה 2-3 דקות, עד שהקציצת הזהיבו מעט. מוציאים לצלחת או קערה בעזרת כף מחוררת.
  • מוסיפים את הבצל הקצוץ והגזר אל השמן שנותר בסיר ומטגנים אגב ערבוב מעל להבה גבוהה 5 דקות, עד שהבצל התרכך מעט.
  • מוסיפים לסיר את הפתיתים ומטגנים אותם אגב ערבוב 2-3 דקות נוספות.
  • כשהפתיתים מעט הזהיבו, מוסיפים את הרסק, הפפריקה והאורגנו (אם משתמשים) ומטגנים דקה נוספת.
  • מוסיפים את המים (תתחילו ב-3 כוסות ותוסיפו עוד לפי הצורך) והפאסאטה, מחזירים פנימה את הקציצות ומביאים לרתיחה. מוסיפים את המלח (לפי הטעם) ומערבבים.
  • מבשלים אגב ערבוב 13-17 דקות מעל להבה בינונית. כשבוחשים חשוב ממש להגיע לתחתית הסיר כדי לוודא ששום דבר לא נדבק או נשרף.
  • אם רואים שהפתיתים ספגו את כל המים ותחתית הסיר מתחילה להידבק, תוסיפו עוד 1/2 כוס מים ותבחשו היטב. כך עושים בהדרגה
  • במהלך הבישול עד שהפתיתים מבושלים לחלוטין.
  • מערבבים ומגישים. אם רוצים אפשר רגע לפני ההגשה להוסיף עוד שמן זית.
  • נשמר בקירור 5 ימים.

לעוד מתכונים בשריים:

תבשיל אסאדו

תבשיל גולאש הונגרי עם פלפלים ותפוחי אדמה

גולאש הונגרי
Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

21 תגובות

  1. שלום וברכה!
    האם אפשר להכין את המתכון "פתיתים אדומים עם קציצות בסיר אחד"
    עם בשר הודו?
    חזה עוף טחון?
    המתכון מאד שונה ממה שאני רגילה: פירורי לחם ביצים וכו'
    האם יתאים לי?
    תודה

  2. יש לנו צליאק במשפחה-אפשר עם אורז?אם כן,אלו התאמות צריך?תודה

    • קינואה תעבוד מצוין וגם אורז
      אורז עגול (לסושי/ריזוטו) פה יהיה מצוין. שיטת הבישול פה היא גם ככה כמו של ריזוטו אז לא צריך התאמות – בישול בסיר פתוח עם הוספת נוזלים בהדרגה

  3. אני מוסיפה לתערובת הבשר קנמון, שמעניק לקציצות טעם מיוחד, טעים מאד.

  4. היי עוז אני ממש אוהב את המתכונים שלך!
    ובמקום הפתיתים אפשר להשתמש בכוסמת או קינואה?
    והאם בכללי אפשר להחליף המתכונים את הפסטה או פתיתים עם קינואה או כוסמת או שיש לך המלצה אחרת?
    תודה רבה.

  5. בשר=התעללות איומה.. אכזריות שאין כדוגמתה ועינויים.

    • נתתי הסבר לגרסה טבעונית למי שלא מעוניין בבשר מכל סיבה שהיא, ראי לפני שאתם שואלים

    • שלום לך לי , אני אוהב ככה סתם להגיב , אבל לענין !
      את אולי יודעת — ואם לא — הנה אני מחדש לך , שלכתחילה ,באמת — הותרו לאדם הראשון ולחוה זוגתו — רק ירק עשב ופרות העצים שהיו בג"ע — למעט עץ הדעת , רק לאחר היציאה מן התיבה — הותרו בעלי החיים לאכילה — עם המגבלה —של "אבר מן החי" , מה לעשות שהטבע האנושי הוא גם טבע חייתי — וצריך הרבה מאד אנושיות — כדי להימנע מבשר ! יתרון האדם על פני
      בעלי החיים — שיש לו בחירה — להם אין ! אצלם זה בטבע , בגנים , באינסטינקטים , במלתעות , בשיניים — ובמבנה מערכת העיכול.
      כוחנו ויתרוננו — שאנו יכולים לעדן את יצרינו — ולהחליט שקיבתנו תדע להסתדר גם עם חלבונים מן הצומח .
      עם כל זאת , חז"ל הכירו את הטבע האנושי — וקבעו "אין שמחה — אלא בבשר ויין" —- מטעם זה יש מצוה בשבתות וחגים להתענג עליהם . בחרת להינזר מהם — ברכה על ראשך !

  6. רעיון כייפי
    האם אפשר לבשל את הקציצות במקום לטגן?

    • היי פזית =]
      שמח שאהבת!
      יכולה להוסיף את הנוזלים לסיר ואז להוסיף את הקציצות ולא לערבב, לתת לקציצות להתבשל 2-3 דקות ברוטב ורק אז לערבב עם הפתיתים
      אם תוסיפי וישר תערבבי הצורה שלהן תיהרס
      ובכללי הטיגון משפר את הטעם של הקציצצות ועוזר לפתוח את הטעמים של התבלינים שבפנים, אז אם את לא הלחץ זל מן להכין לא הייתי מוותר עליו

  7. הי עוז,
    האם חייבים לטגן את הכדורים לפני?
    האם ניתן לשים ישר ברוטב?
    אני לא מבינה מה ההיגיון לטגן לפני שמבשלים. אשמח להסבר
    תודה!

    • היי יפעת 🙂
      הטיגון עושה שני דברים
      1. מזהיב ומשחים מעט את הקציצות כדי שיהיה להן עוד טעם
      2. מקבע את הצורה שלהן כי החלבונים שבבשר מתייצבים בבישול
      אם תשימי אותן ככה בסיר ומייד תבחשי הן תימעכנה ואז סתם עמלת על הצורה
      אפשר גם לבשל בעיקרון ראי תשובתי לפזית

  8. אפשר עם אורז בר (שחור)

  9. יש עניין לתת הוראות מדויקות יותר לגרסה הקצרה של הבשר הטחון.
    במקרה שלי אני צריכה "להחביא" את הבשר מהילדים.
    אם יראו קציצות הם לא יגעו.

    • היי תמר
      הכוונה פשוט ללטגן אותו שיצא פירורים, יכולה עם כף עץ ועם רוצה תוצאה ממש מפוררת יכולה למעוך את הבשר תוך כדי הטיגון עם מוכן פירה פשוט

  10. אאמממ. מתכון ממש טעים אבל אני וריזוטו ממש לא חברים בעבודה….אני עצלן לא קטן. קודם מבשל את הקציצות שטוגנו ברוטב עם כל התבלינים, הרוטב ורסק העגבניות ולאחר כ עשרים דקות עד חצי שעה מוסיף את הפתיתים שטוגנו קודם לכן והוצאו מהסיר לכלי אחר או שטוגנו במחבת אחרת לשילוב ואיחוד טעמים עם כמות מים רותחים גדולה מראש כי אני יודע שהכל יספג לגמרי. לאחר כשתי דקות רתיחה של הרוטב עם תוספת המים מוסיף הפתיתים תוך ערבוב, מנמיך להבה לחום נמוך על סף רתיחה, סוגר מכסה וכך אני לא צריך לערבב בקנאות ויסודיות כמו אצלך. לא נדבק כלום וגם מתבשל בנונסטיק אז בכלל חוויה. והכי נוח וכיף לבשל בסיר סוטז' על כירת אינדוקציה. משאיר את זה על חום נמוך כמו חמין….מעדן.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
שינוי גודל גופנים
ניגודיות