המדריך: פודינג אורז בחלב מושלם!

29 ביולי 2019
פודינג אורז בחלב
פודינג אורז בחלב. צילום: עז תלם

לא משנה אם אתם קוראים לו פודינג אורז, אורז בחלב או דייסת אורז, זהו אחד הקינוחים האהובים עלי. בתור מי שנהנה מאוד לבשל וקונדיטוריה היא לא המומחיות שלו, זה קינוח שיושב עלי בול. לא צריך למדוד בגרמים או לטמפרר, אין הקצפות או קיפולים מסובכים – זו פשוט דייסה מתוקה של אורז שמתבשל בחלב.

אפשר ליהנות מהקינוח הזה חם, פושר ואפילו קר, ומעליו אפשר להוסיף שלל תוספות של פירות העונה. מי שלא רוצה אותו חלבי יכול להסתדר ממש בקלות עם מוצרי קוקוס, ואפשר גם לתקתק אותו שלושה-ארבעה ימים מראש.

אז היום נלמד להכין פודינג אורז בחלב בקלי קלות! מתחילים

פודינג אורז בחלב
קינוח קל להכנה בכלום מרכיבים. צילום: עז תלם

רעיון אחד, הרבה שמות
דייסות אורז למיניהן נפוצות ברחבי העולם. הבריטים קוראים לשלהם רייס פודינג, הספרדים ארוז קון לצ'ה (arroz con leche), הטורקים סוטלץ', היוונים ריזוגאלו (rizogalo) וההודים קיר (Kheer).

ישנם הבדלים בין גרסה לגרסה – מסוג האורז דרך התבלינים ונוזלי הבישול, אבל הקונספט זהה – מבשלים את האורז בחלב עד שהוא מתרכך ומסמיך את כל הסיפור שמסביבו.

פודינג אורז בחלב
כל המצרכים (ופירות אופציונליים) לדייסת אורז בחלב. צילום: עז תלם

את הפודינג אורז שלי שדרגתי עם תוספת של תמצית וניל בשביל הטעם, ובמקום לשים חמאה או שמנת מתוקה בסוף שמתי גבינת מסקרפונה שממש מעשירה את הסיפור – כי אם כבר עושים קינוח אורז שיהיה הכי טעים שאפשר.

ענייני יחסים
בחרתי להשתמש באורז עגול, ואם במתכון האורז הקודם הכוונתי אתכם לאורז סושי, הפעם כל אורז עגול שיש לכם יתאים, בין אם מדובר באורז לריזוטו או סתם אורז עגול חסר מטרה וייעוד שקניתם בחנות התבלינים אשר קרובה לביתכם.

>> מתכון למנגו סטיקי רייס – קינוח אורז דביק תאילנדי

אני אוהב להשתמש באורז עגול מכיוון שהוא יוצא יותר סמיך וקרמי בהשוואה לסוגי אורז אחרים. עם זאת, אציין כי ישנם קינוחי אורז שמתבססים על אורז בסמטי (ששייך לקבוצת האורז הארוך) ובהחלט אפשר לנסות גם איתו.

אפשר לשטוף את האורז לפני, הפעם בחרתי שלא לשטוף כי אני דווקא רוצה את העמילנים שנשטפים מהאורז בשטיפה.

>> לא עוקבים אחרי באינסטגרם עדיין? בואו טעים שם!

פודינג אורז בחלב
האורז לאט לאט יסמיך את הנוזלים מסביב. צילום: עז תלם

היחס בין האורז לנוזל
עומד על 1:4, כלומר על כל כוס אורז שמים 4 כוסות נוזל. כמו במתכון הפולנטה שלי, הלכתי על יחסים שווים של חלב ומים. אישית שמתי חלב עזים, אבל כל סוג חלב, כולל משקאות צמחיים, תופסים כאן.

פשוט שמים את הנוזלים עם האורז בסיר, מוסיפים סוכר ותבלינים ויאללה לבשל.

בגזרת התבלינים שמתי תמצית וניל, ואפשר להיות הרפתקניים יותר עם קינמון, אגוז מוסקט, מי ורדים ואפילו בהרט. רק תהיו עדינים בתיבלונים שלכם שלא יצא דומיננטי מדי.

פודינג אורז בחלב
האורז מוכן כשהוא התרכך ושתה את כל הנוזלים. צילום: עז תלם

בגזרת הסוכר שמתי סוכר חום, והכמות שציינתי במתכון היא המלצה בלבד – יכולים לשים פחות למתיקות עדינה יותר ולהפך.

במהלך הבישול
חשוב לבחוש מדי פעם – הדבר היחיד שיכול להיכשל פה הוא אם תזניחו את הסיר והתחתית תידבק ותישרף. אז כל 4-5 דקות לבוא לבקר את הסיר ולתת בחישה יסודית (אם זה מזכיר לכם ריזוטו, זה לא במקרה).

יכול להיות ש-4 כוסות הנוזלים שתוסיפו לא תספקנה, אז אם אתם רואים שהאורז שתה את כל הנוזלים והוא עדיין לא רך מספיק פשוט תוסיפו עוד חצי כוס מים/חלב לבחירתכם (וחוזר חלילה עד שרך).

פודינג אורז בחלב
ואז הוא מוכן לקבל את תוספת הקרמיות בדמות גבינת המסקרפונה. צילו:ם עז תלם

זמן הבישול ישתנה לפי סוג האורז, עצמת הכיריים, עובי הסיר ועוד פקטורים, אז אל תקשיבו רק למתכון, תקשיבו לאורז. תטעמו – רך = מוכן, לא רך=לא מוכן, להמשיך לבשל עם עוד נוזלים.

לסיומת
כאמור, הוספתי גבינת מסקרפונה, שהיא בעצם סוג של שמנת מתוקה סמיכה במיוחד. אתם לא חייבים להשתמש בה; אפשר במקום לשים 50-100 גרם חמאה או 1/2 כוס שמנת מתוקה, וגם לא להוסיף משהו קרמי בכלל. המסקרפונה מביאה למסיבה קרמיות מיוחדת ומאוד נעימה ולכן הלכתי עליה.

זמן להגיש
מעל דייסת האורז בחלב שלכם (בין אם מגישים אותה קרה או חמה) יכולים לשים כל פרי שיש בעונה, או להסתפק בפיזור סולידי של קינמון.

מכיוון שאנחנו עכשיו בשיאו של הקיץ ויש שפע של פירות, זה לגמרי המקום להתפרע ולשדרג עם תאנים, נקטרינות, מנגו, שזיפים, ענבים אננס ולמעשה כמעט כל פרי שבא לכם בטוב. אגב, בחורף הקינוח הזה מאוד אוהב תותים טריים וגם בננות.

מכיוון שחם בחוץ, אין יותר מדי היגיון בלהגיש את דייסת האורז שלכם בעודה חמה, אז אני ממליץ להגיש אותה כמו פודינג בטמפרטורת החדר או קרה (אבל לא מדי).

לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: במקום חלב רגיל ומסקרפונה שמים 1/2 2 כוסות קרם קוקוס או נוזל קוקוס.
  • הכנה מראש: אפשר להכין את הפודינג אורז בחלב יומיים ואפילו שלושה מראש, לחלק לצנצנות, לשמור בקירור ולפני ההגשה להוסיף מעל איזה פירות שאוהבים.
  • לא אוכלים אורז: מה אתם עושים פה? 😊
  • אורז מלא: מרתיחים 2.5 כוסות מים. מוסיפים 1 כוס אורז מלא עגול ומבשלים מכוסה 15 דקות מעל להבה בינונית עד שכמעט כל המים נספגו. מוסיפים את החלב (2 כוסות) וממשיכים לבשל 15-20 דקות או עד שהאורז התרכך לחלוטין (אם עדיין לא רך, מוסיפים עוד מים בהדרגה וממשיכים בישול עד שהוא מתרכך)
פודינג אורז בחלב
אפשר להגיש עם איזה פירות שאוהבים. צילום: עז תלם

מתכון לפודינג אורז בחלב

4-6 מנות, חלבי (אבל קל לטבעון) + ללא גלוטן, 15 דקות עבודה נטו, 40 דקות עד שמוכן

מצרכים:

לפודינג:
1 כוס אורז עגול לבן (למשל אורז ריזוטו או אורז סושי)
2 כוסות מים
2 כוסות חלב (רגיל/עזים/צמחי כמו סויה או שקדים)
2-3 כפות גדושות סוכר חום (או יותר, לפי הטעם)
קורט מלח (רשות)
1 כפית תמצית וניל
1 כף גדושה מאוד (או פשוט 1/2 חבילה) גבינת מסקרפונה השף הלבן

לתוספות:
פירות שאוהבים (למשל נקטרינה, שזיף, אפרסק, ענבים, בננה, תותים ועוד), מגולענים אם צריך ופרוסים דק או חתוכים לקוביות.

אופן הכנה:

  • מניחים את האורז בסיר קטן (אין צורך לשטוף).
  • מוסיפים את המים, החלב, תמצית הווניל והסוכר (אם רוצים לשים קורט מלח, מוסיפים גם אותו).
  • מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 22­-25 דקות – מדי 5 דקות בוחשים היטב (אפשר לכסות את הסיר בין ערבוב לערבוב ואפשר להשאיר פתוח, זה לא כזה משנה).
  • אם האורז ספג את כל הנוזלים ועדיין לא התרכך, מוסיפים עוד חצי כוס נוזל (חלב או מים) וממשיכים לבשל (וחוזר חלילה עד שהוא רך).
  • כשהאורז מבושל לגמרי, טועמים – אם רוצים מוסיפים מעט סוכר לפי הטעם האישי.
  • מוסיפים את גבינת המסקרפונה ובוחשים היטב, עד שהגבינה נטמעת באורז ומתקבלת דייסה עשירה וקרמית.
  • מחלקים את הפודינג לכוסות, קערות או צנצנות קטנות ומניחים את התוספות שבוחרים מעל. ניתן להגיש חם – ואז יש לכם דייסת אורז, או להגיש בטמפרטורת החדר, ואז יש לכם פודינג.
  • נשמר במקרר 4-5 ימים.

המתכון הופק בשיתוף תנובה

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מתוקים מצוינים:
עוגיות שבולת שועל ללא גלוטן
עוגת גבינה ביסקוויטים של אמאעוגת תפוזים פרווה לפסח
סופלה שוקולד אמיתי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

25 תגובות

  1. הי,
    זה מתכון ארגנטינאי קלאסי ואפילו הנושא של אחד משירי הילדים הכי מפורסמים שם
    https://youtu.be/Q33Q528DsGw
    תהנו

  2. אחד המאכלים האהובים עליי, אפילו עם שאריות אורז – להשרות בחלב ולחמם מעט.

  3. במשך שנים חשבתי שזה מאכל תימני, כי אמא שלי היתה מכינה את האורז הזה בכל הזדמנות. כשהתחתנתי (עם פרסי), השילוב של אורז עם חלב היה נראה לו כמו חילול הקודש. הרבה זמן לא אכלתי את מאכל ילדותי זה. מקווה שלא יהרוס את הדיאטה.

    • מעניין, בהחלט כמעט בכל מקום אליו הגיע האורז הכינו סוג של אורז בחלב.
      אגב גם במטבח הפרסי יש מנה של בנקראת ברנג'ה שירין – שזה קינוח אורז מתוק עם חלב (לפעמים מכינים אותו על קמח אורז ולא על אורז רגיל)

  4. יוגורט דל שומן יזרום במקום המסקרפונה?

    • היי =]
      יוגורט לא ייתן את אותה קרמיות בגלל אחוזי הומן הנמוכן אבל הוא בהחלט יכול להיסיף טעם חמצמץ ועדין. שווה ניסיון

  5. יוסי דה-וולף

    הערה בקשר למכסה סגור, כן משנה או לא משנה.
    אם תכסו את הסיר האדים עולים כלפי המכסה וחוזרים אל האורז
    ובכך מאבדים פחות נוזלים. סביר להניח גם שכמות המים תספיק
    ולא יהיה צורך בהוספת נוזל בגלל אידוי ( מיותר ) שניתן למנוע מראש.
    רמז: גם אורז מאודה ( פרסי ) מבשלים אך ורק עם מכסה סגור.

    • היי יוסי
      הכל נכון ותודה רבה על החידוד
      מצד שני, חשוב לומר שבבישול עם מכסה פתוח הטעמים של החלב מתרכזים ומקבלים ממנו טעם יותר עשיר (רמז: פאייה וריזוטו מבשלים אך ורק עם מכסה פתוח)
      יש תוצאה סופית מסוימת עם כמה דרכים להגיע אליה – כתבתי שזה לא כזה משנה כדי לא לגרום לדרך אחת להיראות עדיפה על השנייה

  6. מי שרוצה לחסוך קצת בקלוריות ועדיין לקבל מרקם גבינתי נחמד – הייתי ממליץ לנסות
    קוטג'. הגרגרים נשמרים בצורה יפה בין גרגרי האורז. זה טעים, פחות קלוריות ממסקרפונה ותוספת
    חלבון נחמדה דלת שומן למנה של פחמימה בעיקרה.
    (ותודה לאמא שככה הייתה מכינה כשהיינו ילדים חח)

    עוד טיפ בנוגע לבישול, אחד הדברים שבאמת מעצבנים בהכנת ריזוטו או דייסה שכזו
    או בישול עם חלב זה הסיכון של ההדבקות של החלב/האורז ושריפתו, אפילו אם לפעמים מפספסים בדקה.
    כדי להימנע מזה, אני משתמש דווקא במחבת (עמוקה יחסית) שיש לי כי היא עם ציפוי קרמי נונ-סטיק. החלב והאורז לא נשרפים, גם אם הגעתי כמה דקות באיחור כדי לערבב. ממליץ
    לנסות. ואומנם יש לי מכסה, אבל גם אני נוטה שלא לכסות כדי שהחלב יצטמצם, גם אם זה מצריך תוספת נוזלים במהלך הבישול.

    • היי עידן
      תודה רבה על הטיפים המצוינים! לא חשבתי על קוטג' אבל בהחלט אבדוק 🙂

  7. יניב גור אריה

    כל הכבוד על החזרת הכבוד לפודינג האורז.
    שתי תובנות קטנות מהניסיון האישי שלי:
    א. בהשוואה בין סוגי אורז שונים, אורז ארבוריו נתן את התוצאה הטובה ביותר, גם בהשוואה לסוגי אורז עגול אחרים.
    ב. חליטה מקדימה של האורז ל 5 דקות במים רותחים, משפרת פלאים את היכולת שלו להתרכך ולהיות נימוח מבלי לגרום לו להתפרק.
    כשמבשלים עם סוכר, הוא מתחרה באורז על המים הזמינים ולכן קשה לו יותר להתרכך ונדרש זמן בישול ארוך יותר שעלול לגרום לו להתפרק.
    אין צורך לחשוש מהחליטה, עדיין נשאר מספיק עמילן באורז העגול כדי להעניק מרקם נימוח לפודינג.

    • היי שף
      תודה רבה על התובנות! השכלתי ואיישם. מסכים לגבי הארבוריו שנותן תוצאה מצוינת, גם האחרים נותנים תוצאה טובה כשמבשלים אותם בהקפדה
      כשאתה חולט את האורז, זה מפחית מכמות הנוזלים שיש להוסיף בהמשך?

  8. אסתר שפרון

    אורז עם חלב, כמעט ואין עבורי משהו יותר טעים ומזכיר לי את הילדות במצרים. אמא שלי ז'ל לא שמה פירות כן שמנו קינמון ואגוזים קצוצים, באורז מי ורדים, אחת הבנות שלי "מתה" על אורז עם חלב ואני מכינה לה בפיירקסים גדולים. תודה על הכל

  9. לא הבנתי מה מחליף את המסקרפונה בגירסה הטבעונית.

    • היי נעמה =]
      אחדד: במקום לשים 2 כוסות חלב (3%) וכף גדושה מסקרפונה (40%), שמים מההתחלה 2.5 כוסות קרם קוקוס (22%) שעושה את אותה עבודה

  10. אפשר להחליף את האורז בגריסים?

  11. רחל זילברמן

    ניסיתי פעם ראשונה , יצא מצוין , כמה קלוריות יש במנה של צלוחית הגשה ?

  12. hi oz! can we replace the sugar with honey ? toda!

  13. היי עז יקר
    אני מאד אוהבת פודינג אורז ובעבר הייתי מתעצלת להכין בגלל כל הטרחה של הבישול הממושך וההשגחה המתמדת ואיכשהו תמיד הייתי מוצאת את עצמי עם תחתית שרופה ודביקה…
    עד שגיליתי את השיטה של הבשלנית/אופה המדהימה מרי ברי. פטנט מדהים… לאפות את הפודינג בתנור. אתמול הכנתי את הפודינג בשיטתה לסיום הצום…
    אני הוספתי למתכון שלה גרידת תפוז וגרידת לימון [בנוסף לאגוז מוסקט] קיבלתי פודינג אורז מופלא! לא פחות. ממליצה לך לנסות את שיטתה, בלי התעסקות ארוכה. פשוט מכניסים לתנור ושוכחים ממנו למשך שעה וחצי… והתוצאה נהדרת בלי תחתיות חרוכות ובלי השגחה מתמדת וכו'.
    בפעם הבאה אנסה את המתכון שלך רק במקום לבשל אכניס אותו לתנור בשיטת מרי ברי… מקווה שתרמתי גם לך משהו… תודה לך עבור כל מה שאני לומדת ממך… ושתהיה לך שנה ברוכה והמשך יצירתיות נפלאה עוד הרבה שנים.
    זה המתכון שלה: https://bit.ly/2OA9HpH

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: