פאי רועים עיראקי או: קובה תפוחי אדמה בתבנית

30 באפריל 2020
פאי רועים עיראקי

פאי רועים עיראקי. צילום: עז תלם

מכירים את זה שנוחת רעיון בראש, והוא לא עוזב עד שמנסים אותו? אז כבר כמה חודשים אני שואל את עצמי מה יקרה אם אני אקח פאי רועים ואשים בתוכו מילוי של קובה תפוחי אדמה של סבתא חנה.

היום, אחרי יום העצמאות, נשארו לנו המבורגרים שלא עלו למחבת פסים (כי כמה כבר אפשר לאכול) אז השתמשתי בהם כדי לבדוק את הרעיון, ומה אני אומר לכם? טעים ממש!

פאי הרועים מגיע אלינו מבריטניה, והקובה פטטה מקורה בעיראק, אבל כשמסתכלים על רשימות המרכיבים של שתי המנות, רואים שרב הדומה על השונה.

>> מתכון לפאי רועים בריטי קלאסי
>> מתכון לקובה תפוחי אדמה של סבתא חנה

פאי רועים עיראקי

שילוב של מזרח ומערב =] צילום: עז תלם

אחת הסיבות שאני לא מכין קובה תפוחי אדמה בבית לעתים קרובות היא בכלל מלאכת הציפוי, הקיבוב והטיגון, שלוקחים הרבה זמן. כשאופים הכל בתבנית בעצם נחסכת הטרחה בלי לוותר על הטעם.

בעיראק עצמה יש גרסאות לקובה בורגול שאפויה בתבנית ולא בצורת הכדור הקלאסית, אז השילוב הזה פשוט נכון בהמון רבדים. אז בלי הקדמות נוספות, ככה תכינו פאי רועים עיראקי או קובה פטטה בתבנית (אני באמת לא בטוח מה זה יותר, וזה סימן לחיבור טוב ?)

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

פאי רועים עיראקי

מצרכים למילוי. צילום: עז תלם

הפירה
מתחילים בהרתחת תפוחי אדמה – לפי שיטת הפירה שלי, קולפים את תפוחי האדמה ומבשלים אותם יחד עם הקליפות (מקבלים פירה טעים יותר).

כשתפוחי האדמה רכים, מועכים אותם לפירה(עם מועך רגיל או מזלג) ומוסיפים טיפה מנוזלי הבישול של תפוחי האדמה וגם שמן זית.


המילוי
בול כמו המילוי לקובה תפוחי האדמה של סבתא חנה, רק שהוספתי גם סלרי (טריק שלמדתי מחברתי רעות עזר שלימדה אותי ואתכם איך להכין קובה אורז), שיהיה עם קצת יותר ירק.

המילוי מכיל בשר, בצל מטוגן, בהרט שנותנת ניחוח מיוחד, אגוזים שמוסיפים מרקם וצימוקים שמוסיפים מתיקות נהדרת.

אני הוספתי גם טיפה סילאן כדי לעדן את המליחות של המילוי, אבל זה לגמרי נתון לשיקולכם.



מעבירים לתבנית ואופים
כשהמילוי מוכן מעבירים אותו לתבנית, מעל מניחים מהפירה, משטחים עם כף ועושים צורה עם מזלג, מזלפים מעל שמן זית והיידה לתנור – עד שהפירה מזהיב יפה.

במהלך הזמן בתנור, המילוי ממשיך להשחים ולהזהיב בתבנית (לכן אין צורך לקלות את השקדים), והטעם שלו מתעצם ומתרכז.

פאי רועים עיראקי

המילוי ממשיך להתבשל ולהשחים בתנור. צילום: עז תלם

אני אציין במאמר מוסגר שאת הקונספט אפשר ליישם על מנות כמו בנטאז' טוניסאי, בסטיל טריפולטאי או פסטל ואפילו פסטייה מרוקאיים. בקיצור, במקום לטגן כדורי תפוחי אמה ממולאים, אפשר להעביר אותם לתבנית וליהנות מהטעם בלי לעבוד קשה.

אשמח ממש שתכינו ותספרו לי איך יוצא!




לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: מחליפים את הבשר הטחון ב-2 סלסילות פטריות קצוצות ו3/4 כוס עדשים שחורות שבישלתם לפי המתכון כאן. את הפטריות מטגנים בהתחלה כמו את הבשר ואת העדשים המבושלות שמים יחד עם השקדים והצימוקים.
  • הכנה מראש: את הפאי ניתן להרכיב אפילו לילה לפני האפייה ולאפות לפני שמוכנים להגיש.
  • לא אוהבים צימוקים? אל תשימו צימוקים. ניתן להחליף בתמרים/משמשים מיובשים קצוצים.
  • במקום בשר טחון יכולים להשתמש בשאריות קבבים/המבורגרים מהמנגל (יוסיפו טעם מעושן וחגיגי).
  • לא רוצים סלרי? ניתן להשמיט או לשים במקום 1/2 צרור פטרוזיליה קצוץ דק (כולל הגבעולים).
פאי רועים עיראקי

מנה כיפית וקלה להכנה. צילום: עז תלם

מתכון לפאי רועים במילוי קובה עיראקי (או: קובה תפוחי אדמה בתבנית)

6 מנות, בשרי + ללא גלוטן + אופטימי לגבי העתיד, 30 דקות הכנה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

לתערובת הציפוי:
1 ק"ג (4 בינוניים או 6 -7 קטנים) תפוחי אדמה (מומלץ אדומים אבל גם לבנים זורמים)
2-3 כפות שמן זית לפירה + 2-3 כפות לזילוף מעל
מלח, לפי הטעם

למילוי:
3-4 כפות שמן זית
2 בצלים בגודל בינוני (או אחד גדול), קלופים וחתוכים לקוביות
3-4 גבעולי סלרי (כולל העלים), קצוצים דק
1/2 ק"ג בשר טחון (אני השתמשתי בהמבורגרים שלא עלו על המנגל ביום העצמאות)
1 כפית בהרט (אפשר יותר או פחות)
חופן שקדים פרוסים (או צנוברים)
חופן חמוציות או צימוקים שחורים
כפית סילאן ללא תוספת סוכר (רשות)
מלח (כפית שטוחה בערך) ופלפל שחור גרוס (1/2 כפית או יותר לפי הטעם)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות.

מתחילים בציפוי:

  • קולפים את תפוחי האדמה ושמים את הקליפות בסיר בגודל בינוני.
  • חוצים את תפוחי האדמה ככה שיהיו פחות או יותר באותו גודל (חתיכות גדולות).
  • מכסים במים קרים ומביאים לרתיחה. מבשלים מעל להבה בינונית 30-40 דקות או עד שהתרככו לחלוטין. בזמן זה עובדים על המילוי.

מכינים את המילוי:

  • בזמן שתפוחי האדמה מתבשלים, מחממים את שמן הזית בסיר רחב ושטוח או מחבת גדולה.
  • מוסיפים את הבצלים ומטגנים מעל להבה בינונית-גבוהה 10 דקות תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצלים מזהיבים יפה.
  • מוסיפים את הבשר והסלרי ומטגנים מעל להבה גבוהה תוך ערבוב מתמיד 10 דקות, עד שהבשר השחים מעט, שינה צבעו לאפור- שחום וכמעט ולא נשארו נוזלים בסיר.
  • מתבלים את הבשר בבהרט, מלח ופלפל ומוסיפים את השקדים והצימוקים/חמוציות. מערבבים היטב. אם מוסיפים סילאן, ניתן להוסיפו כעת.

מכינים את הפירה:

  • אחרי שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין, מעבירים אותם לקערה, מוסיפים את שמן הזית ומועכים לפירה.
  • ממליץ בחום להוסיף 1-2 מצקות ממי הבישול של הפירה ולערבב בעדינות.
  • מתבלים במלח לפי הטעם.

מרכיבים את הפאי ואופים:

  • מעבירים את תערובת המילוי לתבנית פיירקס/חרסינה  בגודל 20X30 או גודל דומה, מעליה שמים את הפירה ומשטחים.
  • עוברים עם מזלג על הציפוי כדי שיקבל צורה מחורצת, מזלפים מעל עוד שמן זית.
  • מכניסים לתנור שחומם מראש (200 מעלות) ל-20-30 דקות או עד שהפירה זהוב ויפה.
  • מוציאים, נותנים לפאי להתקרר מעט ואז מגישים.
  • נשמר בקירור 4-5 ימים.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים של סבתא חנה:
קובה סלק קלאסי
עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
קיצ'רי – אורז עם עדשים כתומות, שום וכמון

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

42 תגובות

  1. אלוף שאתה חושב על הטבעונים :))

  2. אופים בטורבו?

  3. ירדנה פז

    תודה על המתכון. מה קורה עם הקליפות תא זרקת אותן אחרי הבישול?

  4. ניסתי את מתכון הפאי ויצא מאד טעים תודה לך

  5. עוד מתכון נפלא עם אפשרות לגרסה צמחונית. תודה. אהבתי שאתה אופטימי לגבי העתיד.

  6. רמזי הוסיף ביצים לפירה אתה לא הוספת, זה עקרוני?

    • היי אוולין
      התרומה של הביצים לפירה היא שולית מאוד, לכן השמטתי אותה מהמתכונים שלי, לא חסרה לי פה העיקר שיש פירה טוב

  7. עז התותח,
    הכנתי הערב.
    וואו. עפו עלי. פירגנתי, כמובן, לך.
    יצא מעולה.
    ההסברים שלך מרשימים.
    אין ספק. בלוג האוכל שלך הוא מושלם.
    יישר כח

  8. לצמחונים אני משתמשת בטחון של טבעול הוא מעולה לזה ולכל מילוי או לבולונז צמחוני מטגנת בצל ומוסיפה את תוכן השקית ואז מוסיפי כשליש כוס מים רותחים למחבת וכמובן מתבלת יוצא מעולה

  9. עוז, אני תמיד עושה ככה, ויותר טעים אש…
    טיפ לשדרוג המנה – במקום לעשות צורות עם המזלג שים 2-3 כפות פירורי לחם, להדק אותם קצת לתוך הפירה, ואז להתיז על זה קצת שמן זית (עדיף בספריי) – ממתינה לעדכון איך יצא…

  10. נשמע ונראה מצויין, בטוח שאנסה, תודה, ממתינה לעוד טובים כאלה

  11. הי, אם אין לי בהרט, מה יכול להחליפו? תודה ?

    • היי אנה
      אפשר להשמיט ות בל בפלפל שחור בלבד
      או לשים מעט קינמון/אגוז מוסקט/ג'ינג'ר טחון/פלפל אנגלי (אלו התבלינים המרכיבים את הבהרט, מה שתשימי יהיה טוב)

  12. יעבוד גם עם אוכמניות מיובשות (במקום צימוקים)?

  13. היי עז
    לבישול העדשים אתה מפנה למתכון -סלט עדשים ובטטה עם עשבי תיבול – לא הבנתי אם להכין את כל הסלט ולהשתמש בו כמילוי או רק את העדשים.
    תודה
    משה

  14. עז שלום!
    אתה בעיני מסביר כל כך יפה
    וכל כך בכבוד
    ואתה מבחינתי מאוד ראוי להערכה
    הכבוד שלך לאנשים זה כל כך כייף
    לראות אותך

  15. הכנתי ויצא מעולה! כל רכיב-בול. החמוציות,השקדים, הבהרט, הסלרי, ממש כל רכיב מורגש והופך כל ביס לתענוג של ממש?
    פעם הבאה מכינה כמות כפולה ?

  16. יצא נפלא. תודה

  17. כרגיל, מתכון מושלם וכל מילה נוספת מיותרת.
    ☆ אבל טיפ קטן לא יהיה מיותר –

    אני מכינה לפעמים את המנה מחולקת למנות קטנות בתבניות אישיות שמתאימות לתנור (נניח כמו של סופלה וכו) ויש לזה כמה יתרונות –
    האחד שזו גם ככה מנה מעט מתפרקת אז בתבנית אישית, שכל אחד מקבל – כל אחד פשוט אוכל את המנה בתבנית האישית as is ואין התפרקות.
    היתרון השני שזה פשוט כיף להגיש ולאכול כך.
    והיתרון השלישי הוא שזה גם אסתטי ? שזה הכי חשוב! (אחרי בריאות)

  18. היי, בצל ירוק יעבוד במקום סלרי?

  19. הכנתי לערב שבת, כמו שאמא שלי היתה מכינה קובה פטטה ליד כל האוכל העירקי של שבת. יצא טעים מאוד.
    תודה על מתכונים טעימים שמזכירים לי את המטבח של הבית.

  20. נשמע מעולה, מכינה לארוחת שבת! תודה רבה על המתכון ועל ההסברים הנדיבים והמפורטים.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*