המדריך: איך להכין רוטב סאטה תוצרת בית

2 במאי 2022

רוטב סאטה

רוטב סאטאי (או רוטב סאטה) הוא רוטב מעולה שלא מכינים מספיק בארץ – למרות שהוא מתבסס על חומרי גלם שיש לרובנו במזווה. הוא נפוץ במטבחים של אינדונזיה, מלזיה ותאילנד, שם הוא מתבל בדרך כלל שיפודי שיפודים קטנים שנמכרים כאוכל רחוב.

לכבוד יום העצמאות החלטתי להרים לרוטב הנהדר הזה, שבאמת יכול ללכת מצוין עם הכל. היום אפרסם את המתכון הבסיסי לרוטב עצמו ואראה איך לשלב אותו עם מלכת הירקות – הלוא היא הכרובית, ובהמשך הפוסט תמצאו גם מתכון מעולה לשיפודי פרגית עם הרוטב הנפלא הזה.

בהמשך הפוסט תמצאו גם שימושים אחרים לרוטב הזה שבאמת מכינים בקלי קלות, והוא גם נשמר מצוין במקרר.

פרסום בשיתוף JIF

צפו: איך להכין רוטב סאטה וכרובית ברוטב סאטה

ההרכב הפותח לסאטה או סאטאי

הבוטנים הגיעו למזרח הרחוק במאה ה-17, ותפסו עם השנים מעמד של כבוד במטבחים רבים בדרום מזרח אסיה – בעיקר מלזיה, אינדונזיה ותאילנד. רוטב הסאטאי, או סאטה (תלוי את מי אתם שואלים) מתבסס על בוטנים קלויים, אליהם מוסיפים רכיבים מקומיים – בכל מקום את הרכיבים שלו – החל מלמונגראס וגלנגל דרך תבלינים יבשים כמו כוסברה טחונה, כמון, ועוד.

הקטע במתכון הזה הוא השימוש בחמאת בוטנים, אני ממליץ בחום על ומשתמש בחמאת בוטנים של המותג JIF, זהו המותג המוביל בארצות הברית (שמייצאת לעולם חמאת בוטנים יותר מכל מדינה אחרת), שפועל כבר למעלה מ60 שנה, החל מ-1958.

רוטב סאטה

כל המצרכים לרוטב סאטה. צילום: עז תלם

מה שאני אוהב בה זה שהיא קרמית ועשירה במיוחד (יותר מ-90% בוטנים, ויש גם גרסה עם שבבי בוטנים לאוהבי הפריכות), וזמינה בכל סופר.

הגרסה שאני אשתף אתכם היום מתבססת על ממרח קארי אדום, שאולי כבר יש לכם במקרר וחוסך לנו המון שיטוטים עבור רכיבים אקזוטיים (כי הוא כבר מכיל אותם). אפשר להשתמש בכל מחית קארי שיש לכם – קארי מסאמאן למשל ממש מיוחד פה.

רוטב סאטה

כל המצרכים נכנסים לסיר. צילום: עז תלם

אם אתם בכלל לא רוצים חריפות, אפשר לשים גם אבקת קארי, שנוצרה בהשראה הודית ותיתן לנו את עניין התבלינים רק בלי הפיקנטיות.

בשביל הטעם נכנסים לימון, רוטב סויה וסוכר חום, בשביל הקרמיות נכנס קרם קוקוס (קרטון של 250 מ"ל בעיני מאוד נוח לשימוש שגם לא משאיר אתכם עם שאריות).

איך מכינים?

זה באמת לא יכול להיות פשוט יותר – שמים את כל הרכיבים בסיר עם קצת מים, שיעזרו לפתוח את חמאת הבוטנים וקרם הקוקוס הסמיך, ומבשלים יחד תוך כדי ערבוב עד שכל הרכיבים מתאחדים.

רגע לפני הסיום חשוב לעשות טעימה קטנה לבדוק שהרוטב מתובל לטעמכם, ובדיקה קטנה של הסמיכות לראות שיש לכם מרקם כמו של טחינה של חומוסיות, נוזלי ולא סמיך מדי.

רוטב סאטה

בישול קצר וזה מוכן. צילום: עז תלם

חשוב שהרוטב הזה לא יהיה סמיך מדי בשלב הבישול, כי כשהוא מתקרר השומנים שבמצרכים השונים מתקשים ונותנים תחושה סמיכה עוד יותר.

בקיצור, 5 דקות על השעון והרוטב מוכן.

השימוש העיקרי בו הוא בתור מטבל, אבל הוא גם יכול להיות רוטב לנודלס, אורז מוקפץ ואפילו סלט כרוב.

לפני שאתם שואלים:

  • אפשר להשמיט את ממרח הקארי לחלוטין, אבל כן כדאי להוסיף משהו שייתן עוד עניין של תבלינים, כמו אבקת קארי כאמור, חוויאג' או אפילו בהרט.
  • אלרגיה לבוטנים – המתכון עובד עם טחינה גולמית במקום.
  • אלרגיה לקוקוס – שימו עוד כף חמאת בוטנים ובמקום הקוקוס שימו רק מים (כלומר כוס מים אחת, 3 כפות חמאת בוטנים ואז לפי הסמיכות תחליטו אם צריך עוד מים)
  • זה לגמרי בסדר אם הרוטב טיפה מתפרק ויש שומן מלמעלה.
  • ללא גלוטן: אפשר להשתמש ברוטב סויה ללא גלוטן, או להשמיט את רוטב הסויה ולשים מלח במקום. אם יש לכם במקרר רוטב דגים תאילנדי – גם הוא יכול להחליף את הסויה.
  • אם יש לכם סוכר דקלים תאילנדי הוא ממש מתאים פה במקום הסוכר החום.
רוטב סאטה

רוטב מוכן! צילום: עז תלם

מתכון לרוטב סאטה – רוטב בוטנים תאילנדי תוצרת בית

טבעוני, צנצנת בגודל בינוני, 5 דקות עבודה, 10 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 כוס קרם / נוזל קוקוס (17% שומן ומעלה)
2 כפות גדושות חמאת בוטנים חלקה (השתמשתי בחמאת הבוטנים של JIF)
1 כף ממרח קארי אדום (אפשר גם קארי ירוק או כתום אם זה מה שיש בבית), ניתן גם לשים כפית אבקת קארי במקום למי שרוצה רוטב לא חריף
2 כפות סוכר חום (אפשר גם לבן)
2 כפות רוטב סויה
1-2 כפות מיץ לימון סחוט טרי (רשות, אם יש מיץ ליים אז בכלל זה משובח)
1/2 כוס מים

אופן הכנה:

  • שמים את כל המצרכים בסיר קטן. מערבבים היטב עד שחמאת הבוטנים נטמעת עם שאר המרכיבים. מביאים לרתיחה מעל להבה גבוהה- בינונית גבוהה אגב ערבוב.
  • מבשלים 2-3 דקות מעל חום בינוני.
  • עכשיו צריך לשים לב לסמיכות של הרוטב, אתם רוצים מרקם שמזכיר טחינה דלילה (של חומוסיות) – אז אם סמיך מדי תוסיפו עוד מים בהדרגה. באותה הזדמנות אפשר לטעום ולהוסיף עוד מלח/סוכר/מיץ לימון לפי הטעם – לרוב לא צריך לשנות כלום אבל תבדקו בכל מקרה.
  • מעבירים את הרוטב לצנצנת זכוכית. הרוטב נשמר במקרר שבועיים+. במהלך הקירור הרוטב יסמיך וזה לגמרי בסדר, אם תרצו שיחזור למרקם נוזלי פשוט תחממו אותו מעט.
  • מוזמנים לתייג אותי באינסטגרם כשאתם מכינים! @oztelem
רוטב סאטה

כרובית ברוטב סאטה. צילום: עז תלם

הופך את המלכה לקיסרית

האמת שכרובית ברוטב סאטאי היה אחד מהרעיונות שבדקתי עבור ספר הכרובית שלי (שחוגג החודש חמש שנים ליציאתו לאור!) שלא הצליחו להיכנס פנימה מפאת חוסר במקום. השילוש בינה לבין הרוטב הוא פשוט מושלם, היא סופגת ומקבלת בצורה נפלאה את כל מה שיש לו להציע, וזו יופי של מנת ירק.

>> להזמנת ספר הכרובית שלי (חזר למלאי 🙂 ) 

קוראים ותיקים זוכרים את טכניקת ההכנה הזו – של הצריבה ואז האידוי – השתמשתי בה לכרוב ניצנים וגם באק צ'וי, שניהם קרובי משפחה שלה.

רוטב סאטה

צורבים במחבת להזהבה. צילום: עז תלם

רוטב סאטה

שילוב טעמים מצוין. צילום: עז תלם

מתכון כרובית ברוטב סאטה

2-3 מנות, טבעוני, 20 דקות זמן כולל בהנחה שהרוטב מוכן

מצרכים:

1 כרובית קטנה
2-3 כפות שמן זית או שמן קוקוס
1/2 כוס רוטב סאטאי מוכן (אפשר יותר או פחות לפי הטעם)

אופן הכנה:

  • חותכים את הכרובית לתפרחות. את התפרחות הגדולות יותר חוצים לאורך.
  • במחבת רחבי שמים את שמן הקוקס ואת תפרחות הכרובית עם הצד החתוך כלפי מטה.
  • צורבים מעל להבה גבוהה 2-4 דקות או עד שהכרובית מזהיבה. מוסיפים 1/3 כוס מים וסוגרים את המחבת עם מכסה מתאים.
  • מבשלים מעל להבה גביהה 4-5 דקות או שהתפרחות משנות צבעה ומתרככות מעט.
  • מסירים את המכבה ומוסיפים את הרוטב. אם הרוטב סמיך, ניתן דעת לדלל אותו עם מעט מים.
  • מערבבים היטב עד שהרוטב עוטף את הכרובית היטב.
  • מגישים חם, מעל אורז לבן או אטריות ביצים מבושלות.
  • נשמר במקרר 5 ימים ואולי יותר.

וכמובטח: מתכון לשיפודי פרגית ברוטב סאטה

תוכן בונוס! עוד שימושים לרוטב סאטאי:

  1. רוטב לירקות בטמפורה
  2. רוטב לכנפיים בתנור – במתכון הזה שימו 1/2 כוס רוטב סאטאי במקום רוטב הסויה והסילאן
  3. מחליף מיונז כרוטב לסלט כרוב
  4. רוטב לפרגית על האש – מחליפים את רוטב הטריאקי ברוטב סאטה
  5. רוטב לנודלס: מחליפים את רוטב הקארי קוקוס במתכון הזה ברוטב סאטאי
Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

14 תגובות

  1. כשאתה אומר על חמאת הבוטנים של JIF "מה שאני אוהב בה זה שהיא קרמית ועשירה במיוחד (יותר מ-90% בוטנים"
    זה אומר שיש כמעט 10% של דברים אחרים – הם מוסיפים גם סוכר וגם מלח ועוד כל מיני שיקוצים.
    למה לקנות אותם כשיש בשוק, יותר זול, חמאת בוטנים 100%, ללא תוספות.

    • הסיבה שמוסיפים חומרים מתחלבים ומייצבים היא כדי לקבל מרקם יותר יציב, וכאן זה עוזר לנו לקבל רוטב שלא מתפרק
      ובכללי אפילו שאני בהחלט קונה חמאות אגוזים 100% יש להן נטייה להתפרק לשמן ומוצקים (טבעי לגמרי ואני מקבל את זה באהבה)
      עם זאת ולכן, מבחינת נוחות עבודה וגם מבחינת טעם אני אוהב את המוצר שהמלצתי עליו כאן במסגרת החסות ואני גם רוכש בלי קשר

  2. מה לגבי חמאת שקדים? יכולה להתאים?

  3. יעבוד עם ברוקולי?

  4. האם ניתן להחליף את הסוכר בסילאן?

  5. היי עז! נראה מעולה, רוטב שאני סופר אוהבת ונמנעת לרוב בגלל הכמות הפסיכית של החמאת בוטנים שאני אמנם נהנית לאכול מדי פעם באופן הטבעי אבל לא כשהיא בכמויות של כוסות….שאלה – האם אתה זוכר או יודע כמה כוסות יוצאות מהכמות של סך כל הצנצנת? כלומר באיזה חלק יחסי של הצנצנת משתמשים לרוטב עם הכרובית?
    תודה 🙂

  6. שלום, האם הרוטב מתאים לקוביות טופו שאקפיץ במעט שמן זית?

  7. שלום עז, רוטב הסאטאי חוגג במטבחי , החל מה כרוב הצלוי והסלמון הצלוי בסויה ווסבי שמוגש עם אורז ורוטב הסאטאי.
    תודה .

  8. היי עז, נראה מעולה!
    אם מכינים כמות של רוטב הסאטה,
    אתה יודע כמה זמן מחזיק?

  9. שכחת לציין שמעולם עם טופו :))

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
שינוי גודל גופנים
ניגודיות