כנפיים בתנור בסילאן סויה ושומשום

23 באוקטובר 2019

כנפיים בתנור בסויה סילאן ושומשום. צילום: עז תלם

למתכון הזה של כנפיים בתנור יש מקום נוסטלגי אצלי. בתור ילד, דודה שמחה אהבה להכין אותו בכל פעם שהייתי מגיע לבקר (וגם היום אני מאד אוהב את האוכל שלה =] ). היא השתמשה במתכון ישן של אהרוני (מודה שאני לא יודע אפילו מאיזה ספר) והוא היה כל כך מוצלח וכל כך טעים שממש נדלקתי עליו.

אני זוכר שהייתי מבקש ממנה להכין מגש כנפיים כזה במיוחד, ואפילו הייתי קורא לזה הכנפיים של המאפיה (יען כי רק למקורבים ולאנשים שאוהבים מגיע לטעום ממנו 😊 ).

תנו להן להתקרר קצת לפני שאוכלים. צילום: עז תלם

המתכון בו אני משתף היום הוא ניסיון שלי לשחזר את המנה הנוסטלגית, ועשיתי כמה וכמה ניסיונות עד שהגעתי לתוצאה שהייתי מרוצה ממנה. השילוב שהביא לתוצאה הכי מוצלחת, היה, באופן מקרי או לא, גם הכי פשוט.

ארבעה מרכיבים בלבד (טוב, חמישה אם אתם רוצים לקשט בבצל ירוק), טכניקה שמוציאה את המקסימום מהכנפיים הצנועות ויש מנה ראשונה נהדרת בכלום עבודה.

שמים את הכנפיים כמו שהן על תבנית. צילום: עז תלם

עפים על זה
כנפיים הם מבין חלקי העוף הטעימים והזולים ביותר, כמעט תמיד יעלו פחות מ20 ש"ח לק"ג. כשמכינים אותן כמו שצריך הן יוצאות עסיסיות ומלאות בטעם, ומה שכיף במתכון הזה הוא שאת רוב העבודה עושים הקצב והתנור שלכם.

מהקצב אתם מבקשים לחלק את הכנפיים לשתיים (עדיף כנפיים מעוף טבעי/אורגני, וכמובן בקשו שינקו לכן אותן טוב).

אופים ב200 מעלות עד שהכנפיים מזהיבות טיפה. צילום: עז תלם

כשאתם מגיעים הביתה אתם פשוט מניחים אותן על תבנית עם נייר אפייה (מרווחים כמובן) ושולחים לתנור ב-200 מעלות. בלי כלום = לא צריך שמן כי יש מספיק שומן בעור, ולא צריך מלח כי הכנפיים עברו תהליך של הכשרה ולכן הן כבר מלוחות (אם מישהו מכין את המתכון בחו"ל עם כנפיים לא מוכשרות – אז כן כדאי להוסיף מלח).

בתנור יקרו שני דברים: הבשר שבכנפיים יתבשל, והשומן שבעור יתחיל לימוס. אנחנו משאירים את הכנפיים משהו בין 25-35 דקות בסיבוב הזה. אנחנו רוצים שהעור יתחיל להזהיב וגם לראות אזורים שחומים מסביב לכנפיים.

חוץ מהכנפיים צריך עוד שלושה מרכיבים על אמת =] צילום: עז תלם

תערובת סודית מאוד
כשהכנפיים עשויות מוציאים אותן מהתנור ומערבבים עם התערובת הסודית, שמכילה:

סילאן – אל תהיו פראיירים ותקנו סילאן עם תוספת סוכר. היום, כמעט כל מקום שמכבד את עצמו מוכר סילאן של 100% תמרים ובו, ורק בו אתם רוצים להשתמש (פשוט תסתכלו על הרכיבים, אם מופיע משהו שהוא לא תמרים, לא קונים).

רוטב סויה – אני משתמש ברוטב סויה ימאסה, זה רוטב שעבר תסיסה טבעית ויוצר לפי תהליכי הייצור המסורתיים ביפן. רוטב הסויה מוסיף עומק, מורכבות ועוד אוממי למנה (יש גם לא מעט אוממי בעוף).

שומשום – פשוט שומשום רגיל, אם יש לכם שומשום מלא או שומשום שחור הם גם זורמים (ואם אין / לא רוצים שומשום אז לא נורא).

את כל הנ"ל מערבבים בקערה ואז יוצקים על התבנית ומערבבים עם כף עץ/תרווד – המטרה היא לצפות את הכנפיים טוב טוב לפני הסיבוב השני בתנור (אפשר גם לשים את הכנפיים בקערה גדולה, לצקת מעל את רכיבי הרוטב ואז להחזיר הכל לתבנית).

שלא תגידו שלא אמרתי
הסיבוב השני בתנור הוא החלק שלוקח את הכנפיים האלו לרמה הבאה: עכשיו המים שברוטב הסויה הולכים להתאדות, הטעמים הלכים להתרכז ולצפות את הכנפיים טוב טוב בטעמים משגעים וכיפיים.

אמה מה? אסור לכם להתרחק. 2 דקות יותר מדי וזה יישרף! אז תתחילו לבדוק אחרי 5 דקות – כאשר אתם רואים שהנוזלים שמסביב נהיו דביקים וסמיכים, אז הכנפיים מוכנות.

כנפיים מושלמות בקלי קלות. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • רוצים חריף? תוסיפו לרוטב כפית שבבי צ'ילי יבש, או הגישו יחד עם כל רוטב חריף שאתם אוהבים.
  • אפשר לשים דבש או סירופ מייפל במקום הסילאן.
  • לא רוצים כנפיים? עובד גם עם פולקה (45-55 דקות בסיבוב האפייה הראשון)
  • טבעוני: מחליפים את הכנפיים בכרובית! מכינים תפרחות מראש כרובית אחד לפי המתכון שלי לכרובית ברוטב עגבניות, עם הציפוי הטבעוני שמוסבר באופן ההכנה – רק במקום לשים ברוטב עגבניות, מערבבים את התפרחות המצופות והאפויות עם תערובת הסויה וסילאן ומחזירים לתנור ל5-10 דקות.
  • ללא גלוטן: משתמשים ברוטב סויה ללא גלוטן
  • לא אוהבים שומשום: לא שמים שומשום. ניתן בהגשה לעטר בבוטנים קלויים קצוצים.

כולם יתנפלו עליהן! צילום: עז תלם

מתכון לכנפיים בתנור בסויה, סילאן ושומשום

3-4 מנות, בשרי, 10 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 ק"ג כנפי עוף מחולקות ל-2 (עדיף טרי מעוף טבעי/אורגני)
3 כפות סילאן (עדיף סילאן ללא תוספת סוכר)
3 כפות רוטב סויה (השתמשתי בסויה ימאסה, מומלצת בחום)
2 כפות שומשום (לא קלוי)
1 גבעול בצל ירוק, קצוץ דק, להגשה (רשות)

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (מצב חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
  • מניחים את הכנפיים על תבנית תנור עם נייר אפייה (עם רווחים).
  • שמים את תבנית הכנפיים בתנור (200 מעלות) ואופים 25-35 דקות או עד שהכנפיים מעט זהובות (בשלב זה זה לא קריטי אם יישארו 5 דקות יותר או פחות בתנור, העיקר הצבע).
  • מוציאים את התבנית מהתנור.
  • בקערה מערבבים את הסויה, הסילאן והשומשום.
  • יוצקים מעל לכנפיים ומערבבים היטב בעזרת כף עץ/תרווד.
  • מורידים את חום התנור ל-180 מעלות.
  • מכניסים לתנור ל-5-10 דקות נוספות, עד שכמעט כל הרוטב התאדה והכנפיים מצופות יפה ברוטב. אם יש לכם סבלנות, תוציאו קצת את הכמגש מהתנור ותערבבו עם כף עץ אחרי 3 דקות בתנור.
  • שימו לב: בשלב זה חשוב להשגיח על התנור. אם תתרחקו ותשכחו מהתבנית הרוטב יישרף והכנפיים יהרסו. אז אל תגידו שלא אמרתי.
  • אם אחרי 10 דקות הרוטב בתבנית עדיין נראה נוזלי, מחזירים לתנור לעוד 5-10 דקות וממשיכים לצלות עד שהרוטב מצטמצם ומצפה טוב את הכנפיים.
  • נותנים לכנפיים להתקרר מעט לפני שאוכלים. כדאי להגיש יחד עם ברוקולי מאודה.
  • נשמר במקרר 5 ימים.

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב, יבואני סויה ימאסה לישראל

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

 

לעוד מתכונים אסיאתיים:

עוף מוקפץ בקשיו 
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

34 תגובות

  1. אהלן
    כותבים תרווד, לא תרבד 🙂

  2. נראה ונקרא ממעולה… אנסה בקרוב בטוח שיצא טוב.

  3. היי עוז ,

    ניתן להמיר את הכנפיים בחלקי עוף אחרים (שוקיים) ?

    תודה, דליה

    • היי דליה
      בהחלט ניתן =]
      יעבוד מעולה עם שוקיים, אותו מתכון בדיוק רק שאופים 45-55 דקות באפייה הראשונה

  4. עז היי,
    אתה פשוט גדול. נצמדתי מילה במילה למתכון ויצא פצצה.
    ועכשיו שאלה: למה הדגשת "לא טורבו"?
    אני, באוטומט, כל תבשיל שנכנס אצלי לתנור, מכוון על טורבו.
    מתי כן, מתי לא?
    תודה

    • היי אורי =]
      שמח ממש לשמוע! כיף שאהבת
      גם אני פעם הייתי הולך על טורבו בתור ברירת מחדל
      הסיפור הוא כזה
      טורבו מפעיל מאוורר שמפזר את האוויר בחלל התנור
      הלכה למעשה, זה כמו להעלות את הטמפרטורה ב-10-15 מעלות. מה שאומר שדברים יקרו מהר מאוד (להלן טורבו)
      אני מעדיף לאפות בלי הטורבו, והאפייה תימשך עוד 10 דקות יותר, אבל התוצאה מבחינת הפריכות והצבע תהיה יותר מדויקת
      תכלס, משתמש בטורבו רק כשאני מכין פיצות או בצק עלים, מתי שאני רוצה כדברים יקרו מאוד מהר. 95% מהמקרים לא משתמש בו

  5. גם בילדותינו וגם היום,כנפיים בסויה ודבש היו ונשארו מאכל טעיייייים וכייפי! יש משהו משוחרר בלאכול כנפיים…נוטשים את הסכין והמזלג לטובת האצבעות שתוך שניות נהיות דביקות מהרוטב הקרמלי,צלחות שעליהן נערמות העצמות הקטנות שנראות כאילו יצאו מהמדיח! אנחנו הכנו אותן עם סויה,דבש ונגיעה של שום וזה יוצא מושלם!!! ואגב,טיפ קטן שקיבלנו משך בארצות הברית לפני שנים רבות ואנחנו משתמשים בעצתו עד היום,לאחר הצלחה הראשונית בתנור,לפני הוספת הרוטב,דוקרים עם מזלג או חוד הסכין את הכנפיים,פשוט מחוררים במספר מקומות לאחר כך שופכים את הרוטב,כך הרוטב חודר פנימה אל תוך הבשר וזה כל כך כל כך הרבה יותר טעים!!! ממליצה לך ולכולם לעשות זאת! לא תוותרו על השלב הזה אחרי שתנסו! בהבטחה! אנחנו עושים זאת גם עם חלקי עוף אחרים שאני מכינים בתנור עם רוטב…

  6. שלום עז,
    נהנית מאד ממתכוניך!
    האם אפשר להכין שלב א׳ של המתכון בבית, ושלב ב׳ בבית מארחים, אליהם הוזמנתי לארוחה. בתודה. אילה

  7. היי עוז!
    המתכון מהמם ועקבתי אחריו באדיקות, השתמשתי באותה סויה וסילאן טבעי אבל הרוטב יצא דליל ולא ״נתפס״ על הכנפיים (עברו כבר 10 דקות על 180 באפיה השניה ואז הוצאתי). האם ייתכן שזה בגלל ששמתי את הכנפיים עם הנוזלים שלהם ץץן אחרי האפיה הראשונה בקערה עם הרוטב?
    תודה רבה!

    • היי עדי =]
      פשוט תחזירי את התבנית לתנור עד שהרוטב נתפס. הנוזלים המכנפיים טעימים מאוד, זה מצוין שהוספת אותם לרוטב.

  8. הי עז,
    כנפיים לא אוהבים אצלנו, ולכן אני מתכננת להכין שוקיים. היות ואני נוהגת להוריד את העור מהעוף לפני האפייה, האם, לדעתך, כדאי להוסיף שמן בשלב האפיה הראשון?
    תודה ושבת שלום (:

  9. יצא מוש!
    תודה

  10. היי, אוהבת מאוד את הבלוג
    הכנתי גם את המתכון הנ"ל ויצא טעים, אבל עדיין לא ברור לי מה היתרון להכין את העוף לפני השילוב עם הרוטב עצמו ? אם זו כמו צריבה של בשר, לא מרגיש שהיא נצרכת

    • היי אפרת =]
      אם תשימי את הכנפיים והרוטב בהצלחה יחד בתנור הרוטב יישרף, זה הכל
      ויכולה לתת לכנפיים יותר זמן בתנור בסיבוב הראשון, עד שממש משחים, פשוט אז כבר יש סיכוי לייבש את הבשר

  11. שבוע טוב, מתכון קלי קלותה, בלי טיגונים וכו' והטעם…. הילדים התענגו
    תודה על עוד מתכון נהדר
    סמדר

    • שמח ממש לשמוע סמדר היקרה!
      כיף שאהבתם ותודה ששיתפת

      • היי עז. מתכון מעולה. כעצלן כפייתי בניקוי תנורים לאחר הצליה אני סוגר הכל בשקית קוקי מחוררת עם כל המרכיבים מראש כשהכנפיים או חלקי העוף מיובשים מהנוזלים לחלוטין כדי שלא יהיה מימי מידי ובא לציון גואל. נכון שזה בפריכות שונה אבל הטעם. אוי הטעם. למות כמה שזה טעים ונימוח בפה. כמו צלי עוף על אש קטנה קטנה. (ניתן ואף רצוי להמיר את הסילאן בכמה תמרים טחונים או סירופ מייפל בנוסף לטעם עשיר יותר). מעדן.

  12. צהריים טובים, עז היקר!
    ברשותך, אולי אפשר לבקש מתכון לחמין צמחוני לקראת מזג האוויר הקריר?
    חמין צמחוני עם הרבה קטניות, דגנים, ביצים ואפילו "קישקע צמחוני"? 🙂
    ואם אפשר מתכון שמבשלים 4-5 שעות בתנור, במקום להפעיל תנור לכל הלילה, זה בכלל יהיה מדהים.
    מקווה שזו לא חוצפה לבקש את כל הדברים האלה 😊

    תודה רבה!

  13. אחזיק אצבעות שאולי מתישהו תנחת עליך ההשראה לגרסה הצמחונית 🤞
    מודה לך! 🌻

  14. הי עז היקר,
    תודה על המתכון המופלא! ופיצוח חידה עבורי ✨🌹
    בעבר ניסיתי לבשל את המתכון לאחר שאכלנו את הכנפיים היאמיות הללו במסעדה – ולדאבוני הרוטב התייבש לחלוטין (על סף שרוף…) תהיתי למה הרוטב "התייבש" לי כך… כעת אני מבינה שיש 2 שלבים, ושאת הרוטב מוסיפים רק בשלב השני… 🤭😋
    סו… כנפיים יאמיות, היר איי קאם…

  15. חייבת לשתף אותך בכך שהבלוג שלך הוא תמיד המקום הראשון בו אני מחפשת רעיונות ותמיד מוצאת מנות מדהימות. תודה!

  16. היי עוז, תודה על מתכונים מדהימים! אין ברשותי בזמין רוטב סויה. ניתן להחליף את הסויה ברוטב צ'ילי מתוק ולשים עם הסילאן ? או שעדיך לוותר ולשים רק רוטב צי'ילי לבד .. ? תודה!

    • היי טליה =] אם שמה רוטב צ'ילי הוא כבר מאוד מתוק, מספיק לשים אותו בלבד (6 כפות) עם שושמשום אם בא לך

  17. הכנתי. יצא פצצה. הוספתי ג'ינג'ר מגורר ושום כתוש.
    נכנס לתפריט המשפחת. תודה!

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: