כרוב ניצנים במחבת הכי טעים בעולם

20 בפברואר 2019
כרוב ניצנים

כרוב ניצנים במחבת הכי טעים שיש. צילום: עז תלם

אני אוהב לפרגן לאנדרדוג, והירק שהוא לחלוטין אחד מהירקות הלא מוערכים ולא בצדק כאן בארץ הוא כרוב ניצנים.

לפני שנה העליתי אצלי באינסטגרם מתכון ממש טעים להכנתו: צרוב במחבת ואז מאודה, ולא פרסמתי אותו כאן בבלוג.כל שבוע הייתי מקבל עשרות פניות מקוראים שביקשו את המתכון, אפילו אחרי שעונת כרוב הניצנים הטרי של 2018 חלפה.

לשמחתי כרובוני הניצנים הטריים חזרו עכשיו לעניינים, והגיע הזמן לתת למתכון הזה את הכבוד שמגיע לו.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oz Telem (@oztelem) on

הטרי הוא עולם אחר
הרבה אנשים לא אוהבים כרוב ניצנים, וזה כנראה בגלל שבילדותם ניסו לדחוף להם כרוב ניצנים מוקפא שבושל יותר מדי. כשזו הדרך היחידה בה מכירים את החמודונים האלו, זה לחלוטין מובן.
לא מוגזם לומר שעשו לירק הזה עוול היסטורי, כי כרוב ניצנים טרי הוא ירק שונה לגמרי, רענן, פריך, עסיסי, בשרני אפילו, ומלא בטעם, זהו באמת אחד הירקות שאני הכי אוהב.

אני גם אוהב את זה שהוא מופיע לתקופה קצרה של חודשים ספורים, זה בסדר לפעמים להתגעגע.

כרוב ניצנים

ממש עכשיו בשיא העונה והיא נמשכת עד סוף מרץ. צילום: עז תלם

היי, אני לא כרוב תינוק
כמו הברוקולי, הכרובית, הקייל, הכרוב והקולורבי, כרוב ניצנים הוא חבר למשפחת המצליבים, וחולק עם כל הירקות שצוינו אותו אב קדמון (צמח שנקרא כרוב הבר). כמו בני דודיו, הוא פותח לאורך שנים על ידי חקלאים (כלומר: אין בטבע צמח של כרוב ניצנים, רק בשדות).

לפי סופר האוכל הארולד מקגי, עדויות לזני כרוב דומים לו מגיעות מאירופה של המאה ה-15, אבל רק מהמאה ה-18 יש עדות מהימנה לכך שהוא באמת היה איתנו. הוא פופולרי מאוד בבלגיה, ושמו הלועזי הוא ניצני בריסל (Brussel sprouts).

כרוב ניצנים

מורידים את התחתית של כרוב הניצנים. צילום: עז תלם

למרות ששמו עלול להציע שמדובר פשוט בכרוב רגיל שנקטף מוקדם, כרוב הניצנים הוא זן שונה במשפחה – הכרובונים גדלים אחד אחד על גבעול גדול ולא ממשיכים לגדול מעבר לגודל הפיצי שבו אנו קונים אותו.

בזמן שכרוב רגיל ניתן לגדל לאורך כל השנה, כרוב ניצנים חייב מזג אוויר קר ולכן זמין רק לחודשים ספורים, בדיוק בתקופה זו של השנה.

את כרוב הניצנים שלי הזמנתי מהחברים מעלה הביתה, שדואגים שהוא יהיה זמין באתר שלהם כל עוד ניתן להשיגו טרי יפה ורענן (בדרך כלל עד סוף חודש מרץ).

כרוב ניצנים

וחותכים את הכרובים לאורך. צילום: עז תלם

אז מה עושים איתו?
החוק לכרוב ניצנים מוצלח הוא שצריך לבשל אותו כמה שפחות. ככל שהבישול שלו נמשך יותר, הוא נהיה יותר מריר.

הטכניקה אותה אני מפעיל עליו היום נקראת טיגון-אידוי (steam fry) והשאלתי אותה מעולם הדים סאם (היא מעולה גם על באק צ'וי).

מה שעושים – לוקחים את הכרובים, מסירים את הבסיס שלהם וחוצים אותם לאורך.

כרוב ניצנים

מניחים את הכרובים במחבת קרה עם שמן זית, צד חתוך כלפי מטה. צילום: עז תלם

מניחים אותם במחבת משומנת, מתבלים קצת במלח, ואז נותנים למחבת להתחמם ומטגנים את הכרובים עד שהם צרובים יפה.

כשהם הזהיבו בצד החתוך, מוסיפים למחבת מים ומיד מכסים במכסה, ככה שהאדים שנוצרים מבשלים את הכרובונים ומרככים אותם. זה לוקח דקות ספורות.

כשהכרובים רכים אבל לא לגמרי, מסירים את המכסה, נותנים למים להתאדות ומוסיפים קצת מיץ לימון שמרענן את הטעם ומאזן את המרירות של הכרובונים (בקיצור, אל תוותרו על הלימון!).

כרוב ניצנים

שמים את המחבת מעל להבה בינונית גבוהה ומטגנים עד שהכרובים נצרבים. צילום: עז תלם

ואם אתם רוצים שדרוג של ממש, מוסיפים חמאה (20-30 גרם ככה) בסוף הבישול, היא תימס ותהפוך לרוטב שיעשיר מאוד את הטעם של המנה.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

כרוב ניצנים

אחרי שהכרובים התרככו מוסיפים מיץ לימון, מתבלים בקצת מלח ומוכן! צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • המתכון לא עובד עם כרוב ניצנים קפוא! אם זה כל מה שיש לכם, תיקחו את הכרוב ניצנים הקפוא, תתבלו בשמן זית, מלח ופלפל ותשלחו לתנור 200 מעלות 15-20 דקות. זו בעיני הדרך היחידה להוציא ממנו משהו סביר.
  • הטכניקה הזו עובדת מצוין גם עם תפרחות ברוקולי וכרובית.
כרוב ניצנים

כרוב ניצנים במחבת. צילום: עז תלם

מתכון כרוב ניצנים במחבת הכי טעים בעולם

2-3 מנות, טבעוני+ללא גלוטן+פליאו+ללא פחמימות+פרווה+טוב לב, 15 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 חבילה (350 גרם) כרוב ניצנים
2-3 כפות שמן זית
בערך 1/2 כפית מלח (לפי הטעם)
1-2 כפות מיץ לימון (מ-1/4 לימון טרי)
1/3 כוס מים

אופן הכנה:

  • מסירים את הבסיס של כרובי הניצנים וחותכים אותם לחצאים אורך.
  • שמים מעט שמן זית במחבת קרה.
  • מניחים את הכרובים עם הצד החתוך כלפי מטה, מתבלים במלח ובעוד קצת שמו זית מלמעלה אם רוצים.
  • מדליקים את הלהבה בעוצמה בינונית-גבוהה.
  • צורבים את הכרובים בערך 2 דקות, עד שהצד החתוך זהוב.
  • מוסיפים את המים, מערבבים מעט ומיד סוגרים את המחבת עם מכסה מתאים.
  • מבשלים מעל להבה בינונית 2-4 דקות, עד שהכרובים מעט רכים.
  • מסירים את המכסה ומבשלים עד שכמעט כל המים התאדו מהמחבת
  • מוסיפים את המיץ הלימון, מערבבים.
  • טועמים ואם צריך מוסיפים עוד מלח או מיץ לימון לפי הטעם.
  • הכי טוב להגיש מיד. נשמר בקירור 3-4 ימים.

רוצים גם כרוב ניצנים טרי?
החברים בעלה הביתה ארגנו לכם, קוראי הבלוג, הנחה מיוחדת של 7% על כל הזמנה שתעשו.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchencoach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר עלה הביתה

**לפני שמזמינים חשוב לוודא שאתם באזור המשלוחים שלהם – כרגע פועלים באזור השרון והמרכז, מפרדס חנה ועד תל אביב.

המתכון הופק בשיתוף עלה הביתה

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email

10 תגובות

  1. נהדר!
    מזדהה עם הכל, זה אחד הירקות שגם אני הכי אוהב.
    מצטרף להבדל בין הקפוא לטרי, זה אחד הירקות הבודדים שהקפאה עושה לו עוול (כמו ברוקולי).
    אני מבשל אותם ממש דומה. טיגון בשמן וחמאה, מוסיף מים רותחים ולפעמים מיץ תפוזים ומגיש עם שקדים פרוסים. אבל לא חשבתי אף פעם לפרוס אותם באמצע כמו שהצעת, נשמע כמו שדרוג אדיר בקריספיות שאני חייב לנסות! רעיון מעולה.
    אגב הטכניקה כמו בגיוזה נקראת גם ״מים משוגעים״, כשנותנים למים להיעלם ואז השמן מתחיל לעבוד.

  2. אליאב שני-דור

    השבוע הכנתי כרוב ניצנים קפוא – בישול קצר במי רותחים, מחבת עם מעט שמן זית ומעט חמאה, לאחר שנצרב מעט שבבי שום יבשים.
    מעולה.

  3. ובאלו חנויות אפשר למצוא אותו טרי?

  4. מעניין כתמיד. אני אוהבת כרוב!
    האמת ……. מעולם לא אכלתי כרוב ניצנים וכמובן אין מצב שאנסה קפוא (מעולם לא נתקלתי בטרי).
    לא רואה אופק בינתיים לקניית טרי
    נקווה בעתיד :))))

  5. סתם עצה להוסיף קצת סוכר למי הבישול של הכרוב ניצנים ואחר כך מים עם מיץ לימון או קצת חומץ בזמן הבישול. זה מנטרל קצת את הטעם המר של כרוב הניצנים.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email