סלט בצל וסומאק כמו של הדוכנים

6 במרץ 2019
סלט בצל

סלט בצל עם סומאק צילום: עז תלם

היום אני רוצה לפרגן לסלט שהוא אחד הטעימים והמיוחדים בשטח, אבל ממש לא מקבל מספיק כבוד: סלט בצל עם סומאק.

הוא זוכה למקום של כבוד בדוכני פלאפל ושווארמה ברחבי המדינה בפרט והמזרח התיכון בכלל, והוא מוסיף חריפות, חמיצות ומליחות למנות אליהן הוא מצטרף. בכל פעם שאני מעמיס מנה אני דואג להוסיף ממנו כמה וכמה פעמים בתוך האכילה כדי שיהיה נוכח בכל ביס.

כשגיליתי כמה קל להכין אותו התחלתי לצרף אותו לכל מיני מנות, והוא בעיקר אוהב ללוות מנות צלויות – מבשר ועוף ועד כרובית ופלפלים, וכמובן שהוא מעולה יחד עם כל מה שנכנס לפיתה.

סלט בצל

כל מה שצריך לסלט בצל וסומאק. צילום: עז תלם

בדרך כלל במסעדות ובדוכנים שמים רק בצל לבן, אני שם בצל סגול גם כי אני אוהב את הצבע שהוא מוסיף. בתמונות כאן הכנתי כמות כפולה מזו שרשומה במתכון.

ההכנה שלו פשוטה ומהירה: פורסים בצלים ומשרים אותם במלח – המלח מרכך את הבצלים וטיפה מקטין את החריפות שלהם. חשוב לפרוס בחדר מאוורר היטב שלא תבכו יותר מדי.

צפו: 2 שיטות לפרוס בצל

מדברים על הבכי, יש כל מיני סיפורי סבתא ברשת שמדברים על איך למנוע מהבצל להכאיב לעיניים. ניסיתי המון (לקרר אותו שעה, ללעוס מסטיק, לעמוד עם גפרור בפה) ולצערי אף אחת באמת לא עבדה (ולא, אני לא אשים משקפת בכל פעם שאני חותך בצל). אם יש לכם שיטה שבאמת עובדת שתפו בתגובות!).

בתום ההשריה אפשר לשטוף את המלח כדי שלא יהיה מלוח מדי, ואם המלח לא מפריע לכם אפשר גם לשטוף את הבצלים במעט מים ואז לסנן ולסחוט.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

סלט בצל

פורסים דק את הבצלים ושמים בקערה. צילום: עז תלם

אודות אוג הבורסקאים
מלבד בצלים ומלח, כדי להכין את הסלט הזה תצטרכו להצטייד בסומאק טוב. בעיני סומאק הוא מרכיב חובה בכל מטבח, ובמיוחד במטבח הישראלי.

זה סוג של פרי מאוד חמצמץ, שגדל בהרי ירושלים וגם בכרמל. הקליפה של הפרי הזה בעלת צבע סגול חזק בבשלותו והיא עשירה במגוון סוגי חומצות, כאלו ששונות מאלו שנמצאות בלימון ובחומץ.

סלט בצל

מוסיפים את המלח, מערבבים היטב ומשהים שעה (וגם 20 דקות יספיקו). צילום: עז תלם

לפי איילת ונציה (התבלינים של איילת), התבלין הזה שימוש בעבר בתעשיית ייצור העורות ומשם גם קיבל את שמו העברי: אוג הבורסקאים (בורסקאי=יצרן עורות). הוא מעולה עם עוף (למשל מנות כמו מוסחן), משדרג תערובות תיבול כמו זעתר, ויכול להקפיץ תיבול של מגוון סלטים.

בזמן שזרעי תבלינים רבים (כמו כמון, כוסברה, שומר ועוד) ניתן בקלות יחסית לטחון בבית, גרגרי הסומאק קשים במיוחד ופחות מתאימים לטחינה ביתית.

הבעיה שבהרבה מקומות שמוכרים סומאק מדללים אותו – יש שמוסיפים מלח שולחן, יש שמוסיפים מלח לימון ויש שמוסיפים אבקת סלק שנועדה לחקות את הצבע המוכר שלו. אגב, אם אתם שמים סומאק בקצת מים והמים ישר נצבעים בסגול, זו עדות טובה לכך שזה אינו סומאק טהור.

סומאק סומק

סומאק טהור מקרוב. צילום: עז תלם

בגלל זה שמחתי מאוד לטעום ולגלות שהסומאק של איילת באמת מצטיין: חמצמץ במידה, טעם נקי ועדין באיכות שממש נדיר למצוא (וגם מיוצר בסביבה נטולת גלוטן שזה בונוס אדיר למי שצריך).

בתקופה זו של השנה תמצאו אצלה באתר סומאק ארץ ישראלי (סומאק בלאדי) שצבעו מעט חום יותר מהסואק הרגיל (מיובא ממצרים) שנמכר בשאר השנה.

סלט בצל

בתוום ההשרייה במלח מוסיפים את הסומאק ופטרוזיליה קצוצה אם רוצים. צילום: עז תלם

חזרה לסלט

את הסלט בצל שלי שדרגתי עם טיפה פטרוזיליה קצוצה, כמובן שיכולים לוותר עליה אם לא בא לכם.

אני מוסיף אותה ואת הסומאק לבצלים המרוככים ומערבב, ואז טועם – לפעמים אני מבסוט מהטעם ולפעמים אני מוסיף עוד סומאק או עוד מיץ לימון סחוט טרי.

את הסלט אתם יכולים להכין יומיים-שלושה מראש.

סלט בצל

מושלם לפיקניק או עם בשרים צלויים צילום: עז תלם

מתכון לסלט בצל וסומאק

2-3 מנות, טבעוני+ללא גלוטן+פליאו+אהוב על הבריות, 10 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 בצל לבן בגודל בינוני, קלוף
1 בצל סגול קטן, קלוף
1/2 כפית מלח
כפית שטוחה סומאק (אני השתמשתי בסומאק של התבלינים של איילת)
חופן קטן עלי פטרוזיליה, קצוצים (רשות)
1-2 כפות מיץ לימון סחוט טרי (רשות)

אופן הכנה:

  • חוצים את הבצלים לאורך, פורסים אותם דק ומעבירים לקערה. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מועכים מעט את הבצלים עם הידיים כדי שהמלח יעטוף אותם מכל הכיוונים.
  • משהים 20 דקות עד שהבצלים מתרככים. טועמים ואם מלוח לכם מדי שוטפים את הבצלים היטב.
  • סוחטים את הבצלים מנוזלים עודפים ומעבירים לקערה נקייה.
  • מוסיפים את הסומאק והפטרוזיליה ומערבבים.
  • טועמים ומוסיפים עוד מלח, סומאק ומיץ לימון אם רוצים.
  • מגישים יחד עם ירקות קלויים, חזה עוף, שווארמה, בשרים צלויים ועוד.
  • סלט הבצל נשמר בקירור 2-3 ימים.

רוצים גם לטעום ולהכיר את הסומאק הטהור איתו הכנתי את המנה?

איילת ארגנה לכם, קוראי הבלוג, הנחה חד פעמית של 10% על ההזמנה הראשונה מהאתר שלה.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchen coach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר התבלינים של איילת
*הקופון בתוקף עד 31.12.2019

המתכון הופק בשיתוף התבלינים של איילת

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

לעוד מתכוני ירקות:

פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email

24 תגובות

  1. הי עז
    מתכון מגרה בטירוף
    וכתוב מעולה כמו תמיד!
    מהניסיון שלי מה שבאמת מונע לחלוטין את הדמעות זה הרכבת עדשות מגע…
    ועוד בקשה קטנה, לא נפתח לי הסרטונים של חיתוך הבצל, וממש בא לי לראות….
    אודה לך מאוד אם תוכל להעלות לדרייב ולשים פה קישור..
    תודה רבה!!

  2. מרטינה בובר

    לא הצלחתי להבין מה ההבדל בין שתי שיטות החיתוך….
    תודה!

    • היי מרטינה
      שימי לתנועה של הסכין – בחצי הראשון של הבצל התנועה היא למעלה ולמטה, כל הסכין מתנתקת מהקרש.
      בחצי השני התנועה היא כמו תנועה של בוכנה הלוך חזור כשקצה הסכין נשאר צמוד לקרש

  3. יוכי אוקסנברג

    נהנית מהצד היסודי בהעברת המידע.
    סלט הסומק משכנע.
    אנסה בעז"ה.
    יישר כוח.
    יוכי

  4. טיפ לבצל- לשטוף במים!
    עובד לי ב99% מהמקרים.
    מקלפת, חותכת לשני חתיכות ושוטפת במים. 😊

    + המתכון נראה מעולה, בהחלט אנסה בקרוב

  5. למניעת דמעות בזמן חיתוך הבצל:
    לשים מאוורר בצד , מכוון מעל לקרש החיתוך ומתחת לפנים.
    הרוח מסלקת את אדי הבצל הצידה והעיניים יכולות לחייך.

  6. הי עז,
    תודה על עוד מתכון מדייק טעמים ומרקמים.
    לגבי מניעת דמעות במטבח בעת קיצוץ בצל,
    אני משתמשת במאוורר. מאוורר תקרה עושה עבודה מצוינת.
    אפשר לנסות גם עם מאוורר שעומד על הרצפה., או שולחני.
    הרוח, מסיטה החומרים מיצרי הדמעות, מהעיניים והלאה.

    • בדיוק מה שהתכוונתי להציע. הייתי משתמשת במאוורר עומד שהייתי סוחבת למטבח ביום בישולים משמעותי.
      שנים רבות קודם לכן, היה לי "שואב אדים" (Vent) שהיה בנוי בין גופי החימום של פלטות הבישול (שמעל לתנור) ושאב את האויר כלפי מטה – הייתי שמה את קרש החיתוך עליו וכלום לא היה מגיע אלי 🙂

    • תודה רבה על הטיפ רונית =]

  7. הסלט נהדר והמתכון נראה מדוייק,רק מה שתמיד מזמזם לי בראש אלו קביעות מדעיות כנראה,שבצל חתוך שנשאר בחוץ ולא נאכל סמוך לחיתוכו במצבו החי הוא אבן שואבת לחיידקים ויש מי ששם חצאי בצל בחדר של חולים כדי לשאוב את החיידקים…אינני יודע כמה זה נכון,אבל פורסם לפחות ב-3 מקומות שקראתי..

    • היי יקי
      הכנתי את הסלט הזה עשרות פעמים והגעתי על הלום =]
      הבצל לא עומד סתם, מצטרף אליו המלח וכמו שממליחים חציל כרוב ועוד ירקות אני לא רואה סיבה שלא להמליח בצל.
      יכול לכסות ולהשרות במקרר אם עדיין חושש

  8. חנית רייטר

    תודה על עושר הטעמים, תמיד איכותי ומעניין.
    בנוסף:
    1. מה רע במעבד מזון? מהיר ומדוייק.
    2. מדוע לא לפזר סומק ישירות על הבצל ולהימנע מאובדן ערכים תזונתיים?

    • הי חנית
      בשמחה תמיד!
      1. אין שום דבר רע לי פשוט אין אז לא חשבתי על זה. מוזמנת לפרוס בעזרתו
      2. בגלל שהטעם של הבצל לדעתי גולמי וחזק מדי. השרייה במלח מרככת אותו ועושה אותו יותר נעים לאכילה.
      אם בא לך לדלג על ההשרייה מוזמנת הסלט יהיה טעים גם עם פרוסות בצל חי, סומאק ופטרוזיליה

  9. עדנה טפיירו רון

    היי תודה על השיתוף
    מכינה סלט זה בקביעות.האמת שמעולם לא השריתי במלח,ניסיתי השבת בהחלט שידרג.חצי מהבצל תיבלתי בדיוק כמוך.וחצי כמו שאני מכינה תמיד,עם חומץ במקום לימון,וכפית של סוכר חום.וכמובן סומאק.יצא מעולה,הטיפ של ההשרייה במלח מאוד הועיל תודה.
    בבית המשיכו עם העדפה לחומץ😙.אנימאוד אהבתי את אילו עם הלימון.
    ממליצה לנסות גם עם החומץ😘

  10. היי, תודה על המתכון.
    מקור הדמעות בבצל הוא בדיוק בשני קצותיו, השורש והקצה שממול. לפני הקילוף פשוט להכניס סכין חדה ולהוציא תוך סיבוב את הקצה האחד ואז את הקצה השני. וזהו, אין דמעות. כבר עשרות שנים שזו השיטה שאני משתמשת בה.

  11. הכנתי פעמים יצא מעולה תודה! סלט מעולה לתקופת הקיץ. בפעם השנייה הוספתי קצת נענע

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email