מתכון סוקוטש – תבשיל שעועית, תירס ודלעת

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
סוקוטש. צילום: עז תלם

ראש השנה הולך ומתקרב (עוד חודש!) וכל שנה אני שובר את הראש איפה ואיך אני יכול לחדש לכם עם מתכונים לקראת השנה החדשה. אז הפעם יש לי בשבילכם מתכון מאוד לא מוכר בארץ אבל טעים ונהדר – קוראים לו סוקוטש, ומדובר בתבשיל שעועית ותירס עם עוד המון ירקות משמחים.

צפו: כל השלבים להכנת סוקוטש

בתחילת השבוע נפגשתי לבשל עם רותי רוסו המקסימה. כבר שנים שאנחנו מכירים מרחוק אבל לא יצא לנו מעולם להיפגש לפטפט ולבשל יחד, אז אחרי כמה חודשים של תיאומים הצלחנו למצוא בוקר פנוי וקפצנו על ההזדמנות.

עכשיו, אם אתם מכירים אפילו קצת את רותי, אתם בטח יודעים שמדובר באחת מנשות הקולינריה הכי רציניות בארץ, כזו שחוקרת, מתעמקת ומבינה עניין, ומרעיפה בנדיבות מהידע הנרחב שלה.

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
מפגש פסגה =] צילום: עז תלם

בין אם במדור המשותף שלה ושל אמה, נירה רוסו (אגדה קולינרית הפני עצמה) במוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות, באינסטגרם, בהרצאות שהיא מעבירה ובטוויטר הבועט שלה, וגם כמובן בתוכניות הטלוויזיה הרבות בהן לוקחת חלק, כמו 'המסעדה הבאה של ישראל' ששודרה בערוץ 13 או 'ארץ האוכל', שהיא מגישה יחד עם מירי מסיקה ושודרה זה עתה בהוט 8.

מבט קצר במקרר לפני שיצאתי לדרכי לתל אביב גילה שיש לי בדיוק את המרכיבים לסוקוטש, וזאת אחלה מנה להכין למישהי כמו רותי, שחיה מספר שנים בארצות הברית ומכירה אותה היטב. היה לנו מפגש כיפי ונפלא מלא תובנות ומחשבות.

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
אפשר להכין גם בלי הפלפלים החריפים. צילום: עז תלם

מה זה בכלל סוקוטש?

טוב ששאלתם. סוקוטש (Succotash) הוא תבשיל של שעועית ותירס, מפורסם מאוד בארצות הברית. מסופר שכאשר החלוצים הראשונים מאנגליה הגיעו לצפון אמריקה, זו אחת המנות שהאינדיאנים המקומיים הכינו עבורם, ועם השנים הוא נהיה אחד מהתבשילים הקבועים של חג ההודייה האמריקאי, בו חוגגים עם חומרי גלם מקומיים של יבשת אמריקה, כמו תרנגול הודו, חמוציות, דלעת ועוד.

זה תבשיל מיוחד שפחות שגור במחוזותינו, שטעים חם, פושר וגם קר מהמקרר.

יש המווון גרסאות לתבשיל הסוקוטש, שרובן ככולן מציעות חומרי גלם של העולם החדש – שם קוד ליבשת אמריקה. בהתאם, תמצאו בו לעתים קרובות פלפלים, עגבניות ותפוחי אדמה, כולם הגיעו לאירופה ואסיה רק במאות השנים האחרונות.

יש גם גרסאות סוקוטש עם במיה, אבל זה כבר מתכון אחר.

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
השלישייה המקסיקנית – דלעת, תירס ושעועית עם חברים. צילום: עז תלם

שלוש האחיות

אני בחרתי להוסיף לסוקוטש שלי דלעת, כדי להשלים את מה שנקרא השלישייה המקסיקנית (The Mexican trinity) על ידי מערביים ושלוש האחיות על ידי המקומיים. למה שלוש? כי יחד עם השעועית והתירס, חקלאים קדומים במקסיקו גילו שהם מרכיבים סינרגיה מופלאה:

התירס צומח גבוה בשדה, ומספק את העמילן הבסיסי והמשביע לתבשילים רבים, להכנת טורטיות, פופקורן ועוד. השעועית היא צמח מטפס ממשפחת הקטניות, שנהנית מאוד לתפוס טרמפ על התירס שמיתמר לו. בזמן שגידולים רבים מדללים את יסוד החנקן החיוני מהשדה, השעועית (כמו כל הקטניות) מקבעת אותו חזרה לאדמה, ועוזרת לשמור על בריאותה כך שיהיה ניתן להשתמש בשטח למשך שנים רבות.

איך לבשל תירס
בשדה תירס אני מרגיש בבית. צילום: טל גליק

זאת ועוד – השילוב של השניים – דגן וקטנית, מספק לגוף את כל חומצות האמינו שהוא צריך לקבל ממזון, מה שנקרא בפשטות חלבון מלא.

הצלע השלישית, הדלעת, היא בעלת עלים גדולים ורחבים, שמכסים את הקרקע. תחת עלי הדלעת שחוסמים את אור השמש עשבים שוטים וצמחים אחרים מתקשים לגדול, ככה שהמגדל לא צריך להתעסק בעקירתם. על הדרך הוא מקבל ירק (מבחינתה בוטנית – פרי) נהדר ומזין.

הכי חשוב מהכל, שלושת חומרי הגלם האלו גם מאוד טעימים יחד. בגלל שרציתי לתת להם את הכבוד לא התפזרתי והוספתי עגבניות ותפוחי אדמה, למרות שאפשר.

דלעת
כל סוגי הדלעת זורמים פה =] צילום: אסף אמברם

מתחילים לבשל!

החלק הכי חשוב הוא לדאוג שתהיה לכם שעועית מבושלת. אתם יכולים להשרות ולבשל בעצמם, ואפשר גם להשתמש במשומר/קפוא (בהנחה שיש רק שעועית בשקית P: ), אני כמובן בחרתי לבשל.

השתמשתי בשעועית שחורה אבל כל סוג שעועית שבא לכם בטוב מתאים (המהדרין משתמשים בשעועית לימה).

צ'ילי קון קרנה
אחרי השריה השעועית השחורה נראית סגולה וזה ממש יפה בעיני. צילום: עז תלם

אציין ואומר שבהשראת ראש השנה אפשר להכין סוקוטש ישראלי ולהשתמש בלוביה במקום שעועית.

ברגע שיש שהשעועית מבושלת את כל השאר פשוט מבשלים יחד בסיר עד שמבושל – אני התחלתי עם כרישה (אפשר גם בצל), פלפל אדום ופלפל חריף (אפשר להשמיט אותו כמובן), שטיגנתי קלות, ואז הוספתי קוביות דלעת.

>> להזמנת ספר הכרובית שלי! 

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
חתוכים ומוכנים לפעולה. צילום: עז תלם
סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
התירס נכנס ללא בישול מוקדם, מספיקה לו דקה כדי להתבשל. צילום: עז תלם

השתמשתי בדלעת יפנית, ככה שלא צריך לטרוח לקלוף אותה – הקליפה שלה דקה ואפילו מזינה. כדי לרכך אותה במהירות הוספתי כוס מים לסיר, כיסיתי ונתתי לאדים לטפל בה.

כשהדלעת רכה נשאר רק להוסיף גרגרי תירס טריים (או מכל סוג אחר) ואת השעועית המבושלת, לתת להכל דקה בישול כדי שיתאחד, קצת מיץ לימון או ליים שיש עכשיו בעונה, וזהו, אתם מסודרים.

סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
תבשיל שעועית ותירס אמריקאי. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ניתן להשתמש בשעועית מקופסת שימורים/מוקפאת, חשוב רק לשטוף אותה היטב כי אנחנו רוצים רק את השעועית ולא את המים.
  • אפשר להשתמש בתירס מוקפא/תירס משומר – בערך כוס גרגרי תירס.
  • אם לא אוהבים חריף – אל תשימו
    במקום דלעת אפשר לשים דלורית.
  • מוזמנים להוסיף מעט אורגנו מיובש או טרי לתבשיל (כף עלי אורגני טרי או כפית אורגנו מיובש)
  • יכולים להוסיף לתבשיל חופן עגבניות שרי חצויות לאורך או קוביות מ-2 עגבניות טריות (לדעתי העגבניות ישתלטו על הטעמים האחרים בגלל זה השארתי אותן בחוץ הפעם).
  • יחד עם הדלעת ניתן להוסיף חופן נדיב במיה טרייה/מופשרת חתוכה גס.
סוקוטש - תבשיל שעועית ותירס
טעים חם, פושר וקר. צילום: עז תלם

מתכון סוקוטש – תבשיל תירס ושעועית עם דלעת ופלפלים

4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן, לילה השרייה + שעתיים בישול אם מכינים את השעועית בבית, חצי שעה זמן עבודה כולל

מצרכים:

1 כוס שעועית יבשה (איזה צבע שבא לכם) או 2 כוסות שעועית מבושלת (ראו "לפני שאתם שואלים")
1 כרישה בגודל בינוני או 1 בצל (לבן/סגול) בגודל בינוני (קלופים)
2 קלחי תירס טרי (צהוב או לבן)
בערך 600 גרם דלעת (אני השתמשתי בדלעת יפנית כי זה מה שהיה בבית)
1 פלפל אדום (גמבה)
1 פלפל חריף קטן (רשות)
2-3 כפות שמן זית
3/4 כוס מים
כפית שטוחה מלח (או יותר, לפי הטעם)
מיץ מ-1 ליים או 1/2 לימון (2-4 כפות לפי טעם אישי)

להגשה:
1/4 לימון או 1/2 ליים
1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס דק

אופן הכנה:

.

לבישול השעועית:

  • לילה לפני שמכינים את המנה, שמים את השעועית היבשה בקערה ומכסים ב3 כוסות מים מהברז. משרים למשך הלילה (אפשר במקרר אם חם בחוץ או מחוץ למקרר אם קר).
  • מסננים את השעועית ממי ההשריה (כדאי ואפילו רצוי להשקות איתם עציצים/צמחים בגינה).
  • שמים את השעועית המושרית בסיר, מוסיפים 2-3 כוסות מים ומביאים לרתיחה מעל להבה בינונית-גבוהה. מכסים ומבשלים כשעה-שעה וחצי, או עד שהשעועית רכה אבל לא מתפרקת. אם במהלך הבישול חסרים נוזלים, מוסיפים עוד מים.
  • מסננים את השעועית ממי הבישול.

להכנת הירקות:

  • קוצצים דק את הבצל/כרישה.
  • את הפלפל חותכים לקוביות קטנות, את הפלפל החריף (אם משתמשים) קוצצים דק.
  • את הדלעת חותכים לקוביות בגודל בינוני קטן. אם משתמשים בדלעת רגילה (שנמכרת בחתיכות) כדאי לקלף אותה לפני, אם משתמשים בדלעת מיוחדת (נמכרת שלמה) אפשר גם לא לקלוף.
  • מסירים את גרגרי התירס מהקלחים בעזרת סכין.

להכנת התבשיל:

  • במחבת רחבה או סיר בגודל בינוני שמים שת שמן הזית, הבצל/כרישה, את הפלפל האדום, הפלפל החריף (אם משתמשים) והמלח. מטגנים מעל להבה גבוהה 2 דקות עד שמתרככים מעט.
  • מוסיפים את קוביות הדלעת וממשיכים לטגן דקה נוספת. מוסיפים את המים, מכסים, מביאים לרתיחה ומבשלים 7-12 דקות או עד שהדלעת מתרככת (אתם תראו שהקוביות שינו צבע ונראות מעט שקופות). אם בתום הזמן הדלעת לא התרככה, מוסיפים עוד מים ושוב סוגרים מכסה וממשיכים לבשל.
  • כשהדלעת רכה מוסיפים פנימה את גרגרי התירס והשעועית המבושלת. מערבבים ומבשלים הכל יחד דקה נוספת.
  • מוסיפים את מיץ הליים/לימון, מערבבים, טועמים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם. בשלב זה ניתן להוסיף עוד 2-3 כפות שמן זית.
  • מגישים חם, פושק או קר. ניתן בהגשה להוסיף עוד ליים/לימון סחוט טרי, פרוסות פלפל חריף וגם עשבי תיבול שאוהבים כמו כוסברה/בצל ירוק.
  • ניתן להכין 4-5 ימים מראש.
  • מוזמנים לתייג אותי באינסטגרם כשאתם מכינים! @oztelem

לעוד מתכוני ירקות שמחים:

הנסיכה של ראש השנה: דלעת ממולאת באורז וברכות החג

דלעת ממולאת
שתפו:

7 תגובות

  1. צהרים טובים!
    אני באמצע ה בישול, אז זה קצת דחוף:
    ורציתי לדעת כמה זמן לבשל מהשלב של התירס אם אני
    משתמשת בתירס קפוא.
    והאם חייבים את הלימון והפלפל של הלפני ההגשה.
    תודה רבה!

  2. הכנתי ויצא טעים אבל קוביות הדלעת (דלעת רגילה) התפוררו ברובן. הן צריכות להיות גדולות משמעותית מגודל של שעועית למשל? או שפשוט לבשל אותן פחות זמן?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו לעדכונים במייל