כרישה ממולאת אליפות! עם אורז ועשבי תיבול (טבעוני)

15 בספטמבר 2020
כרישה ממולאת

כרישה ממולאת באורז ועשבי תיבול של עז תלם

כרישה היא אחד מהירקות האהובים עלי, עדינה בטעמה, נוחה לשימוש ומשתלבת באלפי מנות שונות. אבל האם ידעתם שאפשר גם למלא אותה? היום אשתף אתכם במתכון לכרישה ממולאת שיכולה להשתלב בכבוד גדול בסעודת החג שלכם, וזה דרך מצוינת להרים סיר ממולאים מפתיע ומעניין.

אני יודע שבראש השנה אתם הולכים כבר להכין קציצות כרישה, הרי זה חלק בלתי נפרד משולחן החג, והפעם רציתי להציג שימוש נוסף ופחות מוכר בה.

את הרעיון להכין כרישה ממולאת קיבלתי מספר בישול טורקי שהזמנתי מאמאזון, עד אז לא חשבתי בכלל למלא את הירק הזה, אבל כשעושים לו חיתוך נכון הוא כמעט מגלגל את עצמו.

כרישה ממולאת

ירק נוח ומפתיע לגלגול. צילום: עז תלם

תחשבו על זה שניה: המבנה של הכרישה הוא בגלילים – כל גליל עוטף את זה שבתוכו, כלומר, גלדי הכרישה באופן טבעי עוטפים את עצמם, אז זה רק הגיוני לתת להם לעטוף משהו אחר.

את ההשראה למילוי קיבלתי מלא אחרת מסבתא חנה שלי. היא מכינה סיר ממולאים מעולה של בצלים ועלי גפן שבתוכן תערובת של בשר, אורז, נענע, לימון וצימוקים.

>> למתכון של סבתא חנה לעלי גפן ובצלים ממולאים

לקראת החג הזה הבטחתי שאשתף אתכם גם במנות צמחוניות/טבעוניות שוות, אז הפעם בחרתי להשמיט את הבשר ונחשו מה? המנה טעימה מאוד גם בלעדיו.

כרישה ממולאת

הכרישה מימין מתאימה יותר לממולאים כי יצאו ממנה יותר חתיכות למילוי. צילום: עז תלם

כרישה ממולאת

כל המצרכים לכרישה ממולאת. צילום: עז תלם

איזה כרישה לבחור?
כשבוחרים כרישה, חשוב לקחת הביתה כרישות עם חלק לבן כמה שיותר ארוך – כדי שתוכלו להמיר את הירק לכמה שיותר ממולאים.

כרישה ממולאת

נייר גלגול מכרישה. צילום: עז תלם

איך מכינים את הכרישה למילוי?
חותכים כל כרישה ל3-4 חתיכות, ואותן חוצים לאורך אבל לא עד הסוף – מעבירים את הסכין במרכז הכרישה, ככה שאפשר לפרק אותה לגלדים, ואותם ממלאים.

לסיר שפה פירקתי 3 כרישות יפות, ובעודפים השתמשתי לתבשילים אחרים וגם הוספתי חלק לתערובת המילוי עצמה (אחרי שקצצתי היטב).

יש גם סרטונים מסודרים שלא יהיו לכם ספקות =]



סודות תערובת המילוי
כאמור, תערובת המילוי של סבתא חנה מבוססת על אורז, וחשוב להשרות אותו לפחות שעה במים קרים כדי שיתנפח פחות בבישול וישמור על הכרישה שלכם שלמה.

אליו הוספתי גרידה וקוביות לימון (בשר לימון ללא קליפה חתוך לקוביות שיוצר פצצות חמיצות מיוחדות בתוך כל ממולא), אפשר פשוט לסחוט פנימה מיץ לימון אם בא לכם.

בגזרת עשבי התיבול סבתא חנה שמה נענע, אפשר כמובן לשים פטרוזיליה וגם שמיר יהיה כאן מצוין.

אני הוספתי למילוי גם עגבניות מגוררות שתנו עוד עסיס וצבע, צנוברים בשביל המרקם (יכולים לשים איכל אגוז שאתם אוהבים, העיקר שיהיה קצוץ לגודל קטן) ונגיעה של כורכום שייתן צבע זהוב.



איך ממלאים?
לוקחים חתיכת כרישה ופותחים אותה על קרש חיתוך, כמו יריעה קטנה, במרכז שמים מעט מהמילוי (שהמילוי לא יברח לנו השובב), ואז מגלגלים את יריעת הכרישה כך שהמילוי יהיה עטוף בפנים. (או בפחות נימוס: זה כמו לגלגל סיגריה, לא שאי פעם גלגלתי סיגריה).

אחרי שניים- שלושה תרגולים תראו שזה ממש לא מסובך והכרישה מאוד מאוד זורמת (וממש עוזרת לכם לגלגל אותה).

מבשלים
את הכרישות אני מסדר בסיר רחב ושטוח על שכבה של פרוסות תפוחי אדמה (הילדון שלנו ממש אוהב תפוחי אדמה של ממולאים) ובונה 2-3 קומות לפי כמות הממולאים שיצאה לי (ישתנה מנגלה לנגלה לפי כמה ממולאים הצלחתם להוציא מכל כרישה).

מכאן אני מוסיף מים, וכדי שהממולאים שלי יצאו כמה שיותר מוצלחים השתמשתי במים טעימים מבר מים תמי4 שלי. המים שיוצאים ממנו נקיים, טעימים ואיכותיים. כמו שאני אוהב לשתות אותם, ככה אני מוסיף מהם לכל תבשיל שאני מכין.

2-3 כוסות מים קרים מהמכשיר הצטרפו לסיר, ואז הוספתי טעמים: סילאן, מלח, שמן זית ועוד מיץ לימון (הכרישה אוהבת חמיצות!).

מכאן מתחילים לבשל – אפשר על הכיריים אבל אני מעדיף בתנור, בגלל החום ההיקפי שהוא מספק שמזהיב את הכרישות מכל הכיוונים.



בתום הבישול (גם אם הכנתם על הכיריים) אני ממליץ בחום לעביר את הסיר לתנור, שיקבל הזהבה קלה מלמעלה (כמובן חשוב לוודא שהסיר שלכם מתאים לשימוש בתנור (בלי ידיות פלסטיק).

חשוב לתת לסיר להתקרר מעט לפני ההגשה, ואפשר לעטר אותו בצנוברים, גרגרי רימון, עשבי תיבול קצוצים ועוד.

מה שכיף בממולאים האלו הוא שהם משתבחים אחרי לילה במקרר, ככה שאין בעייה להכין אותם אפילו יומיים מראש בכיף (רק לא לחסל את כולם לפני מועד ההגשה 😉

כרישה ממולאת

משתבח אחרי לילה במקרר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • גרסה בשרית: מוסיפים לתערובת המילוי 300 גרם בשר טחון טרי.
  • תרגישו חופשי לשחק עם עשבי התיבול ולהוסיף פטרוזיליה, בצל ירוק ואפילו שמיר.
  • אפשר אורז מלא? חיובי, אותו צריך להשרות למשך לילה שלם ולא שעה.
  • אפשר להחליף את האורז בפתיתים, בורגול גס וקינואה.
  • האם אפשר לדלג על השריית האורז? אפשר אבל לא מומלץ. אורז מושרה מתנפח פחות בבישול ולכן שומר על הכרישות שלמות.
  • לא אוהבים צימוקים? תחליפו בחמוציות או תשמיטו.
  • אפשר לשים סוכר חום במקום הסילאן.
  • אפשר להשמיט את הסילאן.
  • אפשר להשמיט את הכרישות ואז יוצא סיר אורז טעים.
  • אפשר להשמיט את המילוי ואז יוצא סיר כרישות טעים (שימו פחות מים כמובן).
  • אפשר למלא את הכרישות בכל תערובת מילוי של ממולאים שאתם אוהבים.
כרישה ממולאת

מנה מפוארת לשולחן החג. צילום: עז תלם

מתכון כרישה ממולאת באורז ועשבי תיבול

5 מנות, טבעוני + ללא גלוטן, 40 דקות עבודה, שלוש שעות זמן כולל

מצרכים:

לממולאים:
3 כרישות גודל בינוני/גדול עם חלק לבן כמה שיתר ארוך

למילוי:
2 כוסות אורז פרסי או אורז עגול
1 לימון
2 עגבניות
1/2 צרור נענע עלים בלבד
1/2 צרור פטרוזיליה
חופן קטן צימוקים שחורים, שטופים
חופן קטן צנוברים או שקדים פרוסים או אגוזי קשיו קצוצים גס (לא מסורתי אבל יעבוד)
1 כפית שטוחה כורכום
כפית מלח דק

לבישול:
2 תפוחי אדמה
2-3 כפות סילאן או רכז רימונים
מיץ מ-1/2 לימון (2-3 כפות)
2-3 כפות שמן זית
3 כוסות מים (השתמשתי במים מהתמי4 שלי)
כפית מלח

אופן הכנה:

משרים את האורז:

  • מניחים את האורז במסננת צפופה ושוטפים היטב.
  • מעבירים לקערה מכסים במים ומשרים שעה לפחות (אפשר עד 5 שעות).

מכינים את הכרישה למילוי:

  • מסירים את החלק הירוק ואת הבסיס של הכרישה (תשתמשו בהם לתבשילים אחרים)
  • חותכים את הכרישות למקטעים באורך של 10-12 ס"מ (אין צורך למדוד וזה גם בסדר אם זה לא אחיד).
  • מניחים מקטע כרישה על קרש חיתוך, שמים סכים מעל המקטע במרכז הכרישה, ואז חותכים כלפי מטה עד שמגיעים לקרש. לאחר שעשיתם חיתוך לאורך הכרישה מפרידים אותה לגלדים.
  • את לב הכרישה (חלקים שלא הצלחתם להפריד לגלדים) שומרים בצד.

מכינים את המילוי:

  • מסננים את האורז ומעבירים לקערה.
  • מגררים את גרידת הלימון בעזרת פומפיה או מיקרופליין.
  • מסירים מהלימון את הקליפה הלבנה בעזרת סכין קטנה. חותכים את בשר הלימון לקוביות קטנות ונפטרים מהגרעינים.
  • מגררים את העגבניות בעזרת פומפייה וקוצצים היטב את עלי הנענע והפטרוזיליה.
  • לוקחים חופן מהכרישה שלא הפכה לגלדים וקוצצים היטב. את השאר מקפיאים או מוסיפים לכל תבשיל אחר שאתם מכינים בחג.
  • מוסיפים לאורז את קוביות הלימון, הכרישה הקצוצה, הנענע, הצימוקים, הכורכום, העגבניות המגוררות והמלח.

ממלאים את הכרישה:

  • פורסים דק את תפוחי האדמה. מניחים אותם בתחתית סיר רחב ושטוח.
  • לוקחים גלד אחד של כרישה, פותחים אותו בעזרת האצבעות למעין יריעה/דף קטן. מניחים לאורך הקצה הקרוב אלינו כפית גדושה מהמילוי ומגלגלים לגליל מהודק (כמו סיגריה). המלית מעט מתנפחת בבישול כך שאם תשימו יותר מידי הכרישה עשויה להתפקע בבישול.
  • מניחים את גליליות הכרישה בשכבות מעל לתפוחי האדמה, בשלוש-ארבע קומות.
  • יוצקים מעל לממולאים ומוסיפים מים כמעט עד כיסוי, מוסיפים מעל את הסילאן, מיץ הלימון ושמן הזית. מתבלים היטב את המים במלח.

הכנה על הכיריים:

  • מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 45-60 דקות, או עד שהאורז עשוי והכרישה רכה ונימוחה.
  • מידי פעם מרימים את הסיר ומנענעים אותו.
  • אם בתום הבישול הסיר נראה מלא נוזלים או שהכרישה לא רכה לגמרי, מבשלים ללא כיסוי 15-20 דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים.

הכנה בתנור:

  • מחממים תנור ל-160 מעלות, מכסים את הסיר ואופים שעה או עד שהאורז עשוי והעלים התרככו. בתום הבישול הכרישה צריכה להיות רכה לגמרי אז אם היא עדיין נוקשה תמשיכו לבשל עוד עד שתתרכך.
  • אם אין מכסה שמתאים לתנור, אוטמים את הסיר בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום.
  • בתום הבישול ממשיכים לאפות ללא כיסוי 10-15 דקות או עד הזהבה עדינה מלמעלה.

הגשה:

  • נותנים לסיר הממולאים להתקרר משהו כמו חצי שעה לפני שמגישים. בהגשה ניתן לעטר בצנוברים, עלי נענע קצוצים וגרגרי רימונים.
  • ניתן להכין 4 ימים מראש.

המתכון הופק בשיתוף שטראוס מים תמי4

הכנתם? אל תשכחו להעלות לסטורי ולתייג אותי oztelem@ באינסטגרם! 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים של סבתא חנה:

קובה פטטה – קובה תפוחי אדמה במילוי בשר טחון
עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
קיצ'רי – אורז עם עדשים כתומות, שום וכמון

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

14 תגובות

  1. עוז תלם אתה פשוט אלוף ומדהים יש לך רעיונות מעולים!

  2. חנה (כמו סבתא שלך 😀)

    קודם כל שנה טובה מניו יורק אני בטעות ניתקלתי בבלוג שלך כשחיפשתי מתכונים לראש השנה. כבר כמה ימים אני יושבת קוראת וצופה עד היום לא ראיתי בלוג וגם באינסטגרם כזה מדהים!!!
    אני מבשלת הרבה ואני פולניה שנשואה לעיראקי ועושה את כל המאכלים כמה כיף לקרוא את המתכונים שלך אחד אחד עד 2 ,3 בבוקר!! תודה רבה רבה על ההשקעה על הרעיונות על המתכונים הברורים !!

  3. מדוע בעצם חשוב שהכרישות הממלואות יהיו באורך זהה?

  4. הי אם מכינים עם בורגול – האם הבורגול צריך להיות מוכן לפני הערבוב או להסתפק בערבוב כשהוא יבש?

  5. עז שתהיה לי בריא
    אני כבר 3 שבועות חושבת איך לעשות את זה, ומוצאת רק מתכונים לקציצות. אצלנו בבית אמא הייתה מכינה את זה כמנה מיוחדת לא רק בראש השנה. הבעיה שאמא כבר חודשיים וחצי נכנסת ויוצאת מבתי חולים וככה יצא שהחג עלי. העניין שגיליתי את המטבח רק עכשיו בתקופת הקורונה, כך שלא ממש הספקתי ללמוד הכל. ולחיים תוכניות אחרות משלנו.
    אז תודה רבה לך.🙏
    שתהיה לך שנה טובה רגילה ושיגרתית (לא מאותגרת קורונה)
    וחג שמח 🍯❤

  6. הכנתי לראש השנה – טעים בטירוף !!!

  7. תודה רבה עז!!
    תודה על מתכון נהדר שגרם לי לצאת מהקופסא ולבשל בטעמים שלא הגעתי אליהם עד היום…
    שתהיה שנה טובה ופורייה! שתמשיך להיות מתכונאי ואיש אוכל מעורר השראה! =)

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל









Print Friendly, PDF & Email
שתפו: