מתכון דג לשבת של סבתא חנה

8 ביוני 2018
דג לשבת של עז תלם

סיר דגים לשבת. צילום עז תלם

דג לשבת של סבתא חנה הוא אחד המאכלים שאני ואחיותיי הכי אוהבים, שטעימה קטנה ממנו יכולה להחזיר אותנו ישר לילדות: תבשיל דגים עשיר, מורכב, חמצמץ ומתובלן בדיוק במידה, כזה שאפילו אנשים שלא אוהבים דגים מוכנים לנסות.

בזמן שאת הסלונה המפורסמת שלה סבתא חנה למדה להכין לפי מתכון שרץ במשפחה כבר דורות, המתכון הזה הוא לגמרי המצאה שלה, ואין דבר יותר טעים מלנגב את הרוטב הזה יחד עם חלה טרייה.

היא ראתה וטעמה תבשילי דגים של שכנותיה בנתניה, ומההסברים שלהם יחד עם האינטואיציה הקולינרית המפותחת שלה רקחה את המנה הזו, היא ממש קלה להכנה, מצרכים שיש בכל בית וטעם משגע ואני ממש לא משוחד (טוב, אולי קצת 😉 )

היא אומרת שהיא אפילו לא זוכרת מתי בדיוק בישלה אותו לראשונה, אבל מזה שנים רבות שהיא מגישה אותו בכל ארוחת שישי למרכז השולחן, כמנה ראשונה ביחד עם הסלטים אבל לפני הקובות ותבשילי הבשר של ארוחת השבת.

מטגנים שום

מטגנים שום בשמן (אפשר רגיל או זית) צילום: עז תלם

כבר הגשתי לכם בעבר מתכונים לדג מרוקאי לפי הספר, וגם חריימה טריפולטאי אמיתי, ולמתכון הזה קווים משותפים עם שניהם אבל הוא גם מובהק בדרכו הייחודית. מקווה מאוד שתהנו ממנו כמו שאצלנו במשפחה אוהבים אותו!

מוסיפים לימון, פפריקה מתוקה וחריפה

מוסיפים פרוסות לימון, פפריקה מתוקה וחריפה, צילום: עז תלם

טעמים של דג לשבת

מתחילים בטיגון של שום – כמה שיותר – יותר טוב, ואז על ההתחלה נכנס המרכיב הסודי של סבתא חנה – לימון פרוס דק, עם הקליפה! נכון, כל המתכונים והמאמרים שקראתם על לימון אומרים לכם שלא משתמשים בכל הקליפה כי היא מרירה, אבל כאן, בפרוסות דקות, היא נותנת טעם מאוד מיוחד ועדין להפליא.

אגב, אפשר במקום לשים כף לימון כבוש קצוץ אם אוהבים ויש לכם בשלוף.

מיד אחרי הלימון נכנסים שלושה תבלינים שדגים מאוד אוהבים: פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה וכמון, כף אחת מכל אחד (תרגישו חופשי לשחק עם הכמויות לפי העדפתכם האישית).

תבלינים לדג לשבת

כמון מוסיף המון. צילום: עז תלם

חשוב לטגן מעט את התבלינים בשמן, כדי לשחרר את הארומות שלהם, ואז מצטרף רסק עגבניות שגם אותו מטגנים טיפה.

אחרי שכל הריחות המשגעים עושים לכם נעים באף, מוסיפים מים ומלח בנדיבות, ואז חצי צרור כוסברה ופלפל אדום פרוס או חתוך לקוביות (אפשר גם להוסיף את הפלפל בהתחלה עם פרוסות הלימון, זה לא כזה משנה).

רסק עגבניות בדג לשבת

מוסיפים רסק עגבניות. צילום: עז תלם

כוסברה לדג לשבת

מוסיפים מים וסיבוב ראשון של כוסברה (סבתות יכולות לקצוץ ישר לתוך הסיר) צילום: עז תלם

דג לשבת

וגם קוביות פלפל. צילום: עז תלם

דגים לשבת

מוסיפים את הדגים (העור עדיין עליהם, אפשר לבקש מהמוכר שיסיר אותו אם לא בא לכם עליו) צילום: עז תלם

אחרי בישול קצרצר של 5 דקות יכולים להצטרף הדגים, וכאן אתם יכולים לשים כל דג שטעים לכם.

סבתא בדרך כלל שמה מושט ולפעמים גם נסיכת הנילוס, וכל דג לבן זורם פה: בורי, מוסר, לברק, דניס, ברמונדי ועוד. אתם יכולים גם לשים סטייקים של דג ולא פילה – רק קחו בחשבון שזמני הבישול יהיו מעט ארוכים יותר.

מוסיפים כוסברה (דג לשבת)

מוסיפים סיבוב שני של כוסברה. צילום: עז תלם

סיר דג לשבת

סוגרים ונותנים לכל הסיפור להתבשל צילום: עז תלם

אחרי שהדג נכנס לסיר מצטרפת עוד נגלה יפה של כוסברה ויאללה לבישול. אם אתם לא אוהבים כוסברה (חבל, היא ממש חשובה למתכון) גם פטרוזיליה או נענע יעבדו פה טוב (עלים קצוצים גס מחצי צרור או נענע או כוסברה).

כשהדג מוכן אוכלים אותו ואז טעים בפה ושמח בלב!

דג לשבת

מנה משגעת לארוחת שישי. צילום: עז תלם

מתכון לדג של שבת של סבתא חנה

3-4 מנות, פרווה, 10 דקות עבודה, 40 דקות זמן כולל

מצרכים:

2-3 כפות שמן (אפשר רגיל או זית)
3-4 שיני שום, קלופות וקצוצות דק או כתושות
חצי לימון טרי, פרוס דק (עם הקליפה, בלי הגרעינים)
1 כף פפריקה מתוקה
1 כף פפריקה חריפה (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
1 כף כמון טחון (אפשר גם כפית)
1 כף גדושה רסק עגבניות
1-2 כוסות מים
1 צרור כוסברה, קצוץ גס
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות גדולות
מלח, לפי הטעם
3-4 פילטים של דג טרי (למשל מושט, בורי, דניס, לברק, ברמונדי ועוד)

אופן הכנה:

  • שמים את השמן והשום בסיר רחב ושטוח או בסיר בגודל בינוני.
  • מטגנים מעל להבה בינונית גבוהה כדקה, או עד שהשום מפיץ ריח נעים.
  • מוסיפים את פרוסות הלימון והתבלינים (פפריקה חריפה, פפריקה מתוקה, כמון) ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים היטב, מטגנים תוך ערבוב 20 שניות.
  • מוסיפים את המים ובוחשים היטב כדי שכל הרסק יתפזר במים באחידות.
  • מוסיפים 1/2 צרור כוסברה ואת הפלפל האדום.
  • מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 5 דקות.
  • מתבלים את הרוטב במלח לפי הטעם (מתחילים במשהו כמו כפית שטוחה).
  • מסירים את המכסה, מוסיפים לסיר את הדגים ומוודאים שהם מכוסים ברוטב (אם צריך מוסיפים עוד קצת מים).
  • מניחים מעל הדגים את שאר הכוסברה הקצוצה, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה 20-25 דקות, עד שהדג מבושל לחלוטין (הוא יהיה לבן בחלק הכי עבה של הפילה).
  • במהלך הבישול מומלץ לנענע מעט את הסיר מצד לצד כדי שכל הדגים יכוסו ברוטב.
  • ניתן להגיש את הדגים מיד (מומלץ בחום יחד עם חלה!) וגם לקרר ולהגיש יום אחרי.
  • סבתא לא מגישה את הדגים עם תוספת מיוחדת, זו תמיד מנה בפני עצמה, אבל הרוטב הזה מעולה עם קוסקוס, אורז או וגם פירה.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים של סבתא חנה:

עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
סמבוסק במילוי חומוס ובצל מטוגן

Print Friendly, PDF & Email

16 תגובות

  1. אריאלה חן

    אין עליך..
    אני עשיתי את רוב המתכונים שפרסמת למעט ״כל ספר הכרובית״ אבל חלק כן
    והכל טעים טעים ואסתטי מאוד
    תמשיך כך
    אולי קצת אפייה מתוקה???

    • תודה רבה אריאלה היקרה!
      חיממת את הלב עם מילותייך היפות
      אמשיך, לקחתי בחשבון בקשתך להמשך!
      שבת שלום

  2. אם אכפיל את כמות הדגים , להכפיל גם את יתר המצרכים?

  3. על האש!

  4. עז, אתה כזה אלוף!!!
    תודה רבה על עוד מתכון שכנראה אהנה ממנו עוד הרבה 🙂

  5. היי, נראה טעים מאוד, תודה!
    בזמנו דיברת על תגובת מייאר.. האם אפשר גם כאן ואולי אף עדיף, לטגן ראשית את הדגים ליצירת התגובה ורק אז להוסיף את הנוזלים?

    • היי יואב 🙂
      מחשבה יפה
      עדיף בטוח לא, זה מתכון משפחתי שהוא ממש טעים ועם זה אני לא מתעסק 😉
      דגים הם עדינים מאוד, וצריבה מוקדמת במחבת מספיקה כדי לבשל אותם לחלוטין – מה שאומר שבבישול עם הרוטב הם יתייבשו.
      מציע לך להכין את המנה ולנסות להשחים 1-2 פילטים מראש במחבת, להוציא אותם ואז על זה לבנות את הרוטב. אשמח לשמוע איך יוצא

  6. גם פה אני שואל עוז היקר האם אפשר במקום רסק עגבניות מקופסא לשים רסק עגבניות ביתי וטרי?

  7. טעים! הכנתי הערב. המון תודה עז על כל המתכונים, ותודה בשמי לסבתא חנה. 🙂

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email