מדריך: איך להכין ארטיקים ביתיים מושלמים

8 ביוני 2021
ארטיקים ביתיים

ארטיקים ביתיים מושלמים. צילום: עז תלם

הקיץ כבר איתנו, והיום אני רוצה לשתף אתכם במתכון שרץ אצלנו בבית באופן קבוע: ארטיקים ביתיים מפירות. אנחנו מכינים בעצמנו את הארטיקים, כל פעם קצת אחרת, וברוב המקרים משתפים גם את הילדון הקטן בהכנה.

כשהוא חוזר הביתה אחרי יום ארוך בגן אנחנו אוכלים ביחד את המעדנים הקפואים שהכנו, שמחים ומחייכים =]

באמת שהפעם מדובר יותר בטכניקה מאשר במתכון – הפעם הכנתי ארטיקים של אננס ותות, אבל בת'כלס כל פרי טרי או מוקפא שאתם אוהבים יכול להפוך לארטיק ביתי.

פרסום בשיתוף רמי לוי

צפו: איך להכין ארטיק פירות ביתי מושלם

ארטיק, קרטיב או שלגון?

ארטיק הוא שם של מותג ששיווק בעבר בארץ קרחונים תחת השם ארקטיק. עם השנים השם שובש והמותג עצנו הפסיק לפעול אבל הארטיק נשאר. גם המילה קרטיב מגיעה ממותג שלגונים שכבר לא איתנו.

ההגדרה המקצועית למה שאנחנו מכינים היום הוא קרחון סורבה, אבל ארטיק נשמע מגניב יותר (וכיף שיש חברות שהן טכנולוגיות מזון לסייע בעת צרה, ד"ש לענבר קורן!).

שייק פירות

כל מה שמתאים לשייק יכול להפוך גם לארטיק. צילום: עז תלם

בוחרים פירות

אפשר למשל להשתמש בפירות העונה: אבטיח, מלון, אפרסק, משמש, נקטרינה ומנגו שעונתו רק מתחילה, וגם בפירות שלא זמינים טריים עכשיו, אבל בעזרת פלאי המקפיא אנחנו יכולים ליהנות מהם בצורה קרובה למקור.

העקרון פשוט: מכינים את הפרי לטחינה – כלומר קולפים אם צריך (למשל אבטיח ומלון), מסירים את הגלעינים אם צריך (למשל עם נקטרינה ואפרסק) ואז חותכים את הפירות לקוביות.

ארטיקים ביתיים

אפשר להשתמש בפירות טריים ומוקפאים. צילום: עז תלם

אם משתמשים בפירות מוקפאים: למשל אננס (הגרסה המוקפאת הרבה יותר טעימה מהמשומרת ודורשת פחות התעסקות מאננס טרי), תותים שעונתם הסתיימה בארץ, פיות יער (דובדבנים, פטל, אוכמניות, חמוציות ועוד) שמאוד יקרים כאן כשהם טריים ועוד, פשוט מוציאים את האריזה מהמקפיא ואפשר להתחיל לעבוד.

היום השתמשתי בתות ואננס מוקפאים (100% פרי) מהמותג הפרטי של רמי לוי, שמאגד תחתיו המון חומרי גלם מעולים למטבח, כאלו שסוגרים לי המון פינות בבישולים.

ארטיקים ביתיים

שמים את התותים בבלנדר עם מעט מים ומתחילים לטחון. צילום: עז תלם

טוחנים

את הפירות לארטיק הביתי צריך לטחון היטב בעזרת בלנדר, ואם אתם משתמשים בפירות מוקפאים אז חשוב שהבלנדר שלכם יידע לטחון גם קרח.

אם אתם רואים שהבלנדר "לא סוחב" את הפירות ובמיוחד את המוקפאים, פשוט תוסיפו בהדרגה מעט מים לבלנדר (1/4 כוס בכל פעם) עד שאתם רואים שהוא מצליח להסתובב ולטחון את הפירות למחית אחידה.

ארטיקים ביתיים

כאשר יש מחית חלקה אפשר להעביר לתבנית. צילום: עז תלם

ממתיקים

ברגע שהפירות שלכם במצב של מחית – אתם צריכים לטעום אותם. המתיקות של כל פרי משתנה, והכלל החשוב בהכנת ארטיקים וכל מאכל קפוא מתוק, הוא שמאכל צריך להיות טיפה מתוק מדי בעודו נוזלי, ואז כשיהיה קפוא הוא יהיה מתוק.

למה צריך להכין מחית פרי שהיא קצת מתוקה מדי? תחושת הקור מאלחשת (מרדימה) את הלשון, והיא תרגיש פחות סוכר כשהיא תדגום את הטעמים של מאכל קפוא.

>> בואו לאינסטגרם שלי טעים שם מאוד

ארטיקים ביתיים

ממלאים עד חצי גובה במחית אחת. צילום: עז תלם

מסיבה זו, הנוכחות של הסוכר לפני ההקפאה צריכה להיות קצת גבוהה יותר מבדרך כלל. כאן מגיע היתרון החשוב של הכנה בבית: אתם קובעים כמה סוכר לשים.

אם הפרי גם ככה מתוק, אני לא מוסיף סוכר בכלל, ואם הוא חמצמץ אני מוסיף בהדרגה כפית אחרי כפית של סוכר לבן או אבקת סוכר (עדיף אבקת סוכר שמתמוססת טוב יותר).

אחרי כל כפית אני מערבב וטועם עד שאני מבסוט מהמתיקות, ואז נשאר לי רק להעביר לתבנית ארטיקים ולהקפיא.

>> ספר הכרובית שלי חזר למלאי! <<

ארטיקים ביתיים

מוסיפים מקל ואפשר להקפיא. צילום: עז תלם

יאללה למקפיא

תבניות ארטיקים טובות אפשר למצוא בחנויות כלי בית, ואפשר גם להזמין מחו"ל (את התבנית בה השתמשתי כאן אשתי הזמינה מאמאזון).
ארטיקים בשני צבעים (או יותר)

היום, כפי ששמתם לב, הכנתי ארטיקים בשני צבעים – פשוט הכנתי מחית מפרי אחד (אננס), מילאתי איתה עד חצי תבניות ארטיק, ואז הכנתי עוד מחית ואיתה מילאתי את החצי השני.

מומלץ לתת לארטיקים לקפוא למשך הלילה במקפיא, ואז הם יכולים להישמר 3-4 חודשים בכיף (אבל רוב הסיכויים שהם יחוסלו הרבה לפני).

ארטיקים ביתיים

נשמר במקפיא שלושה חודשים ויותר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אפשר להכין ארטיקים מפרי בלי להוסיף סוכר בכלל. אני בהרבה מקרים בוחר שלא להמתיק ואיכשהו הילדון עדיין אוהב את זה.
  • בתבניות הארטיקים אפשר למקם קוביות פרי קטנות.
  • כדי לשחרר את הארטיקים מהתבנית בקלות, מומלץ לשטוף את התבנית במעט מים קרים.
ארטיקים ביתיים

ביס של קיץ. צילום: עז תלם

מתכון לארטיק ביתי

לפחות 6 ארטיקים, טבעוני+ללא גלוטן, 20 דקות עבודה, מקפיאים למשך הלילה (8 שעות לפחות)

מצרכים:

לארטיקים:

800 גרם – 1 ק"ג פרי טרי בשל או מוקפא שאוהבים – מומלץ לשלב מספר צבעים וסוגים
מים – לפי הצורך
סוכר – לפי הטעם (עדיף אבקת סוכר אבל אם אין לכם אל תקנו במיוחד)

ציוד:

  • תבנית לארטיקים (ניתן לקנות בחנויות לכלי מטבח או להזמין ברשת)
  • מקפיא
  • בלנדר

אופן הכנה:

מכינים את הפירות:

  • אם משתמשים בפרי טרי, מכינים אותו לטחינה – קולפים אם צריך, מסירים גלעין/זרעים אם יש ואז חותכים לקוביות בגודל בינוני גדול.
  • פירות מוקפאים רק מוציאים מהכלי בהם היו מוקפאים.

טוחנים למחית:

  • טוחנים את הפרי בבלנדר חזק עד שהוא הופך למחית.
  • אם אתם רואים שהבלנדר לא מצליח לטחון את הפירות למחית (קורה בדרך כלל עם פירות מוקפאים), מוסיפים בהדרגה מעט מים לבלנדר (1/4 כוס בכל פעם) עד שאתם רואים שהוא מצליח להסתובב לטחון את הפירות למחית אחידה.
  • טועמים את המחית – היא צריכה להיות קצת מתוקה מדי. אם היא לא מתוקה מספיק, מוסיפים סוכר לפי הטעם (אפשר גם אבקת סוכר) ושוב טוחנים.
  • מחלקים את המחית בין תבניות הארטיקים, מוסיפים את המקלות ומקפיאים למשך הלילה עד שהארטיקים קפואים לחלוטין.

לארטיקים בשני צבעים (ויותר – על פי אותו עקרון):

  • מכינים לטחינה 1/2 ק"ג של פרי וטוחנים אותו. ממלאים תבניות ארטיקים עד 1/2 גובה במחית הראשונה.
  • חוזרים על הפעולות עם 1/2 ק"ג פרי נוסף ואיתם ממלאים את התבניות עד הסוף.
  • מוסיפים את המקלות ומקפיאים למשך הלילה (לפחות 8 שעות) עד שהארטיקים קפואים לחלוטין.
  • עודפי מחית פרי אפשר לשתות כמו שייק או להפוך לגרניטה (ברד ביתי).
  • הארטיקים נשמרים במקפיא שלושה חודשים ויותר.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

 

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

9 תגובות

  1. איך משיגים את המרקם הנגיס שיש לארטיקים קנויים?
    תמיד כשמכינה בבית יש לארטיק מרקם של קרח (קשה כזה כמו קוביות קרח).
    והאם ניתן להמתיק עם דבש?

    • היי לילי =]
      בהחלט ניתן להמתיק עם דבש
      המרקם מגיע מתכולת סוכר גבוהה
      איך ניסית להכין בעבר? מניסיוני, ככל שיש בארטיק יותר פרי ופחות תוספת מים ככה המרקם שלו יוצא יותר מוצלם ופחות קרחי

  2. אין לי בלנדר שטוחן קרח, אפשר להפשיר פירות קפואים ואז לטחון למחית?

  3. תודה עז
    רק שהתבלבלת בשמות…
    ארטיק זה שלגון וקרטיב זה קרחון
    תמשיך עם המתכונים הטעימים!

  4. אני מוסיפה 3 כפיות סירופ תירס עתיר פרוקטוז למתכון, זה קצת ממתיק (צריך להוסיף עוד סוכר בד"כ) אבל בעיקר משפר את הטקסטורה לקרחון יותר נגיס.
    הקרחון האהוב על ילדי הוא אבטיח, אין צורך להמתיק בכלל, אבל אני ממליצה לסנן במסננת דקה לאחר הטחינה לשיפור הטקסטורה, גם לפירות אחרים אשר משאירים ציפה לאחר הטחינה.

    • תודה על הטיפים! אצלנו הילדון מסתדר עם ארטיקים 100 אחוז פרי. בציפה יש סיבים תזונתיים שחשובים לעיכול ולספיגה נכולה של הסוכר ולכן, אפילו שבעיייך יש פגיעה בטקסטורה, לא מומלץ לוותר עליה

  5. יצא לך פיות יער במקום פירות יער. אבל זה כל כך חמוד שאולי הייתי משאירה 🙂

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל











    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: