המדריך: איך להשתמש בתבלינים כמו שצריך?

20 באוגוסט 2015
מצטרפים למנה: מי ורדים, קינמון, מלח, ג'ינג'ר מיובש, כוסברה, כמון ופלפל שחור. צילום: אסף אמברם

קינמון, מלח, ג'ינג'ר מיובש, כוסברה, כמון ופלפל שחור. צילום: אסף אמברם

אורי שפרן כתב:
שלום,
אוהב את האתר. התחלתי לבשל רק לאחרונה.
מחפש להבין איך לתזמן את התבלינים, כלומר איזה תבלין יכול להיות בסיר כבר מתחילת הבישול
ואיזה תבלין יהפך למר אם יכנס מוקדם יותר, איזה נשרף מהר וכולי.
בקיצור, מחפש איזשהו סדר בתבלינים. אם תוכל לתת איזשהו ידע בעניין זה יהיה אחלה.

התשובה הקצרה:

היי אורי, שאלה מגניבה וגם רחבה מאוד.

בגדול, כל התבלינים יכולים להישרף כשהם נחשפים לחום רב מדי, כשתבלינים טחונים יכולים להישרף תוך שניות ספורות. אין כללים ברורים לגבי איזה תבלין טוב יותר לשים בתחילת, אמצע או סוף הבישול – אפשר למצוא מנות מכל הסוגים. זאת למעט תבלינים שנותנים צבע, שבאופן כללי ניתן להגיד שעדיף שיבואו בתחילת הבישול. תבלינים שלא נחשפים לחום גבוה (כלומר שתוסיף ישר למשהו שמתבשל) לא ישרפו כי לא יהיה להם חם מספיק. העצה הכי טובה שאני יכול לתת לך היא להתחיל להכין מתכונים מוכרים ומנוסים, ואז להתחיל לאלתר.

התשובה המורחבת:

תבלינים, בהגדרתם הם חומרי גלם עשירים בטעם, צבע וצבע, מהם אתה מוסיף כמות קטנה בהשוואה לנפח שאר המרכיבים ואשר משפיעים מאוד על התוצאה הסופית. כל תבלין הוא עולם בפני עלמו, עם היסטוריה, טעמים וארומות ייחודיות. הם מגיעים מעולם הצומח, ויכולים להיות זרע (הל, כוסברה, כמון) פרי מיובש (פפריקה שהיא פלפל מיובש וטחון) אגוז או קליפה של אגוז (אגוז מוסקט ומשיה) ואפילו קליפה של עץ, כמו קינמון וקאשיה. החלק היחיד בצמח שלא יכול להיות תבלין הוא העלים – ואלו נכנסים לקטגוריה קולינרית אחרת: עשבי תיבול.

זה לא מוגזם להגיד ששליטה נכונה בתבלינים היא אחד מהמיומנויות החשובות לכל בשלן וטבח: בשימוש נכון הם יכולים לעשות את ההבדל בין רגיל ומיוחד, אבל בשימוש לא נכון הם יכולים להשתלט, להפריע ואפילו להפוך את המנה ללא אכילה.

הטיפ הראשון שאני יכול לתת לך אם אתה רק מתחיל להשתמש בתבלינים, הוא להסתמך על גלגלי העזר של העולם הקולינרי – מתכונים. כלומר, להשתמש קודם כל בתבלינים לפי מתכונים ברי סמכא. השימוש בתבלינים הוא חלק מהותי במסורות בישול רבות, ממקסיקו דרך טוניס ומרוקו ועד להודו, סין ויפן, ומתכונים מסורתיים מגלמים בתוכם דורות של ניסוי וטעייה ויביאו אותך לתוצאות מספקות רצון.

מוסיפים את הכמון. צילום: אסף אמברם

כמון טחון נכנס לטיגון. צילום: אסף אמברם

ונותנים להם לרקוד יחדיו בשמן. צילום: אסף אמברם

ותוך שנייה הוא מוכן. צילום: אסף אמברם

יותר מזה. יש מנות שמהות הטעם שלהם היא התבלינים, ואני לא יכול לחשוב על דוגמא טובה יותר מאשר הקובה של סבתא שלי: הטעם שלה נוצר על ידי השילוב בין בשר+בהרט+פטרוזיליה+בצל. כשאחד מהם חסר לקובה אין טעם של קובה, ויותר מזה, כשהמרכיבים נפגשים בתצורה שונה, הם עדיין יתנו למוח את אותה תחושת 'טעם של קובה'. וזאת אני אומר לך אחרי תחושת הגילוי שחשתי אחרי שעשיתי סלט עדשים ובורגול מתובל בהרט עם בצל ירוק ופטרוזיליה קצוצים.

יש לכם שאלה על אוכל, משהו שרציתם לדעת, מנה שכשלה או תופעה לא מובנת? שלחו לי שאלות בתגובות, בעמוד הפייסבוק או דרך ה-צור קשר. מבטיח לענות להכל. שאלות עם הרבה בשר יקבלו כתבות משלהן בשבועות הקרובים 🙂 

עוד דוגמה היא מנת החריימה הטריפוליטאית/טוניסאית (תלוי את מי אתה שואל): לא משנה איזה חריימה תבשל למישהו שגדל על המנה הזו, הוא יגיד לך שזה לא כמו של אמא/סבתא/דודה שלו, וזאת מכיוון שכל בשלנית או בשלן עושה אותה קצת אחרת. יש שישימו יותר פפריקה חריפה, יש שישימו יותר כמון, קימל ו/או זרעי כוסברה. כלומר, תחת הטווח של המנה הנקראת חריימה יש מאות וריאציות. כשאתה מבשל מנה באותו אופן במשך שנים, אתה מרגיל את מי שאוכל ממנה למנה לאופי הטעמים, באופן כל כך חד שגם שינויים קטנים יאותרו בקלות.

במילים אחרות: שימוש עקבי בתבלינים בסופו של דבר מייצר תחושת נוסטלגיה. הטעמים והריחות של האוכל, כולל התבלינים בהם משתמשים, מתחברים אצלנו רגשית לתחושות הזיכרון, ועבודת תבלינאות מדויקת יכולה להביא אנשים לבכי או אושר אמיתי.

אחרי שביססת לעצמך ידע בשימוש בתבלינים לפי מתכונים, מתחיל שלב שני ולא פחות כיפי: שלב האלתורים. כשאני התחלתי לבשל, לא היה אף אחד שהדריך אותי לגבי מה נכון ומה לא, אז את הטיפים הבאים אני נותן אחרי עשרות טעויות ומנות שלא תובלו במדויק.

חרדל, כמון, והן נקלים להם בשמן. צילום: קרן ביטון כהן

חרדל, כמון, והן נקלים להם בשמן. צילום: קרן ביטון כהן

קליית תבלינים
הדרך הטובה ביותר להוציא את המקסימות מהתבלינים שלך הוא לקלות אותם, כלומר לחשוף אותם לחום, באופן שישחרר את התרכובות הארומטיות שלהם ויגרום להם להיות יותר חזקים ומורגשים.

תבלינים באים בשני מצבים: שלמים וטחונים. את הקלייה של השלמים אפשר לעשות במחבת יבשה, במחבת עם מעט שמן ואפילו בתנור שחומם לחום בינוני, בזמן שאת התבלינים הטחונים קולים רק בשמן.

הסכנה בקלייה היא כמובן שריפה, כלומר חימום יתר של התבלין לרמה שהוא מתפחם, ונותן ריחות לא טובים. כשזה מגיע לתבלינים טחונים, החוק הוא לקלות כמה שפחות – ברגע שהתבלינים מבעבעים (מה שקורה בפועל זה שמעט המים שהם מכילים מתאדים) ואתה מריח את התבלין, הוא מוכן. תבלינים שלמים יכולים לעמוד ביותר חום, אבל גם איתם כלל האצבע הוא דומה: כשהם מפיצים ריח חזק – מפסיקים לקלות.

בתמונה: מה קורה כשמטגנים פפריקה בהגזמה. כשהיא רק מתחילה לבעבע זה מצוין, ואז הבועות נהיות גדולות יותר ואנחנו מתקרבים לנקודת השריפה, עד שנהיה מאוחר מדי.

בתמונה: מה קורה כשמטגנים פפריקה יותר מדי. כשהיא רק מתחילה לבעבע זה מצוין, ואז אז הבועות נהיות גדולות יותר ואנחנו מתקרבים לנקודת השריפה, עד שנהיה מאוחר מדי. צילם והרס בכוונה פפריקה: עז תלם

צילם והרס בכוונה פפריקה בשם הכתיבה: עז תלם

מבחינת סדר פעולות, שתי אפשרויות בפניך: לקלות את התבלינים בתחילת הבישול ועליהם לבנות את המנה, או לקלות בסוף ואז להוסיף את השמן המתובלן למנה הסופית, כמו במנת הקיצ'רי.

אין בעייה להוסיף למה שמתבשל 

בכל מקרה, הוספת תבלינים במהלך הבישול לא תגרום לשריפתם, שגם חום המים הרותחים (100 מעלות) אינו חזק מספיק כדי לשרוף אותם. בהתייחס לשאלתך, לא מכיר תבלין שנהיה מר מבישול יתר, המרירות באה רק שתוצאה משריפה.יש המוסיפים תבלינים למי הבישול, כמו שאפשר לראות במתכון למרק אורז ובמתכון לתבשיל בקר במשמשים.

ואחרי שאלו הצטמצמו מוסיפים את התבלינים היבשים. צילום: קרן ביטון כהן

תבלינים טחונים יכולים להצטרף למסיבה בשלבי הבישול המוקדמים. צילום: קרן ביטון כהן

עדיף פחות
טיפ נוסף שאני יכול לתת לך כמאלתר הוא שפחות עדיף מיוֹתר כשהשימוש בתבלינים הוא אקראי, כלומר: מתלבט אם לשים חצי כפית כמון או כפית? שים קודם כל חצי כפית, ותראה איך זה המנה יוצאת, ואם חסר לך הטעם שים יותר ממנו בפעם הבאה. המטרה היא שהתבלין לא ישתלט על כך שאר המרכיבים, אלא שתפגוש בו לעתים ותתגעגע אליו בין הביסים.

ומה לגבי מאפים?

אותו כלל אצבע תופס גם כשמוסיפים תבלינים מאפים : עוגות בחושות, בצקים פריכים או בצקי שמרים, בלילות, עוגיות וכולי. גם כאן, הסיכון לשרוף הוא מינימלי כי התבלינים לא נחשפים לחום הנדרש כדי להביאם למצב שרוף, ומתינות בהחלט מהותית כדי שלא יהיו דומיננטיים מדי (קינמון לדוגמה הוא שתלטן ידוע).

תבלינים שנותנים צבע

מעבר לטעם וארומה, תבלינים, בדגש על כורכום ופפריקה וגם זעפרן, מנוצלים גם בגלל הצבע שהם נותנים. במקרה הזה, הכלל הוא ברור: עדיף לשים אותם בהתחלה, כדי שהצבע יהיה אחיד לאורך המנה. אם נגיד שרצית לשים כורכום במרק ושכחת, עדיים אפשר להוסיף חצי דרך לתוך הבישול, פשוט מערבבים את הכורכים בכוס קטנה עם מים ויוצקים פנימה.

זהב נוזלי: קומץ קטן של חוטי זעפרן שהושרו בים רותחים לפחות 15 דקות. צילום: קרן ביטון כהן

זהב נוזלי: קומץ קטן של חוטי זעפרן שהושרו במים רותחים לפחות 15 דקות. צילום: קרן ביטון כהן

ועוד סוגיית תבלינים חשובה אם אני כבר בשוונג:

טחון מול שלם
ברגע שתבלין נטחן, מתחיל לפעול נגדו שעון עצר. ככל שהזמן חולף הסיכוי שלו לאבד מטעמו הולך וגובר. לכן, המצב האידיאלי הוא לטחון את התבלינים בבית ולפי הצורך, וכמובן אחרי קלייה קצרה. אני משתמש במכתש ועלי למשימה שעושה את העבודה הכי טובה. כשקונים תבלינים טחונים עדיף לקנות כמויות קטנות ולרכוש עוד בעת הצורך, והכי חשוב לקנות מחנות תבלינים שאתה סומך עליה, כזו שאתה רואה שיש בה הרבה תנועה ולכן סבירות גבוהה יותר לקבל תבלין שנטחן יחסית לאחרונה.

בהצלחה!!!!

 

יש לכם שאלה על אוכל, משהו שרציתם לדעת, מנה שכשלה או תופעה לא מובנת? שלחו לי שאלות בתגובות, בעמוד הפייסבוק או דרך ה-צור קשר. מבטיח לענות להכל. שאלות עם הרבה בשר יקבלו כתבות משלהן בשבועות הקרובים 🙂 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

מתכונים מצוינים עם תבלינים:
טנזיה מרוקאית
עוף מסאלה הודי (לתבלינאים מתקדמים)
מסככן ערבי אסלי
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי בתיבול חוויאג'
צ'אי הפלא שלי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

50 תגובות

  1. היי, זה אני או שבגרסת המובייל של האתר אין קישור לניווט לפוסט הקודם/הבא? זה ממש לא נוח…

    • היי שימי, צודק,
      זה משהו בהגדרות של המובייל שלצערי אי אפשר לשנות.. אתה יכול להחליף את תצוגת האתר לצפייה רגילה ושם יש את כל האופציות

  2. אם בתבלינים עסקינן , אז נזכרתי שאני רוצה לכתוב לך ולשאול , קיבלתי חומץ בלסמי לבן??!! מה עושים איתו????
    תודה על תשובתך

    • היי אילנה 🙂
      בלסמי לבן הוא מקביל חומץ יין לבן, רק בטעמים מעט שונים ויותר מגניבים בעיני. בגדול, איפה שאת רואה מתכון עם חומץ תשימי אותו ויהיה טעים 😀

  3. יש טיפים לאחסון סידור? אני יודע שחלק אנשים שומרים חלק או סוגים מסויימים במקרר כדי לשמור לאורך זמן וכו

    • היי עידו 🙂
      מבחינת אחסון וסידור, המקום הכי טוב לתבלינים הוא בקופסאות מתכת אטומות בתוך ארון (מקום מוצל). אם יש מקום במקרר או בפריזר זה גם אפשרות טובה – מכיר מישהי שטוענת שקינמון טחון החזיק אצלה בפריזר יותר מחמש שנים ללא ירידה באיכות. בכל מקרה הקופסה צריכה להיות כמה שיותר אטומה.

  4. שלום עוז,
    שמחתי לגלות את האתר, הוא מרתק ומעשיר מאוד! אמא שלי שומרת כבר שנים את כל התבלינים במקפיא, וגם אני בעקבותיה.
    התבלינים נשמרים כביום טחינתם;) ארומתיים ומעולים.

  5. תודה האתר מקסים.
    איך יודעים מתי…
    פלפל שחור ומתי פלפל לבן?
    מתי פטרוזיליה ומתי כוסברה?
    מתי דבש, מתי סילאן, מתי משהו אחר?
    מתי שום ומתי אבקת שום?
    ואיך לומדים לבשל בלי להשמין יותר מדי במקביל?

    • פלפל שחור ומתי פלפל לבן?
      לבן כשלא רוצים שצבע של פלפל שחור יפגע: בטחינה, רטבי שמנת, בשמל וכולי

      מתי פטרוזיליה ומתי כוסברה?
      פטרוזיליה לא בדברים עדינים : סביצ'ה, מנות אסיאתיות ומקסיקניות
      כוסברה לא במנות איטלקיות וצרפתיות (יש חריגים כמובן)

      מתי דבש, מתי סילאן, מתי משהו אחר?
      כולם יכולים לבוא זה במקום זה תמיד.

      מתי שום ומתי אבקת שום?
      אבקת שום שנגמר השום הטרי ומדובר במשהו שמתבשל (מרק/תבשיל). ואם מדברים על תערובת תבלינים יבשה, שהשום יהפוך לרטובה, גם אז אבקה זורמת.

      ואיך לומדים לבשל בלי להשמין יותר מדי במקביל?
      לזה אין לי תשובה 😀

  6. תודה רבה!

  7. שלום
    אני מקפיד לנקות לנגב לפתוח עם מספריים ולסלק את הפנים הליכלוך והגרעינים
    בקפדנות של הפלפלים הן החריפים והן המתוקים היבשים האדומים מכל הסוגים שקונים אצל חנויות התבלינים
    אני טוחן ולרשותי תבלינים נקיים אגב הגרעינים אינם בריאים כך שמעתי ואתה עוז תביע דעתך.

    • היי הנסי
      תודה על הטיפ. לא מכיר מספיק את הנושא כדי לדעת אם הם בריאים או לא, אם אקבל מידע ממקור מוסמך אעדכן 🙂
      שבוע טוב

  8. כשטוחנים גרעיני כוסברה או כמון, לדוגמה, במכתש ועלי, קליפות התבלין לא נשארות קשות בבישול?

  9. במכתש ועלי, לא הצלחתי… נשארו קליפות

    • תנסי לקלות אותם קודם, ולהיות פשוט יותר אגרסיבית עם המכתש והעלי.
      ומקסימום אם המרקם טיפה גס לא נורא

  10. לעוז תלם – הרבה תודה על ההדרכה המצוינת לשימוש בתבלינים, שתמיד הרגשתי צורך בה. רק עכשיו קראתי אותה לראשונה. ובינתיים אציג שאלה שתמיד עלתה אצלי בי למצוא לה מענה: מה ההבדל בין סודה לשתייה לאבקת אפייה? אהבתי במיוחד במאמר שלך את הגמישות המציאותית שבו. זאת לעומת רוב מגישי המתכונים שמגדירים בפסקנות מרכיבים וכמויות כאילו מדובר בתרכובת כימית ספציפית. בתחום הבישול והאפייה יש מיגוון אפשרויות (וכך אתה נוהג) ולא נוסחאות הכרחיות או קביעות קדושות.

    • היי רינה 🙂
      תודה רבה על המילים החמות. כשרק התחלתי לבשל הייתי נתקל במאמרים ומתכונים סותרים לכאורה – זה אומר דבר אחת ובטוח שהוא הצודק, ופלוני שאומר דבר שונה לדמרי ובטוח שהוא הצודק. ואין שום בעייה ששניהם יהיו צודקים, ואין אמת אחת נכונה בבישול, הדבר היחיד שחשוב זה שיצא טעים 😉
      באשר לשאלתך: סודה לשתייה מכילה רק דבר אחד: תרכובת כימית בשם סודיום קרבונט. כאשר התרכובת הזו פוגשת משהו חומנצי – למשל מיץ לימון או יוגורט, נוצרת תגובה כימית שמשחררת פחמן דו חמצני והוא בתורו נותן נפח למאפים. אבקת אפייה מכילה סודה לשתייה, וגם תרכובת כימית נוספת אשר משחררת פחמן דו חמצני בעת חשיפה לחום – כלומר: אבקת אפייה פועלת פעמיים, סודה לשתייה – פעם אחת.
      בהרבה פעמים אפשר להחליף זו בזו בלי להסס
      אשמח לענות לכל שאלה נוספת 🙂
      עֹז

  11. איריס מרום

    היי עוז
    חזרנו מאיטליה וכמובן שהבאנו איתנו פסטה ושקיות עם סוגי תבלינים.
    התבלינים יבשים וכוללים אפונה יבשה, סוגי עלים וכו׳.
    אם אני מטגנת את החגיגה בשמן זית האפונים והיבשים הקשים נשארים קשים.
    האם להשרות את התבלינים קודם בשמן או במים כדי לרכך?
    איך משתמשים בתערובת המופלאה אבל הלא ברורה הזו.
    תודה

    • היי איריס 🙂 איך קוראים לתערובת?
      יכול להיות שהיא נועדה לבישול אורז? אחרת לא הגיוני לשים משהו גולמי כמו אפונים

  12. שלום רב!
    שנים אני טוחנת את ההל בעצמי , כמות קטנה בכל פעם. לפני ימים אחדים גיליתי שההל הוא מה שבפנים ובכלל לא ידעתי… השאלה: מה עדיף לטחון בלי הקליפה? האם הקליפה מזיקה? עכשיו, כשאני יודעת שהזרעים בתוך התרמיל וזה תרמיל! פחות מתלהבת לטחון אותו עם התרמיל. ומאידך, זה הרבה! עבודה לקלף הל. אפילו קצת. ובכל זאת, אם הקליפה מזיקה (ואולי גרמה לי למשהו…) אקלף וזהו.
    תודה וברכות של שלווה

    • שלום טובה 🙂
      אמנם מרבית הטעם נמצא בגרגרי ההל אבל גם הקליפה בהחלט טובה לשימוש ואת לא צריכה להימנע ממנה.
      כל המתכונים שאני מכיר עם הל קוראים לשימוש בכל התרמיל

  13. שלום,
    הכנתי אריסה להכנת סלט גזר מרוקאי.
    האריסה מכילה 2 כפות פפריקה מתוקה.
    הסלט יצא מריר. האם יש קשר לפפריקה? מה עשיתי לא נכון?
    תודה ברה 🙂

    • הי דורית 🙂
      צריך עוד נתונים בכדי לענות על שאלתך:
      לפי איזה מתכון הכנת ? אילו עוד רכיבים הסלט הכיל (אם למשל יש בו לימון כבוש אז לימון כבוש מריר) ? האם בישלת את התבלינים על מנת להכין את האריסה?

  14. היי עוז!
    אני שמחה שמצאתי את המדריך, אני במיני משבר קולינרי ואשמח אם תוכל לעזור לי 🙂
    אני מכינה מתכון הודי שדורש תבלין של אבקת כוסברה ותבלין של כוסברה טחונה.
    הבנתי שאבקת כוסברה זה עלי כוסברה טחונים – ושכוסברה טחונה אלה גרגירי כוסברה טחונים.
    לא הייתה אבקת כוסברה בחנות אז קניתי עלים טחונים דק שאותם אני רוצה לטחון במטחנת קפה, האם זה בסדר?
    כמו כן, קניתי גרגירי כוסברה שלמים ואיני בטוחה איך לעבוד איתם, האם צריך לטחון אותם בשלמותם – עם הקליפה?
    האם צריך לקלות אותם לפני הטחינה או שאין צורך?

    ודבר נוסף, לפי המתכון אני צריכה הל טחון אך לא היה בחנות, במקום זה הביאו לי תרמילי הל שלמים.. איך לעזאזל עובדים איתם? 🙂 קראתי את המדריך ואת כל התגובות אך לא הבנתי אם צריך לקלף אותם לפני הטחינה? לקלות אותם? או פשוט לטחון כמו שהם?

    סליחה על החפירה! אני באמת לא יודעת מה לעשות.. ?
    אני מאוד מודה לך!

    • היי גלית 🙂
      תודה על המילים החמות.
      אקדים ואומר שהגישה שלי לאוכל הודי עתיר בתבלינים הוא שאם לא גדלתי על המנה או אין לי זכרונות ספציפיים של טעם שאני רוצה להשיג, אני מוריד תבלינים שאין לי בבית. עד כה הגישה הזו לא אכזבה.
      בכל מקרה, לשאלותייך:
      לא הייתה אבקת כוסברה בחנות אז קניתי עלים טחונים דק שאותם אני רוצה לטחון במטחנת קפה, האם זה בסדר?
      אם העלים יבשים פשוט תפררי אותם ביד

      קניתי גרגירי כוסברה שלמים, האם צריך לטחון אותם בשלמותם – עם הקליפה?
      כן, זרעי כוסברה טונים עם הקליפה
      האם צריך לקלות אותם לפני הטחינה או שאין צורך?
      אפשר, לא חובה
      איך לעזאזל עובדים עם הל?
      כדי לטחון תרמילי הל שלמים צריך מטחנה רצינית כמו של חנויות תבלינים. התרמילים קשים מדי בשביל רוב האמצעים הביתיים. את יכולה לשים את ההל שלם בתבשיל ויהיה בבדר, אם את חייבת לטחון (אם נגיד זה מתבל קציצות או משהו) אז תוציאי את הזרעים מהתרמיל ואותם תטחני בעזרת מכתש ועלי/מטחנת קפה.

      בהצלחה!

  15. אלפי תודות, עוז!
    אני כל כך מעריכה ומודה לך על העזרה והתשובות המפורטות, זה לא מובן מאליו.
    תענוג להכין את המתכונים שלך וגם ללמוד דברים חדשים, אתה מקסים! ?
    בקשר לגישה שלך לאוכל הודי, רק אומר שיש אנשים שהתבלינים היחידים שיש להם בבית זה מלח ופלפל שחור ואולי פפריקה (אם מתחשק להם להתפרע) והמנות שהם גדלו עליהן בבית הגיעו בעיקר ממחלקת הקפואים בסופר, כך שלא בטוח שהגישה הזאת תקפה לגבי כולם 🙂
    אצלינו בבית מאוד אוהבים אוכל הודי אך משום מה, לא יצא לי להשתמש בזרעי כוסברה/ פטרוזיליה/ שומר.. וגם לא בהל ירוק שלם.
    עכשיו אתחיל להוסיף אותם לירקות מוחמצים.

    שוב פעם, אני מאוד (מאוד!!) מודה לך על עזרתך! למדתי. נרגעתי.
    בבוקר אתחיל להכין את המנה. ?

    • היי גלית 🙂
      בשמחה
      מקבל את דבריך, אני מתכוון לזה שלא חייבים להתאבד על מרכיב אם הוא מתוך רשימה ארוכה של מרכיבים שאת רובם יש לך (וזה טיפוסי בעיקר במרכיבים הודיים)
      בהצלחה בבישולים!

  16. היי עז, כייף לקרוא. לגבי קליית תבלינים- רעיון מעניין לקלות את התבלינים היבשים לפני השימוש בהם. בדרך כלל אני לא עושה את זה. אני מתארת לעצמי שהכלל הזה לא תקף לכל תבלין, נכון? נניח, לא תקלה סומאק, או פלפל צ'ילי שלם? או שדווקא כן?

    תודה מראש (:

  17. מתי משתמשים בפפריקה מתוקה רגילה ומתי בפפריקה מרוקאית מתוקה בשמן. יש הבדל ביניהן בעצם או שהמרוקאית פשוט מכילה תוספת שמן?

    • היי ריקי =]
      ההבדל הוא בדיוק מה שרשמת. תשתמשי במה שיש לך בבית באותו רגע אין סיבה מיוחדת להעדיף אחד על פני האחר (הפפריקה בשמן נשמרת לאורך זמן רב יותר זה הכל)

  18. היי,

    אני רוצה להכין מטבל שמנת ויוגורט.במתכון רשום חצי כפית סומק ואין לי.במה אפשר להחליף?

  19. היי. בטעות נשפך לי קצת יותר מתבלין הקינמון לבשר טחון שהכנתי…וזה קיבל טעם מר. יש מצב להציל ?

  20. איך משתמשים עם משיה. ואיך שמרים אותה כמה סמים לק'גבשר טחון משיה זה בשבילי חדש אני רוצה לנסות תודה.

  21. היי ☺️ תודה על ההסברים. מה עושים אם נשרפו לי התבלינים? יש דרך להציל את המנה?

  22. קניתי שבבי(סרטים) משייה. האם עלי לטחון אותם או שאפשר לשלבם בתבשיל בשלמותם. באיזו כמות להשתמש?

  23. היי,
    כמה זמן מחזיקה פפריקה מתוקה טחונה שאני קונה מחברה מוכרת (כמו פרג או טעם וריח) בסופר אחרי שאני פותחת אותו לפני שהוא מתחיל לאבד את הטעם?
    השאלה בעיקר לגבי פפריקה מתוקה כי אני משתמשת בזה הרבה, אבל גם לתבלינים אחרים כמו פלפל שחור, אבקת שום גבישי, כורכום, כמון ועוד.
    תודה רבה!!!

    • היי רומי
      מחזיקה מספרחודשים לפעמים יותר

      • היי,
        היה לי פפריקה אדומה של חברת טעם וריח בקופסה, 120 גרם, אחרי בערך חודש-חודשיים זה הפך לצבע ארגמן קצת כהה (במקום כתום-אדום) ולפי דעתי זה כבר לא היה טוב ולא עשה טעם טוב. זה ככה תמיד או משהו שקרה במקרה ולא אמור לקרות? זה היה בארון רגיל במטבח בלי קור מיוחד ובלי חום מיוחד ובלי שמש. השתמשתי בערך 3 פעמים בשבוע ואחרי כל פעם סגרתי טוב את הקופסה.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial