מתכון אורז עם עוף בתנור שתמיד מצליח

4 בדצמבר 2020
אורז עם עוף בתנור

אורז עם עוף בתנור. צילום עז תלם

אין מנה שיותר כיף להגיש למרכז השולחן מאשר אורז עם עוף בתנור: ארוחה שלמה ומשביעה שמכינים בסיר אחד בקלי קלות ובמינימום התעסקות. זה סיר יפה וחגיגי שיכול להרשים בארוחות שישי ובכל ארוחת חג, והוא גם נהדר בארוחות של שגרה באמצע שבוע.

יש המון דרכים להכין אורז עם עוף בתנור, וההשראה שלי למתכון של היום היא מהמטבח האוזבקי, לקחתי כמעט את כל המרכיבים של תבשיל האושפולו המפורסם ועשיתי כמה שינויים קטנים והתוצאה היפה לפניכם =]

נתחיל? נתחיל!

 

משרים אורז
בתבשיל האושפולו משתמשים באורז עגול, אבל הפעם התחשק לי תוצאה אוורירית, אז הלכתי על מלך האורזים העדינים, האורז הבסמטי. השתמשתי באורז בסמטי מעולה של מאסטרשף, שמיובא מהודו ויוצא פשוט מושלם.

את האורז השריתי במים שעה, שזה מהלך שלמדתי מסבתא חנה שלי, היא תמיד משרה את האורז ובשנים האחרונות מבינים שזה גם בריא יותר. אז פשוט כיסיתי את האורז במים ונתתי לו לחכות בצד שעה.

אורז עם עוף בתנור

כל המצרכים לעוף עם אורז בתנור (הוסםתי גם גרגרי חומוס מבושלים). צילום עז תלם

בזמן הזה, מכינים את הירקות

הלכתי על ירקות בסיסיים ביותר: גזר, בצל ושום. את הבצל חתכתי לקוביות, את הגזר גיררתי בפומפייה ואת השום פרסתי.

תרגישו חופשי להוסיף עוד ירקות שורשיים כמו שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, קוביות קולרבי ואפילו ארטישוק ירושלמי מתאים כאן – בעצם כל ירק שמתאים לבישול ממושך.

כשהירקות חתוכים ומוכנים..

צורבים את העוף
השתמשתי כהרגלי בתבלי עוף בכרעיים, שביקשתי מהקצב לחלק לשוק (פולקע) וירך (משולש). אני משאיר אותם עם העור כי הוא יוסיף לי שומן וטעם למנה.
בסיר רחב ושטוח עם שמן זית שמים את העוף, עם צד העור כלפי מטה, ואז צורבים 3-4 דקות מכל צד – הצריבה גם משחררת שומן מהעוף לתבשיל וגם מזהיבה את העוף, מה שייתן לתבשיל שלנו עוד שכבת טעמים.

כשהעוף צרוב הוא יוצא החוצה והירקות נכנסים לטיגון באותו שמן.

חשוב לתת לירקות טיגון יסודי של 10 דקות ככה, שממש יהיו רכים כשהאורז מצטרף. הסוד למנה הזו הוא הגזר המגורר שנהיה מתוק ונותן למנה צבע מפואר.
כשהבצל והגזר רכים אני מוסיף את השום לעוד דקה של טיגון, ואז מצרף את שאר החברים:

גרגרי חומוס מבושלים, מוסיפים מרקם למנה והם נהדרים. אני מבשל את החומוסים בעצמי (הוראות הכנה כאן) אבל כמובן שגם חומוס משומר או חומוס מוקפא תופסים (הם פשוט הרבה יותר יקרים בהשוואה לגרגרים שבישלתם בעצמכם.

צימוקים אוזבקיים – אהובים עלי מאוד, אלו צימוקים שחורים מיובשים באופן טבעי, עם טעם עמוק ומיוחד. פירות יבשים אחרים וסוגי צימוקים אחרים גם מתאימים כמובן, האוזבקיים הם האהובים עלי.

בהרט – לא תבלין מסורתי במטבח האוזבקי אבל היי, אנחנו לא באוזבקיסטן. אני שם בהרט בהכל (אפילו בקרמבל תפוחים) וכאן היא מתחברת מצוין עם העוף, הבצל החומוס וכל שאר הטעמים. ממליץ בחום.


ברגע שהוספנו את כל הטוב לתבשיל נשאר לנו רק להחזיר פנימה את האורז והעוף ולבשל.

את האורז מסננים ממי ההשריה ואז מערבבים אותו טוב טוב עם שאר המרכיבים. ברגע שתחזירו פנימה את העוף כבר יהיה מסורבל לערבב, לכן חשוב לשלב את כל המרכיבים לפניו.

זו גם הזדמנות טובה להוסיף מלח ופלפל לסיפור.


העבודה הקשה מאחורינו
מוסיפים עכשיו שלוש כוסות מים ומחזירים פנימה את העוף, ואז נשאר לכם רק להביא לרתיחה ולבשל.

השתמשתי בסיר עם מכסה מתאים לתנור, אם אין מכסה כזה פשוט אוטמים את הסיר בעזרת נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום.

הסיר נכנס ל-160 מעלות למשהו כמו שעה, עד שהאורז אוורירי והעוף מבושל לחלוטין.

אפשר לבשל על הכיריים (הוראות מסודרות במתכון) אבל אני מעדיף את התנור. למה? טוב ששאלתם.

מזכיר לכם את חוק התנור שלי:
אם אפשר לבשל את זה בתנור, תבשלו את זה בתנור. בניגוד ללהבת הכיריים, שמפיצה את החום מנקודה אחת, ממנה החום מתפרס אל שאר הסיר, התנור מקיף את מושא הבישול בחום מכל הכיוונים, מה שמאפשר בישול מדויק יותר של האורז והעוף וגם מיזוג טעמים שעולה על זה שמתקבל בבישול רגיל.

ברגע שהעוף עשוי עד הסוף וגם האורז מוכן אפשר לאכול! מקווה שתאהבו 😉

אורז עם עוף בתנור

מנה נהדרת למרכז השולחן. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: משמיטים את העוף ומכפילים את כמות החומוס. אם בישלתם את החומוס בעצמכם, מוסיפים את מי הבישול של החומוס במקום מהמים הרגילים (כלומר – צריך 3 כוסות מים, אז אם יש לכם כוס וחצי מי בישול של חומוס שימו אותן ועוד כוס וחצי מים רגילים וכולי)
  • בישול על הכיריים: מוסבר במתכון.
  • ללא גלוטן: המתכון כבר ללא גלוטן, רק תקפידן על שימוש בתבלינים נקיים מגלוטן.
  • אורז מלא: אותו מתכון, רק שמשרים את האורז למשך הלילה במים ולא שעה.
  • האם אפשר לשים סוגי אורז אחרים? וודאי, לדעתי בסמטי כאן הכי משחק אותה.
  • לא אוהבים חומוס? אל תשימו חומוס
אורז עם עוף בתנור

מנת עוף מפוארת. צילום עז תלם

מתכון עוף עם אורז בתנור עם גזר וצימוקים

4-6 מנות, בשרי, 30 דקות עבודה, שעתיים וחצי זמן כולל השריית האורז

מצרכים:

2 כוסות אורז בסמטי (השתמשתי באורז בסמטי של מאסטרשף)
3 כרעי עוף, מחולקות לשוק וירך, עם העור
3-4 כפות שמן זית
2 בצלים בגודל בינוני (או אחד גדול), קלופים
4 גזרים גודל בינוני גדול, קלופות
4-7 שיני שום, קלופות
חופן צימוקים אוזבקיים (צימוקים שחורים, ניתן להשמיט וגם להחליף בחמוציות מיובשות או כל צימוק אחר)
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים (שבישלתם בעצמכם, מוקפאים או משומרים)
כפית גדושה בהרט (מי שלא אוהב יכול להשמיט)
כפית גדושה מלח (ועוד לפי הטעם)
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
3 כוסות מים

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • שמים את האורז בקערה, מוסיפים מים לכיסוי ב-4-5 ס"מ ומשרים בצד כשעה.
  • מחממים תנור ל-170 מעלות (חום עליון תחתון רגיל)
  • בזמן השריית האורז חותכים את הבצלים לקוביות בגודל בינוני קטן, מגררים את הגזרים על צד גס של פומפייה ופורסים את שיני השום.

צורבים את העוף:

  • מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח, ניתן להכניס תנור.
  • מוסיפים את העוף, צד העור כלפי מטה, וצורבים 3-4 דקות מכל צד עד הזהבה. מוציאים לצלחת.

מטגנים את הירקות ושמים את כל המרכיבים בסיר:

  • מוסיפים לסיר את הבצל והגזר ומטגנים אגב ערבוב 10 דקות או עד שהתרככו היטב.
  • מוסיפים את השום ומטגנים דקה נוספת.
  • מוסיפים את הצימוקים, גרגרי החומוס, הבהרט, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
  • מסננים את האורז המושרה ומוסיפים אותו לסיר.
  • מערבבים היטב.
  • מוסיפים את המים (3 כוסות) ומביאים לרתיחה.

הכנה בתנור:

  • סוגרים את הסיר במכסה שמתאים לתנור. אם אין כזה, שמים על העוף נייר אפייה ואוטמים את הסיר עם רדיד אלומיניום.
  • מעבירים לתנור (170 מעלות) ואופים שעה, עד שהעוף מבושל לחלוטין והאורז רך ואוורירי.
  • ניתן לאחר שלב זה לאפות את הסיר ללא כיסוי עוד 20 דקות עד להזהבה מלמעלה.
  • בתום האפייה ניתן להגיש.

הכנה על הכיריים:

  • סוגרים את הסיר במכסה מתאים ומניחים מעליו מגבת מטבח. ממקמים את הסיר מעל להבה בינונית נמוכה ומבשלים 40-50 דקות, עד שהעוף התבשל לחלוטין והאורז רך ואוורירי.
  • בתום זמן הבישול מכבים את הלהבה ונותנים לסיר לעמוד עוד 20 דקות. בתום הזמן ניתן להגיש.

לא משנה איך הכנתם:

  • מגישים למרכז השולחן, ניתן בהגשה להוסיף עשבי תיבול טריים כמו כוסברה, פטרוזיליה או בצל ירוק.
  • נשמר בקירור 4-5 ימים.
אורז עם עוף בתנור

אפשר גם להכין על הכיריים. צילום עז תלם

המתכון הופק בשיתוף מאסטרשף

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

לעוד מתכונים עם בשר :

קציצות עוף וקוסקוס עסיסיות במיוחד
תבשיל בחש בוכרי עם המון עשבי תיבול
קובה סלק של סבתא חנה
מפרום טריפולטאי אסלי
בולונז איטלקי של מאמות

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

44 תגובות

  1. אוסקר פרידמן

    היי עז .יופי של מתכון .מאוד דומה למשהו שאני מכין מאז שהמטפלת האזרית של הבן שלי לימדה אותי …. לא אשווה את המתכון שלי כי למה להתעסק בקטנות .המתכון שלך נראה נפלא …. אבל … היתי מאוד ממליץ לשים ראש שלם של שום מעל הוא מוסיף ניחוח והוא הופך למתקתק וכיפי .
    נקודה שניה . היתי ממליץ לך לנסות להשיג סיר אוזבקי של פלוף קוראים לו קאזן ( kazan ) כלי נהדר לבישולים ארוכים … ולבסוף היתי רוצה לאתגר אותך להכין עם אורז אדום ( אמיתי לא קטשופ ) יש לו טעם אגוזי מטורף במינו .מאוד ממליץ לנסות דומה בבישול לאורז מלא .

    • הכל נשמע מעולה אוסקר!
      אורז אדום זה לגמרי כמו אורז מלא, אותו מתכון רק צריך להשרות את האורז לילה מראש

  2. היי
    כדאי לעשות הגהה, יש מילים חסרות אותיות – טעם בלי ט ומצאתי עוד כמה

  3. בתכלס ההגשה הדרמטית ביותר היא בגרסת המקלובה הקצת עדיין רטוב למגש מתכת עגול למרכז השולחן כלומר לא יבש מידי (לא עגול עוגה) ואז כולם נוברים כמו אצל הבדואים.
    פעם הצעתי לך להוסיף לתבשיל קדירה כוכב אניס או שניים. גם למקרה הזה האניס נותן טעם שונה וחגיגי מהאוכל היום יומי.
    מה הקטע בלא לאטום עם רדיד מתכת בלבד? למה הנייר אפיה?

    • היי יניב =]
      מסכים לגמרי, במקלובה הייתי בונה את המנה הפוף, עוף היה נכנס בתחתית שאחרי ההפיכה יהיה למעלה
      הנייר אפייה כדי למנוע מגע ישיר של האלומיניום עם המזון הבנתי שזה פחות כדאי

  4. שלום עז

    האם ניתן לעשות את המתכון עם חזה עוף שלם? ואם כן, האם כדאי לחתוך את חזה העוף לרבעים?
    כמו כן, אין לי צימוקים בבית. יש לך אולי רעיון לתחליף? או פשוט בלי צימוקים?

    תודה!

    • היי מיכל
      כמו שכתבתי, אפשר להשמיט את הצימודים
      חזה עוף שימי שלמים ככה הם פחות יתייבשו

  5. היי עוז, שוב הזדמנות להגיד לך שאפו ענק על האתר…נהנית תמיד..רק להגיד שזה מתכון קבוע אצלי כבר שנים…עושה עם פרגיות. רק המלצה קטנה מניסיון….מוסיפה 3 עגבניות קלופות ומגוררות…מוסיף חמיצות טעימה ונהדרת ולחות נפלאה

  6. הי עז,
    אנא הסבר למה בריא יותר להשרות את האורז…
    שבת שלום (-:

  7. נפל עלי בול המתכון לשישי בצהריים.
    לא יודע מה פספסתי, אבל העוף עצמו יצא טפל (לא מתובל).
    האורז והתוספות – מעולה!

    • היי אופיר =]
      שמח לשמוע!
      בעקרון העוף הארץ עובר המלחה אז גם אם זורקים אותו לתנור בלי כלום הוא אמור לצאת טעים
      להבא יכול תבל אותו יותר

  8. איילה וינשטיין

    איך אני אוהבת את הבלוג שלך.
    כל מתכון פצצה.
    הולכת לנסות 💓

  9. רותי רם אום

    הי עוז,
    נהנית מהמתכונים שלך, מאד.
    שאלה,
    בהרט, סוגיה לא פתורה אצלנו.
    ניסיתי כמה סוגים, וזה לא זה.
    ברשותך-
    אם תוכל לענות לי-
    של איזו חברה אתה משתמש?

    תודה רבה.

    • היי רותי
      שמח לשמוע!
      כרגע יש לי בהרט של חבשוש שהיא מעולה
      אבל גם זו של נווה תבלין (התבלינים של איילת) וגם זו שאני קונה בקליית חממה טובות בעיני

  10. הי עז, למה אתה קורא: "מכסה מתאים לתנור"?

  11. שלום עז, אני מאוד אוהבת את האתר שלך ויש לי בקשה קטנה. האם תוכל לאפשר לקוראים והקוראות את האפשרות לשמור מתכון בדף נפרד(בבלוג שלך). כך שאם יש מתכון אהוב במיוחד או מתכון שבעתיד ארצה להכין, אוכל למצוא אותם בלי שום קושי. תודה..

  12. היי עז,
    כמה מים אצטרך להוסיף לסיר אם אחליף לאורז פרסי?:)

  13. עומר גרנון

    עשיתי היום.
    יצא מושלם !!!!!!

  14. עז, האורז יוצא פגז. הרעיון של הגזר והצימוקים מעולה. במקום בהרט שמתי חוואייג' ומעט קינמון. העוף לא התבשל עד הסוף. לדעתי, צריך לאפות שעה בחום 190 צ' (375 פ') כשהתבנית מכוסה ברדיד אלומיניום, ואחר כך עוד חצי שעה, באותו חום, ללא הכיסוי. אחרת העוף לא מתבשל עד הסוף. בפעם הבאה אעשה את האורז לחוד, ולחוד אבשל בשר/עוף/דג. באופן כללי, אוהבת את המתכונים שלך מאוד.

    • היי רויטל
      תודה על המילים החמות והדיווח, אחלה רעיונות!

      כמובן שפרסמתי את המתכון רק אחרי בדיקה ואצלי זה המתבשל מושלם, יכול להיות שהשתמשת בכרעיים גדולות יותר שצריכות יותר זמן להתבשל עד הסוף.
      קיבלתי עדכונים מבשלנים אחרים שניסו והצליח להם
      בכל מקרה, לוקח את הערתך בחשבון ועדכנתי את המתכון ל-170 מעלות.
      באפייה של חצי שעה ללא כיסוי ב-190 האורז עלוי להתייבש ולהישרף, אבל עדכנתי שלב אופציונלי לעוד 20 דקות ללא כיסוי.

  15. היי עז
    נראה מתכון פצצה! מושלם לימים החורפיים האלו.
    מחכה לנסות אותו כבר.
    תודה!

  16. היי עוז

    קודם כל- האתר נפלא, המתכונים מעולים וכל המשפחה שלנו נהנת- שאפו גדול!

    לגבי המתכון הנוכחי- יש אפשרוות לעשות אותו כמו טבית או חמין ( כלומר – בתנור כל הלילה על חום של 100?)

  17. תודה על המתכונים ובעיקר על הרחבת הידע. היום יש את סירי הלחץ החשמליים וסירי ה fryer של החברות שונות שתופסים מקום בהרבה מטבחים . שמקצרים את זמן הבישול. האם יש אפשרות שתתייחס במתכון לשימוש בסירים אלו.

    • היי שפרה
      תודה על המילים החמות, בשמחה תמיד =]
      מכיוון שאין לי סירים כזה אין לי איך לבדוק מתכונים שיתאימו להם ולכן התשובה שלילית

  18. יצא לי אורז קצת רך מדי..

    אבל זה הבלוג הכי מדהים שיש!
    במיוחד המרק עדשים
    תודה

    • שמח לשמוע שירי היקרה! יכולה לאפות בתנור ללא כיסוי עד שחלק מהנוזלים יתאדו והאורך יהיה פחות רך

  19. סוף סוף!! הכי קרוב לתביט האמיתי שאפשר, רק טבעוני. הגזר (גררתי גם לפת לתערובת), כך אני מתרשמת, מעניק את הנימוחות שהשומן נותן במתכון המקורי. וכמובן התבלינים 🙂
    ממש, ממש תודה!!

  20. הכנתי עכשיו לצהריים. אמאלה….. כמה שיצא טעים.
    תודה רבה עז

  21. היי עז, תודה רבה על מתכון נפלא ועל כך שתמיד מזכיר שניתן להוסיף הכל לפי טעמנו וחשק ליבנו, כגון שלל ירקות נוספים ותיבולים כאלה ואחרים. רציתי לשאול שאלה עקרונית בבקשה לגבי תוספת המים, האם להוסיף בבישול מים מהברז או מים רתוחים?
    תודה רבה ויישר כוח, סמדר

  22. Oz. thank you duo much for this wonderful recipe. Kids and family love it so much I have to make it so often. Sorry I am writing in English, I don't have the Hebrew keyboard
    Keep these wonderful recipes coming, , enjoying every single one of them . Thank you Thank you
    Daniella

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: