קראמבל תפוחים ביתי פרווה עם מרכיב סודי

27 בנובמבר 2020
קראמבל תפוחים

קראמבל תפוחים פרווה ביתי. צילום: עז תלם

אחד הקינוחים האהובים עלי בעונה הקרה הוא קראמבל תפוחים, שילוב מענג במיוחד בין קוביות תפוחים מתוקות ורכות ומעליהן תערובת בצק פריכה בניחוח משכר.
זהו קינוח בריטי קלאסי, שכמו קינוחים רבים מאירופה מתבסס על חמאה.

אבל מה אם אני אגיד לכם שאפשר להכין גרסת פרווה שלו, כזו שיכולה להתאים לארוחות בשריות (וגם אפשר לטבען בצ'יק) ממש בקלי קלות? ושהמרכיב הסודי נמצא ממש מתחת לאף שלכם?

אז היום אני אכין אתכם קראמבל תפוחים פרווה על בסיס שמן זית, כזה שהולך להפתיע ולשמח אתכם ואת מי שאתם אוהבים מאוד!

צפו: ככה תכינו קראמבל תפוחים פרווה שלב אחרי שלב


מהכרם לבקבוק
לפני מספר שבועות זכיתי להצטרף למסיק הזיתים, שנמצא כעת לקראת סיום ברחבי הארץ. הגעתי למטע של קובי, חקלאי ותיק שלו כרמים של זיתים וענבים ממש מחוץ לבנימינה. קובי עובד שנים עם יד מרדכי, שמשתמשים בתוצרת שלו (ושל עוד חקלאים מרחבי הארץ וגם מחו"ל) כבסיס לשלושת סוגי שמן הזית שלהם, שניתן למצוא בכל סופר.

למתכון של היום השתמשתי בשמן זית העדין שלהם (מספר 1) והחיבור שלו עם התפוחים, הבצק והתבלינים היה פשוט מדהים, ולא רק אני אומר את זה.

ממש אתמול העברתי סדנת בישול בזום לזוכים בפעילות שעשיתי לכבוד המסיק בשיתוף עם יד מרדכי, והמשתתפים בסדנה הכינו את הקראמבל הזה יחד איתי (יחד עם סלט עדשים שחורות ובטטה ופילה דג על קישואים ועגבניות) והתגובות היו פשוט מדהימות ומשמחות, כולל דיווחים על תבנית שלמה שחוסלה תוך חצי שעה!

קראמבל תפוחים

הקרמבלים של משתתפי הסדנה

בכללי בשנים האחרונות שמן הזית, אחד מחומרי הגלם שנמצאים בכל מטבח בישראל, זוכה לגילוי מחודש – גם בזכות הערכים התזונתיים שלו וגם בזכות המגוון הענק של המנות והשימושים שיש עבורו. את זה שהוא חיוני בסלטים ובמנות פסטה אתם כבר יודעים, והוא מתאים לטיגון רדוד ומעולה גם בקינוחים כמו עוגות, עוגיות ועוד.

נתחיל? נתחיל!

קודם כל – תפוחים
המלאכה הכי מורכבת בקינוח הזה היא לטפל בתפוחים, צריך להסיר את הקליפה ל 7-8 תפוחים – למשל גרני סמית' או פינק ליידי (הכי טעים תפוחים ישראליים!) ואז לחתוך אותם לקוביות.

קראמבל תפוחים

כל המצרכים לקראמבל תפוחים. צילום: עז תלם

ברגע שעשיתם את זה, צריך לתבל אותם.

סוכר מוסיף מתיקות, דבש מוסיף ניחוח מיוחד וכיפי (אפשר להחליף אותו בסילאן או מייפל וגם פשוט להשמיט ואז הקראמבל הופך להיות טבעוני).

קורט מלח (כן) מאזן את המתיקות וגם מסייע למשוך נוזלים מהתפוחים, מהלך שעוזר לרכך אותם מהר יותר.

קורנפלור עוזר לספוג את הנוזלים שיוצאים מהתפוחים, ככה שמקבלים קינוח סמיך ולא מיצים דלילים מאוד בתחתית, ובשביל הניחוח שמתי בהרט – תערובת תבלינים שבדרך כלל נכנסת לקובה סלק או קציצות, אבל אני אוהב להגניב אותה גם לקינוחים, וכאן היא עשתה עבודה מצוינת – וזאת במקום תוספת הקינמון הקלאסית.

קראמבל תפוחים

חשוב שהתפוחים יהיו חתוכים לקוביות בגודל אחיד. צילום: עז תלם

קראמבל תפוחים

רגע לפני ערבוב. צילום: עז תלם

קראמבל תפוחים

התפוחים המתובלים מחכים לקראמבל. צילום: עז תלם

בבהרט יש: קינמון, אגוז מוסקט, צפורן, ג'ינג'ר טחון, פלפל אנגלי ועוד תוספות (לפי מי שהכין את התערובת – הל ועלי ורדים טחונים למשל) וכל התבלינים האלו עובדים מצוין עם תפוחים ובצק.

התוספת האחרונה לתפוחים היא שמן זית, משהו כמו 3 כפות – השמן עוזר להוליך את החום של התנור אל התפוחים וגם מוסיף מהטעם שלו.
את קוביות התפוחים מתבלים בכל המצרכים הנ"ל, מעבירים לתבנית ואז עוברים להכין את..

קראמבל תפוחים

היבשים לתערובת הקראמבל. צילום: עז תלם

תערובת הקראמבל
תערובת הקראמבל שייכת לעולם הבצקים הפריכים, וכאן מדובר בתערובת סופר קלה להכנה, כזו שפשוט מניחים בבצורה חופשית מעל התפוחים.
אפשר להשתמש בכל קמח שרוצים לתערובת, אני הלכתי על קמח כוסמין מלא, וזה יעבוד גם עם קמח לבן רגיל, קמח מלא וגם עם קמח ללא גלוטן אם זה מה שאתם מחפשים.

לקמח מוסיפים שבולת שועל (אני אוהב אותה מאוד), שמן זית, סוכר, בהרט או קינמון, טיפה מלח ושלוק מים, ומערבבים. ברגע שמקבלים תערובת אחידה אין צורך ללוש, אלא ישר מניחים אותה מעל התפוחים, במעין פירורים או גושים קטנים, ככה שמקבלים שכבה שכמעט מכסה את הפירות לגמרי.

קראמבל תפוחים

מכאן – לתנור! צילום: עז תלם

אגב את ההשראה לקראמבל שלי קיבלתי מחברתי הטובה רות אופק (שמח במטבח), יצא לי להכין מתכון מטריף שלה לפני כמה חודשים וממנו בניתי את המתכון שמובא לכם כאן.

מכאן לתנור
ברגע שהתפוחים מכוסים בתערובת הקראמבל, נשאר לכם רק לאפות.

קראמבל תפוחים

וככה הוא נראה מוכן! צילום: עז תלם

אז היידה ל-180 מעלות (אפשר גם 190 מעלות), חום עליון תחתון רגיל – לא טורבו, למשך 30-45 דקות (כל תנור והאופי שלו) או עד שהתפוחים מבעבעים, תערובת הקראמבל הזהיבה ונהייתה פריכה והניחוח בבית פשוט מטריף את החושים.

לפני שמתנפלים
חשוב לתת לקראמבל להירגע ולנוח, אופטימלית 20 דקות ככה (לא לדאוג הוא יישאר חם) כדי שהוא פיטה יתייצב ולא ייהה לוהט מדי. אם תתנפלו ישר על ההתחלה תקבלו בתחתית מיץ תפוחים מתובל וטעים מאוד שיהיה לכם כיף לשתות.

קראמבל תפוחים

חשוב לתת לו להתקרר קצת לפני שאוכלים. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • גרסה חלבית – במקום שמן הזית שמים 50 גרם חמאה קרה מגוררת בתערובת התפוחים ו100 גרם חמאה קרה מגוררת בבצק
  • אפשר להוסיף לתפוחים גם כפית תמצית וניל
  • ללא גלוטן: משתמשים בקמח ללא גלוטן ושבולת שועל ללא גלוטן
  • טבעוני: מחליפים את הדבש בסילאן או מייפל, או לחלופין משמיטים ומוסיפים עוד 2 כפות סוכר.
קראמבל תפוחים

קרמבל תפוחים עם קמח כוסמין מלא. צילום: עז תלם

מתכון קראמבל תפוחים פרווה (על בסיס שמן זית)

4-6 מנות, פרווה (לגרסה טבעונית ראו הנחיות מעל), 20 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

למלית תפוחים:
7-8 תפוחים קלופים
חצי כוס (100 גרם) סוכר חום
2 כפות דבש (השתמשתי בדבש של יד מרדכי)
כפית שטוחה בהרט או קינמון
כף קורנפלור
2-3 כפות שמן זית (השתמשתי בשמן זית עדין סדרה 1 יד מרדכי)
קורט מלח דק

לקראמבל:
כוס וחצי (210 גרם) קמח מלא/לבן/כוסמין
1/3 כוס קוואקר (שבולת שועל דקה אינסטנט)
חצי כוס + 1 כף (115 גרם) סוכר לבן/חום
1/3 כוס שמן זית (השתמשתי בשמן זית עדין סדרה 1 יד מרדכי)
2-3 כפות מים קרים
חצי כפית קינמון או בהרט
קורט מלח

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל 180 מעלות חום עליון תחתון רגיל (אפשר גם 190).

לתפוחים:

  • חותכים את התפוחים הקלופים לקוביות (את הליבה שומרים במקפיא לשייקים/חליטות).
  • בקערה מערבבים את התפוחים עם שאר המצרכים למילוי.
  • מעבירים לתבנית בקוטר 24 או מלבנית בגודל 20X22 (או כל גודל דומה) ומסדרים בשכבה אחידה.

לקראמבל והאפייה:

  • מניחים את כל המצרכים בקערת מעבד המזון ומעבדים עד שמתקבלים פירורים דקים (שנראים כמו קוסקוס). ניתן גם לערבב את כל המצרכים יחד ידנית עד שמתקבל מרקם עדין ומתפורר.
  • אם לא מתגבשת תערובת אחידה ומה שקיבלתם מרגיש יבש, ניתן להוסיף עוד 2-3 כפות שמן זית או מים לסיפור.
  • מפזרים את הפירורים מעל מלית התפוחים בשכבה אחידה.
  • אופים את הקראמבל 30-45 דקות (180 או 190 מעלות) עד שהפירורים שחומים מעט והתערובת של התפוחים מבעבעת בצדדים.
  • מוציאים מהתנור, נותנים למאפה להתקרר מעט ומגישים (מעולה עם גלידה/סורבה קוקוס).
  • נשמר בקירור 4-5 ימים.

המתכון הופק בשיתוף יד מרדכי

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מתוקים טבעוניים:
מאפינס בננה ושבולת שועל
פנקייק טבעוני אליפות
מנגו סטיקי רייס כמו בתאילנד

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

26 תגובות

  1. הרכיב הסודי שלי לכל קינוח תפוחים זה פלפל שחור..זה הקרמל מלוח של עולם הפירות מבחינתי..

  2. המתכונים שלך בהירים והכי חשוב שהכל יוצא טעים! תודה רבה!

  3. תודה על המתכון 🙂 , יש דרך להפחית בכמוית הסוכר ?

  4. תודה על מתכוניך הנפלאים וההסברים הנדיבים.
    האם ניתן להקפאה?

  5. רחל גרימברג

    הקרמבל- האם אפשר בלי קמח, רק שיבוץ שועל?

    • היי רחל
      לא ניסיתי
      יכולה לשים רק שבולת שועל וחצי ממנה לטחון לקמח במעבד מזון ומעריך שיהיה אחלה

  6. הי,
    נשמע קל וטעים. לא מתחברת לשמן זית בקינוחים
    שמן נטראלי או קוקוס נראה לי.
    הבהרט נשמע להיט!
    תודה על כל המתכונים. עוקבת נלהבת של הניוזלטר והבלוג.

    • תודה רבה =]
      לגמרי עובד גם עם שמן קוקוס

    • הי נתי – רק אומרת: אני משתמשת כבר שנים רבות בשמן זית איכותי ועדין לכל מה שאני עושה במטבח – אין לי בבית שמן קנולה או שמן סויה – עוגות, עוגיות, הכל. ממליצה לנסות. שמן קוקוס בהחלט עובד, אבל אצלי לפחות חלק מבני המשפחה לא אוהבים את הטעם. בהצלחה.

  7. חיה פיינגלרנט

    יש לי " בהרט לבשול " של טעם וריח. לזה הכוונה ? כיף מתכון בלי חמאה !

    • זה בהחלט מתאים !

      • תודה רבה על המתכון יצא נהדר ממש מושלם. הכנתי הרבה עוגות מתפוחי עץ ואני חושבת שזה מתכון מצויין . רק לידיעה, לא הוספתי את הדבש בגלל שלא רוצים סוכר . הוספתי רכז רימונים מייפל, תמצית שקדים ווניל.

  8. היי עז, ראשית תודה רבה על הבלוג, המחקר, העשייה ועל כל המתכונים והפוסטים המושקעים!!! בזכותך יכולת הבישול שלי השתפרו ולמדתי המון, מה שמאפשר לי לשחק בעצמי במטבח ולשדרג מתכונים.
    לפני כמה שבועות הכנתי גירסה דומה מאוד לקראמבל שלך (תפוחים ואגסים, טבעונית!), אחריי שתיבלתי את התפוחים וסידרתי אותם בתבנית הכנסתי אותה לתנור בזמן שהוא התחמם, בינתיים הכנתי את הבצק.
    את הרעיון שאבתי מפוסטים שלך בהם הסברת על התהליכים הכימיים שנוצרים בזמן חימום של פירות וירקות.
    וזה ייצא סופר מוצלח! התפוחים והאגסים שהיו בתנור קיבלו גוון זהוב יפהפייה וטעם עמוק יותר ובנוסף בגרסה הסופית נוצרה מעיין שכבת קרמל בין הבצק לתפוחים שהפכה את הקארמבל לאלוהי.
    זה משהו קטן וכל כך פשוט שהרים את הקראמבלים שהכנתי מאז לרמה אחרת! ממליצה לך לנסות:)

  9. האם אפשר לחתוך את הקראמבל שלך למנות ושהמנות יצאו שוות ושהתפוחים לא יתפרדו מלמטה ? מה מחזיק את התפוחים שלא יתפרקו כשחותחים למנות ?

    • היי יהודה
      יכול לעשות דימונים של חיתוך בבצק (כמו שמכינים בבקלאווה/פיללו/עוגיות מגולגלות. התפוחים טיפה מתפרקים אבל זה הקטע של המאפה שהוא כפרי וזורם
      ככל שהוא יהיה קר יותר כך תוכל לחתוך אותו בצורה יותר משורטטת

  10. זהירות! זה הדבר הכי טעים שתאכלו. תודה רבה על מתכון מדהים

  11. הי עז,
    המתכונים שלך הפכו למתכוני הבית שלנו. מככבים בארוחות פשוטות וגם במפוארות 🙂

    לגבי הקינוח הנוכחי, האם יעבוד גם ללא השיבולת שועל, או שיש לך רעיון במה ניתן להחליף אותה? (מטעמי בריאות..).

    תודה רבה,
    עינב

  12. הקראמבל הכי מוצלח שטעמתי!
    תודה רבה! פעם הבאה אשים פחות סוכר, חוץ מזה מושלם.
    תודה על זה, ועל עוד עשרות מתכונים שאני לוקחת מפה (לא תמיד מגיבה, אבל תמיד נהנת כל כך! הרבה בזכות ההסברים המעניינים!)

  13. הי,
    נראה נהדר.
    אולי אפשר במקום קורנפלור קמח?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות