פלאו בג'יג': אורז אדום עם עוף

6 ביולי 2018
פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי. צילום: עז תלם

פלאו בג'יג', או אורז עם עוף בתרגום ישיר, הוא אחת מהמנות המסורתיות של יהודי עיראק. זו מנה פשוטה וקלה מאוד להכנה (הכל קורה בסיר אחד) ואהובה באלפי בתים.

מכינים אותה עם מצרכים שיש בכל בית ובמעט מאוד עבודה מקבלים מנה משביעה וטעימה מאוד שיכולה לסגור פינה לארוחת ערב או ארוחת שישי בלי יותר מדי התעסקויות.

זו אחת המנות שאני הכי אוהב שסבתא חנה מכינה – רק הניחוח של המנה מספיק כדי להחזיר אותי לילדות, אז ביקשתי ממנה בנימוס והיא הסכימה להראות לי בדיוק איך היא יוצרת את הקסם.

זה מתכון שעובר במשפחה שלנו כמה דורות, ובכל בית עיראקי מכינים את המנה הזו קצת אחרת – אם גם אצלכם מכינים אותה, אשמח לשמוע כיצד בתגובות.

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

מטגנים בצל לפלאו בג'יג' – מספיק שהוא נראה שקוף ואפשר להמשיל הלאה. צילום עז תלם

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

מוסיפים עוף ועגבניות צילום: עז תלם

Plao Bejij

המרכיבים הבסיסיים של פלאו בג'יג' הם פלאו – אורז, ו – ג'יג', עוף. בשנים האחרונות סבתא חנה משתמשת יותר באורז בסמטי, שיוצא עדין ויותר אחד אחד, אבל גם אורז פרסי לגמרי מתאים פה.

כשזה מגיע לעוף, ממליץ בחום ללכת על עוף אורגני או עוף טבעי, גם בגלל הטעם וגם בגלל שעוף תעשייתי לא גדל כמו שתרנגולת צריכה לגדול. העוף כאן נשאר עם העור – השומן שהוא מכיל מוסיף המון טעם למנה ולכן הוא נשאר בפנים.

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

ואז מצטרפים מלח ופפריקה. צילום עז תלם

יאללה מבשלים!
כמו כל מנת אורז טובה, מתחילים את הכנת הפלאו בג'יג' בטיגון של בצל בשמן, לא ממש צריך להשחים אותו, מספיק שהוא שקוף ונחמד.

לאחר מכל מוסיפים 2-3 כרעי עוף שמפרקים לשוק וירך (כל קצב יעשה זאת בשבילכם), ואז שלושה מרכיבים אדומים, שנותנים למנה את הצבע הורוד-אדום המגניב שלה: 2 עגבניות בשלות בקוביות, רסק ופפריקה. אתם יכולים לשים פפריקה מתוקה, סבתא שלי עקבית בשימוש שלה בפפריקה חריפה (למשל בטבית האגדי שלה).

טיגון קצר של כל הסיפור ואז מוסיפים גרגרי חומוס מבושלים: מוקפאים, משומרים או כאלו שהבנתם בעצמכם. אם אין לכם בשלוף, טעים גם בלי – אל תוותרו על הכנת המתכון אם זה המרכיב היחיד שחסר לכם.

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

מוסיפים רסק, גרגרי חומוס ומים עד כיסוי העוף – ואז מבשלים אותו עד שהוא מבושל. צילום עז תלם

את העוף מכסים במים ומבשלים חצי שעה טובה – ובחצי שעה הזו יקרו שני דברים. ראשית, בשרו של העוף יתבשל, ושנית, הטעמים מהעוף יצאו לתוך המים (כאילו מכינים מרק או ציר), ככה שהאורז שיצטרף בהמשך יהיה ממש מלא טעם.

אחרי שהעוף מבושל מוציאים אותו מהסיר ומניחים בצד, ואז מוסיפים פנימה אורז מושרה מסונן (ככה סבתא עושה ואני לא שואל שאלות, יש בשלנים ובשלניות שמבשלים הכל יחד).

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

עוף יוצא – אורז נכנס. צילום: עז תלם

מכאן פשוט נותנים לאורז להתבשל – והטיפ של סבתא הוא לכסות את הסיר גם במגבת, ככה יוצא תמיד אורז עדין יותר. אחרי שהאורז מבושל מניחים מעליו את העוף – ונותנים לכל הסיפור לנוח – העוף יתחמם מהאדים והאורז יתייצב ויהיה עדין, ואפשר להגיש ולאכול!

עוד שדרוג למנה, שלא עשינו בתמונות אבל בבית אתם מוזמנים, הוא לבחוש למנה בצל מטוגן בשמן רגע לפני ההגשה.

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

פלאו בג'יג' אורז אדום עיראקי עם עוף צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:
גרסה טבעונית – זה לא יהיה פלאו בג'יג' כי אין בה עוף, אבל אפשר להשמיט את העוף ופשוט להכין אורז אדום טעים (במקרה זה מדלגים על שלב ההרתחה של העוף, ופשוט מוסיפים אורז לרסק, עגבניות ופפריקה). בשביל טעם ומרקם ניתן להוסיף חופן נדיב פול ירוק או אפונה מוקפאת לבישול האורז.

פלאו בג'יג' אורז עם עוף עיראקי

עוף עם אורז ועגבניות נוסח עיראקי צילום: עז תלם

מתכון פלאו בג'יג' – אורז עם עוף ועגבניות בנוסח עיראקי

3-4 מנות, בשרי, 15 דקות עבודה, שעה ורבע זמן כולל

מצרכים:

1 כוס אורז בסמטי או אורז פרסי
1 בצל קטן, קלוף
1-2 עגבניות בשלות
3 כפות שמן זית או רגיל
2-3 כרעי עוף, מפורקות לשוק וירך (מומלץ עוף טבעי או עוף אורגני)
1 כף רסק עגבניות
כפית פפריקה חריפה או מתוקה (סבתא מעדיפה חריפה)
מלח דק או גס, לפי הטעם (בערך כפית שטוחה)
1/2 1 כוסות מים (בערך)
1/2 כוס גרגרי חומוס מבושלים (שבישלתם בעצמכם או מוקפאים או משומרים באיכות טובה, רשות)

אופן הכנה:

  • שמים את האורז בקערה, יוצקים מים לכיסוי ב-5 ס"מ ומשרים בזמן שעובדים על התבשיל.

בישול העוף:

  • חותכים את הבצל לקוביות בגודל בינוני-קטן ואת העגבניות לקוביות קטנות.
  • בסיר בגודל בינוני מחממים את השמן מעל להבה גבוהה.
  • מוסיפים את הבצל ומטגנים אגב ערבוב 4-5 דקות עד שקיפות.
  • מוסיפים את חלקי העוף (עם העור) ומטגנים 2 דקות נוספות אגב ערבוב.
  • מוסיפים את העגבניות, הפפריקה, המלח והרסק. מערבבים היטב.
  • מוסיפים את גרגרי החומוס והמים ומביאים לרתיחה -המים צריכים להגיע עד גובה העוף אז תוסיפו עוד אם צריך.
  • מכסים ומבשלים מעל להבה בינונית נמוכה 30 דקות, עד שהעוף מבושל לחלוטין. טועמים ואם צריך מוסיפים עוד מלח.

בישול האורז:

  • מוציאים את העוף לצלחת (העוף מחכה בצד בזמן בישול האורז).
  • מסננים את האורז המסונן ומוסיפים לסיר עם כל הנוזלים. בוחשים היטב.
  • המים צריכים לכסות את האורז ב-1 ס"מ בערך (אם צריך מוסיפים עוד קצת מים).
  • מביאים לרתיחה ואז מעבירים את הסיר ללהבה הכי נמוכה שיש, ומכסים אותו במכסה ומעליו שמים גם מגבת מטבח.
  • מבשלים על הלהבה הכי נמוכה 20 דקות, ואז מכבים את הלהבה.
  • מסירים את המכסה, מניחים את העוף מעל האורז, סוגרים שוב ונותנים לסיר לנוח לפחות 15 דקות, עד שהאורז סופג את כל הנוזלים ומתייצב.
  • מערבבים מעט ומגישים. נשמר במקרר חמישה ימים.
  • טיפ לשדרוג: לפני ההגשה ניתן לבחוש לאורז בצל מטוגן, כמו שמוסיפים למג'דרה.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים של סבתא חנה:

עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
סמבוסק במילוי חומוס ובצל מטוגן

Print Friendly, PDF & Email

8 תגובות

  1. ואו, זרקת אותי לכל כך הרבה שנים אחורנית…
    אמא שלי באה מבית שהפרוטה לא היתה מצוייה בו, כך שמנצלים כל מה שיש ולא זורקים כלום.
    את האורז הזה אמא היתה מכינה רק עם העור (בעוף עצמו היא השתמשה למנות אחרות) – היא היתה חותכת אותו לחתיכות קטנטנות שאחרי בישול היו יוצאות כמעט בגודל של האורז, זורקת הכל לסיר, ומבשלת… (אישית, *שנאתי* את המנה הזו).
    ומגבת על סיר האורז… אמא אף פעם לא עשתה את זה, אבל כשהיינו הולכים לדודה של אבא שלי – אם היה על האש סיר ועליו מגבת, ידענו שיש אורז בפנים – תביט, אורז לבן, אורז אדום, ושאר וריאציות…
    ולגבי אורז אדום טבעוני (בזמנו, אני מניחה שזו היתה המנה לעניים) – בדיוק כמו שכתבת. אבל אחרי שהמנה מוכנה אמא היתה מטגנת צימוקים (שחורים) בשמן לכמה דקות ומפזרת בזמן ההגשה מעל. תענוג צרוף 🙂

    • היי רותי
      תודה רבה על השיתוף במתכון המשפחתי! אפילו רק עם עור זה יצא טעים =]

  2. גם אמא שלי מכינה בדיוק כך..הכי טעים שיש!
    ובסוף מוסיפים מעל שקדים לבנים וצימוקים.

  3. הי עוז,
    המון תודה על המתכון. זה האורז הכי טעים ורך שאפשר לצפות לו.
    רק שאלה עקרונית אחת: בשורה תחתונה העוף במתכון הזה מתבשל רק חצי שעה. לא מספיק לדעתי.
    כשאני מכינה תבשילים של עוף במרק אני מבשלת שעה.

    • היי רונית 🙂
      כאן הבאתי את המתכון כמו שבתא מכינה וחצי שעה זה זמן בישול מספיק (גם מאחרים שבישלו את המתכון ודיווחו על הצלחה)
      כמובן שאת יכולה לבשל את העוף כשעה כאוות נפשך, שום דבר פה לא חקוק באבן

  4. אני קוראת פה באופן קבוע ותהיתי לעצמי אם אתה באמת עיראקי מתי תכתוב על הג'יג'י' 😉 אני זוכרת איך סבתא שלי הייתה מאכילה אותי במזלג את החתיכות האחרונות של העוף מהצלחת…
    היום אני מבשלת את זה לילדים שלי (לפעמים אני חוטאת מחוסר זמן ושמה הכל בסיר בלי להפריד עוף מאורז..).
    איזה בלוג מוצלח!! תמשיך!
    ליאת

    • היי ליאת 🙂
      אכן בשעה טובה ההמתכון הזה עלה =]
      שמח שאהבת ותודה על השיתוף בסיפור המשפחתי!

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email