מתכון קובה במיה מושלמת של סבתא חנה

11 באוגוסט 2020
קובה במיה

קובה במיה. צילום: עז תלם

בסוף השבוע האחרון הכנתי קובה במיה למשפחה. בעיני זו הקובה מושלמת לקיץ, כזו שמוקדשת למרכיבים שנמצאים בשיא העונה (במיה ועגבניות). כהרגלי שיתפתי אתכם בסטורי באינסטגרם בבישולים, ושאלתי אתכם אם תרצו שאפרסם מתכון נפרד לקובה במיה.

את המתכון לקובה סלק של סבתא חנה פרסמתי לפני כמה שנים, והוא הפך מהר מאוד לבן בית אצל עשרות אלפי משפחות ברחבי המדינה וגם מעבר לים. בסוף השבוע ערכתי ופרסמתי, בשעה טובה, גם סרטון מסודר שמלמד שלב אחרי שלב איך להכין קובה סלק כמו של סבתא חנה.

במדריך הגדול לקובה הסברתי איך להכין את רטבי הקובה האחרים על בסיס אותו עקרון, ולמרות זאת, אתם הצבעתם ברוב מוחץ של 530 מול 70 שאתם רוצים שאני אפרסם גם בנפרד מתכון מסודר לקובה במיה.

>> המדריך הגדול לקובה מושלמת 

קובה במיה

קובה מושלמת לקיץ. צילום: עז תלם

אז הנה הוא =]
אני לא הולך להתעמק בשלבי הכנת הקובות עצמן, כי לזה כבר הקדשתי המון תשומת לב בעבר, אז היום נתמקד ברוטב הבמיה.

כדי שלא תצטרכו לשוטט יותר מדי, המתכון שמובא כאן מכסה גם את הכנת הקובות (שנשארות קבועות בכל המתכונים, רק הרוטב משתנה) וגם את הכנת הרוטב.

צפו: איך להכין קובה סלק מושלמת שלב אחרי שלב

 

תנו לה צ'אנס!
במיה היא ירק מעולה שנמצא בעונה ממש עכשיו, בשיא הקיץ (מבחינה בוטנית היא פרי אגב). קצת כמו כוסברה, או שאוהבים אותה או שממש לא. אני הכרתי במיה דרך הקובה של סבתא חנה ומהרגע הראשון התחברתי למרקם המיוחד והטעם העדין. אגב, זה גם ירק בריא מאוד.

>> מתכון במיה ברוטב עגבניות בלקני

כשרק הכרתי את אשתי היא אמרה לי שהיא לא שייכת למועדון המעריצים, אבל אחרי שטעמה קובה במיה היא התחילה לתת לתרמיל הירוק והמיוחד הזדמנות שנייה, ועכשיו חל שיפור ניכר במערכת היחסים ביניהם.

קובה במיה

החלק הרירי נמצא בזרעים. צילום עז תלם

קובה במיה

קוטמים רק את החלק העליון של התרמיל – הוא סיבי ולא טעים. צילום: עז תלם

את הרוטב התחלתי בהכנת הבמיות – אני מוריד את החלק העליון של התרמילים, שהוא סיבי ולא אכיל, בלי לפצוע את התרמיל עצמו. לאחר מכן אני קולה את הבמיות בסיר יבש, ללא תוספת שמן, וזאת במטרה להפחית מעט מהריריות שלהן.

את הבמיות הקלויות אני שומר בצד ואז מטגן בצל עד השחמה קלה, ואז ממשיך בהכנת הרוטב.

ברטבי קובות יש בדרך כלל רסק עגבניות, והפעם, בגלל שחומר הגלם של הרסק בשיא העונה, בחרתי לשים במקומו עגבניות טריות שטחנתי בבלנדר, והן נתנו נופך טיפה מרענן לרוטב הקלאסי.

בנוסף לעגבניות נתתי עוד תוספת לסיר שלי: עלים מצרור שלם של נענע טרייה. סבתא חנה בדרך כלל שמה נענע ברוטב שום שהיא מכינה לקובה באביב, אז בחרתי לצרף אותה גם לרוטב הזה – הרי נענע אוהבת מאוד עגבניות, עגבניות אוהבות במיה, אז רק טוב יכול לצאת מזה =]



מעבר לכך שאר ההכנה נאמנה לכללי הקובה:
התחלתי בהכנת הבצק, עברתי למילוי, ואז לרוטב. כשהרוטב בעבע הכנתי את הקובות ושמתי אותן אחת אחת ברוטב, ואת הקובות שלא נכנסו לרוטב הקפאתי לפעם הבאה (ואז אני אצטרך להכין רק רוטב).


הרוטב עצמו נשען על האיזון בין הטעמים חמוץ (שמגיע מהעגבניות וממיץ לימון) וממתוק, שמגיע מהבצל ומסוכר. חשוב לטעום את הרוטב מספר פעמים במהלך ההכנה ולבדוק שהטעמים הללו, בנוסף למלח, נמצאים באיזון – כלומר מרגישים את כולם אבל אף אחד מהם לא דומיננטי מדי.

ועכשיו למתכון!

קובה במיה

קובה שגם מי שלא אוהב במיה יאהב! צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • המילוי של סבתא חנה הוא על בסיס בשר טחון טרי. לא צריך לבשל את הבשר לפני.
  • מילוי טבעוני: כבר חשבתי עליכם! מתכון לקובה טבעונית נמצא כאן.
  • ללא גלוטן: כדי הכין קובה ללא גלוטן תצטרכו להצטייד בקמח תירס לטורטיות, קמח חומוס וקמח טפיוקה. אחרי שהשגתם, גשו לבלוג של דביר בר, יש שם מתכון מסודר.
  • מהכמות לקובות במתכון יוצאות בערך 45 קובות, שמתאימות לשלושה סירי קובה. כלומר שליש ממה שתכינו ייכנס לרוטב ואת השאר תקפיאו.
  • במקום רסק העגבניות ניתן לשים 6-8 עגבניות טריות, חתוכות גס, שטוחנים בבלנדר כדקה עד שמתקבל שייק עגבניות חלק. מוסיפים את שייק העגבניות במקום הרסק באותו שלב במתכון. אם השתמשתם בעגבניות טריות מרוסקות, צריך להוסיף פחות מים לרוטב, 4-5 כוסות במקום 6-8.
  • אם משתמשים בבמיה קפואה, אין צורך להפשיר או לקלות את הבמיה. מהשקית ישר לרוטב.
  • אם משתמשים בקובות שהקפאתם בעבר – אין צורך להפשיר, מהמקפיא ישר לרוטב המבעבע. קובות קפואות צריכות זמן בישול ארוך יותר – תוסיפו 10 דקות לזמנים במתכון.
קובה במיה

למתכון של סבתא חנה הוספתי נענע טרייה ועגבניות טריות מרוסקות. צילום: עז תלם

מתכון קובה במיה של סבתא חנה

4-5 מנות של קובות מוכנות ברוטב, בשרי, שעה עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

למעטפת:
1 ק"ג סולת
3 כוסות (720 מ"ל) מים
כפית גדושה מלח

למילוי:
850 גרם בשר טחון טרי (מנתחים כמו צוואר או צלעות)
1 בצל גדול (או שניים בגודל בינוני), קלוף
כף גדושה בהרט
1 צרור פטרוזיליה
כפית גדושה מלח

לרוטב:
500 גרם במיה טרייה או מוקפאת (אין צורך להפשיר)
1 בצל בגודל בינוני, קלוף וחתוך לקוביות
כף שמן זית
כף גדושה רסק עגבניות
כפית פפריקה מתוקה
כפית פפריקה חריפה (רשות)
1/3 כוס מיץ לימון (מבערך שני לימונים גדולים)
1-3 כפות סוכר לבן או חום
עלים מצרור נענע אחד (רשות)
כפית שטוחה מלח (או יותר, לפי הטעם)

אופן הכנה:

מתחילים במעטפת:

  • שמים את הסולת והמלח בקערה ומוסיפים את המים. מערבבים היטב עם הידיים עד שהמים הגיעו לכל פינה בקערה. הסולת אמורה להיות רטובה עם מעט שלוליות על פני השטח. אם כל המים נספגו מיד, מוסיפים עוד מעט מים.
  • מכסים את הקערה במגבת מטבח ומשרים בטמפרטורת החדר בזמן שעובדים על שאר מרכיבי המתכון (חצי שעה או יותר), עד שכל המים נספגו והתקבל בצק רך ונעים.

שוטפים ומייבשים את הבמיה:

  • שמים את תרמילי הבמיה במסננת, שוטפים היטב ונותנים לבמיה להתייבש (אפשר לייבש במגבת מטבח אם ממהרים).

בזמן שהסולת שותה את המים, מכינים את המילוי:

  • מגררים את הבצל על פומפייה וסוחטים היטב. את המים שסוחטים אפשר ורצוי להוסיף לרוטב.
  • קוצצים דק את צרור הפטרוזיליה (כולל הגבעולים).
  • שמים את הבשר, הפטרוזיליה והבהרט בקערה. מוסיפים את הבצל הסחוט, מתבלים במלח ולשים היטב 2-3 דקות, עד שהתערובת מתאחדת ומרגישה חלקה יותר.

מכינים את הרוטב:

  • קוטמים בזהירות את גבעולי הבמיה, מבלי לפצוע את התרמיל (הבמיה הקפואה כבר חתוכה אז אפשר להוסיף אותה ישר לרוטב).
  • שמים את הבמיה בסיר בגודל בינוני (בלי כלום).
  • ממקמים את הסיר מעל להבה גבוהה וקולים את הבמיה (כלומר מבשלים בסיר החם מעל להבה גבוהה בלי תוספות) 4-5 דקות, עד שרואים שהבמיה מזהיבה מעט בקצוות. מוציאים לקערה.
  • מוסיפים לסיר את הבצל ושמן הזית.
  • מטגנים על להבה גבוהה בערך 7 דקות אגב ערבוב, או עד שהבצל מתחיל להיראות שחום.
  • מוסיפים את הבמיה, שני סוגי הפפריקה ורסק העגבניות, וממשיכים לטגן כדקה נוספת.
  • מוסיפים את מיץ הלימון, כף אחת מהסוכר וקורט מלח ומכסים במים (משהו כמו 6-8 כוסות, תלוי כמה קובות מכינים). אם מוסיפים עלי נענע, שמים אותם אחרי הוספת המים.
  • מביאים לרתיחה – מהרגע שהרוטב רותח ניתן להתחיל להוסיף אליו קובות.

זמן לקבב:

  • מכינים לצד המילוי והבצק קרש נקי, קערה עם מים ומגשיות עליהן יונחו הקובות המגולגלות.
  • לוקחים חתיכה גדולה מהבצק וצובטים ממנה כדורים קטנים בגודל כדור פינג פונג.
  • עם ידיים רטובות, לוקחים כדור קטן ומשטחים אותו לפיתה, אותה ממלאים בכדור קטן (גודל פינג פונג) מהמילוי (ראו הקדמה וסרטונים לטכניקה מדויקת).
  • מניחים את הקובה שהכתם בסיר עם הרוטב המבעבע, וממכישים ליצור עוד קובות מהבצק והמילוי.
  • ברוטב המבעבע שמים סה"כ 16 קובות, ואת השאר מסדרים על מגשים ומקפיאים.

מבשלים:

  • מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה 40-60 דקות, עד שהרוטב הסמיך ומעטפת הקובות והמילוי מבושלים לחלוטין.
  • אם הרוטב מסמיך מדי מוסיפים מעט מים.
  • טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול על ידי הוספת עוד סוכר, מיץ לימון או מלח לפי הצורך – הטעם צריך להיות לא חמוץ מדי ולא מתוק מדי, עם מליחות נעימה ולא אגרסיבית.
  • מגישים כשרוצים לאכול. סיר הקובות המוכן נשמר בקירור 4 ימים (לא מומלץ להקפיא).
  • קובות מגולגלות (לא מבושלות) נשמרות במקפיא חצי שנה.

הכנתם? אל תשכחו להעלות לסטורי ולתייג אותי oztelem@ באינסטגרם! 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכונים של סבתא חנה:

קובה פטטה – קובה תפוחי אדמה במילוי בשר טחון
עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
קיצ'רי – אורז עם עדשים כתומות, שום וכמון

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

14 תגובות

  1. ממליץ לא לכסות את הסיר בזמן בישול הבמיה.ואז הזו לא לא נפרד בכמות גדולה מהמעטפת ותקבל מרק לא בצקתי.תנסו .

  2. שלום חבר יקר רציתי איזה מתכון לכרוב ניצנים תודה מראש

  3. ניראה טעים מאוד אוהבת את המתכונים שלך וההזבר קל

  4. הי עז,
    ראשית תודה על המתכון
    האם יש לך מתכון לקובה חמו?
    תודה שרי

  5. מהו שמה העברי של הבמיה? היביסקוס נאכל! ממש בת משפחה של הפרחים היפים בגדרות החיות.
    בברכה אריאל קסטל חיפנה

  6. עשית לי חשק לקובה במיה… אז הכנתי. יצא מושששששלם: הכנתי מילוי טבעוני מעדשים, שיצא טוב מאוד. הכנתי את המרק עם עגבניות טריות מרוסקות והוספתי נענע שנתנה טעם מיוחד. לצערי בסביבתנו קשה להשיג במיה טריה לכן נאלצתי להתפשר על קפוא.
    והיה מעולה. הדבר היחידי הוא שנבהלתי מהמתכון של הקובות: כבר קניתי בולת לפני שקראתי את האזהרה לגבי סוג הסולת ולכן הכנתי קובות ממתכון אחר שעשיתי בעבר עם שילוב בורגול.
    תודה רבה על המתכונים המאוד מדוייקים שלך.

  7. את השום והנענע אני מוסיפה ברתיחה האחרונה. מוסיפה גם 2 לימונים פרסים יבשים ששוברת, מוסיף עומק

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









Print Friendly, PDF & Email
שתפו: