פסטה ברוטב קרם בטטה ופטריות

28 במאי 2019
פסטה בטטה פטריות
פסטה קרם בטטה ופטריות. צילום: עז תלם

פסטה בטטה פטריות היא אחת המנות שהייתי מכין הכי הרבה בשנותיי כטבח. מנת פסטה פשוטה, קלה ומהירה, שמדברת ללב ולבטן של הרבה ישראלים =] .

לכבוד שבועות החלטתי להכין מתכון קצת משודרג לשילוב הקלאסי, בו הבטטה הופכת לקרם חלק ועשיר, כמעט כמו שמנת מתוקה, ובעזרתו ניתן ליצור מנת פסטה חגיגית טבעונית לחלוטין (ומי שרוצה אותה חלבית זה גם אפשרי, ראו לפני שאתם שואלים).

אני ממש אוהב פסטה בכל צורותיה, ובעיני היא כלי ליצירתיות ודרך להאכיל את המשפחה בקלות ועם המון כיף. לפני כמה שנים שיתפתי אתכם בנוסחה שלי לפסטה שמנת פטריות, ובחורף האחרון המתכון שהעליתי לפסטה ברוטב כרובית קרמי היה הצלחה עצומה, והפך לבן בית אצל רבים מכם =]

פסטה בטטה פטריות
שילוב מנצח של מרכיבים אהובים. צילום: עז תלם

חג הבטטות

בתחושה הפנימית שלי, מעבר לזה ששבועות הוא חג הקציר או חג החלב, הוא גם החג הלא רשמי של הבטטות.

שמים אותן בלזניות, גראטן, וכמובן בקיש ופשטידות, אז הפעם רציתי להראות לכם עד יכולת מגניבה שלה: להפוך לקרם!

>> קיש בטטה אינסייד אאוט מבצק בטטה במילוי גבינות

פסטה בטטה פטריות
כל המצרכים למנה =] צילום: עז תלם

מבשלים וטוחנים
כדי להפוך את הבטטות לקרם צריך לרכך אותן – אני השתמשתי במיקרוגל, שעושה עבודה מצוינת, יש עליו טיימר ככה שלא צריך להשגיח או לבחוש. יכולים גם להכין בכיריים או בתנור, המתכון מסביר הכל.

ברגע שהן רכות טוחנים אותן (בבלנדר ידני, רגיל או מעבד מזון) וכשהן נטחנות הן מתפרקות והופכות לקרם. כמו במתכון שלי למרק בטטה, הסוד לקרם בטטה חלק הוא טחינה יסודית והוספה של שמן (הלכתי על זית, אפשר גם קוקוס).

פסטה בטטה פטריות
שמים את הבטטות בכלי שמתאים למיקרוגל עם חצי כוס מים. סוגרים ומפעילים 15 דקות. צילום: עז תלם

בשלב הזה אני רוצה קרם יחסית סמיך, כדי שבהמשך אוכל לדלל אותו עם הנוזלים של הפסטה, לכן, במתכון, כל השיטות לריכוך הן עם כמה שפחות נוזלים.

מבשלים בניחותא
ברגע שהקרם מוכן באמת לא נשאר הרבה לעשות: בסיר אחד שמים חבילת פסטה קצרה כלשהי (ואפשר גם פטוצ'יני/לינגווני) ומבשלים אותה 2 דקות פחות ממה שכתוב. אפשר ואף מומלץ להתחיל בישול במים קרים.

פסטה בטטה פטריות
מבשלים את הפסטה (אני אוהב להתחיל בישול במים קרים). צילום: עז תלם

בזמן שהפסטה מתבשלת מטגנים בסיר רחב ושטוח או סיר גדול (העיקר שיהיה בו מספיק מקום לכל הפסטה המבושלת) 2-3 סלסילות פטריות, שיני שום וטימין (עשב התיבול האהוב עלי). מטגנים את הפטריות עד שהן רכות ומתכווצות מעט, ובזמן הזה השום גם יתרכך לו.

פסטה בטטה פטריות
במקביל מטגנים במחבת את הפטריות השום והטימין. צילום: עז תלם

תור היין!
אני השתמשתי ביין שרדונה 2018 מסדרת הר של יקב תבור, יין שמגיע מכרם אקולוגי שמצאתי בסופר במחיר ממש שווה (וכמובן טבעוני!).

מה שאני אוהב ביין הזה, זה שהוא קליל ונעים לשתייה (במיוחד בחום של הקיץ) ויש לו חמיצות נעימה שממש מעשירה את הרוטב ועושה אותו יותר טעים =]

כוס אחת הלכה לרוטב ואת השאר שתינו בהנאה עם המנה =].

אחרי שמוסיפים את היין לסיר עם הרוטב חשוב לתת לו להצטמצם ולהתאדות כמעט לחלוטין. אם תדלגו על השלב הזה לרוטב יהיה טעם אלכוהולי לא נעים.

>> כל מה שרציתם לדעת על יין ולא היה את מי לשאול

מוסיפים את הקרם
כשהפטריות רכות וכמעט לא נשאר יין בסיר קרם הבטטה יכול להצטרף למסיבה, איך שהוא מצטרף אני מדלל אותו יחד עם מי בישול של פסטה (מוסיף בכל פעם מצקת ומערבב), שבלב זה כבר צריכים להיות סמיכים ועשירים מעט.

פסטה בטטה פטריות
הפסטה מצטרפת לערבוב אחרון. צילום: עז תלם

כשמה שבמחבת מבעבע מגיע למרקם של שמנת מתוקה, הפסטה המבושלת יכולה להצטרף, ואז נותנים להם להתבשל יחד עד שהפסטה עשויה לפי כמה שאתם אוהבים.

את המנה הכי כדאי להגיש מיד, אבל אפשר גם להתאימה להכנה מראש (ראו הסברים מיד).

פסטה בטטה פטריות
מנת פסטה נהדרת ושוברת שגרה. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • גרסה חלבית: מוסיפים חמאה לקרם הבטטה (60 גרם) במקום שמן הזית, בהגשה מוסיפים המון פרמז'ן מגוררת.
  • אפשר פסטה חיטה מלאה/פסטה כוסמין? בהחלט! ואף רצוי
  • ללא גלוטן: שמים פסטה ללא גלוטן
  • לא אוהבים פטריות? אל תשימו
  • לא אוהבים טימין? אפשר לשים במקום אורגנו מיובש או רוזמרין וגם להשמיט
  • לא אוהבים יין? אל תשימו
  • לא אוהבים שום? ליבי איתכם
  • קרם דלעת: שמים 800 גרם דלעת במקום הבטטות
  • הכנה מראש: אין בעייה לבשל את הפסטה ואת הרוטב מראש (אפילו יומיים מראש), ולאחד אותם כשרוצים להגיש.
פסטה בטטה פטריות
כל המשפחה תאהב! צילום: עז תלם

מתכון לפסטה ברוטב קרם בטטה ופטריות

4-6 מנות, טבעוני/פרווה/מתבטט בשטח, 15-20 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

לקרם/פירה בטטה:
2-3 בטטות בגודל בינוני
3-4 כפות שמן זית
קורט מלח

לפסטה:
חבילה (500 גרם) פסטה (אני אוהב כאן פסטה קצרה, כמו פרפלה, פנה או פוזילי)
2 סלסילות (400-500 גרם) פטריות טריות כמו שמפיניון או פורטובלו (אפשר גם 3 חבילות)
5-8 גבעולי תימין, מופרדים לעלים
5-6 שיני שום, קלופות
4 כפות שמן זית
1/2 – 1 כוס יין לבן שאוהבים (אני השתמשתי ביין שרדונה 2018 מסדרת הר של יקב תבור)
מלח ופלפל שחור גרוס
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים לטבעות דקות

אופן הכנה:

הכנת בטטות במיקרוגל:

  • קולפים את הבטטות וחותכים אותן גס. מעבירים לכלי מתאים למיקרוגל עם מכסה מתאים, מוסיפים 1/2 כוס מים, סוגרים היטב ומעבירים למיקרוגל ל-12-15 דקות או עד שרכות לחלוטין.

בסיר:

  • קולפים את הבטטות וחותכים אותן גס. מעבירים לסיר בגודל בינוני קטן, מוסיפים 1 כוס מים, סוגרים, ממקמים מעל להבה בינונית גבוהה ומבשלים 15-20 דקות או עד שהבטטות רכות לחלוטין (אם צריך מוסיפים מעט נוזלים).

בתנור:

  • מקרצפים היטב את קליפת הבטטות ושוטפים. שמים על תבנית עם נייר אפייה ושולחים לתנור בחום של 200 מעלות לשעה או עד שהבטטות רכות לחלוטין. נותנים לבטטות להתקרר מעט ואז מסירים את הקליפה.

הופכים את הבטטות לקרם:

  • טוחנים את הבטטות לקרם חלק בעזרת בלנדר ידני, בלנדר או מעבד מזון. תוך כדי הטחינה מוסיפים את שמן זית.
  • כשהקרם חלק מתבלים במעט מלח לפי הטעם. מומלץ לטחון את הקרם כשהבטטות חמות/חמימות. ככל שתטחנו יותר זמן, כך הקרם יצא חלק יותר.

לפסטה:

  • מבשלים את הפסטה 2 דקות פחות מהוראות היצרן בסיר עם מים מומלחים.
  • במקביל, פורסים דק את הפטריות ואת שיני השום.
  • בסיר רחב ושטוח או סיר גדול (כזה שיהיה בו מספיק מקום גם לפסטה המוכנה) שמים את שמן הזית, הפטריות, השום והעלי הטימין.
  • ממקמים מעל הלהבה הכי גבוהה שלכם ומטגנים 5-8 דקות, או עד שהפטריות התרככו.
  • חשוב לערבב במהלך הטיגון כדי שהשום לא יישרף.
  • מוסיפים את היין הלבן (אני אוהב לשים הרבה יין אז אני שם כוס, יכולים לשים פחות), מביאים לרתיחה ומבשלים 2 דקות או עד שכמעט כל היין מתאדה.
  • מוסיפים את קרם הבטטה ו2-3 מצקות ממי הבישול של הפסטה.
  • מערבבים היטב ומוסיפים עוד מים לפי הצורך, עד שיש רוטב חלק במרקם של שמנת מתוקה.
  • כשהפסטה כמעט מוכנה, מעבירים אותה לרוטב בעזרת כף מחוררת גדולה (אפשר גם לסנן במסננת ולשמור את מי הבישול).
  • מערבבים היטב.
  • ממשיכים לבשל את הפסטה ברוטב עד שהיא עשויה לפי מידת אהבתכם (בערך חצי דקה-דקה נוספת), אם הרוטב נעשה סמיך מדי מוסיפים עוד מי בישול של פסטה.
  • מעבירים לצלחות הגשה, מעטרים בבצל ירוק ומגישים מיד.
  • נשמר בקירור 4 ימים, לא מתאים להקפאה.

המתכון הופק בשיתוף יקב תבור

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני פסטה מצוינים:
פסטה ברוטב רוזה בסיר אחד
פסטה ברוטב בולונז שתמיד מצליח
המדריך לפסטה שמנת פטריות מושלמת
פסטה ברוטב עגבניות וארטישוקים

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

8 תגובות

  1. רציתי לשאול אם אפשר להוסיף לקרם בטטות קצת שמנת מתוקה שתהפוך את הרוטב לקרמי יותר או אפילו שמנת צימחית על בסיס אורז או שאתה סבור שזה מיותר ולא מוסיף דבר ?

    • היי ארז
      הייתי מוסיף שמנת מתוקה/קרם קוקוס (לא נודע בשמנת צמחית) במקום מי הבישול של הפסטה כדי לפתוח ולהעשיר את הפירה
      בהחלט אפשרי כמובן =] פשוט רציתי להראות פה שהמנה יכולה לעמוד על הבטטה לבדה

  2. יש תחליף ליין? מה אפשר לשים במקום יין לבן?

    • היי דור
      כפי שכתבתי בהקדמה אם אין/לא רוצים לשים אפשר פשוט להשמיט (פחות טעים אבל עדיין טעים)

  3. היי עוז,
    לא כולם אוהבים פטריות אצלנו, יש לך רעיון במה אפשר להחליף את הפטריות?

    • אפונה נהדרת כאן, תוסיפי אותה קפואה יחד עם היין הלבן (חופן נדיב אפונה קפואה)
      בלי פטריות זמן הטיגון של השום והטימין הוא בערך דקה

  4. היי
    אפשר להחליף את היין לבן ביין אדום? או שזה יפגע במתכון

    • היי בר
      יין אדום טיפה יפגום בצבע של הפירה בטטה אבל מבחינת טעם נטו, כל עוד תקפידי לתת לו להצמטצם היטב יהיה בסדר

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: