עוף בתנור עם תפוחי אדמה

21 בדצמבר 2018
עוף בתנור עם תפוחי אדמה

עוף בתנור עם תפוחי אדמה. צילום: עז תלם

עוף בתנור הוא מהמאכלים האלו שברגע שפיצחת איך להכין אותם, יש לך מתכון לרוץ איתו לכל החיים. אבל למרות שהמנה הזו נשמעת פשוטה, לא תמיד היא יוצאת מושלמת בבית.

לפני חודש פנתה אלי קוראת של הבלוג בשם מרב בעדני בבקשה הבאה: "היי עוז, חייבת להגיד שיש לך מתכוני אליפות!!!!!! ואתה מסביר כל כך מעמיק וברור (למתחילות כמוני 😁) כבר השתמשתי במספר מתכונים שלך ויצא מהמם!!! תודה!!!

שאלה אולי תוכל לעזור לי: אני מנסה להכין את הדבר הכי פשוט ביקום עוף בתנור ולא מצליח לי!!! תמיד מסתבכת, איך מנקים, האם שוטפים, איך מתבלים, מתי מוכן? ראיתי שהסברת על חזה עוף יש מצב להסבר גם על עוף פשוט בתנור?".

מרב ביקשה ואני מניח שגם רבים נוספים מכם ישמחו לדעת איך מכינים מגש עוף בתנור עם תפוחי אדמה כמו שצריך.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

מתכון חובה בכל בית. צילום: עז תלם

נתחיל בעוף
לעוף יש מספר נתחים עם בשר: חזה, גרון, כנפיים וכרעיים. כל אחד עם הניואנסים שלו לבישול. לצורך הנוחות נתמקד בכרעיים: השוק וירך (פולקע) – שני הנתחים האלו מתאימים לבישול ארוך ומשחררים הרבה מיצים טעימים בזמן שהם מתבשלים.

אגב, עוף שלם בתנור זה הוראות הכנה שונות לגמרי ונושא לכתבה נפרדת.

בשנים האחרונות אני מקפיד לעבוד רק עם עוף טבעי או עוף אורגני – כזה שגדל בתנאים טובים יותר ואכל אוכל איכותי יותר מהעופות התעשייתיים שנמכרים במחיר זול מדי (להרחבה בנושא קראו כאן), משתדל כמובן טרי אבל גם קפוא+מופשר זורם.

לא מומלץ לשטוף את העוף לפני ההכנה (מפזר בכיור חיידקי עוף לא רצויים) – פשוט מעבירים מהמגש בו הוא נקנה לתבנית ומתבלים.

בחרתי להשאיר את העוף עם העור משתי סיבות: הוא משחרר שומן במהלך האפייה שמשדרג את הטעם של תפוחי האדמה, והוא גם נהיה פריך וטעים כשאופים אותו כמו שצריך.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

צריך 8-10 תפוחי אדמה ואני אוהב להוסיף גם בצלים. צילום: עז תלם

תפוחי אדמה (והירקות האחרים)
בניגוד למתכון של הניוקי, בו חשוב להשתמש בתפוחי אדמה מסוימים, כאן איזה תפוח אדמה שתבחרו זורם (העיקר שיהיו טריים ויפים).

אני משאיר את תפוחי האדמה עם הקליפה – גם בגלל הטעם וגם כי רוב הערך התזונתי של התפוד נמצא בקליפה.

צירפתי למסיבה גם בצל חתוך גס, ובת'כלס אתם יכולים להוסיף לתפוחי האדמה שלכם כל ירק שמתאים לאנטיפסטי באפייה ממושכת: בטטה, קולרבי, גזר, כרובית, דלעת ועוד – רק לחתוך אותם לאותו גודל כמו תפוחי האדמה.

>> טרם הצטרפתם למניין עוקבי ברשת החברתית אינסטגרם? במטותא מכם @oztelem 🙂

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

את התיבול של תפוחי האדמה אני אוהב לשדרג עם תערובת תבלינים טובה. צילום: עז תלם

התיבול
זה המקום שלכם להתפרע: לתת את הטוויסט האישי שלכם ולצרף טעמים שאוהבים למנה הכיפית הזו.

בגדול, כל תערובת תבלינים שאתם אוהבים יכולה להתאים כאן (בהרט, חוויאג', ראס אל חנות, אבקת קארי, גאראם מסאלה ועוד).

אני השתמשתי בתערובת שנקראת הקציצות של ניסים, שמיוצרת על ידי איילת ונציה (התבלינים של איילת). כשפגשתי את איילת לפני חודש (הכנו ביחד דאל עדשים טעים) שאלתי אותה מה הייתה התערובת הראשונה שיצרה.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

חותכים את תפוחי האדמה גס ולא מקלפים. מעבירים לקערה עם תערובת התיבול. צילום: עז תלם

היא סיפרה לי שאת התערובת הזו פיתחה יחד עם בעלה, ניסים, והיא מכילה את כל התבלינים שהוא והיא הכי אוהבים כדי לשדרג קציצות. יש בה פפריקה, כמון, אגוז מוסקט, פלפל שחור ואנגלי, שום ומעט עלי ורדים שמוסיפים ניחוח מפתיע וייחודי.

זו אחת התערובות הכי נמכרות שלה, ולקוחות שלה מספרים שהם משתמשים בה כדי לשדרג הרבה מעבר לקציצות: מירקות אפויים כמו בטטה, דלעת וכרובית ועד תבשילי אסאדו בבישול ארוך ואפילו תבשילי דגים כמו חריימה.

את התבלינים מערבבים עם מעט שמן – שגם מסייע לפתוח את הטעם שלהם וגם עוזר לתפוחי האדמה לצאת זהובים ויפים.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

מעבירים את תפוחי אדמה והבצלים המתובלים לתבנית. צילום: עז תלם

מעבר לתבלינים ולשמן, אתם לחלוטין יכולים להוסיף רטבים כמו טריאקי, רוטב סויה, רוטב צ'ילי מתוק, רכז רימונים ועוד (1-2 כפות מכל מה שמוסיפים).

גם כאן אין לכם הרבה עבודה. בסך הכל מערבבים עם תערובת התיבול את תפוחי האדמה, הבצלים והעוף, ואז מניחים אותם יפה בתבנית.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

מתבלים גם את העוף ומניחים בתבנית. צילום: עז תלם

אפייה בשני שלבים
ועכשיו לחלק הכי חשוב, שיגרום לכם להצליח בהכנת עוף בתנור עם תפוחי אדמה פעם אחרי פעם.

את האפייה עושים בשני שלבים – השלב הראשון נועד לרכך ולבשל את כל מה שנמצא בתבנית, והשלב השני נועד להזהיב את כל הסיפור כדי שיקבע צבע מטריף ופריכות.

במובן הזה, הכנת עוף בתנור לא שונה הרבה מאפייה של לזניה – אם תדלגו על השלב הראשון ותכניסו את המגש בלי כיסוי – העוף יתחיל להישרף בזמן שחלק מתפוחי האדמה יהיו עדיין קשים.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

מניחים נייר אפייה מעל תכולת התבנית ואוטמים עם רדיד אלומיניום. צילום: עז תלם

לכן קודם כל מניחים על התבנית שכבת נייר אפייה, ואז אוטמים אותה עם נייר אלומיניום. חשוב שלא יהיה מגע בין רדיד האלומיניום לאוכל, במיוחד בטמפרטורות גבוהות כמו במתכון של היום.

כל תנור שונה
טווח הזמן בו תפוחי האדמה יהיו עשויים משתנה מאוד גם מתנור ותנור, וגם תלוי בגודל חתיכות תפוחי האדמה וסוג התבנית. לכן במתכון המלצתי ראשית לבדוק אחרי שעה אבל יכול להיות שזה יקח יותר זמן וזה בסדר. סבלנותכם תשתלם!

אגב, יכולים גם להרתיח את תפוחי האדמה לפני 2-3 דקות ואז זה מאוד יעזור לריכוך שלהם בתנור.

כשבודקים – חשוב לעשות זאת בזהירות כי התבנית מלאה אדים. אז תניחו אותה על משטח יציב ותסירו בזהירות פינה אחת מהכיסוי, תנו לאדים להשתחרר ורק אז תוכלו לבדוק עם מזלג שתפוחי האדמה מבושלים כמו שצריך.

גם בשלב האפייה השני – כתבתי 15 דקות, אבל בתכלס מה שחשוב שהכל יהיה זהוב ויפה. יכול להיות שזה יקרה תוך 10 דקות ויכול להיות תוך 20.

עוף בתנור עם תפוחי אדמה

ככה זה נראה בתום האפייה הראשונית. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מה לשים במקום העוף? אם הגעתם על החלק הזה של הכתבה ואתם לא אוכלים עוף, מוריד בפניכם את הכובע. שנית, יכולים בקלות להחליף בטופו; מכיוון שאותו לא צריך לבשל אז אופים את תפוחי האדמה בתבנית מכוסה, ורק כשהם רכים ממסדרים מעל פרוסות טופו מתובלות (מ2-3 אריזות) בתערובת התיבול של תפוחי האדמה לשלב האפייה השני.
  • המתכון עובד גם עם שוקי/כרעי ברווז או אווז.
  • בתבנית תנור גדולה אפשר לאפות גם 4-5 כרעיים מחולקות וזמני האפייה לא ישתנו.
  • יכולים להכין חצי כמות בתבנית קטנה יותר.
  • לא חייבים לחלק את הכרעיים, אפשר להשאירן שלמות.
  • המתכון לא מתאים לחזה עוף!
עוף בתנור עם תפוחי אדמה

ארוחה משפחתית בקלי קלות. צילום עז תלם

מתכון לעוף בתנור עם תפוחי אדמה

4-6 מנות, בשרי, 15 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

3 כרעי עוף (מומלץ עוף טבעי או אורגני), מחולקים לירך ופולקע (שוק)
1 כף תערובת תבלינים שאוהבים (השתמשתי בתערובת הקציצות של ניסים מהתבלינים של איילת)
3-5 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס (בערך כפית מכל אחד)
8-10 תפוחי אדמה בגודל בינוני
2 בצלים בגודל בינוני, קלופים
1/4 כוס מים

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות.
  • בקערה גדולה מערבבים את תערובת התבלינים עם שמן הזית, המלח והפלפל.
  • חותכים גס את תפוחי האדמה והבצל. מעבירים לקערה עם התיבול ומערבבים לציפוי.
  • בתבנית מלבנית גדולה שמים את כל תפוחי האדמה והבצלים (אפשר גם בתבנית תנור עמוקה עם נייר אפייה). יוצקים מעל את המים (הם יהפכו לאדים שיזרזו לנו את העניינים).
  • מניחים מעל את חלקי העוף ומורחים אותם בתערובת התבלינים שנשארה בקערה (עם היד/מברשת). אם חסר שמן זית מוסיפים.
  • מניחים נייר אפייה מעל תכולת התבנית.
  • אוטמים את התבנית עם רדיד אלומיניום.
  • שולחים לתנור (200 מעלות) למשך שעה-שעה וחצי או עד שתפוחי האדמה רכים – כדי לבדוק, מוציאים את התבנית מהתנור ובזהירות רבה (אדים!) מסירים את נייר האפייה והאלומיניום.
  • שימו לב: אם תפוחי האדמה לא רכים לגמרי (בודקים עם מזלג) שוב אוטמים ומחזירים לתנור לעוד 15-20 דקות (ושוב אם עדיין לא התרככו).
  • כשתפוחי האדמה רכים מחזירים את התבנית לתנור, הפעם ללא כיסוי בכלל, ל-15 דקות או עד שהעוף מזהיב יפה והעור נהיה פריך.
  • מוציאים, נותנים לתבנית להתקרר מעט ומגישים. העוף ותפוחי האדמה נשמרים בקירור 4-5 ימים בקלות.

רוצים גם לטעום ולהכיר את תערובת התבלינים איתה הכנתי את המנה?

איילת ארגנה לכם, קוראי הבלוג, הנחה חד פעמית של 10% על ההזמנה הראשונה מהאתר שלה.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchen coach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר התבלינים של איילת
*הקופון בתוקף עד 31.12.2019

המתכון הופק בשיתוף התבלינים של איילת

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

לעוד מתכונים עם בשר :

קציצות עוף וקוסקוס עסיסיות במיוחד
תבשיל בחש בוכרי עם המון עשבי תיבול
קובה סלק של סבתא חנה
מפרום טריפולטאי אסלי
בולונז איטלקי של מאמות

Print Friendly, PDF & Email

44 תגובות

  1. כמה תוספות –
    1. הטעם משתפר אם מחממים קלות את השמן, מוסיפים תבלינים ומחכים 20 דקות שהתבלינים "ייפתחו".
    2. עוד שיפור – מאשפזים את העוף, לאחר מריחת התבלינים במקרר עד 48 שעות. כל המרבה …
    3. עובד יופי, לפי אותן ההוראות, גם על עוף שלם.
    4. עובד יופי גם בטוסטר אובן – כן, ואפילו על עוף שלם ואפילו שניים לפי גודל הטוסטר.
    ! תבנית של טוסטר נכנסת למקרר, עם האלומיניום, לביצוע שיפור (2)
    5. בשלב התנור ללא כיסוי, רצוי להגביר טמפ' למקסימום ולמצב גריל (חום מלמעלה בלבד) כדי שישתזף יותר מהר.
    שילוב – כשההזמנה מהסופר בדרך (שכמובן מגיעה בלילה), מכינים את התבלינים. כשהעוף מגיע – מורחים ושמים במקרר. למחרת שמים בטוסטר. ורק עוד לא מצאתי פתרון מהיר לניקוי שאחרי.

  2. הפתרון לניקוי שאחרי:לשים תבנית על הכיריים ואז: כף אבקת כביסה (או שתיים,אם התבנית גדולה) ומים קרים מהקומקום,בערך עד מחציתה. להדליק אש,כמעט עד הרתחה מלאה ולכבות. רק אחרי שהמים מתקררים להעביר בזהירות לכיור,לרוקן ולהסיר לכלוך,אפילו עם מגבת נייר. …המתכון וההצעות נהדרים,תודה!

    • תודה דפנה נשמע שממש עושה חיים קלים בניקיון!
      (כמובן צריך תבנית שניתן לחמם על הכיריים לא כולן בנויות לכך)

  3. תודה על המתכון. רק משהו קטן וקטנוני שהפריע לי – אני מנחשת שבתערובת של ניסים כללו עלי ורדים (הפרח הקוצני שמשתמשים בו גם לתה למשל, ולריבות) ולא עלי שושנים (שהם פרחים גדולים ולבנים בעלי 6 עלי כותרת (מה שנקרא שושן צחור)…

  4. מתכון מעולה.כמו האחרים.
    ברשותך הערה קטנה.
    אשמח אם תהיה חלופה לתבלינים של איילת.
    אם אין לי רצון או אותם בטווח יד או באזור מגוריי.
    זה דבר הנתון לשיקולו של המשתמש.
    תודה ויישר כח!

    • היי יעל =]
      תודה רבה
      כתבתי במתכון שאפשר לשים כף של איזה תערובת תבלינים שאוהבים
      וציינתי בסוגריים שאני השתמשתי בתערובת קציצות של איילת – כהמלצה ולא כאיזה חובת רכישה
      אז מן הסתם שכל אדם יכול להשתמש באיזה תערובת תבלינים שבא לו מכל מקום. כמו שכתבתי בהקדמה: יכולה להשתמש בראס אל חנות, בהרט, חוואייג' ועוד.

    • עז פרט מה בתבלין : פפריקה, כמון, אגוז מוסקט, פלפל שחור ואנגלי, שום ומעט עלי שושנים
      אפשר לערבב לבד או לשים משהו אחר לגמרי.
      עשיתי בעבר עם פפריקה מתוקה או מעושנת, פפריקה חריפה, פלפל, שום כתוש, טימין
      וגם רק איטלקיים – אורגנו, בזיל, טימין, שום
      והכי פשוט – תבלין גריל עוף של טעם וריח (לטעמי כי זה של אהרוני הוא משהו אחר לגמרי)
      וכמובן אפשר פשוט לשים ש"ז עם זעתר – יוצא מעולה
      וכל צרוף אחר שבא לך

  5. תודה רבה. כל המתכונים שלך מעולים וההסברים מדוייקים, ואני מעבירה אותם לילדים. כולנו נהנים.
    שבת שלום

  6. הי עז,
    ממליצה לשים נייר אפייה בין נייר הכסף לעוף.
    תודה על מתכונים שנכתבים בבהירות וניכרת בהם האהבה בכתיבתך,
    וכמובן גם של ההכנה.

  7. שום עוף לא גדל ב"תנאים טובים יותר".
    זה הכל שקר!
    תעשייה אכזרית וכל מי ששותף לה הוא פושע, בין אם מגדל ובין אם צרכן.

  8. שירה פירקה

    עוז כל הכבוד לדיוקים ולהנחיות המדוקדקות ובעיקר על ההדרכה להניח ניר אפיה ומעל רדיד אלומינים

  9. הי עוז
    יופי של מתכון
    ממליץ לפזר חצי לימון
    מי שאוהב – לימון פרסי
    אליצור

  10. תודה עוז היקר!!
    נשמע טוב כתמיד….

  11. היי עז,
    כרגיל, מפורט ומחכים…לי יש באג ואני תמיד (אלא אם אני ממש ממהר) "מכבס" אותו . לי זה נותן תחושה יותר טובה… יתכן שהתחושה סובייקטיבית. מהניסיון שלי, הוא גם יוצא יותר טעים.
    האם לדעתך, הפעולה הזאת גורעת מהתוצאה הסופית?

    תודה
    משה

    • היי משה
      תודה על המילים החמות!
      האמת שעניין הבישול המקדים לגמרי נתון לטעם אישי, לא מוסיף ולא גורע בסוף חשוב שתעשה מה שטעים לך
      אישית אני רוצה לבשל ברמה שפחות כלים אז אם אני יכול לחסוךף לעצמי שטיפה אני עושה את זה D:

  12. שלום עוז
    עוף שלם בתנור, איך???

  13. יצא פשוט מעולה. הזמנתי את התבלין מאיילת ויצא לי העוף בתנור הכי טעים שעשיתי אי פעם

  14. הי עז, האם אפשר להכין בתבנית רוסטר לתנור,
    ואם כן מה ההוראות לגבי הזמנים וכיסוי התבנית (יש לה מכסה משלה..)?

    • היי ענת =]
      בהחלט אפשר, זמני האפייה הם זהים
      פשוט במקום לעטוף את התבנית בנייר אפוייה ונייר אלומיניום תכניסי אותה לתנור עם המכסה ואחרי שתפוחי האדמה רכים תחזירי אותה פנימה בלי המכסה
      בהצלחה!

  15. צורית גלבוע

    הי עוז. קודם כל תודה על המתכונים הנפלאים. שאלה: איך אתה מנקה את הנוצות מהעוף? ואשמח גם למתכון לכנפיים….שבת שלום

    • היי צורית
      בשמחה רבה!
      ראשית בוחר עוף כמה שיותר נקי,
      שנית תולש את מה שאפשר וואם לא יוצא בקלות אני מרתיח 2-1 דקות ואז זה נתלש בקלות
      כנפיים תהיינה בהמשך =]

  16. הי עוז,
    אחלה 'טיפים' למתכון שבאמת הולך איתך לכל החיים ובאינסוף וריאציות. ישר כח על המדריך ושאפו בכלל על הבלוג המושקע 💪😊

  17. הי עוז,
    תודה על המתכונים המדהימים! פשוט כייף להכין מתכונים כל כך טעימים עם הוראות כ"כ ברורות!
    אני רוצה לקנות תבלין טוב לתיבול עוף. היום בחנות ראיתי 2 תבלינים: קארי הודי של פרג, ותבלין לשווארמה. האם אחד מהם מומלץ בתור תבלין טוב לבית? (ראס אל חנות כבר יש לי).
    תודה!

    • היי פנינה =]
      בשמחה תמיד! שמח שאהבת ותודה על המילים החמות
      שתיהן מתאימות למתכון וגם די דומות, אישית הייתי הולך על הקארי

  18. היי עז, אני מאוד אוהבת את המתכונים שלך.
    למתכון הזה היו הוראות הכנה קצת לא ברורות לי מפני שלתפוחי האדמה לקח הרבה יותר זמן להיות מוכנים.
    עשיתי הכל לפי ההוראות, אך לצערי, הייתי צריכה להחזיק את המנה בתנור לחצי שעה נוספת, ואז, הוצאתי את העוף והשארתי את תפוחי האדמה לעוד חצע שעה, ורק אז תפוחי האדמה היו מוכנים..,
    מה עשיתי לא נכון?

  19. עז, תאמץ אותי!!

  20. אצל העיראקים מרתיחים את העוף כמה דקות, שוטפים, תולשים כך בקלות נוצות ושומן ואז מבשלים הלאה בסיר או בתנור.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל







Print Friendly, PDF & Email