מרק עדשים חורפי שתמיד מצליח • מתכון בקלי קלות

27 בדצמבר 2019
מרק עדשים

מרק עדשים ביתי ומנחם. צילום: עז תלם

מרק עדשים הוא בעיני אחד המרקים הכי כיפיים שיש בחורף. עדין, מנחם, משביע ומוכן בקלי קלות, זה מתכון חובה בארסנל של כל בשלנית ובשלן.

יש לי מקום חם בלב למרק עדשים בפרט ומרקי קטניות בכלל. אני לא יודע איך זה קורה, אבל מספיק הריח של המרק הנהדר הזה כדי להרגיע, וכשלוגמים ממנו כשהוא חם זה בכלל אושר. יש המון דרכים להכין מרק עדשים ביתי מוצלח, היום אשתף באחת שאוהבים אצלנו בבית במיוחד, בעיקר בגלל שזה מתכון גמיש שאפשר להתאים ולשנות לפי מה שיש בבית.

מרק עדשים

קערה של כל טוב. צילום: עז תלם

העדשה שהיא נסיכה
מבין כל חברי משפחת הקטניות, עדשים הן אלו שנמצאות אצלי בבית הכי הרבה בשימוש. מעבר לעובדה שהן מהוות את הבסיס לקיצ'רי ומג'דרה, אפשר להשתמש בהן לסלטים שונים (בשחורות וגם בעדשים כתומות!) קציצות וכמובן מרקים.

בניגוד לשעועית, חומוס ופול, שחייבים טיפול מקדים של השרייה לפני הבישול, במרבית המתכונים מספיק לשטוף את העדשים ויאללה לבשל. אפשר גם להנביט אותן מאוד בקלות, אבל זה כבר כתבה אחרת.

מלמטה: עדשים ירוקות, חומוס, שעועית, לוביה ומש. צילום: אסף אמברם

למרות שיש עשרות, אם לא יותר, זני עדשים בעולם, בארץ אנחנו מכירים בעיקר שלושה: הכתומות/אדומות, שמתבשלות מהר ויש להן נטייה להתפרק, הירוקות/חומות שמשתמשות בעיקר לתבשילים והשחורות/מנומרות, היוקרתיות שבחבורה, שמשתמשות לסלטים, וקציצות.

מכיוון שבעבר כבר שיתפתי אתכם בשני מרקי עדשים בהן כיכבו הכתומות (מרק עדשים וארטישוק ירושלמי, מרק עדשים ודלורית), הפעם בחרתי לתת לירוקות להוביל. הן הצנועות בחבורה בעיני, ואין זה מפחית מערכן התזונתי או מטעמן הנהדר.

השתמשתי בשתי כוסות מהירוקות ועוד כוס אחת מהכתומות, שיתפרקו ויוסיפו למרקם ולעושר של המרק.

מרק עדשים

כל המצרכים למרק מושלם! צילום: עז תלם

מצטיידים

את העדשים ואז שאר מוצרי המזווה למתכון הזה (שמן זית, כורכום) הזמנתי דרך אתר נהדר שנקרא הקולה מרקט. נחשפתי אליו מהמלצה בסטורי באינסטגרם ומצאתי בו מגוון מוצרים רחב, שסוגר את כל הפינות בכל מה שקשור למילוי המזווה בחומרי גלם איכותיים.

מאחורי האתר עומדת חנות גדולה בבעלות משפחתית הנמצאת בנתניה (ליד האיצטדיון). יש להם סחורה טובה, יפה ואיכותית, עם המון הקפדה על טריות (ולא להתבלבל עם עסקים אחרים שיש להם 'הקולה' בשם). האתר נוח, נעים להזמין ממנו גם מהסלולר, ומעל הכל, יש משלוחים עד הבית לכל רחבי הארץ.

ביקשתי מהחברים בקולה מרקט לארגן לכם, קוראי האתר, קוד קופון עם הנחה להזמנות והם נענו בשמחה, אז הוא מחכה לכם בסוף הכתבה 😉

מרק עדשים

אם רוצים אפשר להשרות את העדשים למשך שעה, בעיני לא קריטי. צילום: עז תלם

למה טריות חשובה?
שאלה מצוינת. אפילו שאנחנו מסתכלים על קטניות כחומר גלם דומם למדי, לטריות שלהן יש חשיבות גדולה כשמגיע הזמן לבשל. ככל שחלף יותר זמן מאז שהזרע שאתם עומדים להכניס לסיר עזב את השדה, כל הוא יהיה יותר קשה לבישול.

בעדשים הזמן הזה יחסית שולי אבל כשמדברים על חומוס, אפונה ופול זה בדיוק ההבדל בין קטנית שלא מתרככת גם אחרי 3 שעות לבין כזו שכבר רכה תוך שעה.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מרק עדשים

הירקות חתוכים ומוכנים לבישול! צילום: עז תלם

בגזרת הירקות
הלכתי על השלישייה הקלאסית: בצל, גזר וסלרי, אליה הוספתי גם שום. אתם יכולים לשחק עם אילו ירקות קשים שיש לכם בבית, ולהוסיף גם גבעולי מנגולד, כרישה, שומר, קוביות קולרבי (כן!) עלי וגבעולי כרובית, קוביות תפוחי אדמה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה ועוד.

חשוב שהירקות יהיו חתוכים יחסית קטן, וזאת מכיוון שאנחנו לא טוחנים את המרק, כלומר הגודל שאנחנו חותכים זה הגודל שנאכל, ולכן הפעם אנחנו לא מעוניינים בחתיכות ירק גסות.

אני בחרתי לחתוך לקוביות אבל אפשר גם לגרר את הירקות בפומפייה או בעזרת דיסקית גירור של מעבד מזון.

המרק מתחיל
בטיגון קל של הירקות, ואחרי שהם טיפה רכים אפשר להוסיף אליהם את העדשים הירוקות. יחד איתן אני מוסיף נגיעה של כורכום, בשביל הצבע והניחוח. אני לא מוסיף הרבה ממנו כי אני לא רוצה שיהיה דומיננטי.

העדשים יעברו חצי בישול, כלומר 15 דקות ככה, ואז יצטרפו אליהן העדשים הכתומות.

למה לא להוסיף את שתיהן ביחד?כי העדשים הכתומות הולכות להתפרק לנו ולהסמיך מאוד את המרק, ואני רוצה שהן תהיינה מוכנות בערך ביחד עם הירוקות. ככל שהמרק נהיה סמיך יותר כך הסיכוי שהוא יידבק לתחתית הסיר גדל, אז אני לא רוצה שזה יקרה.

 

אחרי 30-40 דקות בישול בסך הכל, שני סוגי העדשים יהיו רכים, ירקות השורש יתנו מהטעם שלהם ולכם יישאר רק להוסיף מלח, פלפל ומיץ לימון לפי הטעם (לא אוהבים? אל תשימו). בשלב זה אני אוהב להוסיף גם כמה כפות של שמן זית איכותי שמעשיר ומעדן מעט את המרק.

מה שכיף במרק הזה הוא שהוא מושלם להכנה מראש. הוא מחזיק 4-5 ימים במקרר בכיף וגם הקפאה והפשרה לא מדגדגות אותו. בקלות אפשר להכין כמות כפולה, לחלק לקופסאות ואז יש מרק נהדר במרחק חימום קצר.

סוד הטעם
שימו לב שאני לא משתמש בכלל בציר, אבקות מרק או עוד קיצורי דרך (אפילו לא משתמש ברוטב סויה אהובי) הסיבה לכך היא שבמהלך הבישול העדשים (שעשירות בחלבונים, כולל אלו שנותנים טעם אוממי) והירקות משחררים טעם נהדר לתוך המרק. זה טעם טבעי ונקי שאני מאוד אוהב, ובעיני באמת לא צריך יותר ממה שיש לחומרי הגלם להציע.

מרק עדשים

לצלול בתוכו =] צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מרק עדשים ירוק: תרגישו חופשי להוסיף ב-5 דקות האחרונות של הבישול צרור קצוץ של עשבי תיבול שאוהבים, כמו פטרוזיליה, נענע, כוסברה ועוד.
  • האם אפשר לטחון? אפשר (בבעזרת בלנדר ידני), למרות שאני אוהב את המרק בצורה הכפרית שלו.
  • האם אפשר לשים עדשים שחורות? בטח – במקום כוס אחת או כל העדשים הירוקות.
  • לא אוהבים בצל/גזר/סלרי? תשמיטו את מה שלא אוהבים ושימו יותר מהשאר.
  • אפשר להוסיף למרק כפית בהרט או כמון טחון למי שאוהב.
  • מי שלא רוצה תבלינים בכלל יכול להשמיט את הכורכום.
מרק עדשים

טעים יותר אחרי לילה במקרר. צילום: עז תלם

מתכון מרק עדשים פשוט וטעים

6-8 מנות, טבעוני, 14 דקות עבודה נטו, שעה ורבע עד שאפשר לאכול

מצרכים:

ירקות:
1 בצל גדול, קלוף
2-3 גזרים, קלופים
2-3 גבעולי סלרי, עם העלים
4-5 שיני שום, קלופות
מיץ מלימון טרי (רשות, 2-4 כפות מיץ, לפי הטעם)

מוצרי מזווה (אותם הזמנתי מהקולה מרקט):
4 כפות שמן זית
500 גרם (1/2 2 כוסות בערך) עדשים ירוקות/חומות
1 כוס (בערך 200 גרם) עדשים כתומות)
1/2 כפית כורכום טחון
מלח (בערך כפית) ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • שוטפים היטב את העדשים הירוקות/חומות. מסננים.
  • שוטפים היטב גם את העדשים הכתומות ומסננים.

לירקות:

  • חותכים את הבצל, גבעולי הסלרי והגזר לקוביות בגודל בינוני -קטן. את השום פורסים ואת עלי הסלרי קוצצים דק.
  • אפשר גם לגרר את כל הירקות על פומפייה או עם דסקית מתאימה במעבד מזון.

מבשלים:

  • בסיר בגודל בינוני/גדול שמים את השמן.
  • מוסיפים את הבצל, השום, הסלרי, הגזר ומטגנים מעל להבה גבוהה-בינונית 5-6 דקות, עד שהירקות מתחילים להיראות שקופים – אפשר להוסיף מעט מלח, זה מזרז את התהליך של הריכוך (ולא יפריע לעדשים להתרכך).
  • מוסיפים את העדשים הירוקות והכורכום, מערבבים מעט, מוסיפים 4 כוסות מים ומביאים לרתיחה (אין צורך להסיר את הקצף).
  • מכסים חלקית וממשיכים לבשל מעל להבה בינונית 15-20 דקות, עד שהעדשים מתנפחות מעט ומתחילות להתרכך.
  • מוסיפים את העדשים הכתומות ועוד 2 כוסות מים.
  • מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל בכיסוי חלקי 15-20 דקות, עד שהעדשים הירוקות התרככו לגמרי והעדשים הכתומות התפרקו וכמעט לא רואים אותן במרק.
  • אם הסיפור נהיה סמיך מדי, מוסיפים עוד מים לדילול (לפעמים זה יהיה עוד 2-4 כוסות וזה בסדר).
  • לפני ההגשה, טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם, ומוסיפים עוד מעט מים אם רוצים מרק נוזלי יותר. מוסיפים מיץ לימון לפי הטעם ועוד קצת שמן זית אם רוצים לפני שמגישים.
  • המרק המוכן נשמר במקרר 4-5 ימים. אפשר גם להקפיא עד שלושה חודשים.

תרשמו תרשמו!
קוד הקופון oztelem5 מקנה 5% הנחה ברכישה באתר מעל 200 ש״ח, בתוקף עד ה 30/6/20 ללא כפל מבצעים ו/או קופונים (את הקוד מזינים בחלק בו כתוב: הצג עגלת קניות) >> לאתר הקולה מרקט

גילוי נאות: הכתבה הופקה בשיתוף הקולה מרקט. אני מרוויח עמלה על כל שימוש בקוד הקופון (אז כשאתם מזמינים איתם, אתם גם תומכים בי ובבלוג).

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

59 תגובות

  1. עדשים בלי כמון? מוזר.

    • למה מוזר? זה לא שיש איזה חוק שאומר שחובה כמון במרק עדשים. הוא מאוד טעים גם בלעדיו, ומי שאוהב כמון מוזמן להוסיף =]
      בכל מקרה הוספתי התייחסות לנושא בהקדמה

  2. מרק עדשים תמיד מנצח בחורף.
    אני מוסיפה גם תיבול של אבקת קארי משדרג פלאים את המרק

  3. מסכימה איתך, הכמון זה האוממי של מרק העדשים.
    מנסיון קצת יין לבן במקום הלימון או גם וגם .. טעים

    • תודה על הטיפים אתי! הוספתי התייחסות לכמו בחלק של לפני שאתם שואלים.
      אצלנו בבית האישה לא אוהבת כמון ולי הוא לא חסר בטעם

  4. אתי אייזנברג

    גם אני מוסיפה כמון

  5. הבת שלי ואני, כל הזמן אוכלות מרק עדשים במסעדה תימנית בנתניה. המרק בצבע ירוק בהיר. צבע מאוד יפה ומגרה. אף פעם לא הצלחתי להגיע לצבע כזה. שאלתי את בעלת המסעדה, איך היא מגיעה לצבע היפה הזה והיא אמרה כי היא מבשלת עדשים ירוקות הרבה זמן.

    ניסיתי. לא הצלחתי. ניסיתי את כל צורות הבישול, עם ירק, הרבה זמן, עם כורכום, בלי כורכום ועדיין אין למרק צבע ירוק בהיר. אולי אתה יודע איך מגיעים לצבע הירוק?

    אני אשמח לקבל את הנוסחה ואודה לך מאוד. מאוד!

    • היי רינה =]
      נשמע מעניין
      מה שם המסעדה? יש לך תמונה של המרק לשלוח ?
      הצבע של העדשים הירוקות דוהה והופך לחום (כפי שניתן לראות מהתמונות), אז כנראה יש שם עוד משהו

      • אין לי תמונה. בפעם הבאה שנאכל שם, אני אצלם:)
        אני לא יודעת מה חש שם, אבל הצבע הירוק ממש משגע.
        שם המסעדה "מאכלים תימניים" היא נמצאת בתחנה המרכזית של נתניה, במקום שהאוטובוסים מורידים נוסעים. מסעדה פשוטה עם לוק של מסעדת פועלים. יש שם עוד מאכלים טעימים רצח, אבל אותם אני יודעת להכין:)

  6. בלי קבנוס ? איך אפשר לוותר על המרכיב הכי "חורפי"?

    • היי דוד =] מוזמן כמובן להוסיף
      אישית אוהב את המרק כמו שהוא, גם למרק אפונה אני לא מוסיף

  7. עשיתי היום יצא נפלא! כוס שחורות כוס ירוקות וכוס כתומות, השמן והלימון לפני ההגשה משדרגים את כל הטעמים, תודה!!

  8. אחלה מרק לסערה האחרונה.עם כמון כמובן.אל תפסיק להעשיר אותנו.אין כמוך!!!

  9. כמובן מרק חובה אצלינו בחורף👌

  10. יאמייי נראה מעולה…תודה!!!
    אם כבר בקטניות עסקינן עוז יקר, אולי במקרה יש לך רעיון מה עושים
    עם פול יבש? אני מאוד אוהבת פול אבל אף פעם לא בישלתי וגם לא נתקלתי במתכונים עם הקטניה הזו? מה דעתך לעשות משהו עם זה?
    סתם רעיון…אתה לא חייב :):)

  11. היי עז,
    הכנתי את המרק ויצא מעולה!
    מרק חורפי עשיר טעים ומאוד בריא.
    הקשבתי גם לחברים בפורום והוספתי כמון
    וגם אבקת קארי הודי.
    תודה עז על עוד מתכון מצויין!

  12. יש פה בדיוק פי 2 עדשים ממה שצריך

    • היי בשלן שלא טרח להזדהות בשמו
      יש פה בדיוק כמות עדשים כדי לייצר מרק חורפי גדול, שמשביע ומחזיק כמה ימים במקרר וגם ניתן לשמור במקיא עודפים.
      אפשר להכין חצי כמות אם רוצים, אבל הכמויות פה בדוקות וכבר נוסו על ידי בשלנים רבים שנהנו מהתוצאות

      • היי עז,
        כרגיל מתכון מדהים וטעים והסברים שעושים חשק להמשיך ולשוטט בכל האתר(:
        גם לי יצאו כמויות כפולות של עדשים, נדמה לי שזה קרה (ואולי גם לבשלן לעיל) כיוון שהשרתי אותם לפני. בהשרייה הם תופחים יותר מאשר בבישול ללא השרייה ומכאן הכמות הכביכול כפולה..
        בשבילי זה ממש לא נורא כיוון שכבר פזלתי לכיוון של סלט העדשים פה באתר שבטוח יהיה מעולה.
        תודה

  13. האם לא צריך להשרות את העדשים הירוקות?

  14. עוז אתה מלך!!!!
    יצא ממש טעים….טרפו הכל

  15. האם במקום העדשים הכתומות יש אופציה לשלב גריסים? האם ישתלב טוב?

    • היי כנרת =] בהחלט אפשר. תוסיפי אותם בהתחלה יחד עם העדשים הירוקות

      • מתכון טעים ובריא לערב חורפי.
        הכנתי והמרק זכה להצלחה.
        התחלתי בשום רגיל ושום ירוק קצוצים, יחד עם פלפל צ'ילי אדום קצוץ ושורש כורכום מגורר אותם הנחתי על גבי שמן זית קר בסיר ורק לאחר מכן הדלקתי להבה נמוכה.
        עם הבעבוע הראשון של השמן והניחוח שעלה מהסיר הוספתי את הבצל והכרישה והגבהתי את הלהבה.
        לאחר שהבצל נעשה שקוף, הוספתי את קוביות השורשים: שורש פטרוזיליה, גזר, קולורבי, תפוח אדמה ולבסוף את גבעולי הסלרי הקצוצים.
        מכאן ואילך – על פי המתכון.
        תיבלתי במעט כמון, אבקת קארי ופלפל ארבע העונות.
        תודה על המתכון ועל בלוג האוכל כולו.
        הרצל.

  16. בתור אחת שחולה על בלוגים של אוכל ואוהבת להכין מתכונים חדשים, רציתי להגיד לך שהבלוג שלך ממש מהמם וכיפי!
    המתכון הזה של המרק עדשים הוא המתכון הראשון שאני מכינה מהבלוג שלך ופשוט יצא מרק מושלם!
    כל ביס הוא עולם שלם של עונג, חיממת לנו את הלב ואת החורף עם המתכון הנדיר!
    תודה רבה🌹

  17. פעם ראשונה אני אוכלת מרק עדשים בלי כמון, טעם עדין וחדש לי.
    אך הייתי חייבת להוסיף 4.5 כוסות מים כדי שלא יהיה נזיד סמיך,
    ועדיין המרק סמיך מידי. אולי אם משרים שעתיים את העדשים המרק היה פחות סמיך.
    אני גם טחנתי.

    • היי קרן =]
      שמח שאהבת!
      כמות המים שהוספת הגיונית לחלוטין.
      אני רוצה מאוד שתקשיבו למה שמתבשל בסיר ותדעו לעשות את המהלכים הנכונים כדי שיצא טוב, ונשמע שעשית בדיוק את זה.
      למען הסר ספק חידדתי את העניין גם באופן ההכנה

  18. יצא נהדר! כמעט עושה לי חשק שהחורף יישאר עוד קצת 🙂

  19. שלום, יש לי בבית רק עדשים ירוקות והשריתי כבר חצי קילו.
    מתאים לעשות רק עם ירוקות והאם הכמות שיש לי תואמת לכמויות של שאר המצרכים?
    ועוד שאלה – הכנתי שבוע שעבר מרק אפונה ולמרות שבישלתי מלא זמן היא לא התרככה לגמרי. הענין הוא שבישלתי עם החצי השני של החבילה גם כן מרק אפונה שיצא מעולה!
    יש לך אולי הסבר למה זה קרה?
    תודה רבה

  20. כן, הרבה זמן.
    לילה שלם ועוד חצי יום..

    • אז זה מה שהרס לך.
      אפונה מתקשה לאחר השרייה ממושכת. לא מומלץ להשרות ליותר משעתיים.
      כתבתי על זה בהרחבה במתכון שלי למרק אפונה יבשה ממליץ בחום לקרוא

  21. מרק סוף הדרך. טעים טעים. הכמון לא חסר לי. הוספתי כפית קרי וקצת פלפל לבן לקצת חריפות.

  22. היי עז, הבלוג שלך פשוט מעולה!
    האם אפשר להשתמש בעדשים ירוקות קפואות?

    • היי חן =]
      תודה רבה
      כל הקטע במרק הוא שהעדשים מתבשלות יחד עם כל חומרי הגלם ומעניקות את הטעם שלהם למרק.
      עדשים גולמיות זולות לאין שיעור מאילו המבושלות ואת גם ככה צריכה לבשל את הירקות באותו זמן
      טכנית ברור שאפשר, אבל אני מעדיף ללמד את הקוראים לבשל את העדשים בעצמם

  23. יצא מעולה, אני כן תיבלתי גם בכמון ובחוויאג' למרק כי מבחינתי זה ה-תבלין למרק עדשים 🙂
    מרק סמיך, שווה ועשיר. תודה!

  24. כאפשר להשתמש רק בעדשים כתומות? או להחליף אץ העדשים הירוקוץ בשעועית כלשהי? תודה!

    • היי מוריה
      אפשר בהחלט
      ואם רוצה שעועית אז גם אפשרי, זה רק אומר להשרות אותה למשך הלילה ולבשל עד שהיא מתרככת (משהו כמו שעה וחצי+)

  25. היי, מה אפשר לשים במקום סלרי למי שלא אוהב?

    • אפשר להשמיט או לשים במקום גבעולי כרובית/גבעולי מנגולד (החלק הלבן)

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: