2 מתכונים עם פולי סויה

למרות שפולי סויה מיובשים בריאים ומזינים במיוחד, מסיבה שאינה ברורה הם לא תפסו כאן בארץ. אז קבלו שני מתכונים קלים, מהירים וטבעוניים איתם: סלט סלק בשום שמיר ופולי סויה קלויים

 

פולי סויה מבושלים. צילום: קרן ביטון כהן
פולי סויה מבושלים. צילום: קרן ביטון כהן

יום אחד, במהלך שיטוטי בחנות הקטניות והתבלינים, הבחנתי בחומר גלם שאיתו עדיין לא עבדתי: פולי סויה מיובשים.

סויה היא אחת הקטניות הפופולריות בעולם. אפשר להפיק ממנו כמעט הכל: שמן, רוטב, ממרח שנקרא מיסו, גבינות ומעדני טופו, חלב סויה וגם בצורתה הטרייה והקפואה – שאתם מכירים בתור אדממה, היא נהדרת (את מוצריה הסויה השונים ומה אפשר לעשות איתם נשמור לכתבה אחרת).

מבחינת תזונתית, הסויה ייחודית משאר חברותיה הקטניות (ביניהן אפונה, שעועית ובוטנים) בכך שהיא מכילה כמות אסטרונומית של חלבון – 40%. לא רק זה, הסויה מכילה את כל 9 חומצות האמינו החיוניות שגופנו אינו יכול לייצר, או כמו שהתזונאים אוהבים לאמור, חלבון מלא. ועם זה לא הספיק לכם, הזרעים גם מלאים בטעם: ב-100 גרם של זרעי סויה מושרים וקלויים יש כמעט 8 גרם של חומצה גלוטמית, שהיא, כפי שאתם יודעים, המקור לכל דבר טעים.

עניין של השריה
שני המתכונים כאן משתמשים בפולי סויה מושרים. חשוב להשרות את הפולים בהרבה מים בקופסה סגורה במקרר, ככה שהם יספגו את הנוזלים אבל לא ריחות מבחוץ. השריה למשך לילה אחד (או 8-12 שעות) בהחלט מספיקה, רק תהיו נדיבים עם המים – הסויה מתרחבת פי 3 מגודלה.

סויה ועוד קטניות מיובשות לפני שהן מגיעות אלינו למרכולים, ובמהלך ההשריה העמילנים שבהם סופחים מחדש נוזלים והופכים לקלים יותר לעיכול ומהירים יותר לבישול.

באוצר התזונתי הזה בצורתו הגולמית כמעט ולא עושים שימוש במחוזותינו, וחבל. אז אם מצאתם במכולת האסיאתית שליד ביתכם או בחנות הקטניות השכונתית זרעי סויה, הנה 2 רעיונות מצוינים להכנתם – באחד קולים אותם, ובשני מרתיחים. לא ניסיתי, אבל שווה לבדוק האם הפולים יתאימו לשימושי קטניות אחרים, כמו פלאפל או חומוס. תבדקו ותעדכנו אותי? :]

(1) זרעי סויה קלויים

מוסיפים פריכות לכל מטרה :] צילום: קרן ביטון כהן
מוסיפים פריכות לכל מטרה :] צילום: קרן ביטון כהן

מעבר ליתרונות הבריאותיים, זרעי סויה קלויים קלים מאוד להכנה ומאוד טעימים. בחו”ל מתייחסים אליהם כאגוזי סויה (Soy nuts) והם להיט אדיר בקרב חובבי בריאות. כשמכינים אותם בבית יכולים לשלוט ברמות המלח שמוסיפים להם.

אחרי שהכנתם אותם חשוב לשמור עליהם בצנצנת אטומה, כי הם מאבדים את הפריכות כעבור יומיים אם אתם גרים באזור שפלת החוף הלחה.

מה עושים איתם? מפזרים מעל סלט ירוק לתוספת פריכות ובריאות, על תקן פיצוחים כשמגיעים אורחים, כתוספת לגרנולה של הבוקר, מעל מנות מוקפץ אם אתם לא מחובבי הבוטנים, ויש המגדילים אשר טוחנים אותם ומוסיפים למאפים כדי להחליף חלק מהקמח.

מתכון לפולי סויה פריכים וקלויים

½ 1 כוסות פולים קלויים, בשבילם תעבדו 15 דקות פחות או יותר

מצרכים:

1 כוס פולי סויה מיובשים, מושרים למשך הלילה
½ כפית מלח
1 כפית שמן זית או שמן סויה

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-170 מעלות (מצב טורבו).
  • מסננים את פולי הסויה המושרים ושוטפים היטב.
  • מניחים להם להסתנן במסננת 10 דקות כדי שיהיו יבשים.
  • מעבירים לקערה ומפזרים מעל את השמן והמלח. מערבבים היטב.
  • מניחים את פולה הסויה בתבנית תנור (עם נייר אפייה כמובן) בשכבה אחידה. מעבירים לתנור לקלייה של 15 דקות, בסופן מערבבים היטב את הפולים כדי שיקלו באחידות.
  • ממשיכים לאפות עוד 10-30 דקות, או עד שהפולים הזהיבו ונהיו פריכים, כשכל 5 דקות פותחים את התנור ומערבבים את הפולים. טווח הזמנים רחב כל כך בגלל הבדלים בעוצמות התנורים וגם בגלל פולי הסויה, שיכולים לספוג כמות משתנה של נוזלים.
  • מוציאים מהתנור ונותנים לפולים להתקרר לחלוטין לפני ששומרים בצנצנת אטומה על לשימוש.

(2) סלט סויה וסלק עם זיתים ושמיר

אחרי יומיים במקרר הוא רק ישתפר. צילום: קרן ביטון כהן
אחרי יומיים במקרר הוא רק ישתפר. צילום: קרן ביטון כהן

את הסלט הנהדר הזה כיף להכין ועוד יותר כיף לאכול. אין בעייה להכין אותו יום לפני האכילה (הצבע שלו רק יהיה מגניב יותר), וכמובן לארוז ולהביא לעבודה או למשרד. אני לא אמור להגיד כזה דבר בפוסט שמוקדש לסויה, אבל גם עדשים שחורות (לא שחורים, בדקתי), לוביה, חומוס ולמעשה כל קטניה ששומרת על צורתה לאחר הבישול תתאים לסלט הזה (אפונה מיובשת תמצא מתכון אחר).

במתכון השתמשתי בחומץ שרי, חומץ עם טעמים חזקים וחומציות טובה מאוד, שמופק מיין ספרדי מחוזק שנקרא, באופן לא מפתיע, שרי. שווה לחפש אותו במעדניות רציניות – הוא נותן פייט רציני לבלסמי השחוק בכל מה שקשור לטעם ורב גוניות במטבח. אם חומץ שרי אינו בהישג יד, אפשר להשתמש בחומץ יין אדום או חומץ יין לבן, וגם הבלסמי יתאים כאן. וכן, אפשר גם מיץ לימון סחוט טרי.

גם אם אתם לא מחובבי השמיר – סלט כזה זאת הזדמנות מצוינת לעשות סולחה בינכם ובין עשב בתיבול המרענן הזה. היה ואתם רוצים לוותר עליו אפשר לשים במקומו פטרוזיליה או כוסברה.

עם כיוון השעון: שמיר, סלק, זיתים, סויה ושום
עם כיוון השעון: שמיר, סלק, זיתים, סויה ושום

מתכון לסלט סויה וסלק עם זיתים ושום שמיר

המתכון הזה טבעוני מאוד, קל להכנה,  יספיק לבערך 4 מנות, ושתעבדו בשבילו ½ שעה

מצרכים:

1/2 כוס פולי סויה, מושרים למשך הלילה
1 סלק בגודל בינוני
חופן זיתי קלמאטה (או זיתים אחרים שאוהבים), מגולענים וקצוצים גס
1 שן שום, קלופה וכתושה
¼ צרור שמיר, קצוץ גס
2 כפות שמן זית
2 כפיות חומץ שרי
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • מסננים את פולי הסויה ממי ההשריה, שוטפים היטב, מעבירים לסיר בגודל בינוני ומכסים
  • במים בנדיבות.
  • מעבירים לכיריים, מבשלים על להבה גבוהה עד רתיחה, ואחריה מנמיכים את האש ומבשלים עוד 20-30 דקות בבעבוע עדין, עד שהפולים התרככו לחלוטין (אבל לא הפכו לדייסה). מסננים ומניחים להם להתקרר.
  • בסיר אחר שמים את הסלק ומבשלים אותו 1/2 שעה או עד שהתרכך לחלוטין – בודקים עם מזלג או סכין – הם אמורים להיכנס ולצאת ללא התנגדות.
  • נותנים לו להתקרר, ואז קולפים (הקליפה אמורה לרדת ממש בקלות) וחותכים לקוביות בגודל בינוני. אפשר גם להשתמש בסלק בוואקום למטרה זו.
  • שמים את הקוביות הסלק והפולים המבושלים בקערה ביחד עם הזיתים הקצוצים, השמיר הקצוץ והשום הכתוש.
  • מתבלים בשמן, חומץ ומלח ופלפל, מערבבים, טועמים ומוסיפים עוד מהנ"ל לפי הטעם.
  • מגישים מיד או שומרים בקירור; הסלט מחזיק שלושה ימים.

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

שתפו:

27 תגובות

  1. תודה על המתכון לפולים הקלויים, בדיוק מה שהייתי צריכה. משום מה לקח לי שעה וחצי (אחרי ה-15 דקות הראשונות) עד שהכל השחים, וגם זה אחרי שהעליתי את הטמפרטורה. אולי בגלל שהכנתי 3 כוסות ולכן הפולים לא היו בשכבה אחת?
    ומשום מה הם לא נראים כמו אלה בתמונה שלך, אלא יותר כמו החלק הפנימי, בלי הקליפה הבהירה.
    בכל מקרה, טעים, מוצלח ושימושי (:

    1. היי ליאור , שמח שאהבת :]
      אכן הכמות הגדולה יותר של הפולים השפיעה על זמן ההכנה. מ גם שכל תנור מתנהג קצת אחרת.
      בפעם הבאה שתכיני כדאי לפצל את הכמות על 2 תבניות ואז זה אמור לקחת פחות זמן. באשר לצבע, הם יכולים להיות זהובים יותר או פחות, העיקר שהם פריכים וכיפיים 🙂

      1. תודה עוז. אני פשוט תוהה אם לא קליתי אותם יותר מידי. גם הסתבר שאחרי שהנחתי להם להתקרר הם נהיו יותר פריכים, אז אולי הם בעצם היו מוכנים כבר קודם.
        ועכשיו אני לא יכולה להפסיק לנשנש…

  2. שלום עז, אפשר גם להשתמש בחומץ תפוחים? הבנתי שמשתמשים בו לסלטים אבל עדיין לא העזתי…

  3. הי עוז, שאלה: אפשר להשתמש בפולי סויה קלויים קנויים, בהנחה שאני מוצאת כאלה ללא מלח? תודה!

    1. היי גל =]
      האמת שלא ממש, רק מוודא שהוא באמת מיוצר באזור חרז בספרד ואין בו תוספים (כלומר מכיל רק חומץ)

  4. הכנתי מפלאפל מאוקרה שנשארה לי מהכנת טופו. בשמן עמוק הם התפרקו לחלוטין, בתנור יצא מעולה

  5. הי, תודה!
    את הפולים הקלויים מתאים להוסיף לסלט?
    טעמתי תערובת לסלט שהיה שם פולי סויה ואני שואלת את עצמי אם זה זה🤔

  6. היי עוז בקשר להתלבטות שלך אם פולי סויה מתאים לפלאפל .אני לא יודע אם אתה עדיין מתלבט כי עברו שנים מאז .בכל אופן היום ראיתי בפלאפל 4 טעמים בפתח תקווה שרשום שם פלאפל רגיל -עם חומוס וסויה .אז אולי בכל הפלאפלים כבר מערבבים סויה מי יודע?

    1. היי פולי
      פולי סויה קפואים הם פולי סויה ירוקים – אדממה, כלומר זה כמו להשוות בין פול ירוק לפול יבש,
      לסלט יעבוד מצוין (במרקם שונה מהפולים היבשים אבל עדיין טעים), גבי הקלייה – אין סיבה לקלות אותם בתנור כי הם פריכים ונהדרים אחרי חימום קלל במיקרוגל

  7. שלום עוז

    יש לי שאלה:

    מי הבישול של פולי סויה מלאים חלבון האם יש לך מתכונים לשימוש בהם?

    תודה

    רנה דרור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו לעדכונים במייל