מדריך להכנת פשטידה טבעונית מושלמת

27 באפריל 2018
פשטידה טבעונית

מאכל טעים ומשביע עם שאפשר להכין עם שלל ירקות. צילום: עז תלם

השבוע אני שמח מאוד לארח בבלוגי הקט חברה ועמיתה שכמעט ולא צריך להציג, אורי שביט, בעלת הבלוג טבעוניות נהנות יותר. אורי הוציאה לאחרונה ספר בישול ראשון שכבר הפר לרב מכר, שנקרא המטבח הטבעוני שלי.

כמו ששמו מציע, הוא טבעוני למהדרין ויפהפה, מלא ברעיונות יצירתיים וטעימים, שופע צבע וחן, ומראה כמה זה קל ופשוט להכין אוכל ביתי טעים, משביע ומשמח גם בלי מוצרים מן החי.

עז תלם ואורי שביט

מפגש סופרים 😉

לקראת המפגש אורי רצתה שנכין מתכון בורקיטס כרובית מתוך הספר שלה (עמוד 126), ואני רציתי שתלמד איך להכין פשטידת תרד ומנגולד (עמוד 124), ובסוף סיכמנו שנארגן ממוצע של המתכונים: פשטידת כרובית!

אני ואורי מכירים כבר שנים ארוכות, והיא שיחקה תפקיד חשוב במהלך קמפיין מימון ההמונים לספר הכרובית שלי. כשרק התחלתי את העבודה עליו, שאלתי אותה איך הכי נכון להציג את הספר לקהל הטבעוני, והיא אמרה שלדעתה הכי נכון יהיה להציג אפשרויות לטבען את כללללל המתכונים, וכך עשיתי (חצי כבר היו גם ככה טבעוניים ? ואפילו יש נספח מיוחד בבלוג לכל המתכונים שלא טובענו במסגרת דפי הספר).

כרובית קצוצה

קוצצים את הכרובית גס. צילום: עז תלם

מכתש ועלי

טוחנים גס זרעי כוסברה. צילום: עז תלם

בזכות העצות שלה גיליתי איך שילוב נכון של קמח חומוס וטופו משי יכול להחליף בגבורה תערובות ביצים וגבינות שנשמעות בהתחלה בלתי ניתנות לפיצוח, ובכך אפשרתי להרבה יותר אנשים ליהנות ולהשתמש ברעיונות ובמתכונים בספר.

תמונה משותפת ומתחילים לבשל!

את הבישולים התחלנו בקיצוץ גס של כרובית, בצל ושום, כולם נכנסו לטיגון קצר במחבת עם תוספת של זרעי כוסברה טחונים – תבלין נהדר שמוסיף ניחוח לימוני (לא אוהבים? אל תשימו).

בצל מטוגן

מטגנים את הבצל, השום וזרעי הכוברה עד ריכוך קל. צילום: עז תלם

כרובית קצוצה

מוסיפים את הכרובית הקצוצה. צילום: עז תלם

פשטידת כרובית

הכרובית צריכה לקבל טיגון קל ולא יותר (היא ממשיכה להתבשל ולהתרכך בתנור). צילום: עז תלם

אחרי שהכרובית התרככה (ממש מעט!) אורי התחילה לעבוד על הבלילה, שהכי נוח לטחון בקערה עם בלנדר ידני – ואז מוסיפים אליו את המרכיבים שבמחבת כדי לחסוך כלים.

בלילה פשטידה טבעונית

כל המצרכים לבלילה – יש בה גם שמרי בירה שנותנים טעם גבינתי עדין. צילום: עז תלם

פשטידה טבעונית

טוחנים את כל המצרכים לבלילה. צילום: עז תלם

פשטידה טבעונית

בלילה חלקה ומוכנה לערבוב!

סודות הבלילה הטבעונית
אז מה מחזיק את הבלילה? אם גבינה לבנה היא חלקה, קרמית וסמיכה, טופו משי מספק מרקם דומה אחרי טחינה בבלנדר. ואם ביצים מספקות חלבון שנקרש ויוצר את המרקם שכיף לחתוך, אז קמחי קטניות כמו קמח חומוס וקמח עדשים כתומות מביאים איתם מספיק חלבונים כדי לייצב את התערובת.

בשביל תוספת טעם גבינתי אורי חיזקה את הבלילה בשמרי בירה, יופי של חומר גלם לשמור במזווה.

פשטידה טבעונית

את הרעיון להוסיף טרגון קיבלה אורי מהשף יורם ניצן. צילום: עז תלם

את הבלילה ערבבנו עם הכרובית וטרגון טרי (עשב תיבול נהדר!) משם לתבנית משומנת, כמה קישוטים קטנים של בצל סגול וצנוברים ויאללה לאפייה!

ואם לא רוצים כרובית?

המתכון כאן לחלוטין גמיש וניתן לשינויים ושדרוגים.

אתם יכולים למשל להחליף את הכרובית ב:

  • 2 סלסילות פטריות שאוהבים, קצוצות גס (מטגנים עם הבצל והשום 5-6 דקות)
  • 3-4 פלפלים גדולים חתוכים לקוביות (אותו קנ"ל של הפטריות)
  • לשים במקומה ברוקולי גדול קצוץ (אין צורך לבשל)
  • פרוסות אפויות של 1-2 חצילים בגודל בינוני
  • קוביות בטטה אפויות כמו במתכון כאן
פשטידה טבעונית

מקשטים עם בצל סגול וצנוברים (או אגוזים אחרים). צילום: עז תלם

פשטידת כרובית

פשטידת כרובית טבעונית לחלוטין! צילום: עז תלם

שימו לב
שפשטידה טבעונית מתייצבת לאט יותר מפשטידה רגילה, כלומר, חשוב לתת לה להתקרר לחלוטין לפני שמנסים לחתוך. מומלץ אפילו להעביר אותה למקרר לכמה שעות או אפילו למשך הלילה כדי שתהיה כמה שיותר פשטידתית.

פשטידת כרובית טבעונית

חשוב לתת לפשטידה להתקרר לחלוטין לפני שחותכים ומגישים. צילום: עז תלם

מתכון פשטידת כרובית טבעונית של אורי שביט

תבנית בגודל 28 על 20, 8 מנות, טבעוני, 15-20 דקות עבודה, שלוש שעות כולל זמן אפייה והתקררות

מצרכים:

לכרובית:
1 כרובית בגודל בינוני גדול
4-5 כפות שמן זית
1 בצל גדול (אפשר סגול או לבן), קלוף וקצוץ
4-5 שיני שום, קלופות וקצוצות
1 כפית זרעי כוסברה כתושים

לבלילה:
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) קרם קוקוס
300 מ"ל / גרם טופו משי
3 כפות קמח עדשים כתומות או קמח חומוס טחון דק
1 כוס קמח תופח לבן או מלא
1 כף שמרי בירה
1 כפית בהרט
מלח ים, פלפל שחור גרוס
חופן עלי טרגון טריים, קצוצים (אפשר גם עשבי תיבול אחרים כמו שמיר או פטרוזיליה)

לעיטור:
1 בצל סגול, פרוס לטבעות
חופן צנוברים, פיסטוקים קלופים או שקדים פרוסים

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות.

לכרובית והבצל:

  • מפרקים את הכרובית לתפרחות ואותן קוצצים גס, לגודל של אגוזי מלך בערך.
  • מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל, השום וזרעי הכוסברה כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהירקות מתרככים מעט.
  • מוסיפים את הכרובית, מערבבים וממשיכים לטגן כ-2 דקות נוספות, לריכוך קל (הכרובית תמשיך להתרכך באפייה ואנחנו רוצים לשמור על המרקם שלה).
  • נותנים לתכולת המחבת להתקרר מעט.

לבלילת הפשטידה:

  • מניחים בקערה את כל החומרים לבלילה מלבד הטרגון (נוח מאוד למקם את הקערה מעל משקל דיגיטלי וככה למדוד את כל הרכיבים). טוחנים בעזרת בלנדר ידני את המרכיבים לבלילה חלקה.
  • ניתן גם לטחון את המרכיבים לבלילה בעזרת מעבד מזון או בלנדר רגיל.
  • יוצקים לקערה עם הבלילה את הכרובית המטוגנת, מוסיפים עלי טרגון קצוצים ומערבבים. טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
  • משמנים תבנית פיירקס בשמן זית ויוצקים אליה את הבלילה.
  • מעטרים בטבעות בצל ובצנוברים, ומעל מזלפים עוד קצת שמן זית.
  • אופים כ-40 דקות או עד שהפשטידה מזהיבה ומתייצבת.
  • מוציאים ומניחים לפשטידה להצטנן כשעתיים לפחות לפני שפורסים, עדיף אפילו למספר שעות במקרר.

**המטבח הטבעוני שלי מאת אורי שביט, מחיר מומלץ 128 ש"ח, הוצאת תכלת, ניתן להשיג בכל חנויות הספרים.

נ.ב. חשוב!
מחר 28.4, תתקיים צעדה הקוראת לממשלה להוציא מחוץ לחוק את המשלוחים החיים של בעלי חיים: טלאים ועגלים, לארץ. לא משנה מה הדת הקולינרית שלכם, זהו מנהג אכזרי וכואב, שכולל התעללות מיותרת שחייבת להיפסק. את הצעדה מארגנות עמותות אנונימוס לזכויות בעלי חיים ותנו לחיות לחיות, הצעדה תתכנס במוצאי שבת (מחר), 28.4, בשעה 20:00, ברוטשילד 1 תל אביב, ותצעד עד לרחבת הסינמטק >> לפרטים נוספים.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

מחפשים מתכוני סלטים מצוינים? קבלו:

סלטה משוויה עם פלפלים קלויים
סלט חצילים משובח
סלט כרוב מושלם
סלט טאבולה של אלופים

Print Friendly, PDF & Email

22 תגובות

  1. לגבי הפשטידה, האם מחממים בתנור לפני ההגשה?

  2. וואו! נראה מעולה פשוט וכמה קל!
    המון תודה שאתה מעדכן כל פעם במתכונים שבול נוחתים בשבילי לגיוון האוכל ובמקום!

  3. האם יש אופציה לאלו שאינם אוכלים פחממות?

  4. שאלה.
    מה יכול להחליף את הקרם קוקוס, כי הוא 38%, כשמנת מתוקה.

    • האם הקמח חומוס לא משתלט בטעם שלו?תמיד כשהשתמשתי בו הוא היה דומיננטי מידיי..

      • היי נועה 🙂
        קודם כל, יכולה להשתמש בקמח עדשים כתונות שעושה אותה עבודה ויותר עדיו בטעמיו
        שנית, מדובר ב-3 כפות על תבנית שלמה, לא משתלט אך חיוני מבחינת המבנה והמרקם הסופי

    • היי מיכל
      הנתון שאת מציגה ממש לא נכון
      אחוזי שומן של קרם קוקוס הם 17-23%. אלו אחוזי השומן שתמצאי אצל רוב המותגים הפופולריים

  5. מאיה קוניצר

    תודה על עוד מתכון נפלא שעושה חשק להיכנס למטבח.

    לרגישים לטופו – במה ניתן להחליף את הטופו המשי? חשבתי על שילוב של חלב שקדים עם שיבולת שועל טחונה בחיזוק של זרעי פשתם טחונים – האם הקומבנציה תהווה תחליך טוב? (לא עבדתי עם טופו משי כך שאיני יודעת את מרקמו..)

    • היי מאיה היקרה 🙂
      הטופו משי הוא פולי סויה מיוצבים בעזרת אנזימים, המרקם מאוד דומה לגבינה לבנה או מיונז כשהוא טחון.
      שאלתי את אורי והיא ממליצה לך להחליף אותו בגבינת או גבינה טבעונית רכה אחרת.

  6. אביבה אדור

    בעבר הספר נמכר ב 45 שח. הייתי קונה אותו במחיר זה .

    • היי אביבה, ממה שאני יודע יש מבצעים מאוד שווים על הספר של אורי בסטימצקי. שווה פשוט ללכת לאחד הסניפים לבדוק

  7. רציתי לומר לך שהספר שלך אותו קניתי לפני כחודש, פשוט נהדר והרעיון של איך לטבען כל מתכון, מעולה. בטח כבר כתבתי לך את זה, אז הנה עוד פעם….יופי של ספר ויופי של מתכון

  8. שמתי כרובית כמו או פחות מהכמות שכתבת (1.25 כרוביות קטנות P: ) ונראה שממש חסרים נוזלים. זה נראה יותר כמו כרובית ברוטב מאשר פשטידה. איפה הלכתי לאיבוד? P:

  9. המתכון נראה מצויין!

    הגרסה הידידותי להדפסה לא ככ ידידותית…

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email