אורז מלא מוקפץ עם המון ירקות בקלי קלות

12 בספטמבר 2018
אורז מוקפץ

אורז מלא מוקפץ עם ירקות. צילום: עז תלם

אז ראש השנה מאחורינו, ואני מלא הוקרת תודה לכם, על השיתופים, הסיפורים ועל זה שבישלתם המון עם המתכונים שלי! זה ממלא אותי בהמון אושר וגאווה 🙂 ועכשיו צריך משהו קליל יותר, אז הנה מתכון שרבים מבקשים ממני: אורז מוקפץ עם ירקות, כזה שאתם יכולים להכין בקלות עם שאריות האורז מכל בישולי החג =]

כמו שאתם יודעים אני אוהבת מוקפצים, למעשה, המדריך שלי להכנת מוקפץ הוא המתכון הנצפה ביותר בבלוג עם יותר מרבע מיליון כניסות 😉

>> המדריך המלא להכנת מוקפץ

אז הפעם רציתי להכין מוקפץ מוכר, אבל קצת שונה – ובמקום להכין אותו עם אורז לבן רגיל בחרתי ללכת על אורז מלא (אבל לא לדאוג, יש הוראות הכנה לאורז לבן אם תרצו ללכת על הגרסה הקלאסית). הרבה בשלנים ובשלניות לא משתמשים מספיק בחומר הגלם הנפלא הזה, ומקווה שעם ההסברים בהמשך תאמצו אותו אליכם למזווה.

אורז מלא ואורז לבן. צילום: אסף אמברם

אורז מלא ואורז לבן. צילום: אסף אמברם

מה מיוחד באורז מלא?

אורז מלא (או אורז חום) הוא אחד הדגנים האהובים עלי: יש לו טעם אגוזי ועדין, הוא עשיר מאוד בערכים תזונתיים כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים והוא משתלב מצוין במגוון רחב של מנות.

כל אורז לבן שאתם רואים בסופר או במסעדה היה פעם אורז מלא. האורז המלא מכיל את הקליפה שמגוננת על החלק הלבן ואת הנבט של האורז. כשמסירים אותם מקבלים אורז לבן שמתבשל מהר, נשמר זמן ממושך והוא מאוד נוח לתפעול, אך כמעט ונטול מכל ערך תזונתי.

ישנם שני סוגים נפוצים של אורז מלא: אורך מלא ארוך ואורז מלא עגול. שניהם יוצאים אחד אחד בבישול ומתאימים למגוון מנות, לדעתי הארוך יותר נוח לשימוש והכנה בבית.

>> מתכון לאורז אחד אחד שתמיד מצליח

חשוב להשתמש באורז המלא קרוב למועד רכישתו, שכן באחסון ממושך הוא נוטה להתעפש.

אין שום בעיה להכין כמות גדולה ממנו ולשמור בהקפאה חודשים ארוכים לאחר מכן. אני אוהב לחלק מנות לשקיות ריצ'רץ', ואז האורז לא תופס הרבה מקום בפריזר ונוח להוציא בכל פעם שקית להפשרה מהירה.

אורז מלא

אורז מלא מבושל. צילום: עז תלם

המתכון שיבוא מיד הוא ההתחלה של האורז למוקפץ, אבל כבר בפני עצמו יכול לשתמש כתוספת מצוינת כמו אורז לבן רגיל (ובגלל שהוא מלא הוא תמיד יוצא אחד אחד). אפשר גם להשתמש בו לסלטים כמו טאבולה (פשוט שמים אורז מלא במקום בורגול) ואפילו למרקים.

לפני שאתם שואלים: אם מכינים רק כוס אחת של אורז מלא, שמים עליה 3 כוסות מים.

מתכון בסיס: אורז מלא

4-5 כוסות אורז מוכן, טבעוני/פרווה, 5 דקות עבודה, שעה זמן כולל בישול ומנוחה

מצרכים:

2 כוסות אורז מלא ארוך
5 כוסות מים
כפית גדושה מלח

אופן הכנה:

  • מניחים את האורז במסננת צפופה ושוטפים היטב מתחת לברז עם מים קרים כ20 שניות בערך.
  • שמים את האורז, המים והמלח בסיר בגודל בינוני.
  • מביאים לרתיחה ואז ממשיכים לבשל על להבה בינונית 25-30 דקות (ללא כיסוי) עד שהאורז רך אך עדיין בעל מרקם לעיס.
  • אם במהלך הבישול (לפני שהאורז עשוי) רואים שנגמרו המים, מוסיפים עוד 1/2 כוס מים.
  • מכבים את הלהבה ונותנים לאורז לנוח 30 דקות, כדי שכל הנוזלים יספגו והאורז יתייצב ויהיה נוח לעבודה.
  • את האורז המוכן ניתן לשמור בקירור ארבעה ימים ובהקפאה ארבעה חודשים.
אורז מוקפץ

מטגנים את כל הירקות טיגון קל ואז מוסיפים את האורז המבושל. צילום: עז תלם

מהאורז, למוקפץ!

ברגע שיש לכם אורז מבושל, חשוב לתת לו להתקרר לחלוטין לפני שמוסיפים אותו למוקפץ שלכם.

בשלנים בתאילנד אוהבים אפילו לקרר את האורז לילה לפני ההקפצה – הסיבה לכך היא שמבנה העמילן של האורז מתייצב. במילים פשוטות, הוא יותר קשיח ופחות נוטה להתפרק בכל האקשן שעובר עליו במהלך ההקפצות והבחישות.

כמו במסעדות הסיניות
בתור ילד הכי אהבתי את האורז המוקפץ של המסעדות הסיניות – הוא תמיד היה צבעוני, מלא בטעם ועמוס בכל מיני הפתעות – וזו הייתה ההשראה שלי למנה הזו – הפעם הכנתי בלי ביצים או עוף, אבל מי שרוצה הסברים להוספה יקבל בתגובות.

אורז מוקפץ

מוסיפים סויה סוכר וחומץ ומערבבים היטב. צילום: עז תלם

אם אחד מהירקות ברשימה לא בא לכם בטוב – פשוט תחליפו אותו ותשימו ירקות עוד מירקות אחרים. חשוב לקצוץ את הירקות לקוביות קטנות בשביל לתת את האפקט של המוקפץ של המסעדות.

לתיבול המנה הלכתי על השילוב שתמיד עובד בין רוטב סויה, חומץ וסוכר, ומה שחשוב לזכור כאן הוא שהטעם האישי שלכם הוא זה שקובע – אפשר להוסיף יותר או פחות מכל אחד מהמרכיבים לפי ההעדפה שלכם, פשוט תטעמו אחרי שהכל התערבב ותחליטו אם אתם מרוצים או מה צריך לשנות.

לפני שאתם שואלים:

  • מי שאלרגי לגלוטן יכול לשים רוטב סויה נטול גלוטן במקום רוטב הסויה הרגיל.
  • אתם יכולים להשתמש בכל שאריות אורז אחרות שיש לכם בבית למוקפץ הזה, כל עוד האורז יחסית לא מתובל מדי (אורז בסמטי הוא היחיד שפחות מומלץ כי הוא יכול להתפרק ולהישבר בקלות בגלל שהוא כל כך עדין). מתכון אורז לבן למוקפץ מחכה לכם כאן (בסוף הכתבה)
  • מי שרוצה פיקנטי יכול להוסיף למתכון רוטב חריף כמו סרירצ'ה לפי הטעם בשלב הוספת המצרכים לרוטב.
אורז מוקפץ

אורז מוקפץ עם ירקות. צילום עז תלם

מתכון אורז מלא מוקפץ עם המון ירקות

3 מנות, טבעוני/פרווה, 20 דקות זמן כולל בהנחה שהאורז מוכן

מצרכים:

למוקפץ:
1-2 גזרים בגודל בינוני, קלופים
1 פלפל אדום בגודל בינוני
1-2 גבעולי סלרי (רשות)
3-4 כפות שמן זית או שמן אחר לטיגון
1/2 כוס (100 גרם) אפונה קפואה – אין צורך להפשיר
גרגרים מ-1 קלח תירס (ניתן להחליף ב-1/2 כוס גרגירי תירס קפואים ומופשרים)
1 כוס אורז מלא מבושל (או כל אורז מבושל אחד)

לרוטב:
3 כפות רוטב סויה
2 כפות סוכר חום (ממש לא משנה איזה)
1 כף חומץ (אני אוהב חומץ תפוחים, אבל כל חומץ שיש לכם יעבוד כאן)

אופן הכנה:

  • חותכים את הגזרים, הפלפל והסלרי לקוביות קטנות.
  • מחממים את השמן במחבת רחבה או ווק.
  • כשהשמן לוהט, מוסיפים את קוביות הגזר, הפלפל והסלרי, מטגנים תוך ערבוב 1-2 דקות, עד שהירקות מתרככים מעט.
  • מוסיפים את התירס האפונה ומטגנים דקה נוספת.
  • מוסיפים את האורז המבושל ומערבבים.
  • מזיזים את תכולת המחבת לצד אחד ואל הצד הריק של המחבת מוסיפים את הסויה, הסוכר והחומץ. מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
  • כשהרוטב מבעבע ומופיעות בועות גדולות מערבבים היטב את כל תכולת המחבת.
  • טועמים ואם רוצים מוסיפים עוד סויה, סוכר או חומץ לפי הטעם.
  • מחלקים את המוקפץ בין צלחות הגשה. מגישים מיד (נשמר בקירור 4 ימים).
אורז מוקפץ

טעים גם יום אחרי. צילום: עז תלם

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים אסיאתיים:
סלט פפאיה תאילנדי
קארי ירוק עם טופו וירקות ירוקים
מוקפץ עוף ונודלס עם ירקות
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס

Print Friendly, PDF & Email

18 תגובות

  1. אפשר גם בלי חומץ?

  2. הי ושנה טובה. מאוד מתחשק לי לנסות אורז מלא בתקוה שלא יזרק לפח עקב נסיונות כושלים. האם לא צריך לשטוף את האורז המלא ? כומו באורז לבן כי לא ראיתי שום אזכור. תודה וחתימה טובה .

    • היי סימה
      תודה רבה
      אכן מומלץ לשטוף לפני הבישול הוספתי הוראות במתכון
      תודה על ההארה !

  3. הי עז.
    אני נוהגת לבשל אורז מלא טיפה אחרת. אנחנו והנכדים אוהבים כך, אבל בהחלט אנסה גם את הדרך שלך.
    אני מטגנת בצל במעט שמן עד שקצת משחים. מוסיפה את האורז המלא ומטגנת מעט תוך כדי ערבוב. מוסיפה מים ואפונה , גזר וגבעול סלרי פרוס. לפעמים אני מוסיפה לתיבול גם כורכום כדי להוסיף עוד טעם וצבע. כאשר אני מוסיפה מראש את הירקות, אני זקוקה לפחות מים ופחות שמן. שתהיה שנה טובה.

    • היי ורד 🙂
      תודה רבה על המידע! מה שאת מתארת זה מנת אורז נהדרת=] נשמעת יאמי
      אני נתתי מתכון הרבה יותר בסיסי לכל מי שמפחד בכלל לגעת באורז המלא (ויש 😉 ), ולחלוטין אפשר להכין ממנו תבשילים מהודרים יותר כמו שלך

  4. הי עז יקר,
    כותבת לך משדה התעופה של לימה בפרו, ממתינה לטיסה…
    מאוד מאוד נהנית לקרוא את המתכונים שלך, רוצה לספר לך שהכרובית חמוסטה שלך הפכה למנה אהובה ביותר ואני משוויצה בה בכל הזדמנות 🙂 מאחלת לך שנה טובה נהדרת, שמחה ומספקת!!

    • היי אילנה =]
      תודה רבה על המילים החמות!! כבוד רב :))
      שנה טובה מתוקה ומלאת אושר והצלחות

  5. הי עז, אתר ומתכונים מושלמים!
    אם רוצים להוסיף ביצה, באיזה שלב לעשות זאת?
    תודה

    • היי ורד 🙂
      הוראות להוספת ביצה:
      טורפים ביצה בקערה נפרדת.
      כשהירקות מטוגנים, מפנים מקום במחבת, יוצקים שם קצת שמן ולשם שופכים את הביצה הטרופה
      מקשקשים אותן כמו שהיית מכינה חביתה מקושקשת ואז מערבבים עם תכולת המחבת
      ואז מוסיפים את האורז המצרכים לרוטב וכולי
      בהצלחה!

  6. היי עז! תודה רבה על עוד מתכון נהדר =)
    כבר הכנתי פעמיים את האורז לפי המתכון שלך והוא לא יוצא לי אחד אחד… יכול להיות שזה בגלל שזה אורז *פרסי* מלא ולא בסמטי או סוג אחר?
    תודה רבה

  7. היי, איזה בשר מומלץ להוסיף? איך לתבל? מתי להכניס בבישול?

    • היי 🙂
      אפשר לשים רצועות חזה עוף או רצועות בקר (למשל מנתח שייטל), מטגנים 2-3 23ות בקצת שמן עד שעשויות, מוציאים לצלחת , מכינים את המוקפת כרגיל וכשמוסיפים את הרואז מחזירים פנימה את הבשר המוקפץ.
      בהצלחה!

  8. ואוו, האתר הכי טוב!!!!!!!
    נס שמצאתי אותו, אחלה מתכונים והסברים מפורטים!
    רציתי לשאול, אם אין לי רוטב סויה. רוטב טריאקי/צי'לי יכול להיות במקום?

    תודה;)

  9. במידה ואין חומץ תפוחים, עדיף לימון או חומץ בלסמי?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email