קציצות לפסח עם בשר ברוטב לימוני (ללא גלוטן)

11 במרץ 2021
קציצות לפסח

קציצות לפסח ברוטב לימוני. צילום עז תלם

האביב הגיע, וכרגע כל הסימנים מראים שאת חג הפסח הקרוב נוכל לחגוג עם בני המשפחה כמו שצריך וראוי! לכבוד החג ארגנתי לכם כמה מתכונים שווים וטעימים. אחרי שלמדנו איך להכין עוף שלם בתנור עסיסי בטירוף, נעבור למתכון הבא: קציצות לפסח שוות במיוחד!

את אהבתי לקציצות אתם כבר בטוח מכירים, יחד עם המדריך שלי לקציצות רבים מכם מבשלים באופן קבוע. במתכון הזה של קציצות לפסח, החלטתי ללכת על רוטב לימוני עם כמה מירקות העונה, ואת הקציצות שדרגתי עם תוספת של אורז, פחמימה מתאימה לחג (לאוכלי קטניות) שמניבה קציצות עם תחושת חגיגיות + ללא גלוטן.

צפו: כל השלבים להכנת קציצות לפסח

בהכנת המתכון השתמשתי במוצרי המותג הפרטי של רמי לוי (אורז, תבלינים, תחתיות ארטישוק). כל מי שיבקר בסניפים או יזמין מהאתר יגלה מגוון רחב מאוד של חומרי גלם ומוצרים נהדרים לבישול בבית ואני שמח לשתף איתם פעולה במתכון זה ובאחרים שיבואו =]

בעבר הכנו:
פסטיה עוף אישית
מפרום כרובית ענק
עוגיות בעבע תמר עיראקיות

קציצות לפסח

קציצות מושלמות לחג. צילום: עז תלם

מתחילים בהשריית האורז

קציצות לפסח מכינים בדרך כלל עם קמח מצה, והפעם החלטתי שהמתכון יהיה לגמרי נטול גלוטן, והשתמשתי באורז. השריתי אורז פרסי למשך שעה במים, ואז הוא ספג נוזלים ויכולתי לפורר אותו לגרגרים קטנים שנטמעו בקציצות ושמרו על עסיסיותן.

חשוב לציין בהקשר זה את קציצות השפטה ברנג'י, קציצות נהדרות עם אורז מהמטבח הפרסי. מתכון אסלי תוכלו למצוא בבלוג של חברתי רותם ליברזון >> קיפודי אורז של רותם ליברזון

קציצות לפסח

כל המצרכים לקציצות. צילום: עז תלם

מכינים את הירקות לרוטב

מאוד קל להתפזר כשמדברים על קציצות ברוטב לימוני, כי יש המון ירקות שיכולים להצטרף אליו. אני שמתי סלרי, שום וארטישוק, ולחלוטין אפשר גם ללכת לכיוון של מנגולד, כרישה, קישואים, פול ירוק, אפונה, שעועית ירוקה ועוד ועוד.

כיוון שבחרתי לשים ארטישוק, שהוא ירק עם המון טעם, לא רציתי להעמיס ולהסתיר אותו, ולכן השתמשתי רק בעוד שני סוגי ירקות שמשתלבים איתו היטב.

>> המדריך: ארטישוק ממולא מושלם

ארטישוק בתנור

ארטישוקים.. עכשיו בעונה! צילום: עז תלם

השתמשתי הפעם בתחתיות ארטשישוק מוקפאות, ואם זמנכם בידכם, אתם מוזמנים בהחלט לפרק את הארטישוקים בעצמכם ולהשתמש בלבבות טריים.

>> המדריך: איך מטפלים בארטישוק טרי

למנה השתמשתי בראש שום טרי, וממש עכשיו השומים הישראלים (שום ירוק) כל כך טריים שאם תנסו לקלף אותם לא תצליחו. אז אני פשוט חותך גס את ראש השום הטרי עם הקליפה ומוסיף לתבשיל.

בכל הנוגע לסלרי – אני משתמש בכל הירק כולל העלים. אין סיבה שלא 😊

קציצות לפסח

שום טרי אין צורך לקלף. צילום: עז תלם

מכינים קציצות לפסח

כשהרוטב על האש אני מתחיל להכין את הקציצות, מתערובת פשוטה וטובה של בשר, עשבי תיבול (הלכתי על פטרוזיליה וכוסברה הפעם) ותבלינים, בתוספת של האורז מושרה המפורר.

בהרבה מקרים אני מטגן את הקציצות לפני הוספתן לרוטב, כאן החלטתי שלא לעשות זאת – יש המון טעמים עדינים שיוצאים מהירקות אז שמתי אותם בחזית. יכולים כמובן לטגן אם אתם רוצים.

קציצות לפסח

יפותתתת עוד לפני הבישול! צילום: עז תלם

את הקציצות בישלתי ברוטב למשך שעה, עד שהאורז התרכך ונתן עסיסיות לקציצות.

סיר הקציצות אפילו משתבח אחרי לילה או שניים במקרר, מה שאומר שהוא יהיה נהדר אם תכינו אותו ביום חמישי ותגישו בליל הסדר שנחגוג השנה במוצאי שבת.

קציצות לפסח

קציצות יפהפיות ורכות. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • במקום בשר טחון אפשר הודו נקבה/פרגית טחונה. חזה עוף גם מתאים אבל הוא יוצא יותר יבש בבישול ארוך
  • לא חייבים לשים ארטישוק. אפשר להוסיף לרוטב מנגולד/כרישה/אפונה במקום
  • ללא גלוטן: זה כבר ללא גלוטן
  • מה אפשר לשים במקום אורז? פירה מ-2 תפוחי אדמה מבושלים
  • ניתן לשים בקציצות רק פטרוזיליה
  • אפשר להחליף את האורז ב3/4 כוס קמח מצה שהוספתם לו 1/4 כוס מים
קציצות לפסח

אפשר להכין בחמישי ולהגיש במוצש. צילום: עז תלם

מתכון קציצות לפסח עם בשר ועשבי תיבול ברוטב ארטישוק לימוני

5-6 מנות, בשרי, ללא גלוטן, כשר לפסח, 25 דקות עבודה, שעתיים זמן כולל

מצרכים:

לרוטב:
2-3 כפות שמן זית
1 ראש שום טרי או 2 ראשי שום יבש
1 שקית (400 גרם) תחתיות ארטישוק מוקפאות, מופשרת (אפשר להחליף ב-6-8 לבבות ארטישוק טרי)
3-4 גבעולי סלרי עם העלים
כפית שטוחה כורכום
מיץ מחצי לימון
כפית שטוחה מלח
כף שטוחה סוכר (לבן או חום)
חופן עלי פטרוזיליה טרייה, להגשה (רשות)

לקציצות:
1/2 כוס אורז לבן (פרסי/בסמטי)
500 גרם בשר טחון טרי (שראיתם שנטחן מול עיניכם)
1 ביצה M או L
כפית ראס אל חנות/בהרט (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור כוסברה או נענע
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
שמן, לטיגון רדוד (אם רוצים לטגן)

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • משרים את האורז בהרבה מים לפחות שעה ואפשר גם 5 שעות. מסננים.
  • חותכים את תחתיות הארטישוק לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ בערך.
  • קוצצים גס את הסלרי (כולל העלים). אם משתמשים בשום ממש טרי – חותכים אותו לפלחים עם הקליפה. אם קליפת השום יבשה, קולפים את השיניים (משאירים אותן שלמות).
  • קוצצים דק את הפטרוזיליה והנענע/כוסברה לקציצות (את הנענע יש להפריד מהגבעולים).

לרוטב:

  • מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח. מוסיפים את פרוסות הארטישוק, השום והסלרי ומטגנים יחד 3-4 דקות.
  • מוסיפים 3 כוסות מים, את מיץ הלימון, הכורכום, הסוכר והמלח ומביאים לרתיחה.
  • טועמים ומוסיפים עוד מיץ לימון, מלח או סוכר לפי הטעם.
  • מבשלים מעל להבה נמוכה בזמן שמכינים את הקציצות.

מכינים את הקציצות:

  • שמים בקערה את כל המצרכים לקציצות מלבד האורז. את האורז (המושרה והמסונן) מועכים עם הידיים לגרגרים דקים ומוסיפים לקערה. זה בסדר אם חלק מהגרגרים נשארים שלמים.
  • מערבבים היטב ולשים את התערובת היטב כ-2 דקות.
  • מוציאים בעזרת כף מעט מהתערובת ומגלגלים לכדור בגודל כדור פינג פונג או קצת גדול יותר בעזרת ידיים רטובות (לי יצאו 15 קציצות מכל התערובת).
  • מעבירים את הכדורים מיד ליד כדי לקבע את הצורה.
  • אם לא מטגנים, מניחים את הקציצות בסיר עם הרוטב המבעבע.

מטגנים את הקציצות (לא חובה, אני הפעם לא טיגנתי):

  • מחממים שמן זית או שמן רגיל לטיגון רדוד במחבת רחבה.
  • מניחים במחבת שכבה של קציצות (עם רווחים) ומטגנים מעל להבה בינונית 2-3 דקות מכל צד עד הזהבה.
  • מעבירים את הקציצות המטוגנות לסיר עם הרוטב וממשיכים לטגן את שאר הקציצות.

מבשלים:

  • כשכל הקציצות בסיר הרוטב, מוודאים שהרוטב מגיע עד 3/4 גובה שלהן, אם לא, מוסיפים עוד מים.
  • מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 45-60 דקות או עד שהאורז בתוך הקציצות מבושל לחלוטין והקציצה טעימה ורכה.
  • לפני ההגשה, טועמים את הרוטב ומתקנים את התיבול עם סוכר, מיץ לימון או מלח.
  • כדאי להגיש עם כוסברה/פטרוזיליה טריה
  • הקציצות נשמרות במקרר 4-5 ימים (כלומר אין בעייה להכין ביום חמישי ולהגיש בשבת בערב).
  • הסיר מתאים להקפאה! שורד במקפיא 3-4 חודשים.

המתכון הופק בשיתוף רמי לוי שיווק השקמה

בהצלחה! ואל תשכחו לספר איך יצא באינסטגרם, בפייסבוק או כאן בתגובות =]

>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

9 תגובות

  1. היי עז
    תודה רבה על מתכון מושקע ונהדר ! מעריכים מאוד את פועלך
    מה דעתך להתאים את המתכון לאפיה ולא טיגון ?

    • היי מוטי
      תודה רבה =]
      כפי שאמרתי בפוסט, אני בכלל דילגתי על הטיגון, פחות קריטי.
      אם רוצה לאפות אין בעייה – תניח את הקציצות על תבנית עם נייר אפייה, תשמן אותן מכל הצדדים בשמן זית ומשם לתנור ב200 מעלות 10 דקות או עד שזהובות
      בהצלחה

  2. במקום ראס אל-חנות או בהרט אפשר להשתמש בקינמון, בכל סוגי הקציצות. טעים מאד.

  3. היי עז, נראה נהדר. אתה חושב שישרוד טוב הקפאה? אף פעם לא ניסיתי להקפיא אורז

  4. מתכון מצוין – החלפתי ארטישוק בתרד ניו-זילנדי (משק בכור- אלופים) ו-2 לימונים.
    ללא טיגון

  5. תודה על עוד מתכון מעולה! הוספתי לקציצות שומן כבש (שאריות ממנת השווארמה ששווה תגובה בפני עצמה…) ויצא פשוט מהמם

  6. עז היקר,

    תודה רבה על הכל.

    שאלה בטבעונות – האם אפשר להשתמש בכמו טחון?

  7. הכנתי והיה מאד מאד טעים. השילוב בין השום הטרי, הלימון והירק – אליפות. פנינה של מתכון. המון תודה.

  8. בהעדר תחתיות ארטישוק שמתי שעועית דקה, שעועית רחבה וסלרי ואת האורז שלא כולם אוכלים אצלי החלפתי בפירורי לחם וחצי כפית סודה לשתיה. הניחו מדהים והטעם עוד יותר. תודה

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: