מרק עגבניות ולחם איטלקי • פאפא אל פומודורו

31 בדצמבר 2020
מרק עגבניות ולחם

מרק עגבניות ולחם. צילום: עז תלם

אנחנו כעת בשיאו של החורף, וזה אומר שזהו זמנן היפה של המרקים. היום, בתור מתכון אחרון בהחלט לשנת 2020, אני רוצה לשתף אתכם במרק שהוא קלאסיקה איטלקית אבל לא מספיק מוכר בארץ לטעמי: מרק עגבניות ולחם.

הוא ידוע גם בשמו האיטלקי: פאפא אל פומודורו, או עיסת עגבניות בתרגום ישיר ולא סקסי.

זהו מרק שמגיע מחבל טוסקנה הציורי, שבכפרים השונים שלו תמצאו (כשנוכל בתקווה לחזור לטייל באיטליה) עשרות, אם לא מאות שימושים חכמים לשאריות לחם.

כמו הרבה מנות ידועות, הוא נוצר מתוך כוונה לתת חיים חדשים ללחם ישן, והחיבור של הלחם עם העגבניות יוצר מרק פשוט להפליא, מנחם, ועשיר.

צפו: איך להכין מרק עגבניות ולחם איטלקי

ההכנה באמת פשוטה ואפילו צילמתי לכם סרטון עם כל השלבים. הוא מאוד מזכיר את מרק העגבניות עם אורז של הקיבוצים, רק עם ניחוחות של איטליה בזכות שימוש בהרבה שמן זית ובזיליקום.

את ההשראה לגרסה שלי קיבלתי ממתכון של ג'יימי אוליבר, שהשתמש לא רק בעלי הבזיליקום אלא גם בגבעולים של עשב התיבול הנהדר.

וזאת תמונת עגבניות ממש יפה ששמתי כי אני יכול. צילום: מלינה סואט

שילבתי כאן שלוש רמות של עגבניות: עגבניות רגילות (שימו לב לקנות עגבניות עם פטוטרת שהן תוצרת הארץ), עגבניות שרי עם טעם מרוכז, ופסאטה (passata) נהדרת של יד מרדכי.

מה זה פסאטה?

טוב ששאלתם. מדובר בעגבניות בשלות שנקטפו בשיא העונה, עברו בישול קל ואז סוננו והועברו לבקבוק, ככה שמקבלים מחית נקייה וחלקה בעלת טעם רענן. הגרסה של יד מרדכי מגיעה ממפעל עגבניות ותיק בעיר פארמה בצפון איטליה, והיא פשוט מצוינת.

מרק עגבניות ולחם

כל המצרכים למרק עגבניות ולחם. צילום: עז תלם

מבחינת מתכון העניין כאן הוא להתחיל לבשל את העגבניות עם השום, להוסיף עגבניות רגילות ופסאטה, את כל הסיפור למעוך קצת עם מועך פירה ואז להוסיף בהדרגה חתיכות לחם. כוונת המשורר היא, כאמור, להשתמש בלחם מאתמול ואפילו משלשום, כזה שהתחיל להתייבש, וזה כמובן אומר שאפשר להכין אותו עם שאריות של חלה. ניתן גם כמובן להשתמש בלחם טרי.

אחרי שמוסיפים כמה פיסות לחם הן מתחילות לשתות את כל הנוזלים ולהסמיך את המרק, עד שמתקבל מרקם דייסתי עשיר בטעם.

מרק עגבניות ולחם

מרק קליל ומחמם. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ניתן להחליף את הפסאטה בעגבניות מרוסקות רגילות, אישית אני מאוד אוהב את המרקם והטעם שלה.
  • ללא גלוטן: מכינים מרק עגבניות ואורז או משתמשים בלחם ללא גלוטן.
  • זה מרק בלי המון ירקות שורש, ואין בו בצל, גזר, סלרי ועוד. גדולתו בפשטותו.
  • לא אוהבים בזיליקום: אפשר לשים פטרוזיליה במקום אבל זה לא אותו דבר.
מרק עגבניות ולחם

מרק כיפי וטעים. צילום: עז תלם

מתכון למרק עגבניות ולחם (פאפא אל פומודורו)

3-4 מנות, טבעוני, זמן עבודה: 15 דקות, זמן כולל: 30 דקות

מצרכים:

חופן (בערך 250 גרם) עגבניות שרי
1/4 כוס שמן זית (השתמתי בשמן מספר 2 של יד מרדכי)
5-6 עגבניות בשלות בגודל בינוני
1 צרור יפה של בזיליקום
עלים מ-4 גבעולי תימין (רשות)
3-5 שיני שום, קלופות ופרוסות
1 ו-1/2 כוסות פסאטה (השתמשתי בבקבוק אחד של פאסאטה יד מרדכי)
3-4 פרוסות עבות של לחם שאור, או כל לחם שאוהבים (חלה למשל)
3 כוסות מים
כפית שטוחה מלח (לפי הטעם)

אופן הכנה:

  • חוצים את עגבניות השרי לאורך, את העגבניות הרגילות חותכים לקוביות בגודל בינוני, מפרידים את עלי הבזיליקום מהגבעולים, וקוצצים את הגבעולים דק.
  • מחממים מחצית משמן הזית בסיר בגודל בינוני. מוסיפים את עגבניות השרי, גבעולי הבזיליקום, עלי הטימין ואת השום ומטגנים מעל להבה גבוהה 3-4 דקות עד שיש ניחוח מטריף של שום ועגבניות בחדר.
  • מוסיפים את העגבניות, הפסאטה, חצי מעלי הבזיליקום והמים (מומלץ למדוד את המים בעזרת בקבוק הפאסטה).
  • מועכים את העגבניות קצת עם מועך פירה, מביאים לרתיחה ומבשלים 15 דקות מעל להבה נמוכה (ללא כיסוי).
  • קורעים את הלחם לפיסות קטנות ומוסיפים לסיר. מבשלים 10 דקות נוספות, מעל להבה בינונית בכיסוי חלקי, עד שהמרק מסמיך ומתקבל מרקם שמזכיר דייסה.
  • אם סמיך לכם מדי מוסיפים מעט מים לדילול. אם דליל לכם מדי מוסיפים עוד פיסות לחם וממשיכים לבשל עד שמסמיך.
  • טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הצורך. היה והמרק מרגיש מעט חומצי (תלוי בעגבניות בהן השתמשתן ובתקופה בשנה) ניתן להוסיף 1/2 כפית סוכר לבן או חום לאיזון הטעמים.
  • מסירים את המרק מהאש ומוסיפים לו את עלי הבזיליקום שנותרו ואת שאר שמן הזית. בוחשים היטב ומגישים מיד.
  • המרק נשמר בקירור 4-5 ימים.

המתכון הופק בשיתוף יד מרדכי

לעוד מתכוני מרקים:
מרק סולת מרוקאי (חשו)
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי

 

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

11 תגובות

  1. מצויין. הנה מתכון כלבבי, וכבר אכין אותו מחר. תודות!

  2. תודה עז תלם. ,כבר חיכיתי למתכונים הנפלאים שלך
    כל מום אני בודקת מה חידשת. המתכונים שלך מופלאים
    אני חייבת לציין שמרק פטריות שלך זו חגיגה אמיתית. כל המשפחה והחברים חוגגים עם מרק הפטריות
    כבד אותנו בעוד מתכוני מרקים לחורף. מופלאים שלך.
    תודה🌹🌹🌹🌹

  3. אכלתי את המרק הזה בפירנצה. מעולה! השילוב של בזיליקום (ירק התבלין האהוב עלי ביותר) והטימין מצוין, ואני משתמשת בו בעוד מרקים, לדוגמא: במרק מינסטרונה.

  4. הו, נראה מבטיח. לגמרי במקרה יש לי בקבוק של MUTTI, ורק עכשיו שמתי לב שבמפורש כתוב עליו PASSATA (כן, רצתי למטבח לבדוק אם זה מתאים…). אבל אני רק שאלה: מאחר שהמרק בעצם "ממחזר" לחם ישן, האם כדאי להניח ללחם להתייבש קצת קודם?

    • היי נדב =]
      מעולה שמח שאהבת
      לגבי הלחם, אפשר להניח לו להתייבש ואפשר לא. בעצם צריך לזכור שהוא מתאים לחם יבש אבל אישית לא הייתי מייבש במיוחד

  5. הי,
    חברה שלי נתנה לי מתכון שלך מרק עגבניות חורפי שתמיד מצליח.
    הייתי שמחה למצוא גם את המתכון הזה.
    תודה !

  6. היי,
    הטעם יצא מדהים אבל בעיה אחת שהפריעה לי.
    הלחם הפך להיות במרקם רך מאוד שמזכיר שומן רך של בשר או דברים אחרים לא כיפיים.
    איך מתגברים?
    תודה.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: