מתכון: המנה המלזית בגרסה ביתית מושלמת!

14 בנובמבר 2019
מלזית מתכון

מלזית – מנת נודלס מטריפה! צילום: עז תלם

אחת ממנות המוקפצים האהובות עלי ביותר היא המנה המלזית של ג'ירף, מנה עשירה וקצת שוברת שגרה בעולמות הנודלס, וזאת מכיוון שהיא מכילה המון ירקות ועשבי תיבול, ויש לה טעים מרענן ועשיר  שגורם לך לרצות לאכול עוד עוד ממנה.

כמעט בכל פעם שהייתי יושב עם חברים או משפחה שם זו המנה שהייתי מזמין, ועם התיאבון לאוכל בא גם תיאבון ללמוד איך מכינים אותה בבית.

אז שאלתי את יניר גרין, שהיה בעברו שף של ג'ירף מועדון הקצינים והיום השף של טייגר לילי (לפני שנה הוא שיתף אותי ואתכם במתכון מעולה לפאד תאי), והוא סיפר לי שאין בכלל סודות.

מלזית מתכון

מנת מוקפץ שונה ומיוחדת. צילום: עז תלם

כל מה שצריך זה ירקות טובים (המנה הזו מפוצצצת בירקות ואני מת על זה!), נודלס ובעיקר טכניקה ויש מנה מאוד גמישה, זורמת ומיוחדת, כזו שטעימה מאוד מיד לאחר ההכנה אבל גם נשמרת טוב במקרר לחימום מחודש (כן כן, אפשר להכין יום לפני ולחמם בעבודה).

לפי יניר, במסעדות מוסיפים למנה מעין פסטו של בוטנים, בזיליקום וג'ינג'ר, ואז מוסיפים שמנת מתוקה, אז אני קיצרתי לכם תהליכים עם פטנט שעובד כאן יופי, מיד נגיע אליו.

אז הנה הגרסה שלי למנה בהשראת המלזית של ג'ירף. בחרתי להכין אותה הפעם טבעונית עם טופו ועשיתי כמה התאמות כדי להתאים את המנה למטבח הביתי והכשר.

לפני המתכון תוכלו לראות איך אפשר להתאים אותה למי שרוצה גרסה בשרית עם בקר או עוף.

מלזית מתכון

תראו כמה ירקות!! צילום: עז תלם

הכנה מראש
הסוד למנה הזו, ולמוקפצים מוצלחים בכלל, הוא להכין הכל מראש, ככה שיצירת המנה הסופית יוצאת מאוד קצרה בזמן הבישול.
מה שטוב במתכון הזה, זה שאפשר לעשות כמה דברים במקביל.

דבר ראשון: אטריות
במסעדות ג'ירף משתמשים באטריות ביצים טריות, שזה דבר נפלא בטעמו, אבל לא משהו שהייתי נכנס אליו בבית. במקום, הולכים על אטריות יבשות.

אני בחרתי להכין את המנה עם אטריות אודון. אלו אטריות חיטה, יפניות במקור (רוב מה שמגיע לארץ מיוצר בסין) שנהדרות במרקים וממש זורמות במוקפץ הזה.

השתמשתי באטריות שמיובאות על ידי מזרח ומערב, שמתבשלות מאוד מהר (שלי היו מוכנות תוך 2-3 דקות בישול) וגם סופגות מצוין את הרוטב. אפשר לרכוש אותן בחנויות טבע וחנויות שמתמחות במטבח האסיאתי.

מלזית מתכון

את האטריות המבושלות ואת הטופו שומרים בצד עד שמוסיפים למוקפץ. צילום: עז תלם

חשוב: כשהאטריות מוכנות מסננים אותן ושוטפים במים קרים בלי להסס בכלל.

אפשר להכין את המנה הזו עם אטריות ביצים, פסטה ארוכה ושטוחה, כמו לינגוויני, וגם על בסיס אטריות אורז – עדיף אטריות אורז רחבות שמשרים במים קרים. ראו 'לפני שאתם שואלים' להסביר על אופן ההכנה שלהן, אפשר להיעזר בהן לגרסה נטולת גלוטן.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

הבא בתור: טופו
בזמן שיש לכם סיר עם אטריות על האש, אפשר לפתוח מחבת רחבה או סיר גדול (כן כן) ולחמם אותה/אותן על הכיריים.
גם מחבת וגם סיר מתאימים יותר לכיריים הביתיות מאשר ווק.

בכלי שחיממתם מטגנים קוביות טופו עד הזהבה קלה – זה לוקח 3-5 דקות, לפעמים יותר. את הקוביות המטוגנות שומרים בצד, ואז….

מלזית מתכון

החיתוך של הירקות לא חייב להיות דקדק. צילום: עז תלם

חיתוכים חיתוכים
מכיוון שעבודת הטיגון יחסית מהירה, חשוב שהכל יהיה חתוך מראש.

קוצצים ג'ינג'ר ושום, חותכים לרצועות גזר, פלפל וקישוא (אגב, במקור משתמשים במלפפון!) וחותכים גס בצל ירוק (משתמשים בכל החלקים שלו! שום דבר לא נזרק).
יש הצעה מסודרת לירקות נוספים שמתאימים למנה בחלק של לפני שאתם שואלים.

ועכשיו לפטנט!
במקום להכין פסטו (מלאכה מלכלכת למדי), מכינים שייק. טוחנים בבלנדר ידני בכוס גבוהה קרם קוקוס, צרור בזיליקום (כולל הגבעולים!) וגם חופן גבעולי כוסברה.

את עשבי התיבול קוצצים גס לפני כדי שיהיה קל לבלנדר הידני לעבוד. את השייק הזה מכינים שנייה לפני שמתחילים להקפיץ, כשכל שאר ההכנות הסתיימו, כי הוא מכיל בזיליקום והוא ישחיר אם הוא יעמוד בחוץ יותר מדי זמן.

השייק הזה הוא הנשמה של המנה, כי הוא מוסיף שכבה מיוחדת של רעננות עשבונית שלא מוצאים במרבית המוקפצים.

ברגע שההכנות שלכם הסתיימו, נשארה לכם הפלגה חלקה אל עבר היעד. שימו לב לעבוד לפי כללי הכנת המוקפץ שכבר ניסחתי עבורכם בעבר:

>>המדריך: ככה תכינו מוקפץ מושלם

בסרטון מעל תוכלו לראות את כל שלבי הכנת המוקפץ ברגע שההכנות הסתיימו, החלק הזה לוקח 5 דקות גג (את עיקר העבודה עושים לפני).

טיפ חשוב: את תיבול המנה עושים עם רוטב סויה ומלח רגיל – אם תוסיפו יותר מדי רוטב סויה הצבע שלו יכהה את הרוטב יותר מדי ותאבדו חלק מהאפקט.

לפני שאתם שואלים:

  • ללא גלוטן: שמים רוטב סויה ללא גלוטן במקום הרוטב הרגיל. במקום אטריות חיטה משתמשים בכמות זהה של אטריות אורז (זה 3/4 חבילה בערך). שמים אותן בקערה, מכסים במים קרים ומשרים 30-40 דקות. בזמן הזה עושים את כל ההכנות. אטריות האורז יצטרכו חצי דעה של בישול יחד עם השייק הירוק כדי להגיע לרמת רכות מושלמת.
  • מוקפץ עוף: במקום טופו שמים 300 גרם חזה עוף חתוך לרצועות (הקצב יכול לחתוך עבורכם). את חזה העוף מכינים כמו הטופו, רק שזמן ההקפצה שלו קצר יותר: 2-3 דקות. איך שהוא מבושל וטיפה זהוב מוציאים.
  • מוקפץ בקר: משתמשים ב300 גרם בשר למוקפץ חתוך לרצועות. אני אוהב להשתמש בשייטל או פילה מדומה, בעיני אין סיבה להשתמש באנטריקוט או סינטה למוקפצים (אבל לזה ניכנס בכתבה אחרת). 2-3 דקות הקפצה עד שעשוי כמעט לגמרי.
  • לא אוהבים אחד מהירקות פה? אפשר לשים במקומו או בנוסף (רשימה חלקית): כרישה פרוסה דק, רצועות בצל, עירית חתוכה גס, ברוקולי פרוס דק, שעועית ירוקה טרייה חתוכה גס ואפ אפונה מוקפאת (ללא צורך להפשיר).
  • לא אוהבים כוסברה? אל תשימו
  • אני לא הוספתי למנה שהכנתי חריף, יכולים להוסיף שבבי צ'ילי או רוטב צ'ילי חריף בהקפצה או בהגשה.
  • לא אוהבים נבטים? אל תשימו
  • לא רוצים בוטנים? אין בעייה. אפשר להשמיט או לשים קשיו קלוי קצוץ במקום.
מלזית מתכון

טעימה גם יום אחרי =] צילום: עז תלם

מתכון למוקפץ נודלס עם טופו וירקות ברוטב עשבי תיבול וקוקוס (בהשראת המלזית של ג'ירף)

3-4 מנות, טבעוני, 30-40 דקות זמן כולל

מצרכים:

ירקות:
3-4 שיני שום, קלופות
חתיכה קטנה של ג'ינג'ר (אפשר לקלף, לא חובה)
1 פלפל אדום, חתוך לרצועות דקות
1 קישוא, גודל בינוני קטן (אפשר במקום לשים מלפפון! כן כן)
1 גזר גודל בינוני, קלוף
2-3 גבעולי בצל ירוק

למוקפץ:
300 גרם אטריות להקפצה (ראו פירוט בהקדמה, אני השתמשתי באטריות אודון של מזרח ומערב)
1 חבילה טופו קשה (אפשר להשמיט וגם לשים עוף/בקר במקום – ראו לפני שאתם שואלים)
2-3 כפות שמן לטופו + 2-3 כפות שמן למוקפץ (אני שמתי שמן זית, שמן קוקוס גם נהדר פה)
2-3 כפות רוטב סויה (השתמשתי ברוטב סויה ימאסה) + מלח, לפי הטעם
2 כפות רוטב צ'ילי חריף או כפית שבבי צ'ילי יבש (רשות)

לרוטב:
צרור (5-6 גבעולים) בזיליקום
מעט גבעולי כוסברה (רשות – מי שאוהב ממש יכול לשים 1/2 צרור כמוני)
1 כוס (קרטון קטן) קרם קוקוס

להגשה:
חופן קטן נבטים סיניים (נבטי שעועית)
מעט בוטנים קלויים, קצוצים גס
2-4 ליים או 1 לימון, חתוכים לרבעים

אופן ההכנה:

מכינים את הירקות:

  • קוצצים את השום והג'ינג'ר דק.
  • חותכים לרצועות דקות את הגזר, הקישוא והפלפל.
  • חותכים גס את החלק הלבן של הבצל הירוק ואת החלק הירוק קוצצים דק לטבעות קטנות.

מכינים את הנודלס:

  • מבשלים את האטריות במים רותחים עד שהן רכות אבל לא לגמרי. מסננים, שוטפים היטב המים קרים ושומרים בצד.

מכינים את הטופו:

  • מוציאים את הטופו מהשקית ומייבשים אותו מעט עם מגבת נייר. חותכים לקוביות בגודל 1-2 ס"מ.
  • מחממים מחבת רחבה (או סיר גדול) מעל להבה בינונית-גבוהה.
  • מוסיפים את השמן וקוביות הטופו, מטגנים 3-5 דקות תוך ערבוב מדי פעם.
  • מטגנים עד שהטופו הזהיב קלות מכל הכיוונים (יכול להיות שזה יקח יותר זמן וזה לגמרי בסדר). מוציאים לצלחת ושומרים בצד.

עכשיו מכינים את הרוטב:

  • קוצצים גס את הבזיליקום והכוסברה (כולל הגבעולים! יש להם אחלה טעם ואין סיבה לזרוק אותם).
  • שמים את עשבי התיבול הקצוצים בכוס גבוהה, יוצקים מעל את קרם הקוקוס וטוחנים אותם לשייק חלק עם בלנדר ידני (פעולה זו עושים ממש רגע לפני שמתחילים להקפיץ).

וכעת אפשר להכין את המוקפץ:

  • נותנים למחבת/סיר להתחמם שוב מעל להבה גבוהה.
  • מוסיפים למחבת את שאר השמן, השום, החלק הלבן של הבצל הירוק והג'ינג'ר ומקפיצים 10 שניות, עד שהם מפיצים ארומה חזקה.
  • מוסיפים את הפלפל והגזר ומקפיצים 30 שניות, רק עד שהירקות מתחילים להתרכך אך עדיין פריכים.
  • מוסיפים את הקישוא ומקפיצים 20-30 שניות נוספות.
  • מוסיפים את רוטב הסויה ורוטב חריף אם אוהבים ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את החלק הירוק של הבצל הירוק, הטופו המטוגן והנודלס, ואז יוצקים פנימה את הרוטב.
  • מביאים לרתיחה ומערבבים היטב, עד שהרוטב נספג ועוטף את הירקות והאטריות בצבע ירוק מגניב.
  • טועמים ומוסיפים עוד רוטב צ'ילי, מלח ו/או רוטב סויה לפי הטעם.
  • מעבירים לצלחות הגשה ומעטרים בבוטנים קלויים או נבטים.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

המתכון הופק בשיתוף מזרח ומערב

לעוד מתכונים מהמזרח הרחוק:
עוף מוקפץ בקשיו
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

41 תגובות

  1. תזמון מושלם. זאת המנה האהובה על חברה טובה שלי, והיא חוגגת יום הולדת מחר. תודה!

  2. ניראה טעים מאוד!
    תודה על ההתאמות למטבח הכשר והבריא

  3. היי עז, נראה מעולה ואני רצה להכין. רצה הגורל ואין לי קרם קוקוס. במה אפשר להחליף? (אני צמחונית אז אין בעיה עם מוצרי חלב).
    תודה על הכל!

  4. הי. תודה רבה על המתכון.
    אני רוצה להכין למחר(שומרת שבת) זה יחומם על הפלטה.
    יכול להיות שכדאי לי להכין מוקפץ ובנפרד את הנודלס עם הפסטו ולערבב לפני הגשה?

  5. איזה כיף שאתה מוסיף את כל האפשרוית. אף אחד לא יוצא מקופח ממך. שאפו אחד גדול מאוד.

  6. מתכון נפלא. יצא מעולה. שימח מאד את הבן שלי שחזר מהצבא. תודה!

  7. עוז אתה גדול !! יופי של הסבר למנה נהדרת .

  8. אין על המתכונים שלך. ממש מעריכה את העובדה שאתה מתחשב בצמחונים. באמת לא מובן מאליו. שאלה בשביל אוכלי כל בבית, האם אפשר להכין את המנה עם דג? נניח קוביות סלמון?
    תודה מראש ושוב… הבלוג שלך הוא המועדף עליי ללא תחרות

    • היי אנה היקרה!
      שמח לשמוע =] כבוד גדול עבורי
      בהחלט אפשר!
      מכיוון שדגים הם הרבה יותר עדינים, לא הייתי מוסיף אותם למנה כמו הטופו, אלא מטגן קוביות סלמון במפרד במחבת עד שהן מוכנות ואז שם מעל המנה המוכנה

  9. יצא מעולה – רק שצריך הרבה יותר סויה ממה שכתבת וגם להוסיף הרבה לימון בסוף הבישול ולערבב אחרת יוצא קצת תפל
    ממש תודה!

    • היי גל =]
      שמח שאהבת!
      בדיוק בגלל זה כתבתי שצריך להוסיף מלח לפי הטעם במהלך ההכנה
      כאמור בהקדמה, אני לא רוצה לשים ישר הרבה סויה כי אם שמים יותר מדי זה משתלט על הצבע הירוק של עשבי התיבול

  10. טוב, הכנתי! יצא טעיםםם, כולם אוהבים, תודה על המתכון

  11. הי…חייב קרם קוקוב למה זו? לא ככ אוהבת מוצר זה. תודה רבה על כל המתכונים.

  12. מנה מושלמתתת שיחקת אותה והצלת לי את הדיאטה! (לפחות
    להיום :))

  13. עובד גם עם איטריות חיטה מלאה?

  14. וואוו איזו מנה מושלמת!!
    הכנתי עם סקיני פסטה וחזה עוף ויצא הסטרי!!
    תודהה

  15. היי עוז
    תודה על המתכונים ועל ההסברים המושקעים!
    מה הדרך הטובה ביותר לחמם יום אחרי?

  16. המנה הזו לא טעימה כמו המלזית בג'ירף.
    היא פי ארבע יותר טעימה ממנה!!
    החלפתי את הגמבה בברוקולי טרי. אמא-לה. פעם ראשונה שאני בכלל משתמשת בברוקולי טרי וזה שמיים וארץ מקפוא.
    חזרה למתכון- יצא פשוט מושלם. הבנזוג היה סקפטי לגבי בזיליקום במנה אסייתית, אבל זה היה פשוט מושלם ברמות. חיסלנו הכל באותה ארוחה, ואני כבר חושבת להכין עוד מהירקות שנשארו 🙂

  17. יצא נפלא! הכפלתי כמויות ירקות ואת הסויה והרוטב החריף. בעלי רק מתקומם וטוען נחרצות כי מדובר במנה זוגית במקסימום…פעם הבאה אנסה עם חזה עוף. תודה, עוז! מחכה לפוסטר שלך במעריב לנוער, מעריצה שרופה….

  18. הכנתי ויצא מצויין כמו כל המתכונים שלך שניסיתי עד היום. תודה!

  19. הכנתי את המנה בשישי האחרון לארוחת ערב. יצא מושלם!!! ההוראות שלך מדויקות להפליא. תודה רבה.

  20. היי עז, על איזה סוג של טופו אתה ממליץ למנה הזו? ואם יש לך אפשרות להרחיב על סוגי טופו זה יהיה בכלל מעולה

    • היי ניר =]
      אני משתמש בטופו קשה, כל פעם מחליף פירמה (ויילר, תנובה וכו) אם משיג את הטופו של קדיתא הוא מצוין ממש בטיגון וגם מבחינת טעם ומרקם

  21. היי עז,
    הכנתי את המנה ויצא מעלף.
    כולם טרפו.
    ממש הטעם של המלאזית בג'ירף!
    הרעיון של השייק גיאוני.
    מעניין אם הם עושים משהו דומה בג'ירף.
    שיחקת אותה עם המתכוון הזה!

    • היי מאור =]
      תודה רבה על המילים החמות! שמח שאהבת
      בג'ירף מכינים פסטו על בסיס מרכיבים דומים ואז מוסיפים קרם קוקוס/שמנת מתוקה

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

הירשמו לעדכונים במייל






Print Friendly, PDF & Email
שתפו: