מתכון מנצח! עוף בדבש עם ירקות בתנור

16 במרץ 2021
עוף בדבש

מנת עוף צבעונית וחגיגית. צילום: עז תלם

דבש הוא אחד המרכיבים האהובים עלי בבישול, לא משנה לאיזה מנה נצרף אותו, הוא הולך להוסיף חגיגיות וניחוח מיוחד. לקראת החג אשתף אתכם במתכון משמח ונהדר להכנת עוף בדבש עם ירקות שאופים יחד בתנור, ברוטב משגע עם טוויסט 😉

המגש סוגר לכם עיקרית יפה ונהדרת, כולל תוספת ירק, בלי הרבה מאמץ, וזו מנה שאפשר להכין בקלות 4-5 ימים מראש (כלומר להכין בחמישי ולהגיש במוצ"ש בליל הסדר הקרוב).

צפו: עוף בדבש עם ירקות בתנור – כל השלבים

עוף בדבש : הסיכון הקולינרי

אם מנסים להכין עוף בדבש בתנור בשיטת המרינדה (משרים את העוף ברוטב ואז אופים אותו), יש סיכוי מאוד גדול לשריפה של העוף. זאת ועוד, במהלך הצלייה הנוזלים שמשוחררים מדללים את המרינדה ואת הטעם של הרוטב.

לכן, במתכון שלי, בחרתי בגישה שונה.

עוף בדבש

כל המצרכים לעוף בדבש. צילום: עז תלם

הטוויסט שלי

את המתכון אני מתחיל באפייה של הירקות והעוף (יחד עם גבעולי טימין שאני אוהב מאוד) בתיבול בסיסי של שמן זית, מלח ופלפל, יחד בתבנית סגורה ואטומה – הירקות יתחילו להתרכך, יגירו נוזלים שיהפכו לאדים ויבשלו עד הסוף את כל מה שנמצא בתבנית.

אני משתמש בנוזלים שניגרו מהירקות והעוף בשלב האפייה הראשון, ואליהם אני מוסיף לימון, דבש ומלח.

את הנוזלים אני מצמצם – שזה אומר מבשל עד שכמעט הכל מתאדה, ורק אז מוסיף דבש ולימון לפי הטעם, עד שמתקבל רוטב חמוץ מתוק מיוחד וחגיגי, ואותו אני יוצק חזרה לתבנית ומשם לתנור להזהבה.

עוף בדבש

מוזגים את הרוטב מעל העוף ושולחים לסיבוב שני בתנור. צילום: עז תלם

אני משתמש בדבש טבעי נהדר של יד מרדכי שמגיע בבקבוק לחיץ, מאוד נוח לשימוש.

שימו לב להיות בהשגחה על התבנית בסבב האפייה השני, שכן אזורים בעוף יכולים להתחיל להישרף (צלייה לא אחידה). אם נתקלתם באזורים שמתחילים להתכהות, אתם יכולים לכסות אותם (כמו פלסטר) עם חתיכות קטנות של רדיד אלומיניום, שימנעו מהאזורים הללו להשחים עוד יותר.

כשעובדים בשיטה הזו, המיצים שבתבנית הם ממש רוטב מרוכז ונהדר, שכיף לצקת מעל העוף בהגשה והוא ממש נהדר עם הירקות.

עוף בדבש

עוף ברוטב נהדר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • במתכון נתתי לכם אפשרות בין כרעיים לירכיים, ואפשר גם פולקע (12 יחידות, אותו מתכון).
  • תרגישו חופשי לשחק עם הירקות, אני שמתי גזר, דלעת ובטטה, ובת'כלס כל ירק שמתאים לאפייה ממושכת (בטטה, כרובי, סלק, שורש סלרי/פטרוזיליה, כרישה, שומר, קולרבי ועוד יכולים להתאים.
  • אפשר לשים סילאן במקום דבש.
  • אפשר להוסיף לרוטב כף גדושה חרדל חלק או גרגרים (בשלב הוספת מיץ הלימון והדבש)
עוף בדבש

מנה ראויה לשולחן החג. צילום: עז תלם

מתכון להכנת עוף בדבש בתנור עם ירקות

5-6 מנות, בשרי, ללא גלוטן, 25 דקות עבודה, שעתיים זמן כולל

מצרכים:

לעוף:
5-6 ירכיים או 3-4 כרעי עוף (מומלץ עוף טבעי או אורגני)
10 גבעולי טימין או כפית גדושה אורגנו מיובש
3-6 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס (בערך כפית מכל אחד)
4-5 גזרים בגודל בינוני (לא חובה לקלף)
800-600 גרם דלעת, קלופה, או 2 בטטות קלופות בגודל בינוני
2 בצלים סגולים או לבנים בגודל בינוני, קלופים

לרוטב:
מיץ מחצי לימון (2-3 כפות, או יותר, לפי הטעם)
2-4 כפות דבש (השתמשתי בדבש יד מרדכי)

אופן הכנה:

בישול ראשוני:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (חום עליון תחתון רגיל).
  • חותכים גס את הירקות (גזר, בצל, דלעת/בטטה).
  • בתבנית מלבנית גדולה שמים את כל הירקות (אפשר גם בתבנית תנור עמוקה עם נייר אפייה).
  • מתבלים את הירקות בשמן זית (2-3 כפות), מלח ופלפל, מוסיפים את גבעולי הטימין (שלמים) או האורגנו ומערבבים בעדינות.
  • מניחים מעל את חלקי העוף ומורחים אותם בשמן זית ומלח.
  • מניחים נייר אפייה מעל תכולת התבנית.
  • אוטמים את התבנית עם רדיד אלומיניום.
  • שולחים לתנור (200 מעלות) למשך שעה-ורבע או עד שהגזרים רכים – כדי לבדוק, מוציאים את התבנית מהתנור ובזהירות רבה (אדים!) מסירים את נייר האפייה והאלומיניום. סכין צריכה להיכנס ולצאת מהגזר ללא התנגדות.

מכינים את הרוטב ומזהיבים בתנור:

  • נותנים לתבנית להתקרר מעט, ואז יוצקים בזהירות כמה שיותר מהנוזלים שהצטברו בתחתית התבנית אל סיר קטן.
  • מביאים את הנוזלים שבסיר לרתיחה ומבשלים אותם מעל להבה בינונית עד שכמעט כל המים מתאדים ומתקבל מעין רוטב.
  • מוסיפים לרוטב את הדבש ומיץ הלימון ומערבבים היטב. טועמים ואם צריך מוסיפים עוד דבש, לימון או מלח, לפי הטעם. הרוטב צריך להיות חמוץ מתוק עם טעם טוב של עוף.
  • יוצקים את הרוטב על העוף והירקות.
  • מחזירים את התבנית לתנור וממשיכים לצלות 15-25 דקות או עד שהעוף הזהיב יפה.
  • במהלך הצלייה הירקות יגירו עוד נוזלים וזה בסדר.
  • העוף והירקות נשמרים בקירור 4-5 ימים.

המתכון הופק בשיתוף יד מרדכי

>> להרשמה לסדנאות בישול בזום שלי

בהצלחה! ואל תשכחו לספר איך יצא באינסטגרם, בפייסבוק או כאן בתגובות =]

>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח

 

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

13 תגובות

  1. 1) אני נוהגת שלא להמליח את העוף. בגלל הכשרות, הוא מלוח ממילא.

    2) אני מוסיפה לרוטב דבש-לימון גם שום כתוש.

    3) מדוע לא להוסיף את הדבש, הלימון (והשום, לאוהביי שום) כבר בתחילת הבישול?

    • היי אורלי
      1. מסכים איתך
      2. מעולה
      3. כי אז הם נהיים מדוללים בנוזלים שיוצאים מהעוף והירקות

  2. היי עוז
    תודה על המתכון! נראה מעורר תיאבון
    אני מניחה שבמילה "זכין" שבמשפט "זכין צריכה להיכנס ולצאת מהגזר ללא התנגדות" יש טעות דפוס. מה המילה הנכונה?

  3. אפשרי להוסיף תפוחי אדמה לאפייה?

  4. אפשר להשתמש בגזר גמדי קפוא במקום הגזר? אם כן, מתי לשלבו?

  5. אפשר להכין מראש? אם כן איך וכמה זמן לחמם שהעוף לא יתייבש

  6. היי, האם ניתן להתשמש בחזה עוף עם העצם והעור ואם כן האם יש לשנות דבר מה בזמנים או בתיבול.

    תודה מראש

  7. במידה ואני משתמש ברוסטר בעל מכסה זכוכית האם המכסה מחליף את ניר האפיה ורדיד האלומיניום ?

    תודה, אמיר

  8. אהובה אלדר

    היי עז. המתכונים שלך תמיד ניפלאים!!
    תודה וחג שמח.

    מותר להשמיט את הירקות הכתומים ולהיסתפק בבצלים, בתבלינים ובעשבי התבלין ?
    תודה.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

שינוי גודל גופנים
ניגודיות

הירשמו לעדכונים במייל









    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: