4 סלטים שווים שוברי שגרה

29 באפריל 2014
סלט עגבניות

סלט עגבניות – כמה טעים ככה פשוט. צילום: קרן ביטון כהן

לא על סלט הכרוב לבדו • ארז קומרובסקי מכין ארבעה סלטים שווים ליום העצמאות: סלט עגבניות ועשבי תיבול, סלט סלק אפוי, סלט קולורבי ולפת (כן, לפת!) ומחלוטה – שזה כמו חומוס רק במרקם גס ומגניב

יום העצמאות קרב ובא. חג של גאווה לאומית, של אחדות ושמחה.. סביב מנגלים, עדיף בשמש. את הנוהל אתם מכירים, מוצאים כמה חברים וכמה גחלים, קונים הרבה יותר בשר ממה שהגיוני לאכול, מאתרים פינה לא מאוישת בפארק ויאללה על האש! אבל כמה כבר אפשר לאכול כל פעם את אותם סלט כרוב, סלט תפוחי אדמה וסלט חצילים קלויים? די לשעמום! צריך לגוון בחיים.

לפני פורים שיתפתי אתכם במתכונים לאוזני המן ממש מגניבות שהכין השף והאופה ארז קומרובסקי. באותה סדנה גם הוגשו לנו סלטים ממש שווים, שישברו את השגרה של הסלטים הרגילים של חג העצמאות.

>> יום קסום בסדנה של ארז בגליל

מתכון לסלט עגבניות ורוקט

כשיש עגבניות שרי יפות ואדומות כמו שאפשר למצוא היום בכל השווקים, לא צריך לשחק איתן יותר מדי. עלי הרוקט, שהם קרובי משפחה של החזרת והחרדל, מוסיפים להן חרפרפות מגניבה. מה שהכי כיף בסלט הזה הוא הנוזלים שנשארים בתחתית, שנספגים כל כך טוב בפיתה או בלחם.

4 מנות, טבעוני, 10 דקות עד שמוכן

מצרכים:

1 סלסילה עגבניות שרי מכל מיני סוגים (תמר, מנומרות, צהובות)
1 בצל סגול קטן או שני בצלי שאלוט, קלופים
חופן גדול עלי רוקט או ארוגולה, שטופים היטב
חופן קטן עלי כוסברה יפים (רשות)
מיץ מ-1/2 לימון
שמן זית
מלח ופלפל לבן

אופן הכנה:

  • חוצים את עגבניות השרי ואת הבצלים קוצצים הכי דק שיכולים.
  • מערבבים בקערה עם עלי הרוקט והכוסברה. מתבלים בשמן זית, לימון ומלח ופלפל לפי הטעם.
  • אם אורזים, מעבירים לקופסה את הירקות החתוכים לפני התיבול, ומתבלים כשמגיעים ליעד המנגל.
אפשר להכין את הסלט אפילו יומיים מראש. צילום קרן ביטון כהן

אפשר להכין את הסלט אפילו יומיים מראש. צילום: קרן ביטון כהן

סלט קולורבי, לפת ועלי שומר

קולורבי ולפת הם שניים מהירקות היותר צנועים ולא מוערכים שגדלים בארצנו. בקולורבי משתמשים בעיקר במצבו הטרי, בעוד הלפת מתבשלת לה: העיראקים נוהגים לשים אותה על הפלטה בסיר עם מים בשישי כדי לאוכלה בבוקרו של שבת (ואז היא נקראת שלרם).

אבל ארז לא הלך לא לכיוון הזה ולא לכיוון הזה: הוא מיקם את שניהם בטאבון, ואחרי שעתיים הבשר שלהן התרכך והוציא טעמים מתוקים ועשירים, והקליפה התייבשה כך שניתן היה להסירה בקלות. במקום טאבון, את אפיית הירקות אפשר לעשות בבוקר המנגל או לילה לפני בתנור חם.

שימו לב לבחור את הירקות הכי טריים שאתם יכולים למצוא – לפתות ישנות מפתחות מרירות לא נעימה.

4 מנות, 20 דקות עבודה, שעתיים אפייה

מצרכים:

6 לפתות קטנות
6 קולורבים קטנים
1 פקעת שומר – כזו עם העלים עדיין מחוברים אליה
1 פלפל צ'ילי אדום, קצוץ דק (אפשר פחות או יותר לפי הטעם)
מלח ופלפל לבן גרוס
מיץ לימון ושמן זית

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-220 מעלות. מניחים את הקולורבי והלפתות בתבנית, זורים מעל מלח גס ואופים כשעתיים, עד שהקליפה זהובה והירקות התרככו לחלוטין.
  • מוציאים ונותנים להם להתקרר.
  • קולפים, מעבירים לקערה.
  • קוטפים מפקעת השומר את העלים הטריים והרעננים (או קוצצים 3-4 גבעולי שמיר).
  • מוסיפים לקערה ביחד עם פלפל הצ'ילי. מתבלים במלח, פלפל מיץ לימון ושמן זית לפי הטעם ומגישים (או אורזים).
סגול, מתוק וטעים. צילום קרן ביטון כהן

סגול, מתוק וטעים. צילום קרן ביטון כהן

סלט סלק אפוי וכוסברה

אם אתם עדיין רק מרתיחים את הסלק שלכם, כדאי שתתנו הזדמנות לתנור. החום שלו מרכז את הטעם האדמתי של הירק הסגול האהוב, והופך אותו לכמעט סוכרייה. גם את הסלט הזה אין בעיה להכין מראש. אם אתם אינכם מחובבי הכוסברה גם פטרוזיליה ושמיר יתאימו.

4 מנות, 20 דקות עבודה, שעתיים אפייה

מצרכים:

8 סלקים קטנים
עלים מ-1/4 צרור כוסברה
מיץ מ-1/2 לימון
שמן זית
מלח ופלפל לבן

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-220 מעלות. מניחים את הסלקים בתבנית ואופים שעתיים או עד ריכוך.
  • נותנים לסלקים להתקרר מעט ואז קולפים בעדינות וחותכים גס לפלחים.
  • מערבבים בקערה עם עלי הכוסברה ומתבלים בשמן זית, לימון ומלח ופלפל לפי הטעם.
  • אורזים או מגישים.
החומוס הרגיל מקבל שדרוג גם בקטניה וגם במרקם. צילום קרן ביטון כהן

החומוס הרגיל מקבל שדרוג גם בקטניה וגם במרקם. צילום קרן ביטון כהן

מחלוטה שעועית שחורה עם סחוג תוצרת בית

מה משותף לחומוס, מסבחה, משוואשה ומחלוטה? כולן דרגות שונות לעיבוד גרגרי החומוס. לפי קומרובסקי, מחלוטה היא צורת העיבוד הגסה ביותר, והיא הדרך שלכם להכין מנה מעולה לניגובים בלי להתאמץ יותר מדי.

את עבודת המעיכה אפשר לעשות עם מכתש ועלי גדול או בעזרת מועך פירה ביתי וחביב. במתכון זה השתמשנו בשעועית שחורה, אבל כמעט כל קטניה בשרנית תתאים לאופרציה הזו. מאז הסדנה הכנתי בהשראת המתכון הזה מחלוטות מעדשים שחורות, כתומות וירוקות, וכולם יצאו מצוין, כשהשחורות הצטיינו במיוחד.

מכתש ועלי ענקיים הם הכלי הטוב ביותר למלאכה. צילום קרן ביטון כהן

מכתש ועלי ענקיים הם הכלי הטוב ביותר למלאכה. צילום קרן ביטון כהן

טוחנים למרקם גס. צילום: קרן ביטון כהן

טוחנים למרקם גס. צילום: קרן ביטון כהן

4-5 מנות כראשונה, 25 דקות עבודה, השרייה ללילה, בישול שעתיים

מצרכים:

למחלוטה:
250 גרם שעועית שחורה, מושרית בהרבה מים למשך הלילה
3 שיני שום, כתושות
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דקדק (אפשר יותר או פחות לפי טעמכם)
מיץ מ-2 לימונים
¼ כוס טחינה גולמית
מלח ופלפל שחור גרוס

לסחוג:
2 כוסות עלי כוסברה
1-2 פלפלים ירוקים חריפים (או יותר או פחות לפי הטעם)
2-4 שיני שום
¾ כוס שמן זית
מיץ מלימון טרי אחד
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

  • מבשלים את השעועית בסיר עם הרבה מים כשעתיים או עד ריכוך מוחלט. נותנים לה להתקרר לטמפרטורת החדר.
  • מסננים את השעועית ושומרים כוס אחת מי הבישול. מעבירים לסיר גדול ומועכים טוב טוב בעזרת מועך פירה – למרקם גס יחסית. אם יש לכם מכתב ועלי גדולים מספיק הם הכלי הטוב ביותר למשימה.
  • מוסיפים את השום ואת הפלפל הירוק החריף, מועכים אותם פנימה ואז מוסיפים את הטחינה הגולמית ואת מיץ הלימון.
  • טועמים ואם רוצים מוסיפים מעט ממי הבישול של השעועית, למרקם חלק יותר. מתבלים במלח ופלפל לפי הצורך.
  • להכנת הסחוג, שמים את כל המצרכים במעבד מזון ומעבדים למרקם חלק. טועמים ומתבלים במלח ופלפל.
  • מחלקים את המחלוטה בין צלחות הגשה ומעטרים בסחוג, או אורזים את הסחוג והמחלוטה בנפרד ומגישים בפארק עם פיתות או פוקאצ'ות.

לעוד מתכוני סלטים מצוינים:
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד
 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

15 תגובות

  1. כבר שנים אני תוהה איך מכינים משאוושה – האם אפשר להשתמש במתכון הזה כדי להכין משאוושה מחומוס? יצא כמו בפרג' בחיפה?

    • היי 🙂
      לא יודע עם יצא בדיוק כמו של פרג' אבל בטוח יצא דומה. את ההכנה הזאת אפשר לעשות עם כל הקטניות – מחומוס ופול דרך עדשים שחורות (עם ירוקות ניסיתי ולא יוצא מספיק סמיך)
      בהצלחה!

  2. הקישור לסלט שעועית ירוקה ואפונה מוביל למתכון להכנת פילאף לפסח

  3. יש לך אחלה מתכונים!

  4. הייתי שמחה להבין את מערכת היחסים בין המחלוטה לסחוג. האם המחלוטה לבד אנמית מדי? האם זו פשוט המלצה מבריקה ולא מחייבת? שילוב קלאסי?

    כמו כן, אשמח לדעת לאיזה תוצאה לצפות מהמחלוטה, כמו מה זה טוען?
    השעועית שלי כבר הושרתה, ואני רק רוצה לדעת לקראת מה אני הולכת.

    תודה רבה!

    • היי אביטל 🙂
      המחלוטה והסחוג זה כמו חומוס עם חריף. המחלוטה לגמרי מחזיקה לבד, הסחוג הוא פשוט השדרוג שארז בחר לשים מעליה

  5. המלצה לגבי הסלק: לאפות בתנור על מצע של מלח גס, עטוף בנייר אפיה כשכבה ראשונה, ובנייר כסף כשכבה שניה. הפיק לי את הסלקים הטובים שאכלתי מעודי.

  6. הכנתי כבד קצוץ טבעוני מעדשים שחורות הרבה בצל מטוגן ואגוזי מלך.מלח פלפל ומעט סילאן.יצא מושלם.

  7. הי עז,
    הכנתי את הסלט עם הסלק והסלט עם הלפת והקולורבי.
    יצא מאוד טעים, אבל הקילוף לאחר האפייה היה פשוט סיוט, שימנע ממני להכין את המנות האלה שוב 🙁
    יש לך טיפ איך לייעל את התהליך?
    כמה זה ישנה אם אקלף לפני האפייה?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: